IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 72>
Автор
Порака
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Статус: Офлајн
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 17:52
Епа, ај прочитај и види. А ти каде виде дека не треба или дека немало? 

Изменето од ACELERA - 16.Јуни.2007 во 23:35
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 18:26
ако не пишува дека се крстиле деца, тоа значи дека НИЕ си додаваме кон напишаното...
јас таа храброст да си го навлечам Библиското проклетсво, немам...
Кон врв
sunshine1 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 11.Април.2007
Поени: 41
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sunshine1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 04:36
Evangelos...Evangelie...Svedok..Svedostvo....Gospod neka ti bidena pomos i neka sme smilostivi nad tebe koga ce dojde presudata vrz tebe za ovaa tema...Koga David zgresil i izvrsil preljuba..Gospod mu rekol..: deteto ce ti umre koe e na 7 godini..i koj i da dojde dame pomoli ...nema da te spasi...i taka David  se zatvoril i se molel cela sedmica..no Bog mu rekol..deka ce umre..detteto umrelo...Gospod e praveden...
Koj si be ti Evangelos da kazuvas tuka crkveni raboti...kanonski raboti..svesen li si ti sto zboruvas...podobro covek da utepase odosto  da ja izvitoperuvas Bozjata vistina...tesko tebe..
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 06:35
Abe ti kako da ja nemash prochitano biblijata nikogashWink
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 09:53
очигледно, не, белег... но затоа постојат Светите Отци и нивните книги Ouch
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 10:51
Евангелос, па ти си бил бетер од Мирелем. Си толку ваш како сакаш и кога сакаш. Ако ти одговара Стариот завет го ставаш пред Новиот. Види си го коментарот на цитатот на Реакт од Новиот завет ти му одговараш со Стар завет па уште му велиш дека лаже, Аман човече!

А за ова, ТИ СЕРИОЗЕН СИ????
Сосема погрешна и еретичка теологија. Христијанството е индивудиална вера, а не вера на колективитет.

ЧОВЕКУ ШТО Е ЦРКВА???? Со пријателот твој Аџија се утепавте да докажете дека Евангелистите се црква, а сега одеднаш црква немааааааа!?

Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 10:59
тоа што сакаше да каже евангелос, кое се надевам добро ќе го пренесам, е дека не може туѓата вера, или верата на семејството, или верата на нацијата, да се земе како вера на неверникот...

Значи секоја индивидуа посебно е одговорна за својата вера/невера... Затоа и Христос кажа, дека секое семејство ќе биде поделено... Три за, два против... или два за, три против... Еден ќе биде земен, друг оставен. Значи секој одговорен за својата вера...

п.с. најмалку има потреба ТЕБЕ некој да ти докажува што е црква а што не. Христос својата црква си ја препознава, ти признал или не...
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 11:42
Аџи, гледам дека секогаш кога Евангелос нешто ептен ќе погреши се јавуваш како негов ментор и спасител. Па дај не го мачи човекот, седни и ти пишувај. А, ако го подготвувате за да проповеда, тогаш барем убаво подгответе го, а не вака да се резили.
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 11:53
бронхи, јас во оваа ситуација всушност, се обидов да бидам твој спасител, поточно да ти појаснам тоа што беше јасно од постот на Евангелос, а кое гледам ти не си го сфатил... Само ако ја прочиташе и следната негова реченица која гласи:
Сите индивидуално ќе се појавиме пред Божјиот Суд и сите индивидуално ќе одговараме за своите дела.
Жал ми е ако те разочарав, ама таму нема да ти помогнат мама и тато Smile

ќе ти беше јасно за што станува збор. Во оваа ситуација, конкретно, ти се изрезили брате. не ти личи на името христијанско да настапуваш со навредливи квалификации, подобро речено оповргни ја тезата, а не ја опоганувај ја личноста...Ouch

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 14:12

Bronhi, Sunshine, зошто одма ми се нафрлате со клетви и навреди? Затоа што го застапувам изворното Христово и Апостолско учење?

Јас го прочитав постот на Реакт и си дадов една културна реплика на истиот, а вие ако имате реплика на мојот пост повелете кажете што напишав погрешно и исправете ме согласно учењето на Светото Писмо.

Најлесно е да се навредува, клевети, осудува, менува тема, зборува во ветер итн, но малку потешко е разумски да се навлезе во толкувањето на Светото Писмо и да се стави неговиот авторитет пред нашите лични убедувања.
Ако ја запамтите следнава реченица големо добро ќе си направите себе си:
Ние треба да се прилагодуваме согласно Светото Писмо, а не да го прилагодуваме Светото Писмо како што нас ни одговара!

Ако не наоѓате некаква несогласност во мојата реплкика кон Реакт, а копнеете да напишете нешто на оваа тема, повелете толкувајте ми го следниов стих од Светото Писмо:

Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре.
Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот, неговата безбожност." Езекиел 18:20

Или пак помогнете му на Реакт да ми одговори на прашањето: 

• Дали едно бебе може да силува маж?
  • Повелете покажете се на дело како вие го толкувате Светото Писмо, а за празни дискусии си постојат соодветни подфоруми и теми.

Поздрав!

Изменето од EvAngelos - 17.Јуни.2007 во 16:00
    Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
    Кон врв
    sunshine1 Кликни и види ги опциите
    Група
    Група

Регистриран: 11.Април.2007
    Поени: 41
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sunshine1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 17:48
    Evangelos..posleden pat pisuvam na tema religija...zatoa sto ovde demonot si igra so nevernicite..i lesno gi navlekuva na grev..koj e smrten....
    So krstenieto na Isusa Xrista..se prekina obrezuvanjeto a se prodolzi so krstenieto...So krstenieto se prostuva praroditelskiot grev napraven od Adama  koj zgresi..i se pocnuva nov pocetok i nov zivot....deteto sto povece ostanuva nekrsteno..toa nema Angel cuvar.. i nosi praroditeski grev...i demonot moze da go napgja koga saka..nema nikakva zastita....Prano imalo vakvi svestenici koi i samo eden zbor sto go iskrivuvale..pa se formirale Golemi sobiri a se so cel da bidat anatemisani onie sto zborat krivo...i najcesto istite umirale za 1 -2 godini...jazicite im crvlosuvale..a ti be Evangelos...sto mislis..pojma nemas sto se igras..
    Кон врв
    EvAngelos Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)
    Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
    Поени: 9913
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 18:20
    Originally posted by sunshine1 sunshine1 напиша:

Evangelos..posleden pat pisuvam na tema religija...zatoa sto ovde demonot si igra so nevernicite..i lesno gi navlekuva na grev..koj e smrten....
    So krstenieto na Isusa Xrista..se prekina obrezuvanjeto a se prodolzi so krstenieto..

Новиот Завет настапува во Христовата смрт, а не по Неговото крштевање.
    Во Евреите 9:17 пишува: "Имено, Заветот станува полноважен по смртта, а никогаш не важи додека живее заветувачот "
    Ние при крштевањето се поистоветуваме со Христовата смрт, а не со Неговото обрежание ( обрежанието беше само еден локален завет на Бог со Авраам и неговото потомство - евреите)

So krstenieto se prostuva praroditelskiot grev napraven od Adama  koj zgresi..

Ова звучи убаво, но не е изјава на Светото Писмо, тоа вели дека верата во Христос и во Неговата пожртвителна смрт ни го простува сите наши гревови. Бебето нема капацитет да поверува во Христос, 

А за прародителскиот грев, прочитај што вели Светото Писмо...
    Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот, неговата безбожност." Езекиел 18:20

i se pocnuva nov pocetok i nov zivot....deteto sto povece ostanuva nekrsteno..toa nema Angel cuvar.. i nosi praroditeski grev...i demonot moze da go napgja koga saka..nema nikakva zastita....

Ништо магично нема да се деси откако попот ќе го попрска бебето, тоа повторно ќе си остане старото непослушно бебе на мама Smile
    Новиот живот на бебто започнува кога тоа ќе порасне, ќе дознае за Христос и свесно и своеволно ќе одлучи да се крсти и да го следи Христос.

Pоrano imalo vakvi svestenici koi i samo eden zbor sto go iskrivuvale..pa se formirale Golemi sobiri a se so cel da bidat anatemisani onie sto zborat krivo...i najcesto istite umirale za 1 -2 godini...jazicite im crvlosuvale..a ti be Evangelos...sto mislis..pojma nemas sto se igras..

Кажи ми каде јас го искривувам Светото Писмо? Погледни го твојот пост и провери дали ти ми цитираше барем еден единствен стих од Писмото? А погледни го мојот пост погоре, изобилува со цитати од Светото Писмо. Јас ништо не зборам од себе, само допуштам преку мене Писмото да ви збори на вас кои се нарекувате христијани.

Зарем зборам криво кога велам дека на библиското крштевање му предходи покајание и вера во Исус Христос?
    Зарем зборам криво кога велам дека едно бебе не може да се покае и да поверува во Исус?
    Зарем зборам криво кога велам дека во Библијата нема ни еден единствен пример каде апостолите крстиле бебе?

Зарем грешам кога велам дека едно бебе не може да силува маж?
    А што вели Рекат? Smile

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
    Кон врв
    Реакт Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
    Локација: Burundi
    Поени: 373
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 09:46
    Originally posted by Реакт

Еве библиска поткрепа ЗА крштевањето на децата.
    Ајде и тоа чудо да го видиме Smile

Е па чудо или не, ти напишав!

1. Велиш дека е потребно примање на Словото. Точно! И каде е тука забраната за крштевање на деца?
    Па зарем бебињата можат да го примат Словото? Smile
    Можат да ја примат благодатта Божја или не? Тоа е одговорено во текстот, ама ти си вадел работи од контекст, како и во целиот твој одговор, па си одговарал како си сакал. Епа, браво! Таму е спомнат примерот со Јован Крстител и пророк Еремија. Овие два библиски примери покажуваат дека дури и неродени деца се повикуваат од Господа. И на нив може да слезе Божјата благодат. И децата се способни  да примат таа благодат! Останува и истото прашање - каде е овде забраната за крштевање деца?

Но и друго е точно - пораката Христова до апостолите е да ги крштеваат сите, па исклучок за децата не е направен.
    Пораката Христова до апостолите е да ги крштеваат оние кои ќе поверуваат..
    "Одете по целиот свет и проповедајте го Евангелието на секое создание! Кој поверува и се крсти ќе биде спасен, а кој не поверува ќе биде осуден" Марко 16:16

Бебето за жал, не може да поверува во Христос.

Не може да верува. Да. Ама што пишува овде - да се проповеда, па да се поверува. Па дали на детето може да му се проповеда? И кој понатаму ќе се грижи за тоа дете? Но очигледно е следново - протестантското сфаќање за крштевањето (општо) е поинакво од православното. Е, тоа би требало да биде темата - за крштевањето - па тогаш да ги видевме вашите т.н. аргументи за или против. Од вистинското сфаќање на крштението произлегува одговорот на ова прашање. А за верата на детето, како и за се останато, одговараат родителите. Па затоа и крштевањето е според нивната вера. А видовме дека верата на другиот и Христос ја прима. Погледни ги цитатите (Матеј 8, 9, 15 глава и многу други).

Христос ги повика децата при Него и ги искара оние кои пречеа тие да доаѓаат при Него (Матеј 19 гл.)
    "Оставете ги децата и не бранете им да дојдат кај Мене, зашто на таквите им припаѓа Царството Небесно. И откако ги стави рацете на нив, си замина." Матеј 19:14

Реакт, каде читаш ти тука дека Христос ги крстил децата? А ако не читаш такво нешто, тогаш кој ти дава за право да го поврзуваш овој стих со крштевањето на бебињата?
    Давеник и за сламка се фаќа, ама за жал и со неа потонува.

Па каде пишува дека Христос било кого крстил??? Христос самиот, директно ги повикува децата, а останатите ги повикуваат апостолите, според Неговата заповед! Христос ја кажува суштината - дека децата се СПОСОБНИ да влезат во царството небесно, за кое основен услов е крштевањето!

Има и други библиски примери каде децата се повикуваат да бидат Божји следбеници- повикот кон пророк Јеремија во Стариот завет (Јерем. 1, 5) каде Бог го посветил - еден од старозаветните термини за крштевање
    Прво Еремија не бил бебе, второ неговиот повик нема врска со крштевањето. Едно си се баби, а друго си се жаби. Бабите озборуваат низ дворовите, а жабите крекаат по барите Smile

Па не биди ни баба, ни жаба! Читај! Претходно ти го објаснив ова.

- примање во верата - станување Негов следбеник, или како и да се нарече тоа. Исто е и во Новиот завет за св. Јован Крстител (Лука 1, 5).
    Кажи ми еден стих каде Јован Крстителот крстил бебе?
    А ако нема, тогаш зошто го спомнуваш како пример?
    Јован вршеше покајничко крштевање за оние кои се каеја, за оние кои носеа плодови достојни за покајание. Каква врска има тоа со бебиња?

А каква врска има ова! Па не реков дека св. Јован крстил дете! Не измислувај! Ова е еден библиски пример, на кој многу инсистираш, дека и деца можат да бидат повикани од Бога и да ја имаат Неговата благодат. Ако за нив може, може и за сите други деца. Таа благодат ја добиваат сите, па и децата, кога се крштеваат. Зошто децата би биле лишени од таа можност? Но, затоа реков дека основниот прооблем е разбирањето на оваа голема тајна!

Овде не само што нема забрана, туку има и повик! Во сихот кој го спомнуваш не се искажува услов, туку се дава констатација!
    Каде има повик за крштевање бебиња? Smile Кој стих го наведувам? Ај цитирај ми го...

Цитатот за Филип.

2. Покајание! Велиш дека децата немаат грев па не треба да се крштеваат.
    Јас не реков дека бебињата немаат грев, туку дека наследуваат мртов грев, грев немоќен да ги осуди за во огнениот пекол.
    Тие наследуваат смртно и грешно тело, но ако ненадејно починат, нивниот дух си се враќа кај нивниот Небесниот Татко!

За првородниот грев имаш и библиски цитати. Тој грев е наследен од Адама. Или, пак, не! Тогаш тоа би значело дека до одредена возраст тој адамов грев нема никаква важност, а потоа важи??? Big%20smile Не е јасен терминот - мртов грев! Децата немаат свои лични гревови, ама го имаат првородниот, адамовиот (Рим. 5, 12).

Еве нешто библиски "Како што гревот влезе во светот преку еден човек, а преку гревот - смртта, по таков начин и смртта премина на сите луѓе преку еден човек, оти сите згрешија" (Рим. 5, 12).
    Сите! Тоа е прародителскиот грев.

LOL

Научи ја прво разликата меѓу Стариот и Новиот завет. Дали не можеме едни на други да си помагаме? Дали не можеме едни за други да се молиме? Секој одговара за својот грев, ама и со овој стих си ја промашил темата (види во наслов која е и продолжи за неа). И пак велам - со што овде ја гледаш забраната, или само цитираш некој стих кој нема некоја посебна врска со темата?

Во Стариот заврет цар Давид вели дека во беззаконие е зачнат и во ГРЕВ го родила мајката негова (Псалм 50, 5). Тој бил роден во сосема законит брак, а ова се однесува на прародителскиот грев кој со крштевањето се оттргнува.
    Јас пак мислев дека Христовата жртва го отстранува гревот.
    Каде пишува дека едно вонредно бањање на едно бебе (кое вие го нарекувате крштевање) го чисти прародителскиот грев кај бебето?
    А ако го чисти, тогаш бебето треба да е безгрешно, свето итн. Но дали е така? Дали бебето не продолжува да греши и потоа? Да не наследува некој нов прародителски грев по крштевањето?
    Тогаш колку пати треба да го крштеваме бебето за да го направиме сосема чисто од прародителскиот грев? Smile

Ете ти! Колку си контрадикторен самиот со себе, само за да одиш против! Крштевањето го нарекуваш вонредно бањање? Така ли го разбираш? Затоа велам дека основната разлика е во прифаќањето и разбирањето на крштевањето? Прародителскиот грев постои или не! Библијата вели - да! А крштевањето не значи просто опростување на тој грев, туку давање на Божја сила, благодат, енергија од Бога, за тој корен на гревот не биде посилен. Но, понатаму се зависи од слободната волја. Ова не е насилство.

Затоа покајанието е нешто  што треба да го правиме постојано а не само еднаш - пред да се крстиме и толку! 
    Темата не е покајание, ајде да видиме библиски аргументи за крштевање на бебињата...

Па цел одговор е на библиска основа! А покајанието и ти го спомнуваш.

Овде има и историска причина зошто тоа е така кажано. Имено,  апостолите прво морале да ги крстат возрасните - родителите, па потоа тие да побараат да бидат крстени нивните деца.  Затоа и ова кога е пишувано е дадено за возрасните како нивна подготовка. Отпосле апостолите проповедале па и крштевале. Но тоа е историја и хронологија на настаните.
    Ме потсетуваш на гоор и на неговите неосновани претпоставки Smile
    Наведи ми еден библиски аргумент каде некое семејство ги замолило апостолите да им ги крстат децата?
    Нема? Епа нема Smile

Има!  Напишани се! Но во овој дел малку говорев за историскиот контекст на темава.  А историјата не можеме да ја промениме.

И друг библиски пример е од Стариот завет, т.е. за старозаветното крштевање - обрезанието. Во Стариот завет имало ЗАПОВЕД кога ДЕЦАТА да бидат обрезани (на осмиот ден од раѓањето). И Христос како ДЕТЕ бил обрезан.

Обрезанието нема врска со крштевањето!
    Христос бил обрезан на 8-от ден, но бил крстен на 30 години!

Обрезанието претходи на крштевањето. Христос не дојде да го поништи Стариот завет, ако ти текнува на цитатот. Зошто Христос се обреза 8 дена а се крсти на 30 години - е тоа е малку историја. На секој човек, според Еврејската традиција, му било забрането било што да прави пред 30-та година од животот. Тоа била границата за полнолетство. како споредба - до 18  г. кај нас човек не може да гласа на избори, но дали тоа значи дека  тоа дете ги нема сите  карактеристики на  граѓанин на оваа држава?  А Христос не се  крсти за Себе, туку за  нас.

3. Вера. Исто така точно! Секој што се крстил изразил желба да стане христијанин. Детето не може да ја искаже својата вера, но можат родителите.

Сосема погрешна и еретичка теологија. Христијанството е индивудиална вера, а не вера на колективитет.
    Сите индивидуално ќе се појавиме пред Божјиот Суд и сите индивидуално ќе одговараме за своите дела.
    Жал ми е ако те разочарав, ама таму нема да ти помогнат мама и тато Smile

Христовиот повик е: Секој кој ќе поверува и се крсти ќе биде спасен.... веруваш ли?...Оној кој верува во мене не се појавува на суд....ако веруваш од се срце, можеш да се крстиш (оваа реченица Филип му ја упатил на етиопјанецот, а не на неговите родители)

Никој не спори дека секој индивидуално ќе одговара. Како децата ќе одговараат? Дали се индивидуалци? Ако да - тогаш е неспорна и потребата од нивно крштевање. Ако не - тогаш дали родителите можат да одлучат во нивно име? Ако да - тогаш што е проблемот ако се грижат за нив и сакаат да ги крстат? Ако не - како тоа да можат да одлучуваат за се, само не за нивното крштевање?  Ама ова е за Судот. До таму треба и многу друго да се направи, а започнува од крштевањето.

Па нели капетанот од Капернаум се молеше за својот слуга (Матеј 8 гл.) и слугата оздраве по верата на друг, ќерката на Хананејката по верата на својата мајка (Матеј 15 гл), ќерката на Јаир воскресна според верата на своите родители, а никој не ја праша дали сака (Матеј 9 гл.) и многу други вакви примери.

Никој од овие примери што ги наведе не бил крстен по воља на своите родители, ниту пак наследил вечен живот по воља на своите родители. Ние можеме и сме повикани да се молиме за другите, но крајната одлука за прифаќање на верата и крштевање останува до нив. Тоа е слободната воља на човекот, за жал, Бог е верен и не ја злоупотребува таа слободна воља на поединецот.

Па кој спома злоупотреба на слободната волја!? Па дури насилно да те крстат - твое е дали ќе веруваш и постапуваш според верата или не! И овие примери не се за крштевање на децата, туку за тоа дека по молитвата на другиот можеме и ние да добиеме од Бога она што ни треба. Па ако родителот го моли Бога за своето дете, а секој родител знае што значи да се моли за детето, дали Бог ќе ја отфрли таа молитва и нема да го испрати Својот благослов врз тоа дете??? И ако некој грешел и по смртта бил осуден, дали по молитвите на живите таа состојба не може да биде променета???

Па зарем Бог ќе биде против волјата на родителите да го крстат своето дете????

Не, туку Бог ќе биде против тоа бебето да биде небиблиски крстено. Бог сака вистинско и суштинско крштевање, а не само обредуално и формално бањање на бебето.
    Бог сака на крштевањето на му предходи вера и покајание, а не мекции и шише ракија со комшиите.

Не вулгаризирај! Какви мекици и ракија? Па и да има мекици, а тоа нема врска со верувањето, што е тука лошо? И одговори ми какво е , според тебе, тоа вистинско и суштинско крштевање???

Еве, на пример, некој кој е глувонем, а има многу такви, тој не може ниту да ја чуе проповеддта за Бога ниту да ја потврди. Па дали да остане некрстен?

За нас се дадени и заповедани правилата, а исклучоците остави му ги на Бог.
    Зошто да се водиме по исклучоците, кога јасно ни се дадени правилата?
    Сакаме да го прејдеме Бог? Сакаме да му вадиме карти од ракав на Бог?

Ајде нека ти биде. Ама ти или некој од твоите да поставеше вакво или слично прашање, а да не добиеше одговор...

Затоа и се вели дела словото убива а Духот дава живот (2 Кор. 3, 6). Духот на Библијата не сречува крештевање на деца!

Стихот не ти е на место, Библијата забранува небиблиско крштевање на бебиња!

КАДЕ! Духот на Библијата, или попросто кажано - нејзината содржине не го спречуваат тоа!

4. Примери за крштевање на деца. Има! Апостолите прво ги запишале своите списи, потоа проповедале на возрасни - нормално - затоа што тоа е почеток на христијанството, па потоа крштевале. Павле ја крстил Лидија и нејзиниот дом (Дела 16, 14), семејството на Стефанин (1. Кор. 1, 16), семејството на стражарот во Филипи (Дела 16, 30).

Каде пишива таму дека апостолите крстиле бебе? Smile
    Повторно старото "добро" оружје - аргумент на молк Smile

Волкав текст, а ти велиш - молк! Зарем во овие запишани настани во семејствата немало ни едно дете???  Како тоа да налетувале само на бездетни семејства??? 

Зарем во овие запишани настани во семејствата немало ни едно дете???  Како тоа да налетувале само на бездетни семејства??? 

Дозволи да ти поставам едно контра прашање...

• Дали едно бебе може да силува маж?

Тоа, според твоето толкување на Светото Писмо, ние го читаме во 1 Мојсеева (Битие) 19:4 каде се вели дека сите жители, стари и млади, од сите краишта на градот Содом се собрале околу куѓата на Лот за сексуално да ги злоупотребат гостите.

Епа, ако стихот вели "сите жители, стари и млади, од сите краишта на градот Содотм", согласно со твојот критериум за толкување на Библијата, следува дека меѓу нив имало и бебиња кои дошле да ги силуваат овие двајца мажи LOL

Кажи ми, каде е поголема веројатноста да најдеме бебе, во 4 фамилии или во целиот град Содом? Smile

Дали со ова ти помогнав да ти се отвори една нова перспектива при толкувањето на Светото Писмо? Искрено се надевам да.

Да те разочарам дека не ми помогна. Ако сакаш така - еве ти еден контра пример. Христос, кога ги испратил апостолите да проповедаат им рекој дека Тој е со нив во сите денови до свршетокот на светот. Така? Е ако е така, дали тоа значи дека нема да биде со нив потоа??? Тоа е така ако Библијата се толкува своеволно. Има контекст на настаните. Го спомнав духот на Библијата и тој треба да се запази при вакви своеволни толкувања. И демек сега најде цитат кој е некаков аргумент, па со толкави букви го напиша?

Не за пишано  конкретно дека биле деца крштевани, но тоа не значи и декла ни едно дете не било крстено! А за тоа ни сведочат и најстарите христијански списи на Тертулијан (околу 150 г), Ориген и Иринеј.

И како и секоја дискусија на православните, кога нема да најдат згодно место во Писмото, одма се префрлуваат (бегаат) во нивните стари "отци" иако и самите тие "отци" неколку пати ги предупредиле да останат во канонот на Светото Писмо.

Не! Овде станува збор за историски сведоштва дека крштевањето на децата било познато уште во апостолскиот и постапостолскиот период. Ова протестантско ваше тврдење е од кој период? Пред 100-200 години? Кога, историски, бил формиран каконот на Светото писмо? Затоа треба и малку познавање на историјата

Значи оваа пракса постоела од најстаро време.
    Затоа крштевањето е како садење - благодатта на Светиот Дух се дава, но не дејствува насилно! Таа ни помага да растеме духовно, освен ако не мислиме дека сами, без Бога, тоа можеме да го направиме!

Убава песничка, но ја нема во Библијата Wink

Не е песна! Ова е смислата на крштевањето!Wink
    Без коментар
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 09:56
    Originally posted by Реакт Реакт напиша:

Но очигледно е следново - протестантското сфаќање за крштевањето (општо) е поинакво од православното. Е, тоа би требало да биде темата - за крштевањето - па тогаш да ги видевме вашите т.н. аргументи за или против.

Погрешно поставена теза...

ХРИСТИЈАНСКОТО сфаќање за крштевањето е различно од тоа како денес го практикува православната црква... Учењето на Христос и Апостолите е јасно, апла јасно... нема шо топла вода да се измислува... Вера, па крштение... Милион пати нагласено... Како што не може смрт пред раѓање, како што не може прошка пред покајание, така не може ни крштевање пред вера... Многу е јасно и просто... НО вие ги барате причините, се со цел да се оправда знаеме што... $$$$
    Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2425262728 72>
      Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,360 секунди.