|
ПОЛИГАМИЈА |
Внеси реплика | страница <1 2425262728 46> |
Автор | |||
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 14.Март.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 740 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kolku imal Abraham a.s.??? |
|||
ISLAM VJERA ISTINE
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зошто во оваа реченица ги раздојуваш термините човек и жена? Дали сакаш да кажеш дека жената не е човек?
Аха, само ти радувај се дека ништо од тоа нема да се случи. Сексуалните болести се преносливи и кај жените и кај мажите. Ако една жена (првата) има некоја сексуална болест, таа ке го зарази мажот. Па кога овој маж ќе ги...хммм како да се изразам на исламски начин... кога овој маж ќе ги "згрижи" другите жени и тие ќе бидат заразени од него. Значи врти сучи, ако имаш полигамен брак - сите ќе си ја пренесат половата болест меѓу себе.
Изменето од EvAngelos - 25.Март.2008 во 01:51 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Уменко зборувам за Авраама,тој имал жена и робинка нели,едната му го родила првенецот Исмаил,а тоа била Агара,а другата му го родила Исак,а таа била Сара.Значи не е дна,туку се две.А плус на тоа не заборавај дека за мене и Соломон е пророк според к*р,анот.А зошто Библијата ги спомнува тие кралеви и цареви и нивната Полигамија?-Која е нивната улога во Божјиуот Збор? |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Уменко Авраам не бил Божји Пророк...уменкоо
|
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Немој бе толку ниско да паѓаш.Зарем забораваш дека Исламот навреме ја дал превентивата.Ти зборувам за тотално здрави жени.Ако тие имаат однос со повеќе мажи кај нив е поголема вероватноста да заболат од венерични болести,за разлика од обратната состојба.Читај малце медицина,остави ја за момент Библијата,никаде таа не ти бега. Не фаќај се за зборот,фати се за суштината.Ако сум напишал човек,сум напишал во брзање ,а секако дека сум мислел на маж. |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ЕвАнгелос,на овој начин само ја докажуваш својата нискост во водење дискусии,се држиш ко чориот за стапот.Колку пати да ти кажам дека и Авраам-Ибрахим,и Соломон-Сулејман според к*р,анот се Божји пророци.Јас работите ги гледам од двете страни,не сум ограничен како тебе УМЕНКО. |
|||
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кога сме кај медицината, за тебе сум Доктор EvAngelos
Во еден полигамен брак сеедно е кој ќе биде заразениот.
- Доколку мажот е заразен, тогаш тој ќе ја инфицира првата жена, па втората, па третата, па четвртата соодветно при неговото "згрижување" на нив.
- Доколку една од жените е заразена, тогаш таа ќе ги инфицира мажите што ја "згрижуваат".
Значи сеедно е дали се работи за еден маж со повеќе жени или една жена со повеќе мажи - ако се работи за полигамен брак сите ќе бидат заразени.
|
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За мене си др.Никој и ништо.Зборувам за брак во кој сопружниците се сосема здрави.Зборувам за можноста на заболување кај здравите.Значи жена во брак со повеќе мажи многу полесно ќе се разболи од маж оженет со повеќе жени.Ајде врти тоа конталото во главата белким сега ќе сватиш. Доколку една од жените е заразена, тогаш таа ќе ги инфицира мажите што ја "згрижуваат".А за ова цело време ти укажувам,ама изгледа тебе многу ти се спие,па не читаш. |
|||
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако во еден полигамен брак сите сопружници се здрави, еднаква е веројатноста секој од нив да биде заразен. Но од полова болест тешко дека некој ќе се зарази доколку нема излети надвор од бракот. А доколку се мисли на болести од нехигиена, тука повторно е сеедно кој прв ќе биде заразен бидејќи при меѓусебните "згрижувања", безразлика во каков состав е бракот, сите ќе бидат заразени. Значи не гледам причина зошто моделот "една жена - повеќе мажи" е поопасен од моделот "еден маж - повеќе жени".
Но знам и сигурен сум дека најбезбеден е природниот модел "еден маж - една жена" Изменето од EvAngelos - 25.Март.2008 во 02:37 |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А имаш жена ЕвАнгелос?
А за другото остави за утре,Мариа_магдалена ќе ни појасни,самата рече дека сме биле лаици.Баш сакам да чујам како стручно тоа ќе ни го објасни. |
|||
|
|||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ubav post Efendija. Licno mislam deka i ti ne ja opravduvas poligamijata, no ne ja osuduvas zatoa sto islamot ja dozvoluva. Tockite sto gi nabroja, za prvite 2 mislam deka sekoja normalna zena ( samata se stavam vo takva pozicija, pa taka i kazuvam) ne bi prifatila nitu da bide vtora zena , nitu treta , a nitu prva so drugi pokraj nejze. Ona sto pogore ti go kaza, da se pomogne , da se zgrizi vo teski momenti, sekoja cest i sekoj cestit covek bi postapil taka, imame eden kup primeri na takvi pomaganja vo uslovi na elementarni nepogodi. no neprifatlivo e vo takva situacija da dojde do poligamija. tretata tocka e najlesno ostvarliva, ne e tesko materijalno site podednakvo da gi obezbedis no cetvrtata, apsolutno nevozmozno. ednostavno ne mozes da bides ednakov so site vo sekoj pogled zatoa sto ne mozes da imas isti cuvstva kon site. Cuvstvata ke gi dades na edna , drugite mora da se svesni deka ednata e pred niv ... dali toa gi pravi srekni? Mozno e i cuvstvata kon taa edna da zgasnat... pa druga da gi pridobie... drugata ke bide srekna, a prvata otkako ke sfati deka e istisnata od tvoeto srce? Poligamijata moze da funkcionira edinstveno ako se otstranat site cuvstva, a kakov e toj brak bez cuvstva? Brakot e zaednica vo koj se stapuva pred se od ljubov, zaednicko pocituvanje i razbiranje, toa sto i ti samiot go velis za svojot brak. tamu kade sto maz i zena go ostvarile takviot odnos, mesto za tret nema. sto se odnesuva do polnite bolesti , ne e tocno deka zenite se popodlozni i poveke gi rasiruvaat takvite bolesti. |
|||
Внеси реплика | страница <1 2425262728 46> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |