IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Секс - како вие гледате на него?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Секс - како вие гледате на него?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3031323334 36>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 14:34
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Na seksot ne gledam kako na grev.Golem grev mozhe da se napravi ako se potisnuva potrebata od seksot.

Potisnuvanjeto vodi kon pogreshni misli a tie kon pogreshni chuvstva i na krajot kon pogreshni postapki.
 Sto mislis za seks von brakot, dali e grev spored tebe ? ?????????

Za ili protiv?-pa ne e se "belo" nitu pak se e "crno".

Ako seksot e "BOZHJI IZUM" brakot e "CHOVECHKI IZUM".
Grev,spored mene e koga zaboravash na SEBE a taka zaboravash i na "BOGA" ili na jlubovta.Seksot ne e grev koga ne vodi ljubovta i toj treba da se dozhivee.Ne sekoj chovek stapuva vo brak,zarem toj nema pravo na izbor?
Treba li da gi potisnuva svoite seksualni potrebi?

Za da go dopreme BOZHENSTVENOTO vo nas moe mislenje e deka treba seksot da go nadmineme.No za da go nadmineme najprvin treba da go iskusime. Ne mozheme toa da go napravime so mislite, koi kako shto rekov mozhat da ne navedat na grev.

Na ljubovta ne i e potreben pechat,toa e moeto mislenje.

Potpolno se slozhuvam so kazhanoto.

Seksualnosta e prirodna rabota, dar od Boga, telesna svest, koja ne mozhe da se iskoreni. Taa mozhe da se potiska, no tokmu takvoto potiskanje e neprirodno i rezultira so psiholoshki devijacii.

Onie koi seksualnata nevinost ja stvaat kako imperativ vo druzhbata so lugjeto eksplicitno gi obezvrednuvaatt site drugi CHOVECHKI kvaliteti.

Za da se osoznae SEBE si chovek mora da se osoznae vo svojata kompletnost, a seksualnosta e edna od najdominatnite i najsilnite telesni porivi i energii.

Vo minatoto, vo vreminjata koga zhenata nemala nikakvi prava i bila bukvano osudena na krajna mizerija dokolku ne e zgrizhena od mazh, seksualnata nevinost bila edinstevnata nejzina garancija i dokaz deka nemala deca koi mozhat da se pojavat vo idnina i da barat del od imanjeto na venchaniot mazh. Treba da se znae deka praktichno megju lugjeto togash vazhel samo zakonot na naslednost i spored nego se stokmuvale site drugi eventualni opshtestveni i semejni zakoni i propisi.

Zhenata bila zemana kako trgovska zdelka, kako aset na blagosostojbata na semejstvoto na nejziniot mazh, a ne kako ramnopraven clhlen i kako ramnopravno Bozhjo chedo.

Fala Bogu, denes zhiveeme vo drugi veminja.

Ova me potseti na edna anegdota so sveticata Rabija....

Ednash ja videle selanite kako sheta gore-dolu po sokakot pred kukjata i ja prashale:

- Shto barash Rabija?

- Ja baram iglata... sum ja izgubila.

Selanive pochnale da ja baraat so nea i po nekoe vreme ja prashale:

- A kade ja Izguibi Rabija, tuka ja nema nikade...

- Vnatre ja izgubiv.

- Vntare? Pa nie seto vreme ja barame nadvor!

- Ami vnatre e mnogu temno....

- E ako de, kje ni dadesh fener ili svekja i so svetloto kje barame vnatre.

- E moi soselani, ne znaev deka ste tolku MUDRI. A jas pak ve sledev vas barajkji nadvor... Zoshto togash ne pobaravte svetlo od mene i ne pochnete da barate vnatre? Sekogash barate nadvor zatoa shto e svetlo i taka vi e lesno... i nikogash ne barate vnatre oti e temno i teshko, neli ?

I TOA e poentata!

Sekogash barame nekade nadvor koga kje go izgubime Bozhenstvenoto vnatre vo nas. Oti taka e mnogu polesno, neli?

Изменето од Messenger - 02.Ноември.2010 во 16:54
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2010 во 14:41
Originally posted by dejanpp dejanpp напиша:

Ako vozdrzhuvanjeto se pravi potpolno SVESNO togash toa spored mene e vo red.
a ako ne e svesno se e opravdano spored tebe.gospod ne bi rekol taka.

Spored mene se shto se pravi NE SVESNO mozhe da bide pogreshno,nikade (kako shto napisha ti}ne go opravdav ne svesnoto.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 13:47
Nikoj ne misli povekje na pari od siromaviot.

Slepiot ne mozhe nikogash da ja osoznae temninata.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 15:42

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Na seksot ne gledam kako na grev.Golem grev mozhe da se napravi ako se potisnuva potrebata od seksot.

Potisnuvanjeto vodi kon pogreshni misli a tie kon pogreshni chuvstva i na krajot kon pogreshni postapki.
 Sto mislis za seks von brakot, dali e grev spored tebe ? збунетост

Za ili protiv?-pa ne e se "belo" nitu pak se e "crno".

Ako seksot e "BOZHJI IZUM" brakot e "CHOVECHKI IZUM".
Grev,spored mene e koga zaboravash na SEBE a taka zaboravash i na "BOGA" ili na jlubovta.Seksot ne e grev koga ne vodi ljubovta i toj treba da se dozhivee.Ne sekoj chovek stapuva vo brak,zarem toj nema pravo na izbor?
Treba li da gi potisnuva svoite seksualni potrebi?

Za da go dopreme BOZHENSTVENOTO vo nas moe mislenje e deka treba seksot da go nadmineme.No za da go nadmineme najprvin treba da go iskusime. Ne mozheme toa da go napravime so mislite, koi kako shto rekov mozhat da ne navedat na grev.

Na ljubovta ne i e potreben pechat,toa e moeto mislenje.

Dobro, eve malku po konkretno prasanje:

Stom ne si ni ZA ni PROTIV , bas me interesira  vo koi slucai smetas deka e vo red da imas  seks nadvor od  brakot?
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 19:41
Mislish koga vekje nekoj e vo brak,pa dali e vo red da imash seks nadvor od brakot?

Ako JLUBOVTA se krunisa so brak,vo toj sluchaj kje ima li potreba od vakvo prashanje? Shto mislish?

Ako ja osoznaesh vistinskata ljubov,kje ima li potreba da ja barash...?

Kako shto rekov,na jlubovta ne i e potreben pechat.

Изменето од viktorija123 - 03.Ноември.2010 во 19:48
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2010 во 21:38
фина ствар...ваљда...
се надевам...
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2010 во 23:17

Mislish koga vekje nekoj e vo brak,pa dali e vo red da imash seks nadvor od brakot?

Tokmu na toa mislev. Kakvo e tvoeto glediste za toa ?збунетост  Pozdrav !  големо%20гушкање
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 00:26

Ako JLUBOVTA se krunisa so brak,vo toj sluchaj kje ima li potreba od vakvo prashanje? Shto mislish?

Ako ja osoznaesh vistinskata ljubov,kje ima li potreba da ja barash...?

Kako shto rekov,na jlubovta ne i e potreben pechat.

Ova me potseti na edna anegdota od Sparta.

Imeno, koga spartancite odele vo vojna ostavale po nekolku postari i pomladi mazhi da se grizhat za selata i gradovite, kako i za decata i zhenite... I ednash eden chovek, koj ne bil spartanec, prashal nekoj od Sparta:

- Kako be taka ostavate mazhi so site tie sami zheni? (prashuvachov ne bil musliman )

- Shto ima chudno vo toa? - prashal spartanecot.

- Zarem ne se plash*te deka tie kje vi gi zarvtat zhenite, a?

- Ne!

- A ako se sluchi toa, a?

- Nema da se sluchi!

- Ama eve, da pretpostavime deka kje se sluchi... i shto kje pravite togash, a?

- Nishto, toj mazh kje treba da plati za sekoja zhena so po eden vol koj kje bide tolku golem shto prednite noze kje mu stojat na edniot breg na rekata, a zadnite noze na druiot breg.

- Eeee... mislish jas sum cical vesla, pa kje me matkash kako dete od pet godini. Pa, kade ima tolku golemi volovi, a ?

- Pa, celo vreme ti go velam tokmu toa! Kade mozhe eden spartanec, ostaven da gi chuva zhenite, da gi vrti dodeka nivnite mazhi se otideni vo vojna ?!?!

Изменето од Messenger - 05.Ноември.2010 во 00:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 00:28

Messi, gledam deka ste istomislenici so Viktorija.

Ajde ti odgovori mi na prasanjeto,  ako sakas, se razbira среќа
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 00:40
Koe prashanje?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 00:42
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koe prashanje?

Koga nekoj e vo brak, dali e vo red da ima seksualni odnosi nadvor od brakot?
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 00:44
Ne mozham da kazham nishto povekje od onoa shto tolku jasno go kazha viktorija i koe go ilustrirav so spartanskata anegdota!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 00:49

Mnogu zavitkano odgovarate , diplomatski... no, ne mora da odgovorite, gledam deka vi e neprijatno prasanjeto намигнување

Eve, go mojot stav :  jas mislam deka ne e vo red da se ima seksualni odnosi so drug ako si vo brak.  Kratko ,  jasno ,  razbirlivo,  neli?  среќа

Изменето од KINGDAVID - 05.Ноември.2010 во 00:52
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Ноември.2010 во 01:28
Vidi KINGDAVID... jas replicirav onaka za da razbere onoj koj prokomentira taka kako shto prokomentira. veruvam deka kje ima drugi koi nema da razberat i kje si intelektualiziraat do beskraj fakjajkji se za site mozhni citati od pisanijata bez nivno vistinsko razbiranje.

Toa e tokmu kako anegdotata so spartanecot. Zatoa ja kazhav, iako na prv pogled izgleda deka e off-topic.

Kako kje mu objasnish na chovek shto e Ljubov, deka treba da se zhivee vo zaednica samo od Ljubov, deka vo toj sluchaj brachnoto formaliziranje na takviot zhivot e bezpredmetno, kako shto normalno stanuva bezpredmetno i prashanjeto koe go postavuvash?

Za da go odgovoram tvoeto prashanje treba prvin da objasnam drugi raboti koi kje ne odvedt vo drugi nasoki, kje ne sudrat so dogmi i zabludi koi kje mora da gi analizirame podetalno

Bidejki gledam oti viktorija gi osoznala tie neshta, jas replicirav samo na nea onaka kako shto storiv. Ako odgovaram na tvoeto prashanje onaka kako shto go postavi i kako shto treba toa da go storam, malu poshiroko i potemelno, togash kje go unishtam onoa shto i go rekov na viktorija123.

A toa ne sakam da go storam.

Ako ja sfati poentata OK, ako ne... kje ima drugo vreme i drug moment kade kje go napravm toa na drug nachin.

Sega, dokolku saka taa, neka odgovori kako shto misli oti e soodvetno vo ovoj moment.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3031323334 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.