ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7521
Датум на принтање: 30.Ноември.2024 во 16:39 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ
Постирано од: Isis
Наслов: ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 12:24
‘‘СЕКОЈ ГРЕВ И ХУЛА ќе им се прости на луѓето, но хулата против СВЕТИОТ ДУХ нема да им се прости на луѓето‘‘ изјава на Исус (Матеј 12:13)
‘‘Кој похули на СВЕТИОТ ДУХ , нему нема да му се прости никогаш, а ќе биде виновен пред вечниот Суд‘‘ изјава на Исус (Марко 3:29)
|
Коментари:
Постирано од: vd
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 12:40
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 12:45
грчкиот превод за ХУЛА е бласфемија=богохулење, погрда , навреда ХУЛА= груб напад со зборови, исмевање на нешто што е свето, навредлив говор, напис или дело против Бога
|
Постирано од: Чорбаџија
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 17:29
ACELERA напиша:
‘‘СЕКОЈ ГРЕВ И ХУЛА ќе им се прости на луѓето, но хулата против СВЕТИОТ ДУХ нема да им се прости на луѓето‘‘ изјава на Исус (Матеј 12:13)
|
Зарем и убиство?
-------------
|
Постирано од: belichka
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 17:31
da
------------- Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 17:33
Опа, значи можеш слободно да убиваш наоколу се додека не ПОХУЛИШ на светиот Дух. Не ми е познато дали Менгеле Хулеше? или само “убиваше“
-------------
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 18:16
Божјата милост е толкава, што за секого кој има вистинско суштествено покајание, ИМА и прошка...
Бог не е човек, и никој кој не се покајал вистински суштински, туку само на „збор“, нема да го измами...
А човек, кој навистина е просветлен за тежината на своите гревови, кој од ДНОТО на душата се кае за нив, ќе добие прошка, па макар се викал Адолф Хитлер, Менгеле, или Чорбаџија...
Хулата на Св. Дух, е единствениот непростлив грев, бидејќи тоа значи дека човек до крајот на својот живот, остнаал противник и останал непокајан. За таквиот, ни сите бројаници на светот, ни сите бацувања на икони, ни сите „фаленичарства“, нема да го спасат...
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 20:03
Има многу непростливи гревови
Непочитување на Саботата како божји ден е непростлив грев
Смртен
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 20:08
има еден непростлив грев, се друго, како што учи Христос, ќе биде простено...
е сега, се разбира, не треба да се потцени, и ти благодарам за тоа Чорбаџија, што истакнуваш колку е голема сериозноста на гревот...
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 20:25
“Јас не сум дојден ни една буква од старите закони да изменам“ Исус
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 20:37
Амин, Амин, сите гревови и хули можат да им бидат простени на луѓето, освен тој кој хули против Св. Дух, кој никогаш нема да прими прошка, виновен е за вечноста
-Исус
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 20:43
Па сега отвори библијата и прочитај старите закони Има доста.
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 20:46
Чорбаџија напиша:
|
ај прво пренеси го цитатот како што е, може тебе ти е сеедно, бидејќи вообичаено си вчитуваш и тоа што има и тоа што нема во текстот, но за другите не е сеедно...
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 22:11
17 Nolíte putáre quóniam veni sólvere legem aut prophétas : non veni sólvere, sed adimplére.
18 Amen quippe dico vobis, donec tránseat cælum et terra, jota unum aut unus apex non præteríbit a lege, donec ómnia fiant.
19 Qui ergo sólverit unum de mandátis istis mínimis, et docúerit sic hómines, mínimus vocábitur in regno cælórum : qui autem fécerit et docúerit, hic magnus vocábitur in regno cælórum.
17 Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам законот или Пророците. Не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам
18 Зашто, вистина ви велам, дури постојат и небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени,додека не се исполни се.
19 И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето,најмал ќе се нарече во царството небесно, а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 23:49
ете така, гледаш дека сега е многу појасно...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:19
Старите закони важат и никој не смее да ги поречи, се до страшниот суд. Јасно е.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:24
Чорбаџија напиша:
Старите закони важат и никој не смее да ги поречи, се до страшниот суд. Јасно е.
|
тоа и велиш... а дали си прочитал убаво, може секој да се увери сега...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:25
Да, јасно е ... кристално... нема менување на законите и тешко на оној кој ќе ги смени и ли поинаку луѓето ќе ги учи
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:29
Чорбаџија напиша:
Да, јасно е ... кристално... нема менување на законите и тешко на оној кој ќе ги смени и ли поинаку луѓето ќе ги учи
|
тоа ти велиш, јас не гледам спомнување на закони или учења, ама сепак, јас имам добар вид, се уште сум млад, така да нема да ти замерам...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:35
17 Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам законот или Пророците. Не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам
Ваљда не мисли на кривичниот закон на Македонија. Постојат (за народот во тоа време, во Израел) само еден закон. Стариот завет.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:40
скрос ја промашуваш темата, бидејќи со ова не докажуваш дека имало и други непростливи гревови...
оние гревови за кои следувала смртна казна, не значи дека се непростливи, само да те предупредам...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:46
Јасно кажувам, се уште во очите на Бог се битни старозаветните правила и закони, како за обреди, обрежување, Сабота како свет ден, неправење слики и икони, е чинење на прељуба.... значи не е изменето ништо. Некои однив се помали гревови (се “чистат“ со ритуал но некои се смртни и тешки.
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:48
непростлив грев е само хулата (неверието) а други, нормално има, но простливи, како старозаветни, така и новозаветни...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 00:52
ма неееее, СИТЕ гревови може да ни бидат простени нормално доколку се покаеме, обратиме поверуваме во Исус, ОСВЕН хулата на Светиот Дух. значи освен ова се е простиво ако побараме прошка (за која постојат предуслови дали ке ја добиеме) стариот завет важел, ама сржта на христијанството е во новиот завет и тука си стои јасно дека само хулата на светиот дух е непростив грев како да знаеме дека не сме виновни за овој грев.....
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 01:04
Богот на стариот завет е ист? Оти вака ко што кажувате како да си прествувате два различни бога. На страшниот суд ќе се суди со заветниот ковчег и законите. Тоа се оние старите добри закони, не на Павлета. Исус рекол дека нема менување на закони, Бог ги дал за век и веков, на страшниот суд ковчекот со законите ќе биди главна сценографија а вие велите... ааа не нам Павле поинаку ни кажа.
-------------
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 01:44
Чорбаџија напиша:
Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам законот или Пророците. Не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам |
Ако го задржиш малку вниманието на втората реченица, можеби ќе сватиш што се случи со Стариот Завет кога Христос воздивна на голготскот крст пред 2 милениуми.
Осудата што ја бараше Законот од човекот се исполни во Исус Христос - нашето Пасхално Јагне, Кој го жртвуваше Својот живот за да не спаси нас грешниците, а при тоа да не го поништи Стариот Завет, туку да го исполни
Во Стариот Завет, оние кои го осквернуваа денот за одмор (Шабатот) по Законот беа убивани. Оние кои ќе извршеа убиство и самите требаа да бидат убиени. Прељубниците каменувани, идолопоклонците исто така итн. Законот велеше: Платата за гревот е смрт!
Но Радосната Вест (Евангелието) во Новиот Завет е дека дозволи да се изврши замена, имено безгрешниот Христос да ја земе осудата која беше наменета за грешниот човек.
Христос умре - Осудата е исполнета - Законот задоволен!
Епа затоа Чорбаџија, сега во Новозаветно време, Христос може да го прости секој грев на човекот (освен Хулата на Светиот Дух, што всушност значи одбивање на горенаведеното простување), затоа што Самиот и доброволно се жртвуваше за човекот за да го исполни она што Законот го бараше од него.
Илустрација:
Јас извршувам грев. Според Законот заслужувам смрт. Христос умре за мене. Мене ми е простено!
Илустрација за Хула на Светиот Дух:
Јас извршувам грев. Светиот Дух ме убедува дека сум извршил грев, дека платата за гревот е смрт и дека на Судниот Ден ќе ми се суди за тоа. (Јован 16:8). Но јас го игнорирам Светиот Дух и си продолжувам да си грешам. Мојата осуда останува врз мене. Мене не ми е простено.
Значи Христовите зборови:
Немојте да мислите дека дојдов да ги укинам Законот и пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам. Матеј 5:17
Христот ги исполни пророците со тоа што Тој исполни се од она што тие пророкуваа за Него.
Христос го исполни Законот со тоа што ја зеде неговата осуда врз Себе и ја плати казната за гревот на голготскиот крст.
На основа на ова дело на Христос, секој грев или хула на луѓето ќе им бидат простени, освен хулата на Светиот Дух.
Улогата на Светиот Дух е да сведочи за Христос и на луѓето да им ја носи евангелската порака за спасението кое е во Христос. Но оној кој го одбива тоа сведоштво (хули на Светиот Дух), тој си го одбива сопственото спасение и за него нема спас и затоа овој грев е непростлив.
Поздрав!
EvAngelos
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 09:50
18 Зашто, вистина ви велам, дури постојат и небото и земјата ниту една
јота или црта од Законот нема да се измени,додека не се исполни се.
... дури постојат небото и земјата .... до страшниот суд
тогаш, на страшниот суд ќе се исполни се тогаш ковчегот на заветот повторно ќе се отвори за да му се суди на човештвото
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 10:03
законот и пророците, е типична за времето референца за тоа што ние денес го викаме Стар завет...
се разбира, целта на Христос беше да ги исполни сите пророштва во С.З. и да ги исполни сите закони во својот живот...после што настапува ерата на милоста за сите кои веруваат во Него...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 10:15
.. дури постојат небото и земјата ....
се уште постојат небото и земјата
-------------
|
Постирано од: Studentski Klub
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 11:27
Pavle ne samo {to go go uni{til u~eweto na Isus tuku i go poni`il i nego, trudej}i se da doka`e deka Isus na svoite sledbenici im dal nezrelo i nepotpono u~ewe, i deka tie ne se vredni za sledewe. Namesto toa, lu|eto treba da go sledat u~eweto koe e propovedano od Pavle, koe spored nego e pozrelo i kompletno:
„Zatoa da go ostavime po~etokot na Hristovoto u~ewe i da se stremime kon sovr{enstvo.“
(Pavle do Evreite, 6: 1)
Pavle gi deviiral lu|eto preku bezzakonieto, preku negovata ~udna filozofija, deka pridr`uvaweto kon zakonot mo`e da motivira gre{ewe. Ova svedo~i za vnesuvaweto na novinata za prekr{uvaweto i poni{tuvaweto na Zakonot:
„Za{to preku delata na Zakonot pred Nego nema da se opravda niedna plot; bidej}i preku Zakonot se poznava grevot.“
(Pavle do Rimjanite, 3: 20)
------------- Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 11:28
Pavle ne samo {to go uni{til u~eweto na Isus, tuku i napravil napor da ja uni{ti knigata na Zakonot (10-te Bo`ji zapovedi). Toj napi{al celosna izmeneta interpretacija na Stariot Zavet. Toj obvinil deka knigata na Zakonot bila neprijatelska za lu|eto, kako kletva protiv niv, so {to gi teral da gre{at:
„A site onie {to se od delata na Zakonot, pod kletva se. Oti e napi{ano: ‚Proklet da e sekoj, koj ne ispolnuva postojano s# {to e napi{ano vo knigata na Zakonot!‘“
(Pavle do Galatjanite, 3: 10)
„Hristos nè iskupi od kletvata na Zakonot, otkako poradi nas stana kletva.“
(Pavle do Galatjanite, 3: 13 )
„No Pismoto site gi ztvori vo grev.“
(Pavle do Galatjanite, 3: 22 )
„A so u~eweto Svoe – Zakonot na zapovedite go obessili.“
(Pavle do Efesjanite, 2: 15)
|
Датум на внесување: 16.Мај.2007 во 11:29
Te{ka kazna za onie koi {to }e go navredat Zakonot
Vo Biblijata:
„I taka, kako {to se sobira plevata i se gori vo ogan, taka }e bide i pri svr{etokot na ovoj svet; }e isprati Sinot ^ove~ki Svoi angeli i }e gi soberat site soblazni od Negovoto carstvo, i onie {to vr{at nezakonski dela, i }e gi frlat vo v`arena pe~ka; tamu }e bide pla~ i krckawe so zabi.“
(Matej, 13: 40 – 42)
„Nemojte da mislite deka sum do{ol da go poni{tam Zakonot ili Prorocite; ne sum do{ol da gi poni{tam, tuku da gi dopolnam. Za{to, vistina vi velam, duri postojat neboto i zemjata nitu edna jota ili crta od Zakonot nema da se izmeni, dodeka ne se ispolni s#. I taka, onoj {to }e naru{i edna od tie najmali zapovedi i taka gi nau~i lu|eto, najmal }e se nare~e vo carstvoto nebesno; a onoj {to }e gi ispolni i pou~i, toj golem }e se nare~e vo carstvoto nebesno. Za{to vi velam, ako va{ata pravednost ne ja nadmine pravednosta na kni`incite i fariseite, vie nema da vlezete vo carstvoto nebesno.“
|
Постирано од: hardcore
Датум на внесување: 18.Мај.2007 во 02:49
Датум на внесување: 18.Мај.2007 во 07:59
а што ќе цитираат ако не Библијата? не гледаш дека на Ст. Клуб, сите книги му се поврзани со Библијата? без неа останува само празнословие...
-------------
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 18:37
аџија напиша:
Амин, Амин,сите гревови и хули можат да им бидат простени на луѓето,освен тој кој хули против Св. Дух, кој никогаш нема да прими прошка, виновен е за вечноста-Исус
|
kako da huli...objasni
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2007 во 19:26
не е доволно ова?
beleg напиша:
kako da huli...objasni |
аџија напиша:
Хулата
на Св. Дух, е единствениот непростлив грев, бидејќи тоа значи дека
човек до крајот на својот живот, остнаал противник и останал непокајан.
За таквиот, ни сите бројаници на светот, ни сите бацувања на икони, ни
сите „фаленичарства“, нема да го спасат...
|
-------------
|
Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 13.Август.2008 во 14:45
kako prvo bi vi objasnal deka nasiot gospod isus hristos na zemjata dojde za da gi ispolni prorostvata od stariot zavet,megutoa ne samo toa nego toj ne go ukina stariot zavet----naprotiv godopolni. go nadopomni so ljubov i prostuvajne na greevovite, so voskresenieto i so mnogu drugi raboti , bi trebalo cela vecnost da pisuvam za toa sto bog gospod isus hristos stori za nas.megutoa kaza deka eden grev e neoprostiv
koj grev
hulata protiv svetiot duh
ce go objasnam ova za da mozite podobro da go rezberite
preku prikaska
zamislete deka se naogate vo edna soba, na edniot kraj se naogate vie- na drugiot kraj e bog koj ve povikuva kaj nego.gospod ve povikuva da go sledite praviot pat a toa e da ja ispolnuvate negovata volja a vie se protivite na sekoje vase protivejne stavate edna cigla pomegu vas i bog,no bog i ponatamy ve vika ne se odkazuva od vas zatoa sto ste negovo cedo i ve ljubi. imeno toj neprestano ve tera da odite po praviot pat no vas povejke ve interesira ovaj svet i telesnite nasladi i taka sekojdnevno vie se izlisuvate na negovite povici i so sekoja neposlusnost kon bog stavate po edna cigla povejkke koja ve deli od sozdatelot toest svetiot duh.i koga ke ja stavite poslednata cigla pomegu vas i bog togas vie ste pogresile i prohulile protiv svetiot duh
ima uste nesto sto sakam da kazam i drug nacin koj se odnesuva kako hula protiv svetiot duh
vo dela apostolski ima eden citat koga ziveea prvite hristijani eden bracen par ja prodade nivata i tie pari sakase da gi dade za crkvata bidejki site koji poveruvaja ziveea taka vo zaednica koja ja vodese direkno svetiot duh ytesitelot
no mazot pomisli da gi dade samo pola parii taka napravi i koga apostolot ispolnet so svetiot duh go prasa dali se toa site pari koji gi zel od nivata rece deka se site i odma padna mrtov a podocna i negovata zena go stori istoto zatoa sto bea dogovoreni taka da lazat i taaa padna mrtva na lice mesto.
od seto ova mozime da vidime deka koga coek e povikan od svetiot duh nesmee da lazi nitu da huli
pozdrav do site od forumov milo me ako nekoj ja razbra mojata poraka
|
|