|
Каков е статусот на БОРЦИТЕ од војната 2001 |
Внеси реплика | страница <1 2324252627 51> |
Автор | |||
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бранителот замина без да ја дочека правдата
Предраг Поповиќ (25) почина како последица на тешкиот дијабетес, но тој беше духовно застрелан уште во 2001 година кога државата сосема го отпиша по ранувањето кај Гошинце ДОБРОВОЛЕЦ ВО АРМ Кумановецот Предраг Поповиќ почина на 27 мај годинава чекајќи лекарска помош во количка на скопската инфективна клиника. Како што вели татко му Војкан, чекал повеќе од 25 минути. Му починал на раце. Вели дека неговиот син бил духовно убиен уште во 2001 година. Тогаш на 18-годишна возраст се пријавил како доброволец во АРМ за да ја оствари својата должност и да застане во одбрана на татковината. И татко му и брат му биле резервисти во полиција, а мајката и сопруга Гордана ги чекала во скромната куќарка во Доброшане кршејќи прсти во долгите ноќи. За кого попрво да се грижи? Кобната вест стасала од фронтот на кој бил на должност најмалиот - Предраг. Бил повреден во главата додека заедно со колегите бил на стража. Прв му помогнал Марјан, кој и покрај рафалните истрели успеал да го однесе ранетиот другар до скривницата. Предраг слушнал два истрела, а потоа не се сеќава на ништо. Му рекле дека бил 18 часа во кома. Оттогаш почнуваат и неговите битки со државата. Бил отфрлен, а АРМ го отпишала од своите редови како неспособен. Поради судските лавиринти, Пепи не успеа да стаса до Судот за човекови права во Стразбур, иако беше убеден дека ќе ја дочека правдата - раскажува татко му Воислав. Тој се сеќава дека Предраг често велел дека судовите намерно ја одолжуваат процедурата, зашто добро им е позната неговата тешка здравствена состојба.„Тие чекаат јас да умрам и предметот да се заврши. А новата влада се спрема да им даде пензии и статус на борци на терористите од ОНА, боже што се не ќе дочекаме. |
|||
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
|||
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Статусот Борец е основната цел во програмата на ,,Унија на Борци 2001-2002. Сепак до тоа брегу ќе дојде.
|
|||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
... ocigledno na branitelite mislat samo tie koi gi pocituvaat....ama ne se mokni da im pomognat... onie koi treba...molcat...
Неодбранети бранители Предраг Поповиќ, бранителот од Куманово што прерано почина на 25-годишна возраст, беше пример за патриотизам. Во 2001 година тој не размислуваше дали ќе оди во Паралија или ќе се сонча во Охрид, туку замина на фронт за да ја брани Македонија од агресијата од Косово. Но, за жал Пепи, а и многу такви патриоти како него не се одбранија од државата, која им стана непријател број еден. Едни, како Предраг, државата не ги призна за бранители, иако тој беше доброволец во АРМ и беше тешко повреден додека бил во патрола кај Гошинце. Доброволец на 18 години, кога неговите врсници размислуваат само каде да се „шлаат“. Другите, ги призна за бранители, ама од тоа ништо не добија. „Етикетата“ повеќе им тежи отколку што им користи. Им се ветуваа станови, бесплатни учебници, стипендии... Испадна по народната: Многу ветила, малку направила. Некои од бранителите уште се водат како внатрешнораселени, некои останаа без цели имоти. Децата без татковците. Државата не го врати долгот кон тие што ја бранеа, а од кои некои ги дадоа и своите животи. |
|||
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бргу ќе прозборат и ,,тие,,. Не се толку моќни колку се замислуваат. Ни тајната полиција сега нема да може да им помогне, независно дали е тајна полиција на опозицијата или на власта.
|
|||
|
|||
orlov
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Стварно луѓево ми се чудни. Знаат да плачат, а не знаат да си бараат.
Изменето од orlov - 03.Август.2008 во 20:31 |
|||
|
|||
dejanpp
Сениор Регистриран: 30.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
parlamentot doajdza vreme da go resi prasajneto za niv no koj ke ja resite podelbata pomejdzu niv zasto i tie se podeleni na braniteli koi se poblisku do vmro-dpmne i braniteli koi ne se pa taka da ovie pobliskite vejke uspeaja da izvlecat nekakvi sredstva po partiska linija koj po 5000 evra koj po 30 000 evra a nekoj zede duri i 100 000 evra so donesuvajne na ovaj zakon ke se ovozmozi ne samo zadovolstvo nego i nezadovolstvo poradi nemoznosta sekoj da se tretira pravilno.
|
|||
Polaris
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 1514 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dosta te bre luge dosadni stanavte veke so ovie branitelite....
|
|||
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
|
|||
invader
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 442 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како не ти е срам да кажеш овакво нешто!!!
Сите имаат права да бараат што ке им се посака, и што е најтрагично добиваат, смо оние кои искочија да ја бранат својата татковина од терористи тие не можат да си ги остварат своите права и секако се досадни! Не се досадни, туку се премногу трпеливи!!! Изменето од moira - 02.Август.2008 во 17:56 |
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Polaris
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 1514 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дечково си го заслужи одморот.. |
|||
Polaris
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sto rekov loso bre alooooo oo vladimirce..
|
|||
|
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
+ 1 |
|||
Внеси реплика | страница <1 2324252627 51> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |