IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Canon 5D mkII vs Nikon D3X
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Canon 5D mkII vs Nikon D3X

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
Автор
Порака
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 18:04
I Canonot MkIII kako pomina komercijalno - TIVKO збунетост. Deka bese preskap, ama sepak nemase konk*rencija vo rezolucija i golemina na senzor. Pa nekako mozese da se kaze "aj preskap e, ama nema konk*rencija". Vo toa vreme Nikon tvrdese deka nema potreba od FF senzor, i najdobrite DSLR-i mu bea so krop. A, Sony pocnuvase so DSLR.

5D e kultna kamera. Kako sto D3 e kultniot DSLR na Nikon.

That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 18:06
... Toa e isto kako da prashash, sto e toa sto ne mozhe da zavshi rabota D90, pa morash da imash D300.

... Toa e isto kako da prashash shto ne mozhe da napravi D200, pa morash da imash D90.

... Toa e isto kako da prashash sto ne mozhe da napravish so D80, pa morash da imash D200.

... Toa e isto kako da prashash sto nemozhesh da napravish so D40X, pa morash da imash D80.

... Toa e isto kako da prashuvash sto ne mozhe da napravish so D40, pa morash da imash D40X.

Na krajot, vkluchuvajki ja i mislata na Njegosh deka "u ruci Mandusica Vuka svaka je puska ubojita", dojdovme do zakluchok oti voopshto ne e potreben D3X bidejki so D40 mozhe da se zavrshi sekoja rabota!

Lugje, koga mislite na vrven kvalitet i performansi togash mislete na vrven kvalitet i performansi, a dali toa vi treba, dali mozhete da si go dozvolite ili dali mozhete vashata rabota da ja zavrsh*te bez niv e SOSEM DUGA DISKUSIJA i toa e varijabila koja e razlichna kaj sekoj od nas.

Za varijabilite ne mozhe da se govori kako konstanti i zatoa nema golema smisla da se diskutira za niv se dodeka site diskutanti ne spagjaat vo istata grupa na korisnici na taa ista varijabila.

Razbirlivo, neli?

Изменето од Zoran K - 21.Февруари.2009 во 18:20
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 18:10
Fakt e deka D3X si ima svoja specificna namena. Ama sto e preskap, preskap e. Za zal se mislam deka kje pomine kako MkIII - TIVKO збунетост.

U stvari sho praam ja glupi muabeti. Jas si cekam DSLR so video od Nikon - po moznost 2 pati podobro video od 5D MkII намигнувањенамигнување.
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 19:10
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

... Toa e isto kako da prashash, sto e toa sto ne mozhe da zavshi rabota D90, pa morash da imash D300.

... Toa e isto kako da prashash shto ne mozhe da napravi D200, pa morash da imash D90.

... Toa e isto kako da prashash sto ne mozhe da napravish so D80, pa morash da imash D200.

... Toa e isto kako da prashash sto nemozhesh da napravish so D40X, pa morash da imash D80.

... Toa e isto kako da prashuvash sto ne mozhe da napravish so D40, pa morash da imash D40X.

Na krajot, vkluchuvajki ja i mislata na Njegosh deka "u ruci Mandusica Vuka svaka je puska ubojita", dojdovme do zakluchok oti voopshto ne e potreben D3X bidejki so D40 mozhe da se zavrshi sekoja rabota!

Lugje, koga mislite na vrven kvalitet i performansi togash mislete na vrven kvalitet i performansi, a dali toa vi treba, dali mozhete da si go dozvolite ili dali mozhete vashata rabota da ja zavrsh*te bez niv e SOSEM DUGA DISKUSIJA i toa e varijabila koja e razlichna kaj sekoj od nas.

Za varijabilite ne mozhe da se govori kako konstanti i zatoa nema golema smisla da se diskutira za niv se dodeka site diskutanti ne spagjaat vo istata grupa na korisnici na taa ista varijabila.

Razbirlivo, neli?

pa, ne e bas tolku ednostavno:

1. vo vremeto koga izleze 1dsIII najevtiniot dslr kit bese nekoi si 700 eur. vo vremeto koga izleze d3x, najevtiniot bese 400eur.
2. vo toa vreme, osven 1 serijata na canon, drug fullframe bese samo 5d. sega ima 6(!)... zboram najnova generacija na aparati...
3. i 1dsIII koga izleze, i za toa vreme bese preskap. zatoa i ne pomina bas najdobro.
4. vo ova vreme na pagjanje na cenite na digitalnite aparati (da ja ostavime najavata za pokacuvanje na strana), nikon izleguva so aparat koj cini 8000$ i koj ne nudi nisto spektakularno podobro od konk*rencijata. pa razgledajte gi stranskite forumi, sekade se zbori za negovata cena kako najgolema negativnost.

spored mene, poslednava godina-godina i polovina, nikon go prezede liderskoto mesto vo svetot na dslr-ite (ne zboram za pazarot, zboram za kvalitetot na isfrlenite modeli)... mozebi se nijansi vo prasanje, no evidenten e nivniot napredok (i toa otkoga pocnaa da voveduvaat CMOS tehnologija, no toa e muabet za drugpat). no toa ne znaci deka sekoj model sto ke go isfrlat e remek-delo. na istite stranski forumi gledam deka nego go kupuvaat fotografi-entuzijasti sto imaat mnogu pari za frlanje, samo zaradi k*rcenje pred drugarite i na forumite. profesionalcite se krstat vo d3 i 1dIII (bez s).среќа

Изменето од branko_k - 21.Февруари.2009 во 19:12
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 19:51
Ako na nekoj mu e dovolen D3, togash nema potreba da kupuva D3X bez razlika na cenata, pa makar da e poskap i za $500.

Ako na nekoj ne mu e dovolen D3, kje si kupi D3X po prodazhnata cena. Cenata na sekoj proizvod zavisi od vlozhenata tehnologija, vremeto za razvivanje na taa tehnologija, plakjanjeto so godini na site tie inzhineri i tehnichari, upotrebeniot materijal, plakjanjeto na troshocite za kontraktiranje drugi kompanii koi se vo tehnoloshkiot vrv na toa pole i koi se potrebni kako sorabotnici vo razlichni fazi na razvojot, kako i troshokot na maliot broj tela na kamerata sto kje se proizvede so takvi performansi bidejki nea ne ja kupuva komshijata Jo Blow, tuku mozhat da si ja dozvolat mozhebi 2% od fotografite.

Podobruvanje na performasi od okolu 10% znachi dupliranje na cenata na proizvodot. Podobruvanje na tehnoloshkite cutting edge karatkteristiki chini ushte povekje. Toa e realnosta sto obichniot potroshuvash od ulica ne ja znae i ne saka da ja rabere zatoa sto nemozhe da si ja dozvoli.

Obichniot "six pack Jo" od Amerika ne mozhe da razbere zoshto Ferrari e tolku pati poskap od Dodge Viper koga toj so Vajperot mozhe da napravi se sto mozhe da napravi so Ferrarito.

Kje razbere koga vmesto da filozofira, ednash kje vlezi vo Ferrarito i kje napravi dva-tri kruga. Togash isto taka kje razbere deka toj kvalitet nema nitu marginalna vrska so negovite potrebi, zhelbi ili mozhnosti za kupuvanje na toj avtomobil, kako sto kje sfati deka k*rchenjeto kako chovechka psiholoshka deformacija kaj nekoi kupuvachi nema apsolutno nishto zaednichko so kvalitetot na kolata. Nekoj mozhe da se k*rchi i so "Yugo" dokolku k*rchenjeto mu e karakterna osobina.

Site onie koi diskutiraat za cenata i kvalitetot na D3X niz site stranski forumi (kako tie da se merilo za vistinata?) ja nemaat taa kamera. Onie koi ja imaat ne filozofiraat tuku ja koristat i si molchat. Ako nekoj nekogash se javi, isprovociran od "vetar i magla muabeti", veli deka toa e najdobrata investicija sto ja ima napraveno do sega i deka ne se pokajal nitu eden moment za dadenite pari. Interesno e deka, tokmu poradi vakvite muabeti niz forumite, vo poslednite broevi na nekolku magazini za profesionalni i amaterski fotografi izlegoa editoriali vo koi se veli tokmu toa - deka cenata potpolno odgovara na deneshnoto vrvno tehnoloshko dostiganje so D3X i sekoja diskusija okolu nea ili slichnostite na kamerite vo respekt na nivnite ceni e zborenje na pamet. Duri vo edniot od niv, posveten na profesionalnata chitachka publika, direktno gi sporedi Sony A900 i Nikon D3X so konstatacija - eve kako so navodno dva isti senzora mozhat da se napravat dve nesporedlivo razlichni kameri.

Se izvinuvam ako imam dijametralno sprotivno mislenje so nekoj od vas, no toa e toa i nemozham da se prepravam deka toa ne e taka.

Изменето од Zoran K - 21.Февруари.2009 во 19:59
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:04

Obichniot "six pack Jo" od Amerika ne mozhe da razbere zoshto Ferrari e tolku pati poskap od Dodge Viper koga toj so Vajperot mozhe da napravi se sto mozhe da napravi so Ferrarito.

hehe... da, no ferari e kult, ime, dekadencija, LIFESTYLE... nikon ne e analogija na ferari vo foto-svetot. leica e... alpa... nikoj ne zboruva za niv od aspekt na cenata, zatoa sto tie se fotografskiot rolex... nikon i canon ne se ferari. tie se workhorse, kaj niv ne smee da se plakja imeto, kaj niv se plakjaat performansite i ISKLUCIVO performansite.

koi performansi se tolku bitni sto d3x e dvojno i poveke poskap od d3, i sto e uste pobitno prasanje, koja e target grupata na fotografi kon koja celi nikon so d3x?

dve sosema ednostavni prasanja... среќа

dijametralno sprotivnite mislenja se sosema ok, zatoa argumentirame. najloso e koga nekoj se krie pozadi mislenje bez argumenti...

Изменето од branko_k - 21.Февруари.2009 во 20:17
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:21
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

hehe... da, no ferari e kult, ime, dekadencija, LIFESTYLE... nikon ne e analogija na ferari vo foto-svetot. leica e... alpa... nikoj ne zboruva za niv od aspekt na cenata, zatoa sto tie se fotografskiot rolex... nikon i canon ne se ferari. tie se workhorse, kaj niv ne smee da se plakja imeto, kaj niv se plakjaat performansite i ISKLUCIVO performansite.koi performansi se tolku bitni sto d3x e dvojno i poveke poskap od d3, i sto e uste pobitno prasanje, koja e target grupacijata na fotografi kon koja celi nikon so d3x?dve sosema ednostavni prasanja... среќаdijametralno sprotivnite mislenja se sosema ok, zatoa argumentirame. najloso e koga nekoj se krie pozadi mislenje bez argumenti...

1. Rezolucija

2. Onie na koi rezolucijata na D3 ne im e dovolna, a ne sakaat poradi toa da minat na medijum format poradi namalenata fleksibilnost na toj sistem i menuvanjeto na celata sistem kamera (telo/la + Objektivi + dodatni periferalii, filtri, blicevi, trakatanci...)
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:26
Zoran izrekata od njegos se odnesuvase poveke na toa deka i so najeftiniot dslr mozes da dobies ednakvo ili priblizno kvalitetna fotografija, razlicen e samo nacinot i pristapot, e tokmu taa razlika ovde e ona sto ja pravi tolku golema razlikata vo cena. ti ke ja napravis istata fotografija i so d40 i d3, no ako vrne dozd, ima magla ili e mnogu ladno ili ojznae sto e so atmosferskite uslovi, ti ke treba da go zastituvas d40 na sekakov ozen nacin i nikogas nema da bides siguren vo zastitata , a so d3 izleguvas zavrsuvas rabota i ne obrakas vnimanie na prethodnite zabeleki. Mislam deka seg agorte dolu se razbravme, neli?големо%20гушкање
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:29
ok, fair enough... apsolutno se soglasuvam (duri i jas samiot sum na mislenje deka bigger is better vo odnos na rezolucija). no sepak, jas (sega zboram licno za mene) ne ja opravduvam cenovnata razlika, so ogled na silnata konk*rencija vo protivnickite tabori vo odnos na 20+mpix aparati...

Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:31
Licno smetam deka e najdobriot dSLR, a najveke me impresionirase testot na crni tonovi, koj e mnogu slicen so Digital MF. Ne e preskap, zatoa sto na koj sto mu treba za profi rabota, parite gi vadi so eden da dva angazmani, i ne mu menuva dali cenata na teloto e 5000 ili 8000$. Tie sto placat se amatercinja kako nas koi senauceni da se k*rcat so Nikon, Canon top modelite, arno ama ova ne im vlaga bas vo semejniot budjet.голема%20насмевка. Ima nekoi doktori na DP Review, na koj ako im go poglednes profilot ke se iznasmees, imaat 10 tela , 40 lekji, od 10.5mm pa do 600mm, i toa strogo Nikon, 6 ranci 10 blica i sl. Iskreno ne znam koj prof. ima tolku oprema. E arno ama site ne se kako tie doktori, i tie placat.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:32
Jane, pogovorkata na Njegosh ima edna golem nedostatok...

... treba da sledi i vtor del, kako nadopolnuvanje, koj kje veli "vo limitite na najslabata pushka". Togash gore-dolu site pushki kje se izednachat.

A ako uslovite se namalat ushte povekje, togash mozheme vo igra da gi stavime i pishtolite. Zamisli rastojanieto na pukanjeto da go namalime do 100 metri, togash ne ti treba nitu pushka.

So drugi zborovi, ako potebite na fotografot se takvi da mozhe da gi zadovoli i so najednostavna P&S kamera, togash nema zoshto da mu ja misli nuti za D40.

A ako treba, na primer, profesionalno da fotografira sportski natprevari, togash so D40 mozhe da se slika...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:33
Originally posted by itan14 itan14 напиша:

Licno smetam deka e najdobriot dSLR...

jas pak, ne smetam deka e najdobriot dslr. od koj aspekt najdobriot? kako se meri toa?

Изменето од branko_k - 21.Февруари.2009 во 20:33
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:34
големо%20гушкањеголема%20насмевка
голема%20насмевка
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:42
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

ok, fair enough... apsolutno se soglasuvam (duri i jas samiot sum na mislenje deka bigger is better vo odnos na rezolucija). no sepak, jas (sega zboram licno za mene) ne ja opravduvam cenovnata razlika, so ogled na silnata konk*rencija vo protivnickite tabori vo odnos na 20+mpix aparati...

Branko, D3X prvenstveno e namenet za nikondzhii... Tie si ja imaat celata oprema i samo so akvizacija na edno novo telo odat vo sosem druga klasa na kvalitet.

Zoshto ovie lugje bi razmisluvale za nabavka na nekoe telo od drug proizvoditel zatoa sto e poeftino? Togash kje moraat da kupuvaat i novi objektivi, zumovi, blicovi... Pa taka kje gi fati poskapo i kje im se iskomplicira zhivotot do nemaj kade!

I na krajot, susma sumarum, kje zavrshat so neshto poslab image.

Pa, vredi li da se zavrshi so poslab finalen proizvod, dva kompletno razlichni sistemi kameri za da EVENTUALNO se zashtedi nekoja centa???

Aman be lugje, ako sakate da razgovarate za raboti koi pripagjaat vo sferata na interes na profesionalnite fotografi togash pochente ga razmisluvate kako niv... taka mnogu raboti kje vi stanat pojasni.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.