![]() |
|
СТИХОВИ КОИ ВЕ ДОПРЕЛЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3435363738 67> |
Автор | ||||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
Сънувах сън
Сънувах сън... Бях някъде във храм безлюден, тих, без никакъв народ. Сред здрача блед под храмовия свод видях един позорен стълб и там Христа с въжета свързан, прикован! Пред него бе изправен груб войник и шибаше телото Му с камшик. Във тишината някак страшно беше, кога камшикът яростно плющеше. Това бе бич, обкичен със ресни, нанизани със късчета олово, ръбати, остри, с грапави страни. При всяко ново шибане сурово те вбиваха се в страдащата плът на кроткия Христос... И всеки път когато пак камшикът заплющеше, Потръпваше Христос, но все мълчеше... А по измъченото Му лице струеше кръв. И двете Му ръце пробити бяха. В кротките очи блестяха сълзи в кървави лъчи. Венец от тръни кичеше главата, петна от кръв личаха по ребрата. Навред - по гръб, по рамене, гърди се виждаха все кървави бразди. Безжалостният и суров войник издигна пак разветия камшик и взе да шиба... Силно възмутен аз пламнах, обладан от гняв свещен, па спуснах се и викнах: "Зли човече! Що правиш? Спри! Хвърли камшика вече!"... В лицето исках тоя звяр да зърна. Войникът се във този миг обърна и ме погледна... Аз... се ужасих... че в него... своето лице открих!... Архимандрит Серафим Алексиев (+ 1993) Изменето од Tetratka - 10.Јануари.2010 во 14:28 |
||||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||||
![]() |
||||||
Tiggy Vicious ![]() Сениор ![]() ![]() Consume. Be silent. Die. Регистриран: 27.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 6238 |
|||||
Onie stihovi shto gi imashe Anastea na potpis...
Od Pablo Neruda ![]() |
||||||
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality |
||||||
![]() |
||||||
Renatax ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
|||||
.......I ako nekad vidiš u ovom moru
poruku u boci znaćeš da je za tebe i molim te nemoj je otvarati pusti je da i dalje luta, jer u svakom trenutku znaćeš da je moja reč ljubav i da dok stojim u svojoj senci straha osmeh ti dozivam sa "volim te"! |
||||||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
||||||
![]() |
||||||
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
|||||
Первертирана бајка
Природен си како јаболко. Го сакам твојот грев. И црв. Секогаш ми даваш задоволства. До врв. Особено кога по напорен ден полн со негативци Се спојуваме Јас цимет Ти јаболка. До болка. Си ја штрудлираме ноќта. Добро е кога можеш задоволството во готвење да го претопиш. Не сум Снежана, тоа заклучивме. Така да.. Кралски правеното јаболко = Ти. Е мевлем за моите потреби. Природен си како јаболко. И кога ќе те пресечам. Има во тебе форми. Што ми го закиселуваат непцето кога денот е полн со блажени лажни насмевки. Ти си освестувањето. Си ја штрудлираме утрината. Свиткани во ролна од ќебиња. А шеќер во прав ни се... Соништата. Pesnava e zverska!!! ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||||
![]() |
||||||
Dianna ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јануари.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 118 |
|||||
Sada,
kada ništa na svijetu ne može vratiti dane prohujalog ljeta naš sjaj u travi i blještavost svijeta, ne treba tugovati, vec tražiti snage u onom što je ostalo i s tim živjeti. Zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaborava zaboravimo da smo se voljeli, da smo se svadali i da smo bili krivi. Požurimo, s danima i danima što ce doci, požurimo sa shvacanjima, sa svim što me odvaja od tebe. Jednom, ceš se vratiti i ubrati cvjetove koje smo zajedno mirisali, gazili... Ali, tvoje ruke bit ce prekratke, a noge premorene da se vratiš. Bit ce kasno, možda cemo se naci jedanput na malom vrhu života i neizrecene tajne htjeti jedno drugome da kažemo al' proci cemo jedno kraj drugog kao stranci. Jedan skrenuti pogled bit ce sve što cemo jedno drugome moci dati........Nestat ce sjaja u travi. Nestat ce velicanstvenosti svijeta. Ostat ce samo blijeda slika onoga što je prošlo. |
||||||
"Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
|
||||||
![]() |
||||||
mrzla ![]() Сениор ![]() ![]() натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
|||||
Беше тоа ден кога сонцето и дождот водеа љубов
Сподели вторник, 04 август 2009 во 19:41 -Игор Исаковски I. Беше тоа како небото да е огромна постела а те немаше да гледаме та гледав сам и осамен. беше тоа ден кога рече „сакам дожд“ и би дожд. ти не знаеше колку дарови послав пред нозете на Дождовниот Крал. ти не знаеше: моето око те љуби и твојата отсутност го ослепува се исплашив кога помислив тебе сум те барал низ песната на ветрот II. Беше тоа ден кога мислев Господе, ќе умрам заведувајќи кралеви за таа да биде задоволна, мислев Господе, одамна не сме разговарале а треба да ја видиш да го почувствуваш нејзиниот пулс, Господе! таа е наша сестра и ќе ја направам љубовница. таква немаш видено, мој Господе. птиците го шепотат нејзиното име и ѕвездите ми кажуваат каде спие кога возовите ја бараат низ градот и денот порано доаѓа за да ја возљуби и ноќта е секогаш предолга кога ја нема зошто ли тогаш тешко заспивам секој мој збор е далеку од мудроста како што сум јас далеку од разумот но таа ме разбира повеќе од било кој и понекогаш ми зборува со косата, другпат со прстите... беше тоа ден кога мислев ќе одлетам во облаците и којзнае дали сила ќе се најде назад да ме врати беше тоа ден кога се подготвуваше виножито во нејзините очи но се плашев ќе ја уплашам ако ù кажам та станав молчелив и молчев како златото на нејзините гради молчев како да ја чувам нашата тајна мојата, твојата и нејзината, Господе беше тоа ден кога мислев песните за неа немаат крај и јас и ветрот стануваме едно |
||||||
![]() |
||||||
mrzla ![]() Сениор ![]() ![]() натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
|||||
Тоа е што е! :)))
Сподели четврток, 06 ноември 2008 во 12:08 Тоа е Нонсенс вели Разумот Тоа е што е, вели Љубовта. Тоа е Несреќа вели Пресметливоста не е ништо освен Болка вели Стравот Бесперспективно е, вели Прегледноста Тоа е што е, вели Љубовта. Смешно е, вели Гордоста Лекомислено е, вели Предострожноста Невозможно е, вели Искуството Тоа е што е, вели Љубовта. |
||||||
![]() |
||||||
pcelka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
|||||
Убавите зборови “се само ништо“ од она што чуствата и срцето го предаваат на душата. Она што не може да се опише а се доживува љубов ли се вика? Можеш ли да го отвориш моето срце, па да видиш што тајно се крие во него? Можеш ли да ја допреш нежно мојата душа па да ја научиш што е љубовта? Можеш ли да ги украдиш и почуствуваш па да се наситиш од моите воздишки...? Нежниот допир, воздишки и срце вистинско, искрено и чисто дава одговор и ги разкрива мистериите на словото и хартијата, ја открива тајната на мастилото, ја разобличува формалноста па дава љубов вистинска...!!! Можеш ли? .......... Изменето од pcelka - 06.Јануари.2010 во 22:59 |
||||||
секој нов ден, носи нова надеж...
|
||||||
![]() |
||||||
zamislena ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14571 |
|||||
..Благодарам Фикс....
![]() ....................
Ако некогаш се сретнеме,
немој да ми подадеш рака.
Ако некогаш се видиме,
помини и немој да застануваш.
Ако некогаш се најдеме,
застани далеку од мене...
Ако сеуште се сакаме,
ќе дојдат нашите денови..........
|
||||||
![]() |
||||||
fiks ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ![]() ![]() ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
|||||
Одлично напишано
![]() |
||||||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||||||
![]() |
||||||
sneska_v ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
|||||
ИСПОВЕД
Откако ги отворив сите врати на твоите храмови посакав да заминам далеку некаде. И не помислував колку многу тагуваше по мене. А сега, кога сум далеку од тебе посакувам назад да ти се вратам, фреска на повторна љубов да изрезбам. Сега ти не помислуваш колку многу јас тагувам по тебе. |
||||||
![]() |
||||||
pcelka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 3326 |
|||||
Анте Поповски: |
||||||
секој нов ден, носи нова надеж...
|
||||||
![]() |
||||||
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
|||||
Mastape e prav poet
![]() ![]() |
||||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||||
![]() |
||||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
|||||
море бре... секоја чест - акростихов... лудница...
химнографија,,, ![]() ![]() ![]() |
||||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3435363738 67> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |