IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Лагите на Бугарите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Лагите на Бугарите

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3233343536 40>
Автор
Порака
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 13:42
Originally posted by чоли чоли напиша:

Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

Ако сметал дека местото му е во Бугарија тоа и ќе го запишел во тестамент,колку што знам и сопругата ме е закопана во италија,неа кога ќе ја земате?

Можеби е станало по волјата на неговиот унук - главниот прок*рор на Бугариjа Иван Татарчев... А дали знаеш коjа е била сопругата му?

Татарчев има фамилија и во неговото родно место.Има внуци во Битола.Шо мајка бара да биди закопан во Софија ... ама ние си сме криви.

Изменето од DragancoLeskoec - 02.Ноември.2010 во 13:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 13:45

И ние придонесовме да си создадете држава

Нов контроверзен речник за историјата на Македонија од бугарски автор

Овој бугарин многу ме потсетува на каснаковски и тој како и сите бугари немаат проблем за оние од 1990 година ,оние помеѓу 1944 и 1990 година се наши и нивни а се пред 1944 година се бугари.

Шовинизмот на бугарија е дел од нивната негаторска политика кон Македонецот.

Ова е далеку од шовинизам и негаторска политика.Шовинизам е нашето монополизирање на ВМРО и постхумно менвање на народноста на војводите на испробан комунистички начин.Сето то е одбивање да созрејме како нација.

Изменето од DragancoLeskoec - 02.Ноември.2010 во 13:46
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:33
ВМРО и претходно беше наменето само за Македонија
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 18:40
Беше наменето за ослободување на Македонија, ама не можиме да ги кривиме бугарите ако го сметат ВМРО за дел од својата историја.Поготово поради тесната поврзаност на ВМРО со бугарите и Бугарија, т.е. нивната неразделивост.А да не збораме за епскиот број на бугарски офицери - војводи на ВМРО.
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 19:02
Тој дел никој не го оспорува дека земале учество.Се работи од кој поводи го правеле тоа.А за Татарчев пријателе самиот тој кажал каде сакал да почива,во родното село,а дали тоа село се наоѓа во Македонија или Бугарија не е битно,битно е дека неговата желба била да почива во родното село.

Изменето од mungos80 - 02.Ноември.2010 во 19:03
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 17:53

Originally posted by Македон Македон напиша:

Во новиот македонско историски речник кој осамна вчера Никола Бадев и Васка Илиева се познати пеачи од Македонија и Бугарија.

Васка Илиева е пеачка од Бугарија?!

Чоли, како што кажа, господинов може да е професор на Оксфорд или каде и да било, ама сепак, тоа не значи дека не пишува глупости.

Има ли некаде доказ дека Васка Илиева некогаш и некаде покажала бугарско национално чувство? Патем, не потекнува од Бугарија, ниту од Вардарска Македонија, туку од Егејска Македонија.

Семејствата на овие лица воопшто не треба да реагираат до весниците, туку едноставно да поднесат тужба против Бечев, како и правното лице кое стои зад овој речник. Тогаш, со правосилна судска пресуда за обештетување за нарушување на угледот, предизвикување душевна болка и слични нешта, што лесно би се докажале, многу лесно ќе се измени се што е напишано во речникот, а Бечев едноставно ќе го изгуби сиот свој авторитет, а да не говорам и за други нешта со кои може да се соочи, не само тој, туку и правното лице.

каква е разликата помегу Васка Илиева и Љубка Рондова?

Чоли, без многу философирање, не мати ја водата, затоа што знаеш и самиот дека не е матна.

Сме ја слушале Љубка Рондова што говори, знаеме и што говореше Васка Илиева, за што се залагаше, каде беше канета и од кого и сл.

Пак ќе прашам, каде Васка Илиева се декларирала како Бугарка, каде пројавила бугарско национално чувство?

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 19:08

Пак ќе прашам, каде Васка Илиева се декларирала како Бугарка, каде пројавила бугарско национално чувство?

Васка си е Бугарка оти е отказала да си смен името на Илиевска... Исто како Никола е отказал да биде Бадески... Па тоа е било израз на сопротива срешту jугославскиот македонизам.
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 19:14

Васка си е Бугарка оти е отказала да си смен името на Илиевска... Исто како Никола е отказал да биде Бадески... Па тоа е било израз на сопротива срешту jугославскиот македонизам.

Чоли, Васка сиот свој живот го помина во Југославија, не измислувај приказни, на кои никој нема да ти поверува. Има многу луѓе чии презимиња завршуваат на -ов, -ев, па дури и на -еш, -о.

А за да докажам дека си измислуваш невистини (да не употребам потежок збор), еве и интервју со Васка Илиева.

- Татко ми беше иницијатор јас да почнам да пејам, во едно интервју признава Васка Илиева. За време на окупацијата кога војувавме со Бугарите и Германците, татко ми не ми дозволуваше да пеам. Но по војната, тој, гледајќи не под какви услови живееме јас и мажот ми, кој беше болен од туберколоза, ми предложи да се вработам во "Танец" како пеач. И покрај незадоволството и патријархалното воспитување од страна на мажот ми, јас собрав храброст и запеав. Се сеќавам дека тоа ми беше првиот јавен настап на кој ги испеав песните "Нико меанџико" и "Што имала к'смет Стамена". Оттогаш надминувајќи ги тремата и предрасудите започна мојата пејачка кариера. Следеа турнеи заедно со "Танец" низ Македонија и поранешна Југославија. Во 1952 година ја реализиравме првата турнеја надвор од Југославија, во Грција. Во Атина пеев македонски песни и за првпат си го слушнав гласот на радио, додека во Солун не ни дозволија да одржиме концерт, иако голем број Македонци од Егејска Македонија чекаа со голема желба да настапиме.- беа зборовите на Васка со кои ја раскажуваше вистината за своите музички почетоци.

Целото интервју
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 19:21
AAAAAAAAA - значи по таа филозофија и пола Руси се Бугари.

Абе смешки ТуркоМонголски

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 19:27

Целото интервју

Бе видов го целото интервjу, ама вервам што ке се согласиш што долната песна коjа пеела Васка не е народна:

Мајко мила моја Македонијо
Дај да одам, по срце да те носам.
По срце да те носам, во мислите те имам.
Со ноц'и не спијам, са се размислувам.
Са се размислувам, дал паке се вратам.

Дај да одам, се за тебе пејам.
Песни јас ти пејам, со те се гордејам.
С"то си ме родила, ц"е сем Македонец.

Дај да одам, паке ти се вратам.
Паке ти се вратам, ти си ме родила.
Ти си ме родила, и ти ме порасла.
За тебе з"ивејам, за тебе ке умрам...
--
Таа песна е напишана од некоj комунистички агитатор... па нека Васка откаже да jа изполни.
Не че текстото е лош ... но много искуствено звучи...
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 19:29
Да да - сигурно оној истиот што не дозволил да и се смени презимето

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 19:52
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Да да - сигурно оној истиот што не дозволил да и се смени презимето

Ако судим од името на таткото на Васка (Василка?): Тодор Бошков Велков, и ако земеме во предвид што Васка е родена во 1923 г. - по време на страшното српско ропство - Васка сигурно се е казвала Василка Бошкович или Василка Велкович...
---
Но штом Васка се именува Илиева - тоа сигурно е по маж. Интересно... никаде ништо не пише за неjното семеjство... Сепак не е била женета за Никола Бадев или за Александар Сариевски... Ми е интерсно да научам нешто за приватниот живот на Васка - моjата умилена пеjачка.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 20:03

Целото интервју

Бе видов го целото интервjу, ама вервам што ке се согласиш што долната песна коjа пеела Васка не е народна:

Дај да одам, по срце да те носам.
По срце да те носам, во мислите те имам.
Со ноц'и не спијам, са се размислувам.
Са се размислувам, дал паке се вратам.

Дај да одам, се за тебе пејам.
Песни јас ти пејам, со те се гордејам.

Дај да одам, паке ти се вратам.
Паке ти се вратам, ти си ме родила.
Ти си ме родила, и ти ме порасла.
За тебе з"ивејам, за тебе ке умрам...
--
Таа песна е напишана од некоj комунистички агитатор... па нека Васка откаже да jа изполни.
Не че текстото е лош ... но много искуствено звучи...

Чоли, прво тврдеше дека Васка е Бугарка, а сега, откако јавно ти го разобличив невистинитото тврдење, се обидуваш да се измолкнеш со идејата дека песните на Васка Илиева биле напишани од комунисти. Дали имаш докази за ваквото тврдење?

Доколку немаш, мошне смешно ќе изгледа обвинувањето за комунистичко мешање од вас, кои живеевте во сталинистичка земја и кои роневте солзи кога умре "таткото на народите".
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 20:11

[QUOTE=чоли]
Чоли, прво тврдеше дека Васка е Бугарка, а сега, откако јавно ти го разобличив невистинитото тврдење, се обидуваш да се измолкнеш со идејата дека песните на Васка Илиева биле напишани од комунисти. Дали имаш докази за ваквото тврдење?

Доколку немаш, мошне смешно ќе изгледа обвинувањето за комунистичко мешање од вас, кои живеевте во сталинистичка земја и кои роневте солзи кога умре "таткото на народите".

А ти знаеш ли што е гајдаџија?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3233343536 40>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.