|
Полигамија |
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Автор | |||
Carnation
Сениор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ili premnogu slozeno pisam ili imas granica pa ne mojs da me sfatis,pa zato ke se obidam da ti uprostam
ko ke pominit pokraj tebe zgodna tipka,dali ti se vozbuduvat maskosta?(se nadevam sfakjas na so aludiram).fizicki mislev deka covece imas fizicka potreba od to,a tuka ti e i instinktot za prodolzuvanje na vidot ili toj instinkt ne ti kazvit deka moras da go prodolzis vidot so ta so ja sakas ili so znam jas,ednostavno imas potreba da go isfrlis semeto koe ponatamu ke e oplodeno.
ke mi smetat ako zenska mi imat samo eden plus od mene,to e mnogu logicno,ama ne mojs da sfatis od kaj idat to,vo religijata ne e bas objasneto.ako sakas pojke objasnuvanja poveli,ali sepak potrudi se malku sam nesto da sfatis,nesto so ne e religiozno |
|||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
|||
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
porano mama mi velese deka sum pouba i od pepelaska i to za mene bese fakt dodeka koga porasnav ne go pobiv....ama izgleda od nekoi prikazni covece ti ne mozes da izlezes....ti covece ako si vo vrska i ako ti se zasvigjat druga tipka poso gleas samo pravo ko konj kje go negiras to pred sam sebe....daj malku vlezi vo realnosta izlezi od biblijata ili ak ne barem sfati ja ko so trebit ti si prv i edinstven koj rekol deka ima nauckni dokazi deka covekovata priroda e monogamna.... abe covece cel zivot ssedi si so edna tipka i samo so nea, ama deka si monogamno sushtestvo...ne si....e sega ako si fenomen na prirodata togas ... ok... |
|||
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
|||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
бла бла бла... многу пљампање малце факти...
значи, како што реков, човекот има еден полов орган кој може да го користи во склад со еден орган од др. пол во секој даден момент, што значи ФИЗИЧКИ, природно, биолошки е опремен како моногамо битие... ајде сега кога ве просветлив за ова, пошто изгледа сексуалниот живот ви е уште мисловен поим, да преминеме на инстинктот... значи, според вашето тврдење, вие РАДО им дозволувате на своите партнери да се работат со кого стигнат, пошто нели таков е инстинкто. епа ако е така, тогаш ви честитам, ама од луѓето од антика до денес се уште ретко кој го достигнал вашиот стадиум на развој... па вие сте биле некој нов вид на човек? какода ве крстиме, можда хомо ороспиенс??? да драги мои, ако проповедате нешто, прво видете дали го правите во вашиот живот, а не се напамет... п.с. и што ми мешате библија, ако вие сте лаици во мојата тема, не значи дека јас сум за вашата... |
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Carnation
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
a cekaj vaka da te prasam,dali ti go razbiras poimot poligamija?ili mozda go mesas so grupen seks ili neso slicno.
da se razberime slednovo,jas ne ja pravdam poligamijata,ne znam kolku si me sfatil dobro tuka,jas samo ti kazvam za prirodata na covekot koja so e POLIGAMNA,citaj uste ednas,POLIGAMNA i to ne mojs da go smenis na nikoj nacin,a ako ne vervis,praj muabet so vekje diplomirani psiholozi(poso od studenti ocigledno ne prifakjas)ili so specijalizirani seksolozi(ako vekje tolku se ogranicnis na seksot).fala ti za "prosvetluvanjeto"
|
|||
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ах... carnation, уште сме на дефинициите со тебе....
полигамија е по сите дефиниции, имање на повеќе од еден партнер СИМУЛТАНО (односно во исто време)... Ти нон-стоп тука ми збориш за некаков инстинкт, дека не можеш да издржиш „со една“ итн. Ако имаш девојка, па раскинеш, па друга, па раскинеш, па трета, итн., тоа драг мој не е полигамија, ако не си информиран, тоа е последователна моногамија, бидејќи во секој даден момент си со еден партнер... Ако си со една, и сакаш друга, таа другата, гарантирам нема да биде со тебе ако знае дека си уште со првата. Значи ќе бара од тебе моногамо посветување кон неа, макар и за тој месец, година... итн... Истото и ти го бараш, и тоа ИНСТИНКТИВНО, никој не те тера со сила... Е сега, кога ова го расчиствме, да се вратиме на инстинктот, пошто гледам тоа ти е уште кочница... Инстинктот е нешто вродено, кое не може да биде предмет на морал. Инстинкт е кога човек е жеден, да се напие. Не можеш да му се лутиш за тоа. Инстинкт е кога човек ќе допре жешко, да ја тргне раката од огнот, не можеш да му се лутиш за тоа. АКО девојка/жена ти ја најдеш во прегратките на комшијата, што има да и се лутиш, АКО ТОА Е ИНСТИНКТ????? А за тоа кој на кого верува, би ти предложил да прочиташ и нешто од Д-р Мат Ридли, (оксфордски докторант, патем речено) кој во својата книга Природа наспроти Одгој, многу интересно доаѓа до заклучокот, дека и покрај многуте обиди да се отстрани „сексуалната љубомора“ кај човекот преку одгој во комунитарни средини, сите биле неуспешни... Едноставно ТОА е човековиот ИНСТИНКТ. Покрај тоа, ја разглеудува и ДНК на човекот и доаѓа до заклучок дека е слична со моногамните цицачи, а различна со полигамите цицачи... А ако тука плус се додадат и фактите дека моногамијата преовладува во светските култури со огромен сразмер, и колку што ни е познато така било и во минатото, плус татковството (типично моногам социјален нус производ), како и плус некои биолошки факти, едноставно се доаѓа до заклучокот дека инстинктивно и биолошки човекот има вроден моногам нагон... е сега, мене ми е жал што еден студент по „психологија“ не е упатен, ама тука сме за да помогнеме... |
|||
Goddes of Chaos
Сениор Регистриран: 01.Април.2007 Локација: Ecuador Статус: Офлајн Поени: 337 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ko ke pominit pokraj tebe zgodna tipka,dali ti se vozbuduvat maskosta?(se nadevam sfakjas na so aludiram).fizicki mislev deka covece imas fizicka potreba od to,a tuka ti e i instinktot za prodolzuvanje na vidot ili
carnation mnogu pogresen sovinisticki stav zavzemas
pa dobro bre se okolu mazive li se vrti!!! samo tie li go prodolzuvaat svojot rod samo tie li imaat instinkt za toa i na KRAJOT NA KRAISTATA
Samo tie li se vozbuduvaat........pa normalno e i zena koga ke vidi
nekoja zgodna muskarcina da se popali toa e priroda
za eden student po psihologija stvarno detski mi razmisluvas
covekovata priroda e monogamna a i kaj nekoi zivotinski vidovi se
zabelezuva takva priroda pr. kaj lebedite tie umiraat zaedno
ako edniot partner zagine po nekoja nesrekna okolnost drugiot umira od zal.
Изменето од Goddes of Chaos - 09.Јуни.2007 во 14:01 |
|||
Goddes of Chaos
Сениор Регистриран: 01.Април.2007 Локација: Ecuador Статус: Офлајн Поени: 337 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Goddes of Chaos - 09.Јуни.2007 во 14:04 |
|||
Carnation
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
eve ti definicija za poligamija od leksikon na idividi.procitaj vo recnici za sociologija pa pak ke s sretnis so istoto.i konecno,napraj razlika pomegju poligamija i grupen seks ili tvojata ne snam,scinece fiction teorija za istovremeno opstenje so povekje od edno lice.
aj da odime po red.vo nikoj slucaj ne ti kazvam deka ne mojs da izdrzis so edna,tuka mnogu gresno si me sfatil.jas ti kazvam za covekovata priroda koja e poligamna i koja se maskirat vo opstestvoto.
ako si so edna i sakas druga voopsto ne e tocno deka ta drugata nemat da sakat da e so tebe,se zavisit od licnosta,od vrskata i mnogu drugi faktori(imat i takvi koi so se bas kako so kazvis,ama vo nikoj slucaj ne mojs da zemis da generaliziras).baranjeto za monogamnost ne e instinktivno tuku e nauceno vo procesot na socijalizacija.
e sega pak za instinktot.ako ja najdam devojka mi/zena mi vo pregratki na komsijata mnogu e logicno da se ljutam,poso zaboravas na edna rabota a to e ljubov,znacit jas sum se vljubil vo nejze i sum resil da go delam zivotot so nejze i da imam monogamna vrska/brak so nejze(uste ednas ti kazvam deka ne ja branam poligamijata vo denesnoto opstestvo tuku ti zborvam za covekovata priroda).
fala ti za preporakata za knigite,najiskreno se nadevam deka ke uspeam da procitam nesto od nego,ama najverojatno gresno si ja sfatil instinktivnosta vo celiot slucaj.ne e to so go opisa instinkt na nikoj nacin,tuku e posledica od procesot na socijalizacija,edna od moralnite vrednosti.ako gledas taka togas zavidlivosta i voopsto sekoja ljubomora(bez razlika dali e seksualna ili mozda za sosem deseto)e instinkt.
milo mi e so se trudis da me "rasvetlis" kako poupaten covek vo coveckata psiha odkolku eden student na "psihologija",ali sepak ne ti uspevat.sogledaj gi faktite i probaj da prifatis nesto,stvarno ke sum mnogu srekjen.
|
|||
|
|||
Carnation
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
gi zedov maskite za primer za da mu pokazam bas na adzija so sakam poso e masko,inaku tocno e deka i kaj zenskite e isto,fala na poddrskata.
to so lebedite pretstavuvat fenomen,a ne sekojdnevna i cesta pojava,taka da primerov ne ti drzit voda
|
|||
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
епа јас баш ти посочив примери, каде е јасно утврдено дека големи напори се вложени човекот да се ОДУЧИ од моногамниот инстинкт во средини во кои социјализацијата и моралноста не била учена и насочувана кон моногамен однос, ама досега во историјата секогаш преовладала сексуалната љубомора... Значи во криво си овде... Затоа и ти ја препорачав книгата... а тоа какви личности има, нормално дека овде ГЕНЕРАЛИЗИРАМЕ, значи кажуваме каков е човекот ГЕНЕРАЛНО, а не за секоја единка... Па имаш луѓе клептомани, па не велиш дека сите сме клептомани така ли е? Овде се зборува каков е човекот биолошки и инстинктивно...
Не ја заборавам јас, ТУКУ ТИ си ја заборавил таа работа, и затоа те буни... Сакаш да го изолираш само сексуалниот дел, и да го гледаш човекот така... Епа човекот е комплексно битие, со многу нешта што се одвиваат во него... затоа велам моногамниот инстинкт преовладува кај мнозинството, а ако тебе не ти е проблем девојка ти да биде промискуитетна, твој проблем... јас зборувам за мнозинството луѓе, што изгледа не се какко тебе... |
|||
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
tgdk tgdk tgdk tgdk tgdk |
|||
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
|||
Carnation
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
nikogas nemat da se razberime jas i ti ali ne e vazno.ke se potrudam uste ednas da ti objasnam i posle se povlekva,ostavam mesto da se iskazat i drugi.
dragi adzija,ljubomorata ne e instinkt,to e naucena rabota,seksualnata ljubomora e naucena rabota,a ne instinkt.koga ne postoela institucijata brak nemalo poznavanje za poimot seksualna ljubomora,kapis?
ok,generalizirame,ali sepak ne se odnesvit na temata to so go generalizira(pa i da zemime deka si vo pravo za to,mada so i to e malku diskutabilno)
jas voopsto ne zaborajv na ljubovta,naprotiv imam podolga vrska stvorena od ljubov i vo nikoj slucaj ne zaborajv na ljubovta,tuku ti pogresno gi protolkuva moite postoj.i mene kako i na mnozinstvoto bi mi smetala promiskuitetnosta na mojata devojka/zena.ali to ne e instinkt
se nadevam deka ke me sfatis so sakam da ti kazam,a ako ne,stvarno tvoj problem,ne planiram pojke da polemiziram ovde so tebe,ostavam mesto za drugi mislenja.
|
|||
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne si vo pravo... Bas Ridli istrazuva komunitarni opstestva, kade sto seksualnata ljubomora ne bila prenesuvana na slendite kolena, ama nikogas vo istorijata ne uspeala, odnosno zavrsila neuspesno... Моногамијата не е нешто што се учи во школо, никој не те тера да имаш однос со еден/една, туку едноставно ТАА те приморува, и ТИ НЕЈЗЕ, и тоа се заради вашиот вроден инстинкт...
ти сакаш да го изолираш еден дел од човекот, неговиот сексуален нагон, и велиш „глеј колку е јак, човекот мора да е полигамен“... Ама реков, човекот (освен оние во Бардовци на кои не им се развиени сите делови) е повеќеслоен, сложен организам, во кој се одвиваат повеќе нешта кои се во тензија... Јас зборувам за многу научни факти, а ти овде како навиена плоча, нагонот па нагонот... значи ајде да повторам, аргументи кои укажуваат дека човекот има вроден моногам инстинкт: - генетските истражувања, ДНК на човекот - сразмерот во корист на моногамија (статистика) - историски обиди за полигами општества кои биле базирани исклучиво врз нерамвнотежени општества, кои брзо и секогаш крахирале... - човековиот инстинкт кон сексуална уникатност (да биде ЕДИНСТВЕН во животот на својот партнер) - татковството (типично моногама своина) Што имаш ти? СЕКСУАЛЕН НАГОН... Му се подигала машкоста... Па на разни луѓе на разни нешта им се подига машкоста... На некој на врв на планина може да му е мерак да се вивне како птица, има НАГОН да летне, ама тој нагон е само дел, мал дел, дел кој лесно го гасат другите човекови инстинкти (страв, разум, искуство итн.) Исто е и со моногамијата. Сексуалниот нагон кај човекот е јак, не велам не, и тој/таа бара начин да го угаси, но не по секоја цена... А и на крајот на краиштата, реков одговорот е многу јасен... 1. Ако не му смета партнерот да биде работен од дузина други - тогаш навистина човекот е полигам 2. Ако му смета, тогаш човекот е моногам капиш? |
|||
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |