Испечати | Затвори го прозорот

Љубов без Вера или Вера без Љубов ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7684
Датум на принтање: 25.Ноември.2024 во 04:12
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Љубов без Вера или Вера без Љубов ?
Постирано од: Pravoslavie
Наслов: Љубов без Вера или Вера без Љубов ?
Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 10:31
Ги разгледуваме САМО овие два екстрема, кои се понудени како опции за избор во оваа анкета.

Дали мислите дека радикалното настапување како Верник, без израз, манифестација и развој на Љубовта може само по себе да го спаси човекот или човекот треба да се потруди да во сите свои мисли, желби, дела и зборови ја има најнапред Љубовта ?

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Коментари:
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 10:32
паааа мислам се е јасно... отвори само 1 Кор. 13:2

„да имам вера што може планини да премествуа, а немам љубов - не вредам ништо!“

-------------

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 10:35
Ni dvete nevredat nishto...shto ke ti e prazna ljubov bez vera vo nishto ili shto ke ti e verba vo Bog bez vo sebe da imash ljubov za site

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 10:45
pa mozemi i bi glasala za Ljubov bez vera (vera-kako verska institucija) zasto ako bi imala ljubov a ljubovta e Bog...togash e povekje od ona sto go imas kako vera...
hm..neznam kolku kje me svatite?

-------------
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo

Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 10:46
мислам дека Белег даде многу добар одговор...

Понатаму во истата глава, Ап. Павле вели дека да имаш љубов значи „Секогаш да веруваш“

значи верата без љубов, вели е НИШТО, а ако имаш љубов тогаш секогаш ќе веруваш...

Некако како да одат заедно...

-------------

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 11:15
љубовта и верата тие две работи се во совршено единство неможе да љубиш а да не веруваш и обратно

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 13:19

А луѓето кои не веруваат дека постои Бог, а многу Љубат ? И такви има...

-------------
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!

Датум на внесување: 28.Мај.2007 во 13:34
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

не би рекол...
човекот без Бога не е способен вистински да љуби. Таа „љубов“ е некоја човечка извитоперена, недоволна, условена, „љубов“...

-------------

Постирано од: hardcore
Датум на внесување: 29.Мај.2007 во 00:31
Onoj sto ljubi,toj i pocituva,a onoj sto veruva vo Boga,toj ljubi!!!Toa e neraskinliv krug na bezuslovna ljubov i verba.

Bog neka e so nas,zosto toj e ljubov kon lugjeto,i vera vo duhovnoto!!!

Постирано од: brza
Датум на внесување: 29.Мај.2007 во 01:00
blago na vas,....Big%20smile

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: ultra
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 11:24

Има Pravoslavie има, ама не се замараат “дали ќе идат во царството небесно“, знаат дека идат 2метра под земја.

Со тоа се замараат тие што веруваат и мислат дека љубат или мислат дека веруваат и мислат дека љубат... а може и не се замараат, заслепени се од нивната “безгрешност“ и “правилно“ расудување.

Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 11:26

a ti da se izjasneshe prvEmbarrassed

-------------

Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 11:27
a mora li segde verata da bide patokazot...duri i vo ljubovta??

-------------
http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL

Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 11:34
Originally posted by LouWeed LouWeed напиша:

a mora li segde verata da bide patokazot...duri i vo ljubovta??

Па... да, ако се земе во предвид дека Господ е љубов.

Ама ме чуди омразата и инатот кај “верниците“... се разбира секоја чест на исклучоците а ги има и овде на форумов...

Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 12:07
ako e taka togas mi lici na platonska ljubob, deka sve so prae kjef - "ne e dozvoleno".....

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 13:13
тоа е поентата, љубовта не е ќеф...

ако љубиш некого затоа што е богат, убав, смешен, или било каква друга негова доблест, дали не го љубиш заради сопственото задоволство од таа негова особина?

вистинската Божествена љубов е онаа која го љуби незаслужното, тоа од што нема никаква корист, и во кое не гледа никаква привлечност...

Е таква љубов, исконска, АГАПЕ љубов, не е возможна без вера...

-------------

Датум на внесување: 31.Мај.2007 во 15:39
sve sto e ubavo e kjef, a ljubav e neso od najubavite raboti, ali aj uzivajte vie vo vasi granici a ja ke gi iskusam....

-------------

Постирано од: sard
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 13:31
Бидејќи Верата учи за Бога, Кој е единствениот кој е Добар, Кој е единствениот кој е Љубов тогаш верата е единственото учење кое учи за љубовта, добрината, хуманоста. Доколку има љубов надвор од верата тогаш има некој кој е добар и кој има љубов надвор од Бога и таквиот би се рамнел со Бога. Љубовта произлегува од верата. Верата ги научила луѓето на љубовта. Од друга страна целото учење на Верата ги формира своите ставови врз основа на принципите на љубовта. Така што Верата се оформила врз основа на љубовта. Двете се споени во единствена целина од која произлегуваат. Целината е Бог. Верата е мисловно-психолошки аспект на Вистината - Бог, љубовта е духовно-дејствувачки аспект на Доброто - Бог.

Никој независно колку „добри“ работи да стори не може да знае дали ги сторил заради сопствената љубов и добрина или заради сопствената суета и себепрославување. Зависно во кој правец го заснова срцето човек од тој извор каде што му лежи срцето ги црпи своите „добри“ дела. Треба срцето да ни биде насочено кон нешто навистина добро за мотивацијата да ни биде добра и за делото да ни биде добро. Бидејќи не постои ништо совршено освен Бог само делата мотивирани заради Бога се сторени со совршена причина и со добри последици. Надвор од Бога никој не може да избега од сопствената суета, независно што и да стори, независно дали тој тоа го гледа и независно од неговото убедување дали право добро или лошо. Се што правиме, независно колку „добро“ да изгледа тоа го правиме заради себевеличење и суетност. Секоја наша постапка погледнато на поголема далечина независно од привидната  „добрина“ предизвикува негативни последици не го подобрува светот, туку го влошува.
Но колку повеќе постапките ја намалуваат мотивираноста од било што од овој свет, а ја зголемуваат мотивираноста заради Бог во таа мера тие навистина стануваат дела на љубовта.

За ова прашање сакав да го дадам своето мислење бидејќи во поново време низ призмата на хуманизмот и љубовта се напаѓа верата. Тоа е модерниот пристап низ кој ништоверците се борат против верата. Токму поставувајќи ги како што Православие наседнал и ги поставил во анкетата. Тоа е лукавост зашто значи има нешто што е повредно од верата во Бога спрема кое верата треба да си ја вреднува својата вредност. Ако навистина има љубов и хуманост надвор од верата тогаш тие кои тоа го тврдат нека кажат во што се состои таа љубов, нека дефинираат каде е таа љубов, каде престојува и нека ги кажат патиштата (принципите) како се стигнува до љубовта.
 Затоа што во името на недефинираната љубов, без принципи и граници, хаосот на сопствените човечки желби го нарекуваат љубов.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 13:39
Originally posted by sard sard напиша:

За ова прашање сакав да го дадам своето мислење бидејќи во поново време низ призмата на хуманизмот и љубовта се напаѓа верата. Тоа е модерниот пристап низ кој ништоверците се борат против верата. Токму поставувајќи ги како што Православие наседнал и ги поставил во анкетата. Тоа е лукавост зашто значи има нешто што е повредно од верата во Бога спрема кое верата треба да си ја вреднува својата вредност. Ако навистина има љубов и хуманост надвор од верата тогаш тие кои тоа го тврдат нека кажат во што се состои таа љубов, нека дефинираат каде е таа љубов, каде престојува и нека ги кажат патиштата (принципите) како се стигнува до љубовта.
 Затоа што во името на недефинираната љубов, без принципи и граници, хаосот на сопствените човечки желби го нарекуваат љубов.

ClapClapClapClap

-------------

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 17:31
Мојот став е како и на повеќето форумџии на оваа тема: нема љубов без вера, нема вера без љубов. Едното секако оди во пакет со другото. Но сето тоа најдобро и единствено се ГЛЕДА, ДОКАЖУВА, ПОКАЖУВА со ДЕЛУВАЊЕ. Без делување се се само празни зборови, меури од сапуница....

Постирано од: rome
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 17:34
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

Мојот став е како и на повеќето форумџии на оваа тема: нема љубов без вера, нема вера без љубов. Едното секако оди во пакет со другото. Но сето тоа најдобро и единствено се ГЛЕДА, ДОКАЖУВА, ПОКАЖУВА со ДЕЛУВАЊЕ. Без делување се се само празни зборови, меури од сапуница....
bravos chuchliga za ovoj koment

-------------
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel

Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 17:36
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

па љубовта Е ДЕЛУВАЊЕ...

Прочитај го на пример, најубавиот опис на љубовта, од Апостолот Павле во 1 Кор. 13, и ќе видиш дека ниеднаш за љубовта не употребува чувство за да ја опише, а употребува дури 20-тина глаголи...

-------------

Постирано од: V.D.A.P.
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 20:44

Poveketo gledam gore dolu, ste ja razbrale sustinata na ljubovta. Taka e, nema ljubov bez Boga, a ona sto vo svetot se narekuva ljubov vsusnost e nesto drugo-strast, sprotivno na ljubovta. Ovie dve raboti se kako den i nok. Sekoja ljubov doagja preku Boga, pa bi zgresil ako bi odbral bilo koe od goreponudenite opcii na anketata. BOG E LJUBOV!!!

Постирано од: Ateist
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 21:49
Погледнете се само (повеќето од вас верниците, нема да именувам, ќе се препознаат сами). Толку млади, паметни, образовани..... а трескате глупости како некоја баба симната од планина, која сиромашката нема друго видено освен нива и гора.

Значи ние атеистите појма немаме што е тоа љубов, да не жали човек. Поголема глупост, здравје. Која хипокризија, двоен морал, Вие другарчиња сте за жалење.
Гледам и не можам да се изначудам. Кој најде тоа да зборува за љубов. Луѓе исфрустрирани до таа мерка, заслепени, дури и при очи не гледаат, дури ни подалеку од носот свој. Најголемиот број џелати, крвници и убијци се верници. А познавам луѓе, атеисти кои (секој поединечно) имаат повеќе љубов од сите вас заедно, драги мои самонаречени „верници“.

Читајки ги вашите постови, не само на оваа тема, гледам едно чудо луѓе (ако можат себе си да се наречат луѓе) кои да случајно се на власт макар и 5 минути би погубиле се што е различно од нив, хомосексуалци, припадници на друга вероисповест, атеисти. Толку сте полни со огорченост и омраза кон се што е поинакво од вас. Животински нагон да се плашите од се што Ви е непознато.

Лицемери едни, Вие ли најдовте да зборувате за љубов. Вие кои се нарекувате верници а ниедно божјо правило не почитувате. Треба еднаш да сватите дека сите сме еднакви, дури и „Вашиот бог“ тоа го вели, но очигледно сите погрешно си го толкувате, онака како вам Ви одговара.

Богат е оној кој знае, а уште побогат оној што се знае себе си. Отворете ги ширум очите и погледајте, но погледајте навнатре, кон себеси, кога внатре ќе видите Човек, тогаш ќе правиме муабет за љубовта.
Се нарекувате луѓе? Зошто? Затоа што одите исправено и на две нозе? Колкумина од вас се само змии, кучиња, мравки....

Не ми треба религија за да знам што е љубов, не ми треба друга вера освен верата во себе. Кога ќе еволуирате, (ако и се случи тоа еден ден) ќе сватите во колкава заблуда сте биле.

Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 22:20
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Погледнете се само (повеќето од вас верниците, нема да именувам, ќе се препознаат сами). Толку млади, паметни, образовани..... а трескате глупости како некоја баба симната од планина, која сиромашката нема друго видено освен нива и гора.

Значи ние атеистите појма немаме што е тоа љубов, да не жали човек. Поголема глупост, здравје. Која хипокризија, двоен морал, Вие другарчиња сте за жалење.
Гледам и не можам да се изначудам. Кој најде тоа да зборува за љубов. Луѓе исфрустрирани до таа мерка, заслепени, дури и при очи не гледаат, дури ни подалеку од носот свој. Најголемиот број џелати, крвници и убијци се верници. А познавам луѓе, атеисти кои (секој поединечно) имаат повеќе љубов од сите вас заедно, драги мои самонаречени „верници“.

Читајки ги вашите постови, не само на оваа тема, гледам едно чудо луѓе (ако можат себе си да се наречат луѓе) кои да случајно се на власт макар и 5 минути би погубиле се што е различно од нив, хомосексуалци, припадници на друга вероисповест, атеисти. Толку сте полни со огорченост и омраза кон се што е поинакво од вас. Животински нагон да се плашите од се што Ви е непознато.

Лицемери едни, Вие ли најдовте да зборувате за љубов. Вие кои се нарекувате верници а ниедно божјо правило не почитувате. Треба еднаш да сватите дека сите сме еднакви, дури и „Вашиот бог“ тоа го вели, но очигледно сите погрешно си го толкувате, онака како вам Ви одговара.

Богат е оној кој знае, а уште побогат оној што се знае себе си. Отворете ги ширум очите и погледајте, но погледајте навнатре, кон себеси, кога внатре ќе видите Човек, тогаш ќе правиме муабет за љубовта.
Се нарекувате луѓе? Зошто? Затоа што одите исправено и на две нозе? Колкумина од вас се само змии, кучиња, мравки....

Не ми треба религија за да знам што е љубов, не ми треба друга вера освен верата во себе. Кога ќе еволуирате, (ако и се случи тоа еден ден) ќе сватите во колкава заблуда сте биле.

LOLLOL Обично сериозно ги сфаќам текстовите на форумот и ретко се смеам, ама цитираниот текст на атеист ме изнасмеа.

Да, погледни се Атеист, види што носиш во себе! Јас се гледам себе си и знаеш што гледам. Еден бесчесен, безвреден, ништожен човек, а секоја замисла за себе била само моја илузија. Само да знаеш тука си и ти некаде. Види се. Но кога Господ го примам во себе реално станувам некој со нешто кое ги надминува и најубавите мои илузии.

Во врска со мене си во право дека кога би имал власт би ги исчистил и хомосексуалци, атеисти и....
Ама сепак тоа нема да го сторам. Нема да го сторам заради Божјата заповед. Инаку би го сторил. Какви и да се моите чувства, ќе се смирам и заповедта на добриот Господ нема да ја прекршам.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 23:02
Мојот пост е моја мисла, не е никаков цитат. Нормално за нас атеистите да сме глупи и да не знаеме да составиме реченица, нели? Мора да сум го препишал од некаде....
Ако ти звучи познато, баш би сакал да знам кого тоа без и самиот да знам, сум цитирал.
Ова е само доказ за лицемерието за кое зборував. Патетично...
Цитирај Да, погледни се Атеист, види што носиш во себе! Јас се гледам себе си и знаеш што гледам. Еден бесчесен, безвреден, ништожен човек, а секоја замисла за себе била само моја илузија. Само да знаеш тука си и ти некаде.

Она што јас го носам нема да го достигнеш дури ни за милион години. Дали си бесчесен, безвреден, ништожен се гледа, но прашањето е дали си ЧОВЕК.
Далеку сум од тебе другарче. Далеку далекууу, не би сакал да бидам како тебе.
Цитирај Во врска со мене си во право дека кога би имал власт би ги исчистил и хомосексуалци, атеисти и....
Ама сепак тоа нема да го сторам. Нема да го сторам заради Божјата заповед. Инаку би го сторил. Какви и да се моите чувства, ќе се смирам и заповедта на добриот Господ нема да ја прекршам.

Не сум само за тебе во право, за сите. Тоа ли е љубовта за која зборувате? Љубов со толку омраза???? Ви треба ли заповедта за да Ве спречи да направите чистка на се што е поинакво?
Еве доказ дека го немаш примено бог во себе иако го тврдиш спротивното. Во таква религија ли веруваш која, како што рече во еден пост на друга тема, дека е ненасилна? Со требење на сите останати? Гледам само доказ дека се што реков е вистина.

Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 23:07
Hristijanskata ljubov dava i zaborava-podnesuva i prostuva

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 23:09
abe dobar si
sega sum siguren
KJE GI POBEDIME

i gi sakame duri koga tvrdea deka se 1000000 polugje od nas
LOL
LOL

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 00:05
Цитирај Мојот пост е моја мисла, не е никаков цитат. Нормално за нас атеистите да сме глупи и да не знаеме да составиме реченица, нели? Мора да сум го препишал од некаде....
Ако ти звучи познато, баш би сакал да знам кого тоа без и самиот да знам, сум цитирал.
Ова е само доказ за лицемерието за кое зборував. Патетично...

Не ме разбра Атеист. Кога напишав „цитираниот текст“ зборував за твојот текст во мојот пост.

Цитирај
Она што јас го носам нема да го достигнеш дури ни за милион години. Дали си бесчесен, безвреден, ништожен се гледа, но прашањето е дали си ЧОВЕК.
Далеку сум од тебе другарче. Далеку далекууу

Не се сомневам во тоа и не сум ни некој предизвик за споредување.

Цитирај , не би сакал да бидам како тебе.

немој ни да бидеш, јас веќе си кажав каков сум...

Сепак има една вредност која нас последните ќе не направи први...
а првите ќе ги направи последни...

ја признавме вистината за себе и за Бога.

Цитирај Во врска со мене си во право дека кога би имал власт би ги исчистил и хомосексуалци, атеисти и....
Не сум само за тебе во право, за сите. Тоа ли е љубовта за која зборувате? Љубов со толку омраза???? Ви треба ли заповедта за да Ве спречи да направите чистка на се што е поинакво?
Еве доказ дека го немаш примено бог во себе иако го тврдиш спротивното. Во таква религија ли веруваш која, како што рече во еден пост на друга тема, дека е ненасилна? Со требење на сите останати? Гледам само доказ дека се што реков е вистина.

Мојата омраза е дело на човекот во мене, во нас, а воздржувањето од делата на мојата/нашата омраза е заслуга на верата во која верувам/е. Оние кои се поусовршени веќе и не мора да се воздржуваат туку искрено ги љубат и противниците. Јас таква мера на љубовта засега немам иако би сакал да ја имам.

Оние кои не веруваат во верата која ги воздржува и спречува од правења злодела го немаат невидливото јаже кое го држи ѕверот врзан и на ѕверот му се препуштаат.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 00:47
Цитирај Мојата омраза е дело на човекот во мене

Бидејќи вие не верувате во човекот а и самиот се изјасни дека тоа не си, значи дека тоа е дело на сатаната во тебе. Се додека ја имаш, нема да бидеш ниту верник, ниту човек, ниту пак ќе знаеш што е љубов.
Не ми цитирај од библијата. Кажи некоја твоја мисла.
Мене човекот во мене не ми дозволува ни да помислам на такво нешто.
Цитирај Оние кои се поусовршени веќе и не мора да се воздржуваат туку искрено ги љубат и противниците. Јас таква мера на љубовта засега немам иако би сакал да ја имам.

Кога ќе ја имаш, тогаш врати се на форумов и кажи дека си верник и знаеш што е љубов. Дотогаш си многу далеку и од верување и од љубов.

Постирано од: MaVnaTa
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 00:55
Originally posted by sard sard напиша:

Оние кои не веруваат во верата која ги воздржува и спречува од правења злодела го немаат невидливото јаже кое го држи ѕверот врзан и на ѕверот му се препуштаат.
i mu se prepustija.procitajte sto iznapisaa.sto ocekuvate od nevernici.videte so koj recnik se sluzat

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 01:02
Да им се препуштија таканарачени верници кои во суштина тоа не се и ниту биле.
Цитирај sto ocekuvate od nevernici.videte so koj recnik se sluzat

Тоа на мене се однесува? Со каков тоа речник јас се служам? Прочитај ги постовите на твоите другари верници, да видиш со каков речник тоа вие се служите

Постирано од: MaVnaTa
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 01:21
upadna kako termit.se sluzis so niski udari.koja ti e celta?da se pokazes kako ateist deka si bezgresen gord na toa sto si.bidi gord tvoj izbor,no ne sudi nikomu koj sto e i kakov e.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 01:39
А вистината боли најмногу, нели?
Ако нешто не сакам кај некого тоа е лажниот морал и егоизмот.
Од една страна некој да тврди дека само верниците знаат што е љубов, а од друга страна да може би истребил 80% од светот со неговата „Љубов“. Тоа во ниедна вера го нема.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 10:29

Има ли подобар контра аргумент на твоите тези, од твојот сопствен пост? Big%20smile
Преполн со самобендисана „љубов“ преку дрско плукање по се што не е во склад со таа „љубов“ се прогласи и за самоповикан „Месија“ кој ќе не просветлувал нас јадните заблудени баби... И во таа твоја самозаљубеност, толку се возљуби што посегна по, простете на изразот, „самозадоволување“ пред публиката на идивиди...

Ако мислиш дека тоа е убава слика, се лажеш, бидејќи гледајќи те како се препелкаш во сопствената кривотворевина наречена „љубов“, успеа преку првиот пост да створиш одвратна слика за сопственото битие... Засега го држиш рекордот, преку еден пост досега не сум сретнал човек до тоа ниво да се самоуништи...

Значи во моментот кога ќе доживееш „врв“ на своето самозадоволување, да не речам нешто друго, можеби ќе ти помине меракот за секунда-две, па ќе спознаеш дека „љубовта“ е екстерна работа, насочена кон објектите вон себе, и дека секој став на несогласување со „ближните“ треба да го искажеш барем со доза на достоинство и почит, а не со бљувотини кои освен самиот повраќач, ги тераат и другите на повраќање...

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 12:26
Цитирај Има ли подобар контра аргумент на твоите тези, од твојот сопствен пост?
Преполн со самобендисана „љубов“ преку дрско плукање по се што не е во склад со таа „љубов“ се прогласи и за самоповикан „Месија“ кој ќе не просветлувал нас јадните заблудени баби... И во таа твоја самозаљубеност, толку се возљуби што посегна по, простете на изразот, „самозадоволување“ пред публиката на идивиди...

Кога човек нема аргументи нормално да напише вакво нешто, просто немам коментар, нема што да се коментираат вакви „контрабљувотини“.
Господине Аџија,
Кој ве повика да кажувате дека атеистите не знаат што е љубов, дека се се никакви луѓе, ништожни, бедни. Нема да се навраќам на постовите и да ги цитирам еден по еден, ги има премногу, каде што се плука кон се што не е православно или не е верник, тоа всушност беше и поводот да напишам неколку постови. (Ве молам прочитајте ги постовите на вашите истомисленици). Ако тоа не е за повраќање не знам што е. Тоа ви е душевна храна, да се критикува се што е поинакво од вас, дури имаше и такви изјави дека би ги убиле сите кои не се православни.
Тоа ли е вашата мирољубива вера која не ве учи на насилство?

Ако сте навистина верници, ќе има место во вашите срца и за сите останати затоа што, сите сме еднакви пред бога според вашето ви верување, или луѓе според моето.

Ако сте навистина верници, ќе знаете да ги почитувате сите оние кои припаѓаат на друга вера (видов премногу „верници“ кои, да го употребам твојите изрази се самозадоволуваа овде и свршуваа само затоа што биле православни). Е тое господине Аџија е самобендисаност, ако не успеавте тоа кај вашите истомисленици да го видите, искрено Ве жалам.

Ако сте навистина верници, ќе знаете дека верската определба е право на избор на секој човек и да ја почитувате неговата определба, па макар да било тоа и секта (како што Вие ја нарекувате, не знам само зошто, некој и вашата вера може да ја нарече секта).

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 12:31
Tоа и мене ми беше поентата. Ако човек каже дека верува во Господ, ако “напише“ (читај copy/paste) неколку молитви или цитати од библија значи дека е верник? Пре би ракла дека е самонаречен верник.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 13:43

Ги разгледуваме САМО овие два екстрема, кои се понудени како опции за избор во оваа анкета.

Дали мислите дека радикалното настапување како Верник, без израз, манифестација и развој на Љубовта може само по себе да го спаси човекот или човекот треба да се потруди да во сите свои мисли, желби, дела и зборови ја има најнапред Љубовта ?

Wink

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 13:47
се сложувам со влечка...

ако некој навистина напишал дека би ги убил сите неправославни, или сите немуслимани, или било што друго (иако такво нешто не прочитав), тој што сака нека тврди за себе, ама тој човек не е ВЕРНИК на вистинскиот Бог, не е слуга на вистината, доброто и љубовта... Значи не е МОЈ истомисленик, туку ваш...чувајте си го...Wink

но колку ли е иронично, атеисте, ти кој се самоповика да бидеш мерило за љубовта на другите, да со своите постови настапиш до таа мера дрско што најдобро ја поби тезата дека атеистите имаат љубов? Нели требаше ти да не просветлиш, наз затуцаните инквизисти, со твојата модерна широкоградост и толеранција?

за жал само уште еднаш потврди дека „братството и единството“ не е возможно од атеистичка појдовна точка. Како и би било возможно да си брат со некого, освен ако, нели, имате ист ТАТКО, како што тврди токму верата...

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 14:59
Јас не зборувам напамет:

А таквиот верник чувајте си го за себе, нека ви дава слика какви суштества сте вие верниците, јас не припаѓам на класата верници. Значи и при очи се правите слепи. Но својствено за вас верниците, да го гледате само она што ви одговата. Ако вам бог ви дал очи (не мене туку вам верниците), тогаш отворете ги и гледајте.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 15:10
koj go rekol ova......

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 15:28
Цитирај за жал само уште еднаш потврди дека „братството и единството“ не е возможно од атеистичка појдовна точка. Како и би било возможно да си брат со некого, освен ако, нели, имате ист ТАТКО, како што тврди токму верата...

Кажете ми Господине Аџија, дали имате пријатели атеисти, пријатели од друга вероисповест? Јас имам иверници пријатели и од друга вероисповест, но сите тие ја почитуваат мојата определба, дали ти можеш да го кажеш истото за себе?
Тогаш ќе ви кажам дали може да постои Братство и единство.
Ако примети, моите постови беа општи и не се однесуваа конкретно на никого, најмалку на тебе.
Можеби и сум најголемиот серко на форумов, но за тебе и за сите други сум Господин најголем серко, но во склад со твоето однесување и јас ќе се однесувам така.
Цитирај но колку ли е иронично, атеисте, ти кој се самоповика да бидеш мерило за љубовта на другите, да со своите постови настапиш до таа мера дрско што најдобро ја поби тезата дека атеистите имаат љубов? Нели требаше ти да не просветлиш, наз затуцаните инквизисти, со твојата модерна широкоградост и толеранција?

Не сум ни помалку ни повеќе, ироничен ни дрзок од твоите пријатели „верници“, теоријата за љубов прво ја побивте вие со вашите постови за непостоењето љубов кај атеистите (повторно ќе те замолам да ги прочиташ постовите на твоите пријатели) Или и од нив ќе се одречеш?
Секоја чест на исклучоци (исклучоците го потврдуваат правилото, нели) но, повеќето беа такви во своите постови.
Имам неколку прашања до вас православните верници:
Дали често одите во црква?
Дали имате дома библија или сте ја почитале?
Дали постите во времето на пост?
Ако барем на едно прашање одговоривте со „не“ тогаш не нарекувајтте се себеси верници

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 15:34
ova e samo do pravoslavnite???A onie sto ne se pravoslavniConfused

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 15:40
православните затоа што најмногу скокаат, меѓутоа се однесува и за сите други верници.

Како надополнување на претходниот пост, еве како дури и некои се потпишуваат:
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија), Господине аџија, дали се ова ваши зборови? Крајно лицемерно, ако се навистина ваши....

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 15:42
pa kolku pravoslavni ima tukaConfusedmalku bi reklaWinkti greshka si deka na forumot se tie najbrojniBig%20smile

-------------

Постирано од: V.D.A.P.
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 15:43
Ateistu, zboruvas za ljubov, a tvoite postovi se ispolneti so gnev i kritiki, koja e taa ljubov? Samiot ja pokazuvas svojata ljubov, ili potocno neljubov kon onie so razlicen stav od tvojot. Vistinska ljubov e samopozrtvuvanost za site koi imaat potreba, kako sto i nasiot Bog Isus Hristos se pozrtvuva za celoto covestvo i od pregolema ljubov za nas postrada. Go drzam cvrsto svojot stav deka samo preku Hristos i negovata ljubov , mozeme vistinski da go ljubime sekogo, pa duri i nasiot neprijatel. Sto e ona sto eden covek moze da go zadrzi da istrae vo dobroto i ljubovta ako ne verata. Zarem ne gledas kakvi necovecki raboti se vrsat vo opstestvata kade Bog e odamna zaboraven? Nema ljubov. Lugeto se polni so egoizam i mislat samo za sebe. Takov e zivotot bez Boga. Pogledni i razmisli sto pokazuva praktikata i ubedi se sam.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 15:54
Цитирај pa kolku pravoslavni ima tukamalku bi reklati greshka si deka na forumot se tie najbrojni

Никој не рече дека се најбројни туку дека најногу скокаат, се бунат ко грци у апс.
Цитирај
Ateistu, zboruvas za ljubov, a tvoite postovi se ispolneti so gnev i kritiki, koja e taa ljubov? Samiot ja pokazuvas svojata ljubov, ili potocno neljubov kon onie so razlicen stav od tvojot. Vistinska ljubov e samopozrtvuvanost za site koi imaat potreba, kako sto i nasiot Bog Isus Hristos se pozrtvuva za celoto covestvo i od pregolema ljubov za nas postrada. Go drzam cvrsto svojot stav deka samo preku Hristos i negovata ljubov , mozeme vistinski da go ljubime sekogo, pa duri i nasiot neprijatel. Sto e ona sto eden covek moze da go zadrzi da istrae vo dobroto i ljubovta ako ne verata. Zarem ne gledas kakvi necovecki raboti se vrsat vo opstestvata kade Bog e odamna zaboraven? Nema ljubov. Lugeto se polni so egoizam i mislat samo za sebe. Takov e zivotot bez Boga. Pogledni i razmisli sto pokazuva praktikata i ubedi se sam.

И пак ќе напоменам да си ги читате постовите на вашите браќа православни, а не само на нас атеистите. Толкава „Нељубов“ кон се што не се поклопува со „вашите“ морални или можеби ќе биде подобро да кажам неморални норми нема дури ни во сатанизмот, дури имаше и такви кои би убиле се што е неправославно. За таа љубов ми зборуваше?

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:18
Или вака ќе одиме постапно спрема она што си го напишал:
Цитирај Ateistu, zboruvas za ljubov, a tvoite postovi se ispolneti so gnev i kritiki, koja e taa ljubov? Samiot ja pokazuvas svojata ljubov, ili potocno neljubov kon onie so razlicen stav od tvojot.

Ваши беа обвинувањата дека ние атеистите, не знаеме што е љубов, дека сме 1000000 пати полоши луѓе од верниците, дека не знаеме зошто живееме, безмалку дека не треба да не има на овој свет. За таа ли љубов зборуваме????
Цитирај Vistinska ljubov e samopozrtvuvanost za site koi imaat potreba, kako sto i nasiot Bog Isus Hristos se pozrtvuva za celoto covestvo i od pregolema ljubov za nas postrada. Go drzam cvrsto svojot stav deka samo preku Hristos i negovata ljubov , mozeme vistinski da go ljubime sekogo, pa duri i nasiot neprijatel.

За мене не требал да се жртвува, добро ми е и без него, не верувам во него и не сакам да знам за таа работа (иако знам многу повеќе од повеќето „верници“ овде). А знаете да љубите секого па дури и својот непријател? Не мислам така и не гледам дека е така, се што видов е докажување на спротивното баш од пријателите верници.
Цитирај Sto e ona sto eden covek moze da go zadrzi da istrae vo dobroto i ljubovta ako ne verata.

Има барем милион работи со кои тоа може да се постигне но ниту една не е верата, барем вие тоа не го докажавте овде.
Цитирај Zarem ne gledas kakvi necovecki raboti se vrsat vo opstestvata kade Bog e odamna zaboraven? Nema ljubov. Lugeto se polni so egoizam i mislat samo za sebe.

Да се сложувам, во Македонија е така, бог изгледа вас ве заборавил овде во оваа вукојебина затоа сте и никакви, толку егоисти, без љубов, не може ни пакистан да ни е рамен.
Цитирај Takov e zivotot bez Boga. Pogledni i razmisli sto pokazuva praktikata i ubedi se sam.

Што вели практиката? Баш би сакал да знам! Каде ти тоа по светот беше и виде? Убеди се ти самиот дека нафрлаш само зборови без никаква поткрепа.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:23
да бре атеисту, мои се зборовите... а имам и докази за тоа: ТИ!

што мајка бараш на овој форум, ако си атеист? Тоа никој од вас не може да го побие, дека ако не сум штрикач (везач) нема да пишувам на темата за штрикање или Домаќинство, ама каква дрскост, атеистите (далтонистите во верска смисла) да не учат нас за верата (боите)???

затоа реков дека атеизмот е недефинирлив, без ТЕИЗМОТ, дека тој е само негација не нешто позитивно, и дека дури и во вашиот гнев кон Севишниот, вие сте несвесно слуги на Неговата кауза, бидејќи од неговото постоење (макар и имагинарно) не можете да побегнете...

А ИСТО ТАКА, стојам и на зборовите дека без суштинско отелотворување на Божјиот Дух во нас, ЉУБОВ е НЕВОЗМОЖНА. Затоа неверниците, и не само неверниците, туку и кривоверците, ги ставам во ист кош... Тоа не значи дека тие не се способни да љубат, но тоа не е љубов во нејзината Креаторска полнота, туку една избледена сенка на божествената несебична љубов...

Тоа ПОВТОРНО, не значи дека НИЕ (како што милуваш да не ословуваш) сме олицетворение на Божјата љубов... далеку од тоа. Но вистинските верници, оние кои се многу подалеку на патот од нас, се ЕДИНСТВЕНИТЕ примери на таква љубов... во тоа сум убеден... И затоа ние го бираме патот на верата, бидејќи сакаме полека да изградиме љубов каква што има Господ, и каква што имаат тие наши продуховени браќа и сестри...

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:24
Originally posted by аџија аџија напиша:

што мајка бараш на овој форум, ако си атеист? Тоа никој од вас не може да го побие, дека ако не сум штрикач (везач) нема да пишувам на темата за штрикање или Домаќинство, ама каква дрскост, атеистите (далтонистите во верска смисла) да не учат нас за верата (боите)???

jas 1000 pati gi prashav ova,ama nikoj ne mi odgovori...abe shto se zamarate so Bog-toj neli ne postoi i tochkaWink

-------------

Постирано од: Sulltan Murad
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:28

ako sum moderator bi gi baniral ako sum gospod bi gi ubivalLOLateistive

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:30
pa ti so ubivanje odma...daj be hristijansko neshto zemi-miroljubivoWink

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:31
Јас 10000000 пати прашав не илјада, што се замарате вие со Атеистите. Од каде ви за право да тврдите дека вие сте исправните, добрите, љубовџиите.... а ние атеистите сме да не кажам што.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:32
epa ajde togas neka bide takaLOLznes so bi im napravil?
bi gi odnesol vo rajot samo da go vidat i posle bi gi odnel vo pekolotLOLi bi im odnel na gavolite malce vegeta i crveno vino neka si napravat ubavo meze od nivLOLLOL

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:35

Јас 10000000 пати прашав не илјада, што се замарате вие со Атеистите. Од каде ви за право да тврдите дека вие сте исправните, добрите, љубовџиите.... а ние атеистите сме да не кажам што.
ednostavno:NISTO

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:35

кај виде ти атеисти да беа спомнати воопшто?

прашањето на темата беше дали верата е можна без љубов, и обратно, значи чисто тематика за „боите“... Wink

-------------

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:36

имам другари атеисти и другари верници
и едните и другите знам како функционираат
во 90% случаи атеистите се- пијанчат, се муваат, пушат, оговараат, мразат, сплеткарат, се грижат само за себе...и така натаму. не велам дека немаат ДОБРИ особини или дека не прават ДОБРИ дела, ама ретко.

додека односот со верник е поинаков.

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:37
Цитирај да бре атеисту, мои се зборовите... а имам и докази за тоа: ТИ!

Во ред можеби сум јас далтонист и не разликувам бои, но затоа овде некој при очи се прави слеп.
Доказ?
ТИ

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:40
Цитирај во 90% случаи атеистите се- пијанчат, се муваат, пушат, оговараат, мразат, сплеткарат, се грижат само за себе...и така натаму. не велам дека немаат ДОБРИ особини или дека не прават ДОБРИ дела, ама ретко.

За жал 99% верници кои познавам се исти такви какви ги опиша атеистите

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:41
навистина, има и кај верниците некои кои потпаѓаат во искушение никој не е поштеден, НО
верникот ке превземе нешто да се избори против тоа, а атеистот си греши и греши и греши
сите се бориме со искушенија
СИТЕ

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:46
Нема кај верниците некои кои што паѓаат во искушение, сите верници го пават тоа. Познавам дури и попови (а верувај ми доста знам) кои и пушат, и оговараат и пијат и бркаат жени.......

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:47

Цитирај во 90% случаи атеистите се- пијанчат, се муваат, пушат, оговараат, мразат, сплеткарат, се грижат само за себе...и така натаму. не велам дека немаат ДОБРИ особини или дека не прават ДОБРИ дела, ама ретко.

За жал 99% верници кои познавам се исти такви какви ги опиша атеистите

да... ама тоа не се ПРАВИ верници... значи, пак, јас би ви ги вратил во кошот во кој и што припаѓаат...

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:50
поповите се приказна сами за себе, што да се прави кога некој таа служба ја сватил како професија доходовна и ништо повеке
но, атеист, јас зборувам за ВЕРНИЦИТЕ оние кои искрено го барале и нашле Бог, не за формалисти не за традиционалисти кој се ‘верници‘ од раѓањеTongue
зборувам за луѓето КОИ БИЛЕ ГРЕШНИ, НО И ДОВОЛНО САМОСВЕСНИ И ПОНИЗНИ ДА ГО ПРИЗНААТ ТОА, да се покајат,и да се свртат кон нов начин на живот....Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:54
Господине Аџија. Дали тоа значи дека конечно ми ја свати поентата? Дека 99% од оние кои се декларираат како верници, тоа ни случајно не се? Ако се сложуваме и двајцата во таа констатација и ако ти не си во тие 99%, тогаш го заслужуваш сиот мој респект и почитување.
Но сепак ако си во тие 1% (свати го фигуративно бројот, можеби се и малку повеќе) тогаш треба да се оградиш од некои изјави на тие „верници“, а и да се извиниш за некои твои изјави, тогаш ќе ти биде простено, и од мене и од Бога.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 16:57
се сложувам со тебе, има верници само на зборови-декларативно, а кај нив ни траг од вера
да, може е неблагодарно да се гордеам, но за себе би рекла дека се трудам да сум во тие 1%, со сите сили Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:02
 ateist togas od sto e sozdaden covekot?LOL

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:03
dali si i ti za teorijata na Carls Darvin?

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:04
Цитирај јас зборувам за ВЕРНИЦИТЕ оние кои искрено го барале и нашле Бог, не за формалисти не за традиционалисти кој се ‘верници‘ од раѓање

Е госпоѓице или госпоѓо Ацелера токму мојот муабет беше за тие вторите, кои што само мислат дека се верници, но немаат ништо верско во себе. За првите, Respect, навистина. Почитувам, се додека ме почутуваат мене и мојата определба.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:07
Originally posted by Sulltan Murad Sulltan Murad напиша:

<FONT face="Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif" color=#0000ff size=3>dali si i ti za teorijata na Carls Darvin?

Да сум, но тоа е друга тема, отвори ја и ќе дебатирааме.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:08
тие првите би се труделе да ти докажат дека твојата определба е погрешна, ако сум ВЕРНИК должност ми е да ти го проповедам Светото Писмо и Радосната Вест, затоа што ТЕ САКАМ И САКАМ ДА СЕ СПАСИШ
дали ке поверуваш или ке си речеш, еј оваа будала, забегана, е твој избор, како што и за секоја одлука си ги сносиме последиците,
жално би било ако не би се обидувала да те разубедам во твоите ставови!

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:13
Mnogu mi e zal koga za vernici se smetaat i lugje koi ni od daleku ne se toaCrypa duri i na popis se kazuvaat kako takviCryi toa e najmnogu zastapeno kaj pravoslavnite  Cry

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:15
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

тие првите би се труделе да ти докажат дека твојата определба е погрешна, ако сум ВЕРНИК должност ми е да ти го проповедам Светото Писмо и Радосната Вест, затоа што ТЕ САКАМ И САКАМ ДА СЕ СПАСИШдали ке поверуваш или ке си речеш, еј оваа будала, забегана, е твој избор, како што и за секоја одлука си ги сносиме последиците,жално би било ако не би се обидувала да те разубедам во твоите ставови!

А таман почна да ми се допаѓаш. Немој ниту да пробуваш да ми го проповедаш светото писмо, не обидувај се, веднаш ќе ти кажам. Твое право е и твој избор тоа што си го прифатила. Мене почитувај ме таков каков што сум, и ќе ти биде вратено повеќекратно.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:18
придавката православен, католик или протестант не го прави некого верник
ние пред се сме ХРИСТОВИ следбеници
Smile
а Господ гледа во срцето на секој, колку сака некој нека си се лаже сам себе дека е верник ако по default припаѓал на оваа ли онаа црква
што е важно кај одиме во која црква, ако суштината на христијанството ни е утната и ако Бог за нас е само попатна станица еднаш неделно за време на служба, а шест дена ашикуваме?

НО, ние застранивме од темата, има тема АТЕИЗАМ, па таму да продолжиме
да не му ја уништуваме темата на Православие Embarrassed

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:20

А таман почна да ми се допаѓаш. Немој ниту да пробуваш да ми го проповедаш светото писмо, не обидувај се, веднаш ќе ти кажам. Твое право е и твој избор тоа што си го прифатила. Мене почитувај ме таков каков што сум, и ќе ти биде вратено повеќекратно.

па зарем љубоморно да ја чувам Радосната вест која се ОДНЕСУВА НА СИТЕ НАС?
БОГ И ЗА ТЕБЕ СЕ ДАДЕ СЕБЕ СИ!!!!!
и јас треба да се правам на 3 и пол?
не, јас ти подавам рака...ако прифатиш ок, ако не нема да те мразам
таман работа LOL
реков понатаму е ЛИЧЕН ИЗБОР, никој не може да те направи христијанин насила
тоа доаѓа ОД СРЦЕ Wink

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 17:22
temata ja otvoriv ateist poveli objasni

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 18:47
Originally posted by beleg beleg напиша:

Mnogu mi e zal koga za vernici se smetaat i lugje koi ni od daleku ne se toaCrypa duri i na popis se kazuvaat kako takviCryi toa e najmnogu zastapeno kaj pravoslavnite  Cry

И мене. Подобро нека не се кажуваат како такви. Мислат дека ако се родени како Македонци по Default се православни верници.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 18:49

<FONT face="Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif" color=#0000ff size=3>temata ja otvori ateist poveli objasni

Ти реков овде беше друга тема, не можеме под исти топик да пишуваме сешто. Повели, отвори топик и ке објаснувам колку сакаш на таа тема

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 18:54
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

па зарем љубоморно да ја чувам Радосната вест која се ОДНЕСУВА НА СИТЕ НАС?БОГ И ЗА ТЕБЕ СЕ ДАДЕ СЕБЕ СИ!!!!!и јас треба да се правам на 3 и пол?не, јас ти подавам рака...ако прифатиш ок, ако не нема да те мразамтаман работа

За мене не дал ништо, те молам мислам дека се договоривме.

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 19:11

temata ja otvoriv ateist poveli objasni

Датум на внесување: 04.Јуни.2007 во 23:41
Цитирај

Атеист:
Јас не зборувам напамет:
Во врска со мене си во право дека кога би имал власт би ги исчистил и хомосексуалци, атеисти и....

А таквиот верник чувајте си го за себе, нека ви дава слика какви суштества сте вие верниците, јас не припаѓам на класата верници. Значи и при очи се правите слепи. Но својствено за вас верниците, да го гледате само она што ви одговата. Ако вам бог ви дал очи (не мене туку вам верниците), тогаш отворете ги и гледајте.

Originally posted by beleg beleg напиша:

koj go rekol ova......

Јас LOL

Само малку поинаку од она што го претставува Атеист. LOL

„Во врска со мене си во право дека кога би имал власт би ги исчистил и хомосексуалци, атеисти и....
Ама сепак тоа нема да го сторам. Нема да го сторам заради Божјата заповед. Инаку би го сторил. Какви и да се моите чувства, ќе се смирам и заповедта на добриот Господ нема да ја прекршам.“

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 16:59

Господине Аџија. Дали тоа значи дека конечно ми ја свати поентата? Дека 99% од оние кои се декларираат како верници, тоа ни случајно не се? Ако се сложуваме и двајцата во таа констатација и ако ти не си во тие 99%, тогаш го заслужуваш сиот мој респект и почитување.
Но сепак ако си во тие 1% (свати го фигуративно бројот, можеби се и малку повеќе) тогаш треба да се оградиш од некои изјави на тие „верници“, а и да се извиниш за некои твои изјави, тогаш ќе ти биде простено, и од мене и од Бога.

тука доаѓаш до еден многу впечатлив парадокс...

Велиш верниците се олошот на земјата...
Демек атеистите се подобри...

После тоа велиш, тие, олош верниците, не се верници (туку ваљда атеисти во мантии)... Значи не биле олош верниците, туку квази-верниците, и по таа логика ваљда - неверниците!

ЗНачи дојде до истиот заклучок кој некои овде го тврдеа на почетокот... дека вистинскиот верник има многу повозвишен морал од неверникот...

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 17:13

тука доаѓаш до еден многу впечатлив парадокс...Велиш верниците се олошот на земјата...Демек атеистите се подобри...После тоа велиш, тие, олош верниците, не се верници (туку ваљда атеисти во мантии)... Значи не биле олош верниците, туку квази-верниците, и по таа логика ваљда - неверниците!ЗНачи дојде до истиот заклучок кој некои овде го тврдеа на почетокот... дека вистинскиот верник има многу повозвишен морал од неверникот...

Не ми импутирај нешто што не сум рекол. Никогаш не реков дека верниците се олош.
Она што го тврдев од самиот почеток и се уште го тврдам е дека повеќето кои се претставуват за такви, тоа не се.
Повозвишен морал??? Ма дај те молам, тоа е толку индивидуална работа, не во прашање дали е некој верник или неверник. Ако за возвишен морал го сметаш плукањето по се нехристијанско и неправославно, можеби.
Секој верник, ако навистина е верник, секогаш ќе побара прошка, и ќе знае да простува, за жал ти тоа не го можеш. Квази верникот нема да биде тоа што сум јас, неверник и не можеш да ме ставиш во тој кош. Тоа и ми беше поентата, дека сум тотално различен од нив. Но како по обичај кога се нема ни доказ ниту пак што да се каже се извртуваат нечии искази. по таа иста логика ни ти не си ништо подобар, значи квази верник. А таман мислев дека си во тие 1%, ама ти си изгледа атеисот во мантија (си ја знаеш добро дефиницијата).

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 17:24

Не ми импутирај нешто што не сум рекол. Никогаш не реков дека верниците се олош.

никогаш? тогаш погрешно сум го прочитал ова:

Најголемиот број џелати, крвници и убијци се верници.

Цитирај
Она што го тврдев од самиот почеток и се уште го тврдам е дека повеќето кои се претставуват за такви, тоа не се.

ти гледам имаш некоја чудна логика... Што е човек што не е верник? НЕВЕРНИК! ЗНачи како може самиот себеси до таа мерка логички да се самоуништуваш?

Цитирај
Повозвишен морал??? Ма дај те молам, тоа е толку индивидуална работа, не во прашање дали е некој верник или неверник. Ако за возвишен морал го сметаш плукањето по се нехристијанско и неправославно, можеби.
Секој верник, ако навистина е верник, секогаш ќе побара прошка, и ќе знае да простува, за жал ти тоа не го можеш.

повторно доаѓаме до истото. ВИСТИНСКИОТ верник, и самиот тврдиш има повозвишен морал... така ли е ? јас за таквите зборувам, за оние идеали кои за нас оставиле пример... а не за неверници кои ја узурпираат верата...

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 17:27
И ти си зеде за право да зборуваш за далтонисти, кое лицемерие од твоја страна. Ти целиот свет го гледаш црно бело и тоа со премногу остри граници меѓу црното и белото. За тебе постојат или верници (читај православни) или неверници. Браво, уште еднаш покажа и докажа дека немаш никакви морални принципи, се деградира самиот себеси до најдолната граница. Ако барем малку имаше човечко во тебе ќе признаеше дека некаде си ја утнал работата.

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 17:46
Светот е црно бел...Big%20smile

Добро и зло
Светост и грешност
Слобода и ропство
Бог и сатана
вера и невера...

а како другшије би го гледал? како една аморфна маса во која не постои ни морал, ни индивидуалност, ни слобода?

А погрешно, МНОГУ погрешно си ме сфатил ако мислиш дека сета моја почит и љубов е насочена кон верниците, а обратните чувства, значи деградација и омраза кон неверниците... Напротив, мислам дека сите ние (верници и неверници) само го бараме нашиот пат до вистината, барем начин да се справиме со стравовите и со солзите, и тоа е се...
Тоа што гледам во верата е дека нуди чекор повеќе, чекор поблизу до вистината и до лекот...

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 17:55

Светот е црно бел...Big%20smile

Добро и зло
Светост и грешност
Слобода и ропство
Бог и сатана
вера и невера...

а како другшије би го гледал? како една аморфна маса во која не постои ни морал, ни индивидуалност, ни слобода?

А погрешно, МНОГУ погрешно си ме сфатил ако мислиш дека сета моја почит и љубов е насочена кон верниците, а обратните чувства, значи деградација и омраза кон неверниците... Напротив, мислам дека сите ние (верници и неверници) само го бараме нашиот пат до вистината, барем начин да се справиме со стравовите и со солзите, и тоа е се...
Тоа што гледам во верата е дека нуди чекор повеќе, чекор поблизу до вистината и до лекот...
Clap

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 18:18
Точно, самиот си потврди дека гледаш црно бело. Значи толку од твојата историска реченица каде кажуваше дека атеистите биле далтонисти, дури толку воодушевена од твојот пост една членка на форумов и ја закачи како свој потпис.

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 18:21
атеист, место да се занимаваш со мене, занимавај се со аргументите друже...LOLLOLLOL

или подобро уште, место со докажување дека нема Бог, дека си најпаметен, најморален, нај нај нај... занимавај се со помагање на другиот, со доблесно изградување, итн...итн...

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 18:32
Јас тоа го имам направено и секогаш ќе го правам „друже“, дали тебе ти треба некоја си книга (во случајов библија) да ти каже дека треба да бидеш човек, и да му помогнеш некому, кога тоа некому му е потребно?

Е вака да ти кажам еден доказ дека треба да те вратиме во прво одделение и да почнеш од буквата А.

никогаш? тогаш погрешно сум го прочитал ова:

Originally posted by Ateist

Најголемиот број џелати, крвници и убијци се верници.

Многу погрешно читаш, ако напишев „Сите верници се џелати, крвници и убијци„ тогаш ќе беше во право. Но очигледно не знаеш да се справиш со една проста реченица, а камоли посложена да ти дадат.
Поука до сите кои што размислуваат дали да ја прифатат верата:
Размислете добро, оти еве ви пример во примерот на Г-дин Аџија, во што ќе се претворите.

Датум на внесување: 05.Јуни.2007 во 18:50
токму со секој свој пост, ја потврдуваш мојата теза... не знам дали вреди уште да се потврдува, или доста беше? LOLLOLLOLWink

-------------

Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 08:56

токму со секој свој пост, ја потврдуваш мојата теза... не знам дали вреди уште да се потврдува, или доста беше? LOLLOLLOLWink

А која беше твојата теза?
Дека знаеш да испревртиш сечие искажување? Па не треба подобар доказ од тебе самиот.

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 09:09

Ateist ne se zajaduvaj so Adzija od iskustvo bratce LOLWink

-------------
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo

Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 09:15

А која беше твојата теза?
Дека знаеш да испревртиш сечие искажување? Па не треба подобар доказ од тебе самиот.

тезата беше, дека единствено вистинскиот верник има капацитет за божествена љубов... Љубов која ќе прости кога не заслужуваат прошка, љубов која ќе претрпи неправда, наместо да направи итн...

Тезата ја потврдуваш, бидејќи со секој пост стануваш се погневен... АЈде да дискутираме за доказите за Бог, човек уште да има волја да се расправа... Ама кога дискутираме за љубов, и со секој следен пост тонеш се подлабоко во лутина и гнев, треба ли и понатаму да се дискутира? Wink

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk