|
Атанас Македонецот 1845 година |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | ||||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Најдов ја темата за Атанас Македонецот. Да му отворам работа на модераторот да брише оф-топици. Гледам освен постот во почетокот, ништо друго не се знае за овој Македонец. |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
АКО САМО ТОА СЕ ЗНАЕ ЗА АТАНАС НЕ Е СИГУРНО ДЕКА Е ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЕЦ ТАКА КАКО ГО РАЗБИРААТ ДЕНЕШНИТЕ ЕТНИЧКИ МАКЕДОНЦИ.
сторив ниет, со помож на сфети Дух, да го правам терџуме и на јазиците што се зборуваат на мојата патрида и коуку можам да го чинам за да се разберува во нашата земја ОД ТУКА НЕ Е ЈАСНО ДАЛИ ЈАЗИКОТ НА ОВОЈ ТЕКСТ Е НЕГОВИОТ МАЈЧИН ЈАЗИК ИЛИ Е ЕДЕН ОД ЈАЗИЦИТЕ НА КОИ ПРЕВЕДУВА АТАНАС МАКЕДОНЕЦОТ. МНОГУ ПРАШАЊА МИ СЕ ПОЈАВИЈА. САМО ЌЕ ПОЧЕКАМ ДА ВИДИМЕ ДАЛИ НЕКОЈ ЗНАЕ ПОВЕЌЕ ИЛИ ТОА Е ЦЕЛАТА ИНФОРМАЦИЈА. |
||||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Зар и да знам ке има некоја разлика - само за вас може тој да биде Грк,Бугарин или у најголема варијанта Влав зар не
|
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Што има лошо да го научиме каков бил? Може и да е ваш Македонец, ама за мене не е сигурно. Заинтересира ме овој Атанас Македонецот. Како и Константин Македонецот.
Времето е истото - првата половина на 19 век. Дали знаеш на кој дијалект е текстот? На грчки книгата би требало да е „πρόβλεψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου“ Изменето од cercetator - 11.Мај.2009 во 19:50 |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Малку по малку ќе го разништиме овој Атанас Македонец
3. Εθνικά - προπαγανδιστικά: α) Ιερομόναχος Αθανάσιος Μακεδών, μεταφραστής [ψευδ.] Προφητείαι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εν Ενετία [Θεσσαλονίκη], (1845) [1907]. β) —, Πρεσκαζάνιε να Γκόλεμ Αλεξαντρ, Βενετία (το προηγούμενο φυλλάδιο, μεταφρασμένο στα σλαβομακεδόνικα) Од тоа што можам да го разберам излегува дека Грците со цел националистичка пропаганда ја преиздале книгата во 1907 година во Солун на грчки јазик и додале превод на славомакедонски јазик. http://www.ascsa.edu.gr/index.php/archives/athanasios-souliotis-series-v ПРАШАМ СЕ НА КАКОВ ЈАЗИК Е ОРИГИНАЛОТ ОД 1845 Г. |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
ВО ИСТАТА 1907 ГОДИНА УЧЕСНИКОТ ВО „МАКЕДОНСКАТА БОРБА“ АТАНАСИОС СУЛИОТИС - НИКОЛАИДИС ПИШУВАЛ ПРОПАГАНДИСТИЧКА БРОШУРА „ПРЕДСКАЗАНИЕ НА АЛЕКСАНДАР ГОЛЕМИОТ“ НА ГРЧКИ И СЛАВО-МАКЕДОНСКИ.
Αρχείο Αθανασίου Σουλιώτη-Νικολαΐδη 1907 Γίνεται υπολοχαγός. Στο πλαίσιο της ειρηνικής δράσης της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, γράφει και τυπώνει στα ελληνικά και στα σλαυο-μακεδόνικα το προπαγανδιστικό φυλλάδιο Προφητείαι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ова што го напиша е всушност на ваша штета а ќе кажам и зошто. 1. Говори за славомакедонски јазик, значи јазик различен од бугарскиот, што значи уште тогаш се правело разлика, од што следува дека се два различни јазици, уште пред македонскиот јазик да се кодификува. ( со ова се разнишува твојата теорија за еден јазик на дијалектно ниво ) 2. Независно што книгата се користи за пропагандни цели, во неа јасно е прикажан Александар Македонски како Македонец и се зборува за Македонци, независно што Грците ја користат таа книга како пропаганда подоцна. Тоа секоја книга може да се искористи како пропаганда. Зар не го користите вие и Мисирков како пропаганда? Утре кој гарантира дека моите и твоите постови тука нема да се искористат како прогапанда?! Никој, зар не? |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
1. Дали знаеш што пропагира грчката пропаганда за слафоните Македонци? И дали Гркот знае подобро од мене дали јазикот е еден на дијалектно ниво?
2. Книгата јас ќе ја барам, ако и да имам мала надеж дека ќе ја најдам. 3. Во почетокот на 20 век грчката пропаганда не фатила корен, ама изгледа сега ќе успее. 4. Мислам овие материали ги пуска на Интернет некое грчко лоби. 5. Дај да видиме тоа [ψευδ.] што значи. (3. Εθνικά - προπαγανδιστικά: α) Ιερομόναχος Αθανάσιος Μακεδών, μεταφραστής [ψευδ.] Προφητείαι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εν Ενετία [Θεσσαλονίκη], (1845) [1907]. β) —, Πρεσκαζάνιε να Γκόλεμ Αλεξαντρ, Βενετία (το προηγούμενο φυλλάδιο, μεταφρασμένο στα σλαβομακεδόνικα) 6. Ако им се радувате на такви Македонци како Константин Македонецот и Атанас Македонецот, денес најдов уште неколку, ако сакате да ви ги кажам кои се. |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
1. «Ιεροµονάχου Αθανασίου Μακεδόνος» (Α.Σ.Ν.), Προφητείαι του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Πρεσκαζάνιε να Γκόλεµ Αλεξάντρ, δίγλωσσο χειρόγραφο, 32 φ., και έκδοση ελληνικού κειµένου, 18 σ., φ/τ ОД ТОА РАЗБИРАМ ДЕКА ВО АРХИВАТА НА СУЛИОТИС ИМА РАКОПИС НА ДВОЈАЗИЧНА ПУБЛИКАЦИЈА СО ТЕКСТ НА АНГЛИСКИ Службен јазик на форумот е македонскиот, за написи пишувани на друг јазик оставај линкови! Изменето од macedon_alex - 12.Мај.2009 во 18:30 |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Грчката пропаганда никаде не говори за славофони Македонци туку за славофони Грци. Прави разлика! А дали ти знаеш подобро од Пулевски и Атанасиј Македонецот?!
Ако ја најдеш постирај ја тука те молам.
Ако ја свртиш темата накај политика и македонско-грчките односи денес ќе добиеш трета опомена а со тоа и автоматски суспензија од една недела.
Тоа ψευδ ( се чита псевд ) значи нешто лажно, невистинито, фалшливо. Инаку не ме интересира други што пишувале за него, важно е тој што пишувал. Доколку се сака, се може да се искористи во пропаганда. Така и Пулевски пробуваше ти Албанец да го направите, ама џабе, се јасно си е кажано. Изменето од macedon_alex - 12.Мај.2009 во 18:36 |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Се добро само никогаш не сум сакал Пулевски да направам Албанец. Од каде таков заклучок?
Овој Атанас Македонец не е од вашите Македонци, туку од грчките. Види името на книгата - ПРЕСКАЗАНИЕ НА ГОЛЕМ АЛЕКСАНДР. Дали еден ваш Македонец би кажал така - ГОЛЕМ АЛЕКСАНДР? Тоа е дословен превод од грчки. Ропски превод како му викаме. Добро дека опоменуваш за што ќе опоменеш. Не се плаши, тоа не е политика. Прашам се кој ги дава тие грчки пропагандни материјали и притоа не целите, туку само дел од нив. Дали сликите се од книгата од 1845 или 1907? μεταφραστής [ψευδ.] - лажен преведувач??? Изменето од cercetator - 12.Мај.2009 во 18:48 |
||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Од Георг Пуљес. Тогаш кога викаше дека нешто не е чисто, иако се си е чисто, независно од тоа колку се трудеше, се остана само ветар и магла.
Докажи ми! Инаку вака е се рекла-кажала. Да не биде како за Црквата. Има докази- ама никаде ги нема.
Книгата на Атанасиј сигурно не е негова, туку од некаде ги црпел изворите. Исто како Отец Паисиј кој користел манастирска литература.
Опоменувам за да не почне некој да пишува на такви теми, па да стане војна на форумов.
Ова последново не го коментирам.
Може и да е тоа, ама не се потпирам 100% на гугл преведувачот. Така ми кажуваше еден Грк, да не се потпирам, имало многу грешки. |
||||||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Притисокот за елинизација на Македонците од Солун бил најголем. За да бидат евидентирани како Грци на турските пописи, со децении биле присилувани на разни начини да останат во грчките школи и во Патријаршијата. Сепак, резултатот бил половичен. Повеќе од 8.000 Македонци останале во Егзархијата и ја помагале борбата на Внатрешната Револуционерна Македонска Организација за автономија на Македонија. Согласно инструкциите од Атина, Солунската организација одлучила или да ги убеди дека се потомци на Александар Велики и со тоа да ги прогласи за Елини или да им ја затре трагата за навек. Затоа, Сулиотис ја напишал брошурата „Пророштвата на Александар Велики“ ја превел на локален македонски јазик и тајно и селективно ја дистрибуирал меѓу Македонците од Солун.
Еве што пишува во неговите мемоари за тоа: „Пророштвата на Александар Велики, преведена на македонословенски јазик, внимателно и тајно им ја делевме на селаните. Преку појаснувањата на светиот монах Атанасиос, ги потсетувавме што пишуваа сите пророштва на Александар Велики, кои му помагаа на секој паметен Македонец да разбере дека Македонија нема да може да се ослободи без Грција. повеќе тука |
||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Ама најинтересен е овој дел: И двете групи го поздравиле грчкото признание дека се потомци на Александар, меѓутоа тоа не помогнало групата која припаѓала на Егзархијата да се врати во Патријаршијата. Значи и Егзархистите и Патријаршистите знаеле дека се потомци на Александар Македонски. |
||||||
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |