IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што претставува монаштвото?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што претставува монаштвото?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 97>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:21
Ne mi e jasno do koga bre ova ce se slucuva pa ajde bre kako moze nekojsega da gi narekuva monasite nezdravi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:23
Originally posted by ggstefan ggstefan напиша:

epa ok, pa jas bas toa go zboruvam celo vreme messenger, samo nekjev da bidam tolku grub monasite da gi narecam nezdravi.

Pa ako monasite se nezdravi ti be sektas sto si, ti si obicen narkoman i bezdelnicar koj vo zivotot nisto ne videl i sega prdavas tuka eftini finti na tvojata sekta vo koja si se zaclenil od perverzni i bludni namer za da mozes da plukas na se sto e sveto zasto si svesen deka nikoga nema da bides del od toa.... i ti si nasol da gi narekuvas monasite nezdravi...djubre edno sektasko....

Изменето од Templarius - 23.Септември.2008 во 15:24
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:25

epa ok, pa jas bas toa go zboruvam celo vreme messenger, samo nekjev da bidam tolku grub monasite da gi narecam nezdravi.

Jas ne mislam derogativno pod "nezdravi", kako sto mozhebi (ne sum siguren) mislish i ti.

Sekoj onoj koj nema mir vo dushata, koj ima namera da napravi ili vekje napravil zlo delo, onoj koj mozhebi razmisluva za neshto takvo, ne e duhovno zdrav.

Na takvite ne im se pomaga so zatvori, a lekarite ne raspolagaat so duhovni lekovi.    
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:29
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Jas ne mislam derogativno pod "nezdravi", kako sto mozhebi (ne sum siguren) mislish i ti.

Sekoj onoj koj nema mir vo dushata, koj ima namera da napravi ili vekje napravil zlo delo, onoj koj mozhebi razmisluva za neshto takvo, ne e duhovno zdrav.

Na takvite ne im se pomaga so zatvori, a lekarite ne raspolagaat so duhovni lekovi.    

Pa ti ne mislis ama vidis toj misli site tie samo toa mislat kako i kade da plukaat na Pravoslavieto pa do koga bre vise majku mu .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:29

Добро вака да прашам некој член, на веќе незнам која “библиска“ црква...Не сте почувствувале некогаш малку потреба да се излолирате (не да станете монаси), и да бидете насамо со Бог?

Како може да се тоа нездрави средини, имате ли малку осет што зборувате? Блиску до природата, подалеку од искушенијата на светот, некој послаб може токму таму да го најде мирот со Бог (не оној ѓаволскиот, од Били Греам “Мир со Бог“)

Па познато е дека за наркоман нема подобар начин од духовно исцелување, особено ако е што подалеку од средината каде пак може да подлегне на дрогата...
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:33
marija pa so ce im e niv izoliranje tie se izolirani vo tie nivni sekti, mali grupacii na zli ludje koi zboruvat za hristijanstvo a vsusnost se bogatat na smeka na nekoi strani donacii i na smetka na mladi ludje koi gi zaveduvaat vo tie nivni t.n crkvi za da mozat amu da pravat so niv sto sakaat...taa izolacija na niv im odgovara..
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:36
Нешто за монаштвото од прва рака

СЛОВО ИСКАЖАНО ПРИ ЗАМОНАШУВАЊЕ
Епископ Иларион Алфеев

Возљубен брате во Господа!
Денес во твојот живот се случи настан кон кој Господ те водел уште од твоето детство и кој ти го посакуваше многу години: ти го прими монашкиот потстриг, се облече во облека на плач и на покајание. Денес, ти се откажа од светот и од сето она што е во светот, според Божјата заповед. Ти го прими монаштвото доброволно, а „не од некаква нужда или присилување“; самиот ти ми ги даде во моите раце ножиците, со кои те потстригов. Денес се изврши твојот потстриг, и отсега твојот живот веќе не ти припаѓа тебе: тој Му припаѓа на Бога и на Неговата Света Црква. Примањето на монаштвото беше чин на твојата волја, но отсега твојата волја треба да се повлече пред волјата Божја и волјата на црковното свештеноначалство, кон кое пристапуваш во целосно послушание.
Што значи да си монах, и по што еден монах се разликува од обичен христијанин? Одговорот на тоа ни го дава Светото Евангелие. Во него се раскажува за тоа како некој богат човек дошол кај Христос и Го прашал што треба да прави за да има вечен живот. Господ му одговорил: „Пази ги заповедите... Не убивај, не прељубодејствувај, не кради, не сведочи лажно, почитувај го татка си и мајка си; сакај ги ближните свои како себеси!“ А човекот Му одговорил: „Сето тоа сум го запазил од младини; што ми е уште потребно?“ А Господ му одговорил: „Ако сакаш да бидеш совршен, оди, продај го имотот свој и раздели го на сиромаси; и ќе имаш сокровиште на небото; па дојди и врви по Мене!“ И човекот, како што раскажува Евангелието, си отиде нажален, оти имал голем имот (Матеј 19:16-22).
Патот на христијанската добродетел се сведува на зборовите „Пази ги заповедите“. А патот на монашкиот живот почнува со зборовите „Ако сакаш да бидеш совршен“. Секој христијанин е повикан да ги пази заповедите, но само монахот е оној кој е обврзан да се стреми кон достигнување на христијанското совршенство. Секој христијанин е повикан да живее според Евангелието, но само монахот евангелскиот идеал го воплотува во животот на најрадикален начин, стремејќи се во сè да го следи Христос. Секој христијанин со крштавањето дава завет на верност спрема Бога, но само монахот Му ветува на Бога дека ќе го следи патот на целомудрие, послушание и целосно откажување од материјалните нешта. Секој христијанин е повикан да се кае, но само за монахот плачот мора да стане постојан и секојдневен подвиг.

Примајќи го монаштвото, ти ја преземаш врз себе одговорноста не само пред самиот себеси, туку и пред оние луѓе на кои ќе им бидеш за пример и кои ќе се обидуваат во тебе да најдат потпора и поддршка. Преподобниот Исак Сириски велел: „Монахот со својата појава и со своето однесување треба да биде пример за секој оној што го гледа, така што – поради мноштвото негови добродетели коишто светат како светлосни зраци – и непријателите на вистината, гледајќи го, дури и без своја волја, да признаат дека кај христијаните постои цврста и непоколеблива надеж во спасение... Зашто, монашкиот живот е пофалба на Христовата Црква.“ И навистина, блажен е оној монах кој на луѓето им ги претставува красотата и величието на животот во Христа; и тешко на оној монах чиј образ на живеење претставува соблазан за верните.

Сакам особено да ти го свртам вниманието кон неопходноста од послушание. Тоа е подвиг кој современиот човек тешко го разбира и го прифаќа, но во него се содржи сета суштина на монашкото дејствување. „Послушанието е основа на монаштвото“ – пишува големиот современ подвижник, архимандритот Софрониј Сахаров. „Послушанието е тајна која се открива само преку Светиот Дух ... Монаштвото, пред сè, е чистота на умот. Без послушание, не е можно да се достигне таа чистота, и затоа без послушание нема монаштво. Надвор од монаштвото е можно да се добијат големи Божји дарови, сè до маченичко совршенство, но чистотата на умот е особен дар на монаштвото, непознат на другите патишта, и монахот може да ја препознае таа состојба исклучиво преку подвигот на послушанието.“

Нека во текот на целиот твој монашки живот те зацврстува постојаната молитва. Пред сè, моли Му се на Господ Исус Христос, „со името Исусово удирај ги непријателите“, имајќи на ум дека во тоа свето име се содржи голема сила: во него е присутен Самиот Бог со сета полнота на Своето совршенство. Напуштањето на молитвата и на црковните служби е смрт за душата, и нема ништо попогубно за монахот од запоставувањето на молитвената практика. Дури и ако срцето твое се спротиставува на молитвата, дури и ако телото е истоштено, сепак не оставај ја молитвата, зашто во неа е твоето спасение.

Возљубен брате! Ти пред мене си ја исповедал желбата да одиш по патот кој од острастеност води он бестрасност, од тление кон нетление, од темнина кон светлина, од ропство кон посинување Божјо, од земјата на изгонетите во ветената земја. Нека монашкиот живот стане за тебе тој пат, и нека Самиот Господ, Неговата Пречиста Мајка, сите светители кои од века му угодуваат на Бога, бидат твои помошници, застапници, покровители и наставници на тој тежок, но навистина благословен пат. Амин.

Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:39

Но они не размислуваат така, гледаш...Не го сфаќаат тоа како повик. Битно да се критикува. Па Св. Јован Крстител, нели на извесен начин водел монашки живот? Што биле Есените?

Ех кога само би имала прилика на некој ден да појдам во некој манастир, да се одвојам од световните обврски и да бидам малку сама со Бог, што има лошо во тоа...
Кон врв
Опитен Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2008
Поени: 699
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Опитен Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:40
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Но они не размислуваат така, гледаш...Не го сфаќаат тоа како повик. Битно да се критикува. Па Св. Јован Крстител, нели на извесен начин водел монашки живот? Што биле Есените?

Ех кога само би имала прилика на некој ден да појдам во некој манастир, да се одвојам од световните обврски и да бидам малку сама со Бог, што има лошо во тоа...

Секако дека можете. само посакајте
Господи Исусе Христе помилуј не
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:41
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

ma skros si vo pravo. toa i jas go zboruvam. edinstvenoto nesto za koe sto na monasite treba da im se cestita e deka sfatile deka nemaat duhovna sila da ziveat so lugje i ne mozat da se borat so grevot, pa potrebna im e posebna terapija.

no toa sto covek e bolen, vo ovoj slucaj duhovno bolen, ne smee da se tolkuva kako znak na doblest.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:42
Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Секако дека можете. само посакајте

Па не е баш така лесно, верувај...тага
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:45

monasi?

a i kakva vrska ima ova so hrsitijanstovto. aj sega da gi citirame uste i buda i krsisna fali ovde.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:47
Пак доаѓаме до мртва точка.
Монаштвото е повик за некои луѓе. Еднаш рзберете го тоа и се ќе ви биде јасно.
Како што мајка Тереза директно го почувствувала повикот од Бог да служи на начин на кој го правеше тоа....Што е толку тешко да се разбере?
ПОВИК. Не секој може да одолее на овосветовните искушенија.
Кон врв
majmunce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2008
Локација: Somalia
Поени: 154
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majmunce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2008 во 15:55
Originally posted by sard sard напиша:

Originally posted by majmunce majmunce напиша:

кој е бре добар и полезен?? ете зошто ми пречат, затоа што сите мислат дека се добри и полезни само затоа што се монаси (читај, посветени на Бога). а кои се и што се тие всушност (секоја чест на ретките исклучоци) немој да ми кажувате. луѓе што не знаат што со себе па ај ќе одам за монах, малку ко на одмор му иде тоа, други му плаќаат, овој само треба по цел ден замисли, да си цртка, да си плетка, да си шетка.

vo pravo e majmunce
Се надевам дека мајмунче станува во 4 сатот наутро СЕКОЈ ДЕН и поголемиот дел од денот го поминува во тишина, во работа и во молитва. И најмалку еднаш во месецот поминува цела ноќ во молитва до 6 часот наутро па со 2 сати одмор си продолжува со денот со редовната работа. А за време на пост и празници и многу почесто ноќите ги поминува во бдение. Се надевам дека мајмунче секој ден исполнува големи молитвени правила какви што монасите се должни да ги исполнуваат СЕКОЈ ДЕН. Се надевам дека мајмунче јаде 2 пати дневно исклучиво со посна храна а за време на постите со значително редуцирана храна. Се надевам дека некои денови ги поминува без храна а почетокот на велигденскиот пост 2-3 дена без храна и вода а се очекува да работи се нормално. За разлика од мнозинството овде кои живеат на нечиј товар, монахот со типикот е задолжен да се храни од трудот на своите раце. Јас знам монах кој од трактор не се симнува. Уште само в кревет што се двои од такторот. Знам кој работи со пчели и со манастирски имот и при тоа тоа толку паметно го прави или Бог му дава ум како да го прави што има приходи како 5 пчелари и земјоделци заедно. При тоа монахот не се грижи за свои 1-2 деца, мајка, татко, ама затоа го носи товарот на еден куп на деца кои сиот свој товар нему му го пренесуваат. Се грижи за сите носејќи го товарот и болките на целиот свет. Мојот исповедник кога започна со исповеди на други луѓе, знаев дека во четврток кога исповеда и кога ќе отидам кај него ќе го најдам сиот скршен и уништен од сето она кое другите му го пренесуваат и бараат преку него помош од Бога. Значи не само што не е ослободен од секојдневните грижи кои ги имаат луѓето, туку ги има и тие грижи зголемено со духовните и молитвени активности.Меѓу монахот од некогаш и монахот сега, сигурен сум дека монахот сега има многу повеќе нешта да се одрече отколку монахот од минатите векови. Денешните благодетти на светот се многу поголеми од некогашните и затоа некогаш монасите од помалку нешта се одрекувале од денешните монаси. Денешниот подвиг да се остави се од нормалниот живот, да се остави дури и старата личност и да се посвети како нова личност посветена само на Бога го избираат само најхрабрите. Но истовремено тој живот на подвиг носи и големо смирување и исполнување. Завршуваат немирите на СВОЈАТА ДУША, човекот кој го живее тој живот влегува во Божјата благодат и се насладува на на Божјата љубов околу себе и во себе. Ако тоа не е така, дали некој ќе отидеше во монаштво?Секој кој има немир може во манастир да отседне и да побара да си ја поврати изгубената душа и изгубениот мир.

не, јас станувам во 6 и поголемиот дел од денот го поминувам во галама, нервоза и немир затоа што мора да заработам за сто и една работа што ми се нерешени. можам да собирам тревки и да ги продавам, но тоа нема ни интеренетот да ми го плати! а тебе кој ти го плаќа интернетот? во денот немам ни 2 саати одмор. јас не се молам секој ден затоа што тоа ми е наложено, како кутрите монаси! јас најчесто јадам два пати, некогаш и еднаш во денот, да, посна храна поради здравствени проблеми. јас на мои плеќи го носам својот товар и товарот на семејството. не сфаќам зошто монахот го носи врз свои плеќи, не товарот на своите најблиски, туку на цел свет. кој го бара тоа од него? дали сака да изигрува маченик? што е воопшто маченик? дали оние деца во Африка што работат за своето помало братче да го прехранат, што се соочиле со милион проблеми, војни, глад во животот, не се маченици (во вистинска смисла на зборот), а не маченици со причина!

не се плашам, стори се чучулига
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2526272829 97>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.