|
Секс - како вие гледате на него? |
Внеси реплика | страница <1 2627282930 36> |
Автор | ||||||||||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Dobro, citajki ovde niz temava dojdov do zaklucok deka pravoslavnive toa go pravat dva-tri pati vo zivotot i deka voopsto ne uzivaat vo toa...
Posle... ne mozam da razberam kako so gresni raboti se pravat tolku blagosloveni nesta ... i ne znam imam vpecatok deka crkvata nema edinstven stav za toa, barem sored ona sto e do sega iskazano ovde... posto site se povikuvaat te na Biblijata, te na Svetite Otci, a mnogu poretko vidov licen stav za toa... zar mozno deka nemate svoi stavovi Изменето од Sunny - 22.Декември.2008 во 13:43 |
||||||||||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||||||||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
ete go mojot licen stav sonce
|
||||||||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||||||||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Licno ni jas ne mislam deka seksot e grev, barem ne pomegu dvajca sto se sakaat, tuku naprotiv toa e kulminacija na nivnata ljubov i od toj cin i taa ljubov se ragaat deca
|
||||||||||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||||||||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
ако е така ко што се вели значи може со секој дете да напраиш. а не само со оној што го сакаш т.е. значи ние треба да праиме деца само коа имаме секс нели...не знам не ми држи место ова. би ми држело кога повекемина ке се сложат со тоа... а тоа само на форум може некој да се сложи надвор не
|
||||||||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||||||||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
1. Osnova na Crkvata e semejstvoto, brakot e sv. tainstvo, a devstvenosta ne e preduslov za svetost. Vprochem, na devstvenost se povikani monasite i bezbrachnite, no ne i brachnite, bidejki pravoto na brakot dovagja vo paket so brachni dolzhnosti. Monashtvoto ne e posebna (visoka) kasta, kako shto mislish ti, tuku pretsravuva povisok PODVIG na samoodrekuvanje, shto ne znachi deka Crkvata go stava na povisoko nivo, bidejki site lugje ne se povikani da bidat monasi (toa bi bilo pogreshno), tuku sekoj chovek e povikan da mu sluzhi na Boga vo svojot povik (monahot vo monashtvo, brachniot vo brak, ikonopisecot vo svoite talenti, hirurgot vo svojata profesija, itn.). 2. Brakot e blagosloven od Hrista, bez obdzir na toa dali kje ima potomstvo (ne se odnesuva na tie shto mozhat da imaat deca, no ne sakaat od sebichni prichini). A tvoeto uchenje ne e na Pravoslavnata Crkva, i prtstavuva eres! Naprotiv. Opasno e za brachnite parovi da gi potisnuvaat svoite potrebi za intimnost, osobeno ako imaat semejni, rabotni i opshtestveni funkcii, bidejki vo otsustvo na soodveten duhoven podvig (postojan podvig vo Crkvata), toa e rechisi nevozmozhno, i mozhe da udri na drugo mesto, zemajki vo obdzir deka hormonite, isto taka, gi stvoril Gospod. Za mazhite so visok testasteron, otsustvoto na ljubovni odnosi so svojata sopruga mozhe negativno da se odrazi na site shto se naogjaat vo nivna neposredna blizina, i vo sekoja sfera od nivniot zhivot. Odnosno, brachnite parovi, koishto imaat harmonichen brachen zhivot se poproduktivni vo brakot, semejstvoto i opshtestvoto. Za brachnite parovi da se odrechat od sex vo brakot, ne e dovolno da prisustvuvaat na Liturgija ednash nedelno, tuku se neophodni i drugi saoodrekuvanja. Megjutoa, chovekot koj ima semejstvo i treba da go izdrzhuva, ne mozhe sekoj den da bide v crkva i da se odrekuva od svetot,t.e. da mu se oddade na asketizmot, bidejki toj kako mazh, soprug, tatko, profesionalen rabotnik, itn., pokraj Bozhjata sluzhba, ima obvrski vo svetot, preku chie pravilno ispolnenie, isto taka, mu sluzhi na Boga. Zarem hirurgot ne mu sluzhi na Boga, koga operira chovechki organi? 3. Koj govori za perzervativi i sl. vo hristijanskiot brak? Gorespomenatiot Vladika govori za sexualnata revolucija i raspushteniot nachin na zhivot na sovremeniot chovek, a ne za hristijanski (crkoven) brak! Tuku, vo sopstvenata preslest, ti ne si vo sostojba da razberesh ni prosti zborovi! 4. Tvojata licemerna gordost e proizvod na prelesta, vo koja shto prebivash! Tebe, jasno ti se veli deka tvoeto uchenje ne se sovpagja so toa na Pravoslavnata Crkva, no sam ne mozhesh smireno da se ponizhish pred Gospoda,i prodolzhuvash da shirish eres, barajki od drugite neshto, na koeshto sam ne si sposoben. 5. Opasno e da si igrash so zborovite na Svetite Otci! Polovite odnosi vo brakot se blagosloveni isto kako hranata i vinoto, a chovekot vo se treba da bide umeren i obuzdan, bidejki sekoe preminuvanje na granicata na normalata, ne e normalno i shto se odnesuva na sexot, mozhe da bide protivprirodno (pr. sodomija i drugi izopachenosti). No, tie shto se odrekuvaat od vidovi na hrana, vino i sex vo brakot, i toa, ne zaradi sopstven POVISOK PODVIG (monashtvo) vo Boga, a projavuvaat gnasenje od istite, kako nechisti i gjavolski, sami se zhrtva na dualizmot, koj veruva deka Bog e tvorec na duhovniot svet, a materijata i se shto e telesno, proizleguva od gjavolot. Takvata - iskrivena forma na "asketizam" ne samo shto e opasna za brachniot chovek, ami ne e voopshto pravilna, bidejki iziskuva chovekot da se otkazhe od svoite brachni i drugi obvrski vo semejstvoto, opshtestvoto i svetot, na koi sam dobrovolno se obvrzal. Изменето од Asya - 22.Декември.2008 во 15:34 |
||||||||||
vesnaa
Група Регистриран: 26.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
mila, dozvoli mi da napravam nekolku korekcii vo tvojot post.
1. Spored Hristijanite seksot ne se koristi samo koga se za zacnuvan dete, tuku i za SEKSUALNO UZIVANJE megju sopruznicite vo brakot.
Pravoslavnite se tie koi vikaat deka seksot e samo za pravenje deca, a ne hristijanite.
2. Ne znam na koja recenica mislis. Vo Biblijata nema NITU EDNA recenica sto veli deka seksot e samo za pravenje deca, a kako sto ke vidis podole ima eden kup bibliski stihovi koi odobruvaat seks vo brakot i za uzivanje.
3. Biblijata ne vika drugo. Eve sto veli Biblijata:
|
||||||||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Не знам зошто се трудиш ова мене да ми го зборуваш. Ова се беседи на владиците Амфилохије и Артемије. Ако имаш нешто против ова, нему обрати му се.
Дадовме неколку примери, каде што и брачниците живееле девствен живот. Пакетот на брачните должности не подразбира легализиран блуд, туку духовен живот.
Ова е тема за монаштвото, која веќе е отворена и можеш да читаш (повторно учења од Црквата). Таму ти е нашироко објаснето што претставува монаштвото.
Моето учење е на Православната Црква, затоа што повеќето од постовите беа беседи од православни епископи, од Светите Отци на раната Црква, и од современи светители (Св. Серафим Роуз на пример).
Еве, на пример некој сака да јаде благо, а ако не јаде благо, многу се нервира и делува негативно кон останатите. Земајќи предвид дека и желудниот е створен од Господ, ние треба да гнетеме како бишки, за да не делуваме погрешно на средината. Ова се твои зборови.
Конкретно, ова е став на муслиманите. Зарем нема монаси со висок тестостерон? Знам, знам, тие се одрекле од сексот. Но, и тие имаат висок тестостерон. Значи, и тие во отсуство на секс, може негативно да влијаат на средината? Внимавај, ова повторно се твои зборови.
Ова е секуларен поглед на животот. Литургијата не завршува со амин, туку таа продолжува и преку другите денови и треба да живееме како да сме на Литургија, за Христос. Но не секуларистички - одам еднаш неделно в црква, и тоа е тоа, а после како сакам ќе правам.
Во ред, да прифатиме дека Бог го дал сексот во брак и само за задоволство. Ако некоја личност која не го прифаќа начинот на живеење кои го посочуваат Светите Отци, а е православна, и е во брак, да речеме 15 години; 6 месеци од секоја година се во пости, а останатите 6 не. Да претпоставиме дека има сексуален однос секој 3 или 4 ден, што би дошло 45 (минимум) пати во годината, и ако тие 45 пати се помножат со тие 15 години, излегува дека за тоа време имала најмалку 675 пати секс, а има 1-2, ретко и 3 деца. Тука се поставува прашањето, како е можно од толку секс да не се зачнат повеќе деца? Значи, или се користи котрацепција или се користат други форми на секс, што апсолутно се контрира со Божјите заповеди.
Ги молам администраторите да преземат нешто, затоа што ги навредува тие што имаат спротивно мислење од нејзиното (кое не мора да значи дека е исправно).
Ги молам администраторите да преземат нешто, затоа што ги навредува тие што имаат спротивно мислење од нејзиното (кое не мора да значи дека е исправно). И асја, престани да изигруваш баба Ванѓа.
Ако знаеш да си играш со зборовите на Светите Отци (а беше повикана и од кинг давид), наведи цитати од Светите Отци на раната Црква, или на Светите Отци од денеска кои велат дека во бракот се може кој колку сака, и како ќе му се ќефне. (не ми постирај од Јанарас или некој друг новокомпониран теолог со либерални погледи, туку постирај ми цитати и мислења на светители кои се претставиле пред Господ, и кои Црквата ги прогласила за свети) Ти не правиш разлика од совршенството, и цело време се повикуваш на примери на маж и жена кои не се воцрковени. Не знам само, дали тоа од искуство го зборуваш, или на памет. Изменето од makarios - 22.Декември.2008 во 15:50 |
||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
makarios, od tvoja usta vo moderatorski ushi.
Asya, vekje bezbroj pati te opomenav za tvojot nachin na komuniciranje i povekje nemam namera da ti objasnuvam sto e dozvoleno, a sto ne e dozvoleno na ovoj forum. Vreme e da se odmorish. |
||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Темава замина во ........
Ајде јас би поставил едно прашање до makarios?-Може братче? И би дал еден предлог. прво прашањето до makarios. .Дали за тебе MAKARIOS постои разлика меѓу секс и водење љубов? А предлогот би бил да се преименува темава во Водење љубов во брак-како гледате на тоа?-и ме интересира какви коментари ќе има тогаш од верниците на форумов. Изменето од fiks - 22.Декември.2008 во 16:58 |
||||||||||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||||||||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Фикс, тоа е исто како да прашаш дали постои разлика меѓу абортус и чедоморството, или најмодерното име - слободен избор на жената.
|
||||||||||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Во голема грешка си братче Макариос,од таа грешка ти не можеш да ја разбереш поентата што голем број членови тука сакаат да ја изнесат.А таа е следната-Сексот помеѓу брачни партнери за време на брак е најнормална работа и дека е дадена од бога,ако не беше така немаше да ни работат хормоните,жената ќе беше плодна само неколку денови во годината а мажите немаше секое утро да имаат утринска ерекција.
Уште еднаш ќе те запрашам и тебе а и сите останати. ДАЛИ ПОСТОИ РАЗЛИКА ПОМЕЃУ СЕКС И ВОДЕЊЕ ЉУБОВ? -ЗА МЕНЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО. Братче Макариос биди ми поздравен и размисли за прашањето повторно. |
||||||||||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
||||||||||
monitor
Сениор Регистриран: 19.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 97 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Уште еднаш ќе те запрашам и тебе а и сите останати. ДАЛИ ПОСТОИ РАЗЛИКА ПОМЕЃУ СЕКС И ВОДЕЊЕ ЉУБОВ? -ЗА МЕНЕ ПОСТОИ ТАКВО НЕШТО. Секс е само секс да се задоволи една основна човекова потреба. Водењето љубов во себе го вклучува и сексот но не се сведува све само на нагон ,потреба, тука многу повеќе игра улога емоцијата,разумот,искрена поврзаност на партнерите и многу др. работи |
||||||||||
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
bravo...sepak na kraj stanavme razumni..
|
||||||||||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||||||||||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
A sto pa vam ne vi se dopagja izrazot -SEKS-??
Jas sum skroz protiv maskiranje na zborovite so cel da zvucat 'poprifatlivo'. Nestata treba da se narekuvaat so pravoto ime. Ne e covecki covekot da se oddeluva od negovata instinktivna priroda. Duri, seksot ne e samo instinkt i potreba ami osnoven motiv, kako lepceto i vodata. Da, prifakjam oblagoroduvanje na duhot i duhoven razvoj, dostignuvanje na Boga vo sebe, ili razvivanje na sebe i svoite potencijali ( koi se bozenstveni, dadeni od Boga) duri i silno se zalagam za toa. Ama nema potreba da se oddeluva instinktot od duhot. AMa skroz nema potreba. Covekot e celosen koga gi razviva site svoi prirodni funkcii. |
||||||||||
Внеси реплика | страница <1 2627282930 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |