IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 10:15
.. дури постојат небото и земјата ....

се уште постојат небото и земјата
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 11:27

Pavle ne samo {to go go uni{til u~eweto na Isus tuku i go poni`il i nego, trudej}i se da doka`e deka Isus na svoite sledbenici im dal nezrelo i nepotpono u~ewe, i deka tie ne se vredni za sledewe. Namesto toa, lu|eto treba da go sledat u~eweto koe e propovedano od Pavle, koe spored nego e pozrelo i kompletno:

„Zatoa da go ostavime po~etokot na Hri­sto­voto u~ewe i da se stremime kon sovr{e­nstvo.“

(Pavle do Evreite, 6: 1)

Pavle gi deviiral lu|eto preku bezzakonieto, pre­ku negovata ~udna filozofija, deka pridr`uvaweto kon za­konot mo`e da motivira gre{ewe. Ova svedo~i za vnesu­vaweto na novinata za prekr{uvaweto i poni­{tuvaweto na Zakonot:

„Za{to preku delata na Zakonot pred Nego ne­ma da se opravda niedna plot; bidej}i preku Za­konot se poznava grevot.“

(Pavle do Rimjanite, 3: 20)

Изменето од Studentski Klub - 16.Мај.2007 во 11:30
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 11:28

Pavle ne samo {to go uni{til u~eweto na Isus, tuku i napravil napor da ja uni{ti knigata na Zakonot (10-te Bo`ji zapovedi). Toj napi{al celosna izmeneta inter­pretacija na Stariot Zavet. Toj obvinil deka knigata na Zakonot bila neprijatelska za lu|eto, kako kletva pro­tiv niv, so {to gi teral da gre{at:

„A site onie {to se od delata na Zakonot, pod kletva se. Oti e napi{ano: ‚Proklet da e sekoj, koj ne ispolnuva postojano s# {to e na­pi{ano vo knigata na Zakonot!‘“

(Pavle do Galatjanite, 3: 10)

„Hristos nè iskupi od kletvata na Zakonot, otkako poradi nas stana kletva.“

(Pavle do Galatjanite, 3: 13 )

„No Pismoto site gi ztvori vo grev.“

(Pavle do Galatjanite, 3: 22 )

„A so u~eweto Svoe – Zakonot na zapovedi­te go obessili.“

(Pavle do Efesjanite, 2: 15)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 11:29

Te{ka kazna za onie koi {to }e go navredat Zakonot

Vo Biblijata:

„I taka, kako {to se sobira plevata i se go­ri vo ogan, taka }e bide i pri svr{etokot na ovoj svet; }e isprati Sinot ^ove~ki Svoi angeli i }e gi soberat site soblazni od Nego­voto car­stvo, i onie {to vr{at nezakonski dela, i }e gi frlat vo v`arena pe~ka; tamu }e bide pla~ i kr­ckawe so zabi.“

(Matej, 13: 40 – 42)

„Nemojte da mislite deka sum do{ol da go po­ni{tam Zakonot ili Prorocite; ne sum do{ol da gi poni{tam, tuku da gi dopolnam. Za{to, vistina vi velam, duri postojat ne­boto i zemjata nitu edna jota ili crta od Zakonot nema da se izmeni, dodeka ne se ispo­lni s#. I taka, onoj {to }e naru{i edna od tie najmali zapovedi i taka gi nau~i lu|eto, najmal }e se nare~e vo carstvoto nebesno; a onoj {to }e gi ispolni i pou~i, toj golem }e se nare~e vo carstvoto nebesno. Za{to vi ve­lam, ako va{ata pravednost ne ja nadmine pra­vednosta na kni`incite i fariseite, vie ne­ma da vlezete vo carstvoto nebesno.“

(Matej, 5: 17 - 20)

Изменето од Studentski Klub - 16.Мај.2007 во 11:32
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 02:49
I sega sto????ConfusedConfusedConfused
Pa ne ja citirajte biblijata....neli taa ne cini za vas....ili potsvesno si ja pocituvaye i sakate ama ne smeete da kazeteLOLLOLLOL
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 07:59
Originally posted by hardcore hardcore напиша:

I sega sto????ConfusedConfusedConfused
Pa ne ja citirajte biblijata....neli taa ne cini za vas....ili potsvesno si ja pocituvaye i sakate ama ne smeete da kazeteLOLLOLLOL

а што ќе цитираат ако не Библијата?
не гледаш дека на Ст. Клуб, сите книги му се поврзани со Библијата?
без неа останува само празнословие...
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 18:37
Originally posted by аџија аџија напиша:

Амин, Амин,сите гревови и хули можат да им бидат простени на луѓето,освен тој кој хули против Св. Дух, кој никогаш нема да прими прошка, виновен е за вечноста-Исус

kako da huli...objasni
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 19:26
не е доволно ова? Wink

Originally posted by beleg beleg напиша:

kako da huli...objasni

Originally posted by аџија аџија напиша:

Хулата на Св. Дух, е единствениот непростлив грев, бидејќи тоа значи дека човек до крајот на својот живот, остнаал противник и останал непокајан. За таквиот, ни сите бројаници на светот, ни сите бацувања на икони, ни сите „фаленичарства“, нема да го спасат...

Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2008 во 14:45
kako prvo bi vi objasnal deka nasiot gospod isus hristos na zemjata dojde za da gi ispolni prorostvata od stariot zavet,megutoa ne samo toa nego toj ne go ukina stariot zavet----naprotiv godopolni. go nadopomni so ljubov i prostuvajne na greevovite, so voskresenieto i so mnogu drugi raboti , bi trebalo cela vecnost da pisuvam za toa sto bog gospod isus hristos stori za nas.megutoa kaza deka eden grev e neoprostiv
koj grev
hulata protiv svetiot duh
ce go objasnam ova za da mozite podobro da go rezberite
preku prikaska
zamislete deka se naogate vo edna soba, na edniot kraj se naogate vie- na drugiot kraj e bog koj ve povikuva kaj nego.gospod ve povikuva da go sledite praviot pat a toa e da ja ispolnuvate negovata volja a vie se protivite na sekoje vase protivejne stavate edna cigla pomegu vas i bog,no bog i ponatamy ve vika ne se odkazuva od vas zatoa sto ste negovo cedo i ve ljubi. imeno toj neprestano ve tera da odite po praviot pat no vas povejke ve interesira ovaj svet i telesnite nasladi i taka sekojdnevno vie se izlisuvate na negovite povici i so sekoja neposlusnost kon bog stavate po edna cigla povejkke koja ve deli od sozdatelot toest svetiot duh.i koga ke ja stavite poslednata cigla pomegu vas i bog togas vie ste pogresile i prohulile protiv svetiot duh
ima uste nesto sto sakam da kazam i drug nacin koj se odnesuva kako hula protiv svetiot duh
vo dela apostolski ima eden citat koga ziveea prvite hristijani eden bracen par ja prodade nivata i tie pari sakase da gi dade za crkvata bidejki site koji poveruvaja ziveea taka vo zaednica koja ja vodese direkno svetiot duh ytesitelot
no mazot pomisli da gi dade samo pola parii taka napravi i koga apostolot ispolnet so svetiot duh go prasa dali se toa site pari koji gi zel od nivata rece deka se site   i odma padna mrtov a podocna i negovata zena go stori istoto zatoa sto bea dogovoreni taka da lazat i taaa padna mrtva na lice mesto.
od seto ova mozime da vidime deka koga coek e povikan od svetiot duh nesmee da lazi nitu da huli
pozdrav do site od forumov milo me ako nekoj ja razbra mojata poraka
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.