|
Муслиманите и нешеријатските држави |
Внеси реплика | страница <12345 19> |
Автор | ||||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Znaev deka toa ce ptrasas,i pogore spomnav,no ete ne si razbral!! a onoj kon ne e musliman, kje si zhivee pochituvajki gi pravilata na drzhavata, bez da mora da zhivee po normite propishani od sherijatot... (Zidarski) Tuka,ne si malku Kontradiktoren!!?? Kako toa moze da ziuvat,po pravilata a da ne gi Pocituvat Normete??? Isto tie ko ja sega da recam,Deka go Pocituvam zakonot vo MKD,na pr:za Vozacka Dozvola,Deka prvo trebet da se Polozet,pa da Vozis,(Jas Go pocituvam samo toa)no jas ke Vozam Bez Vozacka!!Ednostavno nemat Logika! Stom si se resil da zivuvas vo edna takva drzava,togas treba da gi pocituvas site Norme i Principi! Isto taka i nemuslimanot,koj Ziuvaat vo Serijatskata Drzava,morat da ziuvat spored Normete,Poso Neli taa ista "Serijatska Drzava"mu gi garantirat site Prava Isto i na Muslimanot i na Nemuslimanot,i mu go davat Istiot mir i Sigurnost kako na Muslimanot taka i na Nemuslimanot!! Ako vernikot e vistinski vernik i ako vistinskata kazna e na onoj svet, togash zoshto ima potreba od sherijat kako drzhavna institucija, namesto samo kako lichen sistem na chovekot?!9od Zidarski) i Tuka ne si me razbral!! Znaci,Kaznata e na Drugiot Svet,za, Vernicite- gresnici, koi pravele Krivicni dela na Ovoj Svet,a za tie Krivicni dela ne Bile Sankcionirani(kako nie so greseme,no nesme sankcionirani)Togas,kAZNATA,ke ja dobieme na Ahiret,ako ne ni Prostet Allah.xh.sh. a Dodeka,onie koi Ziuvaat vo "Islamska Drzava"i se sankcionirani Spored Serijatot,za Krivicnoto Delo,nema Povtorno da bidat Sankcionirani,po vtor pat,poso vece ednas,ja Izdrzale kaznata,Se odlucile da ja Izdrzat kaznata na ovoj Svet,za da ne ja izdrzuvaat Vecnata Kazna na Drugiot svet,Poso tuka e Minliva kaznata,na Drugiot Svet e Vecna ,na pr:Ako Ukradis,ke ti ja Secat Rakata,no Pak,Ziuvas,za tamu ti e prosteno! a Dodeka,ako Ukradis vo Sekularna Drzava,ne ti ja Secat rakata,no na Drugiot Svet,Kaznata e Bolna!! Zatoa Allah.xh.sh. Dal Olesnuvanje!! P.s.Lugeto i sve so e Stvoreno se Bozja Sopstvenost,stom se Bozja Sopstvenost,Bog mozet da Raspolagat,na Kakov nacin so Sakat so Negovata Sopstvenot!! Taka da Bog,go naredil Serijatot,eden od Negovite Zakoni vrz Negovata Sopstvenost!!Poz...Halid ibn Velid. Ova e samo moe Mislenje,a ako sum gresen neka me popravat Bracata!! |
||||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Изменето од Halid ibn Velid - 11.Март.2008 во 20:40 |
||||
Halid ibn Velid
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Каде застанавме?
|
||||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ova e interesna informacija shto Halid ja iznese, deka ako sme kazneti na ovoj svet, na onoj kje ni bide prosteno... ne znaev deka e taka vo Islamot...
Prashanje - kako kje postapite vo sekularna drzhava, vo sluchaj na narushuvanje na semejnoto pravo, koga drzhavata i islamot imaat razlichna gledna tochka po prashanjeto? Primer za dodeluvanje na decata... Shto tochno kje napravite i kako kje postapite vo takva situacija? |
||||
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 22.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 346 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Neznam tocno ama smetam deka Islamski decata pripadzaat na mazot, i toa poradi sto da ne prestavuvaat teret za zenata, zatoa sto se smeta deka mazot polesno moze da se snajde vo zivotot. Sega za nas Rep.Makedonija e prilicno serijatska pri sto toa pravilo se pocituva, no ako dojde do spor zenata da ne gi dava decata, togas vazi zakonot od drzavata i decata i pripadzaat na zenata,i taa si gi zema. Toa e poradi faktot sto go navede brat efendija nuznosta gi menuva pravilata(ili kako bese). Nikoj ne navleguva da prekrsuva drzavni zakoni, ako ima druga alternativa koja sto nudi izbor na pomalo zlo od dve losi zla. Ova sto go naedov e onaka kako jas gi imam uvideno rabotite vo tekot na mjot zivot. A ako gresam neka me ispravi nekoj. so pocit Liljan |
||||
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
|
||||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Халид убаво објасна,но комплетно не си го разбрал.Тука станува збор само за применетите шериатски казни,а додека за останатото има Божји Суд кој не чека на Другиот Свет. За вториот дел на прашањето Лиљанот ти одговори.Е,сега,ако во некоја друга земја сем Македонија да речеме законски децата ги наследува мајката,додека во шериатот тие остануваат кај таткото,тоа веќе е нешто друго,едноставно :нуждата ги менува законите. Можеби има стручно шериатско објаснување на твоето прашање,кое не е на одмет некој поупатен муслиман да го дообјасни. |
||||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас пак колку што знам, во случај на развод, децата остануваат кај мајката, во повеќето случаи е така. Е сега, ако пак мажот е муслиман-а жената христијанка, тогаш децата се доделуваат на таткото. Ете и тоа е една од причините што кај мешаните бракови, во шеријатските земји, жената прифаќа ислам (само да не отиде темава кај конвертити, да не забегаме) |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Toa Za Decata Moe Mislenje. Moze Da Gi Zema Koj Saka Mazot, Zenata.
A Za Brak Izmeshan od Dve Religii Primer Mazot-Musliman, Zenata-Hristianka. Toa Neznam Evo Prvpat Slusham od Tebe Deka Mazot Gi Zema Decata. Изменето од ShumadinChe - 12.Март.2008 во 01:25 |
||||
Nothing Remains !!
|
||||
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Shumadinche procitajgi malce podobro postovite pogore Islamski propis e na mazot da mu pripadnat decata. maria ne bese dovolno jasna, kako bilo toa pricina za zenata Hristijanka da primi Islam poradi sto decata ostanuvat kaj mazot?? Изменето од ZlatniLiljan - 12.Март.2008 во 01:33 |
||||
|
||||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Selam Brate.
Tochno Taka Spored Islamskiot Popis Decata Pripagaat Na Mazot.
No Jas go istaknav Moeto Mislenje.
I Falati Shto Mi Go Objasni Mislenjeto od Marija. Allah Emanet. Изменето од ShumadinChe - 12.Март.2008 во 01:39 |
||||
Nothing Remains !!
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Лилјане, затоа реков да не забегаме од темата, но еве вака.
Децата велиш, му припаѓаат на мажот. Јас сум видела разведени муслимани каде децата се кај жената, затоа не сум сигурна по однос на ова. Е сега, ако е жената христијанка, а вам ви е дозволено да земете жена христијанка, и во тој брак се изродат деца-тогаш по развод децата остануваат кај родителот муслиман, т.е. таткото. Затоа некои жени христијанки кога склопуваат брак со муслиман познавајќи го тоа, се конвертираат, за да во случај на развод не го загубат старателството врз децата. Ова особено е по некое правило кога жената христијанка оди да живее кај маж муслиман во исламска земја. Во случај на развод, таа нема да има право да ги земе децата. На тоа мислев. |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ubo si Kazuvash ti. I Jas Sum Videl Muslimani Razvedeni. a Decata Kaj Zenata. Toa Go Pravat Samo Nekoj Muslimani Sho Voopshto ne Prochitale Ku ran.
Inache Ti I Samata Znaesh Deka Majkata Nemozhe da Se Grizhi za Decata. Nemoze Zenata Da Raboti Za Decata I Slichno.
A Mazhot e Sposoben Za Taa Rabota. I Moze Da Gi Ishrani Decata I Slichno. Pozz Изменето од ShumadinChe - 12.Март.2008 во 01:50 |
||||
Nothing Remains !!
|
||||
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Лилјане, затоа реков да не забегаме од темата, но еве вака.
Децата велиш, му припаѓаат на мажот. Јас сум видела разведени муслимани каде децата се кај жената, затоа не сум сигурна по однос на ова. Е сега, ако е жената христијанка, а вам ви е дозволено да земете жена христијанка, и во тој брак се изродат деца-тогаш по развод децата остануваат кај родителот муслиман, т.е. таткото. Затоа некои жени христијанки кога склопуваат брак со муслиман познавајќи го тоа, се конвертираат, за да во случај на развод не го загубат старателството врз децата. Ова особено е по некое правило кога жената христијанка оди да живее кај маж муслиман во исламска земја. Во случај на развод, таа нема да има право да ги земе децата. На тоа мислев. Koga se raboti za Islamska zemja, mislam deka tamu se pocituva strogo praviloto da decata pripadzaat kaj mazot. A kaj nas toa e ostanato kako tradicija, sto od drua strana vo mnogu slucai se prekrsuva. Vo Islamska zemja zenata go gubi staratelstvoto, i muslimanka da e nejze ne e pripadza deteto(ako nekoj ima pojak fakt neka me demantira), i za toa nema potreba da se konvertira. |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <12345 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |