Испечати | Затвори го прозорот

Љубов или сознание?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17410
Датум на принтање: 26.Ноември.2024 во 01:18
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Љубов или сознание?
Постирано од: spiros
Наслов: Љубов или сознание?
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 01:47
Што е за вас поважно: Љубов или сознание?

За мене – преку Милоста БОЖЈА – Љубовта!

Само Љубовта води повторно во Рајот и единството додека сознанието баш во спротивниот правец!

Проверете во вашите срца, домови, деноминации, религии, ... и ќе видите дека ЕВАНГЕЛИЕТО е ВИСТИНАТА а не празна догма, како некои што го нарекуваат.

Има еден единствен Пат кои нас сите нè води во рајот а тоа е ЉУБОВТА!

Ве молам пишете за вашето гледање. Кажете што вие поважно: Љубовта или сознанието (деноминацијата, нацијата, ...) ?

Во радосно исчекување ве поздравувам сите братски, без разлика на која конфесија вие и припаѓате во моментов и ви носам Радосна Вест, дека набрзо нема повеќе да има разноразни поделби туку сите ќе и припаѓаме на единствената религија на ЉУБОВТА!

АМИН

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 01:54
љубов големо%20гушкање

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 14:12
Originally posted by spiros spiros напиша:

Што е за вас поважно: Љубов или сознание?
За мене – преку Милоста БОЖЈА – Љубовта!
Само Љубовта води повторно во Рајот и единството додека сознанието баш во спротивниот правец!

Што би претставувала љубовта, ако не осознаеш што е тоа љубов?

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 14:54

Не сум сигурна кога велиш сознание на што точно мислиш, на какво сознание?

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 15:44
102,3 %плазењенамигнување верувам дека Спирос мисли на севкупното човеково осознавање. На се тоа што не’ опкружува. Зарем до сега не сфати дека, според теолошките догми, забрането е осознавањето! Тоа е богохулење, бидејќи со тоа (с осознавањето) се доведува во прашање постоењето на бог, ќе се оспори поставената теолошка догма. Затоа (под влијание на таквото теолошко учење) Спирос вели дека осознавањето е пат кон пеколот.
Не залудно во мојот претходен пост, јас прво го поставив осознавањето!намигнување

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 15:48
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

О
Она кое е напишано на излезната врата во рајот!
Она кое неверува на најважното.
Она кое одсекогаш го негира најважното и се обидува себеси да се престави за најважно.
Она кое го храни индивидуалниот и колективниот егоизам.
Она кое комплицира и нанесува бол.
Она кое е причината на секој проблем.
Она поради кое Царството на Љубовта неможе да завладее и на земјата!
...

А ти на кое друго мислеше?

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 16:58
Ljubovta.

So ljubov mozhe da se soznae i osoznae, a so soznavanje ne mozhe da se ljubi.

So soznavanje mozhe neshto da se posaka i da se saka, a toa e razlichno od ljubenje.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 19:58
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ljubovta.

So ljubov mozhe da se soznae i osoznae, a so soznavanje ne mozhe da se ljubi.

So soznavanje mozhe neshto da se posaka i da se saka, a toa e razlichno od ljubenje.

Живиот БОГ да те Благослови и да ти биде тебе, на твоите најмили и сите ближни МИЛОСТИВ!

АМИН      

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 20:05
Спирос - те молам престани да употребуваш различна боја на фонтот.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 21:00

О
Она кое е напишано на излезната врата во рајот!
Она кое неверува на најважното.
Она кое одсекогаш го негира најважното и се обидува себеси да се престави за најважно.
Она кое го храни индивидуалниот и колективниот егоизам.
Она кое комплицира и нанесува бол.
Она кое е причината на секој проблем.
Она поради кое Царството на Љубовта неможе да завладее и на земјата!
...

А ти на кое друго мислеше?

Има повеќе видови на сознанија затоа и прашав на кое точно мислиш....( здраворазумско, религиозно, сетилно, уметничко, научно итн).........

Од твојот одговор сеуште не ми е јасно на какво сознание мислиш или поинаку да се изразам што подразбираш под сознание, осознавање, спознавање итн

Би ти била благодарна ако не ти е тешко уште еднаш да ми објасниш но со што е можно поедноставни зборово.

Благодарам

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 21:35

Iako soznanieto e korisno, sepak moze da sozdade kaj licnosta koja go poseduva toa gordelivost, naduenost, itn.
(bez razlika dali se raboti za soznanie od Biblijata, naucno,religisko, umetnicko ili bilo kakvo drugo ).

Apostol Pavle vo Biblijata veli:"

Da zboruvam na site covecki jazici, pa duri i na angelski,stom LJUBOV nemam, ke bidam bakar, sto zvoni ili kimval , sto zveci.

Da imam prorocki dar i da gi znam site tajni, da gi imam site znaenja za site raboti, a i taka silna vera, sto i planini da premestuvam, ako LJUBOV nemam, nisto ne sum.

I da go razdadam celiot svoj imot, da pozvolam teloto da mi izgori,-stom LJUBOV nemam, nisto ne mi koristi.
( 1 Korintjanite 13:1-3)

DVETE NAJGOLEMI HRISTIJANSKI ZAPOVEDI

1. VOZLJUBI go Gospoda, svojot Bog, so seto svoe srce, so seta svoja dusa, so seta svoja sila, so siot svoj razum

2.   VOZLJUBI go svojot blizen kako sebesi

Na tie dve zapovedi se krepat celiot Zakon i Prorocite
-rece ISUS vo Evangelieto spored Mateja 22:36-40 .

Znaci iako soznanieto e korisno, sepak, LJUBOVTA e najvazna.

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 21:46

Ајде тогаш вака како што рече kingdavid значи да не го дефинираме сознанието туку да ги земеме во предвид сите негови појавни облици и форми............

Зошто секогаш мораат да се упатуваат ултимативни прашања, прашања во кои ако се одбере едната опција, таа автоматски ја исклучува другата?

Зошто да мора да се одбере што е поважно.......Тоа е исто како да прашате мало дете кого повеќе го сака: мама или тато?

За мене подеднакво важни се и спознавањето на светот и љубовта како осмислување на светот.........

Едноставно тие не се исклучуваат туку меѓусебно се надополнуваат давајќи ни можност да го љубиме осознаеното и подлабоко да го осознаваме љубеното........

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 21:50
Апсолутно се согласувам со Полжавче...
Не може навистина да осознаеш, и да не ја почувствуваш љубовта, и соодветно, не може да љубиш, а да не ја осознаеш со тоа суштината...
Не може да се постави прашањето во форма "или", затоа што љубовта и сознанието се неразделни. Ако не постои љубов, значи дека сознанието е затскриено. Ако не постои сознание, значи дека љубовта е празна.

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 21:55

Ајде тогаш вака како што рече kingdavid значи да не го дефинираме сознанието туку да ги земеме во предвид сите негови појавни облици и форми............

Зошто секогаш мораат да се упатуваат ултимативни прашања, прашања во кои ако се одбере едната опција, таа автоматски ја исклучува другата?

Зошто да мора да се одбере што е поважно.......Тоа е исто како да прашате мало дете кого повеќе го сака: мама или тато?

За мене подеднакво важни се и спознавањето на светот и љубовта како осмислување на светот.........

Едноставно тие не се исклучуваат туку меѓусебно се надополнуваат давајќи ни можност да го љубиме осознаеното и подлабоко да го осознаваме љубеното........

Delumno se soglasuvam so tebe , polzavce, soznanieto e isto taka bitno i nema vrska so ljubovta, moze da se nadopolnuvaat, togas e super.

Megutoa, prasanjeto sto go postavi brat spiros glasese dali e povazno znaenjeto ili ljubovta...

Se soglasuvam so tebe za ovaa recenica .

NO, ako nemame LJUBOV vo sebe, togas dzabe ni e znaenjeto.

Ke bideme slicni na masini ili kompjuteri, a ne luge.

Sekoe dobro, pozdrav!

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:06
А ако немаш знаење - што ќе правиш со таа љубов која ја имаш во себе? Тоа ќе биде мртва љубов...

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:13
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

А ако немаш знаење - што ќе правиш со таа љубов која ја имаш во себе? Тоа ќе биде мртва љубов...

A ako nemas ljubov, sto ke pravis so znaenjeto? Moze da go koristis za sebicni celi , ili vo krajna slucaj da go kries samo za sebe, a vo najosla varijanta i protiv drugite....

Najidealno e koga covek se stremi kon dvete raboti. I kon Soznanie i kon Ljubov.

Koga tie dve raboti se izbalansirani, se dobiva HUMAN COVEK.

Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:29
zznaci treba i spoznanie i ljubov
ama pogolema e ljubovta

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:33
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

zznaci treba i spoznanie i ljubov
ama pogolema e ljubovta

Se soglasuvam so tebe , brate melhisedek.

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:37
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

A ako nemas ljubov, sto ke pravis so znaenjeto? Moze da go koristis za sebicni celi , ili vo krajna slucaj da go kries samo za sebe, a vo najosla varijanta i protiv drugite....

Najidealno e koga covek se stremi kon dvete raboti. I kon Soznanie i kon Ljubov.

Во ниеден момент не реков дека знаењето треба да е на сметка на Љубовта, само реков дека е апсурдно да се двојат како две независни работи, при нивното создавање и постоење. Осознавање на Љубовта и Љубов кон осознаеното - сметам дека е неразделно..
Се додека не настапи оној момент во кој ќе исчезне знаењето, ќе замолкнат јазиците и ќе остане само Љубовта...

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:39

Во ниеден момент не реков дека знаењето треба да е на сметка на Љубовта, само реков дека е апсурдно да се двојат како две независни работи, при нивното создавање и постоење. Осознавање на Љубовта и Љубов кон осознаеното - сметам дека е неразделно..
Се додека не настапи оној момент во кој ќе исчезне знаењето, ќе замолкнат јазиците и ќе остане само Љубовта...

tocno taka zidarski se do onoj moment koga ce stanime kako deca togas ce bidime vistinski mudri i vo ljubovta bozja

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:44
Имав предвид - 1Коринтјани 13.8

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:45
Mislam deka treba prvo da raschistime koj sto podrazbira pod terminot doznavanje i znaenje.

Dali pod navedeniot termin "znaenje" podrazbirate kvantum na inormacii?

Dali pod terminot "znaenje" nekoj od nas vsushnost podrazbira osoznavanje vo apsekt na prosvetluvanje?

Dodeka prvoto podrazbiranje na znaenje, kako sto i jas go razbiram (mislam deka i Spiros misli na istoto koga go upotrebi terminot soznanie), e samo zbir na informacija sto samata po sebe e mrtva i zastarena ushte vo momneot na sobiranjeto, osoznavanjeto (prosvetluvanjeto) vo aspekt na sogleduvanje na vistinskata priroda na neshtata, nadvor od chovekovata kondicioniranost (bilo kakva da e taa) e neshto sosem sprotivno.

Za soznavanje nema potreba od Ljubov, tuku od sakanje neshto da se doznae, dodeka samiot chin na osoznavanjeto (prosvetluvanjeto) e nerazdelen i sostaven del od Ljubovta.

Ljubovta osoznava i prosvetluva, a osoznavanjeto ja potvrduva i dokazhuva mokjta i vrednosta na Ljubovta.

Doznavanjeto nema nishto so Ljubovta i dokolku postoi nedostatok na Ljubov doznavanjeto ne pretstavuva nishto povekje od prosta informacija koja mozhebi ima samo praktichna sekojdnevna vrednost.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:56
ne e temata doznavajne ili znaejne --nego spoznavajnepa najverovatno spiros so toa misli na spoznavajne na vistinata na bozjjoto slovo, na bozjata mudrost. a zar edna informacija od ovaj materijalen svet e tolku vazna za da se sporeduva so ljubovta?

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 22:59
Se slozhucvam, no mislam deka ako ne se slozhime tochno za kakvo znaenje zboruvame togash nema vo potpolnost da se razbereme koj sto misli so svoite odgovori.

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:01
vo pravo si pa zatoa spiros ce treba da doobjasni

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:02
a i nema potreba da doobjasnuva sepak ljubovta e povazna od se

-------------
----------osana--------

Постирано од: Marko sk
Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:05

... osoznavanjeto (prosvetluvanjeto) vo aspekt na sogleduvanje na vistinskata priroda na neshtata, nadvor od chovekovata kondicioniranost (bilo kakva da e taa) e neshto sosem sprotivno...

Ajde malku da isfilizofirame:
Postoi teza deka site gledishta se pogreshni zashto se proizvod na umot, koj oprerira vo SUBJEKT - OBJEKT dihotomii.
Prosvetluvanjeto se dostignuva koga chovekot kje uspee da ja vidi sopstvenata vistinska priroda - svojata chista svest koja e zad dualizmot. ( zen- budizam)
Eve dve pesni od lugje koi se veruva deka se prosvetlile ili ja naslutile taa sostojba - uspeale da poglednat poshiroko od dualizmot( subjekt - objekt dihotomii), pa da vidime shto toa videle:

Edna od pesnite bila napishana od: Шен-хсиу

Телото е дрво на просветлување
            Умот е како чисто огледало.
            Во секое време мора да се чисти
            За да не падне на него ни прашинка.

Drugata pesna bila napishana od: Хуј-ненг

Суштински не постои дрво на просветлување,
            Нити постои потпора со чисто огледало.
            Суштински ништо не постои;
            На што ќе падне прашината?

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:10
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

... osoznavanjeto (prosvetluvanjeto) vo aspekt na sogleduvanje na vistinskata priroda na neshtata, nadvor od chovekovata kondicioniranost (bilo kakva da e taa) e neshto sosem sprotivno...

Ajde malku da isfilizofirame:
Postoi teza deka site gledishta se pogreshni zashto se proizvod na umot, koj oprerira vo SUBJEKT - OBJEKT dihotomii.
Prosvetluvanjeto se dostignuva koga chovekot kje uspee da ja vidi sopstvenata vistinska priroda - svojata chista svest koja e zad dualizmot. ( zen- budizam)
Eve dve pesni od lugje koi se veruva deka se prosvetlile ili ja naslutile taa sostojba - uspeale da poglednat poshiroko od dualizmot( subjekt - objekt dihotomii), pa da vidime shto toa videle:

Edna od pesnite bila napishana od: Шен-хсиу

Телото е дрво на просветлување
            Умот е како чисто огледало.
            Во секое време мора да се чисти
            За да не падне на него ни прашинка.

Drugata pesna bila napishana od: Хуј-ненг

Суштински не постои дрво на просветлување,
            Нити постои потпора со чисто огледало.
            Суштински ништо не постои;
            На што ќе падне прашината?

znaci se e iluzija !!!!
a kade e tuka ljubovta i taaa e iluzija

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:27

Сега разбирате зошто пред да започнеме со било каква дискусија побарав од спирос да ни го дефинира поимот сознание.........

Додека со ова не расчистиме сите дискусии нема да бидат плодотворни, туку конфузни

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:29
Mnogu dobra ilustracija Marko sk za toa sto e znaenje/doznavanje i osoznavanje/prosvetluvanje.

Doznavanjeto i znaenjeto doagjaat od umot. Se sto doagja od umot e samo umstven proizvod kako refleksija od negovata informiranost/neinformiranost i kondicioniranost (arhaichno znaenje, folozofija, istorija, tradicija, obichai , religii, veruvanja i t.n.) , pa spored toa znaenjeto pretstavuva samo umstvena refleksija koja ne e nishto drugo osven greshka - korumpirana vistina.

Osoznavanjeto i prosvetluvanjeto doagjaat od svesta, a ne od umot. Svesta e onoa sto sme NIE, taa e vistinskiot "gazda" na teloto koe se sostoi od svoeto materijalno telo i umot kako potrebshtina za negoviot opstanok. Umot, preku svojata vreva so neprekinato rabotenje i davajki si vazhnost deka bez nego teloto ne mozhe da opstane, go prevzema tronot na tivkata svest i preku svojata vrvna kreacija - Egoto se nametnuvba kako "kalif vmesto Kalifot".

Umot go sozdava Egoto kako surogat za svesta i vrshi puch, drzhaven udar, pa zagushuvajki ja svesta i trgnuvajki ja taka od nejzinata vistinska pozicija se nametnuva kako toj da e JAS.

Toa e korenot i pochetokot na chovekovata tragedija.

Koga sme vekje kaj ovie prikazni...

Se raspravale dvajca monasi-budisti gledajki go veenjeto na znameto.
- Znameto se vee bidejki duva veterot - tvrdel edniot monah
- Ne e tochno - velel vtoriot - veterot postoi bidejki znameto se vee.
I taka se karale dodeka tamu ne minal nivniot uchitel. Koga go prashale da im kazhe koj e vo pravo ovoj im rekol:
- Nitu eden od vas ne e vo pravo. Toa samo vashiot um se vee!

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:37

znaci se e iluzija !!!!
a kade e tuka ljubovta i taaa e iluzija

Ne e bash taka...

Oven Ljubovta, a so nea i svesta kako nejzin neddeliv element, se ostanato e iluzija!

I sto poskoro chovek kje go osoznae ova, tolku poskoro kje se reshi od sekojdnevnata miserija.

Tokmu za toa govorevme vo temata Samo Ljubovt e vistina, a seto drugo e iluzija. http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16724 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16724

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2009 во 23:51

Има повеќе видови на сознанија затоа и прашав на кое точно мислиш....(здраворазумско, религиозно, сетилно, уметничко, научно итн).........

Од твојот одговор сеуште не ми е јасно на какво сознание мислиш или поинаку да се изразам што подразбираш под сознание, осознавање, спознавање итн

Би ти била благодарна ако не ти е тешко уште еднаш да ми објасниш но со што е можно поедноставни зборово.

Благодарам

Пред околу 17 години, некаде на ридестиот балкан помеѓу камбаните на неколку православни цркви и многубројните арабски повици на муицините, едно полнолетно момче си муабетеше со едно полнолетно македонско девојче за љубов и за - “““...(здраворазумско, религиозно, сетилно, уметничко, научно итн) ...“““ - сознание!

Секое од овија сознанија велеја за заедничката иднина на овие двајца. НЕ!

Таа длабоко го погледна во очи момчето и (одприлика) му ги рече следниве зборови: - Јас незнам што значи сево ова што ти ми зборуваш, но ЗНАМ ДЕКА ЈАС ТЕ САКАМ!
Ако од многу знаење воопшто незнаеш што значи љубов - тогаш погледниме мене!

Момчето ја погледна во нејзините сини очи. Покрај големата врева на улицата вонего постана една чудна тишина. Мислите во главата престанаа а зборовите секнаа. Дури ни преполнетите контејнери неуспеаја да ја испрлаат чистината на “вечниот момент“ во кои зборуваа само срцата!

Љубовта е единственото, пред кое секое сознание ќе се поклони.

поздрав

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 00:07

Таа длабоко го погледна во очи момчето и (одприлика) му ги рече следниве зборови: - Јас незнам што значи сево ова што ти ми зборуваш, но ЗНАМ ДЕКА ЈАС ТЕ САКАМ!

Сега логички да го разглобиме исказот ЗНАМ ДЕКА ЈАС ТЕ САКАМ:

- ЗНАМ значи: сознание, разум, свесност

- ТЕ САКАМ значи: љубов

Каков е редоследот? Кое оди прво, кое го следи?

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 00:12

Ова го дадов само како сосема очигледно спротивно на твојот став за предимството на љубовта пред сознавањето.....

Сепак си останувам на моето: едното и другото се комплементарни, се наполнуваат, си требаат меѓусебно......

Во човековиот земен живот љуби и размислувај...а не подобро љуби отколку да размислуваш........

За каде си ако не размислуваш, ако не го вклучуваш разумот, туку чувствата ти ги наметнуваат одлуките?

За каде си ако пак се промислуваш, мозгаш, рационализираш, а си бесчувствителен?

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 01:05
Се сложувам со тебе дека и едното и другото е важно, но во споредба со ЉУБОВТА БОЖЈА сите човекови сознанија се непотполнии ако пробуваат да се споредуваат со Вечната ЉУБОВ - колку и да се точни - тие сепак восебе содржат нешто лажно!

Се надевам дека се разбираме

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 01:58

Сега логички да го разглобиме исказот ЗНАМ ДЕКА ЈАС ТЕ САКАМ:

- ЗНАМ значи: сознание, разум, свесност

- ТЕ САКАМ значи: љубов

Каков е редоследот? Кое оди прво, кое го следи?

Pa, jasno e deka prvo se pojavilja ljubovta, pa potoa znaenjeto za nejzinoto postoenje.

Ne mozhe da bide obratno. Ne mozhe prvo da znaesh deka si se zaljubil bez da se zaljubish, pa potoa kako posledica od znaenjeto da se zaljubish. Kako mozhehs da znaesh deka si zaljuben ako ne si zaljuben.

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 06:44

Doznavanjeto i znaenjeto doagjaat od umot. Se sto doagja od umot e samo umstven proizvod kako refleksija od negovata informiranost/neinformiranost i kondicioniranost (arhaichno znaenje, folozofija, istorija, tradicija, obichai , religii, veruvanja i t.n.) , pa spored toa znaenjeto pretstavuva samo umstvena refleksija koja ne e nishto drugo osven greshka - korumpirana vistina.

Osoznavanjeto i prosvetluvanjeto doagjaat od svesta, a ne od umot. Svesta e onoa sto sme NIE, taa e vistinskiot "gazda" na teloto koe se sostoi od svoeto materijalno telo i umot kako potrebshtina za negoviot opstanok. Umot, preku svojata vreva so neprekinato rabotenje i davajki si vazhnost deka bez nego teloto ne mozhe da opstane, go prevzema tronot na tivkata svest i preku svojata vrvna kreacija - Egoto se nametnuvba kako "kalif vmesto Kalifot".

Umot go sozdava Egoto kako surogat za svesta i vrshi puch, drzhaven udar, pa zagushuvajki ja svesta i trgnuvajki ja taka od nejzinata vistinska pozicija se nametnuva kako toj da e JAS.

Toa e korenot i pochetokot na chovekovata tragedija.

Eve, se ctiram i se nadovrzuvam samiot sebe si bidejki se setiv deka toa, na eden podrug i posuptilen nachin, e kazhano i vo Stariot Zavet.

imeno, vo Psalmite 46:10 (ne znam zoshto vo mojata makedonska Biblija toa e na 45:10) pishuva:

King James Bible/American Standard Version/English Revised Version/Webster's Bible Translation/World English Bible:
Be still, and know that I am God

Young's Literal Translation:
Desist, and know that I am God

New American Standard Bible:
Cease striving and know that I am God

Sveto Pismo, vtoro izdanie, 1991:
Zastanete i razberete deka Jas sum Bog

Bog veli, zastanete go vashiot um, a so toa i so se sto sledi kako rezultat od negovoto neprekinato napreganje i rabotenje. Soprete go do potpolno smirenie, do "mrtva tochka", da ne se pojavi nitu edna misla, nitu edna refleksija... i togash vo toa "nishto", vo toj apsoluten mir, vo toa mislovno nedvizhenje, vo toj bezgranichen procep megju zamrznatite misli ke osoznaete koj sum Jas vashiot Bog !

Vo samo nekolku zborovi opishano e prosvetluvanjeto i kazhana e vechnata tajna okolu koja se sozdadeni celi religii i filozofii.

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 10:45
messenger!!!!
bog ne veli da go zaprime umot, zasto ako go zaprime umot togas ne sme nisto povejke od zivotnite!
veli da go zaprime sopstveniot um od prazni misli, misli koi ne ne vodat nikade, misli od tipot: sto da obleca, sto da jadam,ili misli za toakako funkcionira svetov,kako da dojdam do mnogu pari , znaci site onie misli koi ne odalecuvaat od nego!
nasprotiv ova veli.
bidete mudri kako zmii a krotki kako jagnina!!!
znaci bog vika da ne bideme pomraceni vo svojot um i razum kako site onie koi ne go poznavaaat nego,a tie koi go poznavaat i ako se pouceni po nego i kako sto e vistinata vo isus hristos taka treba da bidi i vo nas.znaci da go sleceme stariot covek vo nas koj propajga spored izmamlivite pohoti i da se obnovime vo duhot na svojot umi da se obleceme vo nov covek koj spored bog e sezdaden vo vistinska pravednost i svetost!
so drugi zborovi umot treba da go isklucime za zemskite raboti a da razmisluvame i da spoznavame vo bozjata mudrost bozjata ljubov i bozjata vistina a ne skros da go isklucime i da se raduvame na nistaviloto.
pozz

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 12:08
Темава се развива во најдобро можниот правец!

Кој ќе ја најде својата душа, ќе ја изгуби; и кој ќе ја изгуби својата душа заради Мене, ќе ја најде!”     ... вели *БОЖЈАТА Вечна *СВЕТЛИНА и *ДУХ отелотворена во ИСУС.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 14:12

Колку е неблагодарно да се прават вакви споредби......

Колку е само бесмислено.......

Колку е безпотребно........

Вака како што е поставена темата ни нуди опција да споредиме Божјо наспроти човечко ( љубов наспроти сознание).............сите знаеме кое секогаш ќе победува..........Божјото.

И други нешта да се споредуваат, а да имаат едното-Божја, другото-човечка природа.......пак резултатот ќе биде ист........

Од овде извлекувам заклучок за залудноста на ваквите споредби.......

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 15:07
Жалам ако така гледаш.

Темата е така поставена да ја обелодени залудноста на сознанието како темел на ВИСТИНАТА и да укаже на вистинскиот темел - ЉУБОВТА!

Што мислиш зошто има поделби, препирки, војни,... ?

Поради ЉУБОВТА или поради сознанието?

Те молам извини ако со темава на билокој начин те повредив.

Ти благодарам за твоето учество бидејќи ја збогати и помогна во разоткривањето на СУШТИНАТА.

Впрочем јас верувам дека човекот што со цело срце ја бара ВИСТИНАТА - а кој во моментот неверува на Вечно ЖИВОТО ЕВАНГЕЛИЕ - тој ќе изнајде дека веќе одавна бил пронајден од истата а за тоа не бил свестен.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 15:33

... Каков е редоследот? Кое оди прво, кое го следи?

Ова го дадов само како сосема очигледно спротивно на твојот став за предимството на љубовта пред сознавањето...

... Pa, jasno e deka prvo se pojavilja ljubovta, pa potoa znaenjeto za nejzinoto postoenje.
Ne mozhe da bide obratno. Ne mozhe prvo da znaesh deka si se zaljubil bez da se zaljubish, ...

Меси, не се согласувам со тебе. (и со сите кои велат дека прво е љубовта, а потоа осознавањето. Зошто?
     Во мојот прв пост на оваа тема, само нафрлив и реков дека прво е сознанието, а потоа е љубовта. Овде ќе кажам зошто така мислам.
     Како може некој (или нешто) да се сака, ако претходно не се осознае предметот на нашата љубов, односно, дали тој предмет ги исполнува нашите критериуми, на/за љубовта? Дали ги има сите потребни атрибути за тоа нешто да се нарече љубов?
     Да ги земеме за пример веќе спомнатите момче и девојче. Момчето (или девојчето) претходно има изградено некое свое мислење, некој свој став, некој свој стандард за убаво, па соодветно на тоа си бара прилика во согласност со тоа свое видување.
     Конкретно, ете тоа момче претходно, во својата претстава за убавина на очи, си има осознаено дека девојка со сини очи многу повеќе го привлекува, за разлика од девојка со црни или кафени очи. И соодветно на тоа си бара девојка со сини очи. Ова „потрага“ по тоа што тој смета дека е убаво, секако не се однесува само на очите. Тука се подразбира и целокупниот физички изглед, но исто така и однесувањето во друштво, карактерот на соодветната личност, нејзините морални и интелектуални вредности ... и уште многу други карактеристики кои ги поседува една личност.
     Кога тоа момче ќе најде на девојка која ги задоволува (исполнува) неговите, веќе претходно изградени критериуми за убаво, добро ... тогаш љубовта сама по себе си доаѓа.
     Значи, неможеш нешто или некого прво да го љубиш, а потоа да го осознаваш!
     Од ова јасмно се гледа дека примарно е осознавањето, а секундарно, или како последица на осознавањето, се јавува љубовта.

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 15:39

messenger!!!!
bog ne veli da go zaprime umot, zasto ako go zaprime umot togas ne sme nisto povejke od zivotnite!
veli da go zaprime sopstveniot um od prazni misli, misli koi ne ne vodat nikade, misli od tipot: sto da obleca, sto da jadam,ili misli za toakako funkcionira svetov,kako da dojdam do mnogu pari , znaci site onie misli koi ne odalecuvaat od nego!
nasprotiv ova veli.
znaci bog vika da ne bideme pomraceni vo svojot um i razum kako site onie koi ne go poznavaaat nego,a tie koi go poznavaat i ako se pouceni po nego i kako sto e vistinata vo isus hristos taka treba da bidi i vo nas.znaci da go sleceme stariot covek vo nas koj propajga spored izmamlivite pohoti i da se obnovime vo duhot na svojot umi da se obleceme vo nov covek koj spored bog e sezdaden vo vistinska pravednost i svetost!
so drugi zborovi umot treba da go isklucime za zemskite raboti a da razmisluvame i da spoznavame vo bozjata mudrost bozjata ljubov i bozjata vistina a ne skros da go isklucime i da se raduvame na nistaviloto.
pozz

He, he...

Rabotata e sosem sprotivna... umot treba da se koristi za zemni raboti, inaku kako kje go zashtitime teloto i kako kje opstaneme vo ovoj materijalen svet bez um.

No koga se raboti za prosvetluvanje, koga se raboti za osoznavanje na sushtinata na Kreacijata, Ljubovta i Boga, togash umot treba da se stavi ponastrana. Ako takvite neshta se osoznavasle so um, togash site kje bea prosvetleni.

Umot ne e alatka za takvo neshto. Toj samo mozhe da go zabashotari osoznavanjeto so svoite zbirshtini, filozofii i logiki.

Se razbira, ne mora da se slozhish so rechenovo.

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 16:32

Спирос на никој начин не си ме повредил, се е во ред........

Сите си имаме мислења и баш е интересно што можеме да ги споредуваме, спротивставуваме, анализираме, коментираме, докажуваме или побиваме......

Така се учиме, духовно се збогатуваме.........

Во овие дискусии покрај другото се добиваат и нови СОЗНАНИЈА ЗА ЉУБОВТА

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 18:47

No koga se raboti za prosvetluvanje, koga se raboti za osoznavanje na sushtinata na Kreacijata, Ljubovta i Boga, togash umot treba da se stavi ponastrana. Ako takvite neshta se osoznavasle so um, togash site kje bea prosvetleni.

Umot ne e alatka za takvo neshto. Toj samo mozhe da go zabashotari osoznavanjeto so svoite zbirshtini, filozofii i logiki.

Јас се сложувам бидејќи знам дека и умот а многу повеќе осветлувањето е ДАР на БОЖЈАТА МИЛОСТ (Христис) Тој Чудесен Небесен ЦАР!

Но и другите мудри битија што сёуште и се противат на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА одсрце ги сакам - преку МИЛОСТА БОЖЈА!

http://forum.idividi.com.mk/new_reply_form.asp?M=Q&PID=1277478&PN=3&TR=31 - Budizam

Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

...
Мислам дека е важно да се укаже на тоа дека библијата започнува со зборовите ` на почтокот Бог го створи небото и земјата .......` додека Dhammapada еден од нај убавите и нај популарни текстови на будизмот започнуваат со зборовите ` умот е водечка сила на сите работи , он ги создава и он ги води ` . Овие важни зборови се мирен не ривалски будистички одговор на библиската вера . Тука се граничат патишттата на овие две религии . Едната води далеку во имагинарното позади додека другата води право во човечкото срце

Умот е извор на сето она што се раѓа во нас добро и лошо .

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 18:57
Samo umot koj e smiren i potchinet na svesta e onoj koj ke mozhe da bide polezno koristen.

Turbulentiot um, onoj koj nikogash ne zastanuva i vo euforijata na svoeto neprekinato babotenje si zamislil deka e svest vmesto svesta, deka e otkrivach na site tajni i edinstven vodach na nasheto bitie - vodi kon frustracii i histerija.

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 19:10
И тоа е во ред!

Како што е СОВРШЕНО ТОЧНО дека и свеста, и умот, и смирението сё предсё дар !

Многу го сакам Далаи Лама а посебно кога ја збори ВИСТИНАТА!

Пред некоја година го слушнав во еден од неговите говори како “капитулира“ и рече: Сепак паметот е најголемиот ДАР кој што сме го добиле!

Дар?! Од кого?!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 23:10

messenger!!!!
nasprotiv ova veli.
pozz

He, he...

Rabotata e sosem sprotivna... umot treba da se koristi za zemni raboti, inaku kako kje go zashtitime teloto i kako kje opstaneme vo ovoj materijalen svet bez um.

mesenger!!!!
\sakaj go bog so seto tvoe srce so siot tvoj um so seta tvoja dusa so siot tvoj razum i so seto tvoe bitie!!!!!
znaci so site ovie osobini e potrebno da se ljubi bog???
no primeti ne vika da go isklucis umot i razumot.
pozz

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 23:44
Znaev deka nema da se slozhime i toa e vo red.

Toa sto go velish ti ne e greshno, no kako sto rekov, za mene ne e ultimativnata vistina. Toa e dobro objasnuvanje za nekoj koj za prv pat navleguva vo verata i religijata i koj ne znae nishto i iskreno prashuva : kako treba da go sakam Boga? Na takov chovek ako mu kazhesh bilo sto drugo, od onoa sto go velish ti, ke pogreshish.

Ako pochnesh da mu analizirash i da mu objasnuvash sto se razlikite megju srceto i dushata, megju umot i razumot, megju svesta i egoto... kje go izgubish kako vernik ushte na samiot pochetokot na diskusijata.

Vo sekoj sluchaj ne sakam da ti go menuvam mislenjeto bidejki vo osnova e vo red.

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 00:51

Sega se slozuvame Ovie dve raboti ne se isklucuvaat , tuku se nadopolnuvaat.

Ke te citiram brate zidarski: само реков дека е апсурдно да се двојат како две независни работи, при нивното создавање и постоење. Осознавање на Љубовта и Љубов кон осознаеното - сметам дека е неразделно..

Tuka si potpolno vo pravo!

I za ova : Се додека не настапи оној момент во кој ќе исчезне знаењето, ќе замолкнат јазиците и ќе остане само Љубовта...:)    (1 Korintjanite 13 poglavje stih 8)

Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 00:55

Apsolutno se slozhuvam!

Za taa ultimativna vistina zboruvam i jas.

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 10:43

... момент во кој ќе исчезне знаењето, ...

Да исчезне знаењето?!?!?!размислување

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 16:46
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Znaenjeto kako interpretacija i iluzija.

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 20:11

da zosto na ovoj svet delumno znaeme i delumno prorokyvame!\
a koga ke dojde bozjoto carstvo ce znaeme sovrseno kako sto i bog e sovrsen, togas delumnoto ce go snema!\

zosto sega gledame kako vo ogledalo, zagadocno, a togas lice vlice.
sega soznavame delumno a togas ce soznavame celosno

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 23:05

da zosto na ovoj svet delumno znaeme i delumno prorokyvame!\
a koga ke dojde bozjoto carstvo ce znaeme sovrseno kako sto i bog e sovrsen, togas delumnoto ce go snema!\

zosto sega gledame kako vo ogledalo, zagadocno, a togas lice vlice.
sega soznavame delumno a togas ce soznavame celosno

Fala ti brate melhisedek sto odgovori namesto mene . Pozdrav

Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 16:58

... момент во кој ќе исчезне знаењето , ...
... a koga ke dojde bozjoto carstvo ce znaeme sovrseno kako sto i bog e sovrsen, togas delumnoto ce go snema!...

Повторно размислување
Ќе има знаење
или ќе нема знаење?збунетостне%20знам
И, ако има „совршено знаење како што бог е совршен“, тоа значи дека бог повеќе ќе го нема правото на ексклузивност како единствен кој совршено знае. Дали ова е втор сегмент, по кој 
другите луѓе ќе се изедначат со бог? Покрај оној со вечниот живот. (Нели после судниот ден, „правите“ т.е. безгрешните, ќе живеат вечно - значи исто како и бог)?изненадување

-------------

Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 17:49
zlatnik , zlatnik ubav nick!!
znaes se prasuvam kako najdobro da ti objasnam?
ako sakas direkten odgovor na prasajneto dali ke ima znaenje    da ke ima!
dali znaes koja e celta na covestvoto. celta na covestvoto e da bide sovrseno kako sto e sovrsen nasiot tatko koj e na nebesata a kako covestvoto ke bide sovrseno?
ke bide sovrseno koga ke stane edno so boga -zatoa sto bog e sovrsen taka i nie ke bidema sovrseni vo toj den koga ke stanime edno so boga , i zatoa vo svetoto pismo kazano e sto oko ne videlo
sto uvo ne culo i sto vo covecko srce ne doslo toa bog go go podgotvi
za onie koji go ljubat!!!
eve jas ne ti zboram za mudrost ili soznanie na ova vreme koje e vreme na vladetelite na denesnicata,koi se minlivi tuku ti zboruvam za bozjata mudrost,vo tajna skriena, koja bog od damnina ja predopredelil za nasa slava.mudrost koja ne ja razbral nitu eden od vladetelite na denesnicata.a bog slavamu nego toa ni go otkri nam preku duhot, zosto duhot ispituva se, pa duri i bozjite dlabocini.
nie nema da se izednacime so bog nego ce bidime vo bog i bog ce bidi vo nas????
pozdrav

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 23:15

... момент во кој ќе исчезне знаењето
, ...
... a koga ke dojde bozjoto carstvo ce znaeme sovrseno kako sto i bog e sovrsen, togas delumnoto ce go snema!...
Повторно размислување Ќе има знаење или ќе нема знаење?збунетостне%20знамИ, ако има „совршено знаење како што бог е совршен“, тоа значи дека бог повеќе ќе го нема правото на ексклузивност како единствен кој совршено знае. Дали ова е втор сегмент, по кој другите луѓе ќе се изедначат со бог? Покрај оној со вечниот живот. (Нели после судниот ден, „правите“ т.е. безгрешните, ќе живеат вечно - значи исто како и бог)?изненадување

Nikoj ne moze da pronikne vo Bozjite tajni , kolku i da zivee sekogas ke ima nesto novo da uci za Boga i za Tvorestvoto.

Nikoj nema da moza do kraj da pronikne vo Bozjite tajni,zatoa sto nemaat kraj.

"A Bog tolku go vozljubi svetot, sto go dade svojot edinoroden sin, ta sekoj sto veruva vo nego da ne pogine, no da ima zivot vecen( Jovan 3:16)"sekoj sto veruva da ima zivot vecen

Постирано од: MAG
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 00:56
Carstvoto Bozjo e vo nas. Treba da se spoznaes samiot sebesi za da pocuvsvuvas cista ljubov. A za da pocuvstvuvas cista ljubov treba umot da go stavis vo svojstvo na srceto. A za da se pocuvstvuva taa sostojba potrebna e potpolna smirenost. Smirenost dobivme tolku poveke kolku se doblizuvame do Bog i kolku poveke spoznavme za nego.

Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 02:00
Taka e... dodeka ne se smiri umot ne mozhat nekoi raboti da se osoznaat.

Se dodeka imame turbolenten um vo koj neprekinato babotat misli... za nas mislite kje bidat surogat za se shto postoi i sto ne postoi. No koga kje se smirat, koga kje stivnat, koga po svoja zhelba kje gi pritaeme do ischeznuvanje... kje se sozdade prostor za navleguvanje na vistinskoto soznanie, kje se sozdade mozhnost za prosvetluvanje.

-------------

Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 15:33
messinger!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
eve i jas so mag se slozuvam!!!!!!
no so tebe ne se slozuvam???!!!\
me interesira dali ja uocuvas razlikata megu negoviot post i tvojot?pozzzz

-------------
----------osana--------

Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 16:49
Jas go dodadov moeto ubeduvanje vo odgovor na MAGOviot komentar vo respekt na aktot za smiruvanjeto na umot i vazhnosta na toj akt za doveduvanje na sebe si vo vechniot moment na segashnosta i izlaganje od kondicioniranosta koja ni prechi da gi vidime i razbereme Kreacijata i Kreatorot, a toa dali ti se slozhuvash so toa ili ne, toa e tvoja rabota.

Jas ne mislam da te razubeduvam vo nishto, kako sto ne su imal namera toa da go napravam so bilo koe tvoe ili nechie tugjo veruvanje.

P.S. I nema potreba da se nervirash i postojano da vikash po mene (stavanje izvichnici posle moeto ime). Te chitam i te razbiram seriozno i so potpolno vnimanie i bez taa emotivnost. Smirenie brate, smirenie... osoznavanjeto i prosvetluvanjeto potoa doagja mnogu lesno, skoro samoto po sebe.

-------------

Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 11:12
Originally posted by MAG MAG напиша:

Carstvoto Bozjo e vo nas. Treba da se spoznaes samiot sebesi za da pocuvsvuvas cista ljubov. A za da pocuvstvuvas cista ljubov treba umot da go stavis vo svojstvo na srceto. A za da se pocuvstvuva taa sostojba potrebna e potpolna smirenost. Smirenost dobivme tolku poveke kolku se doblizuvame do Bog i kolku poveke spoznavme za nego.

Да се спознаеш себеси, да се спознаеш себеси...!збунетостКолку често ова го читам(е)!
Според вас, што е себеспознавање? Дали само кога ќе „дознаеш“ дека бог е во тебе? Дали има(ло) некој таков? Кога ќе бидеш сигурен дека си се спознал, т.е. дека си го нашол бог во себе? Претпоставувам, одговорот на некои можеби ќе биде дека само човек кој верува (во бог) може да го почувствува, да го доживее тој чин. Но, тоа не би бил вистински одговор. Со тој (евентуален) одговор би се кажало само кои луѓе можат да го доживеат. Прашањето е што се случува во процесот на таквото себеспознавање?
Според мене, според моето „материјалистичко“ сфаќање на идеалните работи, себеспознавањето го гледам како еден (повисок) степен во развојот на свеста, кога себе си’ се познаваш за што те бива, за што си способен, а за што не. Што сакаш во животот, што те привлекува кај некоја појава, предмет, карактер...и зошто! Како ќе реагираш во одредена ситуација ... !
Во целата таа самонанализа на сопственото „јас“ , јас не гледам причина зошто да се бара бог?! Ако со тоа себеспознавање ти се сфатиш кој си и што си, што ќе ти е да го бараш бог? Нема ли опасност, во таа потрага по „бог во себе“, човек да не се види, да не се осознае себеси?

-------------

Постирано од: MAG
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 13:48
Да се дистанцираш од општествениот поредок,од стравот што те опкружува од секојдневните случувања , пр: ќе бидам избркан од работа или немам работа ,како ќе ги платам сметките итн. Не размислувај за минатото или иднината ,живеј го овој момент. Седни како сто ти е комотно ,опуштисе и гледај во една точка. Умот ќе произведува мисли ама ти не поттикнувај мисла. Седи така подолго време и умот ќе почне да успорува. Не ги анализирај мислите само биди посматрач. Кога ќе престанат мислите, ќе почувствуваш раздвижуванје на крвта или магнетизам и мало чувство на љубов ,среќа и радост.........
ПОЗДРАВ

Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 16:02

Originally posted by MAG MAG напиша:

Да се спознаеш себеси, да се спознаеш себеси...!збунетостКолку често ова го читам(е)!Според вас, што е себеспознавање? Дали само кога ќе „дознаеш“ дека бог е во тебе? Дали има(ло) некој таков? Кога ќе бидеш сигурен дека си се спознал, т.е. дека си го нашол бог во себе? Претпоставувам, одговорот на некои можеби ќе биде дека само човек кој верува (во бог) може да го почувствува, да го доживее тој чин. Но, тоа не би бил вистински одговор. Со тој (евентуален) одговор би се кажало само кои луѓе можат да го доживеат. Прашањето е што се случува во процесот на таквото себеспознавање?Според мене, според моето „материјалистичко“ сфаќање на идеалните работи, себеспознавањето го гледам како еден (повисок) степен во развојот на свеста, кога себе си’ се познаваш за што те бива, за што си способен, а за што не. Што сакаш во животот, што те привлекува кај некоја појава, предмет, карактер...и зошто! Како ќе реагираш во одредена ситуација ... ! Во целата таа самонанализа на сопственото „јас“ , јас не гледам причина зошто да се бара бог?! Ако со тоа себеспознавање ти се сфатиш кој си и што си, што ќе ти е да го бараш бог? Нема ли опасност, во таа потрага по „бог во себе“, човек да не се види, да не се осознае себеси?

Dobra zabeleshka Zlatnik.

Ima mnogu lugje koi mislat tokmu onaka kako sto velish ti, no ne e toa poentata na pronaogjanjeto sebe si... MAG go objasni so drugi zborovi i mislam deka ke go razbersh.

Pronaogjanjeto ili samospoznanieto e tokmu onoa sto znachi upotrebeniot zbor - da se osoznaesh sebe si kako nezavisen del od kondicioniranosta na opshtestvoto koe se reflektira preku onoa sto e preneseno od semejstvoto, uchilisteto, sredinata vo koja zhiveeme, obichaite, tradiciite, istorijata, religiite, politikata i t.n. So eden zbor, od celata onaa zbirshtina koja ja sobirame i ja nosime so sebe siot svoj zhivot kako eden bagazh .

Taa kondicioniranost aktivno zhivee vo nashiot um preku mislite koi neprekinato babotat vo aktot na interpretiranje na segashniot moment. Vakvata turbolentnost na misli ne samo sto vo sushtina indoktrinira i ja iskrivuva vistinata na segashniot moment (kako da go gledame preku mnoshtvo filtri), tuku i ne dava prostor za korekcija.

Prostorot za korekcija se dobiva so smiruvanje na mislite kako interpretatori ili potochno kazhano so nivno proretchivanje i zgolemuvanje na procepot megju niv. Oti procepot (pauzata) megju sekoja posledovatelna misla e vistinskoto nepostoenje na mislite i toj go pretstavuva vistinskiot "prozor" na segashnosta neafektirana od nashata kondicioniranost. Kako takov, ovoj procep e kontaktot so vistinskata segashnost, so neprekinatata energija koja go sozdava, a so toa i so informacijata koja go struktuira seto onoa sto nie go narekuvame Svet, Univerzum, Kreacija i t.n. Se razbira, nie sme neddeliv element na seto toa.

Togash stanuvame svesni za vistinskite nas, sogoleni od site indoktrinacii, i stanuvame svesni za vechoto "sega", oti postoi samo segashnost, a ne minato i idnina. Vo toj moment razbirame deka postoenjeto na minatoto i idninata e samo umstvena kracija na nash*te misli i deka postojanoto zhiveenje so vakvite konstrukcii ne e nishto drugo od "kradenje", "unishuvanje", gubenje na segashnosta kako edinstvena realnost i vistina vo svetov.

Osoznavanjeto na sebe si vo kontekst na celata Kreacija ne e pronaogjanje na Boga spored teoloshkite interpretacii, tuku sprotivno, bidejki teologiite se del od bagazhot. Onie koi pronaogjanjeto na sebe si go uslovuvaat ili interpretiraat samo kako pronaogjanje na Boga vo respekt na doktrinata na bilo koja teologija, vo sushtina ne go razbiraat vistinskoto sebeosoznavanje, tuku povtorno se mameni od svoite misli kako konstrukcii na umot. Ova e sosema normalno bidejki umot, zaedno so Egoto kako imposter na nashata svest (nasheto vistinsko Jas) saka da ostane vo potpolna kontrola i do posleden moment, do momentot na svoeto ischeznuvanje, do momentot na ispushtanjeto na kontrolnata palka, toj ke se bori na sekoj nachin na ostane na vrvot na podijumot.

Znachi sebespoznavanjeto nema direktna povrzanost so pronaogjanje na Boga od teoloshki aspekt i kako dokaz za toa mozhat da posluzhat mnogute dalekuistochni filozofii, megju koi najpoznata za nas e Budizmot. Spored toa, samospoznavanjeto vsushnost pretstavuva onoa sto se narekuva "odenje po svojot pat". Odenjeto po svojot pat ne e izlaganje nadvor od Krecijata bidejki takvo neshto e nevozmozhno - nie sme vtkaeni vo nea. Vo sushtina, nie sme Kreacijata. Poradi toa, koristejki ja teoloshko/religioznata terminologija, se veli deka bozhenstvenoto e vo nas. Toa e apsolutno tochno, kako sto vo posledno vreme se potvrduva so kvantnata mehanika, i tokmu toa e onoa sto go velel Isus, kako sto go velele i site drugi prosvetleni lugje.

Se nadevam deka ova kje dade podobro objasnuvanje na prethodno prezentiranite komentari.

P.S. Se izvinuvam sto digresiram od postavenata tema, no komentarot na Zlatnik e mnogu vazhen od aspekt na site nashi diskusii na forumov i bara soodvetno vnimanie.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 10:58

... Pronaogjanjeto ili samospoznanieto e tokmu onoa sto znachi upotrebeniot zbor - da se osoznaesh sebe si kako nezavisen del od kondicioniranosta na opshtestvoto koe se reflektira preku onoa sto e preneseno od semejstvoto, uchilisteto, sredinata vo koja zhiveeme, obichaite, tradiciite, istorijata, religiite, politikata i t.n. So eden zbor, od celata onaa zbirshtina koja ja sobirame i ja nosime so sebe siot svoj zhivot kako eden bagazh ...
Како надополнување на размислувањето на Меси, во прилог кон осознавањето, или поточно на себеспознавањето, би навел еден пример од мое лично искуство.
Во далечните 1981/82 одев на јога во Ј.А. Коменски. Инструктор ми беше Хасанагас Павлос (btw. незнам дали тој човек сеуште е во МК? Знае некој?)
Покрај другите вежби (асани) практикувавме и една „специфична“, наречена „шабасана“. (Мислам дека не сум грешка со името! Впрочем и не е вашно името, важна е содржината). Е, таа вежба се состои само од лежење! Завземаш една лежечка позиција и буквално не мрдаш со ниту еден дел на телото! Го слушаш само гласот на инструкторот кој те води. А каде? Во Тебе! Од почеток никој од посетителите не „осозна“ ништо. Дури имаше и смешни ситуации кога некои од „учениците“ заспиваа. А нај карактеристичен пример беше еден постар (и малку „позафатен“ во мешетонамигнување) господин, кој си х’рчеше. Од почеток тоа предизвикуваше смеа кај останатите присутни, но ... по само неколку часа јас не го слушав тој господин. Го слушав само гласот на Павлос како „ме води“ во осознавањето на моето сопствено тело. Тој (Павлос) не’ тераше да се концентрираме на секој деел од телото, се друго да апстрахираме, да се исклучиме од се она што не’ опкружува, и своите мисли да ги насочиме само кон соодветниот дел на нашето тело, од врвот на главата, од мозокот, па се до врвот на палецот. Да почувствуваме топлина, мекост ... дури да го „осетиме“ како тој дел работи. И, се сеќавам, во една ситуација не само што не го слушав х’рчењето на постариот господин, не го слушав ниту гласот на Павлос ... збунетостизненадување Колку траеше сето тоа - незнам. Знам само дека (по извесно време) повторно го слушнав гласот на Павлос, како ме враќа назад.
И ден денес се прашувам, што доживеав? Дали тоа беше групна хипноза? Дали сум се придружил на господинот кој х’рчеше (па со повишување на гласот на инструкторот сум се разбудил), или пак во мојата желба, во мојата решеност навистина да се спознаам себе, бев таму - во себе?!не%20знам

Р.Ѕ. За да не се стекне впечаток дека забегуваме од темава, ова мое излагање е само како потврда на она што претходно го реков, дека прво е спознавањето, дека човек прво треба да се спознае себе си, потоа да ги спознае атрибутите на љубовта (за кое пишував на стр. 3) па тек потоа да го најде предметот на својата љубов.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 16:55

E sega, koga vekje malu zabegavme, a vo nadovrzuvanje so Zlatnikoviata replika, da dodadam deka neprekinatoto povtoruvanje na mantri ili molitvi (vo sushtina toa e onoa sto se narekuva meditacija*), kako na primer onaa Isusovata (Gospod Isuse Hriste polmiluj me), se pravi za da se potisne babotenjeto na mislte i taka da se smiri turbolentniot um. Znam deka ova ne im se kazhuva na vernicite ovaka kako sto go velam jas, no toa i ne e tolku vazhno za niv se dodeka go dobivaat sakaniot rezultat.

So neprekinatoto povtoruvanje na edna ista kusa molitva ne se ostava mesto za pojavuvanje i razbranuvanje na sekakvi mozhni misli i umot poleka, no sigurno stanuva se posmiren i posmiren. Vo momentot na potpolnoto smiruvanje opstojuva samo molitvata... togash, vo migot na nejzinoto prekinuvanje se postiga potpolna shtama, potpolno otsustvo na sekoja misla, potpolniot mir, onoj procep, pauzata za koja govorev vo prethodniot komentar.

E tokmu togash se naogjame 100% vo segashnosta sogoleni od seta nasha kondicioniranost i indoktrinacija, a so toa i od nasheto Ego kako proizvod na mislite i indoktrinacijata. Toa e momentot na spushtanjeto na ochilata so filtrite i vistinskoto "progleduvanje" so koe stanuvame svesni za Kreacijata onakva kakva e, a ne kako sto treba da bide spored chovekovite interpretacii, a toa pak, samoto po sebe, doveduva do nejzinoto potpolno osoznavanje i nasheto prosvetluvanje.

Toa e momentot koga stanuva jasno Sebstvoto na se sto postoi, edinstvoto megu sekoj element na Kreacijata i nivnata neposredna povrzanost so Kreatorot. Togash stanuva jasno deka vo najosnovnite temeli, vo najdlabokite koreni na Seopshtoto, nema razlika megju Kretatort i Kreacijata, togash stanuva jasno sto navistina znachat zborovite deka chovekot e sozdaden spored Bozhjiot lik, kako i Isusovata poraka deka sekoj onoj koj kje ja razbere ovaa fundamentalna vistina kje pravi isti ili pogolemi chuda i od Nego. Vo toj moment Isusovite zborovi, deka nema nikakva potreba od medijator megju chovekot i Boga, stanuvaat samoevidentna vistina.

I chudata se iniciraat i se sozdavaat tokmu vo toj misloven procep, vo taa pauza na umstvenata turbolencija, koga bez nikakva prechka go ostvaruvame nashiot kontakt so samiot izvor na nasheto postoenje.

A toj izvor mozhete da go narechete kako sto sakate... Bog, Univerzum, Priroda...

P.S. * Meditacijata ne e nishto drugo tuku dekondicioniranje - otfrlnje na seto onoa sto ni bilo nafrleno do zaednicata i opshtestvoto. So dekondicioniranjeto se osoznavame sebe si, a so toa se sogleduvaat i se razbiraat Ljubovta i Slobodata kako dve strani na ista prichka. Zatoa vo Biblijata mozhe da se prochita deka Bog go sozdal chovekot od Ljubov i mu podaril Ljubov i Slobodna volja.

-------------

Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 22:31
Сепак најстарата нонвербална молитва (мантра) на срцето, најдобро ја познава новороденчето, тој прекрасен плод на Животопријатниот БОГ чија чиста есенција е ЉУБОВ!

НА почетокот беше и е Чистата ЉУБОВ БОЖЈА - Творецот на Животот, чија СВЕТЛИНА и ДУХ за спасение на сите се отелотвпри во ИСУС - а секое друго сознание и учење доаѓа после ВИСТИНСКАТА ЉУБОВ без која неможе да има никакво сознание!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 23:09
Вака, можеби сум ја ``утнала`` темава, само малку сакам да се надоврзам. Има еден дел од евангелието на Матеј, Новиот завет кое го читав пред подолго време, поврзано е со љубовта, љубовта спрема непријателите:

``Сте слушнале дека е кажано: Љуби го својот ближен а мрази го својот непријател``
``А јас пак ви велам љубете ги непријателите свои, благословувајте ги они што ве колнат, правете им добро на оние што ве мразат и молете се за оние што ве навредуваат и гонат.
за да бидете синови на вашиот Отец, Кој е на небесата, зошто Тој со Своето Сонце ги грее и лоште и добрите и им праќа дожд и на праведните и на неправедните.
Зашто ако ги љубите оние што вас ве љубат, каква че ви биде наградата? Зарем не го прават тоа и цариниците?
И, ако ги поздравувате само браќата свои што особено правите? Не постапуваат и така и незнабошците?
Но, вие бидете совршени како што е вашиот Отец небесен

Е ова многу ми се допаѓа и постојано си го повторувам во себе!

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...

Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 23:36
Originally posted by Lithium Lithium напиша:

...
И ти мене ми се допаѓаш и затоа те прегрнувам братски!

Знај дека БОГ тие чеда што ги љуби и строго ги воспитува!

Животот (ХРИСТОС) е најголемиот Воспитувач!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 12:48

...

Знај дека БОГ тие чеда што ги љуби и строго ги воспитува!

Животот (ХРИСТОС) е најголемиот Воспитувач!

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 13:02

...

А, ќе има и за мене едно големо%20гушкање, иако не се согласувам со тебе?намигнувањеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 13:05
За тебе две само не знам зошто не се согласуваш со мене Зарем не е љубовта она по кое постојано тежнееме да ја има насекаде околу нас и да ја шириме постојано, и да ја даваме на сите без разлика дали се пријателите или непријателите

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 14:21
Не ма!плазење Само да видам дали ќе ми дадеш гушки и ако не се согласам со тебеголема%20насмевкасмеење големо%20гушкањебакнеж

Р.Ѕ. Сега си заминувам од форумов. А сериозно ќе ти одговорам следниот пат. ОК?

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 14:30
Уф, ми дојде срцето на место јас пак мислев... Ма и да не се согласиш јас ти давам гушки

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 14:54
Bolje ljubov i seks, namesto soznanie deka tamu nekade i nekoi imaat ljubov i seks

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 18:06
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Bolje ljubov i seks, namesto soznanie deka tamu nekade i nekoi imaat ljubov i seks
Sekako, praxata e pobidna od teorijata

Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 18:48
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Sekako, praxata e pobidna od teorijata

Праксата е побитна од теоријата само ако учиш во стручно училиште

-------------

Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 18:42

Подобро (1)вистинска љубов без секс, одколку (2)секс без вистинска љубов!

Кој се залага за второто нетреба да се чуди ако неговата интима засмрди како јавен клозет!

Се извинувам за мојот вокабулар!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 19:16
.

Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 23:03
Otide diskusijava vo seks i ljubov, vmesto da se drzhi za temata soznanie i ljubov.

Pretpostavuvam deka na lugjeto poblizok im e seksot otkolku soznanieto.

-------------

Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 23:18

Otide diskusijava vo seks i ljubov, vmesto da se drzhi za temata soznanie i ljubov.

Pretpostavuvam deka na lugjeto poblizok im e seksot otkolku soznanieto.

Кога човекот ќе сознае дека е роб на сексот и дека за тоа робство има само еден ослободител (љубовта), тогаш почнува во него да се случува една војна, една револуција, кадешто (иншалах) ќе победи и зацарува ЦАРОТ на ЉУБОВТА!

-------------
in Time & Eternity!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk