![]() |
|
Власи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2122232425 66> |
Автор | ||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Знаеме ние за Шишмановци и Асеновци,не ни е чудо што ТуркоМонголите дозволиле Власите да управуваат со нив,сепак Власите имаат одлики на добри управувачи со капитал а ТуркоМонголите се само варвари и чувари на коњи така да комбинацијата за успех била неминовна
![]() |
||
![]() |
||
да бе ![]() Сениор ![]() ![]() О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
|
Од писмото на папата
Папа Инокентие III до архиепископот Василиј од 24 февруари 1204 година
И тебе те поставуваме за Примас во царството на Бугарите и Власите и ти ја даваме со овој привилегиум приматската власт над трновската Црква, откако те поставуваме тебе и твоите наследници, кои ќе те наследат во посветеноста кон Апостолскиот престол, да се издигнете со приматство над другите митрополити на Бугарија и Влашка. Изменето од Македон - 15.Април.2010 во 01:28 |
||
![]() |
||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|
![]() |
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Da ne ja rasipuvame diskusijata so megjusebni raspravii. Site sme soglasni so toa deka ima mnogu propaganda za asimilacija na malite narodi. Zdrava baza im se vo toa lugjeto koi zaradi licen interes gi prodavaat interesite na site. Minatiot pat koga bev Veles gledam na terasata bista na Mihajlov i Todor Aleksandrov. Mi s eideshe da zamavnam so kamen i da mu kutnam dolu ama ke odgovarav. I kaj Vlasite i kaj makedoncite niz istorijata se stradalo od svoite. Za zal.
|
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
А бугари и срби се по селата.Ама толку имаш познавање од пропаганда ![]() |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
|
Ако некој мене ме направи бугарин јас нема да го следам твојот пример да го убивам к*рирот.толку ти се способностите,да различиш некои работи. Еве јас по толку време се согласувам со маманд дека овие книги како и книгите каде нас Македонците не претставуваат како Срби,Бугари и Грци се штетни за понатамошната историска слика врз мојот а и вашиот народ. ![]() |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
![]() |
||
mamamd ![]() Сениор ![]() ![]() Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
|
Prevedi gi na makedonski da ne ti bidat izbrishani, editiraj . Informaciive se jasni. Baba mi moja znaeshe grcki, romanski, francuski , turski i albanski. Dedo mi pak beshe ljubitel na jazicite od slovenska grupa pa dobro zboruvashe pokraj grckiot, ruski. Prednostite na toj obrazoven sistem bea vo ucenjeto jazici.
|
||
![]() |
||
ADVISOR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
|
![]() ![]() Eve dokaz deka Nikolaos Doumbas i Ekumenskiot patrijarh Atenagoras se Arm'ni Изменето од ADVISOR - 12.Април.2010 во 23:24 |
||
![]() |
||
|
Jasno se gleda deka akcentot e staven na ucenjeto jazici -bliski do vlashkiot- osven grckiot. Gimnazijata- nekogashniot licej pokraj mashkite i vo toa vreme imalo i zenski paralelki za ucitelki i medicinski sestri. Za zal nesporen fakt e deka samo komunikacijata megju sebe bila na vlashki, ostanatoto ne.
Mnogu od bogatite se priklonuvale kon grcizmor ili kon Romanija vo zavisnost koj kade odlucuval da gi prati decata na shkoluvanje. Negde procitav deka se smetalo za golem sram ako ne se znaelo barem 3 do 4 drugi jazici. Poveketo bile poligloti. No site go zboruvale svojot majcin jazik shto ne e praksa sega. Mladite ne go znaat majciniot jazik, a nikoj ne im brani niti da go ucat, niti da go zboruvaat. Togash im se branelo, preku crkvata se vrshelo strashno vlijanie za asimilacija a se znael jazikot. atoa malku realnost i samokritika ne e na odmet, ne se krivi drugite ako im se dozvolilo. |
||
![]() |
||
ADVISOR ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 17.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1026 |
|
Knigata spored ona sto dosea go procitav e za grckite ucilista vo Bitola(Monastir e vo knigata)
Tamu Arm'nite se pretstaveni kako Helleno-Vlach. Naoum Babatakas e advokat od Solun so poteklo od Bitola . Vo ucilistata ucele spored niv Grci so Vlasko, Albansko .. poteklo. Knigata dava odredeni infomacii za zivotot vo Bitola vo 19 vek a drugoto e sovinizam i negacija. Inaku eve ja nastavnata programa vo ucilistata. Spored slikite denesnoto Josip Broz Tito e togasnata gimnazija. ![]() |
||
![]() |
||
|
Ne gledam mesto za raspravanje, fakt e deka knigata e polna so shovinizam i negatorski momenti na Vlasite.Fakt e deka jas ne ja znam ovaa kniga i nemav cueno iako koga malku se rasprashav megju moite prijateli razbrav deka cule, no ja ignorirale odnosno ja smetale za budalashtina. Mojot stav e drug zatoa shto tokmu takvite budalashtini niz istorijata se pishuvale, minuvale mozebi nezabelezlivi a potoa se koristat kako izvor, argument. Nit e ova prva pojava nit ke bide posledna i ne samo og Grcite vo negacija na Vlasite. Za zal Balkanot ke ostane dolgo vreme riznica na negiranje edni na drugi.
Изменето од mamamd - 12.Април.2010 во 22:28 |
||
![]() |
||
|
Kako sto vas ve pravat Bugari ![]() Изменето од ADVISOR - 12.Април.2010 во 21:55 |
||
![]() |
||
|
Адвисор е истиот член со маманд? А ти ако ја имаше книгата што не ја презентира пред време? И наместо да се објаснувааш со мене види што сте во книгата,ако знаеш англиски ![]() Изменето од mungos80 - 11.Април.2010 во 19:48 |
||
|
||
![]() |
||
|
Ja najdov ja ima knigata besplatno na internet Изменето од ADVISOR - 11.Април.2010 во 15:20 |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 2122232425 66> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |