|
ВРЕДНОСТА И УЛОГАТА НА НАМАЗОТ |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | |||
Antiqua
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 1790 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Леле колку нападно!
Јас си го знам својот пат и тој е вистинскиот за мене. Отецот, Синот и Светиот Дух се мојата вистина. На форумов и на темава сум за да прочитам нешто повеќе и да разменам мислења. Не за да ти ми кажеш дека не ја знам вистината....
А тоа што не сакам да излегувам со форумџии, тоа е моја работа!
|
|||
Veni Vidi Vici
|
|||
medeno
Група Регистриран: 16.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 45 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne, nimalnu ne mi preci da davate komentari na pratenite postovi! no toa deka nema vreme vernikot da stapi vo namaz (a toa e od prilika 5 minuti za eden dneven namaz) ti se mlam, voopsto ne drzi mesto! A toa koj ke odi vo pekol a koj vo raj, mnogu jasno ti kazav deka Samo Allah dz sh znae! Sekoj eden musliman, sekoj eden prav vernik koj so iskrenost vo dusata i vo srceto i koj so vistinska pocit i goemo veruvanje ke go kaze Islamskiot sehadet ke vleze vo Dzennetot odkako ke gi isplati svoite grevovi! Sekoj musliman posle namazot se moli za oprost na svoite grevovi, duri i za oprost na grevovite na site zivi i mrtvi muslimani i muslimanki (Neka e Rahmmet na niv)..
Taka da ti davam do znaenje deka ne mi svetat tvoite komentari tuku izlisni se muabeti koi ne drzat mesto
Antiqua ne e interesno da kazes nesto bez pritoa da dades nekoj fakt deka toa nesto e poinaku od recenoto! Dokolku nekoj ja izvtuva vistinata, i dokolku nekoj mi gu izvrtuva zborovite navistina ne postignal nisto!
|
|||
Neka tvoi koraci ostavjaju iskrenih trag stazama vjerom,neka u dusi ti vlada vjecni mir i zadovoljstvo,a u srce ti gori sjaj vjecnom radosti i sreci...Neka Vozviseni je uvjek uz nama-Amin Allah!
|
|||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Медено,
се сложувам освен во едно, не сум ти сестра по вера,
туку брат!
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
medeno
Група Регистриран: 16.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 45 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Леле колку нападно!
Јас си го знам својот пат и тој е вистинскиот за мене. Отецот, Синот и Светиот Дух се мојата вистина. На форумов и на темава сум за да прочитам нешто повеќе и да разменам мислења. Не за да ти ми кажеш дека не ја знам вистината....
А тоа што не сакам да излегувам со форумџии, тоа е моја работа! [/QUOTE]
OK! Sledisija svojata vistina nikoj ne ti rece deka treba da ja sledis Mojata vistina! Samo jas i ponataka smetam deka tvojata vistina vsusnost e zabluda (Imam pravo na svoe mizlenje, zarem ne?) Ti sto mislis za mojata Vistina i toa e tvoe pravo!
A za Svetoto trojstvo nema da komentiram, zatoa sto na drugi teami dovolno e kazano! Ovaa tema e za namazot i ulogata negova vo zivotot na vistinskiot vernik!
|
|||
Neka tvoi koraci ostavjaju iskrenih trag stazama vjerom,neka u dusi ti vlada vjecni mir i zadovoljstvo,a u srce ti gori sjaj vjecnom radosti i sreci...Neka Vozviseni je uvjek uz nama-Amin Allah!
|
|||
medeno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ups
Ok, mislam deka na forumov imam mnogu poveke braka po vera otkolku sestri po vera:)
Selam do tebe brate po vera!
|
|||
|
|||
Antiqua
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Даија, фала за одговорот.
Медено, тука читам за да научам повеќе за други религии. А твојот муабет ме смори до бесвест....
|
|||
Veni Vidi Vici
|
|||
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Муабетот на кој што те поканив, всушност е билатерално-информативен, за да се почитуваме треба да се запознаеме, не како личности, ами како религии, култури и сл.
Не е интересно да зборуваш за религија со луѓе кои ја немаат.
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
12. Se prenesuva od Ebu Abbas Abdullah b. Abbas Omer b. El-Hatab (r.a.) deka rekol:”Go slu{nav Allahoviot pejgamber (s.a.v.s.) kako veli: “Trgnaa trojca, od narodite pred vas, na pat i se zateknaa, koga padna nokta, kaj edna pestera. Vlegoa vo nea i, ete, vo toj mig se urna eden kamen od ridot i go zatvori otvorot od pesterata. I si rekoa edenadrug: Nacin da izlezeme od ovaa bezizlezna sostojba e da mu se pomolime na Allah (xh.sh.) za nasite dobri dela. -Edniot od niv rece:”O Allah, imav dvajca iznemosteni roditeli i pred niv ne gi poev ni decata, ni robovite, ni slugite. Eden den barav pasiste pa ne dojdov na vreme da gi napojam i koga izmolzav mleko, se vrativ koga, ete, gi najdov zaspani. Mi bese nezgodno da gi razbudam, no i pred niv da gi napojam decata, robovite i slugite i taka cekav - so sadot v race - da se razbudat se dodeka ne se razdeni, a decata placea od glad okolu mene. Roditelite se razbudija i si go ispija mlekoto sto im sleduvase. O Allahu moj, toa go napraviv posakuvajki go zadovolstvoto Tvoe. Pa, otstrani go ovoj kamen od izlezot na pesterava”. Kamenot se pomesti malku, no ne tolku za da mozat da izlezat od pesterata. Potoa drugiot rece: “O Allahu moj, cerka mu od mixo mi ja sakav poveke od site luge, vo drug rivaet, ja sakav so takva silina so koja mazite gi sakaat zenite i togas posakav da ja imam, no taa ne mi dozvoli se do edna godina koga metese gladta, koga dojde kaj mene i pobara da i dadam dveste i pedeset dinari kako uslov za da ja imam. I taa pristana na toa. Koga i se pribliziv - vo drug rivaet koga se najdov megu nejzinite noze - taa rece: “Plasi se od Allah! Ne obescestuvaj me, osven koga ke se vencame. I se trgnav od nea i pokraj toa sto ja sakav poveke od site luge, a dinarite sto i gi dadov i gi ostaviv. O Allahu moj, toa go napraviv posakuvajki go liceto Tvoe. Pa, otstrani go ovoj kamen od izlezot na pesterava.” Kamenot se pomesti, no ne i tolku da mozat da izlezat od pesterata. - Tretiot rece: “O Allahu moj, iznajmiv rabotnici i navreme im gi isplakav nadnicite, osven na eden covek koj ja ostavi rabotata pred da gi zeme parite. Negovite nadnici gi vloziv i taka negovite pari se namnozija. Po edno izvesno vreme toj dojde i rece: “O robe Allahov, daj mi gi parite moi” Rekov: “Se sto gledas e od nadnicite tvoi: kamilite, kravite, dobitokot i robovite.” Rece: “O robe Allahov, ne ismevaj me!” - Rekov: “Ne te ismevam!” I seto toa si go odnese i nisto ne mi ostavi. Allahu moj, toa go napraviv posakuvajki go zadovolstvoto Tvoe. Pa, otstrani go ovoj kamen od izlezov na pesterava”. Kamenot se pomesti tolku kolku da mozat da izlezat.” |
|||
Секташ
Група Регистриран: 28.Октомври.2007 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Значи ако муслиманот прави намас(тоест клања)ќе оди во рајот.
Што значи дека не мора ни да верува во Бог,ни да прави добри дела,зашто условот го изполнил со првото(намазот).
Какво фасцинантно учење.Алал ви вера. Изменето од Секташ - 19.Ноември.2007 во 23:15 |
|||
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
|||
medeno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
POkraj osnovnoto veruvanje deka nema drug Bog osven Allah dz sh praviot musliman se razlikuva od srugite po namazot! Namazot e ritoal koj sekoj eden vistinski vernik treba da go praktikuva. Toa e naredba od Allah dz sh koja sekoj eden musliman mora da ja sprovede ako saka da bide spasen na sudniot den!
I mislam deka ima mnogu kako tebe na forumov koi gi izvrtuvaat tugite zborovi..a ti skoro vo sekoj post go pravis toa!
Samo Allah znae koj ke vleze vo rajot a koj ne...Klanjanjeto e samo poniznost sprema Stvoritelot nas! Isto taka duhovno hranenje i olesnuvanje za sekoe edno tesko sto vernikot moze da go zatekne!
Onoj koj nikojpat ne klanjal nitu eden namaz ne ni znae kakvo e custvoto koga se spusta glavata na sedzde, i koga znaes deka vo isto vreme miljardi vernici go pravat istoto sto i ti svrteni sprema Kaba! Toa ne moze da se opise samo moze da se pocustvuva! Vernikot ona sto vo toj moment go custvuva vo sebe e nesto sveto, zatoa sto vo toj moment toj e najblisku do svojot stvoritel, do Allah dz sh...No sto znaes ti za tie raboti...A izgleda i nikogas i nema da doznaes!
|
|||
|
|||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Messenger,bratce,pa zarem malku za Namazot ti e pisuvano.
Allah od nas se' sto bara e da mu se vrati cisto ona sto ni go dal na "zaem" te. DUSATA I TELOTO.
Kako sto se trudime da go cuvame teloto isto taka i dusata. Za procistuvanje i odrzuvanje na dusata NE POSTOI DRUG IZVOR SEM NAMAZ (se razbira,iskren)
Nikoj nisto ne moze da napravi za Allah dz.s a da Toj toa ne moze da go napravi. Sakam da kazam,Namazot ne e nitu za Allah dz.s tuku za samite nas korisen ! Allah nisto ne ni naredil a da ne e korisno za nas nitu pak ni zabranil nesto sto ne e stetno za nas.
Ete naj kratko sto mozam da ti kazam za Namazot. NAMAZOT E HRANA ZA DUSATA. Vidis kako e rasporeden vo razliciti periodi Messenger. Denes jademe 3 pati na den. Nemozes ti ako cel den ne jades (kako sto za postot na NEZNALICITE im se cini) da izedes samo za vecera kolku sto jades obicno cel den,tuku ke izedes onolku kolku sto jades obicno za vecera. Sakam da kazam deka ima propis kako da si go odrzis teloto. Ako denes lekarot ti prepise tableti koi treba da gi pies posle jadenje a ti ne go napravis toa pa navecer gi ispies odednas site togas se ubivas. Povtorno sakam da ti kazam,ima propis. Za se' ima propis.Taka imame i za odrzuvanje na DUSAT i PROCISTUVANJE,,, so namazot (iskren namaz) se procistuva SEKOJA ZLA MISLA. Onoj koj klanja iskren Namaz,toj zlo ne misli.... toj bara kade moze da pomogne,znaci BARA kade moze da se pomogne. Namazot e STOLB na verata.
Patem za nekoi tuka nepismeni.... namazot nemoze da mu bide iskren na nekogo ako ne go spoznae SOZDATELOT-BOGA.
Nie koga Klanjame,svesni sme deka vo toj Mig stoime pred STVORITELOT... Iskluceni sme od ovosvetskite mamki.
Drugo Messenger... ne se toa prikazni. Toa e EDINSTVENIOT PAT DO VISTINATA,,, Qur'an i Sunnet.
Da ti objasnam uste nesto. Vo Islamot stroga e zabranata inaku kavga pomegju Brakja Muslimani. Ako edni prema drugi gresime da si Halalime-Oprostime. Fakt e deka Muslimanite samo zatoa sto ja sirele Vistinata bile progonuvani,od onie,zelnite za vlast i zaljubenite po ovoj svet. Za Inafo,dodeka vo takvi bitki edni vojuvale (te. se branele od neprijatelite) ,drugi klanjale (pazi ja vrednosta na Namazot) i potoa se menuvale. Ete sto go cuva Islamot. Ovde imas dve objasneti nejasnotii.... ako mozes da gi svatis a ne se somnevam.
Imas li konkretno prasanje vo vrska so Namazot,Sehadetot ili bilo kakvo prasanje vo vrska so Islamot,so cest i zadovolstvo ke ti pisuvam.
|
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za da klanjas treba iskreno da veruvas vo Boga!
|
|||
|
|||
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Da znaes na kogo mu se klanjas!!!
|
|||
|
|||
Antiqua
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дали оваа реченица треба да се сфати дека заедно сте посилни? Или што?
|
|||
Veni Vidi Vici
|
|||
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |