Секс - како вие гледате на него?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16861
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 07:24 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Секс - како вие гледате на него?
Постирано од: Messenger
Наслов: Секс - како вие гледате на него?
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 16:24
Ja otvaram ovaa tema bidejki se pojavija komentari vo vrska so seksot na temata "Abortus?".
Bidejki sakame temite da ni bidet pofokusirani bi ve zamolil tuka da gi postirate site vashi razmisluvanja okolu seksot, a temata za abortusot oslobodete ja od takvi komentari.
Da ve potsetam, dosega iznesenite mislenja se dvizhea od onie deka seksot treba da pretstavuva samo odnos za rasploduvanje, do onie koi bea sosem sprotivni. Nekoi se proiznesoa so stavovi koi stojat, gore dolu, nekade po sredinata...
Povelete, iznesete go vasheto mislenje, zoshto seksot e tolku znachaen del od chovekoviot zhivot, zoshto za nego postojat tolku razlichni dogmi, filozofii i razmisluvanja, kakov e stavot na razlichite religii vo odnos na nego, citirajte delovi od sveti knigi koi se odnesuvaat na seksot, citirajte nivni interpretacii, zapoznajte ne so vash*te razmisluvanja i t.n.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Коментари:
Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 17:21
Ne veruvam deka kje ima diskutanti po ovaa tema, malku im e TABU ova na vernicive, nekoj vid na grev e javno da se debatira a isto taka sega im e vreme na post, pa sekoj komentar bi gi navel na greshni misla ili promisla a so toa kje go narushat postot.....izgleda losh tajming odbra za vakov topic....a ne e pontata samo nie ateistive ili poluteistive da debatirame, diskusijava kje ispadene nekako nevkusna - nezachineta, tuku ajde da vidime how things will roll ?
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 17:25
Ako seksot e grev za vernicite, togash nekakazhat taka... sto ima vrska postot so razmisluvanjeto? Zarem koga se posti zabraneto e da se misli? Ili se dozvoluva samo selektivno mislenje? Mozhebi i samoto mislenje za seksot e grev?
P.S. Patem Marko, neli ti go podrzha otvaranjeto na ovaa tema?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 17:47
ha, ha....no otposle mi teka deka sega se vo dlabok post. ok, nema problem, temata si e na mesto, seksot e eden od trite elementarni potrebi i e ednakvo znachaen kako drugite dve: potrebata za zadovoluvanje na zhedta i gladta...
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 18:21
Бракот и телесното всоединение или единство на мажот и жената - кои во своите различности се дополнуваат и исполнуваат – е само една сенка или слика која укажува на духовното единство со Оној кој безкрајно ја љуби човековата душа.
Сексуалната енергија може да се трнасформира и да се лее во скојдневниот живот во обавувањето на сите работи. Таа развива една креативност со небесен карактер.
Така некои просветени Чеда на МИЛОСТА БОЖЈА немаат потреба од брак и секс – во конвенционална смисла на зборот - бидејќи во се и сешто што работат е трансформирана и влеана таа животопријатна енергија !
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Постирано од: rabani
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:21
adam i eva imale dobienoprv zakon
da sozdadat socrsheno potomstvo
ama tie ne uspeale , vo toa pa bile izbrkani od edem
no toa ne znachi deka ne praktikuvale sex
jas mislam deka praktikuvale sex ushte koga bile vo edemskata gradina
sexsualnite organi na chovekot se sozdadeni takvi , taka da toj uziva vo sex
znachi dodeka nemashe zakon , nemashe grev, a imashe adam i eva koi mnogu verojatno uzivale vo sex dodeka se ushte ne bile greshni, t.e. dodeka bile sovrsheni
znachiGOSPOD GI SOZDADE MAZOT I ZENATA ZA DA UZIVAAT VO SEX, SE RAZBIRA PO HRISTIJANSKA ETIKA VO MONOGAMEN SEX
I TOA E TOA
NEMA TABUA, NEMA DOGMI , SAMO BOZJA VOLJA I BOZJA KREACIA
GOSPODE TI BLAGODARAM SHTO NE SOZDADE SO SEXUALNI ORGANI PREKU KOI MOZIME DA UZIVAME VO SEX I ISTOVREMENO DA PRAVIME DECA
AMIN
------------- DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 19:21
spiros напиша:
... Така некои просветени Чеда на МИЛОСТА БОЖЈА немаат потреба од брак и секс – во конвенционална смисла на зборот - |
Ех, само да знаат што убаИна пропушЧаат! Абе коА ќе ти доИт она убаОно, абе МИЛОСТ БОЖЈА!
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 20:22
Zlatnik напиша:
Ех, само да знаат ... |
Златник, тоа го знае секој мајмун, но секој неможе да дознае она што ЧЕДАТА НА МИЛОСТА БОЖЈА го знаат!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 20:30
Ako seksot i energijata vo nego se zamenuva za nekakov surogat, togash ili ne se znae sto e seks ili ne se zavrednuva.
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 20:36
Духовните Чеда немаат потреба енергијата да ја споделуваат во егоиза на квадрат туку одкаде што и ја земаат, од СЕДРЖАТЕЛОТ!
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 20:55
OK spiros , kako sto sakash. Seksot neka ti e spodelen so sedrzhatelot na nachin kako sto ti mislish deka e najdobro za tebe.
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 21:05
Messenger напиша:
OK spiros , kako sto sakash. Seksot neka ti e spodelen so sedrzhatelot na nachin kako sto ti mislish deka e najdobro za tebe. |
Ти благодарам, месинџер за дозволата.
Јас несум случајно оженет и барем малце знам што е тоа за што се зборува во темава.
Истотака многу малку сум вкусил што значи “безусловно“ испонување.
Првото е само “сенка“ на правото.
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 21:35
Ja ne gledam, mizam dur go dozivuvam t.e. podzirnuvam po malku
|
Постирано од: makarios
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 22:44
Воопшто не е табу тема. Не знам зошто така мислите. Мене сеуште ме чуди зошто мислите дека ставовите на православните верници се само декларативни. Зарем стварно мислите дека не постојат луѓе кои живеат во чистота и постојано покајание?
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 22:47
Cistota i pokajanie ? Od sto ? Od seks ? Seksot e los ?
|
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 22:48
ponekogas
------------- I get enough exercise...just pushing my luck.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 23:22
fragola напиша:
ponekogas | Osobeno ako ne se pogodat tipkata i tipot pa se otkazat za da nema posle juni kaenje...uh kako bese toa reklamata?
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 00:24
Seksot e dar od Boga koga se praktikuva vo brakot,nadvor od
brakot e loso da se praktikuva seks.
Toa e Bibliskiot stav .
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 00:52
KINGDAVID напиша:
Toa e Bibliskiot stav . |
Тоа е твој личен став. Не го мешај Светото Писмо.
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 02:34
makarios напиша:
KINGDAVID напиша:
Toa e Bibliskiot stav . | Тоа е твој личен став. Не го мешај Светото Писмо.
|
Mnogu si greska Makarios. Sega nemam vreme,kasno e ke ti
repliciram utre. Pozdrav!
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 02:40
Сакам некој упатен во Светото Писмо да ми ги објасни ставовите на православието за сексот во брак и надвор од него......
|
Постирано од: Losho
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 06:03
KINGDAVID напиша:
Toa e Bibliskiot stav . |
Od kade znaesh deka e takov bibliskiot stav?
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 08:35
Losho напиша:
KINGDAVID напиша:
... Toa e Bibliskiot stav . |
Od kade znaesh deka e takov bibliskiot stav? |
Јас и во темата за абортус, каде се почна оваа тема, прашав дали и каде во библијата е „регулирано“ прашањето за сексот. Но, не се најде јунак тоа да ми го каже. Незнам дали не се сака да се одговори или едноставно не го пишува. Ако е првото, во ред е, но ако е второто, тогаш од каде е таа „забрана за секс“, освен во случаи за репродукција? И, Спиросе, не си во право кога велиш:
spiros напиша:
Златник, тоа го знае секој мајмун, но секој неможе да дознае она што ЧЕДАТА НА МИЛОСТА БОЖЈА го знаат! |
Токму овој став на православните, секс само за репродукција, (не го знам ставот на другите теологии) е многу поблизок до мајмуните, а не како што велиш ти. И не само мајмуните туку и сите останати животински видови. Тие неможат да ја спознаат милоста божја. Само тие имаат секс заради продолжување на видот. А за разлика од нив, луѓето практикуваат секс и заради сопствено уживање, опуштање, заради приближување со партнерот, едноставно заради усреќување на луѓето. Сепак, мислам дека и на бог ќе му биде мило ако луѓето се среќни. Зарем не? Ако вашиот одговор е „да“, тогаше во ред, значи се согласуваме. Но, што ако вашиот одговор е „не“, баш ме интересира какви аргументи ќе најдете за тоа, дека на бога не му е мило луѓето да бидат среќни?
Р.Ѕ. Не сакав прв да ја дадам оваа паралела со животните, (бидејќи не сакав некој погрешно да ме разбере), но штом ти ја „потегна“ работата, овој е мојот одговор.
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 14:27
Nikade Bog ne zabranuva ili limititra seks vo nikakva forma, osven kako neverstvo.
Site onie raboti koi ke gi prochitash vo taa nasoka se nekakvi lichni mislenja na lugje koi se obidele svojata apstinencija od seksot, preku zamonashuvanje ili zapopuvanje (vo nekoi religii), da ja opravdaat so nekakvi delovi od svetite pisanija. Inaku, kako ke se zadrzhat i opravdaat samite vo takvata neprirodna izolacija?
Pa, ke pochat so tvrdenjeto deka Isus ne bil zhenet (zatoa nema nikogash, nikogash, nikogash da prifatat deka bil blizok so Marija Magdalena) i ke zavrshat so onoa deka za niv najgolemata ljubov e Bog i nivnata nevesta e crkvata - tie se venchani za religijata.
Onie koi se pomalu "prosveteni" mozhat da go ljubat sprotivniot pol i da imaat seks, no samo za rasplod bidejki sekakvo uzhivanjeto za hristijanstvoto, dokolku ne e povrzano so religijata, ne e Bogougodno. Kakvo uzhivanje vo seks, pienje, jadenje...? Toa e gjavolska rabota za da se odvleche chovekot od duhovnosta. Treba apstinencija vo se i seshto, treba patenje, chuvstvo na grev, baranje proshka, otfrlanje na site zemni zadovolstva...
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 15:55
мислам дека воопшто не си во право и ги извртуваш работите преку невистини или полувистини.
Како прво и основно сексуалноста на луѓето е последица на падот,значи таа е дел од падната природа на адам и преку него на сите нас.Зашто во царството небесно ниту ке се женат ниту ќе се мажат,така самиот Христос кажал.Сексуалноста е само привремена состојба на телото додека сме на земјава.
Сега знам дека ќе ви изгледа чудно но Бог првин го благословил бракот како заедница на маж и жена пред падот(без сексуална конотација),така да не иде првин сексуалноста па бракот,туку токму обратно!!
затоа во православнат црква бракот не се смета као легализиран блуд ,како кај римокатолиците.
според светите оци Бог во својат сезнајност знаел дека адам ќе падне па затоа он(адам и ева)биле створени со полови органи за репродукција.но како и со стомакот со неговите органи заварење нема да ни требаат по воскресението.
Значи бракот е блаословен уште во рајот.
е сега каде е к*ршлусот?!
По падот,раѓањето на деца станало мачна обврска зашто Бог и рекол на ева дека во болки ќе раѓа,па за да не паднат луѓето во очајание и да прекинат да се размножуваат Бог благоволил да стави зрно(ова е метафорично кажано)задоволство во половиот однос за да барем преку тоа минливо задоволство не ја пренебегнат заповеда да се множат.Ако адам не згрешил сигурно Бог ќе благоволил некој друг начин луѓето бесстрасно да се размножуваат.
но како и со се во овој паднат свет ЗЛОУПОТРЕБАТА на тој мал дар на задоволство води во хаос!!
Pa, ke pochat so tvrdenjeto deka Isus ne bil zhenet (zatoa nema nikogash, nikogash, nikogash da prifatat deka bil blizok so Marija Magdalena) i ke zavrshat so onoa deka za niv najgolemata ljubov e Bog i nivnata nevesta e crkvata - tie se venchani za religijata.
ова не го прават луѓето затоа што се неурозни туку бидејќи го имаат предевид рајот како основа на тоа какви треба да бидеме.Христос нив ги нарекува шкопени заради царството небесно и тој дар не даден на сите туку на тие што Христос ги одбрал.
Onie koi se pomalu "prosveteni" mozhat da go ljubat sprotivniot pol i da imaat seks, no samo za rasplod bidejki sekakvo uzhivanjeto za hristijanstvoto, dokolku ne e povrzano so religijata, ne e Bogougodno. Kakvo uzhivanje vo seks, pienje, jadenje...? Toa e gjavolska rabota za da se odvleche chovekot od duhovnosta. Treba apstinencija vo se i seshto, treba patenje, chuvstvo na grev, baranje proshka, otfrlanje na site zemni zadovolstva...
Јадењето,пиењето и сите земни добра се добри само по себе,нивнта злоупотреба е грев а не ти сами по себе.
кога ке ручам и му се заблагодарам на Бога што толку се грижи за нас хранејки не со толку многу разновидни вкусни јадења не е тоа за страст туку кога тоа е така за земното како ли ке биде за небесните добра!
а сексуалноста во бракот треба да се сфати као снисходење на Бог кон нашата падната природа,и затоа само и само во бракот сексуалноста е од Бога благословена.
Ова го велам и како верник што има сопруга и мало бебе(поточно 17 дена старо) кои е Дар Божји што Он благоволил да ни го даде во бракот.така да ја не се сфаќам себеси и мојата сопруга како расплод,како што велиш(тоа се користи за свињи ).
ќе имам односи додека не добиеме деца послем тоа нема да имаме односи и точка.тоа е толку едноставно но толку тешко за сфаќање на падната природа.какви кондоми какви спирали какви бакрачи!
мада мора да се има во предвид дека прашањата за ова тема најмалку ќе ги најдете во православни книги.да, римокатолиците си имата правила кои пози се грев кои не но тоа е нивни проблем.затоа и се во ерес па не не ни чуди нас правоверните.
Бракот е интима и затоа тоа што и како да се прави во него се разговара само меѓу брачните другари и духовникот и никој друг.
zatoa nema nikogash, nikogash, nikogash da prifatat deka bil blizok so Marija Magdalena)
па за вакви повампирени гностички трдења веќе нема смисла да се коментира.
поздрав и секое добро
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 16:01
Tokmu taka propagiraat hristijanskite teolozi ahmar. Dobro sto go iznese nivniot stav.
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 16:07
Messenger напиша:
Tokmu taka propagiraat hristijanskite teolozi ahmar. Dobro sto go iznese nivniot stav. |
ова да не e copy paste од дискусијата за тоа дали Исис бил у индија?!или немаш коментар?
поздрав
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 16:19
Kakvi dodatni komentari sakash na ona sto go pishuvash?
Jas religijskata dogma ja pretstavuvam na kuso, a ti istoto potoa sekogash go rasposteluvash na shiroko i detalno.
Zatoa sekoj pat ti blagodaram na trudot i ti velam deka dobro e toa sto go pravish, oti jas nikogash ne bi se nafatil za toa i ne bi odvoil tolku vreme.
Samo prodolzhi taka.
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 16:23
Messenger напиша:
Kakvi dodatni komentari sakash na ona sto go pishuvash?
Jas religijskata dogma ja pretstavuvam na kuso, a ti istoto potoa sekogash go rasposteluvash na shiroko i detalno.
Zatoa sekoj pat ti blagodaram na trudot i ti velam deka dobro e toa sto go pravish, oti jas nikogash ne bi se nafatil za toa i ne bi odvoil tolku vreme.
Samo prodolzhi taka. |
Не си ми јасен ни мене што ти е поентата. Ахмар кажува ставови на православната Црква.
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 16:41
Tokmu toa go velam i jas. Nema nishto nejasno, jas samo go pofaluvam sto oddeluva vreme i trud da gi napishi tie raboti.
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 19:14
ahmar1 напиша:
Ова го велам и како верник што има сопруга и мало бебе(поточно 17 дена старо) кои е Дар Божји што Он благоволил да ни го даде во бракот. | .
ГОСПОД МИЛОСТИВ да ти го Благослови челадот, роде сакан!
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 19:19
Телесната љубов е само сенка на ВИСТИНСКАТА, на Духовната.
Така да и телесната љубов е носталгија за ЕДИНСТВОТО !
Кој ти ја дари тебе – драг читателу – како прв, таа љубов?
Се радувам на твојот одговор!
|
Датум на внесување: 04.Декември.2008 во 20:22
Gi gledam kako se tegnat i se trtat razgoleni na TV, niedna bre nesto da zgotvi ili da ispere, breej, nedomakinki ! Se grozam koga gi gledam takvi
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 00:34
makarios напиша:
Воопшто не е табу тема. Не знам зошто така мислите. Мене сеуште ме чуди зошто мислите дека ставовите на православните верници се само декларативни. Зарем стварно мислите дека не постојат луѓе кои живеат во чистота и постојано покајание?
|
primer jas hahaha
------------- Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 02:12
Како потреба,исто како и физиолошките потреби
------------- За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
Постирано од: Asya
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 04:56
polzavce напиша:
Сакам некој упатен во Светото Писмо да ми ги објасни ставовите на православието за сексот во брак и надвор од него......
|
Zborot "sex" bukvalno znaci "pol", a se odnesuva na razlikata pomegju polovite na chovechkiot rod. Inaku, adekvaten zbor za intimnost (polovi odnosi) pomegju sprotivnite polovi, e "brak". Site vonbrachni polovi odnosi pretstavuvaat grev, konkretno - blud (taka se vika grevot) i preljuba vo odnos na Boga, nezavisno od toa dali se izvrshuvaat pomegju dolgogodishni monogamni partneri vo gragjanski brak, ili stranci, koi edvaj se poznavaat. Bozhjiot chovek (rab Bozhji) treba da zhivee bogougodno, t.e. spored zapovedite Bozhji, i da ja ispolnuva Voljata Bozhja. Zatoa, mazhot i zhenata pred da zazhiveat intimno, treba da pobaraat blagoslov od Boga vo Crkvata Hristova. Vo sprotivno, dokolku vekje zhiveele zaedno bez Bozhja blagoslov, pred da se venchaat ili ako se razdvojat, neophodno e da se pokajat. No, nikako ne e polezno ni dobro da zhiveat vo vonbrachna zednica.
Osnova na hristijanskiot brak ne se decata, tuku ljubovta, a "sexot", t.e. polovite odnosi, se brachna dolzhnost. Pravoslavnite sopruzhnici, mozhe i treba da se vozdrzhuvaat od sex, samo po dogovor i za vreme na postite. Vo sprotivno, vo kolku mazhot ne ja izvrshuva svojata brachna dolzhnost kon svojata zhena, toj ja naveduva na preljuba, i obratno. Toa, pak, ni najmalku ne znachi ako nekoj od niv izvrshi preljuba, deka kje bide opravdan, tuku samo dava objasnenie na postapkata. Vo hristijanskiot brak, mazhot ne e sopstvenik na svoeto telo, bidejki toa i pripagja na negovata zhena, kako shto teloto na zhenata pripagja na mazhot, za zadovoluvanje na negovite potrebi. Odnosno, tie zaedno pretstavuvaat edno telo i edna dusha.
Poradi nemanje na duhovno iskustvo, neznaenje i prelest, nekoi duhovnici, pretezhno monasi, od mirjanite baraat apsolutno poslushanie, duri se obiduvaat da go kontroliraat poloviot zhivot pomegju sopruzhnicite, shto e sosem pogreshno. Taa pojava se vika gurukultizam.
|
Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 08:58
Бидејки ја зачнав темата и бев повикан да одговорам еве ке се потрудам според своите сили и знаења, кои повеќе се немоќ и незнаење, да проговорам на темава и ке кажам дека апсолутно се согласувам со Ахмар и ке се трудам да не ги повторам тие работи што тој ги има веке кажано.
Бог е љубов. Совршена љубов е љубовта помеѓу Лицата на Света Троица. Отецот безмерно го љуби Синот и Светиот Дух и безмерно му се дава, а истото важи за љубовта на другите две лица од Светата Троица.
Израз на таа љубов е нашето постоење. Бог од љубов го создаде човекот, нешто измегу небесните и земните творенија,а го создаде според Свој Образ и Подобие.
Во Бога нема ништо телесно, па според тоа и љубовта не е телесна категорија туку духовна.
Благословена заедница повеѓу еден маж и една жена, каде мажот ќе ги остави своите родители и ке се прилепи до жената и двајцата ке бидат една плот.
Бракот не е за репродукција, тоа го прават животните. Бракот не е ни легализиран секс, тоа ни животните не го прават. Бракот е дел од Црковната заедница каде двајцата сопружници се помагаат еден со друг во нивното спасение. Од тука мислам, доаѓаат и термините сопруг и сопруга. Во бракот се благословени и децата како плод на таа взаемна љубов мегу сопржниците.
Значи најважно од се во бракот е спасението.
Бог рекол: Бидете совршени како што е совршен вашиот Отец(Бог). За патот до кој се доага до тоа, сега нема да збориме. Мегу другото ке го истакнеме воздржанието. Тој повик на совршенство пдеднакво му е упатен на секој човек. Најподобно на него се одзиваат монасите, кои се и самите себа се жртвуваат за да дојдат до него. Монашкиот начин на живеење е целомудар, дествен и како што св.Јован Лествичкик ќе рече: Светлина, (пример) за монасите се ангелите, светлина за мирјаните(оние кои живеат во светот) и се монасите. така да оној кој сака духовно да напредува и се восовршува во Бога е потребно да се воздржува од се.
сега, нели, секој според своите сили. Затоа и св.ап. Павле кога ги советува Коринтјаните и укажува дека е подобро тие да се девствени како него, но оној кој неможе да се воздржува нека се мажи или жени. И уште вели дека господар на телото од жената не е жената, туку мажот и обратно. Но ова не е заповед. Ова е снисходение, нешто што се допушта заради слабоста на човекот за да не се случи поголемо зло, прељубата.
Во рајот, не постоеја ваквите односи. Тие беа создадени споерд образ Божји, значи свети и девствени и не случајно , Бог како белег на таа нивна девственост, на жената и дал знак за тоа.
Бог е вечен и нас не створил за нераспаѓање и вечност. Растурањето на знакот на девственоста значи и распаѓање, гниење, што не е својствено за невиноста на природата. Распаѓањето е последица на падот.
Овој начин на размножување нам ни е даден отпосле падот и е белег на падот за наше смирение и покајание. Во безаконие сум зачнат и во грев ме роди мојата мајка, вели псалмопејашот, св. пророк Давид. Каква била примарната Божја замисла незнаеме, но веруваме во Неговата семоќ, оти ако можел од ниодшто се да создаде, он може и ова да го стори, а во воплотувањети и раѓањето на Исус Христос ние имаме конкретен и реален пример. Бог е семоќен.
Блудот е еден од најтешките гревови зашто, секој кој греши со нешто друго, греши надвор од него и со спротивното на него ќе може да го исправи. Ако има ерес, ке се пока е и исправи во учењето. ако е горд, ќе се смири. Но ако згрши со блуд како ќе го поврати тоа. Затоа и црковната епитимија, казна, за блуд е и најтешка.
Проклет да е оној ког фрла семето на земјата се вели некаде во Светото Писмо на Стариот Завет. Сексот не е љубов. љубовта е духона категорија. Ако не верувате ке појдеме од докажувањето преку спротивностите.
јадување-пост
зборување- молчење
љубов-омраза
секс-девственост
Причестувањето е наша насушна потреба. ако сопружниците имале полов одднос немаат право да се причестат, според некоои една недела, а според друго нередниот ден. Зашто?
ако не беше грев немаше да има никаква пречка. Половото општење на човекот во бракот не му е даден како потреба туку по допуштение, заради неговата слаба и падната природа. Ако беше потреба тогаш и Исус Христос, вториот Адам, кој дојде да го подигне паднатиот човек и го поврати и му го покаже повторно загубениот пат, ќе го правеше тоа.
Бог рекол дека нешето тело е храм на Светиот Дух, а присуството на Духот ке го познаеме по мирот, слободата, спокојството на телото и душата, молитвата, смирението... а кога во човек ке се распали блудната старст се чуствува нешто спротивно на тоа. Зоврива крвта, се чуствува немир, неспокојтво, возбуденос, заробеност од страстта, а пак за смирението, молитвата и непрестајното секавање на Бога и да не зборуваме.
И на крајот,дносно ако се вратиме на почетокот во Рајот, да не се залажуваме во Царство Божјо, не ке ги има овие земни односи и врски туку ке живееме како ангели Божји, безтелесно.
За ова уште многу може да се зборува на оваа тема, а и ова што го напишавме не е малку и се извинувам што неможев повеќе и подлабоко да го појаснам посочената дилема, (многумина ме прекинаа додека го пишував ова), но за оној кој има уши да слушне и ум да разбере доволно е.
------------- Господи Исусе Христе помилуј не
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 09:15
Опитен напиша:
Бидејки ја зачнав темата и бев повикан да одговорам еве ке се потрудам според своите сили и знаења, кои повеќе се немоќ и незнаење, да проговорам на темава и ке кажам дека апсолутно се согласувам со Ахмар и ке се трудам да не ги повторам тие работи што тој ги има веке кажано.
Бог е љубов. Совршена љубов е љубовта помеѓу Лицата на Света Троица. Отецот безмерно го љуби Синот и Светиот Дух и безмерно му се дава, а истото важи за љубовта на другите две лица од Светата Троица.
Израз на таа љубов е нашето постоење. Бог од љубов го создаде човекот, нешто измегу небесните и земните творенија,а го создаде според Свој Образ и Подобие.
Во Бога нема ништо телесно, па според тоа и љубовта не е телесна категорија туку духовна.
Благословена заедница повеѓу еден маж и една жена, каде мажот ќе ги остави своите родители и ке се прилепи до жената и двајцата ке бидат една плот.
Бракот не е за репродукција, тоа го прават животните. Бракот не е ни легализиран секс, тоа ни животните не го прават. Бракот е дел од Црковната заедница каде двајцата сопружници се помагаат еден со друг во нивното спасение. Од тука мислам, доаѓаат и термините сопруг и сопруга. Во бракот се благословени и децата како плод на таа взаемна љубов мегу сопржниците.
Бог рекол: Бидете совршени како што е совршен вашиот Отец(Бог). За патот до кој се доага до тоа, сега нема да збориме. Мегу другото ке го истакнеме воздржанието. Тој повик на совршенство пдеднакво му е упатен на секој човек. Најподобно на него се одзиваат монасите, кои се и самите себа се жртвуваат за да дојдат до него. Монашкиот начин на живеење е целомудар, дествен и како што св.Јован Лествичкик ќе рече: Светлина, (пример) за монасите се ангелите, светлина за мирјаните(оние кои живеат во светот) и се монасите. така да оној кој сака духовно да напредува и се восовршува во Бога е потребно да се воздржува од се.
сега, нели, секој според своите сили. Затоа и св.ап. Павле кога ги советува Коринтјаните и укажува дека е подобро тие да се девствени како него, но оној кој неможе да се воздржува нека се мажи или жени. И уште вели дека господар на телото од жената не е жената, туку мажот и обратно. Но ова не е заповед. Ова е снисходение, нешто што се допушта заради слабоста на човекот за да не се случи поголемо зло, прељубата.
Во рајот, не постоеја ваквите односи. Тие беа создадени споерд образ Божји, значи свети и девствени и не случајно , Бог како белег на таа нивна девственост, на жената и дал знак за тоа.
Бог е вечен и нас не створил за нераспаѓање и вечност. Растурањето на знакот на девственоста значи и распаѓање, гниење, што не е својствено за невиноста на природата. Распаѓањето е последица на падот.
Овој начин на размножување нам ни е даден отпосле падот и е белег на падот за наше смирение и покајание. Во безаконие сум зачнат и во грев ме роди мојата мајка, вели псалмопејашот, св. пророк Давид. Каква била примарната Божја замисла незнаеме, но веруваме во Неговата семоќ, оти ако можел од ниодшто се да создаде, он може и ова да го стори, а во воплотувањети и раѓањето на Исус Христос ние имаме конкретен и реален пример. Бог е семоќен.
Блудот е еден од најтешките гревови зашто, секој кој греши со нешто друго, греши надвор од него и со спротивното на него ќе може да го исправи. Ако има ерес, ке се пока е и исправи во учењето. ако е горд, ќе се смири. Но ако згрши со блуд како ќе го поврати тоа. Затоа и црковната епитимија, казна, за блуд е и најтешка.
Проклет да е оној ког фрла семето на земјата се вели некаде во Светото Писмо на Стариот Завет. Сексот не е љубов. љубовта е духона категорија. Ако не верувате ке појдеме од докажувањето преку спротивностите.
јадување-пост
зборување- молчење
љубов-омраза
секс-девственост
Причестувањето е наша насушна потреба. ако сопружниците имале полов одднос немаат право да се причестат, според некоои една недела, а според друго нередниот ден. Зашто?
ако не беше грев немаше да има никаква пречка. Половото општење на човекот во бракот не му е даден како потреба туку по допуштение, заради неговата слаба и падната природа. Ако беше потреба тогаш и Исус Христос, вториот Адам, кој дојде да го подигне паднатиот човек и го поврати и му го покаже повторно загубениот пат, ќе го правеше тоа.
Бог рекол дека нешето тело е храм на Светиот Дух, а присуството на Духот ке го познаеме по мирот, слободата, спокојството на телото и душата, молитвата, смирението... а кога во човек ке се распали блудната старст се чуствува нешто спротивно на тоа. Зоврива крвта, се чуствува немир, неспокојтво, возбуденос, заробеност од страстта, а пак за смирението, молитвата и непрестајното секавање на Бога и да не зборуваме.
И на крајот,дносно ако се вратиме на почетокот во Рајот, да не се залажуваме во Царство Божјо, не ке ги има овие земни односи и врски туку ке живееме како ангели Божји, безтелесно.
За ова уште многу може да се зборува на оваа тема, а и ова што го напишавме не е малку и се извинувам што неможев повеќе и подлабоко да го појаснам посочената дилема, (многумина ме прекинаа додека го пишував ова), но за оној кој има уши да слушне и ум да разбере доволно е.
|
Temata e za brakot i intimnite odnosi pomegju mazhot i zhenata. Chovekot e slobodno bitie, i sekoj dobrovolno go pravi svojot izbor, a sekoe pravo dovagja vo paket so dolzhnosti. Monashtvoto ima monashki dolzhnosti, brakot -brachni. Tie shto ne sakaat brak, mozhat da zhiveat celibaten zhivot ili ako imaat povik, da se zamonashat, no tie shto go izbiraat brakot, TREBA DA SE SVESNI ZA BRACHNITE DOLZHNOSTI. I seto umuvanje e izlishno! Bog e bestelesen Duh, a chovekot e padnato bitie, bidejki otpadna od rajot, no dadena mu e mozhnost da se ispravi vo Hrista. Osnova na brakot e ljubovta, a cel na brakot e spasenieto. Dali chovekot kje se spasuva preku monashtvo ili brak, sekoj mozhe samo za sebe da odluchi.
A vie, sakate site da gi zamonash*te? Ili, taka mi se chini? Makarios ili Opiten?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 09:22
Asya напиша:
Опитен напиша:
јадување-пост
зборување- молчење
љубов-омраза
секс-девственост
|
Temata e za brakot i intimnite odnosi pomegju mazhot i zhenata. Chovekot e slobodno bitie, i sekoj dobrovolno go pravi svojot izbor, a sekoe pravo dovagja vo paket so dolzhnosti. Monashtvoto ima monashki dolzhnosti, brakot -brachni. Tie shto ne sakaat brak, mozhat da zhiveat celibaten zhivot ili ako imaat povik, da se zamonashat, no tie shto go izbiraat brakot, TREBA DA SE SVESNI ZA BRACHNITE DOLZHNOSTI. I seto umuvanje e izlishno!
A vie se chini sakate site da gi zamonash*te? Ili, taka mi se chini? Makarios ili Opiten? |
Не сме се разбрале добро. Тоа сакав да го напишав но го избришав.
Се е до нашиот избор, според зборовите на св.ап. Павле.
Според тоа тоа кој како живее така и ке напредува во заедницата и понавањето на Бога.
|
Постирано од: Litvinenko
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 11:00
Што се однесува до "брачната постела" постојат разни суннети(постапки на Мухаммед а.с.) и адаби(правила за убаво однесување)) со кои при тој чин -најголемо дуњалучко уживање- воедно се постигнува награда за оној кој се придржува за нив. Од тие прописи ги наведуваме следниве:
1. Да се подготви постелата со "бисмиллах".(во името Божјо)
2. Сопружниците да се дотераат на тој начин што ќе го привлечат својот брачен другар, со облека, мирис, постапки, позиција и сл.
Абдуллах б. Аббас така правел, а кога бил запрашан за тоа рекол: "Сакам да се дотерам за жената како што сакам таа да се дотера за мене."
3. Од адабите на интимниот однос спаѓа мажот да учи дова која ја пренесуваат Бухари и Муслим:
(Бисмиллахи, Аллахумме џеннибнеш-шејтане ве џеннибиш-шејтане ма резактена)
"Во име на Аллах, Господару мој, отстрани го шејтанот од нас и отстрани го шејтанот од она што се зачне, па ако од тој однос се роди дете, шејтанот не ќе може никогаш да му наштети."
Од адабите на интимниот однос, аналогно на ова предание, би требало и жената да ја учи спомената дова(молитва).
4. Харам(грев) е да се има интимен однос во задникот, аналниот отвор, како и во периодот на менструации, или во периодот после раѓање, се додека жената не се очисти и додека не помине тој период, поради ајетот кој за тоа вели: "...И не приближувајте им се на жените додека се во менструалниот циклус.."
И поради хадисот кој го пренесуваат авторите на хадиските збирки "Сунен" (Ебу Давуд, Тирмизи, и Ибн Маџџе) освен Несаи: "Кој има интимен однос со жената додека е во менструалниот циклус, или во аналниот отвор, тој станал неверник во она што му е објавено на Мухаммед а.с."
Ако би се случило човекот да има интимен однос со жената, додека таа е во менструален циклус, тогаш тоа би било грев - харам, а сторителот би требало според суннет да подели садака еден златник, ако тоа го направил додека менструациите биле во почетниот надојден циклус, и пола златник ако тоа го направи во неговиот завршен стадиум според хадисот кој го пренесува Ебу Давуд и Хаким кои го оценуваат како веродостојно предание: "Ако човекот има интимен однос со својата жена додека има менструации, нека подели садака во висина од еден златник во случај тоа да се случило додека крвта била во црвена боја, и пола златник ако била во жолтикава боја."
Ако жената го дозволува таквиот однос во таква состојба би била грешна. Во времето на менструации и чекање после раѓање е дозволено човекот да се насладува со женското тело, но не смее да има интимен однос со неа во таквата состојба. Авторите на хадиските збирки "Сунен" (Ебу Давуд, Тирмизи, Несаи, и Ибн Маџџе) го пренесуваат преданието каде се дозволува се освен интимниот однос: "...(дозволено е) да правите се освен интимен однос..."
Несаи ја пренесува и верзија на хадисот: "Пријди и на жената однапред или одназад, но само во предниот отвор (вагина), и не прави го тоа за време на менструации."
Исто така пренесува и друга верзија: "Аллах не гледа во човекот кој има однос со жената во задник, аналниот отвор."
Ебу Давуд го пренесува преданието: "Проклет е оној кој општи со својата жена во аналниот отвор."
А Несаи го пренесува преданието: "Ибн Аббас бил прашан за оној кој општи со жената во аналниот отвор, па рекол: "Овој ме прашува за неверство (куфр)."
Дозволено е да и се приоѓа на жената на било каква форма, но односот да биде во предниот отвор, според ајетот во кој се вели: "Вашите жени се ваши ниви и пријдете им како сакате." Пратеникот а.с. тоа го прокоментирал како што пренесуваат Бухари и Муслим: "Однапред или одназад само односот да биде во предниот отвор."
Лицето за кое се знае дека општи со жената во нејзиниот анален отвор, се казнува со та'зир ако не знаел за таа забрана.
А ако брачниот пар се оддаде на таква перверзија, се казнуваат со принуден развод, исто така и во случај кога мажот ја присилува жената на таков однос, па му се забрани, а тој пак го повторува.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 11:06
5. Најприродна и најдобра форма (поза) е како што се спомнува во хадисот кој го пренесува Муслим, жената да биде на грб, а мажот одозгора над неа: "И кога човекот лежи меѓу нејзините четири дела (раце и нозе), и половите органи се допрат (спојат), обврска е земање на гусул (па дури и да не дошло до интимен однос)."
6. После интимен однос, во случај кога човекот сака повторно да има однос, мустехаб(убаво е) е да се земе абдест, поради преданието кое го пренесува Муслим: "Кога некој од вас имал однос со жената, па посака тоа да го повтори, пред тоа нека земе абдест(ритуално перење), така ќе ја стимулира таа активност."
Секако, дека капењето е поефикасно од абдест. Пренесуваат Ебу Давуд и Несаи од Пратеникот а.с. дека рекол: "...Како тој еден ден ги посетил своите жени капејќи се кај секоја. Пренесувачот на овој хадис, Ебу Рафи го прашал: Аллахов Пратенику, зошто тоа не си го извршил со едно капење? Одговорил: "Вака е подобро, повредно и почисто."
7. Најдобро е да се побрза со капење кое е задолжително па дури и при допир на половите органи на мажот и жената. Меѓутоа, ако поради било какви причини се одложи капењето, тогаш мустехаб е да се земе абдест пред спиење.
Не би требало да се спие нечист, па дури и се земал абдест (секако дека овој абдест не е валиден за кланање, земање на к*ран да се чита) и сл., туку потребно е за тие ибадетски работи прво да се искапе), зошто Муслим го пренесува преданието: "...Како Пратеникот а.с. прво земал гусул(ритуелно капење), или евентуално абдест, па потоа спиел (после односот со жената)."
Пренесуваат Бухари и Муслим: "Пратеникот а.с. во ситуација кога бил нечист (џунуб) па, потоа сакал да јаде или спие, го миел своето срамно место, а потоа земал абдест како што се зема за намаз."
Секако, при случај на немање или недостаток на вода, или ако таа е потребна за некои други цели, наместо гусул и абдест може да се земе тејеммум(потирање со земја).
8. На сопружниците им е дозволено заедничко капење и тоа нема да го расипе гусулот, па дури и едниот да гледа во другиот, според преданието кое го бележат Бухари и Муслим, а Аиша р.а. го пренесува: "Се капев со Пратеникот а.с. од иста кофа во која нашите раце се допирале, а тој успевал да земе вода пред мене, па сум му велела: Остави и за мене, остави ми и мене! А ние двајцата бевме џунупи(нечистотија после однос)."
9. Брачниот пар треба да донесе нијет (одлука) за брачно создржување и избегнување од се она што го забранил Возвишениот Аллах џ.ш., со цел да преку брачниот живот и физичкиот интимен однос имаат награда, иако тоа е најслаткото овосветско уживање. И покрај тоа, Аллах џ.ш. дава за тоа награда како што пренесува Муслим: "И кога имате интимен однос со своите жени (имате награда), тоа е како поделување на садака. Рекоа: Аллахов Пратенику, зар во задоволување на страста на некој од нас има садака? Аллаховиот Пратеник одговорил: "А што мислиш дали има грев ако тоа го направи на недозволен начин (вонбрачен) начин? Секако дека има грев! Според тоа, ако тоа го направи (во брак) на дозволен, халал начин, тогаш има награда."
10. При интимниот однос дозволено е ако жената се согласува, пред ејакулација сопругот да го извади органот надвор од женскиот полов орган, поради спречување на бременоста од разновидни оправдани причини (да ја одмори сопругата од раѓање и сл.), иако е подобро и тоа да се избегнува зошто таквиот чин е опишан во хадисот кој го пренесува Муслим како "ел-ве'дул-хафијј" или "скриено убиство".
Имам Газали смета дека таквото чување е дозволено и го наведува хадисот кој го пренесуваат Бухари, Муслим и Ахмед од Џабир: "к*р'анот уште се објавуваше, ние при интимниот однос сме ејакулирале надвор од женскиот полов орган."
Патем, значењето на хадисот е во смисла на логичен заклучок; дека тоа да беше забрането, к*р'анот би ја спречил таа нивна пракса, бидејќи тој се објавувал додека тие го правеле тоа.
Сепак, сите четири мезхеби го дозволуваат таквиот начин на чување врз основа на хадисот кој го бележи Ахмед, а го пренесува Ебу Се'ид Ел-Худри: "Имавме однос со нашите жени, и тоа го сакавме, па што мислиш да ејакулираме надвор од полниот женски орган? Пратеникот а.с. рече: "Правете како тоа е најдобро, меѓутоа, она што Аллах џ.ш. го одредил ќе биде, а зачетокот не се случува од секоја сперма."
11. Дозволено е невестата да ги служи гостите, ако шеријатски е покриена и ако тоа нема да предизвика искушение (фитне) како што условиле фикхските правници.Ако не е можно тоа, треба што повеќе да избегава да се движи
помеѓу машки кои не и се забранети,се додека не се покрие прописно и не почне да го практикува исламот потполно!
12. Ако некој се трогне за некое женско око(го заведе некоја убава девојка), нека оди кај својата жена и ја задоволи својата страст, тоа ќе му ја згасне создадената визија."
Патем, значењето на хадисот гласи - во случај при зголемување на страста која може да настапи при гледање на убава и привлечна жена - да замине кај својата жена и ја смири надразеноста и напетоста на халал и дозволен начин.
продолжува.........
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 11:09
13. Она на што советуваат исламските правници, лекари и што се спомнува во литературата на специјалисти од таа област, во поглед на прекумерното задоволување на страста - е да не се претера во тоа, зошто претерувањето во задоволување на страста штети не само духовно туку и физички.
14. Мажот треба да води грижа за ситуацијата на жената и да не ја присилува на интимни односи кога таа не е спремна за тоа; во случај на болест и сл.
15. Пред мажот да заврши со задоволување на својата страст, треба да внимава и неа да ја задоволи и да не се тргнува пред тоа. Се пренесува преданието: "Кога некој од вас има интимен однос со својата сопруга, нека не ја напушта сe додека не ја задоволи, (бидејќи) како што тој сака да ги задоволи своите потреби, така и таа сака."
16. Интимниот однос е дозволен во сите времиња и мигови од денот и ноќта, освен во случај на пост, хаџски обреди, кога жената е во менструален циклус или чекање после породување...
17. Суннет е сепак односот да биде воочи петок, или во петок, поради хадисот кој го пренесува Бухари а во кој меѓу другото стои: "Кој ќе се искапе во денот на џума со гусул од џунуплук..." (имплицитно се спомнува во афирмативен контекст интимниот однос)
Исто така, суннет е да се искапе "со гусул од џунуплук", значи после интимен однос со жената воочи Бајрам, пред облекување на ихрам, пред и после патување и сл.
18. Жената треба да применува сe што го привлекува мажот; од лична хигиена, разубавување, облекување, движење, поза (форма) и сл. без ограничување, воздржувајќи се од сето тоа пред било кој друг, освен пред својот маж.
19. Непожелно е за сопружниците да ги пренесуваат и опишуваат своите интимни односи, без оглед дали со зборување или движење, директно или индиректно, според хадисот кој го пренесуваат Бухари и Муслим: "Најтешка казна кај Аллах џ.ш. на Судниот ден ќе има оној човек кој и пријде на својата жена и таа му пријде нему, а потоа ги изнесува нејзините тајни."
Од самиот хадис се подразбира забрана за пренесување и опишување на деталности од интимниот однос и она што се одигрува во миговите на уживање на човекот со жената. Меѓутоа, само спомнување на интимниот однос без некаква оправдана причина е непожелно.
Ова е кратко резиме на прописи, суннети, адаби, за првата брачна ноќ, за интимните односи во брачниот живот и прописи за обврските и должностите на брачниот пар.
Ове е исламското гледиште на работите и секој муслиман должен е да се придржува до овие правила кога има интимен однос!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 12:16
Луѓето не се сексуални битија по суштина, како што се претставени во модерното општество, изградено врз темелите на фројдовската психологија.
Нашата љубов спрема Господ се покажува и спрема љубење на ближните. Поради нашиот бунт и непослушание кон Господ, човекот се здоби со падната природа, па така и неговите погледи во поглед кон сексуалноста се анималистички.
Во денешниот огревовен фројдовски свет, тие кои живеат дествен живот (монаси, соприжници или двојки кои планираат да се венчат) се сметаат за пуританци, за нешто застарено, за нешто за потсмев. Еве, ќе се земам себеси за пример. Еднашка еден пријател рече Ес Ти Ди (STD), и јас го прашав што е тоа. Тој ме погледна зачудено и ми вели, како бе не знаеш? Му велам, не знам. И почна да ми се смее. И после ја прераскажуваше случката како анегдота на други пријатели. И што била финтата? STD = Sexually Transmited Deceases, а тоа го пишувало на секој кондом.
Сексуалноста не е нешто свето, но не е ни зло. Половото општење е благословено од Црквата, и исполнување на Божјата заповед за размножување, но сепак, тоа е дел од анималистичката природа на човекот, која потекнува од паднатоста на човештвото, и е неизбежно сврзана со грев. Тоа не треба да не зачудува. Ако се подзамислиме, ќе видиме дека и јадењето речиси неизбежно е сврзано со гревот - кој од нас е целосно задоволен од јадењето и храната, и кој од нас е господар на својот стомак?
Гревот не е категорија на одредени постапки, така што, ако не ги извшуваме тие постапки - ќе станеме безгрешни, туку е пајажина која не` обвиткува, и никогаш вистински нема да можеме да се ослободиме од него. Оној кој подлабоко навлегува во православниот духовен живот, се чувствува се по грешен - затоа што појасно ја гледа таа пајажина во којашто е вплеткан.
Во брачниот живот има три методи:
1. Целосна апстиненција. Ова не е невообичаено ниту во минатото, ниту денеска. Сопружници се договараат да не се состануваат, поради духовни причини, живеејќи го остатокот од животот како брат и сестра. Вака правеле (прават) светителите, а типичен пример е Свети Јован Кронштадски.
2. Ограничување во половите односи. Ова би требало да го прават православните верници кои искрено живеат духовен живот, и кои ги држат постите.
3. Во поново време, Црквата допушта малце и полиберален однос, т.н. „планирање на семејството“, но секако тоа не треба да се сфати, кој како му се ќефне, и добро би било ако некој сака духовно да осозрева, да се консултира со духовен отец - за духовни совети, како да се бори со искушенијата и да напредува во духовниот живот, а не како брачен советник.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 17:52
Dali mozhe hristijanskite chlenovi da navedat citati od Isus, kako duhoven otec na Hristijanstvoto, za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, ksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema (ne nadvor od nea)?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 18:11
makarios напиша:
Луѓето не се сексуални битија по суштина, како што се претставени во модерното општество, изградено врз темелите на фројдовската психологија. Нашата љубов спрема Господ се покажува и спрема љубење на ближните. Поради нашиот бунт и непослушание кон Господ, човекот се здоби со падната природа, па така и неговите погледи во поглед кон сексуалноста се анималистички.Во денешниот огревовен фројдовски свет, тие кои живеат дествен живот (монаси, соприжници или двојки кои планираат да се венчат) се сметаат за пуританци, за нешто застарено, за нешто за потсмев. Еве, ќе се земам себеси за пример. Еднашка еден пријател рече Ес Ти Ди (STD), и јас го прашав што е тоа. Тој ме погледна зачудено и ми вели, како бе не знаеш? Му велам, не знам. И почна да ми се смее. И после ја прераскажуваше случката како анегдота на други пријатели. И што била финтата? STD = Sexually Transmited Deceases, а тоа го пишувало на секој кондом.Сексуалноста не е нешто свето, но не е ни зло. Половото општење е благословено од Црквата, и исполнување на Божјата заповед за размножување, но сепак, тоа е дел од анималистичката природа на човекот, која потекнува од паднатоста на човештвото, и е неизбежно сврзана со грев. Тоа не треба да не зачудува. Ако се подзамислиме, ќе видиме дека и јадењето речиси неизбежно е сврзано со гревот - кој од нас е целосно задоволен од јадењето и храната, и кој од нас е господар на својот стомак?Гревот не е категорија на одредени постапки, така што, ако не ги извшуваме тие постапки - ќе станеме безгрешни, туку е пајажина која не` обвиткува, и никогаш вистински нема да можеме да се ослободиме од него. Оној кој подлабоко навлегува во православниот духовен живот, се чувствува се по грешен - затоа што појасно ја гледа таа пајажина во којашто е вплеткан.Во брачниот живот има три методи:1. Целосна апстиненција. Ова не е невообичаено ниту во минатото, ниту денеска. Сопружници се договараат да не се состануваат, поради духовни причини, живеејќи го остатокот од животот како брат и сестра. Вака правеле (прават) светителите, а типичен пример е Свети Јован Кронштадски.2. Ограничување во половите односи. Ова би требало да го прават православните верници кои искрено живеат духовен живот, и кои ги држат постите.3. Во поново време, Црквата допушта малце и полиберален однос, т.н. „планирање на семејството“, но секако тоа не треба да се сфати, кој како му се ќефне, и добро би било ако некој сака духовно да осозрева, да се консултира со духовен отец - за духовни совети, како да се бори со искушенијата и да напредува во духовниот живот, а не како брачен советник. |
1. Brakot bi bil besmislen, koga mazhot bi se zhenel za da apstinira, i obratno. Vo toj sluchaj, lugjeto bi zhiveele so svoite brakja i sestri, i bi nemale potreba od brak.
2. Osnova na brakot nikako ne e razmnozhuvanjeto,i ne smee da bide.
3. Intimata pomegju sopruzhnicite, e nivna lichna rabota, i NIKOJ NEMA PRAVO DA SE MESHA VO NIVNATA POSTELA! A sveshtenicite/duhovnici, koishto se obiduvaat da go kontroliraat poloviot zhivot na vernicite (mirajani), se duhovno nezreli. Sopruzhnicite, mozhe i treba da se vozdrzhuvaat od intimni odnosi SAMO PO DOGOVOR (pomegju niv dvajca)i za vreme na postite. A za mazhot da legne so svojata zhena, ne mu treba konsultacija so duhovnik, bidejki toj se obvrzal na brachni dolzhnosti kon svojata zhena koga ja venchal, a na duhovnikot ne mu e mesto vo nivnata postela. Tvoeto svakjanje za brakot, e mnogu pogreshno.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 18:18
Asya, ne mi ostanuva nishto drugo vo momentov na odushevuvanje od tvojata kusa, no koncizna i precizna replika, otkolku od srce da ti rakopleskam!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 18:24
Asya напиша:
makarios напиша:
Луѓето не се сексуални битија по суштина, како што се претставени во модерното општество, изградено врз темелите на фројдовската психологија. Нашата љубов спрема Господ се покажува и спрема љубење на ближните. Поради нашиот бунт и непослушание кон Господ, човекот се здоби со падната природа, па така и неговите погледи во поглед кон сексуалноста се анималистички.Во денешниот огревовен фројдовски свет, тие кои живеат дествен живот (монаси, соприжници или двојки кои планираат да се венчат) се сметаат за пуританци, за нешто застарено, за нешто за потсмев. Еве, ќе се земам себеси за пример. Еднашка еден пријател рече Ес Ти Ди (STD), и јас го прашав што е тоа. Тој ме погледна зачудено и ми вели, како бе не знаеш? Му велам, не знам. И почна да ми се смее. И после ја прераскажуваше случката како анегдота на други пријатели. И што била финтата? STD = Sexually Transmited Deceases, а тоа го пишувало на секој кондом.Сексуалноста не е нешто свето, но не е ни зло. Половото општење е благословено од Црквата, и исполнување на Божјата заповед за размножување, но сепак, тоа е дел од анималистичката природа на човекот, која потекнува од паднатоста на човештвото, и е неизбежно сврзана со грев. Тоа не треба да не зачудува. Ако се подзамислиме, ќе видиме дека и јадењето речиси неизбежно е сврзано со гревот - кој од нас е целосно задоволен од јадењето и храната, и кој од нас е господар на својот стомак?Гревот не е категорија на одредени постапки, така што, ако не ги извшуваме тие постапки - ќе станеме безгрешни, туку е пајажина која не` обвиткува, и никогаш вистински нема да можеме да се ослободиме од него. Оној кој подлабоко навлегува во православниот духовен живот, се чувствува се по грешен - затоа што појасно ја гледа таа пајажина во којашто е вплеткан.Во брачниот живот има три методи:1. Целосна апстиненција. Ова не е невообичаено ниту во минатото, ниту денеска. Сопружници се договараат да не се состануваат, поради духовни причини, живеејќи го остатокот од животот како брат и сестра. Вака правеле (прават) светителите, а типичен пример е Свети Јован Кронштадски.2. Ограничување во половите односи. Ова би требало да го прават православните верници кои искрено живеат духовен живот, и кои ги држат постите.3. Во поново време, Црквата допушта малце и полиберален однос, т.н. „планирање на семејството“, но секако тоа не треба да се сфати, кој како му се ќефне, и добро би било ако некој сака духовно да осозрева, да се консултира со духовен отец - за духовни совети, како да се бори со искушенијата и да напредува во духовниот живот, а не како брачен советник. |
1. Brakot bi bil besmislen, koga mazhot bi se zhenel za da apstinira, i obratno. Vo toj sluchaj, lugjeto bi zhiveele so svoite brakja i sestri, i bi nemale potreba od brak.
3. Intimata pomegju sopruzhnicite, e nivna lichna rabota, i NIKOJ NEMA PRAVO DA SE MESHA VO NIVNATA POSTELA! A sveshtenicite/duhovnici, koishto se obiduvaat da go kontroliraat poloviot zhivot na vernicite (mirajani), se duhovno nezreli. Sopruzhnicite, mozhe i treba da se vozdrzhuvaat od intimni odnosi SAMO PO DOGOVOR (pomegju niv dvajca)i za vreme na postite. A za mazhot da legne so svojata zhena, ne mu treba konsultacija so duhovnik, bidejki toj se obvrzal na brachni dolzhnosti kon svojata zhena koga ja venchal, a na duhovnikot ne mu e mesto vo nivnata postela. Tvoeto svakjanje za brakot, e mnogu pogreshno.
|
Asya, ова што го напишав е став на Свети Серафим Роуз. Понекогаш намерно ги изоставувам изворите, за да сме ослободени од методот на авторитет.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 19:30
makarios напиша:
Asya напиша:
makarios напиша:
| Asya, ова што го напишав е став на Свети Серафим Роуз. Понекогаш намерно ги изоставувам изворите, за да сме ослободени од методот на авторитет.
|
Toa ne menuva nishto, osven shto ti javno priznavash deka prisvojuvash tugji tekstovi. Za tvoja informacija, nikogash ne treba "namerno" da se izlozhi tugj tekst, bez da se navede izvorot.
1. Ako sakash da diskutirame za stavot na sv. Serafim Rouz, pozhelno e da go dostavish originalniot tekst, na angliski jazik.
2. Sv. Serafim Rouz bil monah, koj nikogash ne zhiveel semeen (brachen) zhivot, a jas mislam deka negovite zborovi se izvadeni od kontekst. Toa shto sexot e rezultat na chovechkata padnata priroda, ne znachi deka brachniot chovek ne treba da gi ispolnuva svoite brachni dolzhnosti. A sosem e razbirlivo, deka se shto ne e obuzdano, t.e., e raspushteno, e shtetno za chovekot. No, toa se odnesuva ne samo na polovite odnosi pomegju sopruzhnicite, tuku na sekoj aspekt od zhivotot na chovekot.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 19:32
Asya напиша:
[QUOTE=makarios]
|
Кажи ми зашто е бесмслен. Зар сексот го осмислува бракот или спасението во него?
Светото Писмо и светите Отци така не велат.
Во тоа беше и поентата што сакав да се зачне оваа тема. Што денес за бракот се мисли дека е легализиран секс. Не ти држи теоријата. Ако денес никој неможе да се воздржи тоа не значи дека така е, и така било во првото христијанство. Безсмислено е да се твди дека сексот го осмислува бракот, а не љубовта.
Половиот однос е старст, а страста е грев, па безразлика дали е во или вон бракот.
Но заради слабоста на паднатата човекова природа е допуштен (допуштен е различно од благословен)во бракот, за да не се случи поголемо зло, прељубата.
Кој вели дека некој се меша во нивата постела. Макариос јасно кажува и добро би било ако некој сака духовно да осозрева, да се консултира со духовен отец - за духовни совети, како да се бори со искушенијата и да напредува во духовниот живот, а не како брачен советник.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 19:36
Jas ne dobiv vpechatok deka Asya sakashe da kazhe oti seksot go osmisluva brakot, a ne ljubovta, tuku zastana vo odbrana na seksot vo ramkite brachniot zhivot kako lichna rabota na sopruzhnicite.
No podobro da zamolcham i da ostavam samata da se doobjasni...
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 19:41
Желба била да живее девствено и во брак, без телесна врска со
својата сопруга. На почетокот, таа не сакала да го прифати тоа, и
заминала да се пожали на надлежниот архиереј.
Тој го повикал отец Јован
и почнал долго да го убедува да се откаже од таа намера, затоа што и
самиот Бог го осветил и благословил бракот и светото и побожно живеење
во брак. Но бидејќи отецот бил упорен, архиерејот му се заканил со казна.
Свети Јован Кронштатски му одговорил дека таква е волјата Божја, а не
негова, и дека во тоа ќе биде уверен. На излегување од митрополијата,
архиерејот целосно ослепел. Набрзо повикал по свети Јован, го замолил да му
прости и да се помоли за негово оздравување. Откако свети Јован се
помолил, овој прогледал и ја повикал сопругата на светителот да ја
поучи. Таа целосно ги прифатила неговите поуки.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 19:45
Da go povtoram moeto prashanje:
Dali mozhe hristijanskite chlenovi da navedat citati od Isus, kako duhoven otec na Hristijanstvoto, koi govorat specijalno za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, seksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema (no ne nadvor od nea)?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 20:00
Кога преподобен Амон станал полнолетен, неговиот чичко го оженил (бил сирак, па за него се грижел чичко му. На денот на свадбата, кога сите си разотишле, останал сам со својата невеста и и рекол: „Послушај ме, сестро, и стори го тоа што ќе ти го кажам: бракот во кој стапивме нималку не е подобар од девственоста, па така, добро би направиле ако не спиеме заедно, туку одвоено - за да ја зачуваме нашата девственост, и да му угодиме на Бога.“
Кажувајќи го тоа, Амон извадил книга и почнал да и чита од Писмото, која невестата не била многу утврдена. Покрај тоа, Амон, по дадената му од Бога благодат, и сам ја поучувал да води чист и ангелски живот. Трогната, таа му рекла: „Господине мој, се согласувам на се` што ми кажуваш, и затоа што ти сакаш девствен живот - истото и јас го сакам, и ќе направам како ќе ми наредиш.“
Тогаш Амон и рекол: „Сакам да живееме одвоено, ти во една куќа, а јас во друга.“
Но, невестата, не сакајќи таква подвоеност, одговорила: „Не, господине мој, ќе живееме во една куќа, но ќе спиеме одвоено.“
Така се договорија, и тие почнаа да водат девствен живот во бракот. И нивниот брак стана градина во која цветат кринови на девственост, градина оградена со целемудреност и разладуван со роса на Светиот Дух. Во таков брак, тие останаа цели 18 години, поминувајќи го времето во големи подвизи: во пост и воздржување, во бдение и молитви, и телесна работа. Девственицата работела во куќата, а Амон го истоштувал своето тело работејќи цел ден по нивите. Навечер, кога се враќал дома, со својата света сопруга, или подобро речено сестра, јадел по малку леб. Навечер и двајцата станувале на молитва. Рано во мугрите, Амон повторно одел по работа, работејќи доцна до ноќта.
Така, овие двајца, во младоста своја, живееле како насред оган, и не согорувале: затоа што ги умртвиле своите земни органи - страстите.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 20:08
Ova go postirash kako primer za nekoja mudrost, kako Bogumil nachin na zhiveenje, neshto sto Isus ili Bog go navele kako nivna vrvna preporaka na brachno zhiveenje?
Zatoa dva pati go povtoruvam prashanjeto:
Dali mozhe hristijanskite chlenovi da navedat citati od Isus, kako duhoven otec na Hristijanstvoto, koi govorat specijalno za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, seksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema?
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 20:28
Messenger напиша:
Ova go postirash kako primer za nekoja mudrost, kako Bogumil nachin na zhiveenje, neshto sto Isus ili Bog go navele kako nivna vrvna preporaka na brachno zhiveenje?
Zatoa dva pati go povtoruvam prashanjeto:
Dali mozhe hristijanskite chlenovi da navedat citati od Isus, kako duhoven otec na Hristijanstvoto, koi govorat specijalno za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, seksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema?
|
Ова го постирам како пример, дека има примери на девствени бракови, и дека тие биле од Бога благословени и имаат целосна смисла. Личностите од посочените примери се светители.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 20:34
Опитен напиша:
... И уште вели дека господар на телото од жената не е жената, туку мажот и обратно. Но ова не е заповед. Ова е снисходение, нешто што се допушта заради слабоста на човекот за да не се случи поголемо зло, прељубата.
...за оној кој има уши да слушне и ум да разбере доволно е.
|
Безкрајно сум благодарен што ГОСПОД и за вакви како мене не ја затворил вратата на спасението!
Да се биде потполно ослободен од похотта е ЧУДО кое што само БОГ преку својата МУДРОСТ, својата МИЛОСТ му ја дарува на човекот!
Од другастрана пак ИСУС ХРИСТОС како никој друг дотогаш, имаше симпатии и им помагаше - лечејќи ги - дури и оние, кои книжниците и лицемерите најрадо би ги анатемисале и каменувале, воздигнувајќисе себеси како (божем) безгрешни.
Затоа сакам да ги охрабрам сите кои се заробени од похотта да не очајуваат туку да веруваат на МИЛОСТА БОЖЈА (ХРИСТОС) а Тој ако одсрце биде повикан, засигурно ќе ги ослободи од тоа ропство.
Јас мислам дека на ова место, треба да се спомене и на психотерапевтските услуги што проститутките ги вршат на ваквите пациенти .
Сепак молитвата кон ИЗВОРОТ на МИЛОСТА е најдобриот лек!
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 20:56
Asya напиша:
makarios напиша:
|
Asya e potpolno vo pravo, toa e Bibliskiot stav za brakot.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 21:10
Messenger напиша:
Dali mozhe hristijanskite chlenovi da navedat citati od Isus, kako duhoven otec na Hristijanstvoto, za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, ksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema (ne nadvor od nea)? |
Vo Biblijata Isus zboruva za brakot vo Matej 19:3-12, i toa zboruva konkretno pod koi uslovi moze da se dobie razvod na brakot, a ne zboruva za seksualnite odnosi , osven vo stihovite 5 i 6 kade veli: "Zatoa ke ostavi covek tatko i majka i kje se prilepi do zenata svoja i obata ke bidat edno telo. Pa taka, tie veke ne se dvajca a edno telo. A Bog sto sostavil, covek da ne razdeluva."
No, ima mnogu citati od Biblijata koi kazuvaat deka seksot e dar od Boga koj treba da se uziva vo brakot.
Izreki 5:15-21; Evreite 13: 4; 1 Korintjanite 7:1-9;
Ako imas Biblija messi, proveri gi stihovite .
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 21:34
Asya напиша:
Опитен напиша:
јадување-пост
зборување- молчење
љубов-омраза
секс-девственост
|
Temata e za brakot i intimnite odnosi pomegju mazhot i zhenata. Chovekot e slobodno bitie, i sekoj dobrovolno go pravi svojot izbor, a sekoe pravo dovagja vo paket so dolzhnosti. Monashtvoto ima monashki dolzhnosti, brakot -brachni. Tie shto ne sakaat brak, mozhat da zhiveat celibaten zhivot ili ako imaat povik, da se zamonashat, no tie shto go izbiraat brakot, TREBA DA SE SVESNI ZA BRACHNITE DOLZHNOSTI. I seto umuvanje e izlishno! Bog e bestelesen Duh, a chovekot e padnato bitie, bidejki otpadna od rajot, no dadena mu e mozhnost da se ispravi vo Hrista. Osnova na brakot e ljubovta, a cel na brakot e spasenieto. Dali chovekot kje se spasuva preku monashtvo ili brak, sekoj mozhe samo za sebe da odluchi.
A vie, sakate site da gi zamonash*te? Ili, taka mi se chini? Makarios ili Opiten? |
I za ova mora da ja pofalam Asya, dobar komentar i Bibliski ,vo sekoj slucaj.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 21:48
Опитен напиша:
Asya напиша:
[QUOTE=makarios]
|
Кажи ми зашто е бесмслен. Зар сексот го осмислува бракот или спасението во него?
Светото Писмо и светите Отци така не велат.
Во тоа беше и поентата што сакав да се зачне оваа тема. Што денес за бракот се мисли дека е легализиран секс. Не ти држи теоријата. Ако денес никој неможе да се воздржи тоа не значи дека така е, и така било во првото христијанство. Безсмислено е да се твди дека сексот го осмислува бракот, а не љубовта.
Половиот однос е старст, а страста е грев, па безразлика дали е во или вон бракот.
Но заради слабоста на паднатата човекова природа е допуштен (допуштен е различно од благословен)во бракот, за да не се случи поголемо зло, прељубата.
Кој вели дека некој се меша во нивата постела. Макариос јасно кажува и добро би било ако некој сака духовно да осозрева, да се консултира со духовен отец - за духовни совети, како да се бори со искушенијата и да напредува во духовниот живот, а не како брачен советник. |
Zarem svetite Otci se zanimavaat so polovite odnosi na sopruzhnicite? I shto veli Svetoto Pismo? Kako mazhot i zhenata bi mozhele da se splotat vo edno telo i edna dusha?
Jas ne rekov deka sexot go osmisluva brakot, tuku brakot mu e daden na padnatiot chovek, za da ne se raspushti vo svetot i da pogine vo nego, imeno na spasenie. Vo hristijanskiot brak, mazhot se splotuva so zhenata, koja shto sam ja izbral, t.e. na nekoj nachin ispituval ljubov ili privlechnost kon nea (ne so bilo koja, zaradi zhivotinski nagoni ili legalizacija na sex), i dobrovolno ja prifatil za zhivoten partner, po patot na spasenieto.
Svetite Otci bile monasi i otshelnici, a nivnite zborovi se najchesto pogreshno svateni i manipulirani od duhovno neopitni duhovnici. Pred da se chitaat svetite Otci, za pravilno da se svatat, neophodno e, da se ima solidna osnova. Ne mozhe "Lestvica" da se odnesuva na mirjanite, bidejki taa e monashki pravilnik, a pravilata za monasite se razlikuvaat od tie za mirjanite. Monahot se otkazhuva od svetot, a brachniot mazh, preku stapuvanje vo brak, se obvrzuva kon zhenata, i ima svoja zadacha i funkcija vo opshtestvoto (vo svetot), koja shto treba pravilno da ja ispolnuva. Na toj nachin, sluzhejki im na drugite, prvenstveno na svojata sopruga i semejstvo, vodejki i podigajki go ispravno, toj mu sluzhi na Boga. Gospod se pogrizhil za se, pa i za chovechkata strast, koja stivnuva so godinite i starosta.
Za zhal, nekoi sveshtenici na MPC preku nokj stanaa "starci", i samite imaat pogreshno svakjanje za svojata uloga vo zhivotot na mirjanite. Duhovnikot nema pravo da se mesha vo nechij brak, a vernicite treba da se sovetuvaat so nego koga imaat realna potreba, ako se raboti za problem od duhovna priroda, a ne za se i seshto, i koj kako da ja legnuva svojata zhena. Pa, toa e uzhasno! Za mirjanite, bitno e da gi ispoveduvaat svoite grevovi, ne vo "duhovna beseda", tuku vo sv. tainstvo na pokajanie, i vo poslushanie da gi ispolnuvaat odredbite na sveshtenikot. No, toa se odnesuva na duhovniot zhivot, a ne na sekoj zhitejski aspekt. Za sexot i sexualnite problemi, vo kolku postojat, mazhot treba da se sovetuva so svojata zhena, i zaednichki da reshavaat kako kje zhiveat. Ako vo soglasnost odluchat da apstiniraat od sex, toa e v red, no ako edniot partner ne se soglasuva, bi bilo krajno sebichno od drugiot, da se potchinuva na soveti od duhovnik, komu voopshto ne e mesto vo tugja brachna postela.
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 21:56
Aj aj, da mi prostite, ali ova nema smisla. Strasta e grev? Strasta na covekot e blud? Pa strasta e vo osnovata na se, na radosta, na ljubovta, ako sakate, na duhovnoto izdignuvanje. Strasta e samiot motiv za nesto, strasta e zivotnost!
I sto velite, osnovata na brakot e spasenieto? Od sto treba covekot da se spasuva, lugje, ne uspevam da go razberam toa? Zarem na covekot gledate kako na sustestvo koe se ragja gresno i edinstvena misija vo zivotot mu e da se spasi od gresnosta? Ednostavno ne go cuvstvuvam toa za vistinito, prostete mi, no celoto moe bitie vristi deka coveckata dusa i telo se ragjaat cisti kako solza. I telesnoto zadovolstvo na covekot e prirodna dolznost, ne opstestvena.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:08
Zlatnik напиша:
Losho напиша:
KINGDAVID напиша:
... Toa e Bibliskiot stav . |
Od kade znaesh deka e takov bibliskiot stav? | Јас и во темата за абортус, каде се почна оваа тема, прашав дали и каде во библијата е „регулирано“ прашањето за сексот. Но, не се најде јунак тоа да ми го каже. Незнам дали не се сака да се одговори или едноставно не го пишува. Ако е првото, во ред е, но ако е второто, тогаш од каде е таа „забрана за секс“, освен во случаи за репродукција?И, Спиросе, не си во право кога велиш:
spiros напиша:
Златник, тоа го знае секој мајмун, но секој неможе да дознае она што ЧЕДАТА НА МИЛОСТА БОЖЈА го знаат! | Токму овој став на православните, секс само за репродукција, (не го знам ставот на другите теологии) е многу поблизок до мајмуните, а не како што велиш ти. И не само мајмуните туку и сите останати животински видови. Тие неможат да ја спознаат милоста божја. Само тие имаат секс заради продолжување на видот. А за разлика од нив, луѓето практикуваат секс и заради сопствено уживање, опуштање, заради приближување со партнерот, едноставно заради усреќување на луѓето. Сепак, мислам дека и на бог ќе му биде мило ако луѓето се среќни. Зарем не? Ако вашиот одговор е „да“, тогаше во ред, значи се согласуваме. Но, што ако вашиот одговор е „не“, баш ме интересира какви аргументи ќе најдете за тоа, дека на бога не му е мило луѓето да бидат среќни?Р.Ѕ. Не сакав прв да ја дадам оваа паралела со животните, (бидејќи не сакав некој погрешно да ме разбере), но штом ти ја „потегна“ работата, овој е мојот одговор. |
Vo Biblijata ima odgovor i se regulirani site prasanja kako covek treba ispravno da zivee.
Vo edno si potpolno vo pravo: Covekot ne e zivotno, covekot saka da crta, saka da cita,saka da pisuva poezija, saka da igra i da gleda fudbal, saka da istrazuva i razmisluva za duhovni raboti, saka da ima zadovolstvo i vo seksot , saka da komponira muzika, saka da gleda filmovi, itn.
Covekot e unikatno sustestvo zatoa sto za razlika od zivotnite toj ima razum i saka da uziva vo zivotot.
Na pr. Kolku pati sme se voodusevuvale na vinozito ili na zajdisonce?
Zamisli nekoe tele ili kuce da se voodusevuva na zajdisonce ili da gleda vinozito? Smesno e da se sporeduva covekot i zivotnite
Istata rabota e i za seksot kako dar od Boga , samo vo ramkite na bracnoto ziveenje
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:19
Messenger напиша:
Dali mozhe hristijanskite chlenovi da navedat citati od Isus, kako duhoven otec na Hristijanstvoto, za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, ksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema (ne nadvor od nea)? |
Шалом месинџер!
Целото Писмо сведочи и упатува на суштината за СЛОВОТО БОЖЈЕ (ХРИСТОС)!
Ѕирни во Shir ha Shirim, мислам ќе најдеш тоа што бараш.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:27
makarios напиша:
Желба била да живее девствено и во брак, без телесна врска со
својата сопруга. На почетокот, таа не сакала да го прифати тоа, и
заминала да се пожали на надлежниот архиереј. Тој го повикал отец Јован
и почнал долго да го убедува да се откаже од таа намера, затоа што и
самиот Бог го осветил и благословил бракот и светото и побожно живеење
во брак. Но бидејќи отецот бил упорен, архиерејот му се заканил со казна.Свети Јован Кронштатски му одговорил дека таква е волјата Божја, а не
негова, и дека во тоа ќе биде уверен. На излегување од митрополијата,
архиерејот целосно ослепел. Набрзо повикал по свети Јован, го замолил да му
прости и да се помоли за негово оздравување. Откако свети Јован се
помолил, овој прогледал и ја повикал сопругата на светителот да ја
поучи. Таа целосно ги прифатила неговите поуки.
|
Iskluchoci ima sekogash, no tie se tolku retki, shto mozhe da se izbrojat na prsti. Znachi, ne e Bozhja Volja sekoj brachen chovek da se otstrani od svojata zhena, a Bog povikuva nekoi lichnosti vo iskluchitelni sluchai, kakov shto e sluchajot na Sv. Jovan Kronshtatski.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:36
makarios напиша:
Кога преподобен Амон станал полнолетен, неговиот чичко го оженил (бил сирак, па за него се грижел чичко му. На денот на свадбата, кога сите си разотишле, останал сам со својата невеста и и рекол:„Послушај ме, сестро, и стори го тоа што ќе ти го кажам: бракот во кој стапивме нималку не е подобар од девственоста, па така, добро би направиле ако не спиеме заедно, туку одвоено - за да ја зачуваме нашата девственост, и да му угодиме на Бога.“Кажувајќи го тоа, Амон извадил книга и почнал да и чита од Писмото, која невестата не била многу утврдена. Покрај тоа, Амон, по дадената му од Бога благодат, и сам ја поучувал да води чист и ангелски живот. Трогната, таа му рекла:„Господине мој, се согласувам на се` што ми кажуваш, и затоа што ти сакаш девствен живот - истото и јас го сакам, и ќе направам како ќе ми наредиш.“Тогаш Амон и рекол:„Сакам да живееме одвоено, ти во една куќа, а јас во друга.“Но, невестата, не сакајќи таква подвоеност, одговорила:„Не, господине мој, ќе живееме во една куќа, но ќе спиеме одвоено.“Така се договорија, и тие почнаа да водат девствен живот во бракот. И нивниот брак стана градина во која цветат кринови на девственост, градина оградена со целемудреност и разладуван со роса на Светиот Дух. Во таков брак, тие останаа цели 18 години, поминувајќи го времето во големи подвизи: во пост и воздржување, во бдение и молитви, и телесна работа. Девственицата работела во куќата, а Амон го истоштувал своето тело работејќи цел ден по нивите. Навечер, кога се враќал дома, со својата света сопруга, или подобро речено сестра, јадел по малку леб. Навечер и двајцата станувале на молитва. Рано во мугрите, Амон повторно одел по работа, работејќи доцна до ноќта. Така, овие двајца, во младоста своја, живееле како насред оган, и не согорувале: затоа што ги умртвиле своите земни органи - страстите. |
Koj mozhe neka zhivee taka. No, sekoj treba da dejstvuva vo granicite na svojata sila. Amon go istoshtuval svoeto telo cel den na nivite, a chovekot koj sedi pred kompjuter, na internet, ili raboti so zheni po 8 chasa dnevno, dodeka svoevolno se otstranuva od svojata zhena, mozhe lesno da bide soblaznet. Zatoa, mnogu e bitno, sekogash da e zadovolen od svojata zhena, i obratno, zhenata od svojot mazh, i ako se vozdrzhuvaat od polovi odnosi, toa da bide po dogovor. Chitajte: Poslovici 5:15-19).
|
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 22:54
ami shto ako mazot ne e zadovolen od zenata?
ima li pravo da i pushti na primer porno film za da i pokazi kako treba taa da go zadovoli?
ili nekoe porno spisanie?
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 05.Декември.2008 во 23:43
Литвиненко, пофалби за твојот труд,каде јасно го нагласуваш исламскиот став до детали по ова прашање. Чисто ко солза. Аферим.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 00:08
верувам дека кога поединците од овој форум кога и малку би вложиле својот труд и би нашле време да ги прочитаат постираните постови како исламот гледа кон сексуалните односи во брак, би ја виделе чистотата на Исламот и со која прецизност и јаснотија го објаснува начинот како човек да се заштити од несреќите и последиците кои настануваат во некои интимни ситуации
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 00:24
Во поново време, во православната Црква се појавуваат идеи на New Аge движењето (кое пак се потпира на паганизам и гностицизам) во поглед на телесните односи, или како што некои велат, осветување на еротските желби (=страсти).
Накратко, НСП (новиот светски поредок) вели дека сексуалноста е света, затоа што претставува споделување на енергија.
Слично на ова, еден православен отец (не споменувам кој) вели: „Сексуалноста, т.е. интимните прегратки помеѓу мажот и жената и нивното телесно сплотување е свет олтар. Моментот кога љубовта ги води мажот и жената на сплотување на нивните тела е свет момент и свет чин. Телесното општење во бракот е акт на рекреација, рестроктуирање на човештвото во микрокосмичка форма. “
Ајде да видиме што велат Светите Отци.
Свети Игнатиј Брјанчанинов: „Не само секоја грешна емоција и грешна мисла ја раскинува врската на умот со срцето (која е цел на духовниот живот и состојба на вистинска молитва), дури и секоја природна помисла и чувство маскирано под плаштот на праведност, може да ја уништи таа врска, и да ги раздвои умот од срцето во спротивни насоки.“
Свети Марко Подвижник: „Ако веќе не ја исполнуваме страста на телото, тогаш со Божја помош сите зла во нас лесно може да се отстранат.“
Свети Нил Синајски: „Ако копнееш да се молиш во Духот, не надевај се на ништо телесно.“
Свети Григориј Римски: „Бидејќи телесниот однос во бракот е пропратен со телесна страст, оние кои ја вршат добро е да се воздржуват од влегување во свето место (веднаш потоа), затоа што оваа страст не е непорочна. Давид кој вели - ете, во беззаконие сум зачнат и во грев ме роди мајката моја - не беше зачнат незаконски, но во озаконет брак. Но знаејќи дека бил зачнат во беззаконие (грешност), тагуваше дека е роден во грев. Велејќи го ова, тој не го условува телесното општење во брак како нечисто, но страста од таквото општење.“
И на друго место, истиот светител вели: „Кога страста доаѓа на местото на желбата за деца, самиот акт на општење станува нешто, за што брачниците треба да жалат. Свети апостол Павле вели - ако не можат да се воздржат, нека се мажат - но веднаш потоа додава дека ова го вели поради допуштение, а не како заповед. Ова допуштение, односот го озаконува, но не го прави добар, па кога зборува за допуштение, не вели дека односот е безгрешен.“
Свети Атанасиј Велики за псалм 50: „Првичната замисла на Господ беше не да се раѓаме преку брак и распадливост, но нарушувањето на заповедтта, како резултат на Адамовиот грев, се појави бракот.“
Значи, Бог го создаде човекот без гревови, чист, подобен на ангелски чин. Телесното општење, како што можеме да видиме од Отците од погоре, е последица на падот. Но, некои современи отци на Црквата, денеска велат дека таа интерпретација на човековата состојба се однесува на Стариот Завет, и дека благодатта од Новиот Завет му дава друго значење на бракот.
Еве што велат: „Современиот човек најпрвин треба да се врати кон земното, да се повзат со својата анималистичка природа, па потоа да станат кандидати за христијанска преобразба. Мора најпрвин да дојдеме до реалистичко искуство и прифаќање на нашите нечисти импулси и чувствата што доаѓаат со нив. Не треба да го следиме искушението тие импулси да ги отфрлиме. Треба да ја надополниме нашата анималистичка природа со љубов, а не треба да се одрекуваме од истата. Треба да разбереме дека сексуалната енергија, наместо да биде непријателска на божествената, може вистински да не` поврзе со Бога.“
Еден друг современ православен теолог вели: „Енергијата во човекот која се манифестира како сексуална енергија го има својот извор длабоко во порите на суштествувањето. Тоа е енергија на живот, божествена по потекло и света по природа, и не престанува да биде света дури и кога нејзината употреба, преку игнорантност или зајадливост, се злоупотребува или изопачува.“
А еве што вели еден НСП: „Нашата сексуална енергија е најблиска енергија до духот. Таа е најблиска енергија до божествената.“
Но, Свети Јован Дамаскин има подруго сфаќање за таквата сексуална енергија: „Заповедта - множете се - не мора да подразбира телесно општење. Господ може да го зголеми човештвото и на друг начин, ако човекот ги зачуваше ненарушени заповедите до крај.“
А еве што вели еден наш современик, владиката Артемије: „1. Црквата, која е верна на Господ Исус Христос, Светите Апостоли и Светите Отци, ја става девственоста на повисоко ниво од бракот; 2. Поради нашата слабост, Црквата го дозволува и бракот, го благословува, и го осветува. На тој начин таа го дозволува телесното соединување „во едно тело“, но тоа е благословено ако се работи само за потомство. 3. Црквата снисходи на нашите слабости, та ги толерира и односите во бракот кои се побудени од недостаток на самоконтрола (1 Кор. 7:5-9), и немаат за цел потомство. Но, таквиот треба да го види својот недостаток од самоконтрола, и смирено да се понизи пред Господ. Таквиот човек не треба да очекува да прими венци, но да се надева дека Господ ќе му се смилостиви заради неговата унизеност. Таквото допуштение не треба да се протолкува како толерирање на употреба на презервативи како мерка за незачнување. 4. Црквата не снисходи повеќе од тоа, и го смета за грев користењето на било кои средства кои го спречуваат зачнувањето. Тие што користат презарвативи, го сметаат сензуалното задоволство за цел на телесното општење.
Црквата на таквите ги одлачува од причест, а исто така ги одлачува тие кои не се држат до учењето на Апостолите, и не се воздржуваат од телесните страсти.“
Ова е во согласност на светоотечкото учење:
Свети Иринеј: „Бог ги создаде мажот и жената за одржување на потомството.“
Свети Климент Александриски: „Поради светоста во одржување на потомството, семето на мажот да не биде залудно исфрлано, ниту пак оштетувано, ниту пак залудно потрошено. Да се има телесен однос, надвор од одржување на потомството е повреда на природата.“
Свети Епифаниј: „Тие (египетските еретици), практикуваат полови дела, но го спречуваат зачнувањето деца. Половите односи ги прават не за потомство, ами за да ги задоволат своите страсти - па тие подлежат на распадливост.“
Свети Јован Златоуст: „Многумина платија со пари за да бидат бездетни, но тие имаат распадлива природа, затоа што не само што ги убиваат новородените, туку делуваат во спречување воопшто тие деца да почнат со живот.“
Блажени Августин: „Тие општат на срамен начин, само за да ги задоволат страстите на нивните жени, а одбиваат да имат деца. Кога децата се одземаат од бракот, а продолжува телесното општење, сопрузите се бесрамни љубовници, сопругите блудници, а нивните брачни одаи постануваат бордели.“
И повторно блажени Августин: „Телесното општење заради потомство е достојно во бракот. Но, сето што го надминува ова, не следи никакво оправдание, туку блуд. “
Се надевам ќе направите разлика меѓу светоотечкото поимање на сексуалноста, и толкувањето на некои современи теолози, кое е многу блиску до New Age учењето.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 00:31
Asya напиша:
|
Asya напиша:
Iskluchoci ima sekogash, no tie se tolku retki, shto mozhe da se izbrojat na prsti. Znachi, ne e Bozhja Volja sekoj brachen chovek da se otstrani od svojata zhena, a Bog povikuva nekoi lichnosti vo iskluchitelni sluchai, kakov shto e sluchajot na Sv. Jovan Kronshtatski.
|
Овие два става се контрадикторни.
Asya напиша:
Zatoa, mnogu e bitno, sekogash da e zadovolen od svojata zhena, i
obratno, zhenata od svojot mazh, i ako se vozdrzhuvaat od polovi
odnosi, toa da bide po dogovor. |
Примерот со Свети Јован Кронштадски вели дека не мора секогаш да биде така. Тука немало договор - жената отишла да се жали кај владиката.
Asya напиша:
No, sekoj treba da dejstvuva vo granicite na svojata sila. Amon go
istoshtuval svoeto telo cel den na nivite, a chovekot koj sedi pred
kompjuter, na internet, ili raboti so zheni po 8 chasa dnevno, dodeka
svoevolno se otstranuva od svojata zhena, mozhe lesno da bide
soblaznet. |
Не се осветува оној кој копа на нива, или оној кој работи на компјутер, туку оној кој се подвизува во Божјата мудрост и го има очистено срцето од страстите.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:09
spiros напиша:
Messenger напиша:
Шалом месинџер!
Целото Писмо сведочи и упатува на суштината за СЛОВОТО БОЖЈЕ (ХРИСТОС)!
Ѕирни во Shir ha Shirim, мислам ќе најдеш тоа што бараш.
|
Spiros, ajde da se dogovorime drug pat koga kje replicirash da bidesh konkreten vmesto da postirash nekakvi opshti misli?
Znachi:
Ako mozhesh, navedi citati od Isus za ljubovta megju mazhot i zhenata, brakot, sopruzhnishvtoto, seksualnosta i se onoa sto vleguva vo ovaa tema (ne nadvor od nea).
Ako nemozhesh, kazhi deka nemozhesh da najdesh takvi, no ne me prakjaj jas da baram, bidejki toa ne prashuvam, OK?
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:20
Shir ha Shirim е пишана од оној кој ја обожавал МУДРОСТА БОЖЈА (ХРИСТОС) повеќе од се. Пророчкиот писател бил под инспирација кога ја пишувал а самиот имал преку 999 љубовници.
На крајот заклучил дека сепак ...!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 01:25
Znachi nishto ne se dogovorivme, a ti dokazha deka nemozhesh da najdesh nitu eden soodveten citat.
Sepak blagodaram.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 02:45
eros+agapa+logos=svet brak megu mazot i zenata
mnogu od pravoslavnite otci ja smetaat hristijanskata ljubov kako agapa+logos
erosot e iskluchen kako telesno=animalistichki=satanistichki
megutoa dodeka adam i eva bea nepogresheni, adam za eva mislel deka e ubava i toa mu go kazal na bog
znachi eva seksualno go privlekuvala adam
inaku vo prosek vo evropa mazot pomisluva na sex 250, a zenata 40 pati na den
e sega isus imal chovechko telo,znachi plachel, se sozaluval, kolnel(smokvata ja prokolnal), jadel , piel i slichno
znachi gi imal site karakteristiki na chovek
po avtomatizam bi terbal;o da gi iam i site hirmoni koi potenciraat na seksualna priroda, kako shto gi imale adam i eva
dodeka po dogma , seksualnosta e posledica na padot na adam i eva , i adam i eva nemale megu sebe privlechnost i vrska bazirana na eros=seksualna ljubov, telesna pvlechnost, shto e non sens , zashto adam mu se zaleshe na bog
BOZE ZASHTO JA NAPRAVI UBAVA(SEKSUALNO, TELESNO PRIVLECHNA)
ZNACHI EROS POSTOESHE I VO EDEMSKATA GRADINA I NE E POSLEDICA NA PADOT NA ADAM I EVA
ISUS kaza deka toj ja poznaval prirodata na chovekot,a mnogu otci za zal i ne ja poznavale
znachi sekoj koj saka da go sledi patot na ISUS treba da ja spoznae prirodata na chovekot , vkluchitelno i seksualnata, a sakale nekoi da priznaat ili ne mazot i zenata uzivaat vo seksualnite odnosi, po bozja volja, bidejki i adam i eva se bozja kreacija
new age=duhovnost+nauka
VREMETO KOE SHTO DOAGA E VREME NA DUHOVNOSTA I NAUKATA, A NE NA TRADICUJATA I RELIGIJATA
GANDI GI
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 04:34
makarios напиша:
Во поново време, во православната Црква се појавуваат идеи на New Аge движењето (кое пак се потпира на паганизам и гностицизам) во поглед на телесните односи, или како што некои велат, осветување на еротските желби (=страсти). Накратко, НСП (новиот светски поредок) вели дека сексуалноста е света, затоа што претставува споделување на енергија.Слично на ова, еден православен отец (не споменувам кој) вели:„Сексуалноста, т.е. интимните прегратки помеѓу мажот и жената и нивното телесно сплотување е свет олтар. Моментот кога љубовта ги води мажот и жената на сплотување на нивните тела е свет момент и свет чин. Телесното општење во бракот е акт на рекреација, рестроктуирање на човештвото во микрокосмичка форма. “Ајде да видиме што велат Светите Отци.Свети Игнатиј Брјанчанинов:„Не само секоја грешна емоција и грешна мисла ја раскинува врската на умот со срцето (која е цел на духовниот живот и состојба на вистинска молитва), дури и секоја природна помисла и чувство маскирано под плаштот на праведност, може да ја уништи таа врска, и да ги раздвои умот од срцето во спротивни насоки.“Свети Марко Подвижник:„Ако веќе не ја исполнуваме страста на телото, тогаш со Божја помош сите зла во нас лесно може да се отстранат.“Свети Нил Синајски:„Ако копнееш да се молиш во Духот, не надевај се на ништо телесно.“Свети Григориј Римски:„Бидејќи телесниот однос во бракот е пропратен со телесна страст, оние кои ја вршат добро е да се воздржуват од влегување во свето место (веднаш потоа), затоа што оваа страст не е непорочна. Давид кој вели - ете, во беззаконие сум зачнат и во грев ме роди мајката моја - не беше зачнат незаконски, но во озаконет брак. Но знаејќи дека бил зачнат во беззаконие (грешност), тагуваше дека е роден во грев. Велејќи го ова, тој не го условува телесното општење во брак како нечисто, но страста од таквото општење.“И на друго место, истиот светител вели:„Кога страста доаѓа на местото на желбата за деца, самиот акт на општење станува нешто, за што брачниците треба да жалат. Свети апостол Павле вели - ако не можат да се воздржат, нека се мажат - но веднаш потоа додава дека ова го вели поради допуштение, а не како заповед. Ова допуштение, односот го озаконува, но не го прави добар, па кога зборува за допуштение, не вели дека односот е безгрешен.“Свети Атанасиј Велики за псалм 50:„Првичната замисла на Господ беше не да се раѓаме преку брак и распадливост, но нарушувањето на заповедтта, како резултат на Адамовиот грев, се појави бракот.“Значи, Бог го создаде човекот без гревови, чист, подобен на ангелски чин. Телесното општење, како што можеме да видиме од Отците од погоре, е последица на падот. Но, некои современи отци на Црквата, денеска велат дека таа интерпретација на човековата состојба се однесува на Стариот Завет, и дека благодатта од Новиот Завет му дава друго значење на бракот.Еве што велат:„Современиот човек најпрвин треба да се врати кон земното, да се повзат со својата анималистичка природа, па потоа да станат кандидати за христијанска преобразба. Мора најпрвин да дојдеме до реалистичко искуство и прифаќање на нашите нечисти импулси и чувствата што доаѓаат со нив. Не треба да го следиме искушението тие импулси да ги отфрлиме. Треба да ја надополниме нашата анималистичка природа со љубов, а не треба да се одрекуваме од истата. Треба да разбереме дека сексуалната енергија, наместо да биде непријателска на божествената, може вистински да не` поврзе со Бога.“Еден друг современ православен теолог вели:„Енергијата во човекот која се манифестира како сексуална енергија го има својот извор длабоко во порите на суштествувањето. Тоа е енергија на живот, божествена по потекло и света по природа, и не престанува да биде света дури и кога нејзината употреба, преку игнорантност или зајадливост, се злоупотребува или изопачува.“А еве што вели еден НСП:„Нашата сексуална енергија е најблиска енергија до духот. Таа е најблиска енергија до божествената.“Но, Свети Јован Дамаскин има подруго сфаќање за таквата сексуална енергија:„Заповедта - множете се - не мора да подразбира телесно општење. Господ може да го зголеми човештвото и на друг начин, ако човекот ги зачуваше ненарушени заповедите до крај.“А еве што вели еден наш современик, владиката Артемије:„1. Црквата, која е верна на Господ Исус Христос, Светите Апостоли и Светите Отци, ја става девственоста на повисоко ниво од бракот;2. Поради нашата слабост, Црквата го дозволува и бракот, го благословува, и го осветува. На тој начин таа го дозволува телесното соединување „во едно тело“, но тоа е благословено ако се работи само за потомство.3. Црквата снисходи на нашите слабости, та ги толерира и односите во бракот кои се побудени од недостаток на самоконтрола (1 Кор. 7:5-9), и немаат за цел потомство. Но, таквиот треба да го види својот недостаток од самоконтрола, и смирено да се понизи пред Господ. Таквиот човек не треба да очекува да прими венци, но да се надева дека Господ ќе му се смилостиви заради неговата унизеност. Таквото допуштение не треба да се протолкува како толерирање на употреба на презервативи како мерка за незачнување.4. Црквата не снисходи повеќе од тоа, и го смета за грев користењето на било кои средства кои го спречуваат зачнувањето. Тие што користат презарвативи, го сметаат сензуалното задоволство за цел на телесното општење. Црквата на таквите ги одлачува од причест, а исто така ги одлачува тие кои не се држат до учењето на Апостолите, и не се воздржуваат од телесните страсти.“Ова е во согласност на светоотечкото учење:Свети Иринеј:„Бог ги создаде мажот и жената за одржување на потомството.“Свети Климент Александриски:„Поради светоста во одржување на потомството, семето на мажот да не биде залудно исфрлано, ниту пак оштетувано, ниту пак залудно потрошено. Да се има телесен однос, надвор од одржување на потомството е повреда на природата.“Свети Епифаниј:„Тие (египетските еретици), практикуваат полови дела, но го спречуваат зачнувањето деца. Половите односи ги прават не за потомство, ами за да ги задоволат своите страсти - па тие подлежат на распадливост.“Свети Јован Златоуст:„Многумина платија со пари за да бидат бездетни, но тие имаат распадлива природа, затоа што не само што ги убиваат новородените, туку делуваат во спречување воопшто тие деца да почнат со живот.“Блажени Августин:„Тие општат на срамен начин, само за да ги задоволат страстите на нивните жени, а одбиваат да имат деца. Кога децата се одземаат од бракот, а продолжува телесното општење, сопрузите се бесрамни љубовници, сопругите блудници, а нивните брачни одаи постануваат бордели.“И повторно блажени Августин:„Телесното општење заради потомство е достојно во бракот. Но, сето што го надминува ова, не следи никакво оправдание, туку блуд. “Се надевам ќе направите разлика меѓу светоотечкото поимање на сексуалноста, и толкувањето на некои современи теолози, кое е многу блиску до New Age учењето. |
Kako zakluchi deka Sv. Marko Podvizhnik govori za brakot? Polovite odnosi vo brakot ne se misla, emocija ili nadezh, bidejki se dolzhnost, a Sv. Nil Sinajski, vo gorenavedeniot citat ne gi osuduva brachnite (polovi) odnosi, tuku veli ako chovekot kopnee po duhovnosta, da ne se nadeva na nishto telesno. Zarem brachnite pravoslavni hristijani se nadevaat na svoite tela i polovi odnosi? Ili, mislish deka samo monasite se nadevaat na Boga? Sovetot na Sv. Grigorij Rimski, e potpolno ispraven, no toa ne znachi deka sopruzhnicite treba postojano da se vozdrzhuvaat od intimni odnosi, nitu deka site treba da bidat monasi. Pojasni, kade vo Biblijata pishuva deka David bil zachnat vo ozakonet brak? Pretpolagam, govorish za carot David?! Megjudrugoto, shto se odnesuva na brakot, Sv. Apostol Pavle veli: "Mazhot da ja ima svojata dolzhna ljubov kon zhenata, a isto taka i zhenata - sprema mazhot. Zhenata ne e gospodarka na teloto svoe, tuku mazhot; isto taka i mazhot ne e gospodar na svoeto telo, tuku zhenata. NE ODDELUVAJTE SE EDEN OD DRUG, OSVEN PO DOGOVOR ZA NEKOE VREME, ZA DA POSTITE I DA MU SE MOLITE NA BOGA, I PAK SOSTANETE SE ZA DA NE VE ISKUSHA SATANATA, PORADI VASHETO NEVOZDRZHANIE" (IKorint.7:3-5). Taka, Sv. apostol Pavle gi sovetuva brachnite lugje, dodeka na bezbrachnite i nezhenetite im sovetuva da bidat celomudreni. Sv. apostol Pavle (IKorintjani 7:5-9) ne govori deka brakot ne e blagosloven, ako nema za cel potomstvo, kako shto tvrdish ti. Vprochem, cel na hristijanskiot brak e spasenieto, a osnova e ljubovta, dodeka potomstvoto (decata) se proizvod na ljubovta. Pogreshno e lugjeto da imaat polovi odnosi, a da se sprechuva zachnuvanjeto, no ima i bezdetni brakovi, koga zhenata ne mozhe da zabreni ili mazhot ne mozhe da ja oplodi, shto ne znachi deka brakot ne e blagosloven. Isto taka, pogreshno e da da se poistovetuvaat plotskite odnosi so duhovnosta. No, ni tvoeto svakjanje deka monashtvoto e posebna kasta ili klasa vo Crkvata, ne e ispravno.
P.S. Opasno e da se iskrivuvaat zborovite na svetitelite, ushte povekje, proizvolno i pogreshno da se tolkuvaat.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 10:39
Asya, ти даваш паушални изјави (мислејќи дека изнесувам мое мислење.. да, да - лукаво сум постапувал што не сум го наведувал изворот!!), а после кога ќе ти ставам очигледни цитати од Светите Отци, ти ги испревртуваш нивните зборови.
Патем, ме обвинуваш за работи кои не сум ги рекол.
|
Постирано од: butterflyM55
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 10:44
Dobro ne vi se cini deka ste ja utnale temava Temata "VIE KAKO GLEDATE NA SEXOT" a ne da ostavate postovi i toa tugi
|
Постирано од: KING35
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 10:53
So oci
------------- zivotot pisuva romani...a lugeto citaat stripovi
|
Постирано од: Anthony
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 11:12
Interesno -chlenovite pishuvaat za seksot od aspekt na svetite Oci - ponatamu iskluchivo za seksot vo sklopot na brakot viden i dozivean kako obvrska- shto stanuva za predbrachniot seks-treba da go ima ili ne? shto e so vonbrachniot seks? Me interesira koja e razalikata pomegju seks i blud?
------------- It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 16:14
Anthony напиша:
Interesno -chlenovite pishuvaat za seksot od aspekt na svetite Oci - ponatamu iskluchivo za seksot vo sklopot na brakot viden i dozivean kako obvrska- shto stanuva za predbrachniot seks-treba da go ima ili ne? shto e so vonbrachniot seks? Me interesira koja e razalikata pomegju seks i blud? |
и ти поставуваш тешки прашања!
------------- „Затоа ти повикувај и биди истраен,онака како што ти се наредува,а не се поведувај по нивните барања,и кажи:„Јас верувам во сите книги кои ги објавил Аллах,и наредено ми е праведно да ви судам;Сура42
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 16:21
Не можам да ви се изначудам на размислувањата.
Како бе можете да ги сатанизирате сексот и да ја искривувате сликата за него како што ви одговара.
Срамота!-Го направивте сексот најгнасната и најодвратната работа во животот.
НИКОЈ!-НИКОЈ НЕМА ПРАВО ДА ЅИРНЕ ВО СПАЛНАТА СОБА НА ЕДЕН БРАЧЕН ПАР.-ПА ДУРИ НИ БОГ.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 17:10
Светото Писмо треба дас е чита цело, како една сеопфатна целина. Покрај Светото Писмо според Православната традиција паралелно на него се користи и Светото Предание рамноправно на Светото Писмо, затоа што тоа е продолжение на Светото Писмо и живото на Светиот Дух во Црквата преку светите Отци.
Од сите овие извори можам да заклучам дека човекот е создаден според образ и подобие Божјо. Односно добар и свет со призвание да стане совршен до подобието Божјо. Тоа совршенство е духовно совршенство. Совршенство се состои кога ке се издигнеме над сета природа и постанеме повисоки од ангелите на небесата, односно продуховени, а поред тоа и телото треба да се продухови, како што било и продуховено телото Исусово по воскресението.
Тоа му било дадено на Адам во рајот.
Но Адам место да му се предадее на духовното и да напредува во благодатта на Светиот Дух, тој се острастил на телесното. Во него се појавила старста кон телесно задоволување.
Згрешил.
паднал.
И жто се случило?
Му се отвориле телесните, односно страсните очи. Видел дека жената е гола, односно телесно ја посакал.
Но таа била гола и пред да падне, зошто не ја гледал тогаш?
Затоа што до тогаш, во него не постоела телесната страс на блудот. Таа била негова жена но сепак кон неа погледнал блудно.
Тоа е последица на падот.
Од тогаш човештвото се наога во една агонија за негово избавување.
Тоа го направил вториот или нов Адам, кој се родил од девојката Марија.
Зашто се родил на натприроден и безгешен начин и зашто баш од Марија?
Новиот Адам требало да се роди од Пречиста девојка и на чист начин за да не биде наследник на падната Адамова природа и гревот и за да може да не биде извалкан од него и го победи. Човештвото чекало со векови за да да се најде во него достојната и во нејзината пречиста утроба да се роди. Затоа е таа толку голема слава кон Богородица. да не беше таа ние сеуште ке пребиваавме во гревовите и умиравме во адот. Таа е неспоредливо пославна и повисока од секое творение и од Ангелите на небесата.
ВНовиот Адам откако со своето раѓање ја победи падната човекова природа му остана уште да ги победи гревот, смртта и сатаната. Тоа тој го направио со примерот со својот живот. Не направи грев, со својата смрт, смртта со победи и и со воскресението ги разгуши занданите пеколни и ги ослободи сите кои го прифатија за вистински Бог. Смртта и пеколот неможеа да го задржат затоа што над него наемаа власт. Не како Бог, туку како совршен човек. Бидејќи во него грев немаше. Но се воплоти и стана човек за да го избави,подигне обнови и обожи паднатиот човек.
Новиот Адам, Христос, го покажа, објави вистинскиот човек што Бог го создаде, а стариот Адам, преку прстапувањето го унакажа и го уништи.
Сега имаме два критериума.
Стариот паднат Адам, кој се огледува во сето падната човештво и
Новиот Адам, Христос, Адам пред падот во рајот.
Сега прашањето ни е: Кон кој Адам ние сакаме да се стремиме?
Ако сакаме да живееме според критериумите и нормите од овој свет и век ке бидеме слични на стариот, паднат Адам и ќе бидеме заробени од страстите и ќе умираме во своите гревови за во Пеколот или
сакаме да бидеме како Новиот Адам, Христос, и да живееме свето, слободно и бестасно имајки апослутна контрола над сите начи помисли, желби и чувста и ке го наследиме рајот со сите негови радости.
Патот на стариот Адам е широк и послан со секакви задоволстава и наслади од овој свет и век, а
Патот на Новиот Адам
е тесен и терновит, во воздржание и подвиг.
Секуалните задоволувања се полод на телесните старсти на стариот, паднат Адам и во нас и кај оние кои неможат да се воздржат се индикатор дека сме заробени од таа старст, а секоја страст е грев и оддалечување од Бога.
Бог во нас всадил природните старсти, но ние сме ги испревртиле во и сме ги направиле противприродни. Така и природната стаст, односно енегија, на љубов, ние сме ја претвориле во неприродна страст за блуд. Најблагословените човекови органи сме ги претвориле во најсрамни.
Изборот е наш.
Ако сакаме да се стремине кон стариот Адам да се оддадеме на неконтролирано задоволување.
Ако сакаме да се стремиме кон Новиот Адам, Христос, да се подвизуваме и воздржуваме.
Секој според силите, а Бог е милОсотив секој кој има смирение и покајание до го помилува и спаси. Но смирение и покајание заради својата немоќ, а не гордост и суета во својата прелест.
Според Светот Писмо и светите Отци, сексот во бракот е дозволен само ако е со цел од таа заемна љубов на сопружниците да се роди нешто убаво, нов живот, нов човек, а ако е задади задоволување на блудната старст во нас тогаш е ДОПУШТЕН заради нашата падната и немоќна природа а НЕ И БЛАГОСЛОВЕН.
Допуштено е различно од благословено.
„А јас ви зборувам за Христа и Црквата„
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 17:11
fiks напиша:
Не можам да ви се изначудам на размислувањата.
Како бе можете да ги сатанизирате сексот и да ја искривувате сликата за него како што ви одговара.
Срамота!-Го направивте сексот најгнасната и најодвратната работа во животот.
НИКОЈ!-НИКОЈ НЕМА ПРАВО ДА ЅИРНЕ ВО СПАЛНАТА СОБА НА ЕДЕН БРАЧЕН ПАР.-ПА ДУРИ НИ БОГ. |
Bog znae sekoj atom kaj odi,te sozdal i te napravil covek,i ti dal vozduh i zemja kaj da gazis,i sonce za da se grees i site elementi koi postojat i seta materija i sopruga koja ke te zadovoli vo krevet, i ushte si zemash za pravo da Mu kazuvash shto da pravi?!?!!Preispitaj se pred da bidesh ISPITAN...
A so toa deka nekoi hristijani go staniziraat seksot vo brak potpolno se sl*gam...
------------- „Затоа ти повикувај и биди истраен,онака како што ти се наредува,а не се поведувај по нивните барања,и кажи:„Јас верувам во сите книги кои ги објавил Аллах,и наредено ми е праведно да ви судам;Сура42
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 18:22
makarios напиша:
Asya, ти даваш паушални изјави (мислејќи дека изнесувам мое мислење.. да, да - лукаво сум постапувал што не сум го наведувал изворот!!), а после кога ќе ти ставам очигледни цитати од Светите Отци, ти ги испревртуваш нивните зборови.Патем, ме обвинуваш за работи кои не сум ги рекол.
|
Svetite Otci ne se zanimavale so "sex" i brak, tuku nivnite dela povekje se odnesuvaat na monashkiot i otshelnichki zhivot. A ti si toj, koj gi iskrivuva nivnite zborovi, se fakjash za oddelni citati i pogreshno gi tolkuvash von kontekst, obiduvajki se da dokazhesh deka monashtvoto e posebna kasta. Jas velam deka brakot e blagosloven, a sekomu ne e dadeno da bide monah.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 18:35
Asya напиша:
makarios напиша:
Asya, ти даваш паушални изјави (мислејќи дека изнесувам мое мислење.. да, да - лукаво сум постапувал што не сум го наведувал изворот!!), а после кога ќе ти ставам очигледни цитати од Светите Отци, ти ги испревртуваш нивните зборови.Патем, ме обвинуваш за работи кои не сум ги рекол.
|
Svetite Otci ne se zanimavale so "sex" i brak, tuku nivnite dela povekje se odnesuvaat na monashkiot i otshelnichki zhivot. A ti si toj, koj gi iskrivuva nivnite zborovi, se fakjash za oddelni citati i pogreshno gi tolkuvash von kontekst, obiduvajki se da dokazhesh deka monashtvoto e posebna kasta. Jas velam deka brakot e blagosloven, a sekomu ne e dadeno da bide monah.
|
Vo pravo si Asya. So vakvo iskrivuvanje na Svetoto Pismo lugeto uste tolku ke se oddalecuvaat od Crkvata, zatoa sto brakot e sveta zaednica od Bog, a monaskite razmisluvanja za brakot se sosema druga rabota, tie ziveat drug nacin na zivot.
Da ne me sfati nekoj pogresno, ne go kritiziram monastvoto.
No ako se prezentira vo javnosta deka seksot vo brakot spored Pravoslavnata Crkva e grev, ( a Bog vo Svetoto Pismo veli deka e blagoslov, vidi Izreki 5:15-21; Evreite 13:4 , posebno 1 Korintjanite 7:2-5.) togas ne cudete se zosto se crkvite prazni , dragi braka monasi;
Sekoe dobro, pozdrav!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 18:54
KINGDAVID напиша:
Asya напиша:
makarios напиша:
|
|
Vo pravo si Asya. So vakvo iskrivuvanje na Svetoto Pismo lugeto uste tolku ke se oddalecuvaat od Crkvata, zatoa sto brakot e sveta zaednica od Bog, a monaskite razmisluvanja za brakot se sosema druga rabota, tie ziveat drug nacin na zivot.
Da ne me sfati nekoj pogresno, ne go kritiziram monastvoto.
No ako se prezentira vo javnosta deka seksot vo brakot spored Pravoslavnata Crkva e grev, ( a Bog vo Svetoto Pismo veli deka e blagoslov, vidi Izreki 5:15-21; Evreite 13:4 , posebno 1 Korintjanite 7:2-5.) togas ne cudete se zosto se crkvite prazni , dragi braka monasi;
Sekoe dobro, pozdrav! |
Ete, taka gi nauchil dedo Naum, deka monashtvoto e posebna kasta, i samovolno go tolkuvaat Evangelieto i delata na Svetite Otci, spored nivnata asketsko - isihastichka "Makedonska" shkola. Videte, kolku se zabludeni! Tie ne ja razbiraat osnovata na hristijanstvoto, no se zanimavaat so Svetite Otci, i manipuliraat so nivnite zborovi! Aj, neka kazhat shto velat Svetite Otci za raskolot!
Gi predupreduvam site svesni lugje: Stojte podaleku od vladikata Naum, i pazete gi svoite cheda, da ne padnat vo negovata mrezha.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:17
Hmm....jas imam pozitivno mislenje za Vladikata Naum , iako licno ne go poznavam, poznavam nekoi duhovni ceda.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:38
Опитен напиша:
Светото Писмо треба дас е чита цело, како една сеопфатна целина. Покрај Светото Писмо според Православната традиција паралелно на него се користи и Светото Предание рамноправно на Светото Писмо, затоа што тоа е продолжение на Светото Писмо и живото на Светиот Дух во Црквата преку светите Отци.
Од сите овие извори можам да заклучам дека човекот е создаден според образ и подобие Божјо. Односно добар и свет со призвание да стане совршен до подобието Божјо. Тоа совршенство е духовно совршенство. Совршенство се состои кога ке се издигнеме над сета природа и постанеме повисоки од ангелите на небесата, односно продуховени, а поред тоа и телото треба да се продухови, како што било и продуховено телото Исусово по воскресението.
Тоа му било дадено на Адам во рајот.
Но Адам место да му се предадее на духовното и да напредува во благодатта на Светиот Дух, тој се острастил на телесното. Во него се појавила старста кон телесно задоволување.
Згрешил.
паднал.
И жто се случило?
Му се отвориле телесните, односно страсните очи. Видел дека жената е гола, односно телесно ја посакал.
Но таа била гола и пред да падне, зошто не ја гледал тогаш?
Затоа што до тогаш, во него не постоела телесната страс на блудот. Таа била негова жена но сепак кон неа погледнал блудно.
Тоа е последица на падот.
Од тогаш човештвото се наога во една агонија за негово избавување.
Тоа го направил вториот или нов Адам, кој се родил од девојката Марија.
Зашто се родил на натприроден и безгешен начин и зашто баш од Марија?
Новиот Адам требало да се роди од Пречиста девојка и на чист начин за да не биде наследник на падната Адамова природа и гревот и за да може да не биде извалкан од него и го победи. Човештвото чекало со векови за да да се најде во него достојната и во нејзината пречиста утроба да се роди. Затоа е таа толку голема слава кон Богородица. да не беше таа ние сеуште ке пребиваавме во гревовите и умиравме во адот. Таа е неспоредливо пославна и повисока од секое творение и од Ангелите на небесата.
ВНовиот Адам откако со своето раѓање ја победи падната човекова природа му остана уште да ги победи гревот, смртта и сатаната. Тоа тој го направио со примерот со својот живот. Не направи грев, со својата смрт, смртта со победи и и со воскресението ги разгуши занданите пеколни и ги ослободи сите кои го прифатија за вистински Бог. Смртта и пеколот неможеа да го задржат затоа што над него наемаа власт. Не како Бог, туку како совршен човек. Бидејќи во него грев немаше. Но се воплоти и стана човек за да го избави,подигне обнови и обожи паднатиот човек.
Новиот Адам, Христос, го покажа, објави вистинскиот човек што Бог го создаде, а стариот Адам, преку прстапувањето го унакажа и го уништи.
Сега имаме два критериума.
Стариот паднат Адам, кој се огледува во сето падната човештво и
Новиот Адам, Христос, Адам пред падот во рајот.
Сега прашањето ни е: Кон кој Адам ние сакаме да се стремиме?
Ако сакаме да живееме според критериумите и нормите од овој свет и век ке бидеме слични на стариот, паднат Адам и ќе бидеме заробени од страстите и ќе умираме во своите гревови за во Пеколот или
сакаме да бидеме како Новиот Адам, Христос, и да живееме свето, слободно и бестасно имајки апослутна контрола над сите начи помисли, желби и чувста и ке го наследиме рајот со сите негови радости.
Патот на стариот Адам е широк и послан со секакви задоволстава и наслади од овој свет и век, а
Патот на Новиот Адам
е тесен и терновит, во воздржание и подвиг.
Секуалните задоволувања се полод на телесните старсти на стариот, паднат Адам и во нас и кај оние кои неможат да се воздржат се индикатор дека сме заробени од таа старст, а секоја страст е грев и оддалечување од Бога.
Бог во нас всадил природните старсти, но ние сме ги испревртиле во и сме ги направиле противприродни. Така и природната стаст, односно енегија, на љубов, ние сме ја претвориле во неприродна страст за блуд. Најблагословените човекови органи сме ги претвориле во најсрамни.
Изборот е наш.
Ако сакаме да се стремине кон стариот Адам да се оддадеме на неконтролирано задоволување.
Ако сакаме да се стремиме кон Новиот Адам, Христос, да се подвизуваме и воздржуваме.
Секој според силите, а Бог е милОсотив секој кој има смирение и покајание до го помилува и спаси. Но смирение и покајание заради својата немоќ, а не гордост и суета во својата прелест.
Според Светот Писмо и светите Отци, сексот во бракот е дозволен само ако е со цел од таа заемна љубов на сопружниците да се роди нешто убаво, нов живот, нов човек, а ако е задади задоволување на блудната старст во нас тогаш е ДОПУШТЕН заради нашата падната и немоќна природа а НЕ И БЛАГОСЛОВЕН.
Допуштено е различно од благословено.
„А јас ви зборувам за Христа и Црквата„
|
Pa, prochitaj go vekje ednash Svetoto Pismo "celo", a ne ovde da gi preraskazhuvash svakjanjeta na dedo Naum!
Vo Svetoto Pismo, Hristos veli: "Zatoa chovekot kje gi ostavi tatkoto i majkata, i KJE SE PRILEPI KON ZHENATA SVOJA, I OBATA KJE BIDAT EDNA PLOT. Taka shto, tie vekje ne se dvajca, no edna plot. I taka, toa shto Bog soedinil, chovekot da ne razdeluva". (Matej,19:5,6).
Kako mazhot i zhenata se soedinuvaat vo edna plot?
Nepotrebno e da se filosofira za sostojbata na Adam pred padot, bidejki toj padnal, a chovechkata priroda e padnata, dodeka brakot mu e daden na chovekot na spasenie. Vprochem, stariot Adam ne e unishten, ami e pravednik vo Carstvoto Nebesno. Hristos sam slegol vo adot, i megjudrigite Bozhji ugodnici, prvi gi izbavil Adam i Eva. Nam ni e dadena mozhnost vo Hrista da se ispravime, a sekoj po svojata sila mozhe da izbere monashtvo i celomudrenost ili brak.
Brakot e Sveto Tainstvo, vo koj sopruzhnicite stapuvaat dobrovolno, a kolku se sakaat i nivniot intimen zhivot, e nivna rabota. No, Pravoslavnata Crkva za osnova na brakot ne go smeta potomstvoto, tuku ljubovta, vrz koja se gradi brachnata zaednica, a dali i kolku deca kje se rodat, zavisi od Voljata Bozhja. Bezdetnite brakovi se ednakvo blagosloveni, i ni najmalku ne znachi deka treba da gi prekinat polovite odnosi, samo zatoa shto ne mozhat da imaat potomstvo.
Brakot e blagosloven, a polovite odnosi vo brakot se BRACHNA DOLZHNOST, na koja mazhot i zhenata se obvrzuvaat pri stapuvanjeto vo brak (da bidat edna plot), a tvoeto umuvanje e izilishno i nema vrska so Svetoto Pismo ni Svetite Otci.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:41
Asya напиша:
makarios напиша:
|
|
Јас веќе ти кажав, дека тоа е толкување на Свети Серафим Роуз.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:44
Asya, imash eden propust vo citiranjeto. Si napishala:
"... chovekot da razdeluva". (Matej,19:5,6).
Treba da stoi:
... chovekot da NE razdeluva". (Matej,19:5,6).
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:48
Messenger напиша:
Asya, imash eden propust vo citiranjeto. Si napishala:
"... chovekot da razdeluva". (Matej,19:5,6).
Treba da stoi:
... chovekot da NE razdeluva". (Matej,19:5,6).
|
Blagodaram za ispravkata!
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:53
makarios напиша:
Asya напиша:
makarios напиша:
|
| Јас веќе ти кажав, дека тоа е толкување на Свети Серафим Роуз.
|
Ako znaesh od kade dovagja Sv. Serafim Rouz, togash i negovite zborovi bi trebalo da ti bidat jasni. No, koj mozhe da reche deka brakot e greshen, koga Hristos go blagoslovil?
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 19:57
Ej bre sto cuden narod ste, ve citam i ne mi se veruva od nesto sto e tolku ubavo i sto sekoj od nas uziva da go ima vie napravivte kasa popara so vash*te mudruvanja...pa daj kazete kako vie gledate na seksot VIE ama iskreno .... jas go konzumiram uzivam vo nego i ne gledam nisto sporno so religijata da ima seksot ....
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 20:24
Asya напиша:
Brakot e Sveto Tainstvo, vo koj sopruzhnicite stapuvaat dobrovolno, a kolku se sakaat i nivniot intimen zhivot, e nivna rabota. No, Pravoslavnata Crkva za osnova na brakot ne go smeta potomstvoto, tuku ljubovta, vrz koja se gradi brachnata zaednica, a dali i kolku deca kje se rodat, zavisi od Voljata Bozhja. Bezdetnite brakovi se ednakvo blagosloveni, i ni najmalku ne znachi deka treba da gi prekinat polovite odnosi, samo zatoa shto ne mozhat da imaat potomstvo.
Brakot e blagosloven, a polovite odnosi vo brakot se BRACHNA DOLZHNOST, na koja mazhot i zhenata se obvrzuvaat pri stapuvanjeto vo brak (da bidat edna plot), a tvoeto umuvanje e izilishno i nema vrska so Svetoto Pismo ni Svetite Otci.
|
Не сум религиозен и највероватно нема да бидам во догледно време,но не знам што ќе донесе утрешнината и деновите после неа,значи се е можно па дури и да станам верник.
Твојот пост што го цитирам Asya ги има најмудрите зборови во оваа тема.Со еден збор авал да ти е.
Членовите кои сакаат сексуалниот живот во брак да го направат како најголемо зло нека се обидат на секоја потенцијална припадничка за свој брачен партнер да и го кажат тоа пред брак,па тогаш ќе видат како таа ќе изреагира кога ќе и кажат дека планираат да имаат секс со неа само заради размножување.
Се читате ли вие што сакате да го сатанизирате сексот што пишувате ли?-Срамота е ова што го пишувате,не можам да поверувам во ова што се пишува,уште пострашно е што тоа го пишуваат мажи.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 20:25
Asya напиша:
No, koj mozhe da reche deka brakot e greshen, koga Hristos go blagoslovil?
|
Тоа само ти може така да ги испревртиш зборовите. Или ти е интересно да се расправаш за се и сешто?
Јас во ниеден момент немам речено дека бракот е лоша работа. Напротив тоа е од Бога благословена заедница, и како таков односите се во ред доколку станува збор за зачнување деца.
Телесните односи кои се надвор од тоа, Црквата ги допушта, но никако не ги оправдува, за што имаш еден куп цитати од светители. Најдобро објаснение имаш од владиката Артемије.
Исто така, Светите Отци се согласни дека девственоста и монашкиот пат е повозвишена форма од бракот, но тоа не значи дека се осудуваат тие што се во брак. Постои канонско правило, со кое, секој што се превознесува и ги осудува тие што се во брак, да се одлачи додека не се покае.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 20:49
Ochebijno, povekjeto lugje imaat pogreshno svakjanje za brakot, a najverojatno odtamu proizleguvaat nedorazbiranjata i razvodite.
Prethodno obrazlozhiv deka monashtvoto, koe e povisoka forma na duhoven zhivot, a ne posebna klasa vo Crkvata, kako shto smetaat duhovnite cgeda na "dedo" Naum, i semejstvoto (brakot), ednakvo im se potrebni na Crkvata i opshtestvoto, i namesto da se natprevaruvaat, treba da se nadopolnuvaat. Vo sekoj sluchaj, ispravno i poarno e chovekot da bide dobar soprug i grizhliv tatko, otkolku losh monah, i obratno, bidejki sekomu ne se dadeni isti darovi. Zatoa, sekoj za sebe treba da odluchuva, i nikoj ne smee da ja nametnuva svojata volja vrz drugite. Chovekot treba slobodno i dobrovolno da vleze vo monashtvo ili brak (koj kade e povikan), bez da go osuduva drugiot, koj napravil poinakov izbor. Potrebno e da znaeme deka sekoe pravo dovagja vo paket so dolzhnosti. Pravoto na manashtvo ima monashki dolzhnosti, koishto go obvrzuvaat monahot na poslushanie kon postaveniot duhoven avtoritet i red drugi pravila, koi se odnesuvaat na monashkiot zhivot. A pravoto na brak dovagja so brachni dolzhnosti. Vo manastirite, za monasite vazhat monashkite pravila, a vo brakot vazhat brachnite i semejnite pravila. Sekoj treba da mu sluzhi na Boga vo svojot povik, bez da se sporeduva so drugite.
Brakot ne e meden mesec, ni legalizacija na sex, kako shto nekoi miluvaat ovde da go prikazhat, ami e realen podvig. Vo hristijanskiot brak, chovekot se otkazhuva od svoeto ego, stavajki se vo sluzhba na drugiot (mazhot vo sluzhba na zhenata, a zhenata vo sluzhba na mazhot, barem taka bi trebalo da bide), i zaednichki se usovrshuvaat vo Boga. Znachi, vo hristijanskiot brak najvisoko mesto ima Bog, vo Koj mazhot i zhenata se duhovno obedineti, i Koj e centar na nivnoto vnimanie, bidejki patot na brakot vodi kon Boga, a ne kon zemnite zadovolstva, no toj e dozhivoten proces na usovrshuvanje, t.e. borba, koja trae dodeka chovekot zhivee na zemjata. Da se bide vo brak, pokraj ispolnuvanje na osnovnite brachni dolzhnosti, koishto se odnesuvaat na brachnata postela i nejzinata chistota, znachi da se prifatat kako svoi ne samo doblestite na drugiot, ami ednakvo, manite i bolestite; da se primi i podeli ne samo bogatstvoto i zadovolstvoto, tuku i bedata, bolesta i nesrekjata. Koga chovekot stapuva vo brak ne mozhe da predvidi shto mozhe vo idnina da se sluchi, no treba da e svesen za svoite dolzhnosti, na koi se obvrzuva, a pred se, na vzaemna predanost i vernost. Koga osnova na brakot bi bile decata, toj bi se raspadnal pri prvata beda, osobeno ako ostane bezdeten. Zatoa, za da opstene hristijanskiot brak i pravilno da se dvizhi kon Boga, neophodna e ljubovta kako osnova na brakot, dodeka semejstvoto e osnova na Crkvata Hristova, a dobriot zhristijanski zhivot, e izvor na lichno i opshtestveno bogatstvo.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 20:52
Asya напиша:
Ochebijno, povekjeto lugje imaat pogreshno svakjanje za brakot, a najverojatno odtamu proizleguvaat nedorazbiranjata i razvodite.
Prethodno obrazlozhiv deka monashtvoto, koe e povisoka forma na duhoven zhivot, a ne posebna klasa vo Crkvata, kako shto smetaat duhovnite cgeda na "dedo" Naum, i semejstvoto (brakot), ednakvo im se potrebni na Crkvata i opshtestvoto, a namesto da se natprevaruvaat, treba da se nadopolnuvaat. Vo sekoj sluchaj, iapravno i poarno e chovekot da bide dobar soprug i grizhliv tatko, otkolku losh monah, i obratno, bidejki sekomu ne se dadeni isti darovi. Zatoa, sekoj za sebe treba da odluchuva, i nikoj ne smee da ja nametnuva svojata volja vrz drugite. Chovekot treba slobodno i dobrocolno da vleze vo monashtvo ili brak (koj kade e povikan), bez da go osuduva drugiot, koj napravil poinakov izbor. Potrebno e da znaeme deka sekoe pravo dovagja vo paket so dolzhnosti. Pravoto na manashtvo ima monashki dolzhnosti, koishto go obvrzuvaat monahot na poslushanie kon postaveniot duhoven avtoritet i red drugi pravila, koi se odnesuvaat na monashkiot zhivot. A pravoto na brak dovagja so brachni dolzhnosti. Vo manastirite, za monasite vazhat monashkite pravila, a vo brakot vazhat brachnite i semejnite pravila. Sekoj treba da mu sluzhi na Boga vo svojot povik, bez da se sporeduva so drugite.
Brakot ne e meden mesec, ni legalizacija na sex, kako shto nekoi miluvaat ovde da go prikazhat, ami e realen podvig. Vo hristijanskiot brak, chovekot se otkazhuva od svoeto ego, stavajki se vo sluzhba na drugiot (mazhot vo sluzhba na zhenata, a zhenata vo sluzhba na mazhot, barem taka bi trebalo da bide), i zaednichki se usovrshuvaat vo Boga. Znachi, vo hristijanskiot brak najvisoko mesto ima Bog, vo Koj mazhot i zhenata se duhovno obedineti, i Koj e centar na nivnoto vnimanie, bidejki patot na brakot vodi kon Boga, a ne kon zemnite zadovolstva, no toj e dozhivoten proces na usovrshuvanje, t.e. borba, koja trae dodeka chovekot zhivee na zemjata. Da se bide vo brak, pokraj ispolnuvanje na osnovnite brachni dolzhnosti, koishto se odnesuvaat na brachnata postela i nejzinata chistota, znachi da se prifatat kako svoi ne samo doblestite na drugiot, ami ednakvo, manite i bolestite; da se primi i podeli ne samo bogatstvoto i zadovolstvoto, tuku i bedata, bolesta i nesrekjata. Koga chovekot stapuva vo brak ne mozhe da predvidi shto mozhe vo idnina da se sluchi, no treba da e svesen za svoite dolzhnosti, na koi se obvrzuva, a pred se, na vzaemna predanost i vernost. Koga osnova na brakot bi bile decata, toj bi se raspadnal pri prvata beda, osobeno ako ostane bezdeten. Zatoa, za da opstene hristijanskiot brak i pravilno da se dvizhi kon Boga, neophodna e ljubovta kako osnova na brakot, dodeka semejstvoto e osnova na Crkvata Hristova, a dobriot zhristijanski zhivot, e izvor na lichno i opshtestveno bogatstvo. |
секој понатамошен коментар на овај пост е непотребен.
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 20:56
da ne se preopteretuvate premnogu...makarios bratce
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 20:58
belichka напиша:
da ne se preopteretuvate premnogu...makarios bratce |
Taka e belichke, malku relaxxxx
|
Датум на внесување: 06.Декември.2008 во 21:11
Asya, не зборуваме за монаштвото и за бракот, туку за телесните односи во бракот.
Ти пак не исклучуваш можност да го дискредитираш дедо Наум, демек неговите духовни чеда имаат поинаков став од ставот на Црквата.
Како прво, ти не знаеш кој е мојот духовен отец, како второ, ти не знаеш дали сум монах или женет, и како трето, јас ти напишав текст од Свети Серафим Роуз, систематизација на цитати од New Age движењето и цитати од светите Отци, плус ти додадов и статија од владиката Артемије.
Ниту велам дека бракот е зло, ниту дека основната цел на бракот се децата. Тоа ти сакаш да натураш зборови на други.
А генерално гледано, ти сите ги дискредитираш, и секогаш сметаш дека твоите ставови се апсолутно вистинити, со што треба да добиеш статус гуру-култ форумџика.
|
|