|
Петар Драганов- истражувања и мислења |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | |||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Поентата ми беше дека Драганов заклучува дека македонските Славјани не се Бугари и се повикува на јазикот на Шапкарев, Миладиновци, Прличев. Да, ама тие најдобро знаеле каков е нивниот јазик и јасно си го определиле.
Зборува за засебен македонски јазик со одредени карактеристики, ама тие карактеристики се однесуваат само за еден-два од дијалектите во Македонија. Што ќе правиме со останатите Македонци? Јасно се гледа дека ја бара научни темели за новата руска политика на Балканите. Од Соединувањето на Кнежеството и Источна Румелија Русија води антибугарска политика. По неколку години ќе му се придружи и Мисирков, а по тоа и Чуповски. Мисирков најдобро објаснува дека Русија не може да жртвува интересите на Србија за сметка на Бугарија и треба да се најде компромис, а компромисот е да се работи за тезата дека македонските Славјани не се ниту Бугари, ниту Срби, дека тие се отделна народност. Тоа е. Драганов исполнува политичка порака. |
|||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Критериумот кој како си го нарекува јазикот е субјективен. Иако еден (од тие што се набројани кај Драганов) навел дека зборува на СловеноМакедонски - различен од Бугарскиот и Српскиот. Затоа имаме и Српски научници што имаат претензии кон Македонското наречје. |
|||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
пак истата приказна ако драганов бил руски шпиун зошто целио живот го живее во мизерија.
лагата има многу кратки нозе. |
|||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za Pulevski si vo pravo, imame tema - vidi ja.Misirkov se javuva po pisuvanjata na Draganov, kako i Cupovski. Ti sto imas citano od Cupovski na makedonski?
|
|||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Поентата е дека не може да речеш дека Драганов работи необјективно. Меѓу тие што ги набројал има такви што навистина си го сметале јазикот за различен од Бугарскиот - точно тој што ти го посочив и не треба да е чудно бидејќи кај Мијаците секогаш постоела развиена Македонска национална свест и поврзаност со Александар Македонски. Има такви што си го сметале за Бугарски (иако станува збор за ист говор). Миладинови, Шапкарев го сметале за Бугарски во ред. Пулевски, Мисирков и Чуповски го сметаат за Македонски - различен од Бугарски. Каде е сега вистината? Тоа е друга тема, но не можеш да го дискредитираш Петар Драганов. |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мунгос, тука се обидуваме да правиме квалификации на соговорниците.
1. Пулевски пред да си го смета јазикот за с.македонски го сметал за српско-албански. 2. Мисирков неколку пати си менил ставовите. (и за двајцата има теми, пишувај за нив таму) 3. Чуповски и Мисирков се јавуваат по пишувањата на Драганов. Значи ОСТАНУВА САМО ПУЛЕВСКИ. Јас не знам некаде Драганов да се повикува на Мисирков или на Чуповски. Барем од покажаното од Андонов Бале. |
|||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
постирај ги сите страни од мислењето на Андонов Бале да видиме како пиши точно,ако не го направиш ти јас ке го направам.
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На овој форум е потребно повеќе трудење за да се направи тоа. Ако сакаш, пренеси ги сликите ти. Мене ми е полеко да покажам само цитати кои ќе ги подржат моите ставови.
Ако сакаш подобро покажи го Карл Хрон. Тој е поинтересен. Кај него има заблуди за расчистување. |
|||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
не не.ти треба да си расчистиш нема што јас.
а за хром ќе отворам тема и за него нов сум да се научам |
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да напоменам едни важни сведоштва од Пјотр Драганов, кога веќе имаме тема и за него нека се знае што напишал.
|
|||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Каде гледаш тука бугарска литература? Се е од македонската. Погорното за мијаците, кои се нарекувале Албанци е од Гане Тодоровски. |
|||
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Според Пулевски Мијаците не се нарекуваат Албанци туку некои се нарекуваат Албанези но се Македонци од Александар. Значи Драганов не изнесува лични ставови туку на други. |
|||
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |