|
Љубов или сознание? |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | |||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сега разбирате зошто пред да започнеме со било каква дискусија побарав од спирос да ни го дефинира поимот сознание......... Додека со ова не расчистиме сите дискусии нема да бидат плодотворни, туку конфузни |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mnogu dobra ilustracija Marko sk za toa sto e znaenje/doznavanje i osoznavanje/prosvetluvanje.
Doznavanjeto i znaenjeto doagjaat od umot. Se sto doagja od umot e samo umstven proizvod kako refleksija od negovata informiranost/neinformiranost i kondicioniranost (arhaichno znaenje, folozofija, istorija, tradicija, obichai , religii, veruvanja i t.n.) , pa spored toa znaenjeto pretstavuva samo umstvena refleksija koja ne e nishto drugo osven greshka - korumpirana vistina. Osoznavanjeto i prosvetluvanjeto doagjaat od svesta, a ne od umot. Svesta e onoa sto sme NIE, taa e vistinskiot "gazda" na teloto koe se sostoi od svoeto materijalno telo i umot kako potrebshtina za negoviot opstanok. Umot, preku svojata vreva so neprekinato rabotenje i davajki si vazhnost deka bez nego teloto ne mozhe da opstane, go prevzema tronot na tivkata svest i preku svojata vrvna kreacija - Egoto se nametnuvba kako "kalif vmesto Kalifot". Umot go sozdava Egoto kako surogat za svesta i vrshi puch, drzhaven udar, pa zagushuvajki ja svesta i trgnuvajki ja taka od nejzinata vistinska pozicija se nametnuva kako toj da e JAS. Toa e korenot i pochetokot na chovekovata tragedija. Koga sme vekje kaj ovie prikazni... Se raspravale dvajca monasi-budisti gledajki go veenjeto na znameto. - Znameto se vee bidejki duva veterot - tvrdel edniot monah - Ne e tochno - velel vtoriot - veterot postoi bidejki znameto se vee. I taka se karale dodeka tamu ne minal nivniot uchitel. Koga go prashale da im kazhe koj e vo pravo ovoj im rekol: - Nitu eden od vas ne e vo pravo. Toa samo vashiot um se vee! Изменето од Messenger - 10.Јануари.2009 во 23:30 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne e bash taka... Oven Ljubovta, a so nea i svesta kako nejzin neddeliv element, se ostanato e iluzija! I sto poskoro chovek kje go osoznae ova, tolku poskoro kje se reshi od sekojdnevnata miserija. Tokmu za toa govorevme vo temata Samo Ljubovt e vistina, a seto drugo e iluzija. http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16724 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пред околу 17 години, некаде на ридестиот балкан помеѓу камбаните на неколку православни цркви и многубројните арабски повици на муицините, едно полнолетно момче си муабетеше со едно полнолетно македонско девојче за љубов и за - “““...(здраворазумско, религиозно, сетилно, уметничко, научно итн) ...“““ - сознание! Секое од овија сознанија велеја за заедничката иднина на овие двајца. НЕ! Таа длабоко го погледна во очи момчето и (одприлика) му ги рече следниве зборови: - Јас незнам што значи сево ова што ти ми зборуваш, но ЗНАМ ДЕКА ЈАС ТЕ САКАМ! Ако од многу знаење воопшто незнаеш што значи љубов - тогаш погледниме мене! Момчето ја погледна во нејзините сини очи. Покрај големата врева на улицата вонего постана една чудна тишина. Мислите во главата престанаа а зборовите секнаа. Дури ни преполнетите контејнери неуспеаја да ја испрлаат чистината на “вечниот момент“ во кои зборуваа само срцата! Љубовта е единственото, пред кое секое сознание ќе се поклони. поздрав |
|||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Таа длабоко го погледна во очи момчето и (одприлика) му ги рече следниве зборови: - Јас незнам што значи сево ова што ти ми зборуваш, но ЗНАМ ДЕКА ЈАС ТЕ САКАМ! Сега логички да го разглобиме исказот ЗНАМ ДЕКА ЈАС ТЕ САКАМ: - ЗНАМ значи: сознание, разум, свесност - ТЕ САКАМ значи: љубов Каков е редоследот? Кое оди прво, кое го следи? |
|||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ова го дадов само како сосема очигледно спротивно на твојот став за предимството на љубовта пред сознавањето..... Сепак си останувам на моето: едното и другото се комплементарни, се наполнуваат, си требаат меѓусебно...... Во човековиот земен живот љуби и размислувај...а не подобро љуби отколку да размислуваш........ За каде си ако не размислуваш, ако не го вклучуваш разумот, туку чувствата ти ги наметнуваат одлуките? За каде си ако пак се промислуваш, мозгаш, рационализираш, а си бесчувствителен? |
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се сложувам со тебе дека и едното и другото е важно, но во споредба со ЉУБОВТА БОЖЈА сите човекови сознанија се непотполнии ако пробуваат да се споредуваат со Вечната ЉУБОВ - колку и да се точни - тие сепак восебе содржат нешто лажно!
Се надевам дека се разбираме |
|||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa, jasno e deka prvo se pojavilja ljubovta, pa potoa znaenjeto za nejzinoto postoenje. Ne mozhe da bide obratno. Ne mozhe prvo da znaesh deka si se zaljubil bez da se zaljubish, pa potoa kako posledica od znaenjeto da se zaljubish. Kako mozhehs da znaesh deka si zaljuben ako ne si zaljuben. |
|||
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Eve, se ctiram i se nadovrzuvam samiot sebe si bidejki se setiv deka toa, na eden podrug i posuptilen nachin, e kazhano i vo Stariot Zavet. imeno, vo Psalmite 46:10 (ne znam zoshto vo mojata makedonska Biblija toa e na 45:10) pishuva: King James Bible/American Standard Version/English Revised Version/Webster's Bible Translation/World English Bible: Be still, and know that I am God Young's Literal Translation: Desist, and know that I am God New American Standard Bible: Cease striving and know that I am God Sveto Pismo, vtoro izdanie, 1991: Zastanete i razberete deka Jas sum Bog Bog veli, zastanete go vashiot um, a so toa i so se sto sledi kako rezultat od negovoto neprekinato napreganje i rabotenje. Soprete go do potpolno smirenie, do "mrtva tochka", da ne se pojavi nitu edna misla, nitu edna refleksija... i togash vo toa "nishto", vo toj apsoluten mir, vo toa mislovno nedvizhenje, vo toj bezgranichen procep megju zamrznatite misli ke osoznaete koj sum Jas vashiot Bog ! Vo samo nekolku zborovi opishano e prosvetluvanjeto i kazhana e vechnata tajna okolu koja se sozdadeni celi religii i filozofii. Изменето од Messenger - 11.Јануари.2009 во 06:49 |
|||
|
|||
melhisedek
Сениор Регистриран: 12.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 225 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
messenger!!!!
bog ne veli da go zaprime umot, zasto ako go zaprime umot togas ne sme nisto povejke od zivotnite! veli da go zaprime sopstveniot um od prazni misli, misli koi ne ne vodat nikade, misli od tipot: sto da obleca, sto da jadam,ili misli za toakako funkcionira svetov,kako da dojdam do mnogu pari , znaci site onie misli koi ne odalecuvaat od nego! nasprotiv ova veli. bidete mudri kako zmii a krotki kako jagnina!!! znaci bog vika da ne bideme pomraceni vo svojot um i razum kako site onie koi ne go poznavaaat nego,a tie koi go poznavaat i ako se pouceni po nego i kako sto e vistinata vo isus hristos taka treba da bidi i vo nas.znaci da go sleceme stariot covek vo nas koj propajga spored izmamlivite pohoti i da se obnovime vo duhot na svojot umi da se obleceme vo nov covek koj spored bog e sezdaden vo vistinska pravednost i svetost! so drugi zborovi umot treba da go isklucime za zemskite raboti a da razmisluvame i da spoznavame vo bozjata mudrost bozjata ljubov i bozjata vistina a ne skros da go isklucime i da se raduvame na nistaviloto. pozz |
|||
----------osana--------
|
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Темава се развива во најдобро можниот правец!
Кој ќе ја најде својата душа, ќе ја изгуби; и кој ќе ја изгуби својата душа заради Мене, ќе ја најде!” ... вели *БОЖЈАТА Вечна *СВЕТЛИНА и *ДУХ отелотворена во ИСУС. |
|||
|||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Колку е неблагодарно да се прават вакви споредби...... Колку е само бесмислено....... Колку е безпотребно........ Вака како што е поставена темата ни нуди опција да споредиме Божјо наспроти човечко ( љубов наспроти сознание).............сите знаеме кое секогаш ќе победува..........Божјото. И други нешта да се споредуваат, а да имаат едното-Божја, другото-човечка природа.......пак резултатот ќе биде ист........ Од овде извлекувам заклучок за залудноста на ваквите споредби....... |
|||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Жалам ако така гледаш.
Темата е така поставена да ја обелодени залудноста на сознанието како темел на ВИСТИНАТА и да укаже на вистинскиот темел - ЉУБОВТА! Што мислиш зошто има поделби, препирки, војни,... ? Поради ЉУБОВТА или поради сознанието? Те молам извини ако со темава на билокој начин те повредив. Ти благодарам за твоето учество бидејќи ја збогати и помогна во разоткривањето на СУШТИНАТА. Впрочем јас верувам дека човекот што со цело срце ја бара ВИСТИНАТА - а кој во моментот неверува на Вечно ЖИВОТО ЕВАНГЕЛИЕ - тој ќе изнајде дека веќе одавна бил пронајден од истата а за тоа не бил свестен. |
|||
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Меси, не се согласувам со тебе. (и со сите кои велат дека прво е љубовта, а потоа осознавањето. Зошто? Во мојот прв пост на оваа тема, само нафрлив и реков дека прво е сознанието, а потоа е љубовта. Овде ќе кажам зошто така мислам. Како може некој (или нешто) да се сака, ако претходно не се осознае предметот на нашата љубов, односно, дали тој предмет ги исполнува нашите критериуми, на/за љубовта? Дали ги има сите потребни атрибути за тоа нешто да се нарече љубов? Да ги земеме за пример веќе спомнатите момче и девојче. Момчето (или девојчето) претходно има изградено некое свое мислење, некој свој став, некој свој стандард за убаво, па соодветно на тоа си бара прилика во согласност со тоа свое видување. Конкретно, ете тоа момче претходно, во својата претстава за убавина на очи, си има осознаено дека девојка со сини очи многу повеќе го привлекува, за разлика од девојка со црни или кафени очи. И соодветно на тоа си бара девојка со сини очи. Ова „потрага“ по тоа што тој смета дека е убаво, секако не се однесува само на очите. Тука се подразбира и целокупниот физички изглед, но исто така и однесувањето во друштво, карактерот на соодветната личност, нејзините морални и интелектуални вредности ... и уште многу други карактеристики кои ги поседува една личност. Кога тоа момче ќе најде на девојка која ги задоволува (исполнува) неговите, веќе претходно изградени критериуми за убаво, добро ... тогаш љубовта сама по себе си доаѓа. Значи, неможеш нешто или некого прво да го љубиш, а потоа да го осознаваш! Од ова јасмно се гледа дека примарно е осознавањето, а секундарно, или како последица на осознавањето, се јавува љубовта. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |