Алтруизам
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13448
Датум на принтање: 03.Август.2025 во 14:27 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Алтруизам
Постирано од: moira
Наслов: Алтруизам
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 15:09
ШТО МИСЛИТЕ ЗА АЛТРУИЗМОТ?
АЛТРУИЗМОТ претставува несебична грижа за доброто на другите.
Терминот алтруизам оэначува животен став кој ги опфака несебичноста, наколонетоста, љубов кон другите и спремност да се помогне по секоја цена, дури и по цена на своја сопствена штета и жртва, без очекување на билокаква награда или надомест.
Дали алтруизмот претставува облик на (не)пресметана себичност или пак навистина постојат луѓе кои првенствено мислат на другите?
Дали воопшто е добро да бидеш алтруист?
Каде е границата на несебичното давање и давањето со очекување?
Дали алтруистите се само луѓе кои давајки се себе и својата љубов и грижа безрезервно, всушност ја купуваат туѓата наклонетост и внимание и дали тоа го прават поради себе или поради другите?
Која е позитивната мотивација за алтруизмот, а која е условно кажано, негативната?
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Коментари:
Постирано од: james dean
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 16:01
Па .... искрено, мислам дека тоа е најголемата човекова доблест.
Постојат такви луѓе, иако мислам дека се релативно ретки (оние вистинските алтруисти).
А дали е добро да бидеш алтруист?
Сигурно не може да биде лошо! Значи, ако сме такви по природа, самото правење добро ќе ни претставува задоволство (душевно исполнување), а покрај тоа и јасно е дека доброто произведува добро, а лошото лошо. Нема шанси некој на кој му правиме добро да ни возврати со лошо. Без разлика каков човек и да е.
Ако е давањето со очекување - да ни биде возвратено, како услуга за услуга, тогаш тоа не е прав алтруизам. Тоа е пак еден вид себичност. Значи, правам нешто за утре пак јас да добијам нешто.
Правите алтруисти се такви родени, такви по природа. Тие не го глумат тоа, не го прават со сила, со очекување за награда. Тие повеќе сакаат на блискиот да му биде подобро отколку на нив самите.
-------------
|
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 16:59
зА СЕ ШТО ЌЕ СРАБОТИ ЧОВЕК, ПОСТОИ МОЖНОСТ ТОА ДА ЕФЕКТИРА СО КОРИСТ ИЛИ ПОЛЗА. нО ПОСТОЈАТ ДВА ВИДА НА ПОЛЗА: ОЧЕКУВАНА (ПРЕСМЕТАНА) И НЕОЧЕКУВАНА (НЕНАДЕЈНА)аЛТРУИСТИТЕ КАКО ДОБРОЧИНИТЕЛИ НЕ СЕ МОТИВИРАНИ ЗА СВОЕТО СЕЈСТВУВАЊЕ ОД ПРЕСМЕТАНАТА ПОЛЗА. АКО СЕ СЛУЧИ ТОА ДА РЕЗУЛТИРА СО ПОВРАТЕН ЕФЕКТ, НА ПРИМЕР, СТЕКНУВАЊЕ ПОПУЛАРНОСТ, ПРАШАЊЕ Е САМО ВО КОЈ ПРАВЕЦ ЌЕ ЈА НАСОЧАТ ТАКВАТА ПОЛЗА, ДАЛИ ВО БОРБА ЗА ПОПУЛАРИЗАЦИЈА НА АЛТРУИЗМОТ ИЛИ ЗА СОПСТВЕНА АФИРМАЦИЈА И МАТЕРИЈАЛНА КОРИСТ... СЕПАК, ПОПУЛАРНОСТА НА ВИСТИНСКИТЕ АЛТРУИСТИ Е НЕИЗБЕЖНА, КОГА - ТОГАШ, ЌЕ ИСПЛИВА НА ПОВРШИНАТА.
------------- БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 17:32
Altruizam - da gi sakas drugite a tie da nemaat poim zosto gi sakas!..
|
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 17:39
bas e dobro da se bide altruist!samo retko koj moze da bide!
------------- She sells seashells by the seashore...
|
Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 17:52
...toa ne e za sekogo, posebni se rodeni tie luge...tie luge se vozvisheni i obdareni od boga...mnogu blisku da predstavata za angelite na zemjata se tie luge...
------------- ...I feel like there is no need for conversation...
|
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 19:07
...Well... напиша:
...toa ne e za sekogo, posebni se rodeni tie luge...tie luge se vozvisheni i obdareni od boga...mnogu blisku da predstavata za angelite na zemjata se tie luge...
|
pa vo pravo si
------------- She sells seashells by the seashore...
|
Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 19:22
Poznavate li nekoj takov???
------------- 4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 19:26
тоа е тешко филозофско прашање
------------- БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
Постирано од: IQ
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 20:31
sekoja dobra postapka koja ja pravat lugjeto ja pravat prevenstveno za sebe.ne postoi delo koe ne e sebichno.
------------- http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 22:54
IQ напиша:
sekoja dobra postapka koja ja pravat lugjeto ja pravat prevenstveno za sebe.ne postoi delo koe ne e sebichno. |
...oh, is that so, darling?...mislam deka ne e taka...ne definitivno ne e taka...ima luge sho pravat dobri postapki i ne ochekuvaat nishto za vozvrat, ima i luge shto praat dobri raboti ama ochekuvaat za vozvrat isto taka dobri raboti...100 luge 100 karaktera, malce se tie sho davaat stalno i ich ne im e gajle dal ke dobijat nazad za vozvrat...zasho znaat deka koa togash ke najdat nekoj kako niv...ist...
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 22:56
ili rakata sto dava ne se susi
|
Датум на внесување: 26.Април.2008 во 23:01
*moon* напиша:
ili rakata sto dava ne se susi  |
...ne ama bash nikad...
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 01:03
...Well... напиша:
IQ напиша:
sekoja dobra postapka koja ja pravat lugjeto ja pravat prevenstveno za sebe.ne postoi delo koe ne e sebichno. | ...oh, is that so, darling?...mislam deka ne e taka...ne definitivno ne e taka...ima luge sho pravat dobri postapki i ne ochekuvaat nishto za vozvrat, ima i luge shto praat dobri raboti ama ochekuvaat za vozvrat isto taka dobri raboti...100 luge 100 karaktera, malce se tie sho davaat stalno i ich ne im e gajle dal ke dobijat nazad za vozvrat...zasho znaat deka koa togash ke najdat nekoj kako niv...ist... |
ne well, ne deka baraat neshto za vozvrat, voopshto ne mislev na toa...
tuku koga na primer nekoja familija ke posvoi dete, taa napravila dobro delo, ama od sebichni prichini,za nivnata srekja da bide kompletna go posvoile deteto, a ne za da mu pomognat na nego.ako mozele sami da imaat dete najverojatno ne bi posvoile.
ili drug primer, kazuvash na nekogo deka go sakash, gledash da mu bide ubavo, ne oti si mnogu dobar tuku oti na TEBE ti e ubavo koga si so nego, oti go sakash i sakash da bide do tebe.ako ti nemash nikakva dobivka(ne zboram za materijalni dobivki!)nema da napravish nishto ubavo za nekoj tuku-taka.
pravish ubavo za nekoj zatoa shto toa pravi TI ubavo da se chuvstvuvash.
znachi shto i da pravish TI si na prvo mesto, a toa ne znachi deka ne si napravil dobro delo. si napravil samo i pozadi toa delo se krie nekakva sebichnost...
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Постирано од: vilazora
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 01:35
mene preteshko mi zvuchi poimot SEBICHNOST koga se bara kako motiv zoshto nekoj pravi dobro delo (deka pozadi taa postapka stoi sebichnosta)
Vo najgolemiot broj megu nas vladeat zakonite na chovechkite kontakti, socijalnata komunikacija, zare ne?! i sosem e prirodno, pa duri i nesvesno, onoj koj od srce pravi dobro delo, bez svesni sebichni ochekuvanja, da ochekuva takov odnos da mu se sluchi i nemu! Vo prirodata ni e da zavisime (delumno) od okolinata, od tugite reakcii i postapki kon nas! A sekoj so zdrav mentalitet ochekuva i bara i saka dobri dela da mu se sluchuvaat od lugeto; sakam da kazam ne e sebichno - naprotiv prirodno e i duri potrebno za zdrav psihichki zivot!
A ne deka ne postojat humanisti so zadni sebichni nameri, taka fino zavitkani shto nekogash i samite ne znaat da gi prepoznaat!
A prirodata na altruizmot (sfaten kako zrtvuvanje na svoite interesi za drugite )se KOSI i so odredeni poimi kako ostvaruvanje na svoite potrebi, se sudruva so problemot na spojuvanje vo dvojka, gradenje semejstvo... oti kako vo isto vreme chovek da se posveti vo sebe si, kaj svojot partner, deca, roditeli... ako trcha sekade da stasa i da se polozi sebe si, zrtvuvajki go svoeto (gore navedeno)
ZIVOTOT E SEKOJDNEVEN IZBOR, VO SEKOJ MOMENT SVESNO ILI NE IZBIRAME SHTO, KADE, KAKO SO KOGO, I KOLKU!!!
... uf dobra tema za razgovor... samo shto polesno mi odi vo zivo! :)
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 01:46
vilazora zboruvav za nesvesen egoizam, za nesvesna sebichnost, site lugje se egoisti, samo nekoi povekje nekoi pomalku! toa ni e osnoven instinkt za prezivuvanje! ako ne bevme site sebichni ke ne snemashe kako vid
zboruvam za normalna sebichnost a ne za lugje koi osven za sebe ne napravile dobro za nikoj drug, ili ja gradat svojata srekja na tugjata nesrekja.
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 02:03
Za da se napravi nekakvo dvizenje (dejstvie) treba da se se pochuvstuva potreba (motiv). A motivot se raga koga koga ne e zatvoren onoj krugon shto ni go crtaa vo sredno :), znachi koga e narushena ramnotezata! Na toj nachin e tochno gledishteto deka od sebichnost (ili aj egocentrichnost)go chinime dejstvieto, za da si go zatvorime krugot, da ja vratime homeostazata na organizmot!
Altruistot go zatvora krugot preku sebevlozuvanje za drug!
No povtorno mi ostanuva dilemata za toa do kade se protega zdraviot odnos da se pomogne nekomu?! Vo shto se krie mudrosta da se izleze v presret na skeoj, a da se zachuva zdraviot odnos?! Da se pruzi pomosh bez da se narushi sopstveniot ego prostor ili poshiroko sopstveniot okrug na luge?!
I drugo, kako znaeme koga treba da pomogneme i kolku, dali nekgoash prividnata pomosh ne e odmaganje?!
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 04:13
...spored mene i ne e do tolku komplicirano toa, da kazeme deka takvite luge od okolinata obichno se proglaseni za naivni i nespremni za zivot vo dzunglata, sekako deka se sho e razlichno od okolinata drechi na nekoj nachin i odskoknuva, pa ima i primeri odavna deka i prorokot bil isteran od svoeto mesto kaj sho ziveel zasho ne im se dopadnalo na drugite toa sho on go zborel a bilo vistinata...taka da pak ke kazam-nekoja cvrska definicija nemoze da se desi vo realnosta, megutoa ima luge postojat koi po svojata priroda se blagi kon drugite, se oseka ako vednash sretnesh takov chovek, razliche e od drugite po mnogu neshta, megutoa ne, za mene toa ne e patot na zivotot po koj treba da se odi, rekov-ima takvi luge oni se posebni po mnogu neshta, so takov chovek nemozete na drugi temi da zborite, on si ja tera sekogash prikaskata kako sho mu e videno valjda u son li neam pojma kako sho, sho mene pak me navedue na mislenje deka e egoistichen vo svoite svakanja i postapki odnosno deka sekogash ke postapi vo dadena situacija kako on sho misli deka treba, a ne kako sho vie ke mu kazete deka mozebi e podobro iako so takva postapka ke nastrada mozebi ili ke nema lichna korist od toa nikakva, posebni se tie luge, oni se vozvisheni, ne gi zanima materijalnoto mnogu mnogu, imaat bogata i ubava dusha...ama se dosadni spored mene, ne se prai cirkus muabet so niv, se mnou ozbilni...toa...
|
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 04:58
...Егоист е оној кој не го признава другиот како човек, туку другиот (човек) претставува само средство за одредена цел, односно се однесува како другиот да не постои.
Егоцентризмот или себичноста е нормално човечко однесување кое се движи од една крајност во друга....од екстремен егоизам до екстремен алтруизам-саможртвување.
Било што да очекуваме кога делуваме алтруистички, делуваме себично...
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 27.Април.2008 во 11:44
Алтруизам, во смисла на жртвување на себеси за другите...не го сфаќам баш така. Како би направил добро некому, ако себеси правиш лошо ( и тоа кажува нешто друго пак). Од друга страна, жртвувањето само по себе, го сфаќам како себе-надминување, ширење на егото и надминување на истото за некоја повисока цел. Или пак, родител кој -се жртвува- за своето дете. Имаше една случка во Мк одамна, мислам дека имаше на ТВ... не се сеќавам точно на деталите, но отприлика беше: синот се тушира и во моментот се случува спојка некоја, го фаќа струја. А живеат во зграда, на повисок кат. Таткото го зема и со к*ршум брзина ги прелетува буквално скалите, со -натчовечка- сила копа дупка во земјата пред зграда за да струјата излезе од неговото тело низ земјата, и всушност го спасува детето. Секунди се во прашање, секако. Дали тој човек размислувал за себе, или за било што друго во тој момент? Сигурно не, самиот факт што свеста му се -згужвала-,намалила до тој степен да крвта му јурне во рацете и нозете, и да манифестира таква сила. И дали може да се каже дека си го спасил синот поради себе, за себеси да се спаси од болка?
Јас не сакам да размислувам на тој начин. Мислам дека тоа не е ни важно, дали мотивацијата тргнува всушност од себе и поради себе, или поради другиот. Битно е дека алтруизмот е етички концепт, и дека не’ поттикнува да ги цениме добрите дела, и само тоа е важно. (Иако можеби, многу малку знаеме, или ич, што е навистина добро за некој друг.)
п.с. Егоцентричност не е себичност, себичност одговара на егоизам. Егоцентризам е карактеристично за децата, во оној период кога сеуште не можат прават разлика меѓу себеси како различно од другите, од светот. Светот ( мајка ми, птицата, играчката, итн), тоа сум јас. Ама тоа е сосема нормално нешто.
-------------
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 00:59
Мало објаснување:
Егоизам претставува психолошка состојба на преголема саможивост и одважност, а во некои облици егоизмот може да ги вклучува и нарцисоидноста и асоцијалното однесување.
Терминот егоизмот честопати се меша со терминот себичност кој всушност претставува безобзирна грижа исклучиво за сопствените потреби и за сопствената корист.
Себичноста означува претеран интерес за самиот себе и саможиво инсистирање исклучиво на остварување на сопствените интереси, притоа занемарувајки ги интересите на останатите.
Себичноста е принцип според кој секој ги наметнува своите сопствени интереси без да води сметка на постоечките нормални норми.
Егоцентризмот претставува неспособност на личноста да го опсервира светот од агол на друг поединец, туку истото го прави исклучиво од сопствениот. За егоцентризмот е карактеристична екцесивната преокупираност со самиот себе и изразен став за сопстената важнст и незаменливост.
|
Постирано од: invader
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:02
moira напиша:
.................За егоцентризмот е карактеристична екцесивната преокупираност со самиот себе и изразен став за сопстената важнст и незаменливост.
| hahaha,
kako da go opisa makedonskiov narod!
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 01:03
Kolku sakas pravi dobro, sekogas ke se najde nekoj da te plukne
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 09:56
moira напиша:
Мало објаснување:
Егоизам претставува психолошка состојба на преголема саможивост и одважност, а во некои облици егоизмот може да ги вклучува и нарцисоидноста и асоцијалното однесување.
Терминот егоизмот честопати се меша со терминот себичност кој всушност претставува безобзирна грижа исклучиво за сопствените потреби и за сопствената корист.
|
Не треба да се мешаат, туку често пати, егоистот( како склоп на личност) ja има себичностa како особина. Егоцентричноста во онаа форма во која ја опишувате, е всушност нарцисоидност. Нарцисоидност како склоп на личност, и патологија на возрасни личности. Инаку, егоцентризам е нормална фаза од развојот на едно дете.
Ме замисли репликата од горе, за Македонците... Збунети сме ние, 
-------------
|
Датум на внесување: 28.Април.2008 во 18:40
Кали, егоцентризмот истотака е нормална фаза кај децата, но егоцентризмот е застапен и кај возрасните.
Долунапишаното е дефиниција за егоцентризам.
Да се вратам на алтруизмот.
Мое лично мислење во врска со алтруизмот е дека сите добри и ''несебични дела'' кои ги правиме, односно ги прават алтруистите, всушност не се воопшто така несебични...
Зошто така мислам?
Со секое направено добро дело се чувствуваме благородни...доброто дело не исполнува и прави да се чувствуваме срекни... и секако сме многу задоволни од направеното и од самите себе.
Ова задоволство е наградата за направеното добро дело.
Зарем не е ова задоволување на нашето ЕГО?
Мое мислење е дека eгото претставува клучен фактор за aлтруизмот
|
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 17:08
Себичноста означува претеран интерес за самиот себе и саможиво инсистирање исклучиво на остварување на сопствените интереси, притоа занемарувајки ги интересите на останатите.
Moira, gi prepoznavash tvoive zborovi... Razgleduvajki ja prirodata na altruizmot na ovoj nachin mi doaga zakluchokot deka altruistot insistira na ostvaruvanje na svoite potrebi zanemaruvajki gi interesite na drugite (vo toj sluchaj ne bi bila potrebna ovaa kategorija, site sme takvi, zar ne?!)
Nekako kazanovo mi e kontradiktorno!
Altruistot ako go analizirame, da, sekogash i za se neshto ke stasame do toa deka se trga od nash*te potrebi... No mislam deka altruistot e chovek koj so svojata pomosh ima za CEL - PSIHOLOSHKI RAST kaj toj drugiot na kogo ja nudi svojata pomosh! Mislam deka tuka e razlikata vo samo pomaganje (radi pridobivkata za sebe da mislime deka sme humani ili dobrodushni) i pomaganje radi izdignuvanje na tugiot duh i kognicija na endo skalilo pogore, (dozivuvanje zadovolstvo i radost poradi tugoto zreenje, rastez pred se psiholoshki, sladenje na svojata dusha no poradi tugiot napredok, ne samo poradi toa shto sme bile tamu za nekoj, ne samo poradi toa shto nekomu sme pomognale da izleze od bolot)!
Edno razmisluvanje!
Pozdrav!
PS. a zoshto mi e kontradiktorno?! Ako e altruizam ova shot go kazav jas, ne e vozmozno pomaganje ako postoi interes "iskluchivo na ostvaruvanje na sopstvenite interesi"! Ili ako e i ova taka - togash logichki e da se zakluchi deka altruistot e sebichen i negoviot interes e samo da se sladi na tugiot rastez i razvoj!
mmm pa ne zvuchi taka losho a!?
|
Постирано од: Zaspana
Датум на внесување: 29.Април.2008 во 17:33
Постирано од: hanna4ever
Датум на внесување: 03.Мај.2008 во 17:13
Altruizmot pretstavuva samoaktueliziranje preku priznanija koi ke gi dobieme od okolinata za nasite "nesebicni" dejstvuvanja..
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 03:41
vilazora напиша:
Moira, gi prepoznavash tvoive zborovi... Razgleduvajki ja prirodata na altruizmot na ovoj nachin mi doaga zakluchokot deka altruistot insistira na ostvaruvanje na svoite potrebi zanemaruvajki gi interesite na drugite (vo toj sluchaj ne bi bila potrebna ovaa kategorija, site sme takvi, zar ne?!)
Nekako kazanovo mi e kontradiktorno!
Altruistot ako go analizirame, da, sekogash i za se neshto ke stasame do toa deka se trga od nash*te potrebi... No mislam deka altruistot e chovek koj so svojata pomosh ima za CEL - PSIHOLOSHKI RAST kaj toj drugiot na kogo ja nudi svojata pomosh! Mislam deka tuka e razlikata vo samo pomaganje (radi pridobivkata za sebe da mislime deka sme humani ili dobrodushni) i pomaganje radi izdignuvanje na tugiot duh i kognicija na endo skalilo pogore, (dozivuvanje zadovolstvo i radost poradi tugoto zreenje, rastez pred se psiholoshki, sladenje na svojata dusha no poradi tugiot napredok, ne samo poradi toa shto sme bile tamu za nekoj, ne samo poradi toa shto nekomu sme pomognale da izleze od bolot)!
Edno razmisluvanje!
Pozdrav!
PS. a zoshto mi e kontradiktorno?! Ako e altruizam ova shot go kazav jas, ne e vozmozno pomaganje ako postoi interes "iskluchivo na ostvaruvanje na sopstvenite interesi"! Ili ako e i ova taka - togash logichki e da se zakluchi deka altruistot e sebichen i negoviot interes e samo da se sladi na tugiot rastez i razvoj!
mmm pa ne zvuchi taka losho a!?  |
Да го препознавам кажаното од мене, но повторно се вракаме на него.
И самата со кажаното на крај доаѓаш до горе кажаното од мене.
Како?
Зарем не се радуваш со тоа што помагаш на другите? Зарем не те исполнува тоа?
Значи си го храниш егото, дали свесно или несвесно сеедно.
Кога говорам за интерес, мислам повторно на горенапишаното...зарем интересот мора секогаш да биде материјален?
Секако дека не...наградата може да биде и една обична искрена насмевка, едно срекно лице, едно благодарам.
И за крај дефиницијата што е АЛТРУИЗАМ: Алтруизам означува животен став кој ги опфака несебичноста, наколонетоста, љубов кон другите и спремност да се помогне по секоја цена, дури и по цена на своја сопствена штета и жртва, без очекување на билокаква награда или надомест.
Бидејки го дадов своето мислење за (не)очекувањето на билокаква награда или надомест, сега би идела едно скалило погоре...дали со помагањето по секоја цена, дури и по цена на сопствена жртва и штета повторно не делуваме себично?
Можеби збунувачки и смешно ке делува, но тука повторно мислам дека се работи за себичност.
Зошто?
Зарем со нашето помагање по секоја цена не делуваме себично...помагаме на едни а истовремено наштетуваме на други, тука мислам на најблиските, зарем ним не им наштетуваме со тоа што се жртвуваме себе и помагаме по секоја цена.
Во случајов најблиските ке бидат жртвите, јас алтруист, а оној којшто сум му помогнал/а ке биде најверојатно срекен, односно јас ја добивам наградата, тој на кому сум му помогнал добива помош, а најблиските се жртва.
Значи повторно делувам себично.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 10:14
Ja pravam spisok na altruisti i ke gi vodam kaj mene u niva
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 10:46
"Proverete dali ste navistina dobar covek. Pomognete im na onie sto ne mozat da vi vozvratat."
Dusan Radovik
Ne se soglasuvam deka altruistot deluva od sebicni pobudi (bilo svesno ili potsvesno).. Samata definicija na poimot altruizam ja isklucuva sebicnosta, znaci tuka se raboti za NESEBICNOST, a dokolku sepak vo pozadina postoi sebicnost, toa bi bilo eden vid EGOISTICEN ALTRUIZAM, a takvo nesto ne postoi... Togas voopsto ne se raboti za altruizam tuku za nesto sosema drugo, obicno pomaganje "na zaem" sto bi se reklo, pomagas nekomu ama znaes deka nekako ke ti vrati, materijalno ili ne, seedno... Vistinskite altruisti deluvaat bez nikakvi zadni pobudi, ako se zboruva za cist altruizam, a toa e vistinska retkost!..  Ednostavno takvi si se lugeto, rodeni "za drugite"!.. 
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 03:21
Зарем нечија насмевка, прегратка или благодарам не е награда за некое добро дело?
Зарем тоа не те исполнува и прави да се чувствуваш посебен?
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 08:40
Altruistot ima stalno modrici na grbot od bezbrojni tapsanja i namalen sluh zosto doma mu se derat : - Budalo edna, pak te koristat i te zaebavaat kako sakaat, a ja da ti recam nesto da mi pomognes nikade te nema !
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 14:31
...Браво Збунет! Се согласувам со тебе...
|
Датум на внесување: 15.Мај.2008 во 18:20
...umnata ona ...
|
Датум на внесување: 17.Мај.2008 во 04:06
...eve edna za (NE) zbunet, zatoa sto sepak najdov nekoj koj razmisluva kako mene...
|
Датум на внесување: 17.Мај.2008 во 08:51
E som e taka, ke te praam samovila

|
Датум на внесување: 18.Мај.2008 во 01:24
Прав алтруиста! Јас ке ти кажам благодарам!
|
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 28.Мај.2008 во 17:54
Dokazano e deka lugjeto se pomalku altruisticni i spremni da pomognat nekomu vo prisustvo na drugi lugje.Vo takva situacija sekoj ja ostava zadacata na drugiot so opravduvanje deka vekje se nasol drug da pomogne....
------------- I get enough exercise...just pushing my luck.
|
Датум на внесување: 30.Мај.2008 во 15:00
Во моментов најголеми алтруисти во Македонија се политичарите, зрачат со АЛТРУИЗАМ!!!
|
Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 27.Декември.2012 во 00:03
Осеќам ќе живне темава
------------- На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент: Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
|
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 27.Декември.2012 во 00:19
умница една алтруистична
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 27.Декември.2012 во 00:25
moira напиша:
Во моментов најголеми алтруисти во Македонија се политичарите, зрачат со АЛТРУИЗАМ!!! |
..ништо ново,женскава тоа го кажа пред цели 4 години.
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 27.Декември.2012 во 13:01
Se dodeka postoi "potrebata"..da se pomogne...(ili shto i da e...pa i samoto doagjanje na forumov... ) altruizmot ne e protivteza na egoizmot, tuku e chist egoizam. Koga se ima "potreba" mora i da ima i "pazar" - inaku kako kje prezhiveeme....mozhe i da ne snema.... 
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Декември.2012 во 17:38
Алтруизмот е природа на егзистирање и тоа се случува бидејќи љубовта и милосрдието се излеваат надвор од човекот како што се излева водата од надојдената река. Реката не се излева за да биде пофалена или за да остави некакво значење на околината... таа тоа го прави без никаква премисла.
Сето друго може да наликува на алтруизам, може да се нарекува алтруизам, ама не е алтруизам.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|