|
Ѓорѓија Мијакот Скендербег Ѓерѓ Кастриот |
Внеси реплика | страница <12345 14> |
Автор | |
bojan81
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 16.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 531 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мијак е сега отиди и прашај за мијаците, не може секогаш се јас да ти кажувам потруди се малку еве распрашај се за мијаците
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 2457 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kakov crn Mijak
se Srpski iminja se toa sto sea izmisluvash koga ubavo se znae deka bil Srbin se gleda po iminjata na pretcite I Krale Marko da ne bil Makedonec mozebi ??? |
|
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
|
bojan81
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај да не речеш дека сум лош еве ти читај
Мијаците, гардејци на Александар Македонски, Брсјаците, брзите коњаници Иван Блажевски <> На Балканскиот Полуостров од старо време живееле осумнаесет словенски и дванаесет несловенски племиња. Меѓу нив се и Македонците, односно Мијаците, потоа Брсјаците, Шопите, Мариовците, Јеновците и другите, но и несловенските Тоски, Арнаути, Грци, Ерменци, Арапи, к*рди, Куцо-Власи и уште некои други. Ова го наведува познатиот македонски преродбеник Ѓорѓија Пулевски во неговата книга „Славјанско - маќедонска општа историја“, издадена во 1893 година, а објавена во Македонија ова лето од МАНУ. Книгата содржи повеќе од 1.000 страници, а во себе носи досега необјавен материјал, кој според многумина историчари кај нас, може од корен да ги промени македонските историски читанки, во однос на потеклото на Македонците, на македонскиот јазик и народите кои живееле во овој дел на Балканот. Во единаесеттата глава на ова обемно дело, Ѓорѓија Пулевски, галички ѕидар, војник и самоук историчар, дава податоци за старите славјански племиња и за регионите каде тие живееле, „за да си знајат секој народност кога и от коде је дојден во Полостроф“. Според него античките Македонци се Славјани, чии потомци се денешните Македонци, односно Мијаци! Во „Историјата“ тој најнапред ги наведува словенските „соеви“ на Балканот: Јеновците, Торлаците, Брсјаците, Мијаците, Бондарците, Мариовците, Кардалинците, Ајраните, Врбаците, Пчинците, Улуфите, Свеневците, Чолаците, Челјанците, Задгорците, Шумадинците, Црните Шопи и Белите Шопи. Пулевски ги наведува и несловенските племиња: Арнаутите, Тоските, Куцо-Власите, Грците, Јуруците, Ерменците, Арапите, к*рдите, Евреите, Еѓупците, Татарите и Гагаузите. Тој се задржува детално кај сите нив. Пулевски е убеден дека Мијаците се старите македонски Словени, народот на Александар Македонски и негова гарда и оти Мијак е кратка форма за - Македонец. „Мијаци - кусо речено, Македонци - продолжено речено. Мијак значит бистар ум, хора бистроумни, оште Македонци“, пишува тој. Мијаците, додава Пулевски, живеат во регионот на Долна и Горна Река, горни Дебарски округ и Кичевски округ, а иселени Мијаци има и во Смилево, Битолско, Крушевско, Папрадишта, Орашје и во Бабунската околија. Галичанецот Пулевски смета дека Брсјаците се викале така зашто биле брзата коњаница на Александар Велики. „За брсјачко место им је Кичева, Порече, Деборца Охридска, Издеглавска околина, Белички реки...“. Црните Шопи се викале така зашто црни одежди носеле, а еднакви биле со Белите Шопи. Првите живееле во околината на Ќустендил, Струма, Саса, Банско, Кресна, Дупничката околина и Горна Џумаја. Белите Шопи живееле во околината на Софија, Банско, Ниш, Морава, Самоков и Ихтиман. Денешните Албанци Пулевски ги дели на две групи: Арнаути и Тоски. Според него, Арнаутите се потомци на Траките, а Тоските на Фокитите. Арнаутите меѓу себе со Тоските се нарекувале Шкиптари. Првите живееле најнапред во Тракија (просторот меѓу денешна Грција, Бугарија и Турција), за подоцна римскиот император Трајан да ги премести кон Јонско Море. „Кесар Трајан римски като царувал, тики, заради дружението им со Уните Траките ги кренал от Тракија и ги заселил во Музекија, близу до Тоскине. Арнаутското старо име им било Траки“, напишал Пулевски. Тоските, според галичкиот историчар, живееле во околината на Корча, Старова, Јанина, Берат, Епир, Елбасан, Музекиското поле, а ги имало во атинскиот округ. За Грците, Ѓорѓија ни предава дека така се викаат по името Горци (гора - шума), а и Турците ги нарекувале Кара Качанлар (шумски бегалци). „Ама Грци народно име немајет, токо сами меѓу них си се велет Уруми (Римјани), ама по историја Грцине ги познаваме за Еѓупци (Египќани), а не за Јевропејци“, напишал Пулевски, кој нив ги лоцира во Елада и во Пелопонез. Ѓорѓија Пулевски починал во крајна сиромаштија во 1893 година во Софија, неколку месеци откако го завршил ракописот на ова значајно дело. |
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
PA toj od krajnata siromastija izgleda gladuval mnogu pa mu se pomatil mozokot malce...
Kakov crn mijak ...posrpski iminja od ovie na Skenderbeg na negovite pradedovci nema Aj realno kazi dali ova se MAkedonski iminja ?? |
|
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ova ne se Makedonski iminja :
Константин (1176), Бране (1233), Јоан (1261), Константин (1279), Бранислав (Бранила 1307), Павле (1332), Никола (1354), Иван (1383) и Георгија (1405). Makedonski iminja tipicni se : Goce, Toshe, Trpe ,Slave , Mitko itd a Branislav ne e nikako Makedonsko ime |
|
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nekoi od ovie iminja se slavjanski iminja od biblijata no
Branislav i Branislava majka mu ne e MAkedonsko ime |
|
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Citiram :
Татко му на Георгија, кнезот Иван Кастриот, во бракот со Воислава, ќерка на кнезот Бранислав од с. Градец, Тетовско, имал четири сина: Репош, Станислав, Константин и Георгија; и четири ќерки: Марија, Елена (Јела), Ангелина и Мамица. Тие биле мажени за видни личности во тоа време, кои по потекло биле Македонци, Срби и Црногорци, војводи и грофови. Марија била мажена за кнезот Степан Черноевич, Елена за Теодор Јоан, Ангелина за Степан Јуревич Балшич, а Мамица за Карло Музак -Топија. Еден од синовите на Константин, на пример, покрај роденото име Лазар, имал и прекар Славјанин, со што веројатно сакал да го изрази своето народносно потекло. и една песна.. Сон сонила Воислава кралица, сон сонила, от сон се исплашила, ми родила бела лута змија, со крилјата Епир покривала, со главата Цариград допирала. Како змија глава ми вртела, таке живи Турци ми г’лтала..! Проговори Иван Кастриота: "Воиславо моја кротка жено, ми кажуваш шо сон си сонила, си родила бела лута змија...! Радви ми се, Славо, весели се, ќа ми родиш голема јунака, голема јунака, јунак над јунаци, ќа погубит клети Османлији, силни паши, аги и везири, ќа растерат погани султани...". Se srpski iminja, se Srbin do Srbina ...ne se ova Srpski iminja ????? Изменето од bojan81 - 30.Ноември.2006 во 00:41 |
|
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Po srpsko ime od VOJISLAVA nema
E ako i za ova ja pak lazam toash ne znam sto da kazam veke ...da da mijak bil so site pretci so Srpski iminja ama sepak bil mijak od Pulevski kako pa da ne |
|
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A dali zemal muslimanska vera ?
Mene mi se cini deka zemal stom bil kaj sultanot ... Zemal ili ne zemal ??? |
|
|
|
bojan81
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Србија е до Токијо, но не е темата дали е србин туку дали е албанец и ти имам кажано престани да ги вреѓаш Македонските писатели он е умрен тоа го напишал 1983 ако сакаш оди жали се на Пулевски не на мене. Јас му верувам на Пулевски а ти ако не вреуваш е твој проблем.
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa ja ne go vredjam ...normalna pojava e pri golema siromastija i glad da ti se pomati mozokot...samo komentiram. NIsto licno.
Inaku neznam dali e Albanec , no po logika na rodoslovot sekako ne e MAkedonec ...najveke tegne nakaj Srbin ... no stom zemal muslimanstvo ako zemal se poalbaniziral... hmmm sto znam togash sto e ??? Novopecen Albanec ete toa e Koja ironija osnovacot na Albanskata drzavnost da ti bide Srbin i posle od negovi deca da im se odzeme na Srbite svetata zemja Kosovo. Ehhh jebiga zivot pishe romane ljudi citaju stripove PS. sekoj neka si veruva sto mu e drago e toa e demokratija ... |
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a imeto FILIP e makedonsko ili francusko? strucnjaku po makedonski iminja |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hmmm
Grcko e Filip e prastaro ime pojma neam ... iskreno ama Branislava i Vojislava se Srpski iminja |
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a zasto bi bile srpski koga site sloveni imat makedonski iminja
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Внеси реплика | страница <12345 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |