Испечати | Затвори го прозорот

Полигамија

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7729
Датум на принтање: 27.Јануари.2025 во 13:27
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Полигамија
Постирано од: sensei
Наслов: Полигамија
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 12:14
Од кои причини во западната цивилизација полигамијата е табу и забранета со закон?... Освен во Јута кај мормоните и кај муслиманите.

Дали кога на хомосексуалците им се дозволуваат бракови, треба да се забранат хетеросексуални заедници со повеќе од двајца?
Доколку на учесниците во таква заедница им се може и им се сака, дали има некаква негативна последица врз било кого?

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Коментари:
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 12:24
poligamijata e nesto sto ne mozam da go sfatam

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 12:27

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 14:10
Ne sfakjate, znaci nemate stav?

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Постирано од: konjot grom
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 14:18
normalno deka nemaat posho ne go svaket zborot ke morat da im pojasnish:
Poligamija-- mnoguzenstvo
Poliandrija -- mnogumashtvo...

E sega ke se razvie diskusijata/////LOLLOLLOL

-------------
onaj adminon ajvanon nek ne se budalit zs veke me mrzit da se zachlenvam....

Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 15:36
ne deka ne sfakam sto znaci poligamija tuku ne sfakam kako nekoj saka da zivee vo takva zaednica.

Jas licno vo nikoj slucvaj ne bi prifatila takvo nesto i sekako deka gledam mnogu negativnosti.

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 02.Јуни.2007 во 23:17
голема%20насмевка

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 00:23
ma,kakvi,...so edna ne mozesh na karj da izlezesh,...a,kamoli so poveke,....a,za sexanje?,....e, toa e druga rabota,...hehehehehLOL

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Carnation
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 00:23
ACCELERA to so go opisa pojke mi licit na hipi komuna od seesetite,a poligamija i poliandrija opisa ubo konjot grom so e.vo sekoj slucaj covekot po svojata priroda e poligamno sustestvo,opstestvoto e to so go terat da e monogamno.

-------------
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана

Постирано од: konjot grom
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 04:01
gospodine cele konjot grom e manon od ohrid so momentalen prestoj sega vo 4:oo vo skopje sred selo i normano deka sum vo pravo.....zs jas sum mance od debrca i zna se...LOLLOLLOL
kako e bratche???Wink

-------------
onaj adminon ajvanon nek ne se budalit zs veke me mrzit da se zachlenvam....

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 14:02
Originally posted by sensei sensei напиша:

Од кои причини во западната цивилизација полигамијата е табу и забранета со закон?... Освен во Јута кај мормоните и кај муслиманите.

и во Јута е веќе забрането со закон...

а околу тоа каков е човековиот инстинкт, некој рече дека општеството го тера да биде моногам, но тоа не е сосема точно... Не е општеството, туку партнерот... и тоа е обострано... како што таа нејќе да има повеќе од неа, и ти сигурно нејќеш да има повеќе од тебе... Така да ми се чини вродениот инстинкт е сепак кон моногамија...

-------------

Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 20:27
Originally posted by аџија аџија напиша:

а околу тоа каков е човековиот инстинкт, некој рече дека општеството го тера да биде моногам, но тоа не е сосема точно... Не е општеството, туку партнерот... и тоа е обострано... како што таа нејќе да има повеќе од неа, и ти сигурно нејќеш да има повеќе од тебе... Така да ми се чини вродениот инстинкт е сепак кон моногамија...
tuka si greska,zs vo praistorisko vreme ne se znaelo za monogamija?zs kaj zivotnine ne se znajt za monogamija?to e instinkt,i ko ke dojdit vremeto za to ne gledas na monogamnost.covek po svojata priroda(kako zivotno) e poligamenWink

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 11:55
Kога ќе видам колку многу жени се тепаат за мал број на момци, полигамијата и не е толку лоша идеја.
Ионака 20% мажи сексаат 80% жени.
Забраната за полигамија им одговара само на бета мажите. А не им одговара на огромниот број стари и млади моми.

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 12:03
ako mislis kolku zeni eden maz i obratno ke smeni vo tekot na zivotot, toa ne e poligamija

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 12:06
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

ako mislis kolku zeni eden maz i obratno ke smeni vo tekot na zivotot, toa ne e poligamija

Ne mislam na toa.
Mislam deka 80% od zenite se zainteresirani za 20% od mazite. A mazite ne prebiraat tolku LOL

-------------

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 14:28
за мене не е прифатлива полигамијата! никако!
зошто непотребно да се мрсат односите- па имаме еден куп полу браќа и полу сестри, зошто на некој маж би ми требало повеќе од една жена за брак? бракот го разбирам како заедница на МАЖ и ЖЕНА застапени во однос 1:1,  , а не маж и ЖЕНИ Dead

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 15:44
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

зошто на некој маж би ми требало повеќе од една жена за брак?

Хехе, не разбираш. Не дека им требаат на мажите повеќе жени. Туку на жените им треба маж, пожелно „добар“. А сите добри се зафатени Wink

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 16:11
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

зошто на некој маж би ми требало повеќе од една жена за брак?
e pa rabotata e so brakot ne e prirodna rabota,brakot e institucija a to ti e direktno povrzno so opstestvoto.prirodata na covekot i ponatamu ke e poligamna i to nikogas nemat da se smenit.kolku za primer,kazi mi samo kolku poznavas ti bracni partneri na koj so partnerot mu e prv/a?

-------------

Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 11:05
ovde ne stanuva zbor za dali partnerkata/partnerot e prv ili ne. Retkost se onie sto za svojot zivot imale samo eden partner. Ne zborime ni za vrski von brakot. Zborime za brak na eden maz so poveke zeni istovremeno ili na edna zena so poveke mazi i site ziveat zaedno neli, vo poligamna zaednica.

Датум на внесување: 07.Јуни.2007 во 00:26
nikoj ne kaza do sega ,zoshto e stvarno potrebna monogamijata!

-------------

Датум на внесување: 07.Јуни.2007 во 08:21
pa ti negde kaza, so edna ne mozes da izlezes na kraj ... a i jas ne bi podnela uste 2-3 zeni da mi se motkaat niz kuka

Постирано од: MisIcA,
Датум на внесување: 07.Јуни.2007 во 08:59
Originally posted by brza brza напиша:

nikoj ne kaza do sega ,zoshto e stvarno potrebna monogamijata!
za da nema rasiruvanje na grupnoto seksualno zadovoluvanje.zakonski ako e dozvolena poligamija ondak isto mu doagja kako kaj zivotnite, se paris bez cuvstva, eden oploduva i se zadovoluva so poveke ili obratno poliandrijaDead

-------------
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)

Датум на внесување: 07.Јуни.2007 во 17:01
Originally posted by Carnation Carnation напиша:

tuka si greska,zs vo praistorisko vreme ne se znaelo za monogamija?zs kaj zivotnine ne se znajt za monogamija?to e instinkt,i ko ke dojdit vremeto za to ne gledas na monogamnost.covek po svojata priroda(kako zivotno) e poligamenWink

тоа не е точно дека кај животните или во праисторија немало моногамија... Точно е дека во „законот на џунглата“ жената не можела никако да го уценува мажот, и затоа морала да трпи, што не значи дека така и одговарало и дека не и смеатало според вродениот инстинкт...

-------------

Датум на внесување: 07.Јуни.2007 во 17:03
и да дополнам некој спомна овде дали му е прва, или не му е... тоа не е полигамија, дури и да имал повеќе последователно моногамни врски... капираш?Wink

-------------

Датум на внесување: 07.Јуни.2007 во 23:49
adzi pomiri se so faktot deka poligamijata e vo prirodata na coekot,pomiri se,golemi umoj go kazale to,a pobaraj vo literatura za psihologija ke se uverisWink

-------------

Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 13:00
ма нема јас што да се помирувам или не... дали е вака или онака, за мене лично е небитно...

само посочив дека моногамијата освен физички, така и инстинктивно му е вградена на човекот...

многу поголеми умои од мене го кажале ова, не измислив јас топла вода... LOLLOLLOLLOL (вакви аргументи од безизлез ми се најубаи...) EmbarrassedEmbarrassedEmbarrassed

-------------

Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 19:11

само посочив дека моногамијата освен физички, така и инстинктивно му е вградена на човекот...

monogamijata ni fizicki ni instiktivno ne mu e vgradena na coekot,to se odnesvit na poligamijataWink

-------------

Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 19:28
твоиве постови ми личат на паролите од едно време...без суштина, само слогани...LOLLOLLOL

шо велиш полигамијата му е физички вградена на човекот а? LOLLOLLOLLOLLOL Прости што ќе бидам вулгарен, ама тебе Господ да ни ти вградил два, па да можеш во исто време „полигамно“ да општиш? Мислам да, постојат такви примери од природата, се нарекуваат FREAKS OF NATURE...LOLLOLLOLLOL

a велиш и инстинктивно му е вградена а? прости, шо ќе бидам директен, ама значи тебе ич не ти сметат шо девојка ти ја работат уште едно 10-тина други, пошто нели, си има она инстинкт... LOLLOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 20:54

твоиве постови ми личат на паролите од едно време...без суштина, само слогани...LOLLOLLOL

шо велиш полигамијата му е физички вградена на човекот а? LOLLOLLOLLOLLOL Прости што ќе бидам вулгарен, ама тебе Господ да ни ти вградил два, па да можеш во исто време „полигамно“ да општиш? Мислам да, постојат такви примери од природата, се нарекуваат FREAKS OF NATURE...LOLLOLLOLLOL

a велиш и инстинктивно му е вградена а? прости, шо ќе бидам директен, ама значи тебе ич не ти сметат шо девојка ти ја работат уште едно 10-тина други, пошто нели, си има она инстинкт... LOLLOLLOLLOL
ili premnogu slozeno pisam ili imas granica pa ne mojs da me sfatis,pa zato ke se obidam da ti uprostamWink
ko ke pominit pokraj tebe zgodna tipka,dali ti se vozbuduvat maskosta?(se nadevam sfakjas na so aludiram).fizicki mislev deka covece imas fizicka potreba od to,a tuka ti e i instinktot za prodolzuvanje na vidot ili toj instinkt ne ti kazvit deka moras da go prodolzis vidot so ta so ja sakas ili so znam jas,ednostavno imas potreba da go isfrlis semeto koe ponatamu ke e oplodeno.
ke mi smetat ako zenska mi imat samo eden plus od mene,to e mnogu logicno,ama ne mojs da sfatis od kaj idat to,vo religijata ne e bas objasneto.ako sakas pojke objasnuvanja poveli,ali sepak potrudi se malku sam nesto da sfatis,nesto so ne e religioznoWink

-------------

Постирано од: Alekta
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 21:16

porano mama mi velese deka sum pouba i od pepelaska i to za mene bese fakt  dodeka koga porasnav ne go pobiv....ama izgleda od nekoi prikazni covece  ti ne mozes da izlezes....ti covece ako si vo vrska i ako ti se zasvigjat druga tipka poso gleas samo pravo ko konj  kje go negiras to pred sam sebe....daj malku vlezi vo realnosta izlezi od biblijata ili ak ne barem sfati ja ko so trebit
ti si prv i edinstven koj rekol deka ima nauckni dokazi deka covekovata priroda e monogamna.... abe covece cel zivot ssedi si so edna tipka i samo so nea, ama deka si monogamno sushtestvo...ne si....e sega ako si fenomen na prirodata togas ... ok...

-------------
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 00:54
бла бла бла... многу пљампање малце факти...

значи, како што реков, човекот има еден полов орган кој може да го користи во склад со еден орган од др. пол во секој даден момент, што значи ФИЗИЧКИ, природно, биолошки е опремен како моногамо битие...

ајде сега кога ве просветлив за ова, пошто изгледа сексуалниот живот ви е уште мисловен поим, да преминеме на инстинктот...

значи, според вашето тврдење, вие РАДО им дозволувате на своите партнери да се работат со кого стигнат, пошто нели таков е инстинкто. епа ако е така, тогаш ви честитам, ама од луѓето од антика до денес се уште ретко кој го достигнал вашиот стадиум на развој... па вие сте биле некој нов вид на човек? какода ве крстиме, можда хомо ороспиенс??? да драги мои, ако проповедате нешто, прво видете дали го правите во вашиот живот, а не се напамет...

п.с. и што ми мешате библија, ако вие сте лаици во мојата тема, не значи дека јас сум за вашата...

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 01:07

значи, како што реков, човекот има еден полов орган кој може да го користи во склад со еден орган од др. пол во секој даден момент, што значи ФИЗИЧКИ, природно, биолошки е опремен како моногамо битие...

ајде сега кога ве просветлив за ова, пошто изгледа сексуалниот живот ви е уште мисловен поим, да преминеме на инстинктот...

значи, според вашето тврдење, вие РАДО им дозволувате на своите партнери да се работат со кого стигнат, пошто нели таков е инстинкто. епа ако е така, тогаш ви честитам, ама од луѓето од антика до денес се уште ретко кој го достигнал вашиот стадиум на развој... па вие сте биле некој нов вид на човек? какода ве крстиме, можда хомо ороспиенс??? да драги мои, ако проповедате нешто, прво видете дали го правите во вашиот живот, а не се напамет...

п.с. и што ми мешате библија, ако вие сте лаици во мојата тема, не значи дека јас сум за вашата...
  koj si mi ti prepotenten tip,....a,shtom si tolku pameten,kazi mi koj ,...ili shto,.... ima poveke polovi organi?!

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 01:33

a cekaj vaka da te prasam,dali ti go razbiras poimot poligamija?ili mozda go mesas so grupen seks ili neso slicno.
da se razberime slednovo,jas ne ja pravdam poligamijata,ne znam kolku si me sfatil dobro tuka,jas samo ti kazvam za prirodata na covekot koja so e POLIGAMNA,citaj uste ednas,POLIGAMNA i to ne mojs da go smenis na nikoj nacin,a ako ne vervis,praj muabet so vekje diplomirani psiholozi(poso od studenti ocigledno ne prifakjas)ili so specijalizirani seksolozi(ako vekje tolku se ogranicnis na seksot).fala ti za "prosvetluvanjeto"Wink

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 09:11
ах... carnation, уште сме на дефинициите со тебе....

полигамија е по сите дефиниции, имање на повеќе од еден партнер СИМУЛТАНО (односно во исто време)...

Ти нон-стоп тука ми збориш за некаков инстинкт, дека не можеш да издржиш „со една“ итн. Ако имаш девојка, па раскинеш, па друга, па раскинеш, па трета, итн., тоа драг мој не е полигамија, ако не си информиран, тоа е последователна моногамија, бидејќи во секој даден момент си со еден партнер... Ако си со една, и сакаш друга, таа другата, гарантирам нема да биде со тебе ако знае дека си уште со првата. Значи ќе бара од тебе моногамо посветување кон неа, макар и за тој месец, година... итн... Истото и ти го бараш, и тоа ИНСТИНКТИВНО, никој не те тера со сила...

Е сега, кога ова го расчиствме, да се вратиме на инстинктот, пошто гледам тоа ти е уште кочница... Инстинктот е нешто вродено, кое не може да биде предмет на морал. Инстинкт е кога човек е жеден, да се напие. Не можеш да му се лутиш за тоа. Инстинкт е кога човек ќе допре жешко, да ја тргне раката од огнот, не можеш да му се лутиш за тоа. АКО девојка/жена ти ја најдеш во прегратките на комшијата, што има да и се лутиш, АКО ТОА Е ИНСТИНКТ????? ConfusedConfusedConfusedConfusedConfusedConfusedConfused

А за тоа кој на кого верува, би ти предложил да прочиташ и нешто од Д-р Мат Ридли, (оксфордски докторант, патем речено) кој во својата книга Природа наспроти Одгој, многу интересно доаѓа до заклучокот, дека и покрај многуте обиди да се отстрани „сексуалната љубомора“ кај човекот преку одгој во комунитарни средини, сите биле неуспешни... Едноставно ТОА е човековиот ИНСТИНКТ. Покрај тоа, ја разглеудува и ДНК на човекот и доаѓа до заклучок дека е слична со моногамните цицачи, а различна со полигамите цицачи... А ако тука плус се додадат и фактите дека моногамијата преовладува во светските култури со огромен сразмер, и колку што ни е познато така било и во минатото, плус татковството (типично моногам социјален нус производ), како и плус некои биолошки факти, едноставно се доаѓа до заклучокот дека инстинктивно и биолошки човекот има вроден моногам нагон...

е сега, мене ми е жал што еден студент по „психологија“ не е упатен, ама тука сме за да помогнеме...Wink

-------------

Постирано од: Goddes of Chaos
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 13:58
ko ke pominit pokraj tebe zgodna tipka,dali ti se vozbuduvat maskosta?(se nadevam sfakjas na so aludiram).fizicki mislev deka covece imas fizicka potreba od to,a tuka ti e i instinktot za prodolzuvanje na vidot ili 

carnation mnogu pogresen sovinisticki stav zavzemas
pa dobro bre se okolu mazive li se vrti!!! samo tie li go prodolzuvaat svojot rod samo tie li imaat instinkt za toa i na KRAJOT NA KRAISTATA

Samo tie li se vozbuduvaat........pa normalno e i zena koga ke vidi
nekoja zgodna muskarcina da se popaliLOL toa e priroda
za eden student po psihologija stvarno detski mi razmisluvas
covekovata priroda e monogamna a i kaj nekoi zivotinski vidovi se
zabelezuva takva priroda pr. kaj lebedite tie umiraat zaedno
ako edniot partner zagine po nekoja nesrekna okolnost drugiot umira od zal.

Постирано од: Goddes of Chaos
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 14:03

бла бла бла... многу пљампање малце факти... -ova e tocno

значи, според вашето тврдење, вие РАДО им дозволувате на своите партнери да се работат со кого стигнат, пошто нели таков е инстинкто. епа ако е така, тогаш ви честитам, ама од луѓето од антика до денес се уште ретко кој го достигнал вашиот стадиум на развој... па вие сте биле некој нов вид на човек? какода ве крстиме, можда хомо ороспиенс?LOLLOLLOL?? да драги мои, ако проповедате нешто, прво видете дали го правите во вашиот живот, а не се напамет...

koj si mi ti prepotenten tip,....a,shtom si tolku pameten,kazi mi koj ,...ili shto,.... ima poveke polovi organi?!- pa ako ne si cul brza ja ke ti kazam toj medicinki fenomen se vika HERMAFRODIT

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 14:10

ах... carnation, уште сме на дефинициите со тебе....

полигамија е по сите дефиниции, имање на повеќе од еден партнер СИМУЛТАНО (односно во исто време)...

Ти нон-стоп тука ми збориш за некаков инстинкт, дека не можеш да издржиш „со една“ итн. Ако имаш девојка, па раскинеш, па друга, па раскинеш, па трета, итн., тоа драг мој не е полигамија, ако не си информиран, тоа е последователна моногамија, бидејќи во секој даден момент си со еден партнер... Ако си со една, и сакаш друга, таа другата, гарантирам нема да биде со тебе ако знае дека си уште со првата. Значи ќе бара од тебе моногамо посветување кон неа, макар и за тој месец, година... итн... Истото и ти го бараш, и тоа ИНСТИНКТИВНО, никој не те тера со сила...

Е сега, кога ова го расчиствме, да се вратиме на инстинктот, пошто гледам тоа ти е уште кочница... Инстинктот е нешто вродено, кое не може да биде предмет на морал. Инстинкт е кога човек е жеден, да се напие. Не можеш да му се лутиш за тоа. Инстинкт е кога човек ќе допре жешко, да ја тргне раката од огнот, не можеш да му се лутиш за тоа. АКО девојка/жена ти ја најдеш во прегратките на комшијата, што има да и се лутиш, АКО ТОА Е ИНСТИНКТ????? ConfusedConfusedConfusedConfusedConfusedConfusedConfused

А за тоа кој на кого верува, би ти предложил да прочиташ и нешто од Д-р Мат Ридли, (оксфордски докторант, патем речено) кој во својата книга Природа наспроти Одгој, многу интересно доаѓа до заклучокот, дека и покрај многуте обиди да се отстрани „сексуалната љубомора“ кај човекот преку одгој во комунитарни средини, сите биле неуспешни... Едноставно ТОА е човековиот ИНСТИНКТ. Покрај тоа, ја разглеудува и ДНК на човекот и доаѓа до заклучок дека е слична со моногамните цицачи, а различна со полигамите цицачи... А ако тука плус се додадат и фактите дека моногамијата преовладува во светските култури со огромен сразмер, и колку што ни е познато така било и во минатото, плус татковството (типично моногам социјален нус производ), како и плус некои биолошки факти, едноставно се доаѓа до заклучокот дека инстинктивно и биолошки човекот има вроден моногам нагон...

е сега, мене ми е жал што еден студент по „психологија“ не е упатен, ама тука сме за да помогнеме...Wink

полигамија
многубрачност, истовремено постоење на повеќе брачни врски на едно лице.

eve ti definicija za poligamija od leksikon na idividi.procitaj vo recnici za sociologija pa pak ke s sretnis so istoto.i konecno,napraj razlika pomegju poligamija i grupen seks ili tvojata ne snam,scinece fiction teorija za istovremeno opstenje so povekje od edno lice.
aj da odime po red.vo nikoj slucaj ne ti kazvam deka ne mojs da izdrzis so edna,tuka mnogu gresno si me sfatil.jas ti kazvam za covekovata priroda koja e poligamna i koja se maskirat vo opstestvoto.
ako si so edna i sakas druga voopsto ne e tocno deka ta drugata nemat da sakat da e so tebe,se zavisit od licnosta,od vrskata i mnogu drugi faktori(imat i takvi koi so se bas kako so kazvis,ama vo nikoj slucaj ne mojs da zemis da generaliziras).baranjeto za monogamnost ne e instinktivno tuku e nauceno vo procesot na socijalizacija.
e sega pak za instinktot.ako ja najdam devojka mi/zena mi vo pregratki na komsijata mnogu e logicno da se ljutam,poso zaboravas na edna rabota a to e ljubov,znacit jas sum se vljubil vo nejze i sum resil da go delam zivotot so nejze i da imam monogamna vrska/brak so nejze(uste ednas ti kazvam deka ne ja branam poligamijata vo denesnoto opstestvo tuku ti zborvam za covekovata priroda).
fala ti za preporakata za knigite,najiskreno se nadevam deka ke uspeam da procitam nesto od nego,ama najverojatno gresno si ja sfatil instinktivnosta vo celiot slucaj.ne e to so go opisa instinkt na nikoj nacin,tuku e posledica od procesot na socijalizacija,edna od moralnite vrednosti.ako gledas taka togas zavidlivosta i voopsto sekoja ljubomora(bez razlika dali e seksualna ili mozda za sosem deseto)e instinkt.
milo mi e so se trudis da me "rasvetlis" kako poupaten covek vo coveckata psiha odkolku eden student na "psihologija",ali sepak ne ti uspevat.sogledaj gi faktite i probaj da prifatis nesto,stvarno ke sum mnogu srekjen.

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 14:37
Originally posted by Goddes of Chaos Goddes of Chaos напиша:

ko ke pominit pokraj tebe zgodna tipka,dali ti se vozbuduvat maskosta?(se nadevam sfakjas na so aludiram).fizicki mislev deka covece imas fizicka potreba od to,a tuka ti e i instinktot za prodolzuvanje na vidot ili 

carnation mnogu pogresen sovinisticki stav zavzemas
pa dobro bre se okolu mazive li se vrti!!! samo tie li go prodolzuvaat svojot rod samo tie li imaat instinkt za toa i na KRAJOT NA KRAISTATA

Samo tie li se vozbuduvaat........pa normalno e i zena koga ke vidi
nekoja zgodna muskarcina da se popaliLOL toa e priroda
za eden student po psihologija stvarno detski mi razmisluvas
covekovata priroda e monogamna a i kaj nekoi zivotinski vidovi se
zabelezuva takva priroda pr. kaj lebedite tie umiraat zaedno
ako edniot partner zagine po nekoja nesrekna okolnost drugiot umira od zal.

gi zedov maskite za primer za da mu pokazam bas na adzija so sakam poso e masko,inaku tocno e deka i kaj zenskite e isto,fala na poddrskata.
to so lebedite pretstavuvat fenomen,a ne sekojdnevna i cesta pojava,taka da primerov ne ti drzit vodaWink

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 15:00

ako si so edna i sakas druga voopsto ne e tocno deka ta drugata nemat da sakat da e so tebe,se zavisit od licnosta,od vrskata i mnogu drugi faktori(imat i takvi koi so se bas kako so kazvis,ama vo nikoj slucaj ne mojs da zemis da generaliziras).baranjeto za monogamnost ne e instinktivno tuku e nauceno vo procesot na socijalizacija.

епа јас баш ти посочив примери, каде е јасно утврдено дека големи напори се вложени човекот да се ОДУЧИ од моногамниот инстинкт во средини во кои социјализацијата и моралноста не била учена и насочувана кон моногамен однос, ама досега во историјата секогаш преовладала сексуалната љубомора... Значи во криво си овде... Затоа и ти ја препорачав книгата...

а тоа какви личности има, нормално дека овде ГЕНЕРАЛИЗИРАМЕ, значи кажуваме каков е човекот ГЕНЕРАЛНО, а не за секоја единка... Па имаш луѓе клептомани, па не велиш дека сите сме клептомани така ли е? Овде се зборува каков е човекот биолошки и инстинктивно...

Цитирај
e sega pak za instinktot.ako ja najdam devojka mi/zena mi vo pregratki na komsijata mnogu e logicno da se ljutam,poso zaboravas na edna rabota a to e ljubov

Не ја заборавам јас, ТУКУ ТИ си ја заборавил таа работа, и затоа те буни... Сакаш да го изолираш само сексуалниот дел, и да го гледаш човекот така... Епа човекот е комплексно битие, со многу нешта што се одвиваат во него... затоа велам моногамниот инстинкт преовладува кај мнозинството, а ако тебе не ти е проблем девојка ти да биде промискуитетна, твој проблем... јас зборувам за мнозинството луѓе, што изгледа не се какко тебе...

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 15:07
BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

tgdk
tgdk
tgdk
tgdk
tgdk

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 15:09

епа јас баш ти посочив примери, каде е јасно утврдено дека големи напори се вложени човекот да се ОДУЧИ од моногамниот инстинкт во средини во кои социјализацијата и моралноста не била учена и насочувана кон моногамен однос, ама досега во историјата секогаш преовладала сексуалната љубомора... Значи во криво си овде... Затоа и ти ја препорачав книгата...

а тоа какви личности има, нормално дека овде ГЕНЕРАЛИЗИРАМЕ, значи кажуваме каков е човекот ГЕНЕРАЛНО, а не за секоја единка... Па имаш луѓе клептомани, па не велиш дека сите сме клептомани така ли е? Овде се зборува каков е човекот биолошки и инстинктивно...

Цитирај
e sega pak za instinktot.ako ja najdam devojka mi/zena mi vo pregratki na komsijata mnogu e logicno da se ljutam,poso zaboravas na edna rabota a to e ljubov

Не ја заборавам јас, ТУКУ ТИ си ја заборавил таа работа, и затоа те буни... Сакаш да го изолираш само сексуалниот дел, и да го гледаш човекот така... Епа човекот е комплексно битие, со многу нешта што се одвиваат во него... затоа велам моногамниот инстинкт преовладува кај мнозинството, а ако тебе не ти е проблем девојка ти да биде промискуитетна, твој проблем... јас зборувам за мнозинството луѓе, што изгледа не се какко тебе...

nikogas nemat da se razberime jas i ti ali ne e vazno.ke se potrudam uste ednas da ti objasnam i posle se povlekva,ostavam mesto da se iskazat i drugi.
dragi adzija,ljubomorata ne e instinkt,to e naucena rabota,seksualnata ljubomora e naucena rabota,a ne instinkt.koga ne postoela institucijata brak nemalo poznavanje za poimot seksualna ljubomora,kapis?
ok,generalizirame,ali sepak ne se odnesvit na temata to so go generalizira(pa i da zemime deka si vo pravo za to,mada so i to e malku diskutabilnoWink)
jas voopsto ne zaborajv na ljubovta,naprotiv imam podolga vrska stvorena od ljubov i vo nikoj slucaj ne zaborajv na ljubovta,tuku ti pogresno gi protolkuva moite postoj.i mene kako i na mnozinstvoto bi mi smetala promiskuitetnosta na mojata devojka/zena.ali to ne e instinktWink
se nadevam deka ke me sfatis so sakam da ti kazam,a ako ne,stvarno tvoj problem,ne planiram pojke da polemiziram ovde so tebe,ostavam mesto za drugi mislenja.

-------------

Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 19:21
ne si vo pravo... Bas Ridli istrazuva komunitarni opstestva, kade sto seksualnata ljubomora ne bila prenesuvana na slendite kolena, ama nikogas vo istorijata ne uspeala, odnosno zavrsila neuspesno... Моногамијата не е нешто што се учи во школо, никој не те тера да имаш однос со еден/една, туку едноставно ТАА те приморува, и ТИ НЕЈЗЕ, и тоа се заради вашиот вроден инстинкт...

ти сакаш да го изолираш еден дел од човекот, неговиот сексуален нагон, и велиш „глеј колку е јак, човекот мора да е полигамен“... Ама реков, човекот (освен оние во Бардовци на кои не им се развиени сите делови) е повеќеслоен, сложен организам, во кој се одвиваат повеќе нешта кои се во тензија...

Јас зборувам за многу научни факти, а ти овде како навиена плоча, нагонот па нагонот...

значи ајде да повторам, аргументи кои укажуваат дека човекот има вроден моногам инстинкт:

- генетските истражувања, ДНК на човекот
- сразмерот во корист на моногамија (статистика)
- историски обиди за полигами општества кои биле базирани исклучиво врз нерамвнотежени општества, кои брзо и секогаш крахирале...
- човековиот инстинкт кон сексуална уникатност (да биде ЕДИНСТВЕН во животот на својот партнер)
- татковството (типично моногама своина)

Што имаш ти? СЕКСУАЛЕН НАГОН... Му се подигала машкоста...LOLLOLLOL Па на разни луѓе на разни нешта им се подига машкоста...Wink На некој на врв на планина може да му е мерак да се вивне како птица, има НАГОН да летне, ама тој нагон е само дел, мал дел, дел кој лесно го гасат другите човекови инстинкти (страв, разум, искуство итн.)

Исто е и со моногамијата. Сексуалниот нагон кај човекот е јак, не велам не, и тој/таа бара начин да го угаси, но не по секоја цена...

А и на крајот на краиштата, реков одговорот е многу јасен...

1. Ако не му смета партнерот да биде работен од дузина други - тогаш навистина човекот е полигам
2. Ако му смета, тогаш човекот е моногам

капиш? Wink

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 00:13
Originally posted by Goddes of Chaos Goddes of Chaos напиша:

[QUOTE=.....................................................................- pa ako ne si cul brza ja ke ti kazam toj medicinki fenomen se vika HERMAFRODIT
pa,da ne mi kazuvash ti od kaj bi znael,.....samo shto hermafroditite se razmnozuvaat samite so sebe,...a,ne so drugi,.....toa e isto kako ti da imash dovolno dolg da si go piknesh pozadi ,...samo shto nema nishto da izleze od toa,...osven tvoe zadovolstvo,....a,prvo da pomislish shto ke pishesh?LOL

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 01:59

ne si vo pravo... Bas Ridli istrazuva komunitarni opstestva, kade sto seksualnata ljubomora ne bila prenesuvana na slendite kolena, ama nikogas vo istorijata ne uspeala, odnosno zavrsila neuspesno... Моногамијата не е нешто што се учи во школо, никој не те тера да имаш однос со еден/една, туку едноставно ТАА те приморува, и ТИ НЕЈЗЕ, и тоа се заради вашиот вроден инстинкт...

ти сакаш да го изолираш еден дел од човекот, неговиот сексуален нагон, и велиш „глеј колку е јак, човекот мора да е полигамен“... Ама реков, човекот (освен оние во Бардовци на кои не им се развиени сите делови) е повеќеслоен, сложен организам, во кој се одвиваат повеќе нешта кои се во тензија...

Јас зборувам за многу научни факти, а ти овде како навиена плоча, нагонот па нагонот...

значи ајде да повторам, аргументи кои укажуваат дека човекот има вроден моногам инстинкт:

- генетските истражувања, ДНК на човекот
- сразмерот во корист на моногамија (статистика)
- историски обиди за полигами општества кои биле базирани исклучиво врз нерамвнотежени општества, кои брзо и секогаш крахирале...
- човековиот инстинкт кон сексуална уникатност (да биде ЕДИНСТВЕН во животот на својот партнер)
- татковството (типично моногама своина)

Што имаш ти? СЕКСУАЛЕН НАГОН... Му се подигала машкоста...LOLLOLLOL Па на разни луѓе на разни нешта им се подига машкоста...Wink На некој на врв на планина може да му е мерак да се вивне како птица, има НАГОН да летне, ама тој нагон е само дел, мал дел, дел кој лесно го гасат другите човекови инстинкти (страв, разум, искуство итн.)

Исто е и со моногамијата. Сексуалниот нагон кај човекот е јак, не велам не, и тој/таа бара начин да го угаси, но не по секоја цена...

А и на крајот на краиштата, реков одговорот е многу јасен...

1. Ако не му смета партнерот да биде работен од дузина други - тогаш навистина човекот е полигам
2. Ако му смета, тогаш човекот е моногам

капиш? Wink
adzi stvarno nemam namera pojke da se raspravam so tebe za ova.samo te molam pojdi i na profesoron po socijalna psihologija kazi mu go ova bas me interesirat so ke ti recit,ili da ne me sfaits navredlivo kaj ke te pratit.ako si ti monogamen po svojata priroda togas sfati deka dvojs od mnozinstvotoWink

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 10:29
ако си ти полигамен во својата природа и не ти смета жена ти да има појќе партнери, тогаш остави го нејзиниот број, сигурен сум има тука луѓе што својот нагон би го угасиле со неа... и ТЕ УВЕРУВАМ дека ТИ двоиш од мнозинството...

на сите аргументи, факти, научни работи што ги презентирав, се што имаш да кажеш е „не си во право“????

ех carnation, те мислев за посалам човек...

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 14:22

ако си ти полигамен во својата природа и не ти смета жена ти да има појќе партнери, тогаш остави го нејзиниот број, сигурен сум има тука луѓе што својот нагон би го угасиле со неа... и ТЕ УВЕРУВАМ дека ТИ двоиш од мнозинството...

на сите аргументи, факти, научни работи што ги презентирав, се што имаш да кажеш е „не си во право“????

ех carnation, те мислев за посалам човек...
i jas tebe te smetav za posaglam coek,a ne ko konj uporno da se trudis da ja mesas zenska mi ovde,da baras brojoj i da ja prajs k*rva.sega razmisli zs ne sakam da prodolzam diskusija so tebeWink
a ok,ako sakas vekje taka,vo knigata "osnovite na socijalnata psihologija"(ili vo orginal"fundamentele psihologiei sociale")od univerzitetskiot profesor laurenciu mitrofan mnogu jasno e opisana poligamnata priroda na covekot.ne planiram da navlegvam vo detalji poso najiskreno mnogu me razocara i tolku,tvoe e dali ke prifatis dali e to taka ili ne,samo najiskreno te mislev kako vernik za barem malku pook coek,ali jebi ga,sh*t happenesWink

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 14:31

i jas tebe te smetav za posaglam coek,a ne ko konj uporno da se trudis da ja mesas zenska mi ovde,da baras brojoj i da ja prajs k*rva.

што има да паничиш, к*рварсвото нели беше вроден инстинкт на човекот... нема љутиш тука...Big%20smile

и не е баш убаво од твоја страна, што мене ме обвинуваш за тоа, кога ти со твоите тези ја напраи к*рва, а сега ти е криво... Епа друг пат мучни со главата пред да изфекалиш по форумов се и сешто... стварно ми се смучи више од тебе...Dead

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 14:35
и шо е ова нон-стоп „ти како верник очекував“ бла бла бла... да се однесуваш...

епа јас од тебе како неверник, и не очекував поише...DeadDeadDead

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 16:19

i jas tebe te smetav za posaglam coek,a ne ko konj uporno da se trudis da ja mesas zenska mi ovde,da baras brojoj i da ja prajs k*rva.

што има да паничиш, к*рварсвото нели беше вроден инстинкт на човекот... нема љутиш тука...Big%20smile

и не е баш убаво од твоја страна, што мене ме обвинуваш за тоа, кога ти со твоите тези ја напраи к*рва, а сега ти е криво... Епа друг пат мучни со главата пред да изфекалиш по форумов се и сешто... стварно ми се смучи више од тебе...Dead
a jas pak ke ti recam ne bidi ko konj i sfati malku so sakam da kazam niz postojte,ne sum za poligamija,samo ti kazvam deka covekovata priroda e poligamna,i ostaj ja zenska mi nastrana poso stvarno idiotski zvucit od tvoja strana.

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 16:24
епа како може да одиш против природата??? Big%20smile
ако веќе си запнал контра природа, да не и хомич случајно?

п.с. може до вулгарност ги сведувам работиве, ама логикава ти е трагична... навистина... па нема друг избор освен да се изложи до крај последицата од твоево тврдење...

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 16:29

епа како може да одиш против природата??? Big%20smile
ако веќе си запнал контра природа, да не и хомич случајно?

п.с. може до вулгарност ги сведувам работиве, ама логикава ти е трагична... навистина... па нема друг избор освен да се изложи до крај последицата од твоево тврдење...
so golema vera vo gospod mojs,poso gospod ti davat instinkti a posle to ti zabranvit da se vodis spored tie isntinkti e takaWink
a za vulgarnostite stvarno ne ti licitWink

-------------

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 16:31
господ не ти дава ниеден инстинкт што го побива, тоа е невозможно, противречно... а и шо има Господ да го мешаш, кога нели ти ги дала природа, т.е. магично настанале од вакумот...

значи, ако си моногам, противприродно, оти не си и хомич? исто така против природно, ама според тебе сосем логично...

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 16:56
Pa dobro be moderatori se utepavte od vreganje vas koj da ve banira ?
 Ajde sea barem po eden zolt karton da si podelite LOL

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 10.Јуни.2007 во 23:35

господ не ти дава ниеден инстинкт што го побива, тоа е невозможно, противречно... а и шо има Господ да го мешаш, кога нели ти ги дала природа, т.е. магично настанале од вакумот...

значи, ако си моногам, противприродно, оти не си и хомич? исто така против природно, ама според тебе сосем логично...
gospod go mesam vo drug kontekst,ne vo toj so mislis,nejkam voopsto da go navredam i slicno,tuku ednostavno silnata verba te osposobuvat za odredeni raboti,pa malku slucai imat na narkomani so se otkazale od drogata so verba vo gospod?

-------------

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 11.Јуни.2007 во 00:09

-------------

Датум на внесување: 11.Јуни.2007 во 02:22
eve jas ke dodelam eden zut karton.

аџија уште еднаш ваков испад, и леташ на бан...(ту бре не работат смајливе, хехе)

-------------

Датум на внесување: 11.Јуни.2007 во 11:16

Аџија, очигледно ти полигамијата ја поистоветуваш со свингинг и слични перверзии...
А не видов ниту еден аргумент во врска со конкретните прашања во воведот на темава.

-------------

Датум на внесување: 11.Јуни.2007 во 12:17
не ЈАС, друже, се знае што е полигамија, не се праите деца...Embarrassed

а околу прашањата, сосема се ирелевантни... Шо сеа, ако се дозволила една глупост (хомосексуални бракови) ај да го земеме тоа како изговор да напраиме се и сешто...

-------------

Датум на внесување: 11.Јуни.2007 во 13:36

а околу прашањата, сосема се ирелевантни... Шо сеа, ако се дозволила една глупост (хомосексуални бракови) ај да го земеме тоа како изговор да напраиме се и сешто...

Не видов ниту еден рационален аргумент „против“. А аргументот „за“ е самото тоа што на некому му тоа му одговара и не прави штета никому.

-------------

Датум на внесување: 11.Јуни.2007 во 17:33
истото го рекоа и за педерите...

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 00:22

ti si edinstveniot ovde so vrska nema so e poligamija
kako prvo da ti objasnam poso ne mozam pojke da citam sop gluposti pisis DEKA: koga covekot ziveel vo primitivna zaednica svesnosta ne mu bila dovolno razviena...prakticno ziveel kako zivotno. i taka VO taa primitivna zaednica sekoj so sekogo opshtel seksualno, nemalo delenje ti so toj toj so nea itn....toa dokazuva SHTO???? toa dokazuva DEKA po priroda covekot e poligamno sushtestvo....i posle mnoooogu, mnooogu godini kako sto se razvival covekot i negovata svesnost (da ne objasnuvam se kako bilo so bilo deka pocnal i da zboruva i se so sledi) oformil institucii od koi ednata se narekuva BRAAAAAK.
i taka vo opshtestvoto covekot pocnal da se uci na moral. Moralot uci na toa da e vereen. a da tuka e i ljubovta se razbira....i toa ne ja menuva prirodata na covekot (znaci covekot e seuste poligamno sushtestvo) AMA cuvstvuva ljubov, ima oset za moral, za odgovornost itn....ZNACI ako prirodata na covekot e poligamna togas ne znaci deka nivoto na svesnost e NULAWink

jasno ni e sega????

ne e strasno mozeme i da povtorimeeeeeWink

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 08:23
алекта душо... паѓаш како од марс, таму и заминуваш...

прочитај убаво 2-3 страни пред тебе, пошто гледам дека ти сакаш овде да дискутираме за „човекот“ кога уште бил Амеба... Јас дискутирам за човекот како човек, каков што го знаеме денес, бидејќи тоа значи современа антропологија (уф знам, многу зборови за да ги голтнеш одеднаш, ама полека Wink)

Рековме, и ќе објасниме и повторно, дека хомо сапиенс, не е хомо ороспиенс (бар не за повеќето од планетата земја, не знам како е на „марс“). Хомо сапиенс, и покрај сите обиди, да биде културно и морално индоктриниран како полигамно суштество, НЕ ОДИ!!! Читајте малце антропологија, не само да лапрдате овде оти сте без работа...

Еве, само за тебе, уште еднаш повторување на доказите кои укажуваат на моногам инстинкт кај човекот:

- анализа на ДНК на човекот, која е слична со моногамите цицачи, а различна со полигамните цицачи во делот на сексуалноста
- инстинктот на татковство (нус производ на моногамијата)
- инстинкт на сексуална љубомора
- статистиката, сегашна и мината која со НЕВЕРОЈАТНА сразмерност е во корист на моногамијата

ок се разбравме сега кој е професорот а кој студентот? LOLLOLWink

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 10:45

истото го рекоа и за педерите...

Не мешај баби и жаби. Од простотилак вулгаризираш нешто што не го разбираш. За педерите има голем број на силни аргументи „против“. Тие две работи всушност се комплетна спротивност.
Дотолку повеќе што полигамијата до некаде е најизразен случај на хетеросексуалност.

А не знам од каде таква идеја дека полигамијата исклучува хетеросексуална љубов, лојалност, деца и семејство. На крајот на краиштата види ги шеиците.

Веќе не ме изненадува твојата неписменост Аџија. Confused

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 14:28
полигамијата и педерството се две противприродни работи, па затоа сосем логично е да се стават во ист кош. Ако слабо ти оди логиката, има школо за тоа, пробај, макар и со вечерно, може нешто ќе „светне“ таму горе...Wink

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 15:47
lele covece bravo alal da ti e site ne prosvetli na forumov tolku mnogu so vekje ne mojme da ti objasvime so mislime

e ti da ne bese nemase da sfatam sho se shetat po zemjava....vekje ne gledam ne razlikvam konji od lugje...

bravo be adzija....alal da ti e...
ne mozma pojke jas so tebe ...ne mozam....se povlekvam od diskusijava...me prosvetli gotovo....

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 16:15
кој можел со аџија, па ти да можеш... LOLLOLLOL

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 16:48
Vo vreminjata koga ne postoele socijalni zastiti kako sto imam denes, zemanjeto na vtora zhena vo nechie semejstvo se smetalo kako najdobra zastita za nea. Drugata alternativa bila nejzino prepustanje na patot kako opsta svoina na sekoj i sekogo i zavrshuvanje kako robinka ili sluginka sto vo sekoj sluchaj bilo nejzino totalno ponizhuvanje i ekspolatiranje. Edinstveno so oficijalno prifakanje kako zhena bile ispolnuvani site uslovi za nejzina ramnopravnost so ostanatite zheni, doblesno prifatena od prvata zena i od mazot koi ja pribiraat. Ne treba da se zaboravi deka na toj nachin taa istovremeno bila zastitena i od togasnite zakoni koi pravele razlika megju pravata na omazhenite i neomazhenite zheni. Uste poveke, dokolku taa imala deca so mazot, tie na toj nachin dobivale status na sinovi i kerki na onie koi gi prifatile i kako takvi bile potpolno i ramnopravno zastiteni od tie zakoni.

Ovie odnosi najchesto bile regulirani so nepishani zakoni, no ima primeri kade sto toa i denes mozheme da go sretneme vo pishana forma.

Taka i vo Stariot Zavet postojat zakoni i pravila so koi bile regulirani site ovie raboti. Kako ilustracija bi ja posochil ovaa:

Petta Kniga Mojseeva, 21:15-17 – “Ako nekoj ima dve zeni – ednata omilena, a vtorata nesakana, pa tie i dvete mu rodat sinovi i ako prvorodeniot sin mu e od nesakanata zena, togas pri podelbata na imotot megu sinovite, toj ne moze da dade prvenstvo na sinot od omilenata zena, mesto prvorodeniot od nesakanata, tuku e dolzen da go priznae za svoj prvenec sinot od nesakanata zena i nemu da mu dade dvoen del od siot svoj imot, bidejki toj e pocetok na negovata sila; nemu mu se paga pravoto na prvorodstvo.”

Ovoj primer eksplicitno kazuva deka maz moze da ima poveke zeni i deka prvorodeniot sin gi nasleduva site privilegii bez obzir od koja zena (prvata ili poslednata) e roden.

Isto taka postojat zakoni koi nalozuvaat maz da ja zeme za zhena bratovata sopruga dokolku toj umre i da ima deca so nea dokolku brat mu nemal…da ja zeme bilo koja zena od neprijatelite za sebe po pobedata vo vojnite i t.n.

Malu e tesko da se razberat tie raboti vo segasno vreme koga opstestvoto ima razraboteno drugi instrumenti i zakoni za resavanje na socijalnite odnosi i problemi, no vo minatoto toa bilo normalno i ne bilo tema za krshenje kopja. Vprochem zatoa poligamijata postoela nekogas, a vo nekoi kraevi na svetot postoi duri i denes kako nachin na socijalno zhivenje.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 16:59
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vo vreminjata koga ne postoele socijalni zastiti
Tuka izrazot "socijalni zastiti" e malku slobodno i eufemisticki upotreben.

Drugata alternativa bila nejzino prepustanje na patot kako opsta svoina

Mala digresija od temata, no vredi da se potencira uste ednas poimot "opsta svoina". Bidejki deneska premnogu lugje trcajki kon fatamorganata narecena nezavisnost i liberalizam, vsusnost stanaa opsta sopstvenost, vo najvulgaren smisol, i onaka kako sto toa go zamislil Karl Marks.

Vo sekoj slucaj, mnogu ubav osvrt na temata.

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 17:21

кој можел со аџија, па ти да можеш... LOLLOLLOL

lileee ne mi se veruva
abe ti ne si bil konj, dzver si bil

dzver si be adzija, dzver si

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 18:27
јас аџија не аждија... LOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 18:48
LOLLOLLOL hahaha, leleeee, a ti kazale naskolo nekogas deka џ na latinica = dz?LOLLOLLOLleleeee abe ostaj se umrev od smeenje...

-------------

Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 18:57
абе ти, до толку не сфаќаш што напишав? LOLLOLLOL ѕвер, аждаја... алоооо....Wink

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 22:00

Vo vreminjata koga ne postoele socijalni zastiti
Tuka izrazot "socijalni zastiti" e malku slobodno i eufemisticki upotreben.

Drugata alternativa bila nejzino prepustanje na patot kako opsta svoina
Mala digresija od temata, no vredi da se potencira uste ednas poimot "opsta svoina". Bidejki deneska premnogu lugje trcajki kon fatamorganata narecena nezavisnost i liberalizam, vsusnost stanaa opsta sopstvenost, vo najvulgaren smisol, i onaka kako sto toa go zamislil Karl Marks.Vo sekoj slucaj, mnogu ubav osvrt na temata.

sensei,

Generalno se slozhuvam so tvoite zabeleshki, no diskusijata po niv nepotrebno bi ne oddalechila od temava.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 12:40

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 12:48
da,..ama samo za ,..dupenje,...da te vidam dali ke gi sakash,..za drugo neshto,..голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 12:50

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 12:54
,be edna e dovolno ,..pa i previshe,..koga ke ti se kachi na glava,смеење..a,kamoli poveke,...ke te vidam dali taka ke mislish po nekoja decenija,...

-------------

Постирано од: T-E-T-E
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 12:58

,be edna e dovolno ,..pa i previshe,..koga ke ti se kachi na glava,..a,kamoli poveke,...ke te vidam dali taka ke mislish po nekoja decenija,...
газење%20од%20смеење...a zamisli na k..... da ti se kaci....duri togas glava ke boliголема%20насмевкаголема%20насмевкасмеење

Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 13:03

-------------
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !     

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 21:37
за мажите не ме чуди ама баш ништо.....ама жена да сака полигамија??? изненадување нели жената порано беше симбол на чистота, невиност, нежност...па кај е сега тоа???? лутина сакам назад во ренесанса!!! според мене најдобар период. не би се согласила на полигамија, а не ни сакам да имам повеќе партнери...сакам еден со кој ќе се задоволам на секој можен и неможен начин...и душевно и телесно....

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 02.Октомври.2007 во 11:31
Полигамијата не донесла никакво добро, колку и да гледам на ова како на привлечна ситуација верувам дека повеке има компликации и проблеми одошто задоволство - можеби само телесно и тоа за оној кој е власник на повеќе жени или мажи

Датум на внесување: 03.Октомври.2007 во 14:25
Да не беше тоа вештачки регулирано со закон, по текот на природните настани 10% од мажите ќе ги имаа 90% од жените.

-------------

Постирано од: #Emili#
Датум на внесување: 10.Октомври.2007 во 23:17
Ne ,ne prifakam poligamija, nitu poliandrija...
zasto nema smisla da bidam so poveke od eden...
Ama, bidejki znam deka toj eden eventualno ke mi zdodee...poveke bi sakala nesto kako...brak bez obvrski....среќа 

-------------
Yesterday is history...tomorow is mystery...Today's day is a present.That's why it's called that way...

Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 14:39
Тебе многу ти знае главчето за тие 14 години.

-------------

Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 15:12
so eden teshko se izleguva na kraj ,a so povekje?збунетостзбунетост

-------------
always look on the bright side of the life!

Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 03:30
e pa adzi,pak sakas da ja aktueliziras temava.
edno prasanje do tebe.dali seksot e instinkt?

-------------

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 03:39
samo onie muslimani koi imaat dovolno pari da izdrzuvaat 4 zeni imaat pravo na tie 4 zeni a drugite ne.
epa isto e i kaj lugeto od drugite religii, koj ima poveke pari ima poveke svalerki i poveke zeni okolu nego, samo sto ne se vo brak
a kako mazite bi se cuvstvuvale da se vo brak so edna zena i 3 drugi mazi?

Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 05:13
...poligamijata e samo zakonsko reshenie za pojavite od sluchaj kako vo nashata i slichni zemji kade sto natalitetot e vo neprirodna proporcija vo korist na damite sekako...mislam...mora da se zivee...sto ke praat curive sekoja vtora ke mora da bide vo nezakonska vrska so mashko...abe priroda ne e shala...hahahahaaa...e toa e toa...zatoa sum za poligamijata za da se namali rizikot od polovi bolesti predizvikani od chesto menuvanje na sex.artneri-ne deka ke bide ama taka ke se namalat rizicite,  a bashka i ke se pomogne na zenata vo familijata kako edinka sto e preopteretena so obvrskite...mislam dok ednata zena gotvi drugata ke pegla i eventualno tretata ke chuva deca...плазење

-------------
...I feel like there is no need for conversation...

Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 10:43

e pa adzi,pak sakas da ja aktueliziras temava.

грешка си другар... Ама ИЧ нејќам пак да ја актуелизирам...

поз...

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 11:40
Spred moeto poznavanje na spanska muzika, kaj muslimanite toa ne e voopsto poligamija...poligamijata ne e represivna niti ima ogranicuvanja, kaj poligamijata zenata vo nikoj slucaj ne se tretira kako stoka

Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 13.Декември.2007 во 13:50
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

samo smeni go rodot, i ke bides potpolno  vo pravo!смеење

-------------
You live only ONCE!

Датум на внесување: 14.Декември.2007 во 10:13
Originally posted by bond....james b bond....james b напиша:

Originally posted by bluebell bluebell напиша:

samo smeni go rodot, i ke bides potpolno  vo pravo!смеење
Vo pravo sum i bez da go menuvam rodot, a inaku dobro mi e i vo ovoj rod, t.e. pol.голема%20насмевкаголема%20насмевкаголемо%20гушкање

-------------

Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 15.Декември.2007 во 17:45
Originally posted by IQ IQ напиша:

samo onie muslimani koi imaat dovolno pari da izdrzuvaat 4 zeni imaat pravo na tie 4 zeni a drugite ne.
epa isto e i kaj lugeto od drugite religii, koj ima poveke pari ima poveke svalerki i poveke zeni okolu nego, samo sto ne se vo brak
a kako mazite bi se cuvstvuvale da se vo brak so edna zena i 3 drugi mazi?

...ako gi plaka po 100 dolara od saat nema problem da ima...ja mislam...:)

-------------
...I feel like there is no need for conversation...

Постирано од: KikoMC
Датум на внесување: 16.Декември.2007 во 17:42
jas sum protiv poligamijata nezavisno dali poddrzuva religijata ili ne....

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2007 во 23:42
Originally posted by KikoMC KikoMC напиша:

jas sum protiv poligamijata nezavisno dali poddrzuva religijata ili ne....

а зошто ти како арелигиозен си против?

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 19.Декември.2007 во 17:31
Секој маж треба да има своја жена (една!) и секоја жена треба да има свој маж (еден!).
-Коринт 7:2

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 13:05
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Секој маж треба да има своја жена (една!) и секоја жена треба да има свој маж (еден!).
-Коринт 7:2
bravo be blue.... аплауз .

-------------

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 15:44
bravo da i od mene

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 17:41

Секој маж треба да има своја жена (една!) и секоја жена треба да има свој маж (еден!).-Коринт 7:2
....САМО ...ZAGOR..ДВЕ ИЛИ ТРИ...ЗАВИСИ ОД МОМЕНТАЛНАТА СИТУАЦИЈА...

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 20.Декември.2007 во 17:54
Originally posted by zagor zagor напиша:

Секој маж треба да има своја жена (една!) и секоја жена треба да има свој маж (еден!).-Коринт 7:2
....САМО ...ZAGOR..ДВЕ ИЛИ ТРИ...ЗАВИСИ ОД МОМЕНТАЛНАТА СИТУАЦИЈА...

DA, DA ZA ZAGOR E DOZVOLENO, TOA SITE GO ZNAAT
PA I ZASLUZUVA DA VI KAZAM PRAVO

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk