IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Месото е убиство !!!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Месото е убиство !!!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 14>
Автор
Порака
RUSHKA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 2837
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RUSHKA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 16:29
Tocno sekoj sam cuvstvuva sto mu e ubavo i zdravo za jadenje.....a deka ke visnat muskuli posle 50 god. ako ne jademe meso malo sutra.....cista izmislica......големо%20гушкање
4ISTA SOVEST=MIREN SON
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 16:33
точно такаголемо%20гушкањејас реков..нека разгледаат малце по нет тие што така велат
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:21
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Ма темава глупости стана..некој ке ме убедува мене дека за 50 год. ке ми виселе мускулите...значи навистина има доктори кои ни Д од Диплома немаат.

da se vika Mitic i go ima na Tv sekoja nedela

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:22
поим нема тој
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:24
neznam jas rekov
toj e  nutricionist - i toa svetski priznat 

rekov i  pogore

ako me lazel mene , jas ve lazam sega vas

no - sekako mislam deka treba toa da se ispita
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:24
Sto se tice tema,
ako mi e dozvoleno,
jas sum BI..

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:29
те сконтав Анакин..ја коментирав за ајванот што те убедувал
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:34
blue- navistina zborev so nego dva sati
mi deluvase mnogu ubedlivo
so site negovi termini i objasnuvanja

jas licno ne sum , vegetarijanec

no slusajki go- sepak mislam deka toj podatok - za oslabenosta na muskulaturata kaj vegetarijancite , treba da se ispita- radi vas
50 godini ne se mnogu covek taka da izgleda

ova go kazuvam vo najdobra namera
nema potsmev ni cinizam
prosto sakam vie vegetarijanci- da proverite- dali nutricionistot
( onoj star, so bela kosa 70 godisen na TV) e vo pravo ili ne среќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:37
секој производ со животинско потекло ја има истата содржина што и месото..само  вкусот е разлика што се вели. видиш мојот доктор па не вика така.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 17:48
ok

kako so rekov

jas ne sum kompetenten da polemiziram za ova tema
pojma nemam od nisto

Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 20:47
Originally posted by james dean james dean напиша:

Ја отварам оваа тема во Филозофија и Психологиjа, а не во исхрана, бидејќи го поставувам ова прашање од филозофски и морален аспект, а инспириран од она што следи по Велигденкиот пост!

Па вака, сите ние кога ќе седнеме дома за ручек или во некоја кафана и кога ќе си нарачаме плескавици, кобасици, ражничи, вешалици и сл., можеби и не сме баш толку свесни што во тој момент всушност јадеме.
Ако за момент, кога го ставаме слаткиот залак во уста, се замислиме и сватиме дека она што го јадеме е всушност некое животинче (суштество, како и нас самите), кое можеби до неодамна трчало безгрижно на некоја ливада или можеби уште полошо - седело во наше заробеништво, за ние специјално да го одгледаме и да го спремиме за после да му го кркнеме ножот под грло, не знам дали би ни било баш се едно!
Значи, нашата месна исхрана е еден вид убиство - за кое ние, ако биде убиен човек, на пример, осудуваме (и тоа многу строго).
Знам дека многу луѓе можат да кажат дека не може да се споредуваат човечкиот живот и животот на некое животно, но сепак тоа е убиство на живо суштество, кое може да биде свиња, но и крава, јагне, срна, зајак, птица,.....
Некој ќе каже дека тоа е закон на природата, но ние сме свесни суштесва и имаме избор!!! Никој вегетаријанец не умрел до сега! Баш напротив. Живеел многу поздраво. Месото не само што е убиство, туку тоа е и убиец!!!

Па, аny opinion ???

Моето семејство преживува од месната индустрија. За татко ми тоа е бизнис и ништо повеќе. И јас едно време сакав да преминам на вегетаријанство но се соочив со реалноста. Прво и основно според мојата крвна група морам да јадам месо, треба да ми биде основен продукт во исхраната. Второ научив да го прифатам ланецот на исхрана, кој не може да се игнорира и да се прекине. Оние кои не чувствуваат потреба за јадење месо, најверојатно најдобро е и да не јадат, но во никој случај не смеат да им солат памет на оние кои јадат. Тоа е индивидуален избор.
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:04
Originally posted by IQ IQ напиша:

Originally posted by invader invader напиша:

covekot po priroda e poveke mesozder odkolku"trevopasen"

ova voopshto ne e tochno, ako sme nie mesozderi zabite ke ni imaa poinakov oblik.nash*te zabi se povekje ramni i tapi a ne shilesti i ostri kako kaj zivotnite koi se hranat so meso. isto taka digestivniot sistem ni e poslichen so zivotnite koi ne se hranat so meso!
lugjeto koi pochesto jadat meso se poagresivni od drugite koi poretko go konsumiraat.

jas ne sum vegetarijanec, ama retko jadam meso,otprilika ednash vo mesecot i toa vo mali kolichini.jadam iskluchivo meleno bidejki samo togash mi izgleda deka jadam neshto drugo a ne del od neshto koa pred nekoe vreme bilo zivo!
mnogu mi e zal za zivotnite. ne mora neshto da bide ubieno za jas da se nahranam. imam videno kako se kolat zivotni voopshto ne e prijatno za gledanje a ushte pomalku za SLUSHANJE...
za nosenje krzno ich ne pravam muabet, ne doagja vo predvid!

deneshnive zivotni gi klukaat so hormoni za pobrzo da porasnat i da dobijat na kilaza. decava koi jadat meso chesto rastat prebrgu, a imashe vest i vo vesnik deka od chesto konzumiranje na kopani na 4 godishni devojchinja im rastele gradi!

vo zivot ne sum zgotvila meso, nemam hrabrost za zgotvam,nitu pak sakam...mislam deka ke se chuvstvuvam kako ubiec

milo mi e shto temava ja postavi maz, bidejki mazite obichno mnogu povekje sakaat da jadat meso za razlika od zenite. milo mi e shto gledam deka postojat i mazi koi se      protiv ubivanje na zivotni. pozdrav james
   se nadevam deka ova nekade si go prochitala( ama ,teshko da e taka !),...zatoa shto prednite zabi na chovekot se ostri i bash  sluzat za kinenje na mesoto,...a,zadnite se tapi i sluzat za zvakanje samo ( kako i kaj site zverovi),...zatoa i se vikaat sekachi,...a,isto i digestivniot trakt,...toj ne e bash kako kaj trevopasnite,...povekje e kako kaj mesojadnite,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:10
Токму од аспектот (философски и морален) од кој е поставена темава, но и здравствен, пред неколку години престанав да консумирам месо. Успешно се справив со потребата од месо, која за кратко време и ја снема. Не чувстував ниту потреба, ниту желба за месо и не ми недостигаше. Меѓутоа се судрив со голем проблем, моето смејство. Моите не го сфаќаа мојот избор, сепак вегетаријанството и веганството се избор, баш како што кажа и Монушка:
Originally posted by Monuska Monuska напиша:

Тоа е индивидуален избор.

Mоите постојано инсистираа на тоа да почнам да јадам месо, а и на мајка ми и` беше навистина тешко да приготвува два оброка. После нецела година, со оглед на околностите бев принуден да се откажам од вегетаријанството (иако не по лична желба).

Но, до ден денеска гледам колку што можам да го изоставам месото. А кога конечно ќе се осамостојам од моите родители, повторно се враќам на тој начин на живот, без да имам грижа на совеста дека за задоволувањето на моите анимални инстинкти, некое животинче настрадало на суров начин!
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2008 во 23:11
vaka

za mesojadci--- covek ne e mesojadec da e toa jasno brzo

ima 4 sisari

mecka
majmun
svinja
covek

tie se vikat  SEJADCI

jadat bukvalno se i taka im e stomakot prilagoden

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.