|
Целта на Масонството |
Внеси реплика | страница <1 3132333435 62> |
Автор | ||
nikolabitola
Сениор Регистриран: 05.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 150 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тука си во право ! :) |
||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas ne se poklonuvam na sliki i na spomenici. Vuk Karadzic e Pravoslaven monah i e mnogu zasluzen za prevodot na Biblijata. Ako toj bil sledbenik na Lucifer nema da ja prevel Biblijata. Jas se poklonuvam samo pred BOG. I samo sakam da kazam deka za sekoe obvinuvanje koe covek go izlozuva treba da pokaze uverlivi dokazi . Dokolku ne e taka, vo toj slucaj nema da sme daleku od Sredniot Mracen Vek na Inkvizicijata, ke se vpustame vo lov na vesterki i ke nastradaat mnogu nevini luge. Sekoe dobro, pozdrav! |
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Следниот пат кога в црква ќе ја чуеш "Тебе појем" или "Многаја Лета" или Литургијата на Свети Јован Златоуст - сети се дека масон ги има напишано - токму во Слава на Бога!
|
||
Do what is right, come what may...
|
||
nikolabitola
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вашиот бог како што вие си го нарекувате, го лажи човекот на секакви начини, како што реков еднаш волк во јагнешка кожа.
Ако решил некој масон да пиши песни во име на Бог тоа и ќе го направи, ако тоа е начин да привлечи што повеќе души никој нема да го спречи, не една десет ќе напиши. Секој ден слушаме и гледаме работи кои се ваше сатанско дело, ама духовно сме со нашиот Бог, Исус Христос и светиот Дух. Се што досега кажавте се поклопува со моите тврдења дека вие сте слуги на злото, му служите на ангелот на темнината, дури и зборувате за вашите ритуали со кои му правите чест нему. Зошто во црквата кај што одам не се отвора и Библија и к*ран едно до едно ? Оти на литургија не се чита од к*ранот? Во вашите ритуали рековте дека се прави тоа. Тоа не е православие, вие сега мене ми велите дека сте православни, утре некој будист да се заинтересира за масонеријата ќе речите дека сте будисти, се со цел да го добиете на ваша страна, да си мисли дека вие сте или го имате она што него му треба. Многу е лесно да се манипулира со човековата психа, со човековиот разум, вие тоа најлесно го правите со ѕверот кој има слика и глас, а нема душа. Вашата цел е да го одделите човек од Бог, се борите што повеќе души да привлечите кај вашиот Луцифер, и на овој свет не бирате средства да го направите тоа. |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема да замерите на вака припоросто прашање ама навистина јас имам многу дилеми, а верувам и сите овие кои тука прашуваат, не со намера да навредат туку со намера да си расчистат некои дилеми - Ако масонството е тајно, ако никој со сигурност до пред некоја година не ни знаеше дека постојат односно се околу нив беше обвиткано со некоја мистика како сега да поверуваме дека сите овие кои се спомнуваат навистина се Масони? Малку ми е сомнително набројувањето на ова глорифицирано членство Впрочем се шпекулираше дека Штерјо Наков бил меѓу основачите на модерната ложа во Македонија и затоа до скоро беше недопирлив и сега наеднаш излегува дека не е се така силно и јако бидејки гледаме дека одредени локални моќници од друга ’’ложа’’ можеле да му го разнишаат ’’кралството’’. Значи или не бил тоа што го зборуваат, а зборуваа или масонството не е толку јако колку што се велича или се појавуваат некои нови ложи кои многу појаки?! Многу мистика, многу таинственост а сепак се на ачик. |
||
somoteitbe
Група Регистриран: 23.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 83 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема да замерите на вака припоросто прашање ама навистина јас имам многу дилеми, а верувам и сите овие кои тука прашуваат, не со намера да навредат туку со намера да си расчистат некои дилеми- Ако масонството е тајно, ако никој со сигурност до пред некоја година не ни знаеше дека постојат односно се околу нив беше обвиткано со некоја мистика како сега да поверуваме дека сите овие кои се спомнуваат навистина се Масони?Малку ми е сомнително набројувањето на ова глорифицирано членство Впрочем се шпекулираше дека Штерјо Наков бил меѓу основачите на модерната ложа во Македонија и затоа до скоро беше недопирлив и сега наеднаш излегува дека не е се така силно и јако бидејки гледаме дека одредени локални моќници од друга ’’ложа’’ можеле да му го разнишаат ’’кралството’’. Значи или не бил тоа што го зборуваат, а зборуваа или масонството не е толку јако колку што се велича или се појавуваат некои нови ложи кои многу појаки?!Многу мистика, многу таинственост а сепак се на ачик.[/QUOTE]
Znaci vaka za eden covek koj e regularen mason vo javnosta samiot toj resava dali ke kaze deka e ili ke si go zacuva istoto kako svoja intima,za pokojnite masoni moze da se kaze od strana na drug brat deka bile masoni.Dokolku mason napravi nekoj kriminalen akt i e osuden od drzavata-sudot toj avtomatski biva isteruvan od svojata loza.Vtoro masonerijata-modernata ne e tajno drustvo tuku drustvo so tajni registrirano vo zvanicnite registri na drzavata kade sto deluva i vo soglasnost so vazeckite propisi i zakoni vo istata.Treto povtoruvam masonerijata ne e religija toa e bratstvo,sekoj mason samiot si resava na koja religija ke i pripagja i ne smee da mu sugerira na drug za negoviot izbor.Znaci zatoa e i nazivot slobodni zidari. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mamamd...
Има едно основно недоразбирање... Масонството НЕ Е тајно. Масонството излегува во јавноста во 1717-та година, што значи пред речиси 300 години. Тоа што кај нас до пред некоја година не се зборуваше за тоа, е сосема друга тема - но тоа се должи на недоволната информираност во таа област. На запад (особено тука во Северна Америка) - масонските згради имаат јасни обележја, скоро секоја ложа има веб-сајт, масоните без проблем јавно се декларираат како такви... во Македонија тоа сеуште не е можно, заради разно-разните фундаменталисти кои веднаш би ги нападнале. Тоа што некој е член на ложата, не значи дека е недопирлив, или пак дека од некоја друга ложа му ја разнишале позицијата. Исто - големо недоразбирање е тоа. Масонството не е над државата, а напротив - секој масон се обврзува да ги почитува законите во државата во која живее! Ако некој ги наруши и е кривично осуден, тогаш тој бива исклучен од ложата, а не заштитуван од неа, како што обично се мисли. Не е масонството "јако" или слабо, и не ги "штити" своите членови. Целта на масонството не е да биде бизнис клуб, ниту центар на финансиска моќ - а да биде центар на интелектуален напредок. Набројувањето на "глорифицирано" членство се прави обично за да се покаже дека не е толку тајно како што се мисли и дека воопшто не станува збор за некаква мрачна сила, туку напротив - станува збор за двигател на современото општество (во последниве 300 години) и двигател на напредокот во науката и уметностите. На кој начин тоа се прави - секоја ложа има евиденција за своите членови. Во повеќето случаи - многу е лесно да се докаже дали некој бил член или не, затоа што во дневниците на ложата стои неговото име, потпис итн... (ова се прави при секој состанок на ложата, така што лесно се проверува и активноста на членот). Ложите имаат "дневници" во кои се забележува целосната активност на ложата и на поединечните браќа. Во некои случаи, таквите списоци недостасуваат (многу од нив биле запалени пред втората светска војна, затоа што нацистите ги убивале масоните веднаш - без суд), па во таквите случаи, информацијата се добива од споредни извори - на пример - присуство на масонски собир, присуство во друга ложа, масонска комуникација, масонски документи испратени до друга ложа итн... - а се тоа се работи кои некој што не е член не би можел да ги реализира. |
||
|
||
nikolabitola
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Арно рече Asya, ти немаш познавање за масонеријата а не за нешто друго да кажваш. Или пак многу добро знаеш ама тука прикажуваш една страна која е како комерцијална да речам како приказни за мали деца. Масонството влече корени многу одамна, многу порано од годината што ти ја кажа.
http://video.google.com/videoplay?docid=-513042178163963631&hl=en СВЕДОШТВА : http://video.google.com/videoplay?docid=4694034369942457486 Изменето од nikolabitola - 22.Јули.2009 во 18:25 |
||
nikolabitola
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Плавите степени се како предворје односно ходниците на храмот, дел од симболите е тука претставен на новите членови, ама тие намерно се погрешно наведувани, така што тие симболи лажно им се тумачат. Тие и не сакаат тие да ги разберат тие симболи, туку да си замислуваат дека ги разбираат.
Morals & Dogma страна 819 Автор на книгата: Алберт Пајк еден од најголемите и најценетите масони zidarski ти најверојатно спаѓаш овие подлажани души, кутриот ти дури и си мислиш дека највисокиот степен е третиот. Од твоите си излажан. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако ти малку се потрудеше и ја прочиташе темава ќе видеше дека во неа велам - масонството е многу старо, неколку илјади години, но не е тајно веќе 300 години! Така што - не ми припишувај работи што ти не ги знаеш.
А бе Никола... ако наместо да си губиш време со некој што нешто прераскажал погрешно, да посветеше малку време да погледнеш во оригиналот, ќе видеше дека цитатот кој го даваш од Пајк, е всушност цитат кој тој го дава, за обвинувањата кои анти-масоните ги имаат кон масоните. Односно - тој вели дека анти-масоните во своето непознавање на темата, ги обвинуваат масоните за најразлични работи, меѓу кои најчесто се користи и ова кое погоре го цитира. Тоа е дел од 30-тото поглавје на книгата Морал и Догма, наречено "Витез Кадош". Прочитај и самиот, наместо да ми веруваш на мене - почнува на страница 814-та. Како и секогаш, се потврдува она што постојано го потенцирам - Фактите се посилни од се. |
||
|
||
nikolabitola
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еднаш велиш дека тоа е став на Пајк, а не официјален на Масонеријата, сега пак ги извртуваш и неговите зборови лично. Да фактите се посилни од се, само шо ти не приложуваш ниеден туку очекуваш на збор да ти веруваме. |
||
nikolabitola
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кога сме веќе кај книгата на Пајк, се сложуваш со се што тој напишал во неа ?
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Конкретниот цитат кој го посочи, тоа не е ниту став на масонеријата, ниту став на Пајк, туку Пајк вади цитат од анти-масонска литература и го дава како пример. Конкретно ако сакаш да објаснам - во 30-тото поглавје, дава пример дека нападите врз масонството се речиси идентични со нападите врз Темпларите неколку векови порано - и прави паралелна споредба за да го докаже тоа.
ВООПШТО не очекувам да ми се верува на збор - затоа и реков погоре (прочитај убаво) - не ми верувај на мене, а отвори ја книгата, на 814-та страница и прочитај самиот. Не, не се сложувам со многу работи кои Пајк ги пишува во книгата. Да бидеме искрени - повеќето масони не се согласуваат со многу од работите кои Пајк ги пишува. Тој не претставува авторитет или официјален став на масонеријата, а едноставно изнесува свои лични ставови. Ако ја прочиташе книгата, наместо да читаш криво-извадени цитати - ќе го знаеше ова, затоа што на неколку пати тој самиот директно го кажува. |
||
|
||
nikolabitola
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Масонеријата никогаш нема јавно да кажи која е нејзината намера, никогаш јавно нема да признаат дека се слуги на злото,затоа нивните обреди се тајни, затоа е тајна организација, барем тајно е она што навистина ги открива нивните намери, а вака имаат оставено пиончиња како тебе да ги фалат по светот, токму затоа не се согласуваат со книгата на Пајк, и таа твоја реченица "ова не е официјален став на масонеријата" не е никаков доказ ниту факт. Искрено ја немам прочитано книгата,а ќе гледам да ја најдам, само што и да изнесам како факт за тоа што се прави во вашите храмови и на кој му служите вие ти ќе речиш дека тоа не е официјален став на масонеријата, ти за се така велиш шо не ти оди во прилог. |
||
Внеси реплика | страница <1 3132333435 62> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |