|
Статусот на жената во Кyранот |
Внеси реплика | страница <1 2324252627 38> |
Автор | ||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако убаво подразмислиш за овој хадис,ќе сватиш дека токму сопругата е на ПРВОТО и ВТОРОТО место. |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Но...жената не мора да е само сопруга и мајка за да биде ценета....нели?
Што е со оние кои нема да се омажат од икс причини? Или оние кои од икс причини немаат деца? Зар тие не се жени достојни за почит? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Normano deka se dostojni draga marija...
ova e eden od hadisite na Bozjiot Pratenik, n.b.m.n., koj se odnesuva na majkata. Imame hadis kade Bozjiot Pratenik, n.b.m.n. mu vetil Raj na covek koj dobro ke se grizi za svoite kerki... Pa draga, zenata na Pratenikot, negovata NAJSAKANA, nema deca, Aisha r.a. a sepak hadisite na Pratenikot ni govorat za negovata privrzanost kon nea..... Ova e samo eden hadis, i se odnesuva na ZENATA kako MAJKA..... A za se drugo si ima propisi pozz |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Овој хадис ја опфаќа мајката,имаш хадиси каде се зборува за сопругата,имаш каде се зборува општо за жената,имаш каде се зборува за ќерките,и во сите тие хадиси ЖЕНАТА зазема високо место. |
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova e interesno prasanje.... Sepak mozeme i tuka da diskutirame zar ne! |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 14.Март.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 740 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas postirav k*ranski ajeti kade jasno Allah dz.s. ni kazuva deka vo fundamentalnite raboti na verata mazot i zenata se isto. Jas i mojata zena sme na isto nivo. Ako pravam dobo delo Allah ce me nagradi, ako napravam loso delo treba da se pokajam za Allah da mi go prosti. Istoto se odnesuva i za mojata zena, ako napravi dobro delo Allah dz.s ce ja nagradi, a ako napravi loso delo treba taa samata da bara oprost za da e se prosti.! zaklucok_ Kaj Allahovata Rang lista Mazot i Zenata se ednakvi! |
||
ISLAM VJERA ISTINE
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Благодарам за одговорите.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, се разбира дека можеме, не сакав да помислите дека се одвлекува дискусијата офф-топик. Те молам - дај едно свое видување за тоа како е реалната состојба во денешното општество и зошто има пречки при остварувањето на права кои и се, како што гледаме, зацртани од к*ранот и што да се направи за да се надмине тоа... сепак сме сведоци на масовна необразованост, огромна невработеност, дури и неработоспособност (во смисла - немање знаења од некоја практична област во која би можеле да работат)... Како треба да биде всушност? |
||
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ova e kolku versko prasanje tolku e vo domenot na politikata....
Pred se nemozeme da gi zatvorime ocite pred golemiot procen na neobrazovanie kaj zenite koi se muslimanki. Nekoi se so sredno , nekoi so osnovno nekoi so fakultet. Interesen e eden fakt, brojot na neobrazuvani muslimanki e najgolem vo Makedonija. Vo Bosna e soseka poinaku, imalo skoluvani muslimanki so generacii, vo ALbanija isto taka, Kosovo, Sandzak i sl. No Makedonija e po nesto special. Momentalnata sostojba navistina ohrabruva. Mi bese ogromno zadovolsto sto denes sretnav edna moja sestra vo islam, koja e mr.menadzer za covecki resursi, i mi govorese kako nejzinata stuka e povrzana so islamot, kade sto Pratenikot Muihammed, n.b.m.n., rekol: "Funkciite davajte im gi na onie koi se sposobni za toa." No za zal, tesko i ide naoganjeto na rabota. Pokrina devojka ne e bas prioritet na firmite zar ne:( No ete nejzinata majka ima samo osnovno odd. Pricinata e ednostavna, ziveele vo nekoe dalecno selo, kade imalo samo osnovno, a za sredno morale da odat do gradot, nemalo prevoz i sl.Teski vreminja (siromatija i sl.) Kako sto rekov, moite prijatelki se najcesto pokrieni i poveketo od niv studiraat. No na opsestvoto mu e mnogu tesko da ja prifati taa promena. Da ne bide deka sekogas gi obvinuvame drugite, za toa ponajveke sme vinovni samite nie. Da porano se obrazuvale muslimankite, sega tie bi imale poodgovorni funkcii, i ne bi se gledalo na POkrienata kako BAUK, bidejki imalo i porano. Edna muslimanka otisla da volontira vo ministerstvoto za trud i soc. politika (dipl. psiholog e) i vednas nekoja sluzbenicka ja docekala na vrata so zborovite:"Vo javni institucii e zabraneto nosenje marama. Ili trgni ja i vlezi ili izleguvaj." Cudno no realno. No kako i da, devojkava barala da zboruva so sefot, koj bil albanec, i se zacudil na toj NOVOISLAMSKOFOBSKI zakon t.e. pravilnik. Sepak ova e opsirna tema, znam deka retko koj saka da cita dolgi postovi, pa mozeme da prodolzime i podocna. |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
No ete nejzinata majka ima samo osnovno odd. Pricinata e ednostavna, ziveele vo nekoe dalecno selo, kade imalo samo osnovno, a za sredno morale da odat do gradot, nemalo prevoz i sl.Teski vreminja (siromatija i sl.)
Mojata drugarka muslimanka ostana so osnovno obrazovanie ne zatoa sto ziveele vo dalecno selo, ne zatoa sto bile siromasni , ne zatoa sto nemalo prevoz, tuku zatoa sto nejzinite roditeli smetaa deka e povazno da nauci da gotvi , bide dobra domakinka i da udovoluva na mazot i negovoto semjstvo otkolku da bide obrazovana. Jas koga gi posociv Bosna i Turcija kako zemji vo koi muslimankite navistina se i obrazuvani i poinakvi od muslimankite albanki na primer Ajsa, podseti se sto se si mi napisala togas, sega od tvojot gorenapisan post covek ke dobie vpecatok deka Makedonija kako drzava e vinovna za neobrazovanosta na muslimanskata zena a ne faktot deka povazno za niv bilo da gledaat kuka i domasni obvrski a ne da se obrazuvaat. Изменето од butel2 - 17.Април.2008 во 09:45 |
||
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne jas nikako ne mislam deka Makedonija e vinovna za neobrazovanieto, ednostavno deka vo makedonija e najbrojno, OD PRICINI SAMO NIM POZNATI.
No ona sto e vidlivo vo Mk. a za drugite zemji ne znam, e toa losata sosotjba vo site ruralni sredini, bez ogled dali ziveat hristijani ili muslimani. Poznavam i jas mnogu muslimanki koi ne se obrazuvale poradi tatkovcite. I toa premnogu, no sto mozeme tuka da napravime. Eve sto mozeme. Najgolem protivnik na zakrzlavenata tradicija e religijata. Eden poznat teolog vo Skopje, poteknuva od tradicinalno semestvo, i tatko i ja pratil na zanaet, dosta e osnovno skolo. No vo meguvreme na svojata 17 godisna vozras go osoznava islamot, i vednas prodolzuva so skoluvanjeto i pokraj negoduvanjeto na nejzinite. Se zapisuva sredno teolosko, dobiva stipendija za faklutetot vo Pristina, i so malo zaksnuvanje, no bitno e deka bidna, taa sega e diplomiran teolog po islamski nauki. Kolku i da se obiduvate da govorie negativno za islamot,i site negativni pojavi vo muslimanksite drustva da mi gi prilepite na islamot, e neuspesno, bidejki toj e NAD seto toa. Imalo i ke ima neobrazovanie kaj muslimanite za zal, no se dodeka sum ziva, se dodeka mozam da zboruvam i imam kade da zboruvam, KE GI POVUKUVAM MUSLIMANKITE DA SI JA OSOZNAVAAT RELIGIJATA. Zatoa se ponataka e lesno.... Ko sto rekov, vo svojata pet godisna aktivnost vo dzamija, se sum se iznagledala... No ete drug pat ke govorime, sega imam rabota. Pozz! |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tie se ednakvi pred Boga, a mazhot e glavata na semejstvoto. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
mudzahid
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 818 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
рајт
|
||
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН. |
||
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А жената е вратот - КОЈ ЈА ДВИЖИ ГЛАВАТА
|
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Внеси реплика | страница <1 2324252627 38> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |