IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:01
Цитирај Твоите подавања со прашања (едно тебе, едно мене) а јас немам сега многу време за да ти го играм орото, кое неколку пати заврши во погрешна насока. Такви подавања со прашања и игри на зборови си најдобри при дебата во живо, е за такво нешто можеме и да се договориме некогаш (во догледна блиска иднина).

Јас сум сериозно заинтересиран за ова?

Цитирај А од друга страна, себично е малку, можеби и други ќе сакаат да пишуваат на темава, а ние ќе ги караме дека ни се мешаат.
Ама ако те одбијам, ќе се занесуваш дека Висината се плаши од лагата. Затоа ќе ти дадам шанса, иако сум песимист дека ова ќе успее во рамките на темата.

Јас сега морам да излегувам, ама ќе ти оставам едно прашање да ми го одговориш, а вечер ќе го побарам твојот одговор и ќе продолжиме

Христос им заповеда на апостолите да одат низ сите народи и да ги научат на СЕТО ОНА ШТО ТОЈ ИМ ГО ЗАПОВЕДАЛ.

Зошто да ги учам народите нешто друго од она што Христос ни го заповедал?

Одговорот: Не постои таква причина на светот за да ги учиш другите друго од она што Христос ни го заповедал и ни го заповедува!

„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:03
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by sard sard напиша:

Затоа секое попче и да биде забегано се плаши да учи нешто различно од она што го пишува во илјадниците православни книги и од она што другите попчиња учат, а знае дека не смее да учат различно оти ќе го кажат пред Црквата пред сите верници.

Овој извадок најмногу ми се „допадна“...LOLLOLLOL Вреди ли да се прави и понатаму муабет со некој што е до толку самозаљубен до нарцисоидност, што дури не може да види дека тие попчиња шо ви ја водат црквата, ја немаа прочитано БИБЛИЈАТА, а не па ИЛЈАДНИЦИ КНИГИ... LOLLOLLOLLOL

За да се биде свештеник, треба да се заврши теологија и сигурно нема да заврши факултет без детално познавање на целата Библија, Стар и Нов Завет, како други предмети за христијанска поука.
Од друга страна секој лаик протестант независно од интелектот ако ја прочита Библијата станува проповедник и толкувач на најдлабоките Божји тајни во неа по свое наоѓање.

Изменето од sard - 28.Јуни.2007 во 18:13
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:05
Те прашав да ми објасниш КОГА ЧОВЕК ЌЕ ДОЈДЕ ДО ОТКРИВАЊЕ, КАКО ЌЕ ЗНАЕШ ДЕКА ТОА Е ОД СВ. ДУХ А НЕ ОД ЛАЖНИОТ?

Изменето од sard - 28.Јуни.2007 во 18:14
www.pravoslavna.mk
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:14
ќе се стрпиш уште малце за одговор на тоа прашање, кое можеби, по твојот пример, ќе го отворам во НОВА ТЕМА....WinkWinkWink

сега треба да доразработиме, каква лакрдија од одговор даде самиот...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:16
Како сакаш нова тема стара тема како сакаш?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:17

За да се биде свештеник, треба да се заврши теологија и сигурно нема да заврши факултет без детално познавање на целата Библија, Стар и Нов Завет, како други предмети за христијанска поука.
Од друга страна секој лаик протестант независно од интелектот ако ја прочита Библијата станува проповедник и толкувач на најдлабоките Божји тајни во неа по свое наоѓање.

па веројатно форумов е најдобар показател колку мизерно малку попоите шо се овде знаат за Библијата, што дури и лаици христијани ги надвишуваат со познавањата, разбирањата и проникливоста на Светиот Божји Збор.

а ти ако се уште си до толку несвесен што зборуваш, и си уверен дека попоите прочитале илјадници православни книги, ти реков, НЕ СИ ЗА ТУКА... ти си за некој потежок третман, за да се освестиш што зборуваш...

додека не се случи барем такво основно признание дека си погрешил, ќе се двоумам дали вреди да се дебатира со некој толку слепо заведен и упорен кон невистината...

Изменето од аџија - 28.Јуни.2007 во 18:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:37

па веројатно форумов е најдобар показател колку мизерно малку попоите шо се овде знаат за Библијата, што дури и лаици христијани ги надвишуваат со познавањата, разбирањата и проникливоста на Светиот Божји Збор.

а ти ако се уште си до толку несвесен што зборуваш, и си уверен дека попоите прочитале илјадници православни книги, ти реков, НЕ СИ ЗА ТУКА... ти си за некој потежок третман, за да се освестиш што зборуваш...

додека не се случи барем такво основно признание дека си погрешил, ќе се двоумам дали вреди да се дебатира со некој толку слепо заведен и упорен кон невистината...

Проблемот е што нашите свештеници и христијани се скромни и сакаат мир а не да се расправаат со извртувачи. Ви даваа факти тука присутните православни, ви цитираа делови од Библијата, ама вие само филмот во главата си го теравте. Некои малце се вознемирија, тоа ги иритираше, ама се смирија кога видоа нема фајде.
За третман може да биде некој кој Св. Јован Златоуст догматот на Православието го направи протестант.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 18:40

Проблемот е што нашите свештеници и христијани се скромни и сакаат мир а не да се расправаат со извртувачи.

И понатаму ми даваш причини да оваа дебата со тебе ја доведам при крај. Ако вашите свештеници биле скромни, тогаш и магарето може да пропее...LOLLOLLOL ДО КОГА ВАКА БЕСРАМНО ЌЕ ЛАЖЕШ???

п.с. Златоуст не бил протестант, бил христијанин... нешто несфатливо за денешниот кривославец...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 19:01

Проблемот е што нашите свештеници и христијани се скромни и сакаат мир а не да се расправаат со извртувачи.

И понатаму ми даваш причини да оваа дебата со тебе ја доведам при крај. Ако вашите свештеници биле скромни, тогаш и магарето може да пропее...LOLLOLLOL ДО КОГА ВАКА БЕСРАМНО ЌЕ ЛАЖЕШ???

п.с. Златоуст не бил протестант, бил христијанин... нешто несфатливо за денешниот кривославец...

Не јас не сум како тебе да ги бранам своите и кога не сум во право. Кога реков скромни мислев на внатрешниот карактер на Православниот христијанин и свештеник кој избегнува расправии. Сакаат во мир да го живеат христијанскиот живот, иако лично знам дека тоа нема да потрае. Или ќе се разбудат дека не смеат да отстапуваат и ќе го бранат Единственото Христово учење на светот или ќе отпаднат од него. Но навистина огромно мнозинство од Православното свештенство во Македонија се зарази со среброљубието. Оној старец Пајсиј кој ти го спомнав со дар за прозорливост при истиот контакт со пријателот иако никогаш не бил во Македонија му вели: народот ви е добар, побожен, ама владиците ви се ...
И што треба тоа да значи, да ја оставиме Христовата вера заради нечиј личен грев, не ќе се бориме за верата и ќе бараме од Владиците истото да го прават.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 19:05

[QUOTE=sard]

Точно бил христијанин не бил протестант. Христијанин монах, патријарх, испосник пример што доликува да биде углед на Православен Христијанин

Изменето од sard - 28.Јуни.2007 во 19:18
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 19:43
И секој што вели дека Св. Јован Златоуст бил протестант навистина треба да оди на некаков третман.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 22:36

И секој што вели дека Св. Јован Златоуст бил протестант навистина треба да оди на некаков третман.

Toчно! Исто така и секој што вели дека е православен! WinkWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2007 во 22:41

Не јас не сум како тебе да ги бранам своите и кога не сум во право. Кога реков скромни мислев на внатрешниот карактер на Православниот христијанин и свештеник кој избегнува расправии. Сакаат во мир да го живеат христијанскиот живот, иако лично знам дека тоа нема да потрае. Или ќе се разбудат дека не смеат да отстапуваат и ќе го бранат Единственото Христово учење на светот или ќе отпаднат од него. Но навистина огромно мнозинство од Православното свештенство во Македонија се зарази со среброљубието. Оној старец Пајсиј кој ти го спомнав со дар за прозорливост при истиот контакт со пријателот иако никогаш не бил во Македонија му вели: народот ви е добар, побожен, ама владиците ви се ...
И што треба тоа да значи, да ја оставиме Христовата вера заради нечиј личен грев, не ќе се бориме за верата и ќе бараме од Владиците истото да го прават.

Понекогаш можеш и ти да изненадиш со убаво разбирање. Тоа што не оди никако во мојата глава, е како тоа ќе се вратите во Христовата вера, се додека ве водат среброљупци, славољупци и мора да се признае во голема мерка еретици? (чест на исклучоците).

Значи јас што зборувам цело време на овој форум? Ако сака да се викаш ПРАВОСЛАВЕН, ВИКАЈ СЕ! Никој овде не бара да станете протестанти. Се што повикувам е да СТАНЕТЕ ХРИСТИЈАНИ! Да се ослободите од стегите на кривите учења, на поповите кои место да го учат го заведуваат народот, и да се вратите кон ЧИСТОТО ХРИСТОВО УЧЕЊЕ...

Толку ли е погрешно тоа? Толку ли е грев, гревот да се нарече грев? Толку ли е грев, ересот да се нарече ерес? И тоа само затоа што гревот и ересот го прават лица во одора? Big%20smile

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јуни.2007 во 01:45
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Христос им заповеда на апостолите да одат низ сите народи и да ги научат на СЕТО ОНА ШТО ТОЈ ИМ ГО ЗАПОВЕДАЛ.

Одговорот: Не постои таква причина на светот за да ги учиш другите друго од она што Христос ни го заповедал и ни го заповедува!

Ајде сега отвори малку Библија и да бидеме малку попрецизни.
Стихот, цитиран, оди вака...
"Одете и направете од сите народи Мои ученици, крштевајќи ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат се што Сум ви заповедал." Матеј 28:19

Глаголот "заповедал" е во минато-свршено време.
Сега нема да дебатираме дали Христос и потоа продолжува и на кој начин ни заповедува нови работи за локална или лична изградба (кога добиваме откровение, како знаеме дали тоа е Светиот Дух), но овде ќе се сконцентрираме на Христовата заповед содржана во ова големото пратеништво на Исус Христос.

Значи Христос не вели: "Учете ги да пазат се што Сум ви заповедал и она што допрва ќе ви Го заповедам на седмиот вселенски собор (на пример иконите!)"
Туку вели: "Учете ги да пазат се што Сум ви заповедал." Точка!

Божјото Слово е Христоцентрично. Христос е нашиот Учител, кој меѓу другото и ни забрани никого на земјата да не го нарекуваме наш учител. Христос заповеда да ги учиме народите на сето она што Тој (Христос!) ни го заповедал.

И повторно истото прашање...

п.с. Очекувам краток, но подобар одговор.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,352 секунди.