|
Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата |
Внеси реплика | страница <1 3132333435 36> |
Автор | |
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Apsurdno prasanje a ??hehe,Pa togas daj te mi i vie takov nekoj Apsurden odgovor!!??? Nego,odgovorimi na gorenavedenoto(sekako dokolku si vo moznost)...Kade sto Isus im vikat nikoj nikogo da ne navreduvat..A toj e toj koj prv Navredil!! Ova,neznam vie kako go gledate,i kako gi gledate onie koi Nareduvaat edno a Pravat drugo,i kako gi tretirate tie Luge..Za vo Islamot znam,Covek koj nareduvat edno a pravet drugo takviot e MUNAFIK(LICEMER)...No kaj vas ne znam kako gi vikate!! P.s.Isa.a.s e cist od se sto mu prepisuvate!!! |
|
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
|
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог, дал заповед, која вели - не убивај.
Но на многу места убива затоа што некој му прегрешил. Тоа е Бог. Истото е и тука. Само да не навлегуваме пак во дискусија за троиството, затоа што ќе се вртиме во круг. Ники - Исус им рекол дека нема да дојде (со нив), а потоа отишол (сам). Никаде тука не излажал. |
|
Do what is right, come what may...
|
|
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Me interesira,Dali postoet eden i Edinstven Hristijanin vo Svetov koj piel Otrovno nesto i ne se Zatroval!!!?? Za Pravoslaven Garantiram deka nemat takov!! Koga Popovite ne prifacaat sto pak preostanuvat za Drugite,za obicniot narod,!! Mu rekovme ednas so eden brat na eden pop,Dali si vernik??On kaza Da!! so seto srce i dusa,Potoa sleduvase..A dali se sto rekol Isus praktikuvas,,,Odgovori Da!!! Togas Mu go Citiravme Pasusot,i mu rekovme Dali ke pies Otrov...Togas Se smrzna covekot..Ami jas vaka,ami jas taka,ami toj toa go napravil(ni kaza edna ikona,na nea nekoj svetec koj "go napravil toa")....Covekot ne znaese,sto da pravi...Mu rekovme..A neli toa bese Vernik...ako cvrsto veruvas vo Isusa,napravigo toa..Poso Isus ti garantirat deka nema da se zatrues.... Zatoa prasuvam dali postoet takov nekoj Hristijanin!? Koj toa ce go napravet,ako nemat nieden takov togas znaci i nema Vernicvi Hristijani!! |
|
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уште нешто - Ники, да сум на твое место - не би се ставал во улога на Судијата. Само Тој знае кој каде ќе оди...
|
|
|
|
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Халид, за ова со брат ти Ефендијата на долго и на широко дискутиравме. И како и секогаш, се дојде до заклучокот, дека ако вадиш работи од контекст, се губи нивната смисла и се добива ново значење кое не е точно. Само за аналогија, јас дадов цитат од к*ранот во кој се вели дека тој што ќе го каже името Алахово, Алах од оган ќе го извади. Дали ти некогаш си застанал во оган, си го изговорил името негово и си чекал да те извади од огнот?! Ако не, тогаш, според твојата логика - не си верник.
Арно ама, сега ќе тргнете да објаснувате дека тоа се однесува на пеколот. Исто и овде, прво е симболично, второ се однесува на оние кои се вистински чисти, вистински просветлени... такви има малку (во секоја религија!). И зошто цело време се враќаме на работи кои се веќе објаснети?! Само се вртиме во круг и навистина станува јасно дека не ви е до дискусија и да научите нешто, туку само сакате некаква бескорисна дебата... не ја гледам смислата од тоа. |
|
|
|
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во следниот Стих, ИСУС оваа жена ја нарекува КУЧЕ
25 Таа дојде пак и Му се поклонуваше, велејќи: „Господи, помогни ми!” 26 А Тој, одговарајќи и рече: „Не е добро да им се земе лебот на децата и да им се фрли на кучињата.” 27 Но Таа рече: „Да, Господи, но дури и кучињата јадат од трошките, што паѓаат од трпезата на нивните господари.” ЕВЕ ГО СТИХОТ СО ПРАЗНИКОТ 8 Вие отидете горе на празникот; Јас не одам на празников, зашто Моето време уште не се исполнило.” 9 Тоа им го рече и остана во Галилеја. 10 А кога Неговите браќа отидоа на празникот, тогаш отиде и Самиот, не јавно, туку тајно. ЗОШТО ИСУС НЕ СЕ МОЛИ ЗА ЦЕЛИОТ СВЕТ Јован: 17:9 Јас се молам за нив; не се молам за светот, туку за оние, кои Ми ги даде, зашто се Твои Јован: 6:44 Никој не може да дојде при Мене, ако не го привлече Таткото, Кој ме прати, и Јас ќе го воскреснам во последниот ден. (БОГ НЕ ГИ ПРИВЛЕКУВА СИТЕ ЛУЃЕ, ДАКУ ИСУС НЕ УЧИ ДЕКА БОГ НЕ ГИ САКА СИТЕ ЛУЃЕ ?) ДАЛИ ТОА ЗНАЧИ ДЕКА ИСУС НЕ Е ПРОРОК НА БОЖЈАТА ЉУБОВ |
|
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во овој контекст може да се каже и за две јасни спротивности на Правосланвата Црква со Светото Писмо
Ако саката да ги критикувате Православните Со следните стихови ќе бидете јасни А за се друго ќе изгубите, бидејќи нема да држи 1. Ап Павле вели Епископите да имаат ЖЕНА и ДЕЦА За да бидат ПРИМЕР за Народот Божји А Во Православната ЦРКВА на ЕПИСКОПИТЕ СТОГО ИМ Е ЗАБРАНЕТО ДА ИМААТ ЖЕНА И ДЕЦА 2. ИСУС јасно вели Никого не нарекувајте го Отец бидејќи еден е вашиот Отец на Небото Но Православните сите свои пастири ги нарекуваат Отци И им се обраќаат со ОЧЕ (ИМЕТО) Во оваа смисла и Самиот Ап Павле на едно место се нарекува ТАТКО на верните, во едно послание |
|
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од Halid ibn Velid - 14.Мај.2008 во 18:51 |
|
|
|
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уште еден доказ,дека Исус не е Испратен за Целото Човештво!!! Значи тука јасно кажуват самиот Исус,дека се молет за еден одреден народ,за една одредена група на Луѓе,а не за целиот свет! Значи Исус е испратен само При Изгубените овци на Израел! А како то викате вие,дека кој ке поверуват во Исус,ке биде спасен?? Викате дека Исус ги земал Гревовите ваши,Викате дека Исус се молел за Вас!???КАКО??? Нели гледате сто рекол?? Значи се молел за оние кои биле само со него тогаш..А никако за сите од Целиот Свет!! Само за неговиот народ се молел,а никао за вас денес!! Ако тој е за целиот народ..Немало да го Изговорет овие зборови..(не се молам за светот,)(Никки) Тука кога кажувате дека тој е испратен за целиот народ..Тогаш,овие зборови на Исус,се Контрадикторни на Вашите Изјави!! Исус,кажуват--НЕ,а вие Је.т.еДА!! Зарем познајни сте вие од Исуса!? П.с.Зидарски..Ке може објаснување!? Изменето од Halid ibn Velid - 14.Мај.2008 во 19:06 |
|
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikko, ako dozvolish, ke ti dadam objasnuvanje na ovie citati iako ne sum vernik. Кога го прашале ИСУС дали ќе дојдеш со нас на Празникот РЕКОЛ: НЕМА ДА ДОЈДАМ; ОДЕТЕ ВИЕ А покасно отиде (Значи ги излажал) Rekol deka nema da dojde poradi nekoja prichina, no podocna uvidel deka podobro bilo da dojde. Kolku pati go pravime i nie toa vo nashiot zhivot, bez nikakva namera da lazheme bilo kogo. Zarem, spored situacijata koja se menuva, reakcijata treba da bide nepromenliva ??? А на крајот од светото писмо пишува дека тие што лажат ќе одат во ПЕКОЛОТ. ЗНАЧИ ЕТЕ ИСУС Е ВО ПЕКОЛОТ Izvini, ama ova mozhe samo da bide tendenciozno komentiranje, bez tronka razum vo nego. Chovek navistina treba da go mrazi Isus i hristijanstvoto da zakluchi neshto vakvo. ИСУС НЕ СЕ МОЛИ ЗА ЦЕЛИОТ СВЕТ; А ЗОШТО ? Јован: 17:9 Јас се молам за нив; не се молам за светот, туку за оние, кои Ми ги даде, зашто се Твои E sega sto ochekuvash, Isus da se molel celo veme za celiot svet ??? Samo od ovoj citat ti generalizirash sto pravel ili ne pravel Isus siot svoj zhivot? Ova me potsetuva na tvrdenjeto (mislam deka beshe od Mister X) koga se veleshe deka menuvanjeto Pavlovite planovi pri negovoto patuvanje, od strana na Svetiot Duh, definitivno znachi deka shirenjeto na Isusovoto uchenje e zabraneto zasekogash da se shiri vo Azija. Јован: 6:44 Никој не може да дојде при Мене, ако не го привлече Таткото, Кој ме прати, и Јас ќе го воскреснам во последниот ден. (БОГ НЕ ГИ ПРИВЛЕКУВА СИТЕ ЛУЃЕ, ЗНАЧИ ИСУС НЕ УЧИ ДЕКА БОГ НЕ ГИ САКА СИТЕ ЛУЃЕ ?) ТОА ЗНАЧИ ДЕКА ИСУС НЕ Е ПРОРОК НА БОЖЈАТА ЉУБОВ Aman Nikki... Toa znachi deka nikoj nema da dojde pri Isus, da go razbere negovot uchenje i da bide spasen dokolku ne go prifati Boga za svoj otec. Toa ne znachi deka Bog ne gi privlekuva lugjeto, tuku deka lugjeto ne dozvoluvaat da bidat privlecheni od Nego. Ako ne te privlekuva nekoj, kako ke go zaljubish ??? А И ЕВАНГЕЛОС Е ВО ПЕКОЛОТ :) Нека ни каже на колку болни положил раце и тие оздравеле Тоа значи дека Евангелос го нема знакот дека поверувал во ГОСПОД А ако нема знак дека поверувал, ќе оди во ПЕКОЛОТ 17 А овие знаци ќе ги придружуваат оние, кои поверувале: во Мое име ќе истеруваат зли духови; ќе зборуваат нови јазици; 18 ќе фаќаат змии; ако испијат и нешто смртоносно - нема да им напакости. Ќе полагаат раце на болни и тие ќе оздравуваат. 19 Ете, ви давам власт да газите на змии и на скорпии и над секоја непријателска сила, и ништо нема да ви напакости. Ostavi gi chlenovite nastrana koga diskutirash za verata. Sporeduvajki gi komentarite na EvAngelos i tvoite mozham da ti poracham deka toj e daleku posvesen za mnogu raboti otkolku ti i vmesto da go stavash chovekot na tapet da dokazhuva bilo sto, podobro chitaj go malu pochesto i nauchi neshto od nego. A dali e toj golem ili mal vernik ke odluchi Svevishniot. Nema potreba od nikakvo testiranje i dokazhuvanje za verata na bilo koj nash chlen. Изменето од Messenger - 14.Мај.2008 во 19:30 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Целосно се извинувам, малку сакав да се нашалам
Секако дека нема никаква контрадикторност во Библијата ниту во Православна Црква Исус рекол не се моли за сите, бидејќи е БОГ ИСУС не се моли како нас, но неговото едно СПОМНУВАЊЕ на нашето име, за нас значи ВЕЧЕН ЖИВОТ Исус ги спомнува Оние кој со вера ќе побараат СПАСЕНИЕ Исус кога ги нарекол Фарисеите Породи Змиини, Слепи ... не сакал да ги вреѓа Но да пробуди во нив покајание, да им се отворат очите Помалку да размислуваат за тоа колку пари се вртат во Храмот А повеќе да размислуваат како да им ја пренесат Божјата Порака на народот Бидејќи во она време светите списи биле во рацете на Фарисеите Тие имале задолжение да читаат и да го поучуваат секојдневно народот Исус ја споредил жената и нејзиниот народ со кучиња за да им покаже на Евреите нешто важно Ете тие луѓе што евреите ги нарекуваат кучиња, први ќе поверуваат во ИСУС Во раната Црква Епископите и Презвитерите биле Надгледници и Старешини Овие биле Духовни Родители на Црквите и меѓу нив немало разлика А покасно, презвитерите станале духовни родители на Црквите во Град А Епископите духовни родители на црквите во планина, во Манастир Ние во град сме духовни деца на Презвитерите а монасите се духовни деца на Епископите во Манастир Во оваа смисла Презвитерите и Епископите се наши Татковци, Родители, и ние можеме да ги наречеме ** ОЧЕ Бидејќи тие се грижат за нас во првите години на нашата средба со Црквата Исус ги замолил оваа функција да не ја злоупотребуваат Постојано да имаат во предвид дека учењето што го пренесуваат доаѓа од ГОРЕ Кога би ја сватиле буквално заповедта за ОТЕЦ Би требало и нашите вистински татковци да ги нарекуваме браќа, што е абсурдно ВО врска со чудата еве го одговорот 1 КОР 13: Љубовта никогаш не престанува: А другите дарби : ако се пророштва - ќе се отстранат; јазици - ќе замолкнат; ако е знаење - ќе исчезне. Исус: По ЉУБОВТА ќе ве познаат дека сте мои ученици Првите години Апостолите правеле чуда за брзо да се шири евеангелието А покасно Црвите Сведочеле за ИСУС со ЉУБОВТА ФАЛА, УШТЕ ЕДНАШ СЕ ИЗВИНУВАМ ЗА ТОА ШТО СИ ЗЕМАВ СЛОБОДА ДА СЕ ШАЛАМ СЕКАКО ЕВАНГЕЛОС ЌЕ ОДИ ВО ЦАРСТВОТО БОЖЈО Заедно со сите што со своите молитви побарале од Господ ВЕЧЕН ЖИВОТ Изменето од Nikki - 14.Мај.2008 во 20:23 |
|
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Xexexe..Se salela,ti si se salela ili ne...sepak Kontradiktornostite postojat!!
Taka da,koga tolku si Uverena deka nema Kontradiktornosti..Daj protolkuvajgi,rabotite koi gi navedov nanazad na ovaa strana!! СЕКАКО ЕВАНГЕЛОС ЌЕ ОДИ ВО ЦАРСТВОТО БОЖЈО Заедно со сите што со своите молитви побарале од Господ ВЕЧЕН ЖИВОТ (Nikki). Euuu,pa ti si znaela koj kade ce odi..Bravo be Nikki Posto,tolku znaes bi te prasal,,Jas licno tebe...TI KAJ KE IDIS VO RAJOT ILI VO PEKOLOT!? |
|
|
|
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БОГ Е СЕМОЌЕН И СЕМИЛОСТИВ
СЕКОЈ ШТО ЌЕ ПОСАКА ЖИВОТ ВЕЧЕН; ЌЕ МУ СЕ ДАДЕ ВЕЧЕН ЖИВОТ Бидејќи јас секој ден го молам ГОСПОД за ВЕЧЕН ЖИВОТ Секако и мене ќе ме спаси, а и тебе, ако искрено побараш ВЕЧЕН ЖИВОТ АЛИЛУИА ГОЛЕМА СЛАВА Изменето од Nikki - 14.Мај.2008 во 20:35 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nikki ti se nashali, ama Halid seriozno se LIZNA na pushtenata voda...
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Внеси реплика | страница <1 3132333435 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |