IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 294295296297298 824>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 10:38
Originally posted by чоли чоли напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Меѓу другото Славејлов ќе го напише и следново:

“Најпосле, македонското прашање излезе во јавноста и се појави во печатот. Ние велиме најпосле, зашто ова прашање не е нова работа. Ние уште пред десет години слушавме од некои луѓе во Македонија дека тие не се Бугари туку Македонци, потомци на старите Македонци, дека Македонците се Словени, а Бугарите Татари и не знам што друго. Во почетокот зборовите на овие патриоти ги земавме на шега и за паѓање во оган на нашите нетолку сериози спорови. Така ние мислевме до едно две-три години, кога новите разговори со некои Македонци ни покажаа дека работата не е само голи зборови, туку и во мислите, кои мнозинството сака да ги спроведе во дело.“

Со други зборови истите проблеми како и денес! некои Македонци наспроти бугаризираните. Јас од текстот можам да заклучам дека и тогаш некои Македонци не сакале да имаат ништо со Бугарија и Бугарите.

некои не са сите... Кога од едно стадо има една черна овца, таа не определа обликот на стадото. Што са 20 човека наспроти 1 милион?

Па се разбира дека бугаризираниот ќе каже некои. Ти да не очекуваш да каже сите Македонци!? Таквите се труделе Македонското никогаш да не излезе во јавноста. Но, се случувало нешто за што бугаризираните неможеле веќе да молчат.

20 човека?! За таква бројка никој не крева толкава паника, како што и денес “не кревате“ за тие 5000 во Пиринска Македонија. Море што ќе правите кога половината од Бугарија ќе почене да се освестува и отворено си го каже своето етничко потекло. Државата ќе ви остане со тие 0.6% прави Бугари.

Само мојот сој барем 25 пати ја надминува посочената бројка.

Јас ти тврдам дека 99% од етничките Македонци во Република Македонија немаат ништо против вистинските Бугарите, ама дефинитивно, на бугаризираните или туркомонголизираните сенката не сакаме да им ја видиме. Милсам дека ова требеше досега да ти стане јасно.

Славејков: “....ни покажаа дека работата не се само голи зборови, туку и во мислите, кои мнозинството сака да ги спроведе во дело.“

Гањо, недочитуваш или пак имаш многу селективен пристап кон тоа што го читаш!
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 10:40

Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

Многу оригинално, се утепав от смеенье...
Да, имаме двама бугари космонавти, не се први, ама доста пред други поголеми народи беа...незнам дали не беа македонци,ама под руски притисок се пишале бугари...

Кажи ми кои се нивните имиња и ке ти одговорам дали се бугаризирани Македонци?

Георги Иванов (Какалов) од Ловеч и Александар Александров од Омуртаг.

И давајцата се туркомонголизирани. Посебно тој од Омуртаг, каде турското население било раселено или избркано, а донесени луѓе дури од Ќустендил.

Кустендил е бил етапна гара за разселване на македонските бежанци - се ловим на бас што тие од Кустендил кои са се населили во Османпазар (старото име на Омуртаг) са од македонско потекло. Имало уште од Беломорска Македониjа и Босилеградско:

Изменето од чоли - 10.Јануари.2009 во 10:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 10:44
Originally posted by oho oho напиша:

Да, имаме двама бугари космонавти, не се први, ама доста пред други поголеми народи беа...незнам дали не беа македонци,ама под руски притисок се пишале бугари...

И давајцата се туркомонголизирани. Посебно тој од Омуртаг, каде турското население било раселено или избркано, а донесени луѓе дури од Ќустендил.

Браво на капацитетот Платеник. Демек аслъ българ (туркомонгол) нема толкова свест да полети во космосот па затоа там полетели двайца туркомонголизирани македонци.

Ќе ми опростиш јас тоа не го реков. Немој да го вадиш мојот коментар од контекст.

Во свемирот може да полета претставник од секоја националност, доколку условите го овозможуваат тоа.

Прашањето беше дали тие двајцата се прави Бугари?!

Одговорот ти е познат!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 10:56

"Преводот" на Платеник:
Славејков: “....ни покажаа дека работата не се само голи зборови, туку и во мислите, кои мнозинството сака да ги спроведе во дело.“

Оригиналнот превод:
Славеjков: "... ни стана јасно дека проблемот не е само голи зборови,туку е идеја што мнозина сакаат да ја спроведат во живот."

Оригиналот: "... ни показаха, че работата не е само голи думи, но мисъл, която мнозина искат да прекарат в животът."

Баш оригиналот: "...ни показахѫ, че работата не е само голы думи, но мысълъ, коѭто мнозина искатъ да прѣкаратъ въ животътъ."

Правиш ли разлика мегьу мнозинство и мнозина?
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 11:05

А Ќустендил е во Пиринска Македониjа, така?
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 12:03
Значи сепак многу малку ТуркоМонголи има - во Бугарија повеке и цигани отколку прави Бугариголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 12:59

"Преводот" на Платеник:

Оригиналнот превод:
Славеjков: "... ни стана јасно дека проблемот не е само голи зборови,туку е идеја што мнозина сакаат да ја спроведат во живот."

Оригиналот: "... ни показаха, че работата не е само голи думи, но мисъл, която мнозина искат да прекарат в животът."

Баш оригиналот: "...ни показахѫ, че работата не е само голы думи, но мысълъ, коѭто мнозина искатъ да прѣкаратъ въ животътъ."

Правиш ли разлика мегьу мнозинство и мнозина?

Мнозина, значи голем број.
Се што е над 50% претставува мнозинство.

И давата збора значат многу или многукратно повеќе од некои или неколку.

А јас ти реков 99%, сакаш тоа да го наречеш мнозина или мнозинство, јас нема да ти се налутам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 13:51

А јас ти реков 99%, сакаш тоа да го наречеш мнозина или мнозинство, јас нема да ти се налутам.

...я имам сина мнозина,
мнозина дури десет душ,

Народна песен од Своге.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 13:51

А Ќустендил е во Пиринска Македониjа, така?

Владко (Ивановски), гледам дека многу се трудиш, дури се обидуваш да пишуваш на така наречен бугарски јазик. Само не ти оди лено, не ти е природно.

Гледам дека си од Македонија, а од петни жили се обидуваш да ја барниш бугарштината. Едно ме чуди, кој тоа тебе ти го узурпирал мозокот на овие млади години?! Кој тоа тебе те направил туркомонголин?! Кој те проколнал па ја носиш бугарштината на своите кревки рамења?!

Очигледно е дека толку многу работи не ти се познати, а сакаш да дискутираш.

Би ти дал совет или два, се разбира ако сакаш да ги примиш. Со сила ништо небива.

Немој да плукаш по родот свој, ќе останеш со празни раце како и многу бугаризирани кои мигрирале во Бугарија, а цел живот копнеат по Македонија. Среќа што комунистичка Бугарија неепостои веќе, па луѓето здивнаа и почаа да патуваат малку од малку, односно да го сознаваат светот и надвор од своето место на живеење. Прочитај нешто повеќе, не дозволувај некој друг да ти го формира мислењето, искуси го животот. Ќе ти биде полесно, а воедно ќе бидеш поиздржан во своите дебати.

Колку што јас знам географија, Ќустендил е надвор од границите на етнографска Македонија. Тука нешто над Вардарска и Пиринска Македонија, Крива Паланка... Деве Баир... Ќустендил.

Ако ти велиш дека е во Пиринска Македонија, јас нема да ти опонирам. Јас не се сеќавам дека такво нешто сум рекол или инсинуирал. Ќе да ја имаш мувата на капата!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 14:07
Платениче, зошто не си пишеш на приватна пошта со Владко, ами тука сипеш квалификации... Си сигурен што Владко е Лавчето?
Владко е млад македонски патриот, а па ти си ... просто Платеник.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 14:13

...я имам сина мнозина,
мнозина дури десет душ,

Народна песен од Своге.

А тоа мнозина во такнаречениот бугарски јазик значи нешто како, прилично, бајаги, доста, па дури може да се одредува и бројноста во семејството!? Како на пример, имам доста синови(неодредено) или имам 10 синови (одредено).

Која мајка не би знаела колку синови имала, па да рече имам мнозина синови?! Ај татковците може и да незнаат, се разбира ако не им било кажано.

Ја разводнуваш дискусијата!

Почнувам да размислувам дека и 99% се малку.

Изменето од Platenik - 10.Јануари.2009 во 14:14
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 14:16

...я имам сина мнозина,
мнозина дури десет душ,

Народна песен од Своге.

А тоа мнозина во такнаречениот бугарски јазик значи нешто како, прилично, бајаги, доста, па дури може да се одредува и бројноста во семејството!? Како на пример, имам доста синови(неодредено) или имам 10 синови (одредено).

Која мајка не би знаела колку синови имала, па да рече имам мнозина синови?! Ај татковците може и да незнаат, се разбира ако не им било кажано.

Мнозина < 50%
Мнозинство > 50%

извод: Мнозина = Малцинство
----
Така доволен ли си?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 14:33

Платениче, зошто не си пишеш на приватна пошта со Владко, ами тука сипеш квалификации... Си сигурен што Владко е Лавчето?
Владко е млад македонски патриот, а па ти си ... просто Платеник.

Дефинирај македонски патриот?! Македонист или Бугароман?!

Ако сум згрешили јас ќе бидам првиот што ќе му се извинам на Лавчето или Владко. Кога јас лично ќе се уверам во патриотските чувства, ама според мојата дефиниција.

Точно мојот псевдоним е Платеник или Assassin, на англиски подобро звучи.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2009 во 14:39

...я имам сина мнозина,
мнозина дури десет душ,

Народна песен од Своге.

Мнозина < 50%
Мнозинство > 50%

извод: Мнозина = Малцинство
----
Така доволен ли си?

Без коментар. Ме остави без зборови.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 294295296297298 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.