|
landscape photography |
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Автор | |
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znaenjeto na tehnikata ne e bash nebitno kako sto, politicki korektno, bi trebalo da zvuci... Zosto golemite izveduvaci se borad za stradivari, stainway etc? Ako veke znaes sto pravis, od alatot mnogu zavisi krajniot rezultat. Dobriot aparat ne te pravi dobar fotograf, no vo racete na dobar fotograf e sosema druga prikazna. Za vkusovite ne se rasprava, a sekoja roba si ima svoj kupec. Ako nesto ne mi se dopagja, ili ne mozam, pa duri ni nesakam da go svatam, toa si e moja subjektivna rabota. Mi smeta apsolutizmot na odredeni licnosti, koi ke vi kazuvaat sto cini, a sto ne cini kako umetnicko delo. No, od druga strana, ima avtoriteti koi mozat da ocenat kvalitet na deloto, a za toa treba minat trud (ili portfolio vo slucajov), koj pokazuva deka doticniot znae sto zbori. Diskusiite za alatkite se nuzni, posto so niv rabotime, na niv trosime pari i vreme. Delenjeto na iformacii od toj tip e poveke od korisna rabota, barem za mene. A za umetnosta mozeme, i treba, da debatirame.... Cisto subjektivno, normalno.
|
|
dimo
Група Регистриран: 22.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 91 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Koga go gledav tipot, mi tekna na edna situacija vo koja se najdov pred nekoe vreme.
Pri poseta na "Rijksmuseum"' vo Holandija, bev vooduseven od mnogu dela na klasicnata umetnost... Za primer mozam da ja izdvojam deloto -"Night Watch" od Rembrandt! Neverojatno dobro delo, za koe sigurno treba i talent i tehnika... Nasproti ovaa, imav prilika i da vidam dela od sovremenata umetnost... Go prosetav celiot muzej na sovremena umetnost i izlegov so mnooogu Nemozev da sfatam sto sakal da kaze avtorot.... Ogromna slika , visoka 5m i uste poveke siroka, so izmesani boi, i ova treba da pretstavuva nesto WOW!?!? Dobro... Ova si go objasniv so fakfot deka umetnikot nemozel da naslika nesto kako Rembrandt, pa se resil da naslika delo sto nikoj nema da go razbere a sepak ke kazuva mnooogu . Taka i ovoj tip "John Chiara"... Potrosil mnogu godini na izucuvanje na site tehniki na fotografija, i koga probal, videl deka najveke od se sto moze da postigne e da bide prosecen fotograf, pa resil da bide ednistven. Iskreno mene mnogu mi bese interesen dodeka go gledav. Lici na edno malo dzudze koe ti raboti vnatre vo analognata kamera, dodeka ti fotografiras ! Ova e odlicen performans, no tipov treba da stane poznat kako dobar izveduvac a ne kako dobar fotograf! |
|
m_p
Сениор Регистриран: 25.Јуни.2008 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jblagoja
Сениор Регистриран: 14.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 79 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovoj pa gazot ne go mrdnal od dvorot, pa ke fotografira Landscape
|
|
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da se doobjasnam... biten mi e "patot" kako kreativen proces i ne e deka ne me interesira, ona na sto mislev e izborot na tehnika. t.e. ako e dobra fotkata dali kako fotka ili opsto ako mi se dopagja vizuelno vo slucajov(fakit, umetnosta e subjektiva stvar toa site ke se soglasime) ne me interesira dali e leica, holga, hassy, rebel ili nekoja ogromna kutija ko kaj tipcevo.. Ne bi se slozil okolu toa deka umetnosta stanuva elitisticka. So internetot i moznostite za digitalno sozdavanje denes em sekoj moze da bide umetnik, em sekade da se pretstavi so toa sto go pravi. Umetnosta denes e mnooogu pomasovna iliti popop otkolku pred 20 ili 40 godini... e sega ima mnogu shljam vo nea, ama jbga toa ti e. |
|
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Umetnosta mora da e elitisticka. So umetnost ne treba da se zanimavaat SVINJI. A 99% od lugjeto se SVINJI. I zatoa ne treba da se dava na sekogo da se zanimava so umetnost. Zatoa sto koga SVINJITE odlucuvaat sto e dobro, a sto e loso ja imame segasnata sostojba na kulturno ziveenje vo svetov voopsto. Vo svetot na SVINJITE nema mesto za Mozart, tuku za Madonna. Nema mesto za Ajnshtajn tuku za Bil Gejts. Nema mesto za Hichkok tuku za Jackass show. Zatoa vakvi tipovi kje predizvikuvaat vnimanie. Ako navistina vi se gledaat klipovi za fotografija na Ju Tjub, eve vi link so dokumentarci os serijata "Masters of Photography". http://www.youtube.com/profile_videos?user=Cybelephotography Pa videte kaj e razlikata i zosto umetnosta e elitizam. Kolku poelitisticka tolku e podobra. |
|
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aj procitaj gi pak ovie dve-tri recenici i razmisli kade e kontradiktornosta... samata definicija na umetnosta podrazbira apstrahiranje na kichot i shljamot. i da ne se lazeme, umetnosta bila, e, i otsekogas ke bide elitistichka rabota, inaku toa ne bi bila umetnost. i pod elitistichka vo nikoj sluchaj ne podrazbiram ekonomsko/finansiski elitizam... 2. ok e da se razgovara za tehnikata i da se poznava alatot so koj se tvori, ama na forumov OSVEN TOA, za nisto drugo ne se prai muabet. losa rabota. videte samo vo sto se pretvori foto sajtot. deponija od sueti pomeshana so nevideno loshi, pod site kriteriumi fotografii. 3.Rembrandt i "Night watch" go pretstavuvaat realizmot koj so pojavata na fotografijata izumira vo klasicnite umetnosti (slikarstvoto) i na povrsina isplivuva apstraktot. toa se vsushnost tie "izmeshani boi" i shmrljanici koi gi videl Dimo (pretpostavuvam) i toa ne znaci deka avtorot ne znae da naslika konj ili pejsaz. sigurno ste gi videle na picasso kubistickite sliki, . mislite deka picasso ne go pominal realizmot vo svojot zivot i deka ne znael da nacrta portret od koj ke vi padne vilicata? znaci na baza na pretpostavki nisto ne se tvrdi, neseriozno e. p.s uste ednas ke kazam, ne nosete glupavi zaklucoci vrz baza na pretpostavki i predrasudi zatoa sto najlesno e da se osudi nekoj, vistinska doblest e da mu se dade sansa... p.p.s. so samoto toa sto nekoj se obidel da bide razlicen, toj covek zasluzuva barem da ne mu se sere vrz trudot i rabotata (ne zboram za ekstremni i nemoralni slucai na obidi da se bide razlicen), ako nisto drugo. Изменето од branko_k - 10.Октомври.2008 во 02:02 |
|
m_p
Сениор Регистриран: 25.Јуни.2008 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bash istoto go mislev Koj bi pomislil deka e istiot umetnik :D Picasso once fell into an acrimonious conversation with a woman over his so-called art. "My daughter can paint like that," she declared, at one point. "Congratulations, Madame," Picasso replied. "Your daughter is a genius." [Picasso once visited an exhibition of children's drawings: "When I was their age, I could draw like Raphael," he declared, "but it took me a lifetime to learn to draw like them." (He wasn't kidding: as a fifteen-year-old student at the Barcelona Academy of Fine Arts, Picasso completed the competitive art examination - for which students were given a month - in one day, and won first place.)] Изменето од m_p - 10.Октомври.2008 во 05:19 |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto ti e poentata? Za koj umetnik i za koja umetnost zboruvash? |
|
m_p
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa so ogled na citatot od Branko "mislite deka picasso ne go pominal realizmot vo svojot zivot i deka ne znael da nacrta portret od koj ke vi padne vilicata? znaci na baza na pretpostavki nisto ne se tvrdi, neseriozno e.p.s uste ednas ke kazam, ne nosete glupavi zaklucoci vrz baza na pretpostavki i predrasudi zatoa sto najlesno e da se osudi nekoj"
Se obidov da ostavam vizuelna pretstava za Picasso mozebi toa ne e najdobriot negov realisti4en portret, so ogled na moeto poznavanje na negovata rabota, no e dokaz deka navistina moze da gi pogodi mestata na nosot o4ite i ustata na edno lice... a zboruvam za umetnosta voopshto i za na4inot na koj taa se percepira... Изменето од m_p - 10.Октомври.2008 во 05:06 |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A jas mislev deka zboruvame za dvajcata diplomirani fotogafski umetnici...
|
|
m_p
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
toa e samo triger za kreativo razmislivanje 4isto ljubopiten sum za reakcii, a navistina me iznenadi mementalnata odbivnost i diskreditacija na nekoj shto kreira so zadovolstvo... Изменето од m_p - 10.Октомври.2008 во 05:21 |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas sekogash imam respekt kon drugite se dodeka ne zabelezham deka rabotata e ispushtena od race i vekje otishla predaleku...
... Togash obichno pokazhuvam na carevata nevidliva obleka. |
|
Внеси реплика | страница <12345 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |