IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Екологијата и Христијанската етика
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Екологијата и Христијанската етика

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Статус: Офлајн
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 10:21
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Shto ima vrska Biblijata so globalnite zatopluvanja na Zemjata i planetite?

...

Поради безбожноста на стариот свет тој беше уништен со вода, а поради неверата на ЕВАНГЕЛИЕТО БОЖЈЕ, овој свет се чува за оган!

Дали ова има врска со затоплувањето и Библијата?
Да и тоа како!

На ова место сакам да кажам дека првата во германски јазик преведена Библија не е Лутеровата туку Цвинглиевата - на Хелветијската реформација - која се случи без крвопроливања какви што беа во германија, за време на 30 годишната војна.

Цвингли пред скоро 500 години преведува вака: (1 Мојсијева 6:11) „Und die Erde war verdorben vor Gott, und die Erde war voll Gewalt“ што на македонски значи : А земјата беше израсипана пред лицето на Бога, и исполнета со насилство.

Тука треба да се обрне внимание дека земјата беше од силните луѓе расипана, пред да биде првиот свет уништен со вода!
Дали ова нема врска со самобендисаниот силен човек, екологија и уништувањето?

Но, за среќа има една поинаква надеж - на македонски наречена - Исус Христос, Кој вели: “Блажени се кротките, зашто тие ќе ја наследат земјата“! (Матеј 5:5)

Да, драг месинџер, земјата има една единствена иднина а таа е верата и кротоста БОЖЈА.

Блажени се Неговите Духовни Чеда, поради кои и ќе бидат скратени маките кои доаѓаат како породилни болки врз оваа прекрасна планета! (Матеј: 24:22 )

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 16:13
Oki doki. Sega s'e e jasno.

Nie sme krivi zatoa shto ovaa zima kje bide studeno, letoto kje bide toplo, a na Jupiter globalnoto zatopluvanje e tolku golemo shto negovata aura e zgolemena 1000%. Toa se kazni za nashiot grev koj sme go nasledile ushte so svoeto ragjanje, a ushte povekje zatoa shto denes imame avtomobili.

Shtom Cvingli taka prevel pred 500 godini, tuka povekje nema mrdanje.

Изменето од Messenger - 15.Декември.2009 во 16:39
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 20:19
Ние како луѓе сме навистина фактори кои имаат свое влијание врз случувањата во природата. Индустриското загадување можеби не ја предизвикува директно промената на климата но во секој случај дава свој придонес и ја забрзува.

Според Христовите објави примени во Универзален живот нашето мислење и постапување влијаело и влијае врз многу нешта за кои ние денес и не сме свесни. Промените на Земјата но и оние во вселената се поврзани директно и индиректно со нас бидејќи се е со се поврзано. Ова не може да се разбере ако се трга од концептот дека човештвото постои само десетици илјади години. Дури и пред да настане човечкото тело ние сме постоеле како духовни битија и значително сме влијаеле врз настанокот на материјалниот космос.

Кога би сме имале континуирано продуховен ред и екологија во свеста(чувствата, мислите, зборовите и постапкте) тоа би се одразило и нанадвор, врз околината. Секако не преку ноќ, но колку подоцна се менуваме толку станува потешко, толку е повисока веројатноста дека ќе луѓето ќе стануваат погодени од светските катастрофи и судбини.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2009 во 23:25
Majkl, jasno e deka nie imame direktno vlijanie vrz nashata planeta. Sekoj onoj koj misli podrugo e potpolno ignoranten.

No istovremeno ignorantnost e i tvrdenjeto na nekoi deka nie sme centarot na Kreacijata i s'e zavisi od nas, nebare nie sme Kreatorot lichno i so sekoe nashe mrdnuvanje na maliot prst eksplodiraat salvi od novi zvezdi, se sozdavaat armii od crni dupki, eruptiraat vulkani i brishat tajfuni i orkani.

Fakt e deka site tie prirodni manifestacii kako shto se sluchuvaat so nas, taka se sluchuvale i kje se sluchuvat i bez nas. Globalni zagrevanja i ladenja imalo povekje pati pred da se pojavi chovekot na ovaa planeta.

Napati nie umeeme da si prepisheme zaslugi koi gi nemame. A ushte povekje, nekoi od nas znaat toa dobro da go iskoristat.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 00:05

месинџер, ќе се налутиш ли (?) ако го пишам следново:

Игнорантноста кон фактите за еколошкото уништување - на некои од нас - е во најмала рака споредлива со онаа на неверните во времето на Ноа!

Сега, дали само човекот е виновен за еколошкото уништување, или пак тој со својата млака вера (својата невера) кон ЕВАНГЕЛИЕТО е главниот соучесник на животонепријатната енергија, тоа е едно друго прашање.

Јас лично пред да го покажам прстот кон змијата, кон другого или дури кон небото, се запрашувам дали можеби јас сум виновникот.

За жал, јас неможам да се пофалам со еден таков еколошки чист живот како што со велосипед и песни го живееше мојот дедо, мојата прабаба пешки, мојот чукундедо со магаре и тн.

... и како некоја голема гора, пламната во оган, се срина во морето; и третина од морето се претвори во крв; и умре една третина од морските суштества, што имаа душа; и една третина од корабите пропаднаа.
(Откр. 8:8 и тн.)

in Time & Eternity!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 00:15
spiros, kako na svoe chedo Bog bezrezervno ti ja garantira tvojata slobodna volja da veruvash vo shto sakash.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 09:12
Јас верувам дека Живиот БОГ - за Кого прекрасно сведочи Библијата - несака ние да ја уништуваме прекрасната природа, која ТОЈ ја создал за наше добро и радост !
in Time & Eternity!

Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 11:44
Originally posted by spiros spiros напиша:

јас неможам да се пофалам со еден таков еколошки чист живот како што со велосипед и песни го живееше мојот дедо, мојата прабаба пешки, мојот чукундедо со магаре и тн.

Е па сега и ти спиросе
До пред две недели идев на работа со велосипед а од тогаш на враќање си идам пешки до дома(Буњаковец-Н.Лисиче).
А магаре има јавано кога идев од домот на баба ми и дедо ми во село до нивното лозје.

Не сум ваљда дедо,прабаба и чукундедо според твојата логика

Изменето од ahmar1 - 16.Декември.2009 во 11:45
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 12:17
Амишите се најблиску до оваа работа.
Мислам дека ни сапун не користат (познати биле по реата) а патуваат исклучиво со четвороножен превоз.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:33
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Е па сега и ти спиросе
До пред две недели идев на работа со велосипед а од тогаш на враќање си идам пешки до дома(Буњаковец-Н.Лисиче).
А магаре има јавано кога идев од домот на баба ми и дедо ми во село до нивното лозје.

Не сум ваљда дедо,прабаба и чукундедо според твојата логика

Секоја чест Ахмар1 на тебе и на сите како тебе!

Јас скоро секој ден - покрај автопатот на кој што одам на работа -, гледам неколкумина ЈУНАЦИ кои со велосипед возат на работа по споредното тесно патче покрај автопатот!
Дури и кога врне снег ги гледам, кога врне дожд, кога е магливо, ноќум, денум, кога пече сонце, ... тие си возат и покрај опасноста некој невнимателен и нервозен брзак автомобилист да ги

Изменето од spiros - 17.Декември.2009 во 00:36
in Time & Eternity!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:47
Aman bre so taa ekologija...
Gospod ja sozdal prirodata, no go sozdail i covekot...tie imaat tendencija da se unishtuvaat eden so drug, taka bilo i ce bide.

Prashumite i dzunglite se prekrasni na slika, nedoprena priroda no ajde idi pa prezivej ako mozes ????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 09:58
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Aman bre so taa ekologija...
Gospod ja sozdal prirodata, no go sozdail i covekot...tie imaat tendencija da se unishtuvaat eden so drug, taka bilo i ce bide.

Темплариус, имам една Радостна Вест за тебе! Набрзо (јас верувам многу набрзо) ќе се случи следново:

И, ете, затоа во последните дни планината на Господовиот Дом, ќе биде поставена на чело над сите планини, и ќе се издигне над ридовите, и ќе поитаат кон неа народите.
И ќе тргнат многу народи, и ќе речат: "Дојдете да се искачиме на гората Господова и да влеземе во домот на Јакова - и Он ќе не научи на Своите свети патишта, и ќе одиме по патеките Негови; зашто од Сион ќе излезе Законот, и од Ерусалим - словото Господово.
Он ќе им суди на многу народи и ќе изобличи многу племиња во далечни краишта; па ќе ги прековаат мечевите свои во плугови и копјата свои - во српови; и народ против народ нема да крене веќе меч, и нема веќе да се учат да војуваат; секој ќе седи под лозата своја и под смоквата своја, и никој нема да се плаши, зашто устата на Господа Саваот го изрекла тоа.
(Михеј, глава 4)

Тогаш волк ќе живее со јагне, леопардот ќе лежи заедно со јаре; теле, лавче и вол ќе бидат заедно, и мало дете ќе ги води.
Крава ќе пасе со мечка, нивните млади ќе лежат заедно; лавот ќе јаде слама како волот.
Новороденче ќе игра над змиина дупка, дете ќе протега рака кон змиино гнездо.
Нема да прават зло и штета по целата Моја света гора, *зашто земјата ќе биде полна со познавање на Господа, како што водите го полнат морето.
(Исаија, глава 11)

И веруваме ли (?) и се радуваме ли, на Радосната Вест?

Поздрав

in Time & Eternity!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 10:23
Originally posted by spiros spiros напиша:

Он ќе им суди на многу народи и ќе изобличи многу племиња во далечни краишта; па ќе ги прековаат мечевите свои во плугови и копјата свои - во српови; и народ против народ нема да крене веќе меч, и нема веќе да се учат да војуваат; секој ќе седи под лозата своја и под смоквата своја, и никој нема да се плаши, зашто устата на Господа Саваот го изрекла тоа.
(Михеј, глава 4)

Тогаш волк ќе живее со јагне, леопардот ќе лежи заедно со јаре; теле, лавче и вол ќе бидат заедно, и мало дете ќе ги води.
Крава ќе пасе со мечка, нивните млади ќе лежат заедно; лавот ќе јаде слама како волот.
Новороденче ќе игра над змиина дупка, дете ќе протега рака кон змиино гнездо.
Нема да прават зло и штета по целата Моја света гора, *зашто земјата ќе биде полна со познавање на Господа, како што водите го полнат морето.
(Исаија, глава 11)

И веруваме ли (?) и се радуваме ли, на Радосната Вест?

Поздрав

Spirose brate, jas pak za tebe imam edna realna vest - TOA NEMA DA SE SLUCI BRZO I NIE NEMA DA SME SVEDOCI NA TAKVO NESHTO...TOA E MOE MISLENJE...NE ZEMAJ MI ZA ZLO ZASHTO KAKO TEBE NE VERUVAM VO LUDJETO....

Изменето од Templarius - 17.Декември.2009 во 10:24
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 18:52
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Spirose brate, jas pak za tebe imam edna realna vest - TOA NEMA DA SE SLUCI BRZO I NIE NEMA DA SME SVEDOCI NA TAKVO NESHTO...TOA E MOE MISLENJE...NE ZEMAJ MI ZA ZLO ZASHTO KAKO TEBE NE VERUVAM VO LUDJETO....

Templariusе сакано Чедо БОЖЈЕ, неверата е голем грев и коренот на сите наши проблеми!

Кога човекот би верувал вистински на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, тој не би имал потреба да суди, да има предрасуди, да се наоружува до заби со најразлични орудија. Орудија кои во крајна консеквенца се апсолутно катастрофални за екологијата и иднината на нашите деца.
Сите деца, се наши деца!

Моите предци биле презадоволни со парче леб и кога стомакот им бил полуполн, а ние денес сме слепи колку БОГ ни дарил богатсва и наместо ден и ноќ да Му благодариме, ние неблагодарно сакаме сé повеќе и повеќе.

Јас - од самосознание - многу добро знам какво е човечкото срце, но за среќа - од искуство - знам и колкава е голема Љубовта и Милоста на Оној Кој повеќе од 2000 години стана бездомник, како би ни ги додирнал нашите скаменети срца и ние би сме ги отвориле истите за Него!

Знам дека за тебе тоа е една нереалност, но за мене е реалност и верувам дека многу брзо - преку породилни болки - ќе се роди Христос и во секое срце и на целиот свет ќе завладее Царството на Мирот за кое сведочат и горе (во црвено) напишаните зборови на старозаветните пророци!

АМИН

Изменето од spiros - 20.Декември.2009 во 18:59
in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.