|
Факти , документи за Рускиот полк |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | ||
naemnik
Сениор Регистриран: 09.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 658 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
I dobro de, pa izbega obichno Pitanje:
ako tvojto mislenje e ispravno, i u Ruskite Dokumenti Nacija i Narod ne znachi toa sho nie misleme togajka od kaj da znaeme deka site tie referenci za Bugarski Narod i Nacija isto nemat nisho so deneshnoto si Nacija i Narod? Dvojen Arshin, za Makedoncski Narod i Nacija edno znachi a za Bugarska Nacija i Narod drugo znachi! Na koj prodavash Slivi? Na Slivaro? ne se blamiraj molam ti se |
||
Neanticki
Сениор Регистриран: 20.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 564 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали се тие лица навистина од Македонска нација? |
||
Gorazd777
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2008 Локација: Евразија Статус: Офлајн Поени: 1584 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Според насловот на форумот гледам дискутирате за нашето опстојување кашувано од туѓинци,ви се молам немојте да се мачите околу туѓите пропаганди и лачни местења на историските факти,се знае кој и се што сакал да и стори на Македонија,но вистината секогаш излегува на виделина,ќе дојде и тој ден.
|
||
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА |
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мене ми е јасно, ама сакам на сите да им се пројасни зошто следните луѓе, дојдени на 24 февруари 1755 од македонската нација носат имиња за кои не може да се каже на никој начин дека се македонски. Изменето од Каснакоски - 20.Октомври.2009 во 18:48 |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И вие носите имиња кои не се ТуркоМонголски па сте уверени дека сте Бугари - дали сите Филиповци и Александровци во Англија се Македонци - секако не но има многу и што се
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каснакоски, иако го разбираш рускиот, очигледно некои работи не ти се јасни. Кога Македонците доаѓале таму, тие биле запишувани, односно нивните имиња биле правени да личат на руските. На пример, мојата мајка е родена во Ташкент, кога побарале да и стават македонско име, тоа не било дозволено, па морале да одберат друго, слично со нивните имиња. Дури кога се вратиле во Македонија добила македонско име. Дури ни презимето не им било македонско, туку биле напишани со грчко презиме. НЕ случајно на еден од овие списоци еден изјавил дека говори грчки. П.С. Одлично е тоа што се сети да ја воскреснеш темава, јас истото мислев да го сторам деновиве. Изменето од Македон - 20.Октомври.2009 во 19:26 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Темата за македонската нација во Русија од 18 век беше првата која ме запали по Идивиди, тогаш се пошуваше во „Македонскиот полк“. Ја имам разработено и знам многу подробности и од руски и од македонски и од српски источници. Знам зошто тие неРуси се запишани како припадници на македонска нација.
А твојата претпоставка не е на место. Кјарјала Небрикаев никако не личи на руско или малоруско (украинско) име. Таква фамилија најдов единствено кај КИРГИЗИТЕ. Едвај ли некој Македонец ќе се преправа на Турк. Од листата со имињата јасно се види кои може да се од Македонија. Ако сакаш прегледај го преписот на документот кој го има на Интернет па тогаш да зборуваме. |
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не говорев за сите, можеби не сите се Македонци,меѓутоа тоа не значи дека ако еден не е Македонец сите не ќе се Македонци. Меѓутоа една добра и детална анализа може да помогне, па и да расветлиме за сите, кои од тие се Македонци, кои не се. Инаку во однос на претпоставката ( за некои ) ми е на место, дома докази имам, црно на бело, па и не сум само јас, многумина има, а такви чинам има и на списокот. |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прво треба да ја видиме положбата. Штотоку Русија ги победила Татарите и усвоила опширни територии во денешна Украина, а таму немало население. Русија ги привлекува Србите кои биле во Австрија и им дава земји во така наречената Новаја Сербија на територијата на денешна Украина. По тоа е создадена и СлавјаноСербија. Таму имале правото да се населуваат и да добиват земја само претставници на 4 нации. Тоа што го очекувале Русите да се преселат многу емигранти не се исполнило. Многу Руси и Малоруси биле запишувани од една од тие нации, вклучувајќи ја и македонската. Навистина од листата има и од Македонија, но тие се малцинство. Меѓу нив има Македовласи - Никодим Пешеја, веројатно Грци - Јаманди Јанаки, и од „другите“ како Анто Добринов например.
литература Изменето од Каснакоски - 20.Октомври.2009 во 21:00 |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Погледнете што открив. Сметам дека ова многу ќе докаже!
Во книгата на Мирка Здравева за преселниците Македонци во Русија, најдов нешто многу значајно, што ќе ни разјасни некои работи и за списоците, а и за луѓето. Еве и линк до дел од книгата на Мирка Здравева ( не можам да поставувам слики ) Во погорниот текст, станува збор за формирањето на "Македонскиот полк" и неговиот состав како и молбата на Митрополитот, кој и самиот бил дел од "Македонскиот полк", за формирање засебен "Црногорски полк". Сета книга на Мирка Здравева ја има на следниов линк http://www.rastko.rs/rastko-ukr/istorija/2003-ns/mzdraveva.pdf Заедно со Македонците, Србите, Бугарите и други, во Русија емигрирал и Митрополитот Василиј Петровиќ, кој во својата книга споменува Македонци ( Македонјани ), а и во книгата на Здравева се споменуваат Црногорци кои биле дел од "Македонскиот полк", а подоцна Митрополитот побарал да бидат издвоени во посебен полк. Од тоа произлегува дека Македонците споменати таму, се оние кои ги познавал Митрополитот, односно тие биле Македонци од Македонија, кои дошле со самиот Митрополит. Еве и дел од неговата книга Изменето од Македон - 20.Октомври.2009 во 21:11 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"улогорила у Македонији на ријеци Марици" napisano od Vasilije Petrovic Tuka treba da se zaprasame kade e Makedonija spored Petrovic!!! |
||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не заборавај дека според Петровиќ и другите црногорски митрополити Македонија е многу поголема од денешната, па и самите тие често се именуваат како да се од Македонија. Имаше доста за ова, побарај, говоревме. Изменето од Македон - 21.Октомври.2009 во 02:47 |
||
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Interesena tema, ne znaev za ova
|
||
ADVISOR
Сениор Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Selenjeto vo Rusija go zapocnal polkovnikot na Moriskata policija Jovan(Ivan) Horvat za koj se smeta deka e e po poteklo Arm'n od Makedonija. Изменето од ADVISOR - 21.Октомври.2009 во 14:23 |
||
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |