|
Што е Адвентистичката црква? |
Внеси реплика | страница <1 2526272829 39> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagoj_s, otvaranjeto na sopstvena tema ne mu dava pravo na chlenot da pishuva nadvor od nejziniot topik. Za nego vazhat istite pravila na forumot kako i za site drugi chlenovi.
Temata shto ti si ja otvoril glasi "Што е Адвентистичката црква?", a ne "Shto e New Age?" ili "Shto e joga?" Za vakvoto spamiranje imash povekje opomeni od moderatorot i so posledniot komentar (koj ti e sokrien) pokazhuvash deka voopshto ne pridavash nikakva vazhnost na forumskite pravila i propisi na koi si se slozhil vo momentot koga si se zachlenil. Za vakviot odnos se dobivaat nekolku dena odmor. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Адвентистичката црква е црква- како и сите други христијански цркви - ништо повеќе и ништо помалку.
|
||
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
||
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Messenger,
Тор пишува на неговата тема "Ошо" за Исус, бидејќи Ошо си земал право да даде осврт за Исус. Адвентистите, меѓу другото, си земаат право да даваат осврт за сите модерни учења, спиритуалности, и политички и верски случувања во светот. ТОА е ДЕЛ од Адвентистичкото учење на Blagoj_s, бидејќи докажува исполнување на пророштвата од Библијата, Откровение, итн. Зошто неправедно го банираш Blagoj_s ? Зар ќе почнеш да ни забрануваш да пишуваме ?? само затоа што ти не знаеш што све опфаќа темата на која се зборува.... Ти наводно самиот си против "догми" во твојот потпис, и се буниш зошто некои суделе некои други.
Изменето од Niko777 - 27.Април.2010 во 09:49 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nema potreba od vakvi komentari na bilo koja tema. Imame pravila na forumov i drzhete se za niv. Ako imash nekakva primedba do moderatorot ili administratorot togash obarati im se po LP. Temite ne se mesto za toa. Osho ne e nikakov pretstavnik na bilo koja religija i si go dava samo svoeto lichno mislenje za razlichnite religiii i filozofii, kako shto gi davame i nie na ovoj forum. Ako neshto ne ti se dopagja vo vrska so onoa shto toj rekol, a e objaveno vo temata za nego, togash repliciraj konketno za toa vo taa tema, a ne opshto vo ovaa. Ovaa tema e "Што е Адвентистичката црква?" i pretstavuva mesto za afirmiranje na adventizmot i diskutiranje za nejzinata doktrina, a ne za analiziranje na nekoi drugi veruvanja, religii, filozofii i lichni mislenja. Изменето од Messenger - 27.Април.2010 во 17:42 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
DENESNOTO HRISTIJANSTVO E JALOV ISTORISKI HIBRID BEZ HRISTA I BEZ BIBLISKA IDNINA Namesto Biblijata i bibliskiot avtoritet, stoi institucijata Crkva so svojot avtoritet. Namesto bibliskoto: “Taka kazuva Gospod Bog!”, stoi crkovnoto: “Taka kazuva crkvata!” Crkvata: - mu ja odzela na Hrista ulogata na nebesen prvosvestenik i istata mu ja pripisala na zemniot crkoven poglavar i na zemnoto svestenstvo. Soodvetno na toa, go negira i nebesnoto Svetiliste, a sluzbata sto se odviva vo nego ja prenela vo zemnata Crkva. - sprotivno na bibliskoto ucenje, ja prifatila paganskata nauka za besmrtnost na dusata so koja so vekovi gi plasi svoite vernici i gresnicite gi praka vo vecni pekolni maki. - razvila nauka za cistiliste koe frla senka vrz Hristovata otkupitelna sluzba. Spored taa nauka, nesovrsenite hristijani po smrtta pominuvaat niz proces na cistenje vo cistiliste “za da primat svetlina koja im e neophodna za vlez vo nebesnata radost” Ekvivalent na katolickoto cistiliste se pravoslavnite mitarstva. - vovela molitvi za mrtvite, sto e nebibliski. - bez bibliska osnova taa pratila i se uste praka na neboto iljadnici svetci, posrednici megu gresnicite i Boga, odzemajki mu ja so toa ulogata na Hrista kako edinstven posrednik megu Boga i lugeto. Proglasila dogma za voskresenie i za voznesenie na Isusovata majka Marija, i namesto Hristos, Marija “se povikuva vo Crkvata so titulata advokat, pomosnik, dobrotvorka i posrednicka” - sprotivno na vtorata Bozja zapoved, vo crkvite vovela sliki, ikoni, kipovi i sveki. - ne prifaka dve bibliski voskresenija. - ima maglivo ucenje i sfakanje za vtoroto Hristovo doa- ganje i za iljadagodisnoto Hristovo carstvo - za mileniumot. - svetiot saboten den go zamenila so prviot den na sedmicata, so nedela, koja bila paganski praznik posveten na sonceto. - prifatila nebiblisko krstavanje i krstavanje na novorodencinja. - ja mistificirala evharistijata, vecerata Gospodova, prifakajki ja naukata za presustestvuvanje na elementite ili transupstancijacija, pretvoranje na lebot i vinoto vo vistinsko Hristovo telo i vo vistinska Hristova krv. Preku nea, odnosno preku lebot i vinoto, “istiot Hristos, koj ednas se zrtvuval, prinesuvajki se sebesi kako krvna zrtva na oltarot na krstot, sega se zrtvuva kako beskrvna `rtva” - prostava grevovi za pari - prodava oprosnici. - namesto gresnicite da gi upatuva svoite grevovi da gi ispovedaat direktno pred Hrista i proska da baraat od nego, taa gi povikuva vo ispovedalna da se ispovedaat pred uvoto na svestenikot, koj moze na gresnikot da mu opredeli epitimija ili pokora - crkovna kazna. Spored Crkvata, prostavanje na grevovite ne se dobiva samo preku Hristovoto delo. “Hristos ja prenel svojata mok na prostavanje vrz apostolskata sluzba.” “Gresnicite mozat da se pomirat so Boga i so Crkvata preku sakramentot ispoved ili pokora.” “Priznavanjeto na grevot pred svestenikot e sustinski del od sakramentot ispoved ili pokora.” - crkovnite predanija (tradicii) gi izednacuva po vaznost so Biblijata. - proglasila dogma za nepogre{nost na papata (eks katedra). - papata uziva primat kako konecen tolkuvac na Biblijata. - “Svestenikot ja ima silata na klucevite ili sila da gi izbavuva gresnicite od pekolot, pravejki gi dostojni za rajot i menuvajki gi od robovi na satanata vo Bozji deca.” itn., itn. Gledajki go seto ova, duhot ni snemozuva i so pravo se prasuvame sto ostanalo negibnato, neizmeneto i originalno od izvornata bibliska nauka! Zaklucokot e jasen: Izvornata bibliska nauka e iskasapena, iscicana, iscedena. Biblijata e svedena na istorisko-leksikografska kniga, zasto tradicionalnata Crkva go izvadila od nea Bozjiot bibliski kanon i na negovoto mesto go stavila svojot istoriski crkoven kanon prifaten na nejzinite istoriski crkovno-vselenski sobori. Zatoa Bog ne moze da blagoslovi vakvo hristijanstvo koe mu go svrtilo grbot na Boga i daleku otislo od nego, do gusa potonalo vo paganizmot na religiite na starite paganski narodi i, namesto blagoslov, toa mu nosi prokletstvo na svetot. Pocituvani, denesnoto hristijanstvo, kako jalov istoriski hibrid, e vinovno za haosot vo koj se davi svetot, zasto ne mu dava moznost na Boga da mu podade raka, da go izbavi i da go vodi, da mu obezbedi mir, stabilnost i ubav zivot, i zatoa ova hristijanstvo nema bibliska idnina; namesto so Hrista da zamine vo Hristovoto carstvo, toa ke zamine vo ogneno ezero, no, i ponatamu - vo nevrat. |
||
www.myspace.com/sblagoj
|
||
sk
Сениор Регистриран: 25.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 515 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagoj_s, se slozuvam so tebe deka denashnata religiska organizacija narecena crkva se obiduva da ja prezeme ulogata na Sinot Bozji. Zarem ne gledash deka adventistickata crkva e edna od formite na zamena na Sinot Bozji? Seti se na tvojot komentar za desetokot i adventistickite propovednici. Zarem ne gledash deka so taa doktrina adventistickata crkva saka da go zameni desetokot na Levitite? Zarem ne ti e toa pokazatel da se zaprashash zoshto e taka, zoshto hristijanstvoto, vklucuvajki ja adventistickata crkva vo nego, pravi zameni: Sabota zameneta so nedela, levitite so propovednici, kontrola od crkveni proroci namesto od Svetiot Duh, zamena na Boga so tojstvo, vlijanie na biblijata i promena na tekstovite vo zavisnost od doktrinata na hristijanstvoto. Zarem ne e toa drugo ucenje koe Bog go nema dadeno? Zarem ne e toa dovolno za da se zastane na stranata na Boga zaradi licno spasenie?
|
||
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zalmie sto pogresno me razbiras,negledam deka Adventistickata crkva ima zastraneto od Bioblikjata. |
||
www.myspace.com/sblagoj
|
||
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Promenite i dogmite na tradicionalnata hristijanska Crkva Rekovme deka, ne mozej}i da ja brani so Biblijata, Crkvata svojata nebibliska, crkovna nauka, vo tekot na istorijata seta ja dogmatizirala i istata ja brani so crkovni dogmi. Toa znaci deka zad niv, zad dogmite, namesto Biblijata i bibliskiot avtoritet, stoi institucijata Crkva so svojot avtoritet. Namesto bibliskoto: “Taka kazuva Gospod Bog!”, stoi crkovnoto: “Taka kazuva crkvata!” Vo sredniot vek, vo periodot na skolastickata filozofija i teologija, glavno e zavr{eno zdanieto na zvanicnata hristijanska teologija. Dogmite na hristijanstvoto, ciisto koreni gi naogame vo misticizmot na paganskite filozofi, stanale temel na Crkvata. Rimskiot biskup malku po malku uspeal da mu se nametne na mnozinstvoto kako onoj koj ima pravo da postapuva kako bog na zemjata i toa svoe pravo toj go koristel obilno. Vo prodolzenie davame spisok so promenite sto nastanale vo bibliskoto hristijanstvo i so dogmite na tradicionalnata Crkva! Vo 300-tata godina e vovedena molitva za mrtvite. Se zabelez uva sklonost kon oznacuvanje na Crkvata so simbolot krst. Vo 321 godina Konstantin so rimskiot biskup voveduva praznuvanje na nedelata, palenje na sve}i i osencuvanje so znakot krst. Na soborot vo Laodikeja, odrzan vo 336 godina, od strana na Crkvata e usvoeno praznuvanje na nedelata. Obozavanje na relikvii 337 godina. Obozavanjeto na angelite i svetcite pocnuva vo 375 godina. Nekoi pocnuvaat otvoreno da go branat pocituvanjeto na ikonite. Misata stanuva del na sekojdnevnata sluzba vo 394 god. Vo mnogu kraista vo 400-tata godina zvanicnata Crkva gi progonuva praznuvacite na sabota kako sedmi den. Na soborot vo Efes vo 431 godina pocnala da se obozava Marija, kojasto od togas ja narekuvaat Majka Bozja. Vo 450-tata godina praznuvacite na sabota pocnuvaat da se osuduvaat na smrt. Na soborot vo Rim vo 503 godina papata Simahus se proglasuva za Hristov zamenik. Vo 590 godina vovedena e doktrina za vecni maki. Papata Grgur I (540-604) prv naredil vo 600-tata godina vo Crkvata da se upotrebuva samo latinskiot jazik. Vo istata godina vovedena e molitva sto im se upatuva na Marija, na angelite i svetcite. Imperatorot Foka rimskiot biskup Bonifikt III go narekol univerzalen biskup - papa. Od vremeto na papata Konstantin vo 709 godina pocnalo baknuvanje na sandalite na papata. Franackiot kral Pipin vo 750 godina na papata mu dava i politicka vlast. Po dolga borba za i protiv, konecno vo celata Crkva vo 786 godina e vovedeno obozavanje na krstot, ikonite i relikviite. Vo 850 godina se voveduva sveta voda sto ja posvetuva svestenik. Vo 850 godina vovedena e doktrina za obozavanje na Marija Vo 890 godina pocnuva da se obozava sveti Josif. Vo 927 godina e vospostaven kolegium na kardinalite vo Vatikan. Vo 965 godina papata Jovan HIII voveduva obred krstavanje na zvonata. Vo 995 godina papata Jovan XV gi kanonizira umrenite svetci. Vo 998 godina e voveden post vo petok. Papata Grgur VII vo 1079 godina voveduva celibat kaj svestenicite. Vo 1080 godina vovedeno e mehanicko molenje. Vo 1184 godina soborot vo Verona ja osnoval inkvizicijata. Od 1190 godina po~nuvaat da se prodavaat indulgencii (oprosnici). Vo 1198 godina vovedena e doktrina za ispovedanje pred svestenik Pred 13-tiot vek Crkvata ucela deka site nekrsteni deca, vklucuvajki gi i novorodencinjata koi umrele pri poroduvanjeto, poradi “istocniot grev” (istocen grev - adamov grev) zaminuvaat vo pekol, zasto ne pominale niz sakramentot (obredot) krstavanje. Vo 1215 godina vovedena e ispoved pred uvoto na sves- tenik, namesto ispoved pred Boga. Papata Inokentie III vo 1215 godina go proglasuva pretvoranjeto na leb i vino vo vistinsko Isusovo telo i krv. Vo 1229 godina na soborot vo Valensija Biblijata e stavena na listata na zabraneti knigi. Vo 1251 godina angliskiot monah Simon Stok voveduva brojanici. Vo 1311 godina se voveduva krstavanje na novorodencinja. Soborot vo Florensa vo 1414 godina objavil dogma za cistilisteto. Od 1508 godina pocnuva da se upotrebuva molitvata Ave Marija. Vo 1534 godina Ignacio Lojola go osnovuva jezuitskiot red. Na soborot vo Trent vo 1545 godina tradicijata (predanieto) e izednacena so Svetoto Pismo. Vo 1546 godina kon Biblijata se dodadeni apokrifite. Vo 1563 g. tradicijata nad Svetoto pismo povtorno potvrdena. Vo 1563 g. transsupstancijacijata povtorno potvrdena. Vo 1563 g. opravduvawe so vera i dela povtorno potvrdeno. Vo 1563 g. doktrinata za cistiliste povtorno potvrdena. Vo 1563 g. povtorno potvrdeni oprosnici. Papata Pie IX vo 1854 godina proglasuva deka Isusovata majka Marija e bezgre{no zacnata, so sto postavil temel za obozavanje na Marija. Vo 1864 godina izreceno e prokletstvo nad slobodata na religijata, nad sovesta, nad govorot, nad pecatot i nad naucnite istrazuvanja. Vo 1870 godina papata se proglasuva sebesi za nepogresen. Vo 1905 g. papata Pie X proglasuva: “Decata, koi umiraat pred da bidat krsteni, zaminuvaat vo ‘limb’ (sostojba megu rajot i pekolot) kade sto ne uzivaat vo blazena vizija da go gledaat Boga, no toa ne znaci deka tie stradaat. Poradi istocniot grev sto go nasledile od Adama, tie ne zaslucuvaat raj, no nitu pekol ili cistiliste.” Vo 1930 g. osudeni se site javni i drugi nekatolicki skoli. Vo 1950 g. proglaseno e voznesenie na Marija na neboto. Vo 1965 godina Marija e proglasena za majka na Crkvata. Se ocekuva konecno vatikansko objavuvawe na Marija kako posrednik. Site ovie lazni nebibliski doktrini ne bile nesto nevideno i necueno do toa vreme. Vo ovaa ili onaa forma i mera, tie i do togas postoele vo paganskite religii. Novina pretstavuva faktot sto sega tie se proglaseni za hristijanski i vovedeni se vo Crkvata od strana na otpadnatoto crkovno vodstvo. Duri i propovedanjeto na ovie zabludi ne bi bilo tolku opasno koga ne bi bilo primeneto prisiluvanje. Papite gi pridobile kralevite i nivnite vojnici da gi prisiluvaat lugeto da gi prifatat tie zabludi, kako sto kazuva prorostvoto. |
||
www.myspace.com/sblagoj
|
||
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne e deka ne gledash tuku ne sakash. Treba samo da napravish istrazuvanje na informaciite shto ti gi dadov i sam ke se ubedish. Isto kako shto pravish so Sabotata, kade naveduvash Bibliski dokazi i informacii od istorijata. Napravi go istoto i so drugite raboti. No ti ne sakash. Polesno ti e da plukash po drugi. Balashevic vo edna pesna veli: "Najlakshe je samog sebe sl*gati" - Gjorgje Balashevic. Ima vistina vo negovite zborovi.
|
||
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Izgleda imas nekoja zamerka so nekoj od adventistite, ili nekoj druk problem. Te molamm zbori otvoreno bez razlika za kogo se odnesuva, bas me interesira ako mozam da pomognam. A ako adventistite imaat napraveno nekoj promeni vo tekstovite vo Biblijata, te molam navedigi da se koregirame, da go najdeme praviot pat do vistinata. Pozdrav Изменето од Blagoj_s - 30.Април.2010 во 11:54 |
||
www.myspace.com/sblagoj
|
||
sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagoj_s, jas nemam problem so adventistite, tuku samo ti posocuvam na dvojnite standardi koi gi primenuvash.
Prvo, jas ne najdov nekoja rubrika kade veli, "Shto e baptisticka crkva", ili pak nekoja druga organizacija. Ti si toj shto si ja orvoril ovaa rubrika i preku nea naveduvash informacii ( a i otvoreno zboruvash protiv katolicite) za drugi organizacii, ne gledajki deka ti samiot se pobivash so toa. Eve ti dokaz: " Promenite i dogmite na tradicionalnata hristijanska Crkva Rekovme deka, ne mozej}i da ja brani so Biblijata, Crkvata svojata nebibliska, crkovna nauka, vo tekot na istorijata seta ja dogmatizirala i istata ja brani so crkovni dogmi. Toa znaci deka zad niv, zad dogmite, namesto Biblijata i bibliskiot avtoritet, stoi institucijata Crkva so svojot avtoritet. Namesto bibliskoto: “Taka kazuva Gospod Bog!”, stoi crkovnoto: “Taka kazuva crkvata!” Vo sredniot vek, vo periodot na skolastickata filozofija i teologija, glavno e zavr{eno zdanieto na zvanicnata hristijanska teologija. Dogmite na hristijanstvoto, ciisto koreni gi naogame vo misticizmot na paganskite filozofi, stanale temel na Crkvata. Rimskiot biskup malku po malku uspeal da mu se nametne na mnozinstvoto kako onoj koj ima pravo da postapuva kako bog na zemjata i toa svoe pravo toj go koristel obilno. Vo prodolzenie davame spisok so promenite sto nastanale vo bibliskoto hristijanstvo i so dogmite na tradicionalnata Crkva! Vo 300-tata godina e vovedena molitva za mrtvite. Se zabelez uva sklonost kon oznacuvanje na Crkvata so simbolot krst. " Sekoja hristijanska organizacija, VKLUCUVAJKI JA I ADVENTISTICKATA CRKVA, ima simbol KRST, kade ti velish deka e toa covecka izmislica od nekade A.D. 300. Ako e adventistickata crkva spored Biblijata, zoshto togash go pishuvash citiraniot post? Koja informacija e tocna? Jas znam deka krstot ima pagansko poteklo, no ti so taa informacija gi napagjash drugite hristijanski crkvi, a ja branish svojata, ne gledajki deka ste vo ist brod koj shto tone. Ova e najblago shto mozam da ti go napisham za tvoite dvojni standardi. Ignorirajki fakti ne te pravi po mudar, tuku go odlozuvash toj ist moment koga ke se soocish povtorno nekade vo tvojot zivot. Sakav samo da ti posocam na ovoj problem. Ne li gledash deka nema komunikacija megju tebe i drugite clenovi na forumov, da se razvie diskusija za da se nauci neshto? Ti go koristish ovoj forum za reklamiranje na tvojata organizacija. Изменето од sk - 05.Мај.2010 во 10:28 |
||
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
SABOTEN MIR !!! |
||
www.myspace.com/sblagoj
|
||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
VIKEND SABOTEN NEMIRRRRRRRRRRR
|
||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
||
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Благој_с,
Мир и тебе. ------------------------------------------------- Исус ги поучуваше, велејќи: 44 А Јас ви велам: Љубете ги своите непријатели и молете се за оние, кои ве гонат; 45 за да бидете синови на вашиот Татко, Кој е во небесата, Кој прави Неговото сонце да изгрева над злите и над добрите, и дава дожд на праведните и на неправедните. 46 Зашто ако ги љубите оние, кои ве љубат вас, каква награда имате? Зар и цариниците не го прават тоа исто? 47 И ако ги поздравувате само своите браќа; што правите особено?Зар не го прават истото и цариниците? 48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.” (Матеј 5:44-48) -------------------------------------------------- Поздрав,
Изменето од Niko777 - 08.Мај.2010 во 08:35 |
||
Внеси реплика | страница <1 2526272829 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |