IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Забрана за `поинакво` мислење
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Забрана за `поинакво` мислење

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 00:46
Originally posted by misterX misterX напиша:

ако ја најдеш писшими и јас би сакал да ја прочитам. Филмот со кодот го гледав и филм како филм сеуште не ми е јасно зошто во светот се дигна толку голема галама околу еден уметнички добро направен филм. Те поддржувам темплариус тоа е уметност и ниедна религија не треба да ја забранува. Со тоа се крши правото на слобода на изразување кое го има уметникот. И сите филмови и книги кои без оглед дали ја испревртуваат реалноста треба да се прифатат како такви. Црквата и џамијата немаат право да се бунат за ова.

I jas se soglasuvam so tebe inaku za Kodot ako si go gledal filmot ne e nesto bas naj naj, sepak knigata e podobra - inaku eve ti preporacuvam da ja procitas andjeli i demoni i ce vidis deka vo nea ima mnogu povece kontradiktornosti i navredi kon hristijanstvoto nego li vo kodot i stvarno ne mi e jasno zasto site se fatile za kodot kako reper, no isto taka knigata ti ja preporacuvam kako mnogu dobar roman koj ce ti pruzi ubava razonoda, zasto e mnogu dobar i dosta ubavo napisan.....sto znaci da ja koristime umetnosta za onaa za sto e i stvorena, zabava na ludjeto...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 01:00
Jas Mislam deka ima Zabraneti mislegja da ostais na forumov

Ako neso ne mu odi pri oci na moderatorot se brisat

ali ajde da prodolzime so temava

Za kodot na davin4i ne ni mislam da go gledam zosto svarno e bezvezalno po arno za toa vreme kje citam biblia ili pak kje se molam
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 01:09
ТАка е де Пентакосталец во право си. Форумов е свето место за модераторите. Ако јас сега сакам малку поуметнички да се изразам за одредена религија т.е. во случајов за христијанството сигурен сум дека одма ќе реагираат,ќе ми дадат опомена или ќе ме банираат на одредено време под изговор дека сум претерал,навредил или сум кажал невистини.Ете така функционираат и религиите и сите се исти во тој однос.Јас тоа сакам да го докажам дека сите си го штитат својот интегритет и нема полоши или подобри.Сите се исти по ова прашање
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 01:19

ТАка е де Пентакосталец во право си. Форумов е свето место за модераторите. Ако јас сега сакам малку поуметнички да се изразам за одредена религија т.е. во случајов за христијанството сигурен сум дека одма ќе реагираат,ќе ми дадат опомена или ќе ме банираат на одредено време под изговор дека сум претерал,навредил или сум кажал невистини.Ете така функционираат и религиите и сите се исти во тој однос.Јас тоа сакам да го докажам дека сите си го штитат својот интегритет и нема полоши или подобри.Сите се исти по ова прашање

10000% se soglasuam
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 01:27
ете ти сега се изрази уметнички и нема да добиеш бан од модераторите хахаха. тоа е тоа ти имаш право на свое мислење а јас имам право да не се согласувам со тебе.И сега можам и да реагирам и да барам да ти се забрани пишување и што уште не ама кој ме шиша мене.Ти си тераш по свое а другите по господовото и се е ок. свако чудо за три дана па и книгата и кодот на давинчи и се ќе се заборави. Еве јас го имам филмот дома ама не го гледам повеќе. еднаш доста беше
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 02:33
Пентакосталец - веќе еднаш те опоменив, ова ти е втор пат. Следниот те банирам.

Кога веќе се спомна темата... Разликата меѓу објавување нешто во јавноста и во форумот, на прв поглед не постои. Ако не треба да се ограничува издавањето на книгата, тогаш не треба да ги ограничуваме тука постовите и да дозволуваме кој што сака да пише, во име на слободата на говорот.
Разликата е во тоа што книгата никој не те тера да ја купиш, никој не ја промовира пред заедницата која е засегната, никој со неа не ги убедува муслиманите. Таа книга не е присутна како дебата меѓу муслиманите и останатите, туку како дело само по себе.
На форумов се присутни од најразлични вероисповеди и сите активно учествуваат во дискусиите. Сите се "принудени" да читаат се што е напишано, ако сакаат да учествуваат. Заради тоа - како и во секоја една граѓанска дебата, има јасни правила околу тоа што е дозволено, а што не.
Иако апсолутно го поддржувам правото на авторот да издаде таква книга, сепак - доколку некој тргне тука да постира делови од таа книга, ќе ги избришам. Дури и да е книгата јавно достапна на интернет - сепак - во оваа дебата тука, ги нарушува правилата и кодексот на однесување.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 09:22
Зидарски треба да добиеш диплома за политичар. Така добро знаеш да се извлечеш од одредена ситуација што ни бранко црвенкоски не ти е рамен. Ти си модератор но не значи и дека секогаш треба да бидеш во право нели. Сепак ти си главен тука нешто како бог на овој форум кој одлучува кој колку и како ќе зборува. Сега ние тука имаме право да дискутираме за некоја книга или пак филм а немаме право да копираме делови од тие “уметнички“дела за да докажеме дека има оправданост од одредена реакција на религиозните организации поради нивната појава. Како ќе докажам јас дека реакцијата на исламските организации е оправдана ако немам право да изнесам делови кои се однесуваат на мојата религија а не се вистинити?
Оние кои ја користат религјата во уметноста се подложни на секаква критика затоа што религијата е свето нешто за сите оние кои веруваат. И сега ние ќе се правиме демократи и демек ако некој напише нешто против нашата религија ќе го гледаме како уметничко дело и нема да ни смета. Сеуште неможам да разберам како може да имаме толку многу лица и да се правиме дека се е ок и преку се преминуваме само така. КОга критикувате некого и нешто појдете од самите себе тоа на неколку пати ви го имам пишувано а на сите нас ни го има порачано и Исус“не ја гледај сламката во туѓото око туку даската во своето“.
Викаш дека разликата е во тоа што книгата никој не те тера да ја купиш и уште неколку зборови после тоа. а ни на форумов никој не не тера да читаме се. Јас еве ви кажувам дека ги читам само оние работи за кои сметам дека се интересни. Тоа е мојата слобода нели. И еве иако сум муслиман би сакал некој да постави цитати од таа фамозна книга за да видиме за што станува збор.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 09:35
И јас би сакал цитати од таа Фамозна Книга
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 09:39
Така де сега ловиме во матно. Дајте да видиме за што станува збор па после да дискутираме дали уметникот бил само уметник, каде навлегол со неговото дело, дали искривил некои податоци и сл. Ако има спорен цитат тогаш ќе дискутираме но во контекст на темата нели а тоа е забрана за поинакво мислење. Дали некој забранува некому да мисли поинаку или пак се работи за одредена пропаганда со која се сака да се докаже некоја туѓа вистина.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 15:30
Ne e dozvoleno da se citiraat delovi od knigi koi se zashtiteni so pravata na avtorite - copyright. Zaobikolen pat na toa e da preraskazhete sto e napishano.

Biblijata, k*ranot, svetite pisanija i stari dela na poznati avtori ne spagjaat vo taa kategorija.

P.S. Vo vrska so knigata "Kodot na Davinchi" - taa e fikcija i kako takva vo nea mozhe da ima istorijski i religijski nekorektnosti. Bidejki umetnosta ne petendira na realnost i faktoidnost, takvi neshta vo nea se dozvloleni.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 15:37
Ама јас знам дека е фикција но дали прочита кај колку верници таа фикција предизвика забуна, колку од нив започнаа да размислуваат поинаку? ЗА тоа зборам јас сите религии забрануваат вакви фикции затоа што тие предизвикуваат одредени негативни реакции кај верниците.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 16:17

Ама јас знам дека е фикција но дали прочита кај колку верници таа фикција предизвика забуна, колку од нив започнаа да размислуваат поинаку?

Toa e dobro. Postojano treba da se meditira i taka da se bara i utvrduva patot po koj odime. Vodata treba postojano da se branuva, bidejki onaa koja e potpolno mirna stanuva zhabokrechina.

Veruvaj mu na onoj koj ti veli deka go bara prosvetluvanjeto i spasenieto, a bidi somnitelen na onoj koj ke ti kazhe deka go nashol.

ЗА тоа зборам јас сите религии забрануваат вакви фикции затоа што тие предизвикуваат одредени негативни реакции кај верниците.

Da, teologijata i nejzinite dogmi ne se se postaveni da gi zashtitat lugjeto, tuku soodvetnite religii. Ako samo edno veruvanje i religija bea sovrsheni i apsolutno tochni, zarem ke imavme razlichni religii i veruvanja vo koi lugjeto podednakvo naogjaat svoja uteha ?

Изменето од Messenger - 28.Август.2008 во 16:20
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 17:11
МистерХ - тоа што некој почнал да размислува поинаку - си е негово право. Што треба - да ги држиш сите затворени и да не им даваш достап до ништо? Како тогаш ќе ја провериш нивната вера?
Со тоа што некој е во состојба да си го смени мислењето и верувањето заради една книга, покажува само дека немал доволно силна вера уште на почетокот. Човек кој е во состојба да постави една книга пишана од некој си, над Библијата (или к*ранот во овој случај), значи дека човекот едноставно не е верник.
Тоа што го пишав погоре за цитати од книгата, освен што ќе предизвика проблеми со авторски права, се однесуваше на тоа - ако немуслиман објави такви делови, нема да го дозволам, затоа што ќе биде направено со цел да ги провоцира муслиманските членови кои редовно читаат тука. Ако пак муслиман сака да објасни зошто книгата го навредува - тогаш е добредојден, но треба да биде свесен дека во тој случај ќе иницира дискусија, и треба да е спремен да ја води таа дискусија до крај, во рамките на правилата на овој форум.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2008 во 22:32
zidarski golemiot zastitnik na muslimanite!!! me iznenaduvas. samo edno ne mi e jasno dali ti citas se sto nie pisuvame pogore? Ako se navratis ke vidis deka jas vikam deka zabranuvanjeto e politika na cdrkvata ili islamskata zaednica no ne i zabrana koja covek mora da ja primenuva. toa e samo edna normalna reakcija i jas pisuvav deka dodeka postoi svetov ke postojat i takvi koi ke pisuvaat i snimaat se sto sakaat a verskite zaednici ke mozat da si se bunat kolku sakaat. Sto ne ti e jasno zidarski? Dali ti se soglasuvas deka i crkvata kako i islamskata zaednica reagira na vakvi raboti zatoa sto toa i e rabota i zatoa sto mora da gi brani svoite stavovi?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 7>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.