|
Светот денес |
Внеси реплика | страница <1 2829303132 46> |
Автор | ||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...од неќни,и они имаат ПАПА. се викал...Хорхе. |
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Можеше ли да изброиш дали на видоеото имаше повеќе, кокошки, гојда и свињни или пак Кинези?! Е, Фолксваген и сите слични на нив, неодат таму да ја развиваат Кина, туку да експлоатираат, образована, ефтина и трудољубива работна сила. Никој неоди во Кина од алтруистички побуди, туку оди да направи профит. Некој сфатил дека кинезите имаат нешто да понудат, што другите го немаат. После 20+ години водење политика мотивирана само од чист профит, почнуваме да ги чувстувавем последиците, сите ние на западот. Тука ја вклучувам и Македонија, не од економски или културолошки причини, туку што едноставно таа географски се наоѓа на запад од Кина. Кинезите брзо фатија приклучок во технолошкиот развој, а пазарот без дно е само нивна дополнителна, компаративна предност. Згора на тоа почнаа да се појавуваат и како кредитори на најмоќните, најумните и најразвиените! Сите ние од западот се надаваме да влеземе на нивниот пазар со цел да произведеме ефтино, а продадеме скапо. Проблемот е што има се помалку луѓе во разавиентите земји кои можат да платат скапо. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
.,..mislev na toa od kaj i doagja na kina tolkaviot GNP (i GDP),... so koj shto kako shto gledam, vo posledno vreme site maftaat so toa deka eve sega stanala vtora , a...a ,od''utre'' ke bila i prva ekonomska sila ! ...aj, da go ''izvadime'' proizvodstvoto na site zapadni i voopshto site ''zvuchni'' svetski iminja od nea ,...pa da vidime kolku ke i ostane od ''grandiozniot '' razvoj. ....osven ako , eve na folksvagen na primer,...proizvdstvoto vo kina mu se dodade na ''kontoto'' od GNP-to na germanija ...a? |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас тебе би те запрашал како обичниот Германец ќе купи ефтино произведена стока, ако нема работа?! Ако нема работа, нема ни пари! Не правам разгвор за разликата во цена меѓу ефтино произведената и скапо продаванат стока, однос во чии џепови ќе влезе таа разлика во цена. Сигурно не во џепот на обичнио Германец.
Меѓувреме, паметните Кинези, ќе го искористат "the know how" и почнат со развој на сопствени развојни линии. Прозводство на автомобили, мотори, авиони, бродови, автобуси, брзи железници, ракети, алати, обувки, текстил, бела техника, оружје, производство на храна.....Да кавалитететот е суште инферирен, ама се подобрува.... исто како кавлитетот на јапонските и кореанските производи. Незаборавај дека со тие нивни ифериорни производи веќе далбоко се навлезени на глобално ниво, а згора на тоа имаат уште цирка 80% од сопствено население на кое сеуште не му се соодветно обезбедени основните потреби. Bare necessities! Верувал ти или не, ние на западот почнавме да ги чувтувавем последиците од лошата економска политика водена во последниве 20-30 години. Не само што ова се чувствува финасиски, туку проблемот почнува да се прелева и во други сфери. На пример недостаток на квалификувана работна сила. Кога сите производствени капацитети ќе бидат затворени, тогаш норамлно е да нема потреба од таков кадар, нели? Ајде сега што е битно знаење, производство, валкана индустрија.... ние ќе се бавиме со чисти работи, трговија, туризам, забава, развој и војни...... оставете азијатите нака произведуваат. Тие се многу, работат за малку и етино, а ние ќе продаваме скапо. Ради твоја информација, азиските автомобили овде во Австралија се за 20-30-50-100% поефтини од европските. Меѓу нив го вклучувам и кинескиот Голем Ѕид (Great Wall) во последниве 2-3 години. Сервисната мрежа е повеќекратно поголема, делови практично можат да се најдат во самопослуга, а за цената на сервисните услуги и да не зборувам. Хундаи, Киа, Тојота, Хонда, Мазда.... веќе ги истиснаа од пазарот Форд и Холден (Генерал Моторс) како најпродавани автомобили. Овие западниве, го релоцираа своето производство во трети земји, ама пак неможат да бидат конкурентни, ни со цена, ни со квалитет. Едноставно, европските дизајнирани коли не се value for money! Незнам, можеби моите ставови се малку застарени, но убеден сум во нив. Само онај кој произдевдува и создава реална вредност, тој може да има просперитет. Само на тој начин стекнатите знаења се преточуваат во експертиза, искуство. Всушност исто како во спортот.Не би бил Меси, Меси или Џордан, Џордан само ако се држеле до талентот. Требало вежбање, вежбање, вежбање.....односно работа, работа и само работа. Гледам дека Кинезите ја пратат таа формула, додека ние на западот само мудруваме и се држиме до талентот. Кај некои докажан, кај некои не. Поопасни се овие вториве, ама крајнит резултат е ист. За жал сведоци сме како работите се mutable, мутираат, а не сме кадри да смениме, ама баш нешто. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
http:ukrainski parlament http:/Stavreski-ne-veruva-deka-Makedonci-imaat-pari-vo-kiparski-banki- ..ako toj ne veruva,ne veruvam ni jas. Od kade bi imale..? |
||
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...e ti stvarno neznaesh neshto nakratko.... -epa aj dobro,i neka e bash taka kako shto vikash . ...samo, mene mi beshe zborot za toa koj i kako ja razviva kina,...barem vo pochetokot. ...za razlika od zapadot ,koj shto beshe ''ostaven ''samiot na sebe ,da ja ''pronajde'' industriskata revolucija i od togash postojano ( do sega!) da im go kachuva opshtiot standard na lugjeto. ...i..100....100 evra !! ..a koj bi im gi dal i tie na kinezite, ako ne se zapadnite alchni za profit multinacionalni kompanii,...koishto vo potraga za shto pogolem profit ,nesvesno im pomagaat i na zemji koishto se, ...sprotivstaveni na sekoe pole na dejnost na zapadnjacite ... |
||
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..аиии,овој не ме ни забележува!.Како бе преку рИд...
|
||
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не е темата за на кратко. Некој од некаде мора да почне. Треба да знаеш, што, како, кога, зошто, колку и за кого.
Некому и да му дадеш невреди, бунар без дно. Такви бунари има многу ширум светов. Од некоја причина пак кај азијативе тоа работи, функционира! Јапонците имаат добро мото, ако сакаш да му помогнеш некому, немој да му даваш пари. Научи го како сам да се прехрани. Туку трагедијате е во тоа што тие кои го држеа приматот, некако многу лесно му го прпуштија на друг. Свесно или несвесно неправи разлика. Сакам да верувам дека несвесно е сторено, од причина што свесното препуштање на тој примат би било трагично и разочарувачко. Сигурно не е во интерес на широките народни маси од развиениот запад. Со текот на времето во тоа се уверуваме! И во западот, кога почнувал да се развива пред 200-250 години, луѓето работеле како црнци, ама и како денес Кинезите. По 16-18 саати на ден. Се разбира, за трошки. А како и кој има ги дал тие 100...100евра на западњаците треба ли да зборуваме?! Не, Брза, нив никој нетребал да им даде, тие сами си земале она што им треба. Вклучувајќи и понекој Кинта Кунте, нели? |
||
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако се однесува на мене, немам пари во кипарските банки. Нека му ја мислат оние кои имаат, а досега не плаќале данок. Тоа кај нас во разиениот запад е нормална пракса, заработениот интерес да ја зголеми даночната основица, односно плати данок. Изменето од Platenik - 19.Март.2013 во 16:10 |
||
|
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..не се однесува за тебе,за brzi-от беше. Туку јас да сум како што не сум некој фактор за Кипар,на сите македонци би им ги одземал парите и би ја спасил Кипарската држава од банкрот... |
||
|
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
- e vidish,...tukashniot ''faktor'' ke im dozvoli na makedoncite da si gi doneast ''svoite'' pari od tamu,...tuka,
...i pritoa im vika deka ni vlakno nema da im fali, ...mislam ,...para ,de! |
||
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И светот врие...две три експлозии на бомби на Бостонскиот маратон.Повредени и загинати.. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BzDT6jnily4 Хрватите едвај избраа евро-пратеници... Изборите во Венецуела и Црна Гора...слични на нашиве.. Северна Кореја чека чврга по главата па да одговори со атомска.... ..аман!. |
||
|
||
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...а и цената на златото поради спорот на МК и ГР за името драстично паднала...највеќе за последниве 10 години.
|
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 2829303132 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |