Испечати | Затвори го прозорот

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12424
Датум на принтање: 16.Февруари.2025 во 20:28
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
Постирано од: Templarius
Наслов: Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 00:23
Eve jas prv ce pocnam nadevajci se deka na toj nacin nema da ima povece raspravii,znaci ce diskutirame.
Site znaeme deka vo noviot zavet imame 4 evangelija sekoe evangelie e napisano od apostol ili ucenik na Hrista. Zasto togas site davaat razlicna verzija na momentot pred i posle voskresenieto na Hrista. Site se sl*gaat deka voskresenije imalo no sto se slucuvalo pred toa a sto potoa site davaat razlicni verzii. Dodajam do zaklucok ako site bile prisutni togas zasto site ne napisale isto posto vistinata e edna od druga strana ako ne bile prisutni togas zasto samo nivnite evangeliaj se zemeni vo biblijata. Site znaeme deka site apostoli bile povikani vo momentot koga se doznalo za voskresenieto, znaci i tie bile svedoci kade se nivnite viduvanja ili pisani dokazi svedostva. Toa e edna kontradiktornost vo biblijata koja e dosta aktuelna. Vasi mislenja???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Коментари:
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 00:39
Pred da skokne EvAngelos i da te udavi vo kontra-argumenti - da prasham - koj toa momenti se razlichni vo Evangelijata?! Svedoshtvata se isti, sekoj opishuva toa shto toj go videl i od sopstvena gledna tochka. Nema nikakva razlika vo samoto dejstvo odnosno nastanite shto gi opishuvaat.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 00:48
E vidis tuka e poentata pred i posle voskresnuvanjeto nastanite se opisani razlicno...a plus kade se drugite koi bile prisutni tuka,mislam na apostolite zarem tie ne napisale nisto???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 00:49

Templarius, дали си бил некогаш сведок на некоја, на пример, сообраќајна несреќа?

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 00:50
УХ НЕПРИЧАЈ,СТРАШНА СТВАР

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 00:59
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Templarius, дали си бил некогаш сведок на некоја, на пример, сообраќајна несреќа?

Da i imalo drugi svedoci i ne site na ist nacin go preraskazale nastanot..ama site dale izjava dodeka ovdeka ne dale site apostoli izjava...ili mozebi dale no kade se

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 01:06
Да дошла полиција и да ги испрашувала верувам сите ќе дале изјава, но вака едноставно НЕ МОРАЛЕ сите да даваат изјава. Бог благоволил да има 4 евангалија. Тоа е Негово суверено право.

-------------

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 01:17
ok togas nemam drugi prasanja blagodaram evangelos

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 01:35
Duri i da se pronajdat drugi evangelija - tie nema da imaat nikakvo vlijanie vrz hristijanstvoto i vistinskite hristijani.
Od toa vreme ima mnogu tekstovi koi gi opishuvaat nastanite, no samo nekolku od niv se navistina Sveti i kako shto reche Ev - Bozhja Volja bilo da ostanat do den denes. Ostanatite - mozhe da se smetaat za nekakvo lichno viduvanje na lugjeto vo toa vreme.
Ako prochitash dve knigi, napishani od razlichen patepisec, za potpolno ista tema, kje vidish kolku vsushnost se razlikuvaat edna od druga.

Постирано од: MAKEDON-FILIP
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 02:00
Evangelija se pronajdeni i postojat.

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 09:23
suvereno pravo... i biblija

Постирано од: tofu
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 09:53
како тоа Господ одлучи само тие четири евангелија да бидат дел од Библијата? На кого тој тоа му го објави? Каде се сведоците на таа објава? Мене работава ми е матна

-------------
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.

Постирано од: mudzahid
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 10:01
Navistina e taka tofu, vo pravo si, ako Bog sakal da ima cetiri evengelija, sigurno toa ke go spomnel nekade, bidejki toa e navistina vazno, so ogled na toa deka se raboti za verski izvor, od koj ke se crpi znaenje.

-------------
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 11:36
Originally posted by tofu tofu напиша:

како тоа Господ одлучи само тие четири евангелија да бидат дел од Библијата? На кого тој тоа му го објави? Каде се сведоците на таа објава? Мене работава ми е матна

Тебе работата не ти е матна. Тебе работата ти е непозната.
И нема да ти биде објаснета од мене, затоа што заклучив дека ти не прашуваш со цел да дознаеш.

-------------

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 11:45
Точно, непозната ми е работата. Не ми е познато каде, кога, на кого Господ објавил дека само четири евангелија треба да има во Библијата.
Мојот заклучок е дека ти немаш одговор на ова прашање.

-------------
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 11:57
Прашањава ви се смешни. Бог никаде не објавил ни колку книги ќе има во Библијата, ни колку поглавја во секоја книга, ни колку стихови во секое поглавје.
Аллах исто така не објавил колку сури ќе има во Кyранот, ни по колку ајети во секоја сура, ни колку хадиси...
Тууу каков Бог ќе беше ова, ништо не ни кажал тага

-------------

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 12:02
Точно, значи заклучок, тие книги се обични приказни за мали деца.

-------------

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 12:18

Зависно од тоа кој заклучува.

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 14:54
Vsushnost zatoa se veli vera , a ne nauka.

.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 20:08
Kolku interesno prasanje.
Si go postavuvam i jas toa prasanje. Ne nekolku stranici citav za isti slucaj (raspnuvanjeto) od 4 razliciti avtori 4 razliciti izjavi.

Eve nekolku od tie kontradikcii:

1. Vreme na raspnuvanjeto. Nejasno:
A bijaše TRECA ura kad ga razapeše(Po Marko 15,25)

Čuvši te riječi, Pilat izvede Isusa i posadi na sudačku stolicu na mjestu koje se zove Litostrotos - Pločnik, hebrejski Gabata - (14) a bijaše upravo priprava za Pashu, OKO SESTE URE - i kaže Židovima: "Evo kralja vašega!" (15) Oni na to povikaše: "Ukloni! Ukloni! Raspni ga!" Kaže im Pilat: "Zar kralja vašega da razapnem?" Odgovoriše glavari svećenički: "Mi nemamo kralja osim cara!"
(Po Ivan 19,14-15)

Znaci,Marko veli deka bil TRI casot dodeka Ivan veli deka bil SEST satot.

Ponataka:
Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).

Dalje:

a. Prema Matej 28,1, "dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob.."
b. Prema Marko 16,1, ", Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma ...o izlasku sunčevu, dođu na grob."

c. Prema Luka 23,55; 24,1 i 24,10 "žene koje su s Isusom došle iz Galileje." Među njima bijahu: "Marija Magdalena, Ivana i Marija Jakovljeva."

Po Luka vo 24,10 ima barem uste dve drugi.
d. Prema Ivan 20,1-4, "još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob".

Ponataka:

Interesno e koga vo evangelieto po Marko 16,1 (i po Luka 23,56 - 24,1 citame:

Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisa da odu pomazati Isusa.

Kako toa,koga:

Nikodem - donese sa sobom oko sto libara smjese smirne i aloja. Uzmu dakle tijelo Isusovo i poviju ga u povoje s miomirisima, kako je u Židova običaj za ukop.
(Po Ivanu 19,39)

DALI POSTOI NAVISTINA ODGOVOR STO SE ODIGRALO I KOJA E VISTINATA ???? SEKAKO DEKA POSTOI.

Posto posle Tevratot-Torata,Bog objavi druga objava,znaci deka Torata ne bila kompletna a isto vo nea i se vmesale tugji prsti,pa zatoa Bog go prakja Isus kako sleden Mesija-pratenik,koj ke ja kaze vistinata..... no,posto so vreme,se stavile tugji prsti i vo Evangelieto so toa i ne bilo kompletno,Sozdatelot prakja uste eden POSLEDEN pratenik,koj ke bide pecat i Objavata koja ke ja dobie od sozdatelot a i toj kako pratenik.... posto Qur'anot e posledna objava togas odgovorot e tamu.

A toj glasi:

"i zbog riječi njihovih: "Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina, Allahova poslanika!" A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo. Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a sigurno je da ga nisu ubili,
već ga je Allah uzdigao Sebi. - A Allah je silan i mudar."
A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo.
oni su sami o tome u sumnji bili
o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su NAGADJALI;
a sigurno je da ga nisu ubili,

Citaj gi kontradikciite vo biblijata citaj go Bozjeto upatstvo. Nema pojasno.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 20:20
Ima tochno objasnuvanje za chasot na raspetieto i zoshto se javuvaat dve razlichni brojki - vo ednoto Evangelie e pishan chasot kako shto se broi po rimski nachin, a vo drugite po evrejski. Ne se sekjavam tochno vo koja tema beshe, no ima detalno objasnuvanje za ova.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 20:21
Од кај го најде па овој ник бе хаха. А што му фалеше на твојот поранешен ник па мораше да отвараш нов? голема%20насмевка
Немам време да ти ги разобличувам нејаснотииве, ама ај набрзинка ќе ти одговорам на првата.

Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

1. Vreme na raspnuvanjeto. Nejasno:
A bijaše TRECA ura kad ga razapeše(Po Marko 15,25)

Čuvši te riječi, Pilat izvede Isusa i posadi na sudačku stolicu na mjestu koje se zove Litostrotos - Pločnik, hebrejski Gabata - (14) a bijaše upravo priprava za Pashu, OKO SESTE URE - i kaže Židovima: "Evo kralja vašega!" (15) Oni na to povikaše: "Ukloni! Ukloni! Raspni ga!" Kaže im Pilat: "Zar kralja vašega da razapnem?" Odgovoriše glavari svećenički: "Mi nemamo kralja osim cara!"
(Po Ivan 19,14-15)

Znaci,Marko veli deka bil TRI casot dodeka Ivan veli deka bil SEST satot.

Погрешно!
Марко вели дека Исус го распнале во 3 часот (по еврејско време), или 9 часот по римско време.
Додека Јован не вели дека во 6 часот Исус бил распнат, туку вели дека во 6 часот Исус бил пред резиденцијата на Понтиј Пилат.

Заклучок:
Исус бил во 6 часот пред резиденцијата на Пилат, а во 9 часот бил распнат на Голготскиот крст.
(времињата тука се по римскиот начин на сметање на времето)
Што е тука нејасно? збунетост
Отидов јас, ќе ти одговорам после полноќ или утре, поздрав!

-------------

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 22:51
Reci: "Dodite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje; da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro cinite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate - Mi i vas i njih hranimo - ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva - eto, to vam On preporucuje da biste razmislili - Sura 6-151

O vjernici, ne prijateljujte ni sa ocevima vašim ni sa bracom vašom ako više vole nevjerovanje od vjerovanja. Onaj od vas koji budu s njima prijateljevao, on se doista prema sebi ogriješio. Sura 9-23

Nekako kontradiktorno zarem ne ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 22:56
Ovaa e od biblijata:

26 „Ako nekoj dojde kaj Mene i ne go
namrazi tatka si i majka si, zena si i
decata svoi, bracata i sestrite, pa duri
i dusata svoja, toj ne moze da bide Moj
ucenik.(Luka 14:26)

Ovaa e od k*ranot:

O vjernici, ne prijateljujte ni sa ocevima vašim ni sa bracom vašom ako više vole nevjerovanje od vjerovanja. Onaj od vas koji budu s njima prijateljevao, on se doista prema sebi ogriješio. Sura 9-23

Reci: "Ako su vam ocevi vaši, i sinovi vaši, i braca vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovacka roba za koju strahujete da prode nece imati, i kuce vaše u kojima se prijatno osjecate - miliji od Allaha i Njegova Posalnika i od borbe na Njegovu putu, onda pricekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima nece ukazati na Pravi put."
Sura 9-24

I sega koga znaeme deka biblijata e postara od k*ranot se postavuva prasanje koj od kogo prepisuval????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 23:06
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ima tochno objasnuvanje za chasot na raspetieto i zoshto se javuvaat dve razlichni brojki - vo ednoto Evangelie e pishan chasot kako shto se broi po rimski nachin, a vo drugite po evrejski. Ne se sekjavam tochno vo koja tema beshe, no ima detalno objasnuvanje za ova.

Toa bese samo eden od primerite a gi imase poveke.
No mislam deka i tuka ste vo greska. Ke probam da vi go objasnam VEKE OBJASNETOTO NEKOLKU PATI.

Znaci,ima 3 sati razlika. Koj e faten vo laga ? Da ne zboruvam i za toa deka ne se slozuvaat nitu okolu toa koi bile poslednite zborovi na Isus !
Ona na sto sakam da mi odgovori bilo koj tuka koj e poveke odgovoren:

Zarem posle raspnuvanjeto,bogobojazno,ne razgovarale nad stotina pati Apostolite zaedno ? Kako doslo Marko da napise 3 a Ivan 6 ?

Prema togasnoto racunanje,na koe rabotele site narodi (Rimjani,Evrei,Grci) ona "sesta ura" go oznacuvalo 6 satot od izlezot na sonceto,znaci,popladne.
A ona "treca ura" go oznacuvalo 9 satot NAUTRO. Lazel ili samo eden ili (sto e naj verovatno) dvajcata ?!

Apologetite ne sedele so vkrsteni race,pa smislile "resenie" deka togasnite rimjani se sluzele so denesno racunanje na vreme. Osven sto e toa izmisljotina koja povtorno ne ja resava razlikata od 3 sati,uste nesto ne vredi vo samata zora na raspnuvanjeto te. vo 6 sabajle,duri i da se vo pravo. Eve sto se trebalo da se desi toa utro:

1. Sanhedrin se sretnal "koga se razdenilo" i mu presudil na Isus.
2. Pilatot stanal i rabotel "koga se razdenilo" i bil spremen da mu presudi na sekoj kogo ke mu go donesat Evreite.
3. Pilatot posle prviot ispit,odlucil deka Isus e nevin.
4. Potoa Pilatot kontaktira so Harod (preku mobilen ?) vo samata zora i go prakja Isus kaj negop da go vidi.
5. Harod go ispituval "nekoe vreme" a potoa odlucil strazarite da se poigraat so nego,pa go prakja nazad kaj Pilatot.
6. Isus im se predava na Harodovite vojnici,koi go izrugale,go oblekle i go vratile kaj Pilatot.
7. Povtorno pilatot gi povikal glavnite svestenici,vodicite i narodot i imase raspravija.
8. Pilatovite vojnici go kamsikuvaat i povtorno go oblekuvaat pred pustanjeto na raspnuvanjeto.
9. IMAME I 3 PATI KUk*rIKANJE NA PETEL POSLE PETROVOTO ODREKNUVANJE DEKA IMA BILO KAKVA VRSKA SO ISUS (DALI KUk*rIKAL PO TEMNICI ????????)

Seto toa se desilo vo 6 satot nautro (nase racunanje na vreme) ! Toa,sekako,NE E MOZNO !
Kako za Markoviot 3 satot,taka i za Ivanoviot 6 satot po "apologetsko" vreme.
Mora da gi vklopime uste i po Marko i Matej; posvemašnju tamu po svoj zemlji od šeste do devete ure!
po "rimsko-apologetsko vreme" sonceto ni ne izleglo do 9 satot - celo raspnuvanje se slucilo vo potpolna temnica(?) ! Tek 3 sati otkako Isus "umrel" na krstot se razdenilo !
Seve u svemu... site povesnicari se slozuvaat deka rimjanite sest satot go oznacuvale pladne i gi broele satite od izlezot na sonceto do zalezot (toa e vidlivo za togasnite dokumenti vklucuvajki gi i Plinija (Kniga II LXXI. 178 - LXXII) i site drugi)

Sekoe dobro.

PS: NE BESE SAMO SATOT KONTRADIKCIJA,TUKU SEKOJA SLUCKA ZA VREME NA RASPNUVANJETO PRED I POTOA E KONTRADIKTORNA !

Датум на внесување: 29.Февруари.2008 во 23:12
Templarus... ima razlika. Kako prvo tuka zboruvame za kontradikcii,,, tvoite drugi prasanja nemaat vrska so kontradikcija.

A drugo,vo k*r'anskiot aet e mnogu razbirlivo. I nema nisto tuka cudno i nasilno kako sto se gleda vo Biblijata.

Vo Bibliskiot citat ne se spomnuva pricina... tuku se bara nuzno da se mrzi porodicata dodeka ne e toa slucaj vo Qur'anot.

Toj citat od Qur'anot mozes da go zemes so eden konverit,primer.
Ja napusta familijata svoja,pa ja prifakja Vistinata.
Tuka se veli: SAko tvojot tatko ne ja saka religijata Allahova,ako tvojot tatko ja Mrzi religijata Allahova.... togas napusti go.
Toa e sosema logicki.Mene verata mi zabranuva Alkohol... ako tatkomi pie i nosi doma alkohol jas ne sum dolzen i normalno deka mozam da ja napustam kukjata.

Vo biblijata se veli: Neka ne ide nikoj kaj mene ako ne mrzi se' zivo. Bez nekoja pricina.

A i ne e toa kontradikcija,toa e druga tema.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 00:35

aj pak procitaj gi ajetite vo eden se tvrdi po bilo kakva cena treba da se pocituvaat roditelite dodeka drugiot veli sprotivno a za stihot od biblija i ajetie e ocigledna slicnosta

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: ZlatniLiljan
Датум на внесување: 01.Март.2008 во 00:51

aj pak procitaj gi ajetite vo eden se tvrdi po bilo kakva cena treba da se pocituvaat roditelite dodeka drugiot veli sprotivno a za stihot od biblija i ajetie e ocigledna slicnosta

A aj ne tresi gluposti koga nemas akal vo glavata.. Toa se ajeti koi se odnesuvaat za vo razlicni spstojbi, ednot koga ima primirje, a drugiot koga e voena sostojba.. I daleku e tuka od kontradiktornost,, a ako sakas iskreno da nauces nesto zemaj islamska literatura, a ne tuka nemas akal i klevetis celo vreme se islamsko sto ca sretnes.

-------------
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 01.Март.2008 во 00:55
Temp. aj izduvaj se na drugo mesto...
AKO SE DISKUTIRA NA EDNA TEMA OSTAJ DA ZAVRSI DISKUSIJATA...TOLKU TI E TESKO DA POCITUVAS NAJEDNOSTAVNI PRAVILA
AMAN!!!!!!

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 00:57
cccccc hahaha

gluposti velis akal ama si kulturen aj procitaj gi ajetite

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 00:58
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Temp. aj izduvaj se na drugo mesto...
AKO SE DISKUTIRA NA EDNA TEMA OSTAJ DA ZAVRSI DISKUSIJATA...TOLKU TI E TESKO DA POCITUVAS NAJEDNOSTAVNI PRAVILA
AMAN!!!!!!

pa prvata tema e zavrsena eve druga ne vi odgovara da ja brisam????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:05
cccccc hahaha

gluposti velis akal ama si kulturen aj procitaj gi ajetite

Covece bozji, zarem tolku mozes da imas zlobno srce.. jasno tie kazano deka se odnesuva z razlicni situacii i tocka.

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:07
On e medicinski fenomen
nema srceeeeeeeeeeeee
uziva da provocira, da siri omraza, neznae normalno da diskutira, samo provocira.
Otkako se ima pojaveno na forumov, nema napisano nitu eden normalen post...
Nitu ednas im se nema obrateno na muslimanite so normalne, zbor...
Ednostavno mu go iprale mozokot, kaubojcite

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:16

On e medicinski fenomen
nema srceeeeeeeeeeeee
uziva da provocira, da siri omraza, neznae normalno da diskutira, samo provocira.
Otkako se ima pojaveno na forumov, nema napisano nitu eden normalen post...
Nitu ednas im se nema obrateno na muslimanite so normalne, zbor...
Ednostavno mu go iprale mozokot, kaubojcite

alloooooo pa ako se odnesuva na razlicni situacii zasto ne e naglaseno toa i zasto ima slicnost vo stihovite

inaku ne provociram samo diskutiram

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:23

A sto si ti ekspert za islam?
Ne go znaes batka islamot, ako te interesira ostaj da ti odgovri covekot, vsusnost prioifati go ona sto ti go rece...
Toa e vistinata, ako teinteresirase vistinata, ili kako sto rekov, provociraaaaaaas

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:28

A sto si ti ekspert za islam?
Ne go znaes batka islamot, ako te interesira ostaj da ti odgovri covekot, vsusnost prioifati go ona sto ti go rece...
Toa e vistinata, ako teinteresirase vistinata, ili kako sto rekov, provociraaaaaaas

go prifacam jas odgovorot samo ne mi e jasno zasto toa ne e potencirano pa da moze i eden takov nikakov kako mene da go razbere znaci ne provociraaaaaaaaaaam

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:28
k*r'an,  Al-Baqara : "Onima koji nece da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ih ne opominjao - oni nece vjerovati."

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:33
I jas pak treba da bidam chichko policaec, a?
Ajde site nazad na temata, mozhe?

Liljan, zlaten... Ubavo e prashanjeto, ne mora sekoj pat koga kje ima prashanje za Islamot shto zvuchi kontroverzno da odgovarash so lichni kvalifikacii, ok? Vekje se dogovorivme deka za takvi raboti kje ima sankcii.
Prashanjeto e na mesto - ne mozhe da kazhesh "razlichni se i tochka". Objasni kako se toa razlichni, zatoa shto objasnuvanjeto shto go dade, navistina ne go razjasnuva problemot.
Navistina vo edniot se veli deka treba po sekoja cena vo sekakvi uslovi da se pochituvaat roditelite, a drugiot veli - deka ako tatko ti ne e musliman, otpishi go. Objasni togash kako e toa mozhno, zarem ako nekoj smeni vera i otide vo Islam, treba avtomatski da se otkazhe od roditelite? Shto ako roditelite ja poddrzhuvaat taa negova odluka, no tie samite sakaat da ostanat hristijani (znam konkreten sluchaj) - dali i togash treba da se otkazhe od niv?!
Sekogash koga ima prashanja, naogjajte malku razbiranje edni kon drugi i gledajte da pishuvate so kulturen ton.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:35
Originally posted by ZlatniLiljan ZlatniLiljan напиша:

k*r'an,  Al-Baqara : "Onima koji nece da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ih ne opominjao - oni nece vjerovati."

Sledniot pat koga kje pomislish da ne kritikuvash za Trojstvoto - kje te potsetam na ovoj stih, vazhi?

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:36
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ovaa e od k*ranot:

Reci: "Ako su vam ocevi vaši, i sinovi vaši, i braca vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovacka roba za koju strahujete da prode nece imati, i kuce vaše u kojima se prijatno osjecate - miliji od Allaha i Njegova Posalnika i od borbe na Njegovu putu, onda pricekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. A Allah grješnicima nece ukazati na Pravi put."
Sura 9-24

I sega koga znaeme deka biblijata e postara od k*ranot se postavuva prasanje koj od kogo prepisuval????

nikoj od nikoga ne prepisuval....
Quranot e Kniga objavena od Boga, a ako mislis deka Quranot go pisuval Muhamed, n.b.m.n., togas treba da znaes deka on neznael da cita....

Nie muslimanite, pred se najmnogu go sakame Allah, dz.sh. a potoa Muhammed, n.b.m.n., i sekogas zapovediite nivni ni se na prvo mesto. Ova se odnesuva navtoriot stih, koj se odnesuva vo period na vojna. Znaci nesmee nisto da ne sprecuva.

No ovie dva ajeta svedocat za tvoeto slabo poznavanje na islamot.
Eden prijatel na Muhamed, n.b.m.n. sakal da se bori i dosol kaj nego. i koga Muhamed, neka e Bozji mir nad nego, go zaprasal kogo ima od semejstvoto, dobivajki odgovor deka ja ima samo majka mu, pratenikot mu rekol sedi doma i grizi se za nea.

Muhammed, n.b.m.n, rekol: "rajot se naoga pod nozete na majkata." Znaci vo pomaganjeto i cuvanjeto.

Allah vo nekolku ajeti posel veruvanjeto vo Nego, kako sledno delo go spomnuva pocituvanjeto na roditelite i rodninskite vrski.

A za prviot ajet, deka ne e ona sto ti bi sakal da bide, ke ti preneasam edna slucka od vremeto na pratenikot Muhammed, neka e Bozji mir nad nego. Eden mekkanlija primil islam, i negovata majka (koja bila nemuslianka)mu rekla deka nema da jade i da pie, se dodeka ne go ostavi islamot. Mekkanlijata bil uporen i i rekol deka blest i lek dava Allah i deka ne go interesira, toj nema daja ostavi religijata. Koga za toa doznal Muhammed, n.b.m.n., ja osudil tvrdogalvosta na toj mladic, a i isto taka i Allah vo Quranot, ja osudil ovaa slucka. Znaci, Mekkanlijata trebal da i kze na svojata majka deka toj cvrsto odlucil za islamot i deka se grizi za nea i za nejzinoto zdravje..... Ova e dolga prikazna..
No sakav da ti kazam deka ne drzi voda tvoeto nametnuvanje na nesto sto ne e vistina...

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:43

Znaci,ima 3 sati razlika. Koj e faten vo laga ? Da ne zboruvam i za toa deka ne se slozuvaat nitu okolu toa koi bile poslednite zborovi na Isus !

Zarem posle raspnuvanjeto,bogobojazno,ne razgovarale nad stotina pati Apostolite zaedno ? Kako doslo Marko da napise 3 a Ivan 6 ? 

Ти си фатен во лага. Тврдиш дека е контрадикторно нешто што не е.
Мислам дека во предхониот пост ти објаснив, ама штом не си сфатил, ќе се обидам повторно, овој пат подетално (ко за прваче среќа)

Тука нема ни "К" од контрадикција. Се работи за недоразбирање во историскиот контекст. Едноставно Матеј, Марко и Лука го користеле еврејскиот начин на сметање на времето, додека Јован го користел римскиот. Римјаните го сметале времето како и ние денес, но не и евреите. Евреите го сметале времето на следниов начин:
Денот не започнувал како денес на полноќ, туку во 6 часот наутро. Па така она што кај нас денес е 7 часот, кај нив било 1. Она што кај нас е 9 часот, кај нив било 3. Пладнето кај нив било во 6 часот итн. Значи од нашето време одземаш 6 часа и добиваш староеврејско време. Така евреите ги сметале саатите во денот до зајдисонцето (12 часот по староеврејско, или 18 часот по наше), а потоа ноќта ја делеле на 4 ноќни стражи, секоја по 3 часа.
Па така, гледано по денешно сметање на времето, Исус, во евангелието по Марко, не бил распнат во 3 часот после полноќ, туку утринта во 9 часот.
Имајќи го ова предвид работите си доаѓаат на своето место. Исус бил кај Пилат во 6 часот (според Јован), а го распнале во 9 часот (по денешно сметање на времето).
Тоа што ти духу го читаш како "третиот час" е всушност заради буквалниот превод на Библијата која ја користиш, која буквално го преведува часот не водејќи сметка при тоа за различното сметање на времето. Кај посериозните преводи секогаш стои фуснота која дава образложение за ваквите места во Библијата. Ова особено важи и за мерните единици, должина, тежина, за паричните вредности итн. Секако не би очекувале и тогаш да мереле во метри, килограми и да наплаќале во евра. намигнување

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:47

Ovaa e od k*ranot:

Sura 9-24

nikoj od nikoga ne prepisuval....
Quranot e Kniga objavena od Boga, a ako mislis deka Quranot go pisuval Muhamed, n.b.m.n., togas treba da znaes deka on neznael da cita....

Nie muslimanite, pred se najmnogu go sakame Allah, dz.sh. a potoa Muhammed, n.b.m.n., i sekogas zapovediite nivni ni se na prvo mesto. Ova se odnesuva navtoriot stih, koj se odnesuva vo period na vojna. Znaci nesmee nisto da ne sprecuva.

No ovie dva ajeta svedocat za tvoeto slabo poznavanje na islamot.
Eden prijatel na Muhamed, n.b.m.n. sakal da se bori i dosol kaj nego. i koga Muhamed, neka e Bozji mir nad nego, go zaprasal kogo ima od semejstvoto, dobivajki odgovor deka ja ima samo majka mu, pratenikot mu rekol sedi doma i grizi se za nea.

Muhammed, n.b.m.n, rekol: "rajot se naoga pod nozete na majkata." Znaci vo pomaganjeto i cuvanjeto.

Allah vo nekolku ajeti posel veruvanjeto vo Nego, kako sledno delo go spomnuva pocituvanjeto na roditelite i rodninskite vrski.

A za prviot ajet, deka ne e ona sto ti bi sakal da bide, ke ti preneasam edna slucka od vremeto na pratenikot Muhammed, neka e Bozji mir nad nego. Eden mekkanlija primil islam, i negovata majka (koja bila nemuslianka)mu rekla deka nema da jade i da pie, se dodeka ne go ostavi islamot. Mekkanlijata bil uporen i i rekol deka blest i lek dava Allah i deka ne go interesira, toj nema daja ostavi religijata. Koga za toa doznal Muhammed, n.b.m.n., ja osudil tvrdogalvosta na toj mladic, a i isto taka i Allah vo Quranot, ja osudil ovaa slucka. Znaci, Mekkanlijata trebal da i kze na svojata majka deka toj cvrsto odlucil za islamot i deka se grizi za nea i za nejzinoto zdravje..... Ova e dolga prikazna..
No sakav da ti kazam deka ne drzi voda tvoeto nametnuvanje na nesto sto ne e vistina...

ne jas nisto ne nametnuvam a tvoeto objasnuvanje ne mi e jasno

nikade vo ajetot ne se spomenuva vojna

A za prviot ajet, deka ne e ona sto ti bi sakal da bide

ne go jas izvrtuvam ajetot samo velam deka se sprotivstavuva na drugite ajeti

a prikaznata koga logicki ce se povrze so ajetite uste povece zbunuva

prosti ama nema logika

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 01:53

Ovaa e od k*ranot:

- miliji od Allaha i Njegova Posalnika i od borbe na Njegovu putu, onda pricekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. 9-24

Eve tuka se spomnuva borbata. Borbata na Allahoviot pat.

A za prikaznata, pa ti spomna deka ovie dva ajeti imaat kontradiktornost vo pocituvanjeto an roditelite. Prviot se odnesuvase na roditeli nevernici? neli! e pa prikaznata ti kazuva kako Muhammed, n.b.m.n., osudil postapka na eden musliman, koj se odnesuval loso kon majka si.
bas prakticno e napisano.
Inaku, mislam deka site sme svesni za pocittuvanejto na roditelite vo Islamot, a i vo drugite religii.
Duri i bese otvorena posebna tema.

Zanci ajetite ne se kontradiktorni, tuku se odnesuvaat na posebni sosotojbi. mislam deka sega bi trebalo da ti bide jasno.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 02:08

Ovaa e od k*ranot:

- miliji od Allaha i Njegova Posalnika i od borbe na Njegovu putu, onda pricekajte dok Allah Svoju odluku ne donese. 9-24

Eve tuka se spomnuva borbata. Borbata na Allahoviot pat.

A za prikaznata, pa ti spomna deka ovie dva ajeti imaat kontradiktornost vo pocituvanjeto an roditelite. Prviot se odnesuvase na roditeli nevernici? neli! e pa prikaznata ti kazuva kako Muhammed, n.b.m.n., osudil postapka na eden musliman, koj se odnesuval loso kon majka si.
bas prakticno e napisano.
Inaku, mislam deka site sme svesni za pocittuvanejto na roditelite vo Islamot, a i vo drugite religii.
Duri i bese otvorena posebna tema.

Zanci ajetite ne se kontradiktorni, tuku se odnesuvaat na posebni sosotojbi. mislam deka sega bi trebalo da ti bide jasno.

da sega mi e pojasno ti blagodaram

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 03:27

Prema togasnoto racunanje,na koe rabotele site narodi (Rimjani,Evrei,Grci) ona "sesta ura" go oznacuvalo 6 satot od izlezot na sonceto,znaci,popladne.
A ona "treca ura" go oznacuvalo 9 satot NAUTRO. Lazel ili samo eden ili (sto e naj verovatno) dvajcata ?!

Apologetite ne sedele so vkrsteni race,pa smislile "resenie" deka togasnite rimjani se sluzele so denesno racunanje na vreme. Osven sto e toa izmisljotina koja povtorno ne ja resava razlikata od 3 sati,uste nesto ne vredi vo samata zora na raspnuvanjeto te. vo 6 sabajle,duri i da se vo pravo. Eve sto se trebalo da se desi toa utro:

1. Sanhedrin se sretnal "koga se razdenilo" i mu presudil na Isus.
2. Pilatot stanal i rabotel "koga se razdenilo" i bil spremen da mu presudi na sekoj kogo ke mu go donesat Evreite.
3. Pilatot posle prviot ispit,odlucil deka Isus e nevin.
4. Potoa Pilatot kontaktira so Harod (preku mobilen ?) vo samata zora i go prakja Isus kaj negop da go vidi.
5. Harod go ispituval "nekoe vreme" a potoa odlucil strazarite da se poigraat so nego,pa go prakja nazad kaj Pilatot.
6. Isus im se predava na Harodovite vojnici,koi go izrugale,go oblekle i go vratile kaj Pilatot.
7. Povtorno pilatot gi povikal glavnite svestenici,vodicite i narodot i imase raspravija.
8. Pilatovite vojnici go kamsikuvaat i povtorno go oblekuvaat pred pustanjeto na raspnuvanjeto.
9. IMAME I 3 PATI KUk*rIKANJE NA PETEL POSLE PETROVOTO ODREKNUVANJE DEKA IMA BILO KAKVA VRSKA SO ISUS (DALI KUk*rIKAL PO TEMNICI ????????)

Seto toa se desilo vo 6 satot nautro (nase racunanje na vreme) ! Toa,sekako,NE E MOZNO !
Kako za Markoviot 3 satot,taka i za Ivanoviot 6 satot po "apologetsko" vreme.
Mora da gi vklopime uste i po Marko i Matej; posvemašnju tamu po svoj zemlji od šeste do devete ure!
po "rimsko-apologetsko vreme" sonceto ni ne izleglo do 9 satot - celo raspnuvanje se slucilo vo potpolna temnica(?) ! Tek 3 sati otkako Isus "umrel" na krstot se razdenilo !
Seve u svemu... site povesnicari se slozuvaat deka rimjanite sest satot go oznacuvale pladne i gi broele satite od izlezot na sonceto do zalezot (toa e vidlivo za togasnite dokumenti vklucuvajki gi i Plinija (Kniga II LXXI. 178 - LXXII) i site drugi)

Dobro... za da ne "veruvam" na verzii dadeni od razni lugje, zemav sam napraviv prouchuvanje za merenjeto na vremeto i napraviv hronologija na nastanite shto se opishani okolu raspnuvanjeto.

Mateja, Marko i Luka, go merat vremeto spored nachinot koj vo toa vreme se koristi vo Izrael, odnosno, vremeto se meri od pochetokot na denot - izgrevot.
EvAngelos, verojatno greshi koga veli deka Jovan go meri vremeto spored rimskiot nachin, koj e ist kako deneshniot, zatoa shto rimskiot nachin iako razlichen od evrejskiot, sepak go meri vremeto od izgrev do zalez.
No... najdov edna mnogu interesna vrska, koja ja objasnuva ovaa navidum kontradiktorna pojava.
Jovan go meri vremeto spored David! Treba da se zeme vo predvid deka Isus e od krvnata linija na David i toa e mnogu vazhno i za negovite uchenici, osobeno za "uchenikot, kogo go ljubeshe". Zatoa - apsolutna logika ima vo toa deka Jovan go meri vremeto spored merkata koja ja koristel i samiot David.
David, koristi ured koj se vika Klepsidra. Spored predanieto - toj ured go budel tochno na polnokj (tuka e bitno kako referenca da se zeme i proroshtvoto na Mojsej za smrtta na sinot na faraonot - "okolu polnokj"), za da ima vreme da ja prouchuva Torata pred izgrejsonce. Denot na David pochnuva od Polnokj. I toa e prvata referenca kon takvo merenje na vremeto.
Spored toa - 6 chasot na Jovan e 6 chasot spored nasheto deneshno merenje.
Treba da se ima vo predvid deka Jovan e najucheniot od site apostoli i ima najgolemi poznavanja i od istorijata i od evrejskata vera.
Eve kako velat site Evangelisti:

Mateja (27):
- Isus go vodat kaj Pilat "koga se razdeni"
- Ne go kazhuva tochnoto vreme na raspnuvanjeto
- Temnicata nastanuva od 6-tiot do 9-tiot chas

Marko (15):
- Isus go vodat kaj Pilat "vednash utredenta"
- "Na 3tiot chas go raspnaa"
- Temnicata nastanuva od 6-tiot do 9-tiot chas

Luka (23)
- Ne kazhuva koga go sudat
- Ne kazhuva koga e raspnat
- Mrakot nastanuva od 6-tiot do 9tiot chas

Jovan (19)
- Na 6tiot chas go vodat kaj Pilat
- Ne kazhuva koga tochno e raspnuvanjeto
- Ne kazhuva koga e temnicata

Znachi - niedno od svedoshtvata ne protivorechi edno na drugo, ne se iskluchuvaat vzaimno po nikakov nachin. Naprotiv - se nadopolnuvaat.
Eve edna hronologija, po deneshni saati.

Nokjta, pred izgrejsonce, evreite go sudat Isus. Vo 6 chasot go nosat kaj Pilat. Vo 9 go nosat na Golgota i go raspnuvaat. Vo 12 na pladne, nastanuva temnica, se do 3 popladne, koga Isus umira na krstot.

Se nadevam deka e dovolno jasno. Ako sakate podetalna informacija, pobarajte povekje po net za Klepsidrata i za nachinot na koj David zhiveel i si go organiziral vremeto.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 14:39

Pozdrav prijatelce.
Ubavo ti vikaat Bratcinjata.... citaj malku podobro.
Ima aet kade sto mozes i ova da go procitas: "Allah ne vi zabranuva da bidete prijateli so onie koi ne ratuvaat protiv vas zaradi verata......" malku pokasno veli "....no Allah navistina vi zabranuva da prijateluvate so onie koi se borat protiv vas zaradi verata...."
Ima li tuka kontradikcija ?????
Isto e i so Tie Suri. Allah ni nareduva,,, Roditelite nasi se i nas Dzennet i nas Dzehennem. Ako gi pocituvame togas se Dzennet ako ne togas se Dzehennem. Strogo ni e naredeno da gi pocituvame roditelite. No ako tie ne ja pocituvaat verata moja Islam,ako go sakaat Neverstvoto,ako neme ostavaat da gi izvrsuvam verskite propisi...... Togas e sosema jasno !
Nema pojasno. Samo ne vredi da mu se objasnuva na covek koj bara mani... toj i na sitnici ke se zapina...
Pogledni gi racete,cisti ti se.... no ako zememe da gi trieme silno,ke izvadime od niv zrno necistotija,zatoa sto koga izleguvame pagja prasina na nas.... Taka i ti tries po rabotite i se ti se gleda mana.

Evangelos,pozdrav i do tebe prijatele.

Ubavo i precizno ti objasniv i jas,,,, ne se sovpagja nitu ednoto racunanje nitu pak drugoto. Napisav mnogu pricini i sosema e jasno.....
Ti ni objasni edno vreme ne zemajkigo vo predvid drugoto. Dosta propusti od postot.
Neise... sto e so drugite kontradikcii okolu toj nastan ???

Цитирај
Да дошла полиција и да ги испрашувала верувам сите ќе дале изјава, но вака едноставно НЕ МОРАЛЕ сите да даваат изјава.

Mislam deka nekogas ako ne se znae da se odgovori podobro e da se kjuti. Molcenjeto e zlato.
EvAngelos,kade e tuka Bozjata inspiracija. NEMORALE,sto znaci zabelezuvale ona sto ke,videle,cuele,sto ke im se prividelo,sami po svoja volja,bez Bozje vdahnovenie i inspiracija,,, sto ni ukazuva na toa deka Biblijata NE E BOZJA OBJAVA.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 15:33

[quotе=EvAngelos]
Да дошла полиција и да ги испрашувала верувам сите ќе дале изјава, но вака едноставно НЕ МОРАЛЕ сите да даваат изјава.

EvAngelos,kade e tuka Bozjata inspiracija. NEMORALE,sto znaci zabelezuvale ona sto ke,videle,cuele,sto ke im se prividelo,sami po svoja volja,bez Bozje vdahnovenie i inspiracija,,, sto ni ukazuva na toa deka Biblijata NE E BOZJA OBJAVA. [/QUOTE]

Абе ти знаеш да читаш македонски? Јас реков дека НЕ МОРАЛЕ сите да дадат изјава (во контекстот: не морале сите евангелисти да напишат евангелија), а не дека пишувале по своја воља без вдахновение.
Не ти ја разбирам поентата. Што сакаш да кажеш? Дека Библијата не е Божја објава само заради тоа што сите апостоли не напишале евангелија? Многу смешен услов.

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 15:43
EvAngelos,ti se molam,bez navredi i paranoja.

Vo toa i e problemot. Gledas deka i jas so golemi ti napisav NEMORALE.
Toa e toa.Ona sto e Bozje MORA DA SE ZAPISE i da se znae TOCNO I PRECIZNO !

Mislam deka mi ja razbiras poentata no malku e tesko da priznaes.
Pavle vo eden nastan veli: "ZA DEVICITE NEMAM ZAPOVED " Dali e toa BOZJA ZAPOVED ?
Ke mi reces DA a pavle sam veli NE. Tebe ili pavle da go veruvam ?
Jas sosema ja razbiram biblijata i evangelijata no pod tvrdenje deka toa se samo zabeleski od luge... pa pisuval koj kako mu se prividelo,kako slusnal.... ako e taka togas e svatlivo.No da tvrdis deka e Bozja objava,toa e APSURD cisti.

Цитирај
Dali Grobot bil otvoren (Luka 24,2) ili zatvoren koga zenite/zenata stignala(Mat 28,1-2); Sto videle kraj grobot ? Angel (Mat. 28,2) ili mladic (Marko 16,5) ili dva mazi (Luka 24,4) ili dva angeli (Ivan 20,11-12); Dali tie Luge ili Angeli bile nadvor(Mat. 28.2) ili vnatre vo grobnicata (Marko 16,5, Luka 24,3-4, Ivan 20,11-12).; Stoele (Luka 24,4) ili sedele (Matej 28,2, Marko 16,5, Ivan 20,12).; Dali Marija Magdalena go prepoznala Isus koga prv pat i se pojavil ? Da (Matt. 28,9). Ne (Ivan 20,14).

Ova nemoze da bide Bozje ! Razberi. Dovolno bilo EDEN DA PISUVA i Logicki a i kako sto bilo,,,, Objavata Bozja ja zapisal ISUS (taa isceznala) a se ostanato e koj kako videl i kako slusnal.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 15:51

EvAngelos,ti se molam,bez navredi i paranoja.

Vo toa i e problemot. Gledas deka i jas so golemi ti napisav NEMORALE.
Toa e toa.Ona sto e Bozje MORA DA SE ZAPISE i da se znae TOCNO I PRECIZNO !

Или не знаеш да читаш македонски или не знаеш да разбереш.
Евангелистите МОРАЛЕ и НАПИШАЛЕ и тоа не 1 туку 4 евангелија.
Сеуште не можам да разберам зошто велиш дека МОРАЛЕ сите евангелисти на напишат евангелија? збунетост
Можеби требали и сите ученици на Исус да напишат евангелија?
Демек за да биде Божја објава Библијата, по твој критериум, таа мора да содржи илјадници евангелија? голема%20насмевка

Духче, искрено кажано, немам сретнато до сега муслиман што размислува како тебе. Баш си оригинален.

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 16:15

Јас реков дека НЕ МОРАЛЕ сите да дадат

Евангелистите МОРАЛЕ и НАПИШАЛЕ

Morale ili nemorale ?
Zosto RAZLICITO SITE NAPISALE ????
Ednas vikas MORALE ednas vikas NEMORALE.
Eden vika vo 6. Drug vika vo 3. Ubavo objasneto.
Eden vika Marija,drug vika soloma,tret vika nitu edna,cetvrti vika site cetiri........ ????????

Ne mi kaza dali onoj citat na pavle e Bozja Objava: "ZA DEVICITE NEMAM ZAPOVEDI !!!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 16:16
I ti se molam,Bidi MAZ pa nemi gi preskoknuvaj prasanjata.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 16:42

Ednas vikas MORALE ednas vikas NEMORALE.

МОРАЛЕ да напишат тие што напишале, но НЕ МОРАЛЕ сите апостоли, евангелисти и ученици на Исус на пишуваат илјадници евангелија.
Капиш?

Zosto RAZLICITO SITE NAPISALE ????

Зошто различно напишале? Затоа што не препишувале едни од други. Ете затоа.

Ако весникот Дневник напише дека
1. Бранко Црвенковски бил во Америка на разговор со Метју Нимитс на 22 Февруар...
а весникот Време напише дека
2. Претседателот Црквенковски заедно со своите телохранители минатиот месец биле во Америка на разговор со медијаторот за Македонско-Грчкиот спор околу името..

Очигледно овие 2 изјави се различно напишани. Но дали се противречни? збунетост

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 16:49
Mani se od tie "logiki" covece.
Ne se raboti za parlament.
BOZJA OBJAVA E VO PRASANJE.
Na petar mu rekol bog deka Isus e raspnat vo 6 a na trajko mu rekol vo 10 ? Laze Bog ili Bog ne e siguren ? NEUZUBILLAH ! Bog ne e NOVINAR !
Na novinarite rabota im e da LAZAT kako sto lazele i onie koi gi pisuvale Evangelijata. POVTORNO NI POTVRDI USTE EDEN PRIMER STO E EVANGELIETO.
Ne pisuvaj,molcenjeto e ZLATO !

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 16:50
Uste nesto: Dali vestite od Dnevnik i Vreme se isti ???

Povtorno ni ja dokaza razlicnosta i KONTRADIKTORNOSTA !

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 16:57

Uste nesto: Dali vestite od Dnevnik i Vreme se isti ???

Povtorno ni ja dokaza razlicnosta i KONTRADIKTORNOSTA !

газење%20од%20смеење Па јас не ни одговорив на ова прашање, а ти велиш дека сум потврдил нешто газење%20од%20смеење

Во илустрацијата што јас ја наведов за различни (конкретни!) тврдења од весникот Дневник и Време, НЕМАШЕ КОНТРАДИКЦИЈА!
Впрочем, ако имаше контрадикција ти ќе ми ја наведеше и немаше да прерипнуваш на друго прашање нели? голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 16:58

Na petar mu rekol bog deka Isus e raspnat vo 6 a na trajko mu rekol vo 10 ?

Такво нешто Бог не може да каже во Библијата. Тоа се твои измислици и неразбирања на основни работи од Библијата.

-------------

Постирано од: Omer El Faruk
Датум на внесување: 01.Март.2008 во 17:01

Uste nesto: Dali vestite od Dnevnik i Vreme se isti ??? Povtorno ni ja dokaza razlicnosta i KONTRADIKTORNOSTA !

газење%20од%20смеење Па јас не ни одговорив на ова прашање, а ти велиш дека сум потврдил нешто газење%20од%20смеење

Во илустрацијата што јас ја наведов за различни (конкретни!) тврдења од весникот Дневник и Време, НЕМАШЕ КОНТРАДИКЦИЈА!

Впрочем, ако имаше контрадикција ти ќе ми ја наведеше и немаше да прерипнуваш на друго прашање нели? голема%20насмевка

Мислам дека е време мудро да си молчиш,повеќе од очигледно е дека Свемирскиот Дух те ИСПРАШИ со докази,како што некогаш Ефендија те нокаутираше.
Совет од мене: Им дојде крајот на твоите лаги! Време е да си одиш дома со наведната глава!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 17:06
Вие можете да се силите колку што сакате врз мене, впрочем само тоа ви останува, но ФАКТОТ дека секогаш доаѓате со НОВО РУВО гласно зборува дека старото руво ви е посрамено, понижено и нокаутирано од... не е важно кој голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 17:10
Ајде да ги видиме и контрадикторните моменти во Кyранот, впрочем оваа тема не се однесува само на Библијата.

Науката вели дека Семето на мажот (спермата) излегува од тестисите.
Кyранот вели дека таа излегува од пределот меѓѕ рбетот и ребрата.

"Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка семе (сперма) што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата." (Сура 86:5-7)

Прашање за милионер. Кој е во право? голема%20насмевка

-------------

Постирано од: hr.lucky
Датум на внесување: 01.Март.2008 во 17:32

Постирано од: Fantastic Lady
Датум на внесување: 01.Март.2008 во 17:52
by EvAngelos:
"Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка семе (сперма) што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата." (Сура 86:5-7)

its very easy..all u have to do ,,is open Google,,nd write this surah..nd here u have the answer u want...

'Now let man but think From what he is created! He is created from A drop emitted...Proceeding from between The back bone and the ribs' (Quran 86:5-7)

First of all note the verse says, 'proceeding from between' This is scientifically true because in the embryonic stages the baby's testicles are formed in the region between the ribs and the backbone, this is what a medical encyclopedia states

'The testicles develop before birth in the abdominal cavity,they descend into the scrotum before birth. Undescended testicle occurs when one or both testicles fail to move into the scrotum prior to birth' http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000973.htm)

Therefore In embryonic stages, the reproductive organs of the male and female, i.e. the testicles and the ovaries, begin their development near the kidney between the spinal column and the eleventh and twelfth ribs. Later they descend; the female gonads(ovaries) stop in the pelvis while the male gonads(testicles) continue their descent before birth to reach the scrotum through the inguinal canal.

Also even in an adult after the descent of the reproductive organ, these organs receive their nerve supply and blood supply from the Abdominal Aorta, which is in the area between the back bone(spinal column) and the ribs. Even the lymphatic drainage and the venous return goes to the same area

Every doctor will tell you that for a developing baby in the womb, its testicles are formed in the area between their ribs and backbone and then later the testicles descend into where they stay the rest of a person's life.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 18:16
"Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка семе (сперма) што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата."
(Сура 86:5-7)

Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

This is scientifically true because in the embryonic stages the baby's testicles are formed in the region between the ribs and the backbone,

Fantastic Lady, that is scientifically wrong and impossible!
First of all, the testicle originally forms in the back of the abdominal cavity, similar to the position of the ovaries in girls. Near the end of pregnancy, the testis begins to descend to the scrotum.
At seven months, the testicles begin to move down from the abdomen into the scrotum. Normal testicular development begins at conception and the testicles first appear in the abdomen at about the level of the kidneys - very lower part of the chest area.

Even if it can be surmised that the testicles were formed in embryonic development in the very lower part of the chest area, it still does not solve the problem where the Qur'an states that man is formed from the drop that is emitted from between the backbones and the ribs.  The drop, the liquid, is not formed in embryonic development and does not begin such development until the testicles begin to mature.  This occurs after the birth of the baby and after the testicles have descended out of the body.
Therefore, Fantastic Lady, this quranic verse dosen't speak about embryonic development of the testicles at all, but about the place where the sperm drops have been proseeded and emitted, about the incorrect place of course среќа

-------------

Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 01.Март.2008 во 18:17
ПРВИТЕ ЛУГЕ БИЛЕ АДАМ И ЕВА. ТИЕ ИМАЛЕ ДВА СИНА: КАИН И АВЕЛ. ЕДНИОТ ГО УБИЛ ДРУГИОТ. КАКО ЛУГЕТО ПОНАТАМУ СЕ РАЗМНОЖИЛЕ... ИЛИ БОГ ИСПРАТИЛ УШТЕ ЕДНА ЖЕНА НА ЗЕМЈАТА?

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 18:20
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

ПРВИТЕ ЛУГЕ БИЛЕ АДАМ И ЕВА. ТИЕ ИМАЛЕ ДВА СИНА: КАИН И АВЕЛ. ЕДНИОТ ГО УБИЛ ДРУГИОТ. КАКО ЛУГЕТО ПОНАТАМУ СЕ РАЗМНОЖИЛЕ... ИЛИ БОГ ИСПРАТИЛ УШТЕ ЕДНА ЖЕНА НА ЗЕМЈАТА?

Блиску си голема%20насмевка

"По Ситовото раѓање, Адам живееше осум стотини години; и му се родија уште синови и ќерки. " бакнеж
(Битие 5:4)

-------------

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 19:08
Svemirski - za vremeto - mislam deka dadov mnogu dobro objasnuvanje, i kolku povekje go prouchuvam prashanjeto, navistina naogjam se povekje prichini Jovan da go meri vremeto spored merenjeto na David...

Vo vrska so ajetot za roditelite, toa shto e napishano e:
"O vjernici, ne prijateljujte ni sa ocevima vašim ni sa bracom vašom ako više vole nevjerovanje od vjerovanja. Onaj od vas koji budu s njima prijateljevao, on se doista prema sebi ogriješio. Sura 9-23 "

Nikade ne pishuva "ne bidete prijateli so niv ako se protiv vashata vera", a veli "ako go sakaat neveruvanjeto povekje od veruvanjeto".
Zatoa - ne objasnuvaj deka ova vazhi za vreme na vojna ili ako roditelite se protiv tvojata vera. Ajetot veli deka go sakaat neveruvanjeto (drugata vera) povekje od Islamot, ne veli deka se protiv Islamot! Ili toa vie si davate tolkuvanje tuka?!
Shto ako roditelite ne se protiv Islamot, a sakaat da ja zadrzhat svojata vera, iako sinot preminal vo Islam. Kako ovoj tekst kje se primeni vo toj sluchaj?!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 20:04
Zidarski... daj prijatele,bidi racionalen i ne plasise.

Sto treba da ti se napise,ti se molam.
Pisuva za roditeli koi go sakaat NEVERSTVOTO. Takvi roditeli ili sovetuvaj gi da ja razberat VISTINATA ili napusti gi.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 21:31
Vo vrska so ajetot
'Now let man but think From what he is created! He is created from A drop emitted...Proceeding from between The back bone and the ribs' (Quran 86:5-7)

Moram da priznam deka zelbata na Ev. da bide glavan faca na forumov, ja zasenuva negovata krajna sigurnost, deka gi poznava site religii, a priota ni demonstrira jasno neznaenje...
E pa islamot ne go znaes, a da senadovrzeme ne ja poznavas medicinata...
Denesnata sovremena medicina dokazala deka vo pocetokot na razvojot na embrionot, testisite se naogaat gore, i potoa ti se spustaat, a ako ne se spustat togas tie ke ostanat vo stoamcnata suplina. Konsultiraj se so fizilogijata na Gajton, i so nasite profesori na medicinskiot fakultet.
Vo Quranot ima ajti koj veli: "Ako ne znaete prasajte gi ucenite."
P aporadi toa Ev. tvojata omraza kon islamot i muslimanite neka ne te naveduva da go tolkuvas Quranot, koga za toa ne si sposoben. A posebno koga e vo prasanje medicinata, jas ti iznesov dokaz koj e potkrepen od sovremenata medicina, posebno od profesori dr. urolozi, na koi ova im e specijalnost.

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 21:35

Pisuva za roditeli koi go sakaat NEVERSTVOTO. Takvi roditeli ili sovetuvaj gi da ja razberat VISTINATA ili napusti gi.

Toa znachi ako tvoite roditeli bile na primer hristijani, a ti si stanal musliman, togash treba da gi konvertirash i niv vo Islam. Ako ovie kutrite, ne go delat istoto mislenje so tebe, togash napushti gi.

A od druga strana k*ranot veli deka najgolem grev e da se napushtat svoite roditeli.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 22:07
Ovaa tema e otvorena so cel da se smirat tenziite. Ja otvoriv so namera deka sekoj ce diskutira na nea za kontradiktornostite koi sakale nie ili ne postojat i vo k*ran i vo biblija.Znaci ne e otvorena za da se dokazuva superiornost na nitu edna od religiite (knigite)kako sakate zemete. Najmalku e otvorena za da se vredjaat licnostite na forumash*te. Ne e tocno deka biblija nema kontradiktornosti i ne e tocno deka k*ran nema kontradiktornosti. Zatoa imajte m..a pa diskutirajte otvoreno.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 22:29

Sura 33

50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoce njome oženiti - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je.

51. Možeš zanemariti one medu njima koje hoceš i možeš pozvati sebi onu koju hoceš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše ce tako one radosne biti i nece se žalostiti i tako ce sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je.

52. Odsada ti nisu dopuštene druge žene, ni da umjesto njih neku drugu uzmeš, makar te i zadivila ljepota njihova, osim onih koje postanu robinje tvoje. - A Allah na sve motri.

Poleka sega ovdeka ne mi e jasno sto saka da se kaze, ne iznesuvam svoe mislenje, nego, sakam nekoj koj podobro go poznava k*ranot od mene da mi objasni za sto stanuva zbor???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Март.2008 во 23:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Toa znachi ako tvoite roditeli bile na primer hristijani, a ti si stanal musliman, togash treba da gi konvertirash i niv vo Islam. Ako ovie kutrite, ne go delat istoto mislenje so tebe, togash napushti gi.

A od druga strana k*ranot veli deka najgolem grev e da se napushtat svoite roditeli.

Messenger... ne se samo tie kutri vo slucajot.Treba rabotite da se gledaat podrobno.
Neli sum tuka primer i jas kutar sto domot bi go napustil ? Jas sum dolzen da im ja kazam VISTINATA ne da gi prisilam pod nikoj slucaj. Nema nikakva promena dodeka tie ne se suprostavuvaat protiv mojata odluka. Nisto ne e strogo kako sto go imate vie zamisleno. No da go sakaat NEVERSTVOTO a da mi zabranat jas primer da obavuvam namaz.... ke gi napustam i tuka i jas moze da bidam kutar.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 01:39
A shto ako ne ti zabranuvaat da obavuvash namaz? Nemaat nishto protiv ti da bidesh musliman, na primer. Ama ich. Naprotiv - radosni se za tebe, shto ete, ti si go nashol svojot mir. Arno ama, ne sakaat da ja smenat i tie verata. Znachi - mnogu te sakaat, te pochituvaat, gi pochituvaat tvoite veruvanja. Dali i togash treba da gi napushtish?

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 01:46

Messenger... ne se samo tie kutri vo slucajot.Treba rabotite da se gledaat podrobno.
Neli sum tuka primer i jas kutar sto domot bi go napustil ? Jas sum dolzen da im ja kazam VISTINATA ne da gi prisilam pod nikoj slucaj. Nema nikakva promena dodeka tie ne se suprostavuvaat protiv mojata odluka. Nisto ne e strogo kako sto go imate vie zamisleno. No da go sakaat NEVERSTVOTO a da mi zabranat jas primer da obavuvam namaz.... ke gi napustam i tuka i jas moze da bidam kutar.

Znachi ti ke gi napushtish tvoite roditeli zatoa sto tie nema da stanat muslimani !

A sto stanuva so Muhamedovata preporakata koja veli deka najgolem grev pravi deteto sto nema da go chuva svoite roditeli ?

P.S. Ti ne si voopshto kutar.Ti samiot si izbirash nova religija i ti samiot si reshavash da si odish. Tebe nikoj ne te tera od domot. Chovek sto samiot si ja zema odgovornosta za svoite postapki vo svoite race ne e kutar! Ti kompletno gi isprevrte rabotite onaka kako sto ti se bendisuva vo momentot. Kutri se roditelite sto na starost ke dozhiveat nivniot sin da gi napushto samo zatoa sto tie celiot zhivot ne veruvale vo onoa sto togash pochnal da veruva nivniot sin! Do togash tie mu bile dobri roditeli na sinot i odednash, poradi toa sto sinot si go smenil veruvanjeto, a tie nemaat namera da go storat istoto, stanale loshi roditeli i toj ke im ja udri klocata

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 01:49

Е ова е веке е голема контрадикција во к*ранот.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:15

Sura 33

50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kceri amidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po ocu, i kceri daidža tvojih, i kceri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu-vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako se Vjerovjesnik hoce njome oženiti - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je rijec o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. - A Allah prašta i samilostan je.

51. Možeš zanemariti one medu njima koje hoceš i možeš pozvati sebi onu koju hoceš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, nijedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše ce tako one radosne biti i nece se žalostiti i tako ce sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i blag je.

52. Odsada ti nisu dopuštene druge žene, ni da umjesto njih neku drugu uzmeš, makar te i zadivila ljepota njihova, osim onih koje postanu robinje tvoje. - A Allah na sve motri.

Poleka sega ovdeka ne mi e jasno sto saka da se kaze, ne iznesuvam svoe mislenje, nego, sakam nekoj koj podobro go poznava k*ranot od mene da mi objasni za sto stanuva zbor???

nikoj ne saka da odgovori???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:19
Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

Stom se molchi i nikoj ne odgovara, toa znachi neshto...

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:20
ne ne e taka ni vo Quranot, a uste povke stanuva zbor za kontradikcija...

Nie kako muslimani dolzni sme postojano da govorime za islamot....
No ako nekoj ne saka da ne poslusa, togas ima ajet vo Quranot "na tebe tvojata vera, na mene mojata."
A posebno koga stanuva zbor za roditeli.
jas pisuvav predhodno i mislev deka razjasnive, no ocigledno ne. pa temava se odolzi na nekolku strani.
Pocituvanjeto na roditelite nekolku pati Allah vo Quranot go naveduva posel veruvanjeto vo Nego. od toa zaklucuvame deka toa e mnogu bitno....
Najpoznatio prijatel na Muhammed, n.b.m.n., Ebu Hurejre ziveel so svojata majka koja ne bila muslimanka, togas.

No ona stoa vas ve cudi, e toa sto ako tie nas NE SPRECUVAAT VO VERSKITE RITUALI, ne teraat da jademe svisnko da sedime kade sto imame alkohol, TOGA MUSLIMANOT KE ZAMINE, Z A M I N E. Ke se preseli, polnoleten e!
Toa na zapad e normalno za sekogo, a kako toa odednas stana cudno za muslimanot.
no koga ke se preseli muslimanot na drugo mesto, TOJ NE SMEE DA GUBI KONTAKT SO SVOITE RODITELI, NE SMEE DA GI PREKINUVA VRSKITE SO RODITELITE, PA MAKAR I TOA DA ONE NE GO SAKAAT. TOJ MORA, bidejki prekinuvanjeto an vrskite so niv e strogo zabraneto vo islamot....
Se nadevam deka razbravte sega uf...
docna e sega, kaj nas e 2 casot po polnok

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:25
OK, sega razbiram. Odnovo go prochitav komentarot na svemirski_duh i gledam deka roditelite ke se napushtat samo ako ovie mu zabranuvaat da gi vrshi svoite verski obredi.

Sega e jasno.

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:26

Sura 33

Да ти дадам мислење или си бараш експерт.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:28

Mnogu brzas be brat.Sto ako ja ostavev porakava do utre ?
Ja samiot spomnav prethodno deka Roditelite ni se i Dzennet i Dzehennem. Ako gi pocituvame togas ni se Dzennet ako ne Dzehennem. Dzehad e i stroga naredba Roditelite da se pocituvaat. Toa na mnogu mesta i e spomnato. No Allahoviot zakon e pred ona stop ni go preporacal Muhammed s.a.w.s.

Eve eden mal primer. Vo makedonija imase slucaj da eden prifati Islam. Covekot ja spoznal Vistinata,se zainteresiral. Vsadil Sozdatelot vo nego iskra. Znaeme kakov e mentalitetot vo makedonija. Roditelite a i bliski rodbini mu se zakanuvaa !!! I ete,se iseli.

Messenger... mora da znaete sto e SOZDATELOT za eden prav VERNIK/MUMIN.
Ne postoi pogolema ljubov na svetot od Ljubovta prema sozdatelot Nitu pak rodditelite moi nitu pak sinot ili kerkata moja !
Neli Ibrahim a.s (Avram) go zrtvuval sinot svoj za Ater od Sozdatelot ?!
Ako barate kontradikcija vo Qur'anot.Ke si tapkate samo vo mesto.
Zapamti go slucajot so Avram/Abraham (Ibrahim a.s) i neka ti bide pouka.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:32
ne ti taka toa go razbiras..
Rabotite ne se onaka kako gi razbiras, tuku kakvi sto se...
A sto treba spored tebe...
Cel zivot so tvoite da zivees???

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:32

Ja samiot spomnav prethodno deka Roditelite ni se i Dzennet i Dzehennem. Ako gi pocituvame togas ni se Dzennet ako ne Dzehennem. Dzehad e i stroga naredba Roditelite da se pocituvaat. Toa na mnogu mesta i e spomnato. No Allahoviot zakon e pred ona stop ni go preporacal Muhammed s.a.w.s.

Eve eden mal primer. Vo makedonija imase slucaj da eden prifati Islam. Covekot ja spoznal Vistinata,se zainteresiral. Vsadil Sozdatelot vo nego iskra. Znaeme kakov e mentalitetot vo makedonija. Roditelite a i bliski rodbini mu se zakanuvaa !!! I ete,se iseli.

Ne postoi pogolema ljubov na svetot od Ljubovta prema sozdatelot Nitu pak rodditelite moi nitu pak sinot ili kerkata moja !

Kontradikcijata e ocigledna na edno mesto se vika i se nareduva da se pocituvaat roditelite na drugo mesto se veli da ne se pocituvaat. Ajde sega ajetite taka kazuvaat ne jas. I sto ste se fatile deka ne e taka.Pa nesto sto e crno crno e ne moze da bide belo.I svetot nema da propadne ako e taka.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:34
Vo mojot posleden komentar rekov deka povtorno gi prochitav tvoite zborovi i razbrav koga deteto bi gi napushtilo svoite roditeli. Toa e vo red so mene.

A za Avram i testot so zhrtvuvanjeto na sinot... te molam ne me potsetuvaj na taa scena od Stariot Zavet. Ne sakam da diskutiram za nea oti e del od site tri monoteistichki religii i site ovoj del go zemaat kako neshto mnogu bitno vo nivnite veruvanja. Za mene e neshto sosem sprotivno, no toa si e samo moe mislenje i ne bi razvrzuval okolu toa.

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:36
Templarus... sum videl nepismeni,no do ova deredze.....

Gledas poleka deka na nekoi im stanuva jasno,sto ne probas da svatis i ti.

Ako na edno mesto pisuva dozvolena vi e pasteta pileska.
Na drugo mesto zabraneta vi e pasteta svinska.
Dali e kontradiktorno ????

Na edno mesto veli deka treba da se napustat roditeli koi ne ti dozvoluvaat da gi izvrsuvas verskite obredi i te prisiluvaat na HARAM.

Na drugo mesto veli da im gi mies nozete na roditeli koi ubavo te odgojale,sovetuvale vo VISTINSKATA VERA.

Lesno e,potrudi se,ke svatis.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:37

Создателот создал родители , родителите создаваат дете , детето не им ја почитува религијата па со тоа и не си ги почитува родителите.   Тоа е голема контрадикција бидејки како што кажа некој погоре к*ранот вели да си ги почитуваш родителите а не да си ги смениш.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:40

ne ti taka toa go razbiras..
Rabotite ne se onaka kako gi razbiras, tuku kakvi sto se...
A sto treba spored tebe...
Cel zivot so tvoite da zivees???

Ако не живееш со нив не значи дека треба да не си ги почитуваш , ај од сега коа ке наполни некој 18 нека ги утепа што ке му се.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:40
svemirski_duh , koga velish VISTINSKATA VERA site si mislat na svojata vera. Znaesh, za sekogo verata mu e vistinskata, a onaa na drugite ne e toa... Sakam da ti kazham deka lugjevo postojano ke te razbiraat pogreshno, pa ako sakash da gi snema tie nedorazbiranja i eventualni problematichni repliki vmesto VISTINSKATA vera pishuvaj ISLAMOT. Toa e mnogu poprecizno i ednoznachno.

Ova ti go velam od praktichna gledna tochka, ti i natamu ke si znaesh deka toa e vistinskata vera.

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:41

Na edno mesto veli deka treba da se napustat roditeli koi ne ti dozvoluvaat da gi izvrsuvas verskite obredi i te prisiluvaat na HARAM.

Na drugo mesto veli da im gi mies nozete na roditeli koi ubavo te odgojale,sovetuvale vo VISTINSKATA VERA.

Prvo mojata pismenost e mnogu nad tvojata zasto nisto ne objasnuvam so pasteta.

Vtoro ne dozvoluvam nepismen da manipulira so mene zasto ne si ja poznava svojata religija.

Treto tvojot odgovor e se samo ne tocen.
Kontradiktornosta e bas vo toa sto so eden ajet se dopusta a so drug se zabranuva.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:42

Sura 33

Gospodine pismen svemirec ce mi odgvoris na oviee ajeti???

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:46

Ае ти потруди се да сватиш дека родителите се тие тие што ти кажале кој си , од кај си ,каков си , што си , која вера си и се што знаеш и паметиш ти е од нив со исклучок на школувањето и сега ти си се нашол на нив да им се спротиставуваш и да им кажуваш кој си и што си и која вера си.
Ниеден Бог тоа не ти го прави , тоа го прави само оној што забегал.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:54
Ne be brate jas sum cool sepak mojata vera me uci da go okrenam drugiot obraz neli........koga se bricam..

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 02:57

Ne be brate jas sum cool sepak mojata vera me uci da go okrenam drugiot obraz neli........koga se bricam..

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 16:21

[QUOTE=Templarius]
Sura 33

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 18:39
Ne znam dali nekoj od muslimanskite chlenovi ke odgovori, no mene mi izgleda deka tuka se davaat zakonite i preporakite za zhenenjeto. Kako sto znaeme, vo Islamot dozvoleno e mazh da ima poveke zheni (ostanato po tradicija mnogu porano od javuvanjeto na Muhamed) i tuka se nabrojuva so koi zheni mozhe chovek da skluchi brak.

Ponatamu jasno e deka na mazhot mu se ostava, po negova zhelba, das spie so koja saka zhena, kolku sto saka i deka toa ne mu se smeta za nikakov grev bidejki zhenite ke bidat sekogash srekni da dojdat pri nego.

Pretpostavuvam deka na krajot se veli deka na zhenet mazh mu e dopushteno da bide samo so svoite zheni, koi tuka mnogu jasno se imenuvani kako robinki.

Tolku od mene i tolku za opshtestvoto sto ja osloboduva zhenata.

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 19:01

...Ponatamu jasno e deka na mazhot mu se ostava, po negova zhelba, das spie so koja saka zhena, kolku sto saka i deka toa ne mu se smeta za nikakov grev bidejki zhenite ke bidat sekogash srekni da dojdat pri nego.

Pretpostavuvam deka na krajot se veli deka na zhenet mazh mu e dopushteno da bide samo so svoite zheni, koi tuka mnogu jasno se imenuvani kako robinki....

Jas ovie ajeti shto gi ima navedeno Templarius, ne gi razbiram posto ne ja poznavam ovoj jazik, no od toa sto vie Messenger imate objasnuvano, gledam mnogu,,ama mnoooogu, greshna interpretacija na toa.

Ja imam chitano, i analizirano k*ranot, i nikade ama bash nikade, gi nemam srekavano ovie sto ste gi navedele..

Da postoeja vakvi citati vo k*ranot, zarem mislete deka bi postoele lugje so "maaaaalku" razum vo glavata sto bi pretpostavile deka ova e nesto objaveno od Boga, i nesto opravdano,,zarem ne mislete deka odamna bi bila devolvirana ova religija????

..Messenger,,barem od vas, koj go smetam kako covek koj ima mnogu poznavanje za religiite,i mnogu dobar nacin na razmisluvanje ne ocekuvav vakva interpretacija,,,posto stvarno so ova dokazhavte deka voopsto ne go poznavate Islamot...

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 19:14

[QUOTE=Templarius]
Sura 33

Templarus.
So Qur'anot ima i Tefsir.

Eve ke upotre*am eden tefsir pa ke se potrudam od nego da ti dadam odgovor.

Uzvi{eni se obra}a Svome Poslaniku, vele}i da mu je dozvolio njegove `ene kojima je dao darove, tj.
mehr, a njegov mehr koji je davao svojim suprugama iznosio je 12 i po oka, ukupno 500 dirhema, izuzev Umm-Habibe bint Ebi-Sufjan, za koju je mehr u visini400 dinara dao Ned`a{i ("negus"), Uzvi{eni Allah mu se smilovao, i osim Safijje bint Hujejj, koju je probrao izme|u zarobljenika Hajbera i kao mehr joj darovao slobodu, te D`uvejrije bint El-Haris iz plemena El-Mustalik, za koju je isplatio otkup Sabit ibn Kajs ibn
[emmasu i o`enio se njome.

Rije~i Uzvi{enog: "i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena", tj. dozvolio ti je brak sa robinjama koje ti dopadnu iz plijena. Prethodno je re~eno da je posjedovao Safijju i D`uvejriju, oslobodio
ih i o`enio se njima. Posjedovao je i Rejhanu bint
[em'un iz plemena Nadr i Mariju, Koptkinju, majku
njegovog sina Ibrahima, obje su bile robinje.
Rije~i Uzvi{enog:
"i k}eri stri~eva tvojih, i k}eri tetaka tvojih
po ocu, i k}eri daid`a tvojih, i k}eri tetaka
tvojih po materi." Ovo je sredina izme|u
neumjerenosti kr{}ana koji ne uzimaju `enu ako
izme|u njega i nje ima manje od sedam koljena i pretjerivanja jevreja koji uzimaju i brati~nu i sestri~nu,{to je grozno i odvratno. Rije~i Uzvi{enog: "Koje su se s tobom iselile", tj. U Medinu. Rije~i Uzvi{enog: "i `enu - vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik ho}e da se njome o`eni, samo tebi", tj. dozvoljava ti,Poslani~e, vjernicu koja ti se pokloni da se o`eni{
njome bez mehra, ako to `eli{. Ibn Ebi-Hatim prenosi od Ai{e da je rekla: "Ta koja se poklonila Poslaniku,s.a.v.s., je Havla bint Hakim ibn El-Evkas iz plemena Benu-Sulejm; bila je dobra `ena." Ibn Ebi-Hatim,prenosi od Ibn-Abbasa da veli: "Poslanik nije imao nijednu `enu koja mu se poklonila, iako je takvih bilo dosta", tj. on nije prihvatio nijednu koja mu se poklonila, iako mu je to bilo dozvoljeno i samo njemu specifi~no, jer je to prepu{teno njegovoj volji, kao {to Uzvi{eni veli:
"ako Vjerovjesnik ho}e sa se njome o`eni",tj. ako to odabere.........

TEMPLARUS... VIDIS ODGOVOR IMA I TOA DOSTA OBJASNUVANJE... DA NE ODZEMAM PROSTOR VO FORUMORT ZA POVEKE CITAJ TUKA,IMAS TEFSIR NA CEL QUR'AN:

http://www.studio-din.com/modules.php?name=Tefsir

Brkaj rabota.     

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 19:35
Originally posted by Fantastic Lady Fantastic Lady напиша:

...Ponatamu jasno e deka na mazhot mu se ostava, po negova zhelba, das spie so koja saka zhena, kolku sto saka i deka toa ne mu se smeta za nikakov grev bidejki zhenite ke bidat sekogash srekni da dojdat pri nego.

Pretpostavuvam deka na krajot se veli deka na zhenet mazh mu e dopushteno da bide samo so svoite zheni, koi tuka mnogu jasno se imenuvani kako robinki....

Jas ovie ajeti shto gi ima navedeno Templarius, ne gi razbiram posto ne ja poznavam ovoj jazik, no od toa sto vie Messenger imate objasnuvano, gledam mnogu,,ama mnoooogu, greshna interpretacija na toa.

Ja imam chitano, i analizirano k*ranot, i nikade ama bash nikade, gi nemam srekavano ovie sto ste gi navedele..

Da postoeja vakvi citati vo k*ranot, zarem mislete deka bi postoele lugje so "maaaaalku" razum vo glavata sto bi pretpostavile deka ova e nesto objaveno od Boga, i nesto opravdano,,zarem ne mislete deka odamna bi bila devolvirana ova religija????

..Messenger,,barem od vas, koj go smetam kako covek koj ima mnogu poznavanje za religiite,i mnogu dobar nacin na razmisluvanje ne ocekuvav vakva interpretacija,,,posto stvarno so ova dokazhavte deka voopsto ne go poznavate Islamot...

Jas ne gi iznesov citatite Fantastichna Damo, jas samo gi interpretiram kako sto gi chitam. Ako citatite se tochni, verojatno i moeto intrepretiranje e pomalu ili poveke tochno, ako citatite ne se tochni, togash normalno e deka sum se nafatil da interpretiram neshto shto bilo pogreshno citirano.

Ne udiraj po samarot.

-------------

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 19:38
dobro,,dobro,,samo se cudev,,kako voopsto mozhete da mislete na takvo nesto...pa toa e nadvor od sekoja logika,,mazhot da mozhe da spie so koja saka, a zhenite srekni sto pak ke doagjaat pri nego,,,seto toa e nesto sto razumot ednostavno ne mozhe da go prifaka...pa sega nekoja Bozhja kniga da go sodrzhuva toa,,,

-------------
Write your name in kindness, love,nd mercy,nd leave behind you a monument of virtue that the storms of time can never destroy.

Датум на внесување: 02.Март.2008 во 19:55
Se slozhuvam so tebe, no toa znachat navedenite ajeti onaka kako sto se citirani.

Ajetite velat deka eden mazh mozhe da ima poveke zheni, megju koi spagjaat i onie koi ke gi dobie kako plen (verojatno od vojni, kako sto bilo obichaj vo tie vreminja - toa postoelo ushe mnogu odamna i stoi taka i vo Stariot Zavet). I tokmu taka velat, deka mazhot mozhe da spie so koja saka i kolku saka i deka zhenite ke bidat srekni so toa.

Bidejki i mene ne mi se dopagja onoa sto go prochitav, zavrshiv so "osloboduvanjeto na zhenata od strana na opshtestvoto".

Za ovie raboti imame zboreno i porano, ushte pred ti da stanesh chlen na podforumov, pa zatoa mozhebi ne se razgoruva pogolema diskusija otkolku sto ti se nadevash.

-------------

Датум на внесување: 03.Март.2008 во 02:02
Lady - a zarem ne e taka? Mazhot ako ima 4 zheni, mozhe da spie so koja kje posaka od niv, neli? A zhenite - kje treba da se srekjni zatoa shto vecherta ja izbral tokmu nea... ili gresham... ako gresham popravi me (za ova!).

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk