|
Евангелие по МаријаМагдалена |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
bela
Група Регистриран: 02.Јуни.2006 Локација: Saint Lucia Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kalpazan! Ne znam na koj jazik sakas da ti tolkuvame. Jas ili Pravoslavie, sto e toa "pravoslavie". Pravoslavie ti go dade linkot na "portal", a voedno i ti odgovori so toa. Odlicen e i dvojazicen.
Inaku pravoslavie e : Hristijanska vera, koja ne go priznava papata za glaven i vrhoven poglavar na istata religija, a se povikuva na Noviot Zavet.
Zal mi e da cekas. Toa li sakase da znaes? Iako mislam deka si dosta informiran, zosto so Evangelijata dobiv i jas odlicni podatoci od tebe.
Pozdav!
|
|
Islam-HAK
Сениор Регистриран: 11.Јули.2006 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А каде е стариот завет ?
изгледа тој има грешки ...
Ако бела денес нов утре понов завет
|
|
Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je Pravi put!
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 2457 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А каде е стариот завет ?
изгледа тој има грешки ...
Ако бела денес нов утре понов завет
----------------------------------------------- Provokator |
|
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
|
bela
Група Регистриран: 02.Јуни.2006 Локација: Saint Lucia Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mene voopsto ne me zbunivte.
Naprotiv. Se e vo sovrsen red.
Okolu Stariot Zavet, mozebi ke ve informira poveke nekoj, sto posetuva Sinagoga..
Neubavo se razviva muabetov..
Bidete pozdraveni!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bela,
Bez da navleguvam vo nekoi seriozni analizi na svetite pisanija, samo nekolku zborovi okolu nestata sto mozebi ke te interesiraat. Evreite tvrdat deka i vo Torata ne e izmeneta nitu edna bukva, kako sto velat i muslimanite za Koranot. Toa e eden od najsilnite vrednosti sto vernicite na ovie dve religii gi imaat vo nivntata odbrana. Sekako, ako prifatime deka e mozno onoa sto e napisano vo tie knigi e apsolutnata vistina i nisto drugo otkolku vistina, kako sto nedvosmisleno tvrdat i ednite i drugite, togas toa e mnogu vazno. No, interesno e, kako sto veke zabelezuvas, deka i ednite i drugite tvrdat deka Gospod eksluzivno nim im ja kazal apsolutnata vistina, deka niv gi odbral kako chuvari na negoviot zbor i deka tuka ne smee da ima nikakvo somnenie! Od druga strana go imame Noviot Zavet na hristijanite, koi se soocheni so moznosta deka pisanijaat vo nego ne se apsolutni Isusovi citati i deka tie mozebi pretrpele nekoi promeni pri preraskazuvanjeto, prepishuvanjata i preveduvanjata na istite. Tie posochuvaat deka sevkupnata mudrost i poraka na sodrzinata od Noviot Zavet e onoa sto e vazno za niv kako vernici. Da se razberat malu podobro rabotite okolu vrednosta , eksluzivnosta i veruvanjata sodrzani vo ovie knigi, treba da se znae malu nesto i okolu istorijata vo koja tie bile sozdadeni. Za razlika od Koranot, Torata ne e sozdadena od eden chovek, tuku od mnogumina koi ziveele vo razni vreminja na evrejskata istorija i toa tokmu koga evreite minuvale niz svoite najcrni vreminja. Vojnite, porobuvanjata, eksploatacijata i borbata za goliot opstanok napravile ovoj narod edinstevniot spas da go gleda vo Boziot lik. Ochajnata misla i povikot “Bog e so nas”, “Bog ke ni pomogne”, “Nie sme Bozji deca”, kako i parolata “Nie sme Bozji narod” ne e nepoznata kaj nitu edna nacija vo migovi koga edinstveno psiholoskata borba ostanala kako opcija za opstanok. Nie dobro se sekavame deka vo skoresni vreminja i Makedoncite gi izgovaraa tie zborovi, samo sto za razlika od evreite, ne gi inkorporiraa vo svoite sveti pisanija. Uste poveke, vo Torata, Gospod e kompletno ekskluziviran i pretstaven vo uloga na zastitnik i voditel edinstveno na Evreite. Toj ne pomisluva dva pati ako treba da mu naredi na svojot odbran narod da odi vo osvojuvanje na tugji teritorii i vo potpolno unistuvanje na drugi narodi, bez milost duri nitu za zenite i decata. Evreite veruvaat vo toa i den denes i jas im pozeluvam se najdobro vo nivnoto religija. Moe lichno mislenje e deka i pokraj seopstite mudrosti, koi se pretstaveni vo Stariot Zavet, elementite na ekskluzivnost i filozofijata na “oko za oko, zab za zab” ja pravat ovaa religija navisitna evrejska sopstevnost. Ubeden sum deka hristijanite napravija greska sto ja prifatija kako del od svojata religija, bez obzir na istoriskite, nacionalnite i verski Isusovi koreni. Jas im pozeluvam se najubavo vo obidite da gi vklopat ili razresat razlikite sto se naogjaat vo dvete pisanija. Isus se javuva vo evrejskata i svetskata istorija kako profet koj ja obelodenuva Bozjata milost kako neosporen dar za site bozji cheda na zemjata, bez razlika na nivnata nacionalnost ili rasna pripadnost. Toj ja negira evrejskata ekskluzivost i proklamira deka Svetiot Duh e vo srcata na site lugje kako edinstven pat za direkten kontakt so Tvorecot i kako patokaz koj go prenesuva ednostavniot Bozji zakon - ljubov, sochustvo i razbiranje megu site bozji cheda. Muhamed se javuva 600 godini po Isus so skoro istata poraka i nekoi izmeni koi vo najgolemiot del se odnesuvaat na prekticiranjeto na muslimanskata religija, kako i na pravilata na sekojdnevniot nachin na ziveenje. Fundametalnata razlika megju negovoto uchenje i hristijanstvoto e deka muslimanite ne veruvaat vo Isusovoto raspetie i voskresnuvanje, a so toa i vo iskupuvanjeto na site chovekovi grevovi. Se razbira, tie ne go priznavaat nitu svetoto trojstvo. Muhamedovata vrednost e vo toa sto se javuva vo vreme koga na tie prostori arapskite narodi se parcijalicirani na familijarni rodovski grupi koi edinstveno ja razbirale pravdata na silata i ne poseduvale nekoi podlaboki duhovni vrednosti. Onoa sto najmnogu mu se zabelezhuva na Muhamed, posebno od hristijanite (na strana od raslikite prema Isus Hristos), e toa sto toj na svoj nachin go ekskluzivira Bog za muslimanite i za razlika od Isus, a spored onoa sto e zapisano vo istorijata, toj ne se odreknuva potpolno od primena na sila. Se razbira, muslimanite si imaat spremeno soodvetni odgovori za ovie raboti i jas, isto taka, im pozeluvam se najdobro vo nivnata vera. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
aaaaaaaaaaaaaa
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 97 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Новиот завет е за нови мевови а стариот е за стари мевови.Некои мевови не можат да го примат новото вино и ке се искинат.Па виното( вистината не ке се прослави)ке истече.И секој ке каже старото е подобро.
Но кога сарото е старо значи ветво, доага новото и кое го создае и старото.Но новото е ништо без старото.Ако не беше старото немаше да го имаме новото.Земски зборувам. Изменето од aaaaaaaaaaaaaa - 20.Септември.2006 во 21:47 |
|
aaaaaaaaaaaaaa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Според ова стариот завет нема грешки.
Тој ни беше даден за да да се преумножи гревот во нас.За спасение а не за осуда.Затоа некои кои го читаат стариот завет сеуште пред очите имаат превез и не го разбираат.Нов завет.
Проклет да е оној кој се труди по законот.Милост сакам не правда.Нема тело кое го исполнило законот без Новиот Завет на Господ Бог Исуса Христа Амин.
|
|
bela
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aaaaaa, te poddrzuvam i tocno znam sto zboruvas, no nemoj ti da sudis koj ke e proklet. Ima Sud. I toa takov, sto niedna covecka logika ili golema dusa ne moze da go prepoznae, osven onoj na koj mu e namenet.
Razliki megu nas postojat, da ucime i si go najdeme patot! A veruvaj, site doagame pred ist sud.
|
|
aaaaaaaaaaaaaa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако некој суди тоа е Бог.Тоа сто е напишано е во светото писмо.Нов Завет.Свети Апостол Павле Посланија.
|
|
aaaaaaaaaaaaaa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Законот е за грешниците.А не за праведниците.Тешко реагира суетата на вистината.Вие сте солта ,ако солта облутави немаше гревот да го спознаат.
Изменето од aaaaaaaaaaaaaa - 26.Септември.2006 во 19:41 |
|
bela
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogumina ne znaat deka pretezno komuniciras so citati od Noviot Zavet aaaaaaaaaaaaa, pa lici kako ti da im se obrakas.
|
|
aaaaaaaaaaaaaa
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секој кој ја познава мојата личнос не реагира пребрзано.Затоа сум тука.А исто така и не реагирам пребрзо.Тоа е слабоста на оваа комуникација.
|
|
bela
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
O.K.
Se sl*gam. |
|
Islam-HAK
Сениор Регистриран: 11.Јули.2006 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1. Muslimanite se branat so Iman, a ne so toa sto Quranot ne e promenet.
2. Koj e kreatorot na Stariot zavet, a koj e na Noviot ?
3. Istorijata e mnogu jasna za site, a vo forumov imas mal del od nea ...
Sellam
|
|
Allah je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je Pravi put!
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |