![]() |
|
Верата и војната |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 11> |
Автор | ||||
ahmar1 ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Рита,мислам дека виде дека твојот соверец рече дека паганските Богови не се демони,затоа и коментирав за тоа како бламирање.
Додека тоа со Израелците..Не знам за вас у баптистичка конгрегација како ве учеле но правоверните за себе го користат и терминот новозаветни Израелци,т.с народ Божји. Старозаветните Израелци и новозаветните Израелци(правоверните христијани)се едната иста вера и едниот ист народ Божји. А за вандализмот што да кажам?!ако мислите дека сте вие нешто ко ганди или некој хипи надувам со трава кој вика peace.. ок... тоа е ваше право. Иако и џабе ги вреѓаш германскиот народ-Вандалите.Кои не утепале ниту еден човек кога го освиле Рим!Сега добро го опељушиле но сепак не го "вандализирале" Рим. ![]() Изменето од ahmar1 - 04.Септември.2009 во 15:16 |
||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||
![]() |
||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||
Na toa prashanje vekje odgovoriv vo komentarot davajki primeri so kvekerite vo Amerika i divite zhivotni vo indijskite dzhungli. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
![]() |
||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||
Tokmu taka... Problemot e sto lugjeto ne znaat deka osven individualnata svest postoi i svest na semejstvoto, svest na zaednicata, svest na nacionalnosta, svest na narodot, svest na drzhavata i posekako svest na vernicite (od bilo koja vera)... i deka site tie vzaemno vlijaat na prichinsko-posledichnite zbidnuvanja koi chesto rezultiraat i so vojni. ![]() |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
![]() |
||||
DDarko ![]() Сениор ![]() ![]() Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
|||
Spored moite stavovi vo vrska so vojnata ne rekov deka e ubava vojnata, no da vojuvame e neophodno! A verata ne moze da ja ogranici vojnata.
|
||||
![]() |
||||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|||
И како сега, вие што рековте дека би постапиле како Исус, значи ќе одите онаму каде нема војна, т.е. на извесен начин ќе “дезертирате“ пред непријателот.
Кој ќе ја брани државата тогаш? ![]() Војната е нужно зло и убиство во таков случај-се толерира (не зборам за намерни масакрирања, измачувања).... |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
![]() |
||||
папата ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 81 |
|||
Единствено „дезертирање“ пред непријателот е тој да не се љуби, бидејќи тоа е единствената заповед од Бога што ја имаме за непријателите. Се друго, е Сотонско искушение, да продолжиме по гревовниот пат, а не по Исусовиот. Не го занемарувај, не го заматувај Исусовиот пат толку лесно со сеење националистички страв. Така почнаа сите крвави војни на балканот. Прашањето е моќно и се уште стои: Како Христос би се однесувал во услови на војна, ако неговата земја е окупирана, ако неговиот народ е угнетуван, ако тој лично е нападнат? |
||||
Баци!!!
|
||||
![]() |
||||
папата ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 81 |
|||
Те читав по втор пат и ми запна ова „нужно зло“. Не постои зло кое е нужно. Тоа е само финта на Искушувачот, да не набеди деко злото е најдобриот избор, и дека немаме избор освен зло. Секогаш има избор. Ама кој е доволно силен да го направи правилниот. |
||||
Баци!!!
|
||||
![]() |
||||
DDarko ![]() Сениор ![]() ![]() Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
|||
Aloooo vernici osvestete se, zensko ve uci i ve ohrabruva da ja branite drzavata ako e potrebno! Da Maria Magdalena tokmu taka, ateistite ke ginat, a vernicite ke begaat bidejki ne smeat da ubivaat... ( Abe nema pravda navistina. ) Potoa ke si pravat reklami na svoite zaednici kako Gospod gi odrzal vo zivot i posle vojnata, a za toa se zasluzni samo hrabrite sinovi vodeni od Gospod! Zosto ne zastanes cvrsto, bakni go krstot, vidi koj bese i pokazimi so prstot, zosto jas sum ucenik na Hristos, ne sakam bliskost... I da dopolnam za toa dolu, vojnata e nuzno zlo kade sto pisuva, normalno, na Bog nema da mu smeta ako vojuvame spored voeni pravila, no ako gi ne pocituvame, siluvame, masakrirame, togash go zasluzhuvame gnevot Negov! Sekoja cest Maria Magdalena, se poznava deka si hrabar Hristov vojnik! Изменето од DDarko - 04.Септември.2009 во 20:17 |
||||
![]() |
||||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|||
Joван 15:13 Никој нема поголема љубов од оваа: да ја положи душата своја за своите пријатели
Мислам дека со ова Исус ни кажал, како треба да се однесуваме, секако и во војна. Во војна ( секако војна кога сме нападнати, не војна која ние ја предизвикуваме ) нормално е да се брани државата, да се положи животот за да може нашето семејство, ближните, жените и деца, народот да живеат безбедно, да не мора да бидат силувани нашите жени, да не мора да останат децата сирачиња, а и да се спречат сите оние последици кои една агресија ги носи. Положената душа на војникот во битката може да значи зачувани животи, или како што вели нашиот Спасител, демонстрирање на најголемата љубов. Од друга страна, да не излегуваме од темата, ама како што велат Марија и Даре, ако никој не се бори зар нема да е полошо и нема ли да се случи се она што погоре го наведов? Мислам дека имаме доволен доказ за тоа, македонската крвава историја. Доволно е да ги прашате вашите постари баби и дедовци каков бил животот во времето на окупациите, а каков денес. Дали доколку никој не се борел, ние ќе го имавме она што денес го имаме, дали сега ќе седевме на форум да дискутираме за религијата и за Светото Писмо кое денес го имаме на македонски јазик, или скришум ќе си зборувавме, плашејќи се да не завршиме во нечии затвори, или пак не дај Боже убиени. |
||||
![]() |
||||
|||
Amin! |
||||
![]() |
||||
|||
Една убава молитва вели:
Боже сочувај ме од зло, но уште повеќе сочувај ме од правење зло. Размислете. |
||||
Баци!!!
|
||||
![]() |
||||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|||
Добра вечер на сите и пријатно дружење! ![]() “Сви јунаци ником поникоше- и сви у црну земљу пропадоше“.... Еееејјјјј....ааајјјјј................. Тешко нас и горко!!! Море кај се видело во војна со скрстени раце да се седело? И да се бега на помирни места? ![]() За каков национализам станува збор овде паметњаковиќи мои, нешто ви се измешало на повеќето!!! |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
![]() |
||||
|||
Не се сеќавам дека беа спомнати скрстени раце. Но во исто време, зошто би ги користел за убивање?
Знаете, работава е комплексна, при убиство ние де факто ја земаме Божјата Судска улога врз себе. Ние проценуваме дека тоа битие што го убиваме, не е вредно веќе да живее. Тоа битие, кое Господ проценува дека е достојно да биде тука, кое го наградил со живот, со семејство, со работа, со куп благослови, па макар и тоа битие било далеку од совршената Божја волја за моралност. Ние кревајќи рака врз творештвината, го напаѓаме и творецот. Како што убиство на детето што страшно го ранува и родителот. Папочната врвца иако прекината, онаа срцевата е нераскинлива. Таа врвца Бог ја има кон сите луѓе. Не можам да најдам оправдување, да го разжалостиме толку, да убиеме негово чедо, па макар во прашање била и една минлива корумпирана држава. Изменето од папата - 05.Септември.2009 во 00:28 |
||||
Баци!!!
|
||||
![]() |
||||
Rita.MD ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
|||
Која гаранција ја имаш дека ако го положиш својот живот тие ќе бидат безбедни? |
||||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <12345 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |