|
Алтруизам |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да го препознавам кажаното од мене, но повторно се вракаме на него. И самата со кажаното на крај доаѓаш до горе кажаното од мене. Како? Зарем не се радуваш со тоа што помагаш на другите? Зарем не те исполнува тоа? Значи си го храниш егото, дали свесно или несвесно сеедно. Кога говорам за интерес, мислам повторно на горенапишаното...зарем интересот мора секогаш да биде материјален? Секако дека не...наградата може да биде и една обична искрена насмевка, едно срекно лице, едно благодарам. И за крај дефиницијата што е АЛТРУИЗАМ: Алтруизам означува животен став кој ги опфака несебичноста, наколонетоста, љубов кон другите и спремност да се помогне по секоја цена, дури и по цена на своја сопствена штета и жртва, без очекување на билокаква награда или надомест. Бидејки го дадов своето мислење за (не)очекувањето на билокаква награда или надомест, сега би идела едно скалило погоре...дали со помагањето по секоја цена, дури и по цена на сопствена жртва и штета повторно не делуваме себично? Можеби збунувачки и смешно ке делува, но тука повторно мислам дека се работи за себичност. Зошто? Зарем со нашето помагање по секоја цена не делуваме себично...помагаме на едни а истовремено наштетуваме на други, тука мислам на најблиските, зарем ним не им наштетуваме со тоа што се жртвуваме себе и помагаме по секоја цена. Во случајов најблиските ке бидат жртвите, јас алтруист, а оној којшто сум му помогнал/а ке биде најверојатно срекен, односно јас ја добивам наградата, тој на кому сум му помогнал добива помош, а најблиските се жртва. Значи повторно делувам себично. |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja pravam spisok na altruisti i ke gi vodam kaj mene u niva
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Proverete dali ste navistina dobar covek. Pomognete im na onie sto ne mozat da vi vozvratat."
Dusan Radovik
Ne se soglasuvam deka altruistot deluva od sebicni pobudi (bilo svesno ili potsvesno).. Samata definicija na poimot altruizam ja isklucuva sebicnosta, znaci tuka se raboti za NESEBICNOST, a dokolku sepak vo pozadina postoi sebicnost, toa bi bilo eden vid EGOISTICEN ALTRUIZAM, a takvo nesto ne postoi... Togas voopsto ne se raboti za altruizam tuku za nesto sosema drugo, obicno pomaganje "na zaem" sto bi se reklo, pomagas nekomu ama znaes deka nekako ke ti vrati, materijalno ili ne, seedno... Vistinskite altruisti deluvaat bez nikakvi zadni pobudi, ako se zboruva za cist altruizam, a toa e vistinska retkost!.. Ednostavno takvi si se lugeto, rodeni "za drugite"!..
|
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зарем нечија насмевка, прегратка или благодарам не е награда за некое добро дело? Зарем тоа не те исполнува и прави да се чувствуваш посебен? |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Altruistot ima stalno modrici na grbot od bezbrojni tapsanja i namalen sluh zosto doma mu se derat : - Budalo edna, pak te koristat i te zaebavaat kako sakaat, a ja da ti recam nesto da mi pomognes nikade te nema !
|
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Браво Збунет! Се согласувам со тебе... |
|
zbunet
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...umnata ona ...
|
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...eve edna za (NE) zbunet, zatoa sto sepak najdov nekoj koj razmisluva kako mene...
|
|
zbunet
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E som e taka, ke te praam samovila
|
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Прав алтруиста! Јас ке ти кажам благодарам! |
|
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dokazano e deka lugjeto se pomalku altruisticni i spremni da pomognat nekomu vo prisustvo na drugi lugje.Vo takva situacija sekoj ja ostava zadacata na drugiot so opravduvanje deka vekje se nasol drug da pomogne....
|
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
moira
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во моментов најголеми алтруисти во Македонија се политичарите, зрачат со АЛТРУИЗАМ!!! |
|
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Осеќам ќе живне темава
Изменето од Calipso - 27.Декември.2012 во 00:03 |
|
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
|
Andjelina
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Miss High Hill’s Регистриран: 07.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 14129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
умница една алтруистична
|
|
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |