IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3132333435 97>
Автор
Порака
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:08
mi se dopadna edna misla od majmunce. monastvoto ispagja kako macenistvo od bes, a ne od potreba.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:09
Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

jovan nikade ne e narecen monah, nikade ne se odnesuval kako denesnite monasi, a i nikade Biblijata ne preporacuva da se bide kako nego.

znaci od tri nepostoecki nesta, napravivte teorija. me potsetuvate na komunistite.

Што е битно кој збор ќе биде употребен, битно е дека живеел како што живеат монасите.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:09
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

А ова е квиз некој? Библиски или анкета?
Се повеќе ме разочаруваш Евангелос. Прво твојата гордост ми падна в очи, а сега гледам и мајтапење. Можеби не ги знам напамет броевите на цитатите, но тоа што го знам сум го запомнила од срце и во најголем дел така и постирам на форумот.

Пишувам со срцето...

Ова е форум, само форум, не се потресувај многу. Животот, делата, вистинската побожност и служба се надвор, а ова е форум. Тука дискутираме со деца, со постари, со помлади, со муслимани, со атеисти, со пантеисти... дискутираме, пишуваме тоа што знаеме. Јас се мајтапам затоа што ова е форум и затоа што хуморот е од Бога созден. Сакаш да ти цитирам стихови каде што и Христос како мене се "мајтапел" со фарисеите?
Јас сум горд само со Бог и со Неговиот Збор!
Ти ме разочара мене порано, но нема да се спуштам толку ниско да коментирам за тебе тука јавно пред сите!
Темата е монаштво...
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:28

Тогаш уживај во твојата библиска реформирана заедница, што да ти кажам.

alternativata e sekoj da si dodava i izmisluva sto saka i da si igrame crkva. za zal nekoi toa i go pravat.

Оние кои ги има од почетокот тие можат да бидат Црква, а си играат црква оние кои вчера почнаа да измислуваат нешта кои ги немало досега.
Кои се тие кои си играат Црква!? Оние кои имаат континуитет на учењето и верувањето од Божјата проповед до денес или оние кои вчера се појавија со учења кои или ги немало или биле дел од незначајни забегани групи? Каде се вашите цркви до 16 век? Каде се вашите верници до 16 век? Каде се вашите книги до 16 век? Зарем Бог створил Црква која пропаднала во првите децении? Зарем Бог створил Црква во која 15 векови никој не се спасил? И од каде сега после толку векови некој вистински ја сфатил проповедта, каква што не ја сфатиле сите досега? Нели според кажаното верата треба да слабее, а не да расне со текот на времето.
Или
Тоа се се лажните учења без корен и без континуитет на кои сме предупредени дека ќе се појават и ќе залажуваат многумина. Поради трикот на демонот да се избегне се што Бог ни објавил со текот на вековите повикуваат на „изворното христијанство“ толкувано низ формализмот на буквата во Светото Писмо.
Прво како ќе го дознаете изворното христијанство ако не се користите со толкување и преданието кои ги отфрлате.
Второ Зарем објавата Божја заврши со Апостолите!? Зарем изворното христијанство нема да се усовршува туку ќе остане се непроменето!? Зарем нема со текот на времето да согледуваме нови и нови значења на она кое Бог го проповедал поучени од Светиот Дух, а согласно на она претходно наученото!? Зарем Бога целосно го откривме и нема уште бескрајни сознанија да учиме секој ден за Него!? Ако апостолите биле луѓе, како што ги третирате, тогаш зошто луѓето верници после апостолите исто така да не добијат чест и признание за откривањата кои Бог ги удостоил!? Ако тие повикуваат на нив да се угледаме, тогаш зошто да не се угледуваме на верниците после нив!? Зошто тогаш ја отфрлате вековната традиција на монашката целосна посветеност на Бога каква што има уште од првите векови.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:29
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"каде се еден, двајца или тројца собрани во Мое име, таму Сум и Јас посреде нив."

(Исус во евангелие по Матеј 18:20)

Наградно прашање: Кој збор е вишок во горниот стих? голема%20насмевка

Евангелисе, имаш грешка во чекори.

Црквата е една Света и Соброна, што значи од Адама до последниот што ќе се роди од жена. Црквата е соборна а не просторна и секој кој Правилно исповеда и е крстен во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух е члена на Црквата па каде и да е и кој и да е. А

Но друго нешто забележувам. Како успешно бегате од темата и се факате за безвучни букви или зборови а главното го прескокнувате?

И уште нешто. Ве молам не исмевајте се и не правеѕте си зафрканции и шали со словото Божјо оти се надевам добро ја разбирате и ја почитувате трета Бозја заповед а воедно и не исмејавајте се со Божјите високодостоиници отини најмалку не смешно и долично. ( реагирам до администаторот)

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:37

Да, и мене ми е малку симпатичен тој Пимен, си ги имам сите негови колумни, ми се допаѓа особено во деловите каде што тој смело го критикува православното свештенство, а и некои од работите што "смрдат" во релното православие кај нас.

Оние кои пребиваат во Божјата Вера ја имаат привилегијата да се самокриткуваат да се поучуваат и усовршуваат, затоа што сигурни се во вистината на своето верување и сосема слободно ги кажуваат лошите појави. Не чувствуваат опасност за својата вера, за да се кријат. Оние кои се во заблуда не сакаат себе си да си дозволат да ги погледнат грешките бидејќи ако почнат да гледаат на своите грешки ќе видат дека од темел погрешно веруваат.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:48
sard, а зошто не го коментираш и вториот дел од мојот пост што го напишав за Пимен? голема%20насмевка
Чие верување е сега погрешно во темелите?

Но тоа што не ми се допаѓа кај него, е тоа што, заробен во стегите на православието, не оди до крај со реформите и, како и сите слични на него, почнува со библиски ставови, а завршува со "благо" православие.

На пример, на неговата колумна за бесмисленоста на адетите, тој почнува многу отрезнувачки (баш како да се читам себе си среќа), а при крајот вели...
"... а оние (бесмислени адети) што толку се одомаќиниле и станале дел од нашиот фолклор, ако не можеме да ги отфрлиме, барем да ги охристијанизираме, да им дадеме христијанска смисла. "

Читаш ли што пишува погоре? Да ги "охристијанизираме" бесмислените (пагански) адети изненадување
Па токму таа е причината што тие се вметнале во православието, затоа што "црквата" порано, за да го придобие полесно народот, таа ги прифаќала (охристијанизирала) паганските адети на македонците и на тој начин ги правела православни "христијани".
А што вели Божјото Слово...

"И никој не налева ново вино во стари мевови; инаку новото вино ќе ги скине мевовите, па ќе пропаднат и виното и мевовите. Туку, ново вино - во нови мевови!"
(Исус во евангелие по Марко 2:22)

"Не знаете ли дека малку квас, го потквасува целото тесто?Очистете се од стариот квас, за да бидете ново тесто, како што сте бесквасни. "
(1 Коринтјаните 5:6-7)

Кој има уши, нека чуе што Бог вели погоре.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:48

Или па кога ќе ми текне на оној Опитен "Прости ми јас сум грешен. Помоли се за мене." Демек само он е грешен, демек ние не знаеме дека сите сме грешни. А кога го прашав за што да се помолам за него, се збуни, не знаеше што да ми каже. А тоа е доказ дека само глумите тука некои суперпонизни, се правите "најнедостојните", а на дело ги судите оние кои до збор се обидуваат да го следат Христовото и апостолско учење, само затоа што не прават нешто што не правеле ни Христос, ниту апостолите.

Затоа што за така да зборуваш потребна е сила. Кога човек се себепонизува со зборови оди против својата човечка суета која секогаш величествено мисли за себе.

Лука 18:14 Ви велам, овој се врати дома повеќе оправдан, отколку оној; зашто секој кој се возвишува себеси, ќе биде понижен; а кој се понизува себеси, ќе биде возвишен.”

2 Коринтјани: 11:7 Грев ли сторив понижувајќи се самиот, за да ве издигнам вас, кога без награда ви го проповедав Божјото Евангелие?

1 Коринтјани: 15:8 А најпосле ми се јави и мене како на недоносче.

Лука: 5:8 Кога Симон Петар го виде тоа, падна пред Исусовите колена и рече: „Оди си од мене, Господи, зашто сум грешен човек!”

Лука: 14:11 Зашто, секој кој се возвишува, ќе биде понизен; а кој се понизува, ќе биде возвишен.”

Езекиел: 17:24 И сите полски дрва ќе знаат дека Јас Сум Господ, Кој го понижувам високото дрво, а на сувото дрво му давам да се раззеленува. Јас Господ, реков и ќе направам!”
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 12:56
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

не исмејавајте се со Божјите високодостоиници отини најмалку не смешно и долично. ( реагирам до администаторот)

За кои Божји "високодостојници" збориш? За високодостојникот Пимен што го спомнав? голема%20насмевка Или за тоа што од петни жили се обидувам да ја прочистам блажената и благословената Марија од сите небиблиски титули што и се накалемени? Или затоа што пастирам дел од житијата каде што вашите светци уривале храмови? За кои "високодостојници" збориш? За тоа што цитирав житие каде што еден пустиник се пикнал во бунар, таму бдеел 10 години и умрел? Што е лага тука? А ако е вистина, зошто се срамите од неа?

Слободно, фати се за рака со онаа Asya и одете кај администраторот, кај г.г.г..г.г Стефан, кај владата, кај премиерот итн и кажете им дека овде се дискутираат работи објективно, побарајте да се укине секуларноста и слободата на вероисповед на форумов, побарајте ова да биде само православен форум и само православните коментари да се пишуваат овде... тогаш нема да има ни потреба да ме банираат, самиот ќе излезам одовде голема%20насмевка

sard, едно е да се понижуваш себе си, а ДРУГО е да го понижуваш Божјиот Збор. Ние, христијаните, сме повикани СМЕЛО да го проповедаме Божјиот Збор, а ако некаде тој укорува, тогаш твојот приговор поднеси Го до Бог, а не до мене.
Божјиот Збое е АВТОРИТЕТ и не смее да биде понижен!

Изменето од EvAngelos - 24.Септември.2008 во 12:59
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 13:08
[QUOTE=EvAngelos]

sard, а зошто не го коментираш и вториот дел од мојот пост што го напишав за Пимен? голема%20насмевка

[QUOTE=EvAngelos]

Но тоа што не ми се допаѓа кај него, е тоа што, заробен во стегите на православието, не оди до крај со реформите и, како и сите слични на него, почнува со библиски ставови, а завршува со "благо" православие.

На пример, на неговата колумна за бесмисленоста на адетите, тој почнува многу отрезнувачки (баш како да се читам себе си среќа), а при крајот вели...

"... а оние (бесмислени адети) што толку се одомаќиниле и станале дел од нашиот фолклор, ако не можеме да ги отфрлиме, барем да ги охристијанизираме, да им дадеме христијанска смисла. "

Читаш ли што пишува погоре? Да ги "охристијанизираме" бесмислените (пагански) адети изненадување

Па токму таа е причината што тие се вметнале во православието, затоа што "црквата" порано, за да го придобие полесно народот, таа ги прифаќала (охристијанизирала) паганските адети на македонците и на тој начин ги правела православни "христијани".

"И никој не налева ново вино во стари мевови; инаку новото вино ќе ги скине мевовите, па ќе пропаднат и виното и мевовите. Туку, ново вино - во нови мевови!"(Исус во евангелие по Марко 2:22)

"Не знаете ли дека малку квас, го потквасува целото тесто?Очистете се од стариот квас, за да бидете ново тесто, како што сте бесквасни. "(1 Коринтјаните 5:6-7)

Evangelos, тоа го вели владиката Пимен бидејќи некогаш навистина не можеш против некои адети на народот. Еве да земеме за пример денот пред Бадник . Нели има обичај вечерта пред тој ден да се собираат пред оганот, па јадење, пиење и др. Црквата ( посебно Архиереите ) упатуваа молби и апел до луѓето да не се собираат околу оган бидејќи тоа е пагански обичај, но луѓето како луѓе пак си тераа по свое. Лани дури и Неговото Блаженство не дојде во Црква поради тоа што не ги одобрува некои работи кои ги прават луѓето ( барем така велеа медиумите ), ама луѓето пак по свое. Значи немаше фајде ни од апели ни од молби. Истотака оди речи им на некои од постарите за бадниковото гранче дека нема никаква симболика или слично, па ќе видиш како ке реагираат ( биди припремен за бегство). Црквата што се не направи ама народот не сака и тоа е. Нема шанси да го убедиш. Одма после тоа се слушаат муабети од типот: Да бе, попон мене ќе ми кажува он ваков таков, тоа така си било од векот.....Некогаш тоа вродува со плод ( на пример кај мене, јас не одам на огнот- и тоа одма се пречека како кршење на традиции ), ама некогаш и не... на крајот на краиштата толку е моќта на Црквата. Да се надеваме дека со веронауката и со ослободеноста од туѓите надворешни влијанија работите ќе се променат.

Поздрав

Изменето од macedon_alex - 24.Септември.2008 во 13:10
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 13:09
Originally posted by sard sard напиша:

alternativata e sekoj da si dodava i izmisluva sto saka i da si igrame crkva. za zal nekoi toa i go pravat.
Оние кои ги има од почетокот тие можат да бидат Црква, а си играат црква оние кои вчера почнаа да измислуваат нешта кои ги немало досега. Кои се тие кои си играат Црква!? Оние кои имаат континуитет на учењето и
верувањето од Божјата проповед до денес или оние кои вчера се појавија
со учења кои или ги немало или биле дел од незначајни забегани групи?

jas istoto go prasuvam. ako nemalo na pocetokot molenje na lugje, na lesevi, odenje i skapuvanje po bunari, vozdignuvanje na srebroljubieto i na nacionalnata omraza, ako nemalo palenje na sveki, ako nemalo crtanje na sliki i potoa nivno obozuvanje, ako go nemalo seto toa na pocetokot, togas jasno e deka TAA CRKVA ne e od Hrista, i taa e laznata crkva za koja se zboruva vo Otkrovenieto.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 13:15
Цитирај

Цитирај

"И никој не налева ново вино во стари мевови; инаку новото вино ќе ги скине мевовите, па ќе пропаднат и виното и мевовите. Туку, ново вино - во нови мевови!"
(Исус во евангелие по Марко 2:22)

"Не знаете ли дека малку квас, го потквасува целото тесто?Очистете се од стариот квас, за да бидете ново тесто, како што сте бесквасни. "
(1 Коринтјаните 5:6-7)

Актите на изразување на верата се форма. Формата е променлива во време и место. Христијанството ги прифаќа оние предхристијански адети кои не се во спротивност со учењето. Оние кои се во спротивност како к*рбанот од секогаш биле отфрлани, а најчесто се појавиле во текот на примитивизацијата на верата во текот на турското владеење. И самиот збор е со турско потекло. Но повеќето адетите се во согласност со учењето освен кога некој погрешно ги сфатил и погрешно си ги толкува.

Пример не е погрешен обичајот за раздавање на храна на гроб, доколку се сфаќа како меѓусебено давање во СПОМЕН на починатиот. Да се спомене верникот меѓу нас и со тоа Бог да го спомене. Затоа што штом некој дава храна во спомен значи тој оставил некаква носталгија и тага за него. Тоа е еден вид на молитва за починатиот. И тоа е правилно сфаќање за таа форма на изразување на верата согласно со православното учење. Но проблем е ако се има погрешно сфаќање дека храната се носи како храна за починатиот, што е многу поретко сфаќање.

Во таа смисла и Владиката Пимен пишува. Да се усовршат гледиштата на луѓето во врска со актите на изразување на верата.

Изразувањето на верата се усовршува или се примитивизира во формалната изведба, но тоа не е проблем на учењето на верата во Православната теологија. Тоа е појава во некои времињата и услови и не важи за сите туку најчесто за пониските и селските маси кај народот. Од друга страна Бог ќе им прости на неуките, доколку нивната вера била искрена, затоа што и онака со векови луѓето не ни знаеле да читаат, а во првите векови имале малку или воопшто немале што да читаат па сепак ние не можеме да се споредиме со нивната вера.

Од друга страна и покрај не формалните туку суштински промашувања на верувањето на другите „цркви“ не доаѓа до самокритика бидејќи во основа нивното појавување, животниот мовес вивенди и сета „духовност“ не се засновува на изразување на сопствената духовно богатство туку постоењето и мотивацијата се засновуваат во критикување на другите.

Изменето од sard - 24.Септември.2008 во 13:29
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 13:28

sard, едно е да се понижуваш себе си, а ДРУГО е да го понижуваш Божјиот Збор. Ние, христијаните, сме повикани СМЕЛО да го проповедаме Божјиот Збор, а ако некаде тој укорува, тогаш твојот приговор поднеси Го до Бог, а не до мене.
Божјиот Збое е АВТОРИТЕТ и не смее да биде понижен!

Ние зборувавме за понизноста на изразите кои православните ги употребуваат за себе.
Тоа беше предметот на твојот и мојот пост и не знам што вртиш сега во сосема друг правец.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2008 во 13:34

Originally posted by sard sard напиша:

Оние кои ги има од почетокот тие можат да бидат Црква, а си играат црква оние кои вчера почнаа да измислуваат нешта кои ги немало досега. Кои се тие кои си играат Црква!? Оние кои имаат континуитет на учењето и
верувањето од Божјата проповед до денес или оние кои вчера се појавија
со учења кои или ги немало или биле дел од незначајни забегани групи?

jas istoto go prasuvam. ako nemalo na pocetokot molenje na lugje, na lesevi, odenje i skapuvanje po bunari, vozdignuvanje na srebroljubieto i na nacionalnata omraza, ako nemalo palenje na sveki, ako nemalo crtanje na sliki i potoa nivno obozuvanje, ako go nemalo seto toa na pocetokot, togas jasno e deka TAA CRKVA ne e od Hrista, i taa e laznata crkva za koja se zboruva vo Otkrovenieto.

Одговори кои се тие кои ги имало од почеток до денес? Каде се припадниците на твоето верување? Можеш ли некого да посочиш по име во 2, 5, 9, 13 век.

Изменето од sard - 24.Септември.2008 во 13:34
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3132333435 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.