IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - МАКЕДОНСКА РИЗНИЦА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МАКЕДОНСКА РИЗНИЦА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 39>
Автор
Порака
д4б3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Регистриран: 31.Јули.2013
Статус: Офлајн
Поени: 2580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 14:07
и мене ми е интересна македоснка нациjа

секоj пат изненадуваат мир
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 14:23
Не бе не сум изненаден...Ми нема предизвик математиката со собирање и одземање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 14:24
Originally posted by Орка Орка напиша:

па платеникот сака да му кренам нивото бе
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 14:31
Тоа ниво многу манипулативно е...
Лесно можеш да мамиш со сметање на прсти,што би дошло без доволно
ум и знаење без есенција
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 15:15
па треба да му задржам вниманието
затоа пробам со прости математики
инаку одма почнува со екзистинциални прашаниjа

што значи бугарин
кои са бугарите
од каj доагат бгарите
дали екзистираат бугари

Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 15:44
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Си слушнал како костучани зборуваат, а како зборуваат арнаутите или арванасите?

Месните Мрваци (ко са по стари доселеници од Серско и Неврокопско) ги наричали касните дошльаци од Костурско и Корчанско "Арнаути" оти иделе од далечни земьи - неjде од Арнаутлукот, а не че са биле Арнаути. Тоа показва што немало чувство за една целост - "Македонци". Тие од Неврокопско и Серско взаимно се презирале со тие од Костурско и Корчанско.

Прочети последните 5 реда.
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 15:49
Иста работа со Миjци и Брсаци. Имало е взаимна омраза. Стефан Аврамов пише:

Орѣшани и Папрадищани се гордѣятъ съ своето мияшко потекло, като считатъ, че старото племе мияци, въ всѣко отношение е стояло по-високо отъ останалитѣ славянобългарски племена. Тѣ слѣпо се придържатъ о своята мияшка носия — особено женитѣ; при това тѣ сѫ запазили нравитѣ, обичаитѣ, преданията и наречието на своитѣ прадѣди дебрани; но най-важното, тѣ сѫ голѣми сепаратисти и не се сватуватъ съ населението отъ околнитѣ села, тъй като другитѣ села сѫ отъ племето бързяци (бръсяци). Въ своя сепаратизъмъ мияцитѣ отъ Орѣше и Папрадище стигатъ до тамъ че, ако въ селата имъ влѣзе селянинъ отъ околнитѣ села, децата прибѣгватъ до майка си или баща си, за да имъ съобщатъ неприятната весть: „Леле, майко, бръсякъ дойде!”.
Революционни борби въ Азоть (Велешко) и Порѣчието
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2014 во 00:29
Originally posted by д4б3 д4б3 напиша:

и мене ми е интересна македоснка нациjа

секоj пат изненадуваат мир

газење од смеењегазење од смеењегазење од смеење
Која “Македонска нација„? да не си ја згрешил темата?, списанието е „Македонска Ризница“ голема насмевка
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2014 во 03:44
се случуваат грешки бе
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2014 во 08:56
Е ми расипа математикете mungos80...Оти му рече
Што убава задача лежеше во тие зборови,ни со сите дваесет прсти
одговор не ќе можеше да се најде
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2014 во 15:08

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Што значи Бугарин?

аj да пробаме вака да ти отговорам. ке користам термини кои са прифатливи за тебе и се надевам дека ке ме разбереш

значи:
Факт 1: Бугарите са татари
Факт 2: Според Коста Рацин македонците са мешавина од бугарите, грци, срби и турци

Заклучок: Изгледа се пак дека македонците кои не са грци, срби и турци са татари

Еве со малце математика:

A = Tатари
B = Бугари (Рацин)
C = срби
D = турци
E = грци
М = македонци

од 1: А = B
од 2: М = B + C + D + E

од 2: B = M - C - D - E
од 1: A = B

Резултат:
A = M - C - Д - E

демек според Рацин излегува дека  ако не си грк, србин или турчин си татарин
кажи сега каков си

ако то треба помошт за задачата побарай некоj со 2ро оделение

Tапа си и од математика! Ти не го бараш решението, туку “решението“ кое го имаш пред себе, односно посакуваното решение дедуктивно го оправдуваш. Сакаш да го потврдиш она што БАН ти го нуди како солуција на бугарските проблеми. Што правиме со остнатите 20тина теории и хипотези?! Ако сите ги докажуваш, незнам кај ќе ти биде крајот, веќе станува виша математика

Математички ги изведовме Бугарите на темата Бугарите 100% турко-монголи. Да не се повторувам, можеш самиот да ја провериш калкулацијата. Без разлика која научна дисциплина да ја примениш, математички, логички, биолошки, социолошки, историски... секогаш се доаѓа до истиот одговор.

Бугарите биле азијати, зборувале туски јазик, биле пагани и имаат сосема поразлична кулутура од локалното население кое живеело на овие простори (и сеуште живее) во времето кога тие дошле. Значи небиле Словени!

Се разбира дека ќе бараме одговор на “егзистенцијалните“ прашања. Имајќи во предвид се погоре споменато, нормално е да се праша за какви тоа Бугари ние зборуваме?

Да, Бугари има, а тоа се Чувашите, Гагузите, Татрите..... вие кои зборувате на источно македонски дијалект не сте Бугари, вие сте станале Бугари. Вие политички сте се бугаризирале. Вечна дружба Блгарија и Русија и голема почит кон Царот Ослободител.

Ти Чоли, барај Бугари отаде Марица па се до Азија, а не во Македонија и “Арнаутлошко“! А и ти како Шоп можеш да бидеш само бугаризран, а не и етнички Бугарин. Се разбира, ако си навистина Шоп, ама не и Гагауз, Чуваш или Татар.

Изменето од Platenik - 09.Јануари.2014 во 15:12
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2014 во 15:24
Originally posted by Орка Орка напиша:

Е, да се изведе поимот Бугарин, потребна е виша математика. Ништо без интеграли и диференцијали. Има многу варијации и пермутации, могу параметри и непознати.... , а богами и претпоставки. Незнам како би излегол на крај со сите постоечки теории(20), посебно кога тие меѓусебе се исклучуваат.

Кој ти е крив, сам си побара предизвик. Good luck!

А, ДаБе, пушти го, нивото јавно си го презентираше. Со матматики за 2ро одделение.
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Lord OFF the topic

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2014 во 15:25
Според Рацин македонците биле словени

От оваја башка, за појавата на богомилите имаше и една друга причина. Това беше учението на манихеите, кои беа дошле от Мала Азија во југозападна Македонија. Знаеме дека нимното верско учење беше дуалистичко и што оно значеше. Кога ги покрстиа славјаните и кога новата вера стана општа наука, старата вера на славјаните беше слаба да се бори со неја. И затова се појавуат првите славјански и дуалистички групи мегју македонските славјани.

Изменето од д4б3 - 09.Јануари.2014 во 15:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2014 во 15:36

Според Рацин македонците биле словени

...Ај пуст да е животот кучешки,
роди се човек,
роб биди,
роди се човек,
скот умри....

за себе само р'гај си, за себе маки тргај си

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.