IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Исус навистина бил распнат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Исус навистина бил распнат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 10>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 12:11
Originally posted by Dzingis Kan Dzingis Kan напиша:

се сее тело душевно – воскреснува тело духовно.

Самиот збор "тело" означува телесно воскресение. Зборот "телесно" произлегува од зборот "тело". Тоа тело кое ќе биде водено по духот и затоа апостолот Павле го нарекува тело духовно. Доколку воскресението се однесуваше само на духот, а не и на телото, тогаш Павле ќе речеше: "се сее тело, воскреснува дух".
Тело е едно, дух е друго. Телото е материја, духот е дух. Терминот тело духовно не означува нематеријална материја, туку материја која ќе биде водена од духот.

Дискусијата со телата Павле ја започнува токму одговарајќи на прашањето "Како воскреснуваат мртвите? И во какво тело ќе дојдат?" Доколку воскреснатите нема да добијат тела, тогаш Павле немаше пола пасус да објаснува за природата на овие тела, туку едноставно ќе кажеше дека тие нема да имаат тела, туку ќе бидат само дух.
Доколку воскреснатиот Исус немаше тело тогаш Тој немаше да ги убедува дека има тело велејќи им да го допрат. А доколку пак тие верувале само во духовно воскресение, тогаш зошто продолжиле да веруваат дека Христос воскреснал откако го допреле воскреснатото тело на Христос?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 12:54
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

Jas se slozuvam celosno so tebe deka site ce napiseme za sluckata neso razlicno.
I se donesuva eden zaklucok biblijata e pisuva od obicni ljuge kako mene.tebe i dr.
A ne od boga zasto siguren sam deka ce se soglasesh so mene BOG E BEZGRESEN.
epa sega inspirirani od boga ili od rekla-kazala.

БОГ неслучајно ги избрал грешниците, слепите, глувите, несовршените, неписмените, ... коишто веруваат на Најрадосната Вест, за да ја порази “мудроста“ на тие што бараат совршени докази, златни телиња,безгрешни книги и тн. како понатамошен материјален доказ на БОЖЈАТА СОВРШЕНОСТ!

Sto zborovash be covek navistina si nesvatliv bez argumenti so tvoi zborovi ovde mozeme da vidime deka gresnicite,slepite,nepismenite,gluvite veruvaat vo Boga a dodeka pismenite,gledacite,slusacite sovrsenite se tie sto ne veruvaat. koga i samiot ti nakraj pisuvas Bog e sovrsen.
i navistina ne ti kometiram povece citaj gi vnimatelno gorenavedenite tekstovi podrzani so argumenti.       

BLAGODARNOST PRIPAGA SAMO NA GOSPODAROT NA SVETOVITE.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 13:05
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ?

Originally posted by al_islamia al_islamia напиша:

so ovie bibliski citati zaklucuvame deka isus dosol vo fizicko telo a ne duhovno toa znaci deka isus vvoopsto ne bil ubien nitu raspnat nitu obesen

Тука лежи проблемот во исламското неразбирање на Библијата. Вие муслиманите мислите дека христијаните веруваат во духовно воскресение, па затоа и ги наведувате овие "аргументи" дека Христос не бил воскреснат.

Но, читајте сега внимателно, христијаните веруваат во телесно воскресение, во воскресение на телото. Токму затоа Исус ги предизвикува учениците да го допрат, за да им докаже дека не е дух, ниту пак привидение, туку дека воскреснал од мртвите! големо%20гушкање

И ајде, до кога ќе чекам од вас да ми одговорите на Кого се однесува следново старозаветно пророштво:

"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)

збунетост

PRVO KE TE ZAMOLAM PROCITAJ GI VNIMATELNO TEKSTOVITE I POKAZI ARGUMENTI .

ZA ISAILJA VECE TI ODGOVORIV EVE USTE EDNAS:

Tie sto tokmu go odbegnavaa,predadoa,izbegnavaa se nekolku apostoli koi podoca go velicaa ama podocna.

Za toa sto ne izustil zdor a sto bese ovaa:

„Или! Или! Лама Савахтани!? - тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој! Зошто си Ме оставил?”

I za koj grob zboruvat koga i samiot vikash dek voskresnuvanjeto bilo i telosno t.e so celoto negovo telo. sekako spored tebe bilo takvo a spored pavle ne e bash taka, procitaj pogore.

i sega se odnesuvat na isus ili na drugi???
Ko sto ti vikase za Psalm91 ??
A koga spomnav toa prorstvo spored tebe za kogo e ?

Selamun alejkum.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 13:25

"Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. "(Исаија 53:3-9, Библијата)

ZA ISAILJA VECE TI ODGOVORIV EVE USTE EDNAS:

Tie sto tokmu go odbegnavaa,predadoa,izbegnavaa se nekolku apostoli koi podoca go velicaa ama podocna.

Сакаш да кажеш дека апостолите Го прободиле Исус, дека тие Го однеле како јагне на колење, дека тие го измачувале, дека тие го раниле на смрт, дека тие Го отстраниле од земјата на живите?

Зарем не е очигледно дека погоре пророкот Исаија пророкува за страдањето и распнувањето на Исус?
Кажи ми како ова пророштво се вклопува во исламското верување дека Исус бил поштеден од страдањата и дека друг страдал и друг бил распнат на Негово место? Зарем и на старозаветниот пророк Исаија (кој пророкувал преку Божјиот дух) му се причинило? среќа
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2009 во 23:17
Prvo ne e temata da pisuvame kako Pavle skoro vo celiot Isusov zivot propovedal protiv Isus itn.

Vtoro postirash samo eden del od mojot post a sto vikash ti za droguto za zboruvanjeto koga mu se molel na Boga (zamisli Bog go molet na Bog) a Isaija kazuvat deka NE JA OTVORL SVOJATA USTA. A vo kakov grob e zakopan koga samiot veruvah deka voskresnal so celoto svoe telo.      

Ako se soglasish so Isaija treba da go negirash voskresnuvanjeto neli???

Pa spored tebe se odnesuvat na Isus ili ne?? spored isaija sekako.

i ne mi odgovori isto spored tebe na kogo se odnesuvat prorostvoto od psalm:

Псалм 91
9 Зашто Господ е твое засолниште, го избра Сèвишниот за своја закрила.

10 Нема да те најде несреќата, неволјата нема да се приближи до твојот шатор.

11 Зашто им заповеда на Своите ангели, да те чуваат на сите твои патишта.

12 Ќе те носат на раце, за да не се сопнеш на камен.

13 Со ногата ќе газиш лав и лутица, ќе ги згазиш лавчето и змијата.

14 Ќе го избавам зашто ме љуби, ќе го закрилам зашто Го познава Моето име.

15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам.

16 Ќе го наситам со многу денови, ќе му го покажам Моето спасение.

Ke nadovrzam da ne se bunish:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 26
39 И кога се поодалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: "Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти."

42 Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: "Оче Мој, ако не може да одмине од Мне оваа чаша, да не ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!"

44 И кога ги остави, отиде и се помоли по третпат, изговарајќи ги истите зборови.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА
Глава 22

41 И Тој се оддели од нив, колку што може да се фрли камен, и клекна на колена и се молеше,

42 велејќи: „Татко! Ако сакаш, отстрани ја оваа чаша од Мене! Но нека не биде Мојата, туку Твојата волја!”

43 И Му се јави ангел од небото и Го поткрепуваше.

Ova e momentot koa se molese pred da bide predaden od Juda.
Spored Hristijanite Isus bil raspnat, no Bog nam vo Psalm ni kazuva deka ke ja uslusne molitvata i ke ja primi, a voedno i ke go spasi od namerite na nevernicite koi imaa namera da go ubijat.

Isus se molese za spasenie, dodeka Bog vo Psalm za negovata molitva ni veli:
da ve podsetam

Псалм 91
15 Ќе Ме повика, а Јас ќе го услишам, со него ќе бидам во неволја, ќе го спасам и ќе го прославам.

Posledno pranshanje do tebe : Koj den bese Isus raspnat, i koga "voskresna" ???
Ovaa prasanje e tesno povrzano so raspnuvanjeto ne e off topic.

seta pocit.

selamun alejkum. Blgagodarnost pripaga na Gospodarot na svetovite . Slaveno da bidet negovoto ime SUBAHANALLAH.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4489
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 00:41

Sto zborovash be covek navistina si nesvatliv bez argumenti so tvoi zborovi ovde mozeme da vidime deka gresnicite,slepite,nepismenite,gluvite veruvaat vo Boga a dodeka pismenite,gledacite,slusacite sovrsenite se tie sto ne veruvaat. koga i samiot ti nakraj pisuvas Bog e sovrsen.
i navistina ne ti kometiram povece citaj gi vnimatelno gorenavedenite tekstovi podrzani so argumenti.       

Елхамдулилах + ХалелуЈАХ!   

БОГ го избрал најбедното, најгрешното, најсиромашното, најболното, ... од овој свет што верува во Најрадосната Вест, така преку нивната вера во Неговото најмило, да ги посрами неверните цареви, “пророци“, книжници, “мудреци“, филозофи, богаташи, воини, ...!

Се надевам дека сега ти се разјасни тоа што - всушност - требаше од одма да ти биде јасно!

Селам!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 00:59
Originally posted by spiros spiros напиша:

Елхамдулилах + ХалелуЈАХ!   

БОГ го избрал најбедното, најгрешното, најсиромашното, најболното, ... од овој свет што верува во Најрадосната Вест, така преку нивната вера во Неговото најмило, да ги посрами неверните цареви, “пророци“, книжници, “мудреци“, филозофи, богаташи, воини, ...!

Се надевам дека сега ти се разјасни тоа што - всушност - требаше од одма да ти биде јасно!

Селам!

Posleden komentar sto ti pisuvam :

NEMAM KOMENTAR (no coment).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 01:20

Posleden komentar sto ti pisuvam :

NEMAM KOMENTAR (no coment).

Зашто словото за крстот е безумие за оние што пропаѓаат, а за нас, кои се спасуваме, сила Божја.

Зашто е напишано: „Ќе ја уништам мудроста на мудрите и ќе ја отфрлам разумноста на разумните.”

Каде е мудрецот? Каде е книжникот? Каде е препирачот од овој век? Не ја претвори ли Бог мудроста на овој свет во лудост?

Зашто светот при мудроста Божја не Го позна Бога со мудрост; Бог благоволи со безумието на проповедта да ги спаси оние што веруваат.

ХалелуЈАХ + Елхамдулилах!

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 17:44
"Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста."
(Исаија 53:7-9)

a sto vikash ti za droguto za zboruvanjeto koga mu se molel na Boga ... a Isaija kazuvat deka NE JA OTVORL SVOJATA USTA.

Погоре пророкот не зборува за буквално неотварање на устата, туку пророкува дека Христос нема да се противи на измачувањето, дека нема да одговара на обвиненијата, дека нема да се брани од нив, и токму тоа се случило:

"И (Ирод) Му поставуваше многу прашања, но Тој (Исус) не му одговори ништо."
(Лука 23:9)
"И пак влезе во преторијата и Му рече на Исуса: „Од каде си Ти?” Но Исус не му одговори."
(Јован 19:10)

A vo kakov grob e zakopan koga samiot veruvah deka voskresnal so celoto svoe telo.      

Исус не воскреснал во истиот момент кога умрел на крстот, туку прво бил погребан, во новата гробница на богатиот Јосиф, ТОКМУ ОНАКА како што превдиде пророкот Исаија:

"Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага." (Исаија 53:9)

Само во овој стих има 4 пророштва за Исус:

1. Исус беше погубен меѓу злочинците.

"Тогаш распнаа со Него двајца разбојници: едниот оддесно, а едниот одлево." (Матеј 27:38)

2. Неговиот гроб беше при богатите.

"А кога се стемни, дојде богат човек од Ариматеја, по име Јосиф, кој и самиот беше Исусов ученик; тој отиде при Пилата и го побара Исусовото тело. Тогаш Пилат нареди да му биде дадено. И Јосиф го зеде телото, го завитка во чисто платно и го положи во својот нов гроб"
(Матеј 27:57-60)

3. Исус не направил неправда.

"И, ние сме праведно осудени, зашто го примаме заслуженото од тоа што сме сториле. Но, Овој (Исус) не направил никакво зло." (Лука 23:41)

4. Исус не изустил лага.

Посочето некоја лага на Исус и ќе го побиете ова пророштво.

Значи само во овој еден стих од 53-тото поглавје од пророкот Исаија наоѓаме 4 пророштва кои што се исполниле во библискиот Исус, а камо ли пак да ги анализираме и другите стихови, а камо ли пак другите поглавја на Исаија? А камо ли пак другите пророци?

Повторно останува да виси прашањето: Како е можно христијаните од првите векови да се вратиле десетина века назад во времето на старозаветните пророци и да ги прилагодиле нивните пророштва согласно нивниот, според вас муслиманите, "измислен" лик на распнатиот и воскреснатиот Исус Христос? збунетост

Ako se soglasish so Isaija treba da go negirash voskresnuvanjeto neli???

Каде Исаија го негира воскреснувањето на Исус?

Pa spored tebe se odnesuvat na Isus ili ne?? spored isaija sekako.

Дефинитивно и недвосмислено пророштвото на Исаија се однесува на библискиот Исус Христос, но не и на исламскиот Иса Алмасих.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 19:04
A ovaa ne e odgovor , Koga Pilatot go prasahase na (isus) dali si ti carot evrejski ?? Sto mu odgovorii, zamolci usta ne otvori sekako ne. mu odgovoril:TI VELISH.

Koga ne ti odgovaraat vikash : ne zamaj sega bukvalno.
a koga ti odgovarat zemaj bukvalno. Ne me uci mene ne si dostoen iako se mislish deka si.
A za prashanjeto moe zasto ne odgovarash ??

Jas ke se obidam da go odgovoram ne so moi zborovi sekako, so zborovi od biblijata. Prasahanje:

NA KOJ DEN BIL ISUS RASPNAT, I NA KOJ DEN VOSKRESNAL??

Odgovor:

Тој ден беше петок, и саботата веќе настапуваше. Евангелие според Лука 23 - 54
А кога се стемни веќе, бидејќи беше петок, односно ден спроти сабота, Ев. според Марко 15 – 42

a koga voskresna?
Odgovor:
1.Matej 28:1 А по саботата, на осамнување на првиот седмичен ден, дојдоа Марија Магдалена и другата Марија да го видат гробот.

NEDELA.

Posle tri dena i tri noci .

petok den - 1
petok noc - 1
sabota den   -1
sabota noc - 1
nedela den - 1
nedela noc???

1+1+1=3 dena.
1+1=2 noci.

Ko sto Isus rece:А Тој им одговори и рече: „Лукав и прељуботворен род бара знак; но нема да му се даде знак освен знакот на пророкот Јона; зашто, како што Јона беше во утробата на китот три дни и три ноќи, така и Синот Човечки ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи. Евангелие според Матеј 12 . ред 38-40

I sega ne ocekuvam mng od tebe zashto najednostavnata matematika sto za prvo oddelenec e ednostavno, ama zatebe NE E.
Isto kako 1+1+1=3

a ne 1+1+1=1
Nemat smisla, se cudam ti kakva smisla naogash.
Ako uspeish da mi izvadish 3 dena i 3 noci te kandidiram za nobelova nagrada za nova Matematika.

A ako vo slucaj ja go smetash i cetvrtok za noc kako sto nekoi drugi se izvagaat procitaj pogore koga e raspnat vo sati. Apsolutno ne mozet da bidet cetvrtok noc. proveri pogore.

SE izvinuvam odnapred z drskosta takov mie karakterot.

Selamun alejkum.

Изменето од hleb20 - 18.Октомври.2009 во 19:06
Кон врв
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 20:13
A ako vo slucaj ja go smetash i cetvrtok za noc kako sto nekoi drugi se izvagaat procitaj pogore koga e raspnat vo sati. Apsolutno ne mozet da bidet cetvrtok noc. proveri pogore.

Selamun alejkum.
----------------------------------------------------------
pa se gleda deka dobro ne ja poznavas bozjata misla i promisla iako gledam deka dobro si ja prostudiral biblijata toa sto ne go svajkas e toa stokako sto jona bese tri dena i tri noki vo vlasta na kitot taka i hristos ce bidi vo vlasta na vladatelot na ovaj svet a toa e tri dena i tri noki isto kako i jona
----------osana--------
Кон врв
al_islamia Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Октомври.2009
Поени: 121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај al_islamia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 20:44

За да им докаже дека не е тоа што мислат, дека не е дух, дека е кожа и коски, а дух нема кожа и коски, дух е битие кое нема потреба од Храна, и е слободно од телото, нема повеке кожа и коски, ова го кажа и Св. Павле , го кажа и самиот Исус дека после секое воскресение секое тело ќе биде, дух, ќе биде како ангелите, па заради ваквото нивно мислење Исус им вели Видете ги рацете Мои и нозете Мои: Јас сум Истиот; допрете се до Мене , зашто им вели вака ?

Originally posted by al_islamia al_islamia напиша:

so ovie bibliski citati zaklucuvame deka isus dosol vo fizicko telo a ne duhovno toa znaci deka isus vvoopsto ne bil ubien nitu raspnat nitu obesen

Тука лежи проблемот во исламското неразбирање на Библијата. Вие муслиманите мислите дека христијаните веруваат во духовно воскресение, па затоа и ги наведувате овие "аргументи" дека Христос не бил воскреснат.

Но, читајте сега внимателно, христијаните веруваат во телесно воскресение, во воскресение на телото. Токму затоа Исус ги предизвикува учениците да го допрат, за да им докаже дека не е дух, ниту пак привидение, туку дека воскреснал од мртвите! големо%20гушкање

И ајде, до кога ќе чекам од вас да ми одговорите на Кого се однесува следново старозаветно пророштво:

збунетост

ako bese mrtov ili kako sto tvrdide umrel za grevovite vasi trebalo da dojde so duhovno telo , toa e logicno svatlivo ane    co fizickoto telo , zatoa i isus go potvrduva toa vo bilijata spored luka 14,39,43,, da go doprat   da vidat deka nee duh tuku istiot kakov sto bil   vo fizicki aspekt toa znaci deka voopsto   nitu umrel , sto se pokolupuva so k*ranskite citati
NO NE GO UBIJA I NE GO RASPNAA TUKU TOA SAMO IM SE PRICII! NISTO NE ZNAAEJA   ZA NEGO SAMO PRETPOSTAVUVAA NE GO UBIJA SIGURNO.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 20:56
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

Selamun alejkum.
----------------------------------------------------------
pa se gleda deka dobro ne ja poznavas bozjata misla i promisla iako gledam deka dobro si ja prostudiral biblijata toa sto ne go svajkas e toa stokako sto jona bese tri dena i tri noki vo vlasta na kitot taka i hristos ce bidi vo vlasta na vladatelot na ovaj svet a toa e tri dena i tri noki isto kako i jona

hehe.
Tvoi zborovi .
Procitaj ubavo pogore spored biblijata NE SPORED MENE koga bil raspnat (na koj den) i koga voskresnal (na koj den)

Eve ako ti odet tebe matematikata dobro najdi mi tri dena i tri noci ostavi toa so Jona(trni go nastrana).

Pa i tebe ke te vkluceme za kandidat na nobelovata nagrada. Uste ednash ke ti povtoram ostavi sve Jona,mojata misla,mojata religija itn. I probaj mozet ke uspeish.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 22:33

Според Мудроста за Која сведочи Светото Писмо: еден ден започнува со зајдисонцето!

Од тоа произлегува дека; Телото Исусово беше три дена без Духот во Него!

in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,383 секунди.