|
Јуда Искариот |
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Автор | ||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Значи Апостолите смеат да се стават во прашање а на Госпоѓа Габриеле од Германија треба ди и се верува 100% повеќе од ними? За тебе е тоа во ред!? Ајде кажи ми те молам како лично вашиот германски канал кон ХРИСТА, е поставен/а кон вредноста на жртвеното Јагне предадено од Јуда Искариот, за наша поука и спасение? Беше можеби Јуда Искариот единствениот што јадеше месо од сите Апостоли и баш затоа и го предаде Оној што нејадеше месо (Исус)? Дали сите луѓе кои јадат месо се предавници како Јуда? Дали има спасение и Милост за оние кои јадат месо или пак ги очекува истото како Јуда? Има ли БОГ Милост и за Јуда? Те молам одговори само ако не тие тешко! поздрав Изменето од spiros - 08.Февруари.2009 во 12:46 |
||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Apostolite nikoj ne gi stava vo prasanje! Tie si bile verodostojni svedoci na ona sto togas se slucilo. No sto ako nekoj vo nivno ime napisal nesto i go podsmetnuva toa kako da e niven zapis, a vsusnost ne e? Treba li Hristoviot Duh da go premolci toa? Da receme deka jas go iskoristam tvojot nick spiros, da napisam postovi koi vrska nemaat so tvoite stavovi... Dali samo zatoa sto postovite go nosat tvojot nick avtomatski ce znaci deka toa navistina ti si go napisal? I ako ti doznaes za toa, zarem nema da reagiras na nekoj nacin?
Postaven e vaka: Hristos e patot vistinata i zivotot i nioj ne doadja kaj Nebesniot Otec osven preku Hrista!
Ima. Kako sto vece bese objasneto i Juda ce se vrati eden den vo vecnata Tatkovina.
|
||||||||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Пророштво е она што светите луге, поточно Светиот Дух преку нив, го прорекле, изрекле што во иднина ќе се случи во врска со Христос и Неговиот спасителен домострој за човекот. И цело Свето Писмо е од Бога вдахновено. и вистинските пророци од лажните по тоа се познавале,по прецизноста на нивните пророштва. Светиот Дух е Дух на Вистината, а вистината е 100%, односно апсолтна. затоа не треба да оставаме простор дека нешто что е проречено може и да не се исполни. Во тој случај Светиод Дух, Кој е и Бог, испаѓа дека незнае, па нагаѓа. Бог како апсолутен и вечен, неограничен од никакв акатегорија го поседува во себе и минатото и иднината. Нештото уште пред да се случи Он го знае, според тоа знеше и за погибелниот син и заради тоа тој го предсказа тоа уште во Стариот завет за кога ќе се случува тоа лугето да се освестат и покајат и поверуват дека Исус е Месијата и да се обратат кон Него. Јуда, кога го прифака Христос го прифака не како Бог туку како философ и водач кој ке го подигне еврејскиот народ и ќе го направи најмоќен и еверејската држава најсилн. Тоа билое очекувањата на Евреите, но како Г ИС ХС не дошол да го подигне изреловото царство туку да го објави Неговот Царство кое е од идниот век, откако некое време поживеал со Него и се разочарал од својот учител, како крајна можност му била барем да заработи нешто на него. дај што ќе дадеш. И евереите му дале 30 сребреници која е најниска цена за еден роб. тоа се разбира не го исполнило Јуда, од друга страна, бивајки со Христос и самиот бил сведок на многу чуда и во него се појавува борбата со совеста. но б идејки заробен од страста, не толку на среброљубието отколку од страста на славољубието и властољубието го направил она што самиот си го избрал, поттикнат, се разбира, од ѓаволот кој нема милост. |
||||||||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
||||||||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
А зошто постојано го потенцираш само учењето на Исус од беседата на гората? Зошто еднаш не ја спомнеш и беседата на Исус во евангелието по Лука 16та глава, каде што Исус меѓу другото вели:
"Законот и Пророците беа до Јована."
Не е баш така златното правило, туку:
Она што сакате вам да ви го прават, правете го им и вие на другите.
|
||||||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
|
||||||||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Е не е тоа баш "поинаку кажано". Има голема разлика помеѓу тоа "не му го прави" и она "прави му го".
На прв поглед делува како да нема разлика, но ако човек малку подлабоко размисли ќе види дека има.
Првата верзија е пасивна, во смисла: "не ти се мешам, не ми се мешај" и во некоја смисла поставува граници меѓу луѓето, во нивната комуникација.
Додека втората е во активна форма и повикува на љубов кон другите, кон комуникација, кон активно делување, кон преземање иницијатива итн. Тоа ни вели да не седиме со скрстени раце кога некој има потреба од нас, туку да правиме она што сакаме и нам некој да ни направи кога ние би биле во позиција на оној кој има потреба од нас.
Златното правило го поттикнува добриот човек секогаш и безусловно да го прави првиот чекор во добродетелството кон другите луѓе, а не како во негативната верзија, да одговара само реактивно во однос на тоа како другите ќе се постават спрема нас.
Затоа Majkl, нема потреба од "поинакво" цитирање на Божјите зборови, затоа што Бог најдобро знаел како да се изрази и така и се изразил. |
||||||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
|
||||||||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
А од каде знаеш дека мојата вера нема и дела? Или од каде пак јас да знам дека твојата вера има дела? Од каде заклучокот дека ако некој добро барата со цитати од списите дека тој или таа нема дела? Или пак после една дискусија ништо друго освен тоа не ви останува да кажете? |
||||||||
|
||||||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
|
||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Делата се многу важни, но оној кој Го преставува БОГА како автомат и ја заборава Неговата МИЛОСТ (незаслужената добрина) која им ја дарува Тој на Неговите несовршени чеда, тој и не ја познава СОВРШЕНАТА ВИСТИНА!
Мајкл пријателе, те молам Апостолите на Милоста и Правдината БОЖЈА - значи оние кои сведочат во Најсветото Писмо за ВИСТИНАТА - не ги наречувај фалцификатори или слично, бидејќи тие сведочат за Заветот на единствениот ВИСТИНСКИ Посредник (*БОЖЈАТА *СВЕТЛИНА и *ДУХ) чија МИЛОСТ ја отфрли Јуда Искариот и со тоа ни го покажа баш спротивниот правец од спасителниот! поздрав Изменето од spiros - 08.Февруари.2009 во 16:00 |
||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Aко таквите пророштва како што велиш не се нешто што морало да се исполни, која е смислата на вдаховеното од Бога дејствување на старозаветните пророци? Замисли да не се исполнеле патилата на крстот-како што било наговестено. Што би било тогаш со Стариот Завет односно пророците од истиот? Би испаднале лажови во сечии очи. Замиосли да не беше распетието-каква смисла ќе имаше нашата вера? Зошто Бог би се предомислил и би исползувал план Б (нешто слично веруваат муслиманите-дека Бог во краен миг го избавил Исус зашто бил добар и му допуштил да избега а на Негово место донел двојник) Во овој случај имаме концепт за Бог-сплеткарош, нели? |
||||||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata. Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot na bezboznikot za da ne pogine, kako sto bese slucajot so Savle, koj od najgolem protivnik na Hristijanstvoto stana najgolem propovednik. Zamislete sto ke se slucese ako Hristos ne mu se javese na patot za Damask na Savle, koj podocna stana apostol Pavle. Prvo, toj nemase da se spasi , a vtoro hristijanstvoto nemase da se siri tolku brzo kako sto toa go napravi toj. ALELUJAH! Taka i denes Bog intervenira ponekogas kaj nekoi luge kaj koi znae deka ima sansi da se spasat, pa im pomaga bilo preku luge ili preku nekoja slucka za da se obratat kon Bog, a zakoravenite nevernici za koi znae deka nema nikogas da se pokajat gi ostava na Satana. Изменето од KINGDAVID - 08.Февруари.2009 во 23:29 |
||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
1. Biblijata vo Isaija 46:10 kazuva deka "od pocetokot go navestuva krajot". Toa znaci deka toj znae odnapred sto ke se sluci so nas , bidejki moze da ja vidi idninata. 2. Megutoa, Bog znae deka so nekoja intervencija moze da go promeni patot ... E sega, dali krajot e "kraj" ili krajot ne e "kraj"? Dali Biblijata kazhuva sto kje se sluchi ili samo dava nekoja opcija koja mozhe da se sluchi dokolku Bog ne se predomisli? I koga Bog stoi na onoa sto kje se sluchi, a koga intervenira za da ne se sluchi? Koj e kriterijumot na dozvoluvanje da se sluchi i da ne se sluchi? Zoshto Bog interveniral kaj Savle, a ne interveniral kaj Juda? Zamislete sto kje se slucheshe ako Bog mu se javeshe na Juda? Dali toa znachi deka Juda nemashe izbor ili ne mu beshe dozvolen izbor za da sluchi onoa sto se sluci? Savle beshe mnogu pogolem greshnik od Juda, pa zoshto toj da bide instantno prosvetlen, a Juda ne? I da ne shiram natamu so mnogu drugi prashanja koi go doveduvaat vo prashanje seto ova objasnuvanje na Judinata uloga vo zavrshuvanjeto na Isusoviot materijalen zhivot na zemjava... Изменето од Messenger - 09.Февруари.2009 во 00:05 |
||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||
Дали ова сето што го кажувате треба вака да се разбере:
Дека Бог ни дава право да избираме (како што можел и Јуда да избира)........ Но Бог е нели вонвременски и сезнаен, а тоа би значело дека го знае минатото ја знае сегашноста и ја знае иднината..... Мене ова вака поставено (ако добро сум ја разбрала дискусијата) ми има логика..... Ни остава сами да одлучиме, но тој е пред секое време, пред секоја човечка акција, пред воопшто да размислуваме за нашата одлука Бог знае за што ќе се одлучиме, како ќе одбереме да постапиме......... Дали добро сум разбрала? |
||||||||
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |