![]() |
|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 360361362363364 824> |
Автор | |||
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Вие сте македонци ама со друго име,помакедонизирани амин.
|
|||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
|||
![]() |
|||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
||
Македонец неможе да се македонизира. Меѓутоа прашањето е дали бугаризиран Македонец може да се дебугаризира?! Искрено неверувам, а и да може, мојот личен став е дека петтата колона е неприфатлива. |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
![]() |
|||
ZoraNaSlobodata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
||
И како продолжение на мојата претходна порака е пораката на Платеникот,со која потполно се согласувам.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Платеник, ако е тој Македонец, тогаш верувај, јас сум идниот крал на Англија. Ама бидејќи не сум...јасно е се. ![]() |
|||
![]() |
|||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
||
Биди си Бугарин, жити се најмило немој да се македонизираш. Биди си Бугарин и подалеку од Македонија. Изменето од macedon_alex - 19.Февруари.2009 во 16:22 |
|||
![]() |
|||
alabugi ![]() Нов член ![]() Регистриран: 18.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 9 |
||
Па много ясно дека знам що да кажувам, ама като ми бришат кажуваното как да ти обясня ......? Па и слики ви пратиф , мноо арни, дето докажуваха туркомонголското потекло на бугарите и ....пак. Па таа тема шо се не кажува "Бугарите 100% туркомонголи - според нас макеДинарите"? Като немам возможност за отговор/ плноценен/, как да да се получава диалог? айде Гумата да доде!
|
|||
![]() |
|||
Platenik ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
||
Ма јасно ми е мене, нетреба да ми кажуваш. Постои поголема веројатност ти да станеш крал на Англија отколку тој да се дебугаризира или си ги најде вистинксите корени. Поселдиците и оштетувањето кај таквите се трајни! |
|||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
|||
![]() |
|||
||
Ќе ми простиш ама мене не ми е јасно што скаш да кажеш. Ајде да поченеме одново со полни и јасни реченици. Отворено, содржано, а се разбира дека може и на скршен македонски. |
|||
|
|||
![]() |
|||
da be ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
||
Годишнина от смъртта на Капитан Петко Войвода
На 20 февруари 1900 г. умира Петко Киряков - Капитан Петко войвода -
участник в националноосвободителното движение и легенда за тракийските
българи.
Роден, през 1844 г. в с. Доганхисар, Дедеагачко, през 1861 г. съставя чета, с която броди из Беломорска Тракия и Родопите и защитава местното население. През 1864 г. една година учи във Военното училище в Атина. През 1866 г. заминава за Италия, където се среща с Джузепе Гарибалди. Взема участие във въстанието на о. Крит. След разгрома му известно време се скита из Египет, Франция и Италия. През 1869 г. се завръща в родния си край. Сформира отряд, който по-късно получава името Българо-родопска дружина "Защита". Тя развива голяма дейност по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. За активното си участие в разгрома на Родопския метеж през 1878 г. Петко войвода е награден с руски орден. През 1880 г. се установява във Варна. След обявяването на Съединението на Източна Румелия с Княжество България 1885 г. Петко войвода се включва в охраната на южната граница. През 1896 г. участва в създаването на дружество "Странджа" и става негов подпредседател. Заради русофилските му убеждения и противопоставянето на политиката на Фердинанд I и Стефан Стамболов Петко войвода многократно е арестуван и интерниран. Това влошава здравословното му състояние и ускорява смъртта му. Капитан Петко войвода има над 22 паметника в България - в Чепеларе, на Бунарджика в Пловдив и други. За най-представителен се смята този в Хасково, открит през 1963 година. През 2004 г. в родното му село Доган Хисар в частен имот е открит негов паметник. По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 г., на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник, редом с този на Джузепе Гарибалди. Изменето од да бе - 20.Февруари.2009 во 16:26 |
|||
![]() |
|||
||
Ау Петко војвода умрел на денешен ден,незнаев дека со Гарибалди биле другари
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
da be ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
||
Еве сега знаеш Гарибалди е имал 30 бугари во четата си Гарибалди се е знаел и со Раковски и со Хаджи Димитар И македонци е имало - Димитар Общи е бил исто во четата на Гарибалди |
|||
![]() |
|||
||
Интересно
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Aminta2 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 11.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 361 |
||
Супер интересно. Само дали тие наречи Бугари имаат нешто заедничко со турко-монголите, една компонента од кои се Куманите (братучедите на Татарите).
Официјалната бугарска историографија тврди дека Куманите се директните предци на денешниве “Бугари“ источно од нас. ![]() The Cumans were the founders of three successive Bulgarian dynasties (Asenids, Terterids, and Shishmanids), and the Wallachian dynasty (Basarabids)."[5] They also played an active role in Byzantium, Hungary, and Serbia, with Cuman immigrants being integrated into each country's elite. ![]() ![]() Изменето од Aminta2 - 21.Февруари.2009 во 03:33 |
|||
![]() |
|||
||
е да даже и во Песните на Миладинови - мислам на зборникот "Български Народни Песни" има за Иван Шишман - Куманот
![]() а Мариово - е по името на сестра му - Мара Куманката ![]() |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 360361362363364 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |