|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 293294295296297 824> |
Автор | ||||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Плаштот сум го разбрал... Ама ти маj не си дочел документите со кои е сотворена Охридската Архиепископиjа - а именно: грамотите на Василиj ІІ. Да си спомниш например од ІІ-рата грамота: Тъй като след издаването на тая първа грамота за обсега на всяка българска епископия, светейшият архиепископ на България поиска от царство ни да се направи и друга грамота за останалите негови епископства, неизброени в първата грамота, защото съседните митрополити ги били заграбили от българската област и си ги били присвоили, и понеже царство ми не желае да допусне никого от тези митрополити или от техните люде ни крачка навътре в границите на българската област, то постановихме, щото сегашният светейши архиепископ да притежава и управлява всичките български епископства, които при цар Петър и Самуил се притежаваха и владееха от тогавашните архиепископи, и всички други градове, защото не без кръв, не без труд и пот, а с многогодишно търпение и с божия помощ, тая страна ни се подари от Бога, чиято благост явно ни помагаше, та да се съедини под един ярем разделеното, без да нарушат границите и наредбите, добре установени от царуващите преди нас. Защото, ако и да станахме господар на тая страна, запазихме непокътнати нейните права, като ги потвърдихме с наши хрисовули и грамоти. Също и сегашният архиепископ на България постановяваме да има толкова епархия, колкото е била при цар Петър и да владее и управлява всички епископства на България, т.е. не само ония, които бяха изброени в първата грамота, но и тия, които, които са били пропуснати и неизредени там и които в тая грамота се обявяват и поименно излагат. И на тези (епископства), както и на останалите подаряваме клирици и парици, т.е. заповядваме, щото епископът на Дръстър (Силистра) да има в градовете на своята епархия и в другите нейни околни градове 40 клирици и 40 парици. Защото при царуването на Петър в България тая епархия е блестяла с архиепископско достойнство... --- Нешто не става дума за тема Бугариjа... говори се за државата на цар Петар, на цар Самуил... ІІ-ра грамота на Василиj ІІ |
||||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Еве наjдох и титулната страна:
|
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Лавче, прочитај убаво. Кој император основал Црква во Македонија прво. Не го гледам ли јас тоа името на Јустинијан? Значи одма станува збор за Јустинијана Прима. Каква врска има таа со Бугарите? Никаква. Од друга страна тоа што ти го потенцираше го нема во текстот никаде, само на крај Бугари се спомнуваат и никакво Трново или слично. |
||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Види првата страна почнува со навлегуваньето на бугарите од север(таа дека си jа цитирал), после проследи убаво дека пише за capitale Ocridaи после види црвеното, кое сум поцртал.Ville de Ternobe што е според тебе?
Изменето од lav4eto - 09.Јануари.2009 во 18:02 |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ги имам читано грамотите ако не едно петпати (од други Бугари ). Прво, тие немаат никаква канонска поткрепа, повеќе се политички базирани. Второ, немаат историска поткрепа. Кажи ми ти мене Чоли, како може од канонски и историски аспект да биде поврзана Црквата во Доростол со Црквата во Охрид? Зар не знаеш дека во Православното Христијанство ако Црковно лице пребегеа во друга епархија не ја сели и Епархијата со него? Ако е точно тоа дека бугарскиот патријарх избегал во Охрид ( иако е само теорија и не е докажана ) не значи дека и Црквата пребегала во Охрид. Едноставно таа Црква ја снемало и толку. Епархиите станале византиски и готово. А ако од историски и канонски аспект тие две Цркви не се поврзани-тогаш автоматски грамотите на Василиј не се подржани од историски аспект. А да не зборувам дека Охридската Црква никогаш не се повикувала на традициите на Доростол, туку секогаш на традициите на Јустинијана Прима. Зошто подоцна Димиртиј Хоматијан се повикувал на Јустинијана Прима и на св. цар Јустинијан, а не на традициите од Доростол- ако е како што ти тврдиш бугарска црква? Мислам дека и сам ќе сфатиш. |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас не разбирам француски, па се служам со латинизми, па некако ги поврзувам работите ( сепак латински е корен на француски ). И никаде ( освен таму каде што ми подвлече ти ) не најдов Бугари. Најдов дека Даки се спомнуваат, ама Бугари само таму каде што подвлече ти. Па може ли да ми го подвлечеш местото каде се спомнуваат ( освен таму каде што ти спомна ) Бугарите и Трново (ниту Трново не го најдов)? Однапред благодарам. |
||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Димитри Хометиан нема дилеми односно карактерот на населението:
|
||||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Бидеjки сум лубител, не прашаj мене. Но зашто не прашаш наj големиот капацитет по вопросите на Охридската Архиепископиjа: Охриганецот Иван Снегаров. Тоj е написал История на Охридската Архиепископия. Таму ке намериш одговорите. Не е необходимо да го преразказвам. |
||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Де погледни убаво де... И jас незнам француски, ама знам дека непроверен документ нема шанси да постирам... На втората страна првото подцртано со црвена боja види:На третиот ред пишува Ville de Ternobe, па после има за Охрид... На три места на таа страна се споменуваат бугарите. Изменето од lav4eto - 09.Јануари.2009 во 18:16 |
||||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Знам дека нема шанси непроверен документ да постираш - прво на консултации иде од другата страна на деве баир па подоцна на иди види
|
||||
lav4eto
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Па во тоа студ не одам врз никаков баир! |
||||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И давајцата се туркомонголизирани. Посебно тој од Омуртаг, каде турското население било раселено или избркано, а донесени луѓе дури од Ќустендил. |
||||
taanas
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 331 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Куберовите прабългари в Македония са се омешали с словените по същия начин както и прабългарите в Мизия и Тракия. За това аулите в Македония днес не се копат за да не се задават въпроси по тая тема!!
|
||||
oho
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 142 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Браво на капацитетот Платеник. Демек аслъ българ (туркомонгол) нема толкова свест да полети во космосот па затоа там полетели двайца туркомонголизирани македонци. |
||||
Внеси реплика | страница <1 293294295296297 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |