IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали верувате во БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали верувате во БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 73>
Автор
Порака
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 16:21
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

... И решете се веќе еднаш, дали "видам значи постои" или не?

Од досегашните мои пишувања веројатно си приметил дека тоа „правило“ кај мене не важи. Ако се оди по таа логика, секој од нас треба да не верува во многу работи. Тогаш на пр. за мене Ајфеловата кула не би постоела, бидејќи јас ја немам видено? Некој друг ќе се посомнева и во мојот мозок. И него никој не го видел!плазење Но ова не важи само кај/за материјалниот свет. Исто така ова се однесува и за идеалните, апстрактните поими. Ете на пр. не се гледа ниту моралот, ниту другарството, а сепак знаеме дека тие постојат.
Но од друга страна, не значи дека ако треба да се верува во нешто што не се гледа, дека тоа апсолутно важи за се. Човековиот ум е во состојба да замислува многу апстрактни, многу нереални работи. Само како споредба, направете разлика меѓу научната фантастика и „обичната“ фантастика. Во оваа вторава се е дозволено, нема никакви ограничувања, никакви законитости, никакви правила ...
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Аналогно би поставил прашање, што значи верување:
а) затоа што во библијата пишува
б) свештеникот (попот) така кажа
в) моите родители така ми кажаа
г) не верувам во науката па морам во господ
д) господ ми се појави и ми рече да верувам во него
ИЛИ нешто сосем друго

Една од основите на секое верување во бог е и желбата за некаков одговор на прашањето „Како нешто настанало“. Во неможноста да најдат соодветен задоволителен одговор во моментот кога си го поставуваат тоа прашање, некои се задоволуваат со било каков одговор. Суштината (или ако сакате стратегјата) на верувањето во бог се базира во верување во „непознатото“, односно верување во бог кој никој не го видел, никој не го познава (се разбира, освен „некои“), ама секако тој постои и од него луѓето треба да се плашат. А за да имаат на што да се „повикаат“ во ширењето на таа своја вера, верниците во бог мора да имаат нешто напишано, за да сведочи за „вековната вистина“. Тоа се нивните свети книги. Кај христијаните тоа е библијата, кај муслимнаите к*ранот, кај евреите талмудот ... Од нив почнува „верувањето“. Потоа следат свештниците и се друго!

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 16:21
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

wooowАнакине Брате, што ти бидна???Прејде во Верници? голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Mislam deka zachekori kon prosvetluvanjeto! Toa nema nikakva vrska so nikakvi vernici ili religii.

Ova go velam sosem seriozno, ne sakam da bidam pogreshno razbran. Momentot na prosvetluvanjeto doagja odednash, otkoga kje se otfrli onoj nash bagazh od zbirshtini koi samo ni go matat umot i ne sprechuvaat da razbereme deka rabotite se mnogu ednostavni i ochebijni.

Nema potreba od mnogu naukuvanje, od zvetuvanje na dogmi, od izoliranje po planini i pustini... treba samo umot da se ischisti od site tie izmisleni raboti i da ja pogledneme Kreacijava, da go pogledneme Univerzumot, da se pogledneme nie samite, onakavi kakvi sto sme...

Toa e tolku ednostavno.

ај меси не се трескајсмеење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 16:24
OK, togash ushte imash vreme.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 16:26
смеењеголемо%20гушкање
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 16:30
Originally posted by anakin anakin напиша:

Mislam deka zachekori kon prosvetluvanjeto!

ај меси не се трескајсмеење

Е од ова последново се гледа дека токму сега си просветлен!плазењесмеење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 17:03

ИЛИ нешто сосем друго

Ништо од наведените. Верувањето/верата е лично убедување дека нешто е вистина. Секој човек е убеден во нешто што за него претставува вистина и тоа воопшто не зависи од тоа дали тој чоек е теист, атеист, научник, столар, машко, женско, богат, сиромав, роб, слободен итн. затоа што сите луѓе веруваат.
И научниците веруваат. И науката е базирана на вера. Кралицата на науките, како што ја нарекуваат, математиката и таа се темели на вера. Теориите се темелат на теореми. Сложените теореми се изведуваат од попростите, а тие пак од аксиомите. Аксиомите не можат да се докажат/изведат од ништо попрости и тие се општоприфатени (конвеционални) вистини т.е. со други зборови се базираат на вера дека се вистинити.
Вера, вера и вера. Запомнете: ВЕРА! Вие сте верници. Вие верувате. намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 17:28
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

ИЛИ нешто сосем друго

Ништо од наведените. Верувањето/верата е лично убедување дека нешто е вистина. Секој човек е убеден во нешто што за него претставува вистина и тоа воопшто не зависи од тоа дали тој чоек е теист, атеист, научник, столар, машко, женско, богат, сиромав, роб, слободен итн. затоа што сите луѓе веруваат.
И научниците веруваат. И науката е базирана на вера. Кралицата на науките, како што ја нарекуваат, математиката и таа се темели на вера. Теориите се темелат на теореми. Сложените теореми се изведуваат од попростите, а тие пак од аксиомите. Аксиомите не можат да се докажат/изведат од ништо попрости и тие се општоприфатени (конвеционални) вистини т.е. со други зборови се базираат на вера дека се вистинити.
Вера, вера и вера. Запомнете: ВЕРА! Вие сте верници. Вие верувате. намигнување

газење%20од%20смеење
газење%20од%20смеење
газење%20од%20смеење
газење%20од%20смеење

Не траскај зелени

Јас не верувам
Тоа ти беше јасно укажано, повеќекратно. Но ти тешко тоа ќе го разбереш штом не го пишува во библијата.

Верувањето во бог, е на тапет, а не верување дали постои Ајфелова кула.
Зошто ти веруваш кажи.

Изменето од Ateist - 26.Мај.2009 во 17:36
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 17:40
"  Сигурно е, затоа што  е неможно ."

Тертулиан

Изменето од pagane - 26.Мај.2009 во 17:40
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 17:44
Originally posted by pagane pagane напиша:

"  Сигурно е, затоа што  е неможно ."Тертулиан

Nie sme Bog.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 17:46

Originally posted by pagane pagane напиша:

"  Сигурно е, затоа што  е неможно ."Тертулиан

Nie sme Bog.

Така е. Затоа и Бог постана Човек.среќа
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 18:00
Абе ние луѓето го напрајме бог човек и тука нема дискусија,се додека не дојде бог на земјата и ни го потврди спротивното дека Исус бил негов син.

Само ако дојде нека биде некој поголем град а не забутано село некаде.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 18:02
Фикс,големо%20гушкање, ставот ти е како сведок на Jехова...
плазење
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 18:03
Не бе не стојам јас пред врата како тие.
Плус примам трансфузија на крв,давам крв за живот за разлика од нив.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2009 во 18:04
Фиксич, те ценам, ама постот покажува непознаване на основниот фундамент на христиенството: Св. Троицанамигнувањеголемо%20гушкање

Изменето од pagane - 26.Мај.2009 во 18:06
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2627282930 73>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.