IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Марија имала деца после Исус?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Марија имала деца после Исус?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
Автор
Порака
Lolita Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2007
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 22:45
Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

...А кога беа тие таму и дојде времето да роди и го родисвојот син првенец....( Лука,II,6-7 )

Зошто овде стои ПРВЕНЕЦ ако Исус бил ЕДИНЕЦ за Марија да биде и остане Девица?

Mnogu dobar stih MAKEDON-FILIP, a uste podobra zabeleska, bravo аплауз impresionirana sum трепкање

Tocno taka, ako Isus bil edinstven sin na Marija, togas voopsto ne moralo da se potencira deka Isus bil prvenec.
Your sweetest nightmare
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 23:21
Odlichno srocheno. Ako Isus bil bebe prvenec na Marija, znachi sledele i drugi deca posle nego.

Interesno e kako vo Biblijata, kako i vo drugi sveti pisanija, mnogu precizno i ednoznachno se opishuvaat neshtata, a so interpretaciite tie raboti se iskriveni i im e dadeno sosem drugo znachenje spored podocnezhnoto ustolichuvanje na dogmata ili poradi dnevnata politika.

Zatoa ne go zemajte nikogash zdravo za gotovo "faktot na ubeduvanje" koga nekoj ke vi reche deka vo negovata Kniga ne e smeneta nitu edna bukva odkoga e napishana. Toa ne znachi skoro nishto, bidejki iako ne e smeneta nitu edna bukva, moshne lesno se menuva celoto interpetiranje.

Изменето од Messenger - 23.Јануари.2008 во 23:22
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 23:29
Otkako ja otvoriv temava nekako kako da gi snema pravoslavnite? трепкање
Se nadevam ne sum jas pricinata тага
Your sweetest nightmare
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 23:42
Lolita, ako gi nema bidejki nemaat argumenti, pa zatoa molchat, jas toa go cenam i respektiram.

Ima lugje koi znaat koga da zboruvat i koga da zamolchat. Ima lugje koi ke gi poglednat faktite i ke si rechat "mozhebi ne sum bil vo pravo i mozhebi ne mi ja rekle vistinata". Momentot koga chovek slobodno, samovolno i iskreno ke se stavi vo pozicija da gi preispita vrednostite so otvoren um i chisto srce, e pochetokot na prosvetluvanjeto.

Jas takvite lugje gi cenam i gi respektiram.

No ima lugje koi ke se fatat za zabludata kako slep za stap i kolku da se obiduvash da im gi otvorish ochite, se poveke gi zatvaraat i kako papagali gi povtoruvaat napamet nauchenite dogmi. Za zhal, takvite lugje nema sto da ponudat za respektiranje. Za takvite lugje treba samo da go zamolime Svevishniot da im pomogne da ja uvidat svojata slepost i nezhno da gi povede za raka...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2008 во 23:56
Според некои, браќата и сестрите на Христос се децата од првиот брак на Јосиф. Знаете дека Јосиф бил постар човек кому му умрела жената. Богородица била во храм уште од дете, нешто како манастир. Свештениците одлучиле да му ја дадат како жена на Јосиф иако Богородица сакала да остане во манастирот.
Има и гледиште дека браќа и сестри се неговите братучеди. Во некои народи пример како кај Србите братучедите се нарекуваат браќа и сестри.
Значи едноставно е... нема што да се бунат луѓето.
Денес како и низ целата историја на христијанското верување имаме луѓе мажи и жени кои го посветуваат својот живот на Бог. Од таквата монашка посветеност се раѓаат плодови на висока духовност. Ако денешните плодови се добри тогаш и таквата посветеност е добра и ако тоа го прават луѓе кои никогаш не добиле телесна појава од Господ Христос, тогаш како може да се очекува дека Марија чија крв се сплотила со Духот и крвта на Господ Младенецот ќе може да живее обичен живот на обична жена.
Господовиот допир е толку силен што повеќето луѓе после добивањето на видение засекогаш се свртени кон Бог, а многу малку кон светот, така што невозможно е Богородица да била само обична жена нешто само како сад употребен за да биде отфрлен како не многу значаен.
Богородица е избрана како најдобриот претставник на човековиот род за поврзувањето на Бог и човекот во Богочовекот Христос. Бог не избира надворшено, но го избира внатрешно највеличественото, најдоброто, најчистото, најневиното.
Таквото гледиште дека Богородица живеела живот не како личност посветена на Бог туку незаинтересирана за Бог, со обичен живот, раѓа и си тера како ништо посебно да не се случило се појавуваат дури во 16 век. После еден и пол милениум некој станува „паметен“ и сфаќа дела сите претходно грешеле.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 00:15
So poln respekt Sard ... ima shto da se bunat lugjeto.

Ako Josif imal deca od prviot brak, kako mozhele tie da bidat pomali od Isus? I dali mozhesh da najdesh citati kade sto bi se potvrdil crkovniot stav deka Marija ne rodila nitu edno dete posle Isus.

Iskreno, jas od tvojot tekst ne gledam nitu eden fakt osven voobichenata crkovna demagogija koja ne dokazhuva apsolutno nishto. Barem da navedeshe nekoi citati od Noviot Zavet koj ke te podrzhat... vaka se ostanuva samo na ubavi zborovi, srocheni vo dobro poznat crkoven format.

Zatoa lugjeto imaat sto da se bunat. I toa so pravo. Ragjanjeto deca e neshto sosem prirodno, voobichaeno i od Boga blagosloveno i kako takvo ne e nikakvo religiozno delanie.

Ako nemozhesh da najdesh fakti deka Marija ne rodila nitu edno dete posle Isus, togash veruvanjeto deka Isus bil nejzinoto edinstveno dete stanuva samo izbor na crkovnata dogma koja si ja zela ovaa opcija kako najpovolna za svoeto propovedanje.

I te molam, nemoj da nastapuvash i ti kako nekoi drugi chlenovi tuka na podforumot, pa stom ke ti snema fakti i argumenti da pribegnuvash na derogativni i nedostojni repliki za sekoj dobar hristijanin, kako upotrebenata forma "некој станува „паметен“ и сфаќа деkа сите претходно грешеле". Ednostavno ne ti prilega takov nachin na komuniciranje.

P.S. Onoa sto osobeno ne mi se dopagja vo taa replika e faktot sto istata mu ja kazhaa farizeite na Isus koga toj gi spravi so Vistinata.

Изменето од Messenger - 24.Јануари.2008 во 00:28
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 00:39
Па не постои ниту реченица дека Богородица после Христос си продолжила со обичен брачен живот.

Ставовите за девственоста на Богородица ја извлекуваме од фактите кои самите зборуваат.
Факт е дека Апостолите и останатите ученици после Христовиот повик ги оставиле своите фамилии и се посветиле на верата. Ако Бог ја повикал Богородица за преку нејзиното тело се отелотвори Богочовекот Христос тогаш сигурно и таа не би била исклучок за својот живот да го посвети на Бога, всушност дури и во поголема мера отколку Апостолите, затоа што нејзината улога е незаменлива за разлика од улогата на било кој Апостол.
Впрочем после Христовото заминување е прифатено дека поголемиот дел од остатокот од животот Богородица го поминува на островот Патмос заедно со Апостол Јован според Христовата наредба на денот на распнувањето.

А Исус, штом ја виде макја Си, и ученикот, кого го љубеше, како стои, и рече на мајка Си: “Жено, ете ти син!”

Потоа Му рече на ученикот: “Ете ти мајка!” И од тој час ученикот ја зеде при себе.

Зарем Богородица ги оставила останатите „деца“ - „браќа и сестри“ на Христос за да замине со Христовиот Апостол Јован.

Логично е дека како што се одвојува времето од моментот на вистината да се јавуваат се повеќе гледишта кои се различни на оние кои биле случени и кои важеле цело време. Така во подалечните векови се јавуваат „паметните“ кои одеднаш сфаќаат нешто кое не го сфатил никој барем не никој нормален во текот на толку долг период.
Излегува како Господ после Неговото заминување и заминувањето на Апостолите да ги оставил луѓето и ги оставил да пропаднат во лажни учења повеќе од милениум, па сега наново некој го открива Христос, што е сосема спротивно на Неговата проповед и на суштината на Неговото доаѓање.

Изменето од sard - 24.Јануари.2008 во 00:41
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 00:50
OK Sard, te ostavam so tvoite veruvanja i nedostatokot na argumenti.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 01:27
Originally posted by sard sard напиша:

Според некои, браќата и сестрите на Христос се децата од првиот брак на Јосиф. Знаете дека Јосиф бил постар човек кому му умрела жената.

Iskreno prv pat slusham za ova. Pred 3-4 dena go procitav celiot Nov Zavet i vakva izmislica ne najdov. No moze sum preskoknala nekoj stih, ke moze da mi kazes kade go pisuva toa? трепкање
Lele sto nema da izmislat za da si ja zadrzat dogmata. Ubavo rece Messenger, na nekoj vistinata go prosvetluva, a nekoj zatvara oci i kako slep za stap se drzi za dogmata.

Изменето од Lolita - 24.Јануари.2008 во 02:13
Your sweetest nightmare
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 01:34

Sard me interesira toa dali Marija ziveela bracen zivot so Josif? 

NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 01:46
Originally posted by sard sard напиша:

Логично е дека како што се одвојува времето од моментот на вистината да се јавуваат се повеќе гледишта кои се различни на оние кои биле случени и кои важеле цело време. Така во подалечните векови се јавуваат „паметните“ кои одеднаш сфаќаат нешто кое не го сфатил никој барем не никој нормален во текот на толку долг период.
Излегува како Господ после Неговото заминување и заминувањето на Апостолите да ги оставил луѓето и ги оставил да пропаднат во лажни учења повеќе од милениум, па сега наново некој го открива Христос, што е сосема спротивно на Неговата проповед и на суштината на Неговото доаѓање.

Sard, kolku sto jas znam evangelijata se zapisani vo 1 vek, a ne vo "podocneznite vekovi". Matej, Marko, Luka i Jovan ne se pravele pametni tuku jasno si napisale ona sto go videle, deka Marija imala i drugi sinovi i kjerki (a zosto i bi nemala? seksot vo ramkite na brakot e blagosloven od Bog среќа)

Jas mislam deka nikoj vo 1 vek ne ja narekuval devica Marija, tuku podocna koga se pojavle katolicite i pravoslavnite tie ja sozdale taa dogma deka Marija e devica i pocnale da ja narekuvaat deva marija, dodeka prvite hristijani ne ja narekuvale taka.

Ova mi go smeni mislenjeto za inteligencijata na MAKEDON-FILIP среќа

...А кога беа тие таму и дојде времето да роди и го родисвојот син првенец....( Лука,II,6-7 )

Зошто овде стои ПРВЕНЕЦ ако Исус бил ЕДИНЕЦ за Марија да биде и остане Девица?

Eve ti Sard odgovor zosto Isus resil da ja predade svojata majka na svojot najblizok ucenik Jovan, a ne na svoite rodeni brakja:

Зашто ниту браќата Негови не веруваа во Него....( Јован,VII,2-5 )

bravo MAKEDON-FILIP трепкање

Изменето од Lolita - 24.Јануари.2008 во 01:52
Your sweetest nightmare
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 01:47
...Потоа се симнаа во Капернаум самиот Тој и мајка му и браќата негови и учениците негови и таму поминаа многу денови....( Јован,II,12 )
...Се доближуваше јудејскиот празник Распнување шатори. Тогаш Му рекоа браќата Негови: Замини оттука и оди во Јудеја , за да ги видат и твоите ученици делата што ги вршиш. Зашто никој не врши нешто скришум , кога самиот сака да биде познат. Ако ги вршиш тие дела покажи се самиот себеси на светот. Зашто ниту браќата Негови не веруваа во Него....( Јован,VII,2-5 )
Во двата извадока од Јован јасно се гледа дека браќата очигледно се поврзуваат со мајката на Исус, така што поради тоа зборот -браќа- треба да се сфаќа во семејна смисла освен тоа тие впечатливо се оддвоени од неговите следбеници и не веруваат во него(зошто ниту браќата не веруваат во него).
Значи во самите евангелија се гледа дека Исус не бил единец туку дека имал браќа а заедно со оној извадок од Лука во погорните постови ке утврдиме дека Исус на Марија и е првенец што значи браќата му се помали од него или родени по него . Заклучокот е дека Дева Марија по Исусовото раѓање не останала девица.
Одиме понатака:
...-Зар не е тој дрводелецот?(Морам да спомнам дека еврејското _хереш_ во превод значи:дрводелец,волшебник,мудрецф.) Синот на Марија, брат на Јаков,Јосија,Јуда и Симон? и зар не се меѓунас тука неговите сестри?....( Матеј,VI,3 )
Опс што се случи сега , што имаме тука , па Марија освен машки раѓала и женски.

Мислам дека доволно се доказиве за да ја потврдат спротивноста на девственоста на Марија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lolita Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 01:57
Ovoj del mi bese posebno intersen od postot na Messenger.

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Jovan 7.3: Togas brakata Negovi Mu rekoa: “Izlezi odovde i otidi vo Judeja, ta i uchenicite Tvoi da gi vidat delata sto gi vrsis. 7.4: Oti nikoj ne pravi nesto tajno, koga i sam saka da se prochue. Ako Ti gi vrsis ovie raboti, togas pokazi se pred svetot? 7.5: Zasto i brakata Negovi ne veruvaa vo Nego.

Vo originalot na grchki jazik, za “rodnini” se koristi zborot “sugenes” (sugenia), sto oznachuva rod po krvna linija. Ja zabelezuvate strukturata na zborot “suGENES”? Vo nea se sostoi zborot “geni”. Za onie koi se rodeni od ista majka se upotrebuva zborot “adelfos” (od ist stomak, od ista vnatresnost). Tokmu ovoj zbor e upotreben vo Jovanoviot tekst. So toa ednoznachno e potvrdeno deka “brakata” Isusovi se negovi rodeni braka, a ne rodnini, prijateli ili uchenici i idni apostoli.
Your sweetest nightmare
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 02:11
Originally posted by Lolita Lolita напиша:

Ovoj del mi bese posebno intersen od postot na Messenger.

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Jovan 7.3: Togas brakata Negovi Mu rekoa: “Izlezi odovde i otidi vo Judeja, ta i uchenicite Tvoi da gi vidat delata sto gi vrsis. 7.4: Oti nikoj ne pravi nesto tajno, koga i sam saka da se prochue. Ako Ti gi vrsis ovie raboti, togas pokazi se pred svetot? 7.5: Zasto i brakata Negovi ne veruvaa vo Nego. Vo originalot na grchki jazik, za “rodnini” se koristi zborot “sugenes” (sugenia), sto oznachuva rod po krvna linija. Ja zabelezuvate strukturata na zborot “suGENES”? Vo nea se sostoi zborot “geni”. Za onie koi se rodeni od ista majka se upotrebuva zborot “adelfos” (od ist stomak, od ista vnatresnost). Tokmu ovoj zbor e upotreben vo Jovanoviot tekst. So toa ednoznachno e potvrdeno deka “brakata” Isusovi se negovi rodeni braka, a ne rodnini, prijateli ili uchenici i idni apostoli.

Значи ли ова дека се согласуваме дека не останала девица?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.