|
TRKA PO PIKSELI I ODNOS RAW / JPEG FAJLOVI |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | ||
GEMINI
Сениор Регистриран: 01.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
VO START GLEDAM (IZVINI) DEKA ANALOGNATA NE JA POZNAVAS KIKAKO.PRVO VO DENESNO VREME DA RABOTIS ANALOGNA NEZNAM KADEKE NAJDES KOPIR APARAT SO ODLICNI PERFORMANMSI NA PR,NEKOJ DURST. SO OLIMPUS,KROKUS MAGNIFAKS .... ITN NE PRAVIS NISTO. PONATAMU AKO SAKAS PRISTOEN KVALITET MORA KOPIR APARATOPT DA BIDE SO GLAVA SO LADNO SVETLO. PA PONATAMU BAREM TRI OBJEKTIVI ZA RAZLICNI FORMATI NA PRINTOVI. AKO RABOTIS 6X6 TI YREBA KOPIR APARAT SO MASKA I KONDENZATOR ZA 6X6 PRI STO ISTIOT NEMA DA MOZES DA GO KORISTIS ZA LAJKA OTI SVETLINATA NE JA RASPRASUVA DOBRO ZNACI DRUIG KOPIR APARAT ILI DOPOLNITELNO DRUGA MASKA SO KONDENZATOR ZA LAJKA ......... I MNOGU DRUGI RABOTI.
A STO VELIS DEKA NEGATIVOT GO SKANIRAS I POTOA GO OBRABOTUVAS BI REKOL DEKA TI ANALOGNOTO GO DIGITALIZIRASD PRI STO SITE TREPERENJA NA STEP MOPTOROT NA SKANEROT GI PRENESUVAS NA SKENOT.NAJDOBAR SKANER E DOBAR DIGITTALEN FOTOAPARAT. |
||
GEMINI
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
NE SUM COVEK KOJ SAKA DA SE FALI I ZATOA NE ZBORUVAM ZA USPESITE KOJ GI IMAM POSTIGNATO VO FOTOGRAFIJATA NO SAMO PRASUVAN DALI SE STANUVA MAJSTOR NA FOTOPGRAFIJA BEZ EDEN DOBAR PRINT. BEZ EDEN DOBAR PRINT NE SE STANUVA NI FOTOAMATER III KLASA
|
||
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу ми се допаѓа оваа мисла. Наполно се сложувам! Филмот ми делува по „timeless“. Односно временски независен. Значи со подобри и подобри скенери ке се вади се повеќе и повеќе. Инаку има и други скенери, кои се многу слични со фотоапарат. Со едно сликање ја вадат сликата, наместо со скен ред по ред... зависи и од тоа... |
||
jblagoja
Сениор Регистриран: 14.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 79 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas pa vo start gledam deka ne znaes da komuniciras pogotovo so sovremenite nacini na komunikacija kako sto e elektronskiov forum. Nie zborevme za toa deka analognata fotografija e mrtva, jas ti nabrojav nekoi pricini za toa i ti postaviv nekoi prasanja vo vrska so krajniot rezultat, a ti muabetov go prefrlas vo drugi sferi i pravci. Sega konstatiras deka neznam sto e kopir, kakov mene mi treba, kakvi maski i kondenzatori mi trebaat itn. Ova e moderen svet sega, kakva informacija ti treba momentno ke ja dobies od "google". Ne e kako porano koga se idelo posporo i za da sfatis deka ti treba maska i kondenzator za 6x6 razlicen od toj za lajka, ke pomine edna godina. Vo vrska so koj skener e najdobar, ova ke mu go prepustam na Tegla, mislam deka toj ke ti odgovori posoodvetno. P.S. Nemoj samo posle da kazes deka samo sto si dosol na forumov site te napadnale poradi tvoite razlicni razmisluvanja od postoeckite clenovi. Pozdrav |
||
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
||
jblagoja
Сениор Регистриран: 14.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 79 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Gemini ajde da cujam za vasite uspesi vo fotografijata, mnogu me interesira. I ne samo za vas tuku i za sekoj makedonski avtor. Sto znaci Fotoamater III klasa? P.S. Jas sum radioamater, samo treba da proveram koja klasa imav polozeno |
||
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Izbrisav se sto napisav. Nema potreba da se ubeduvame vo nesto za koe ne si vo pravo, a tolku si uveren vo toa. Ne e ni bitno. Bidi pozdraven. Изменето од Tegla - 05.Јануари.2009 во 19:55 |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Првата фотографија е без корекции - како што е од апарат направена, додека втората е добиена во RAW конверторот на PSCS4 за некои 30 секунди. |
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Originalnata poraka glasi, ako se TOCNO pogodeni podesuvanjata! Na ovoj primer, ocigledno e preeksponirana scenata. Za korekcii utvrdivme deka RAW e podobro, no sto ako e se podeseno kako sto treba? Jas totalno poddrzuvam RAW fotografija, a pogore kazav zosto, voglavnom za zgolemuvanje na dinamicki opseg...itn. No sepak zboruvame za razlicni raboti. Изменето од mdeni - 05.Јануари.2009 во 20:39 |
||
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дени, при ваква сцена со огромен динамички распон, не можеш коректно да подесиш експозиција за темните и светлите делови да бидат јасно и рамномерно дефинирани. Јас ја избрав полесната варијанта, да експонирам за темните делови да бидат ок, а светлите со затемнување (употреба на градиентот во PSCS4) да ги доведам до пристојно ниво.
Доколку експонирав обратно, да осветлувам темни делови, тогаш ќе следеше појава на огромен шум во нив :( |
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Samo nekolku sajtovi koi se kapka vo moreto, za da sfatis deka si vo GOOLEMA ZABLUDA. http://www.thiaps.com/ http://www.apug.org/forums/home.php I drugpat na donesuvaj zaklucoci vrz osnov na toa sto vo tvoeto "selo" nema povekje filmovi . Pozdrav. |
||
|
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Prvin nauci ja razlikata pomegju senzorot na skenerot i na foto kamera, pa posle kazi koj e najdobar skener. |
||
|
||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mislam deka jas i ti ne se poznavame licno da si kazuvame koj kolku znae. Od druga strana poznavanjeto na aparaturata ne znaci nisto so kejfot i izrazuvanjeto neli? Pozdrav. |
||
|
||
GEMINI
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
BLAGOJA JAS VI SE IZVINIV ZA NACINOT NA KOMUNIKACIJA NA FORUMOV NO KE SE POTRUDAM DA NAUCAM KAKO SE KOMUNUNICIRA.
NE SAKAM DA SE DOKAZUVAM SO SVOITE USPESI I NA KRAJ NA KRAEVITE TOA VOOPSTO NE E VAZNO. VOOPSTO NE SE LUTAM ZA KAKO STO VELIS STE SE NAFRLILE SITE KAKO NA NOV CLEN. ZA MENE OVA DEBATIRANJE E UZIVANJE ILI KAKO BI REKOL JUNAKOT NA KOSTURICA OD SUTKA, APSOLUTNO ROMANTICNO. KOGA TI KE VLEZES VO TEMNATA KOMORA I KOGA KE OSTANES NA CRVENO SVETLO SOSEMA SAM KE BIDES BETER OD GEMINI NA FORUMOV. SO SREKA NEKA TI E RABOTATA SO ANALOGNATA FOTOGRAFIJA. JAS NE SUM FA III KLASA TUKU MAJSTOR NA FOTOGRAFIJA, ZVANJE KOE SE DOBIVA PO ODREDEN PROTOKOL OD FOTO SOJUZOT NA JUGOSLAVIJA,ZVANJE NA KOE SUM POSEBNO GORD, A DALI NEKOJ GO POCITUVA ILI NE TOA VOOPSTO NE MI E VAZNO, VPROCEM NAUKLATA SE ZABLAGODARUVA NA ONIE STO MISLELE SPROTIVNO OD DRUGITE. PS. DIPLOMIRAV EKONOMIJA A FAMILIJATA JA PRERANUVAM SO PROFESIJA KOJA NEKOGAS MI BESE HOBI. OD OVA POMENE NEMA POGOLEMO ZADOVOLSTVO. |
||
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |