|
Љубов без Вера или Вера без Љубов ? |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | ||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не ме разбра Атеист. Кога напишав „цитираниот текст“ зборував за твојот текст во мојот пост.
Не се сомневам во тоа и не сум ни некој предизвик за споредување.
немој ни да бидеш, јас веќе си кажав каков сум... Сепак има една вредност која нас последните ќе не направи први... а првите ќе ги направи последни... ја признавме вистината за себе и за Бога.
Мојата омраза е дело на човекот во мене, во нас, а воздржувањето од делата на мојата/нашата омраза е заслуга на верата во која верувам/е. Оние кои се поусовршени веќе и не мора да се воздржуваат туку искрено ги љубат и противниците. Јас таква мера на љубовта засега немам иако би сакал да ја имам. Оние кои не веруваат во верата која ги воздржува и спречува од правења злодела го немаат невидливото јаже кое го држи ѕверот врзан и на ѕверот му се препуштаат. Изменето од sard - 04.Јуни.2007 во 00:06 |
||||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Бидејќи вие не верувате во човекот а и самиот се изјасни дека тоа не си, значи дека тоа е дело на сатаната во тебе. Се додека ја имаш, нема да бидеш ниту верник, ниту човек, ниту пак ќе знаеш што е љубов. Не ми цитирај од библијата. Кажи некоја твоја мисла. Мене човекот во мене не ми дозволува ни да помислам на такво нешто.
Кога ќе ја имаш, тогаш врати се на форумов и кажи дека си верник и знаеш што е љубов. Дотогаш си многу далеку и од верување и од љубов. Изменето од Ateist - 04.Јуни.2007 во 00:55 |
||||
MaVnaTa
Сениор Регистриран: 18.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Да им се препуштија таканарачени верници кои во суштина тоа не се и ниту биле.
Тоа на мене се однесува? Со каков тоа речник јас се служам? Прочитај ги постовите на твоите другари верници, да видиш со каков речник тоа вие се служите |
||||
MaVnaTa
Сениор Регистриран: 18.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 165 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
upadna kako termit.se sluzis so niski udari.koja ti e celta?da se pokazes kako ateist deka si bezgresen gord na toa sto si.bidi gord tvoj izbor,no ne sudi nikomu koj sto e i kakov e.
|
||||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А вистината боли најмногу, нели?
Ако нешто не сакам кај некого тоа е лажниот морал и егоизмот. Од една страна некој да тврди дека само верниците знаат што е љубов, а од друга страна да може би истребил 80% од светот со неговата „Љубов“. Тоа во ниедна вера го нема. |
||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Има ли подобар контра аргумент на твоите тези, од твојот сопствен пост? Преполн со самобендисана „љубов“ преку дрско плукање по се што не е во склад со таа „љубов“ се прогласи и за самоповикан „Месија“ кој ќе не просветлувал нас јадните заблудени баби... И во таа твоја самозаљубеност, толку се возљуби што посегна по, простете на изразот, „самозадоволување“ пред публиката на идивиди... Ако мислиш дека тоа е убава слика, се лажеш, бидејќи гледајќи те како се препелкаш во сопствената кривотворевина наречена „љубов“, успеа преку првиот пост да створиш одвратна слика за сопственото битие... Засега го држиш рекордот, преку еден пост досега не сум сретнал човек до тоа ниво да се самоуништи... Значи во моментот кога ќе доживееш „врв“ на своето самозадоволување, да не речам нешто друго, можеби ќе ти помине меракот за секунда-две, па ќе спознаеш дека „љубовта“ е екстерна работа, насочена кон објектите вон себе, и дека секој став на несогласување со „ближните“ треба да го искажеш барем со доза на достоинство и почит, а не со бљувотини кои освен самиот повраќач, ги тераат и другите на повраќање... |
||||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кога човек нема аргументи нормално да напише вакво нешто, просто немам коментар, нема што да се коментираат вакви „контрабљувотини“. Господине Аџија, Кој ве повика да кажувате дека атеистите не знаат што е љубов, дека се се никакви луѓе, ништожни, бедни. Нема да се навраќам на постовите и да ги цитирам еден по еден, ги има премногу, каде што се плука кон се што не е православно или не е верник, тоа всушност беше и поводот да напишам неколку постови. (Ве молам прочитајте ги постовите на вашите истомисленици). Ако тоа не е за повраќање не знам што е. Тоа ви е душевна храна, да се критикува се што е поинакво од вас, дури имаше и такви изјави дека би ги убиле сите кои не се православни. Тоа ли е вашата мирољубива вера која не ве учи на насилство? Ако сте навистина верници, ќе има место во вашите срца и за сите останати затоа што, сите сме еднакви пред бога според вашето ви верување, или луѓе според моето. Ако сте навистина верници, ќе знаете да ги почитувате сите оние кои припаѓаат на друга вера (видов премногу „верници“ кои, да го употребам твојите изрази се самозадоволуваа овде и свршуваа само затоа што биле православни). Е тое господине Аџија е самобендисаност, ако не успеавте тоа кај вашите истомисленици да го видите, искрено Ве жалам. Ако сте навистина верници, ќе знаете дека верската определба е право на избор на секој човек и да ја почитувате неговата определба, па макар да било тоа и секта (како што Вие ја нарекувате, не знам само зошто, некој и вашата вера може да ја нарече секта). Изменето од Ateist - 04.Јуни.2007 во 12:31 |
||||
ultra
Сениор Регистриран: 17.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 2616 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Tоа и мене ми беше поентата. Ако човек каже дека верува во Господ, ако “напише“ (читај copy/paste) неколку молитви или цитати од библија значи дека е верник? Пре би ракла дека е самонаречен верник.
|
||||
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
|
||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
се сложувам со влечка...
ако некој навистина напишал дека би ги убил сите неправославни, или сите немуслимани, или било што друго (иако такво нешто не прочитав), тој што сака нека тврди за себе, ама тој човек не е ВЕРНИК на вистинскиот Бог, не е слуга на вистината, доброто и љубовта... Значи не е МОЈ истомисленик, туку ваш...чувајте си го... но колку ли е иронично, атеисте, ти кој се самоповика да бидеш мерило за љубовта на другите, да со своите постови настапиш до таа мера дрско што најдобро ја поби тезата дека атеистите имаат љубов? Нели требаше ти да не просветлиш, наз затуцаните инквизисти, со твојата модерна широкоградост и толеранција? за жал само уште еднаш потврди дека „братството и единството“ не е возможно од атеистичка појдовна точка. Како и би било возможно да си брат со некого, освен ако, нели, имате ист ТАТКО, како што тврди токму верата... |
||||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас не зборувам напамет:
А таквиот верник чувајте си го за себе, нека ви дава слика какви суштества сте вие верниците, јас не припаѓам на класата верници. Значи и при очи се правите слепи. Но својствено за вас верниците, да го гледате само она што ви одговата. Ако вам бог ви дал очи (не мене туку вам верниците), тогаш отворете ги и гледајте. Изменето од Ateist - 04.Јуни.2007 во 15:04 |
||||
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
koj go rekol ova......
|
||||
|
||||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кажете ми Господине Аџија, дали имате пријатели атеисти, пријатели од друга вероисповест? Јас имам иверници пријатели и од друга вероисповест, но сите тие ја почитуваат мојата определба, дали ти можеш да го кажеш истото за себе? Тогаш ќе ви кажам дали може да постои Братство и единство. Ако примети, моите постови беа општи и не се однесуваа конкретно на никого, најмалку на тебе. Можеби и сум најголемиот серко на форумов, но за тебе и за сите други сум Господин најголем серко, но во склад со твоето однесување и јас ќе се однесувам така.
Не сум ни помалку ни повеќе, ироничен ни дрзок од твоите пријатели „верници“, теоријата за љубов прво ја побивте вие со вашите постови за непостоењето љубов кај атеистите (повторно ќе те замолам да ги прочиташ постовите на твоите пријатели) Или и од нив ќе се одречеш? Секоја чест на исклучоци (исклучоците го потврдуваат правилото, нели) но, повеќето беа такви во своите постови. Имам неколку прашања до вас православните верници: Дали често одите во црква? Дали имате дома библија или сте ја почитале? Дали постите во времето на пост? Ако барем на едно прашање одговоривте со „не“ тогаш не нарекувајтте се себеси верници |
||||
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |